مطالعهای جدید نشان میدهد مصرف منظم ماست احتمالاً میتواند خطر ابتلا به نوع خاصی از سرطان کولون را کاهش دهد. این تحقیق که در نشریه Gut Microbes منتشر شده دریافت افرادی که به طور منظم دو یا سه وعده ماست در هفته میخورند، کمتر در معرض سرطان کولورکتال پروگزیمال قرار دارند که شامل باکتریومی به نام بیفیدوباکترها میشود.
ماست منبعی از پروبیوتیکهاست که میتوانند مستقیماً بر میکروبیوم روده اثر بگذارند. مصرف منظم ماست میتواند تعداد این باکتریهای خوب را افزایش دهد.
سرطان کولورکتال پروگزیمال در قسمت راستروده اتفاق میافتد و کشندهتر از سرطان کولون دیستال است که در قسمت چپ روده رخ میدهد.
سرطان کولورکتال پروگزیمال حدود دو سوم از سرطانهای کولورکتال را شامل میشود.
سنجش ارتباط بین ماست و ریسک سرطان کولون
هر چند مدتهاست که باکتریهای موجود در ماست بهعنوان باکتریهای مفید برای سلامتی شناخته شدهاند؛ اما محققان میگویند مطالعات پیشین، اثر باکتریهای ماست بر سرطان کولون را زیر سؤال برده بودند. هدف از این تحقیق جدید، آشکارسازی این ارتباط غذایی از طریق ارزیابی اطلاعات بلندمدت جمعآوریشده از تعداد گستردهای از افراد بوده است.
مصرف منظم ماست میتواند به تعدیل میکروبیوم روده کمک کند. داشتن یک میکروبیوم متعادل این پتانسیل را دارد که التهاب را کاهش بدهد و التهاب نیز نقش مهمی در ایجاد سرطان کولون دارد
دانشمندان از اطلاعات مربوط به دو مطالعهٔ طولانیمدت استفاده کردند. این مطالعات از سالهای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ عادتهای غذایی بیش از ۱۵۰ هزار نفر را پیگیری کردند، از جمله مصرف قند و الکل و فیبر و کالری کلی و همچنین بهطورکلی مصرف ماست (بیتوجه به جزئیاتی مانند درصد چربی، میزان قند یا طعمدهنده).
بهعنوان بخشی از مطالعه، دانشمندان نمونه بافتهایی از افرادی که دچار سرطان کولورکتال شده بودند جمعآوری کردند. در نهایت، محققان مطالعهٔ جدید از اطلاعات مربوط به بیش از ۱۳۲ هزار نفر استفاده کردند.
با تجزیهوتحلیل این اطلاعات گسترده، محققان دریافتند در میان افرادی که دچار سرطان کولورکتال شده بودند، ۳۱ درصد از موارد بیفیدوباکتریوم مثبت بودند و ۶۹ درصد بیفیدوباکتریوم منفی.
بعد از بررسیها مشخص شد مصرف منظم ماست دو وعده یا بیشتر در هفته بهطورکلی ربطی به کاهش خطر ابتلا به سرطان کولورکتال نداشت؛ اما با کاهش ۲۰ درصدی نوع بیفیدوباکتریوم مثبت سرطان کولورکتال مرتبط بوده است.
آیا باید بیشتر ماست بخورید؟
این مطالعه در مراحل اولیه خود است و محدودیتهای قابلتوجهی دارد. بهسختی میتوان گفت آیا ارتباط پیدا شده از نوع علتومعلولی است یا صرفاً یک ارتباط است.
ضمناً این مطالعه بر پایهٔ عادتهای غذایی است که خود افراد بیان کردند و احتمال اشتباه و خطا در آن وجود دارد.
اما همچنان مطالعات زیادی نشان میدهند باکتریهای زنده و فعال موجود در ماست و دیگر غذاهای تخمیری که بسیاری از آنها حاوی پروبیوتیکها هستند میتوانند بر روده اثر مثبت بگذارند.
مصرف منظم ماست میتواند به تعدیل میکروبیوم روده کمک کند. داشتن یک میکروبیوم متعادل این پتانسیل را دارد که التهاب را کاهش بدهد و التهاب نیز نقش مهمی در ایجاد سرطان کولون دارد.
این میتواند یک دلیل مثبت باشد که از غذاهای پروبیوتیک دار مثل ماست در رژیم غذایی خود استفاده کنید. یادتان باشد مصرف ماست و بهطورکلی تغذیه، تنها یکی از فاکتورهای احتمالی در پیشگیری از سرطان کولون است. ژنتیک، ورزش، مصرف الکل، وزن، محیط و دیگر عوامل نیز بر این ریسک اثر میگذارند.
اگر تصمیم دارید بیشتر ماست بخورید کارشناسان بر سر یک مسئله توافق دارند: بهتر است ماستهایی را مصرف کنید که قند افزوده ندارند.
خیلی از ماستهای طعمدار شده حاوی قندهای افزودهاند که میتواند خواص پروبیوتیکها و دیگر مواد مغذی را خنثی کند. قند افزوده باعث افزایش وزن، افزایش التهاب و ریسک بالاتر عوارض متابولیکی میشود و همگی با افزایش ریسک برخی از سرطانها از جمله سرطان کولون مرتبط هستند.
پیام شما به ما