فشارخون بالا یعنی عدد فشارخون بالاتر از ۱۳۰⁄۸۰ mm Hg باشد. این اتفاق زمانی می‌افتد که نیرویی که خون به دیواره رگ‌ها وارد می‌کند به طور پیوسته بالا بماند. اگر فشارخون شما مدت‌زمان طولانی بالا بماند می‌تواند به رگ‌ها و عروق فشار وارد کند و به آنها آسیب بزند.

مریم مرادیان
دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۴۰۴ - ۰۹:۲۹
علت فشارخون بالا در افراد جوان چیست؟

فشارخون بالا فقط مربوط به افراد میانسال و سالمند نیست. مطالعه‌ای نشان می‌دهد تقریباً یک‌چهارم افراد جوان (۱۸ تا ۳۹ سال) دچار فشارخون بالا هستند. خیلی از افراد در این گروه سنی با چالش‌های اجتماعی و مالی نیز دست‌وپنجه نرم می‌کنند، مثلاً درآمدشان پایین است و این فاکتورها نیز می‌توانند مدیریت سلامتی و تندرستی را دشوارتر هم بکنند.

خوب است بدانید مشکل فشارخون بالا حتی در کودکان و نوجوانان نیز می‌تواند دیده شود. در میان ۲۶۰۰ کودک‌ونوجوان (۸ تا ۱۹ سال)، تقریباً ۹ درصد مشکل فشارخون بالا دارند و بیش از ۵ درصد فشار خونشان بالاتر از حدی است که باید باشد.

فشارخون بالا یعنی عدد فشارخون بالاتر از ۱۳۰⁄۸۰ mm Hg باشد. این اتفاق زمانی می‌افتد که نیرویی که خون به دیواره رگ‌ها وارد می‌کند به طور پیوسته بالا بماند. اگر فشارخون شما مدت‌زمان طولانی بالا بماند می‌تواند به رگ‌ها و عروق فشار وارد کند و به آنها آسیب بزند.

مسئلهٔ شگفت‌انگیز اینجاست: تقریباً نیمی از افرادی که فشارخون بالا دارند و بیشتر آنها حتی این را نمی‌دانند. به همین دلیل خیلی وقت‌ها به فشارخون بالا، قاتل خاموش می‌گویند؛ زیرا معمولاً علامتی ندارد. به همین دلیل چکاپ‌های منظم پزشکی برای تشخیص این عارضه و درمان آن بسیار اهمیت دارند.

علت فشارخون بالا در افراد جوان چیست؟

علت‌ها می‌توانند متفاوت باشند؛ اما استرس، اصلی‌ترین آنهاست. مطالعات نشان می‌دهند افرادی که در سال‌های آخر نوجوانی تا دهه ۳۰ زندگی خود هستند نسبت به هر گروه سنی دیگر، استرس بیشتری را در زندگی تجربه می‌کنند. این استرس‌ها مربوط به کار، پول و درآمد و فشاری هستند که نگرانی‌ها و بایدها به آنها وارد می‌کنند.

وقتی تحت استرس هستید، بدن شما در وضعیت جنگ یا گریز قرار می‌گیرد و ضربان قلب و فشار خونتان بالا می‌رود. به‌مرورزمان این وضعیت باعث ایجاد فشاری مداوم به رگ‌ها می‌شود. مدیریت استرس فقط مربوط به احساس بهتر در ذهن و روان نیست، بلکه پای سلامت جسمتان نیز به‌طورجدی در میان است.

ریسک‌فاکتورهای فشارخون بالا

بی‌تحرکی

چاقی

سابقه خانوادگی

مصرف سیگار و تنباکو

استرس

مصرف الکل

تقریباً نیمی از افرادی که فشارخون بالا دارند و بیشتر آنها حتی این را نمی‌دانند. به همین دلیل خیلی وقت‌ها به فشارخون بالا، قاتل خاموش می‌گویند؛ زیرا معمولاً علامتی ندارد. به همین دلیل چکاپ‌های منظم پزشکی برای تشخیص این عارضه و درمان آن بسیار اهمیت دارند

علائم فشارخون بالا واقعاً خاموش‌اند

در مورد فشارخون بالا مسئله اینجاست که علامتی ندارد و بدون تشخیص باقی می‌ماند و خیلی از افراد حتی نمی‌دانند فشارخون بالا دارند. به همین دلیل خیلی مهم است که مراجعات منظم به پزشک خود داشته باشید. مدیریت فشارخون بالا به‌طورکلی شامل تغییراتی در سبک زندگی می‌شود، مثلاً رژیم غذایی سالم‌تر، ورزش منظم و احتمالاً مصرف دارو. اما موضوع این است که اگر تشخیص داده نشود فشارخون بالا دارید، شاید ندانید لازم است این تغییرات را در سبک زندگی خود اعمال کنید.

