زخمهای گوارشی در دیواره دستگاه گوارش از مری و معده تا ابتدای روده کوچک و همچنین روده بزرگ ایجاد میشوند...

زخمهای گوارشی را جدی بگیرید
زخمهای گوارشی در دیواره دستگاه گوارش از مری و معده تا ابتدای روده کوچک و همچنین روده بزرگ ایجاد میشوند. این زخم درد سوزانندهای را در دستگاه گوارش ایجاد میکند.
اگرچه ممکن است علل مختلفی موجب احساس درد در معده شوند، اما به نظر میرسد زخمهای گوارشی که ناشی از بازگشت اسید معده به مری هستند، مهمترین علت ایجاد دردهای گوارشی و بخصوص درد معده باشند.
زخمهای گوارشی در دیواره دستگاه گوارش از مری و معده تا ابتدای روده کوچک و همچنین روده بزرگ ایجاد میشوند.
این زخم درد سوزانندهای را در دستگاه گوارش ایجاد میکند.
بسیاری از افرادی که مبتلا به زخمهای گوارشی هستند تنها درد دارند و با هیچ مشکل دیگری مواجه نخواهند شد. اما گاهی این زخمها خونریزی کرده و به دیواره دستگاه گوارش به شدت آسیب رسانده و موجب سوراخ شدن این دیواره میشوند. علاوه بر این زخمها میتوانند از حرکت غذا در دستگاه گوارش جلوگیری کرده و موجب کاهش وزن شوند.
درد ناشی از زخمهای گوارشی معمولا هنگام خواب که معده خالی است شدت پیدا میکند و بعد از غذا خوردن نیز از بین میرود.
در معده، اسیدی وجود دارد که نقش مهمی در هضم غذا دارد، اما سطح سلولهای دیواره معده را یک ماده مخاطی مقاوم به اسیدها پوشانده است. هر گونه آسیب وارد شده به این دیواره مخاطی و از بین رفتن آن منجر به ایجاد زخمهای گوارشی میشود.
علاوه بر این اگر به هر علتی میزان ترشح اسید معده افزایش یابد، این اسید اضافی از معده خارج و وارد مری میشود که فاقد پوشش مخاطی مقاوم در برابر اسید معده است. به این ترتیب در نتیجه ورود اسید معده به مری درد سوزاننده شدیدی در قسمت زیر و پشت استخوان قفسه سینه احساس میشود.
علت ایجاد زخمهای گوارشی چیست؟
بسیاری از زخمهای گوارشی توسط باکتریای موسوم به هلیکوباکترپیلوری ایجاد میشوند. البته اسید معده و شیرههای گوارشی که در معده وجود دارند نیز میتوانند عامل موثری در ایجاد زخمهای گوارشی باشند.
بررسیهای انجام شده حاکی از آن است، داروهایی که در گروه داروهای ضدالتهابی یا داروهای ضددرد طبقهبندی میشوند نیز میتوانند از جمله عوامل موثر در ایجاد زخمهای گوارشی باشند.
به عبارت دیگر، مصرف طولانیمدت این داروها به دیواره دستگاه گوارش آسیب رسانده و سبب ایجاد زخم خواهد شد. آسپیرین ، ناپروکسن، ایبوبروفن و همچنین داروهایی که به عنوان تسکیندهنده درد برای بیماران مبتلا به آرتروز تجویز میشود از جمله داروهایی هستند که در بلندمدت به دستگاه گوارش صدمه میزنند.
اگرچه فشارهای روحی ـ روانی و همچنین استفاده از ادویه در طبخ غذاها منجر به ایجاد زخمهای گوارشی نخواهند شد، اما در افراد مبتلا به زخمهای گوارشی این عوامل میتوانند نقش بسیار مهمی در افزایش شدت درد ناشی از این بیماری داشته باشند.
اگر افراد مبتلا به این بیماری تحت درمان قرار نگیرند، زخم ایجاد شده گسترش یافته و در نتیجه فرد درد ناگهانی شدیدتری را تجربه خواهد کرد
بیاشتهایی، درد معده هنگام خوردن غذا و همچنین کاهش وزن از دیگر پیامدهای ابتلا به زخمهای گوارشی هستند.
برای درمان این زخم با توجه به عاملی که منجر به ایجاد زخم در دستگاه گوارش شده است، از داروهایی برای کنترل میزان ترشح اسید معده یا آنتیبیوتیک هایی برای از بین بردن باکتری مولد بیماری استفاده میشود.
اگرچه معمولا بهبود زخمهای گوارشی مدت زمان زیادی به طول خواهد انجامید، اما زخمهای گوارشی قابل درمان هستند.
بخش سلامت تبیان
منبع: جام جم - دکتر نیلوفر توکلی
مطالب مرتبط:
زخم در دستگاه گوارش
زخم پپتیک (زخم گوارشی)
تشخیص و درمان زخم پپتیک (گوارش)
زخم پپتیک (زخم معده و دوازدهه)
چرا زخم معده می گیریم؟
تغذیه مبتلایان به زخم گوارشی
آیا زخم معده دارید؟
تاثیر نماز بر زخم های گوارشی