در سال ۲۰۲۴ تشخیص داده شد بیش از ۲ میلیون نفر آمریکایی دچار سرطان هستند. باتوجهبه شیوع گسترده این بیماری، تحقیقات همچنان در مورد اثرات الگوهای تغذیهای بر احتمال ابتلا به سرطان ادامه دارد. این اواخر مسئلهای مطرح شد که قند و شکر میتواند سلولهای سرطانی را تغذیه کند.
ایده پشت این باور چیست؟ احتمالاً ماجرا کمی پیچیده است. وقتی ما یک ماده غذایی کربوهیدراتدار میخوریم، چه نوشابه باشد و چه بستنی یا کربوهیدراتهای بهتر مثل میوه و نان غلات، برخی از این کربوهیدراتها به قندی به نام گلوکز تبدیل میشوند و این اتفاق خوبی است. سیستمهایی مانند مغز ما و بازسازی عضلات ما در واقع با دریافت گلوکز، عملکرد خیلی بهتری خواهند داشت.
هیچ مطالعهای تأیید نکرده که خوردن قند مستقیماً بر رشد سلولهای سرطانی اثر میگذارد یا باعث ابتلا به سرطان میشود؛ بنابراین هر چند سلولهای سرطانی، بسیار مشابه دیگر سلولها در بدن ما، برای بقا نیاز به قند دارند؛ اما این رابطه علتومعلولی اینقدرها هم مستقیم نیست.
سرطان بیماری پیچیدهای است؛ اما حالا میدانیم فاکتورهایی در سبک زندگی و عوامل محیطی میتوانند احتمال ابتلا به سرطان را به میزان چشمگیری افزایش دهند. برخی عوامل خطر شامل رژیم غذایی ناسالم، سندرم متابولیک، استفاده از الکل و تنباکو، قرارگرفتن در معرض سموم محیطی و پرتوهای ایکس و التهاب مزمن میشوند.
قند مستقیماً با سرطان ارتباط ندارد؛ اما سلولهای سرطانی قند را متابولیز کرده (پدیدهای که به آن اثر واربورگ میگویند) و گلوکز را سریعتر از سلولهای نرمال جذب میکنند که باعث رشد سریعشان میشود. سلولهای نرمال میتوانند خود را با انواع منابع سوخت تطبیق دهند؛ اما سلولهای سرطانی بیشتر به گلوکز وابستهاند.هر چند قند بهخودیخود باعث سرطان نمیشود، اما سلولهای سرطانی برای رشد وابسته به قند هستند (مثل سلولهای نرمال). دانشمندان باور دارند قند میتواند از راههای غیرمستقیم دیگری نیز منجر به سرطان شود: التهاب مزمن و اختلال در تولید انسولین و میکروبیوم روده.
کلید مهم در تغذیه برای پیشگیری از سرطان، کاهش مصرف قندهای افزوده است. ازآنجاییکه این قندها میتوانند موجب مشکلاتی در سلامتی شوند (مثلاً چاقی) با ابتلا به سرطان ارتباط دارند. اطلاعات نشان میدهد عامل اصلی قندهای افزوده در رژیمهای غذایی، نوشیدنیهای قندی مثل نوشابههای گازدار و دیگر نوشیدنیهای غیرالکلی، شیرینیها و دسرها هستند. اما حتی غلات صبحانه و دیگر غذاهای سالم نیز حاوی قند هستند و به همین علت این مواد غذایی کاملاً سالم تلقی نمیشوند.
همچنین این امکان وجود دارد که اگر شما خیلی زیاد شیرینی بخورید، بهاحتمال زیاد مواد مغذی ضروری مثل فیبر، ویتامینها و آنتیاکسیدانها کمتر دریافت کنید. این مواد مغذی در پیشگیری از سرطان نقش دارند.
بنابراین چقدر شیرینی در روز میتوانید بخورید؟ توصیه میشود خانمها روزانه بیشتر از ۲۵ گرم قند مصرف نکنند و آقایان نیز باید روزانه کمتر از ۳۶ گرم قند مصرف کنند.
اما در مورد قند، کمتر از این میزان باز هم بهتر است؛ بنابراین لازم است برچسب روی محصولات غذایی را چک کنید تا مطمئن شوید زیاد قند مصرف نمیکنید. مثل همیشه توصیه میکنیم بیشتر از غذاهای طبیعی که قند طبیعی دارند استفاده کنید. اگر میبینید مدام هوس شیرینی میکنید، میتواند علامت این باشد که به پروتئین بیشتری نیاز دارید. یادتان باشد همیشه اعتدال حرف اول را میزند!
پیام شما به ما