هر چند علائم فشارخون بالا می‌توانند خاموش بمانند؛ اما اگر سردردهایی دارید که دلیلی برایش پیدا نمی‌کنید، سرگیجه یا تغییراتی در بینایی خود دارید می‌تواند علامت وجود مشکلی در فشار خونتان باشد. در کنار مراجعات منظم به پزشک می‌توانید با دستگاه فشارسنج خودتان هم در خانه در فواصل منظم فشارخونتان را اندازه‌گیری کنید، اعداد را یادداشت کرده و در مراجعه به پزشک همراه خود داشته باشید.

تغییرات در سبک زندگی در مقایسه با مصرف دارو

فست‌فودها را با غذاهای خانگی جایگزین کنید

اگر اغلب فست‌فود می‌خورید پس واقعیت این است که آسیب زیادی به سلامتی خود می‌زنید.

وقتی عجله دارید و وقت آشپزی‌کردن ندارید شاید منطقی به نظر برسد سراغ فست‌فود بروید، اما این اصلاً برای فشار خونتان خوب نیست. فست‌فودها معمولاً پُر از نمک و چربی‌های ناسالم هستند. چنین رژیم غذایی شاید باعث صرفه‌جویی در زمان شود؛ اما در آینده برایتان گران تمام خواهد شد، چون ریسک بیماری‌های قلبی و سکته مغزی و دیگر عوارض جدی را بالا می‌برید. ضمناً با این روش تغذیه، مستعد چاقی می‌شوید و خوب است بدانید ۷۵ درصد از موارد فشارخون بالا مستقیماً به چاقی مربوط‌اند.

ترک عادت فست‌فود خوری شاید سخت به نظر برسد؛ چون هم اکنون بخشی از رژیم غذایی‌تان است؛ اما نیازی نیست کلاً آن را کنار بگذارید یا ناگهان مصرف فست‌فود را متوقف کنید. این فرایند را به‌آرامی پیش ببرید تا به جایی برسید که دیگر در رژیم غذایی روزانه شما هیچ فست‌فودی نباشد. مسلماً اگر برای تهیه غذای خانگی برنامه‌ریزی کنید و خودتان بیشتر اوقات آشپزی کنید خیلی بهتر می‌توانید عادت فست‌فود خوری را کنار بگذارید و بخش عمده تغذیه‌تان سالم خواهد شد. چون هر وقت گرسنه‌تان بشود غذای خانگی دارید.

. هر هفته یک شب را برای تهیه غذای هفته‌تان در نظر بگیرید یا حداقل مواد اولیه را آماده کنید.

. غذای بیشتری درست کنید تا چند روز آن را داشته باشید.

. از مواد اولیه متنوعی استفاده کنید تا بتوانید انواع رسپی‌ها را درست کنید.

. خیلی از مواد اولیه را می‌توانید خرد شده و پخته شده در فریزر نگه دارید تا هنگام تهیه غذا به زمان کمتری نیاز داشته باشید.

. اسنک‌های سالم مثل میوه و مغزها را دم دستتان بگذارید.

تحرک داشته باشید

انجام فعالیت بدنی منظم یک راه دیگر برای کنترل فشارخون است، خصوصاً در افراد جوان.

. ورزش هوازی: در هفته حداقل ۱۵۰ دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط انجام دهید، مثل پیاده‌روی تند، شنا و دوچرخه‌سواری.

. تمرینات قدرتی: تمرینات قدرتی را نیز هفته‌ای دو بار در فعالیت‌های بدنی خود بگنجانید.

. کاهش ساعات نشستن: مدت‌زمان یکجا نشینی خود را محدود نمایید و طی روز به هر بهانه‌ای شده حتی چند دقیقه حرکت کنید.

برای یک فرد جوان، سلامتی فقط این نیست که دارو مصرف نکند؛ بلکه باید یک سبک زندگی سالم داشته باشد تا در سال‌های بعدی زندگی نیاز به مصرف دارو پیدا نکند.

برچسب‌ها

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha