سن و وزن شما هر چقدر که باشد میتوانید در پارک پیادهروی کنید یا دوی آهسته انجام دهید. پیادهروی و دویدن، دو نمونه معمول از ورزشهای هوازیاند که میتوانند بر قلب و ریههای شما اثرات خوبی بگذارند. وقتی به فعالیت بدنی از نوع هوازی مشغول میشوید، عضلات دستها و پاها و لگن خود را مرتباً درگیر نگه میدارید که به کاهش وزن بدن خود کمک میکنید. جای تعجب ندارد که چرا افراد بسیار زیادی برای کمکردن وزن خود سراغ ورزشهای هوازی میروند. اما کاهش وزن فقط یکی از فواید ورزشهای هوازی است و این فعالیت بدنی از راههای دیگری نیز به سلامتی شما کمک میکند.
ورزش هوازی چیست؟
ورزش هوازی یک نوع فعالیت بدنی است که ضربان قلب را بالا میبرد و عملکرد سیستم قلب و عروق را مؤثرتر میکند. وقتی ضربان قلب شما با ورزش بالا میرود، سلولهایتان از اکسیژن بیشتری برای تولید انرژی طی این فعالیت بدنی استفاده میکنند و گروههای عضلانی بزرگتری در بدنتان فعال میشوند. برای یک ورزش هوازی شما به حرکات پیوسته و ریتمیک طی یک مدتزمان مشخص نیاز دارید.
پیادهروی، دویدن، شنا، دوچرخهسواری، رقص و کوهنوردی از فرمهای رایج ورزش هوازیاند.
فواید ورزشهای هوازی
یکی از بزرگترین فواید ورزشهای هوازی کمک به سلامت قلب است. طی مطالعهای که در سال ۲۰۱۷ در World Journal Of Cardiology منتشر شد محققان دریافتند ورزش هوازی میتواند بیماریهای قلبی و عروقی را درمان کرده و از بروز آنها پیشگیری نماید. ورزش هوازی به قلب کمک میکند با هر تپش، خون بیشتری را پمپاژ کند که میتواند فشار وارد بر قلب را کاهش بدهد. ورزش هوازی کمک میکند خون اکسیژندار به تمام قسمتهای بدن برسد.
تقویت استقامت
ورزش هوازی به بهبود استقامت بدن کمک میکند. ورزش هوازی با تقویت کارآمدی سیستم قلب و عروق، استقامت شما را بیشتر میکند. در نتیجه میتوانید مدتزمان طولانیتری بدون اینکه خسته شوید، ورزش کنید.
کاهش چربی بدن
کالریسوزی یکی از قابلتوجهترین فواید فعالیتهای هوازی است. با ورزش هوازی ضربان قلب بالا میرود و مصرف انرژیتان بیشتر میشود و هم حین ورزش و هم بعد از آن چربیسوزی خواهید داشت. ضمناً ورزش هوازی باعث بالارفتن سرعت متابولیسمتان شده و بدنتان را وادار میکند کالری بیشتری بسوزانید، حتی در زمان استراحت.
مفید برای سیستم ایمنی
ورزش هوازی به گردش بهتر خون کمک میکند و باعث میشود سلولهای سیستم ایمنی خیلی بهتر در تمام بدن گردش کنند و بتوانند عفونتها را شناسایی کرده و با آنها بجنگند. ورزش هوازی موجب افزایش تولید و فعالیت گلبولهای سفید خون میشود که برای دفاع از بدن در برابر ویروسها و باکتریها و قارچها مهم هستند.
کاهش خطر دیابت
ورزش هوازی به تنظیم قند خون و افزایش حساسیت بدن نسبت به انسولین کمک میکند که در نهایت منجر به کاهش ریسک ابتلا به دیابت نوع دوم خواهد شد. انجام منظم ورزشهای هوازی میتواند به کاهش فشارخون و مقاومت به انسولین کمک کند.
اگر به دنبال راهی برای تقویت سلامت قلب، کاهش وزن و کلاً سالمتر شدن هستید سراغ ورزشهای هوازی بروید. ورزش هوازی فواید زیادی دارد؛ اما مهم است که به بدن خود گوش بدهید و اگر هر گونه مشکلی در سلامتی خود دارید ابتدا با پزشکتان مشورت کنیدکمک به بهبود کیفیت خواب
ورش هوازی با افزایش تولید ملاتونین (هورمون خواب) کمکتان میکند هر شب خواب بهتری داشته باشید. مطالعهای طی سال ۲۰۲۰ نشان داد افرادی که در ورزشهای هوازی شرکت کرده بودند بعد از چهار هفته، کیفیت خوابشان بهتر شده بود.
مفید برای سلامت مغز
این نوع ورزش باعث افزایش گردش خون در مغز میشود، عملکرد شناختی را بهبود میدهد و به تقویت حافظه و تمرکز کمک میکند. انجام ورزش هوازی به طور منظم حتی میتواند به پیشگیری از بیماری آلزایمر که نوع شایع زوال عقل است کمک نماید.
تقویت انعطافپذیری بدنی
عضلات پا مانند چهار سر ران، همسترینگها، سرینی و عضلات ساق طی فعالیت هوازی مانند پیادهروی و دویدن بهشدت درگیر میشوند. عضلات میان تنه مانند عضلات شکم بیشتر طی شنا فعال میشوند. عضلات بازو و شانه مانند دوسر و سه سر بازو و دلتوئیدها طی ورزشهایی مانند شنا و بوکس و طناب زدن بسیار درگیر میشوند و باتوجهبه اینهمه عضلهای که طی ورزش فعال میشوند، انعطافپذیری بدنی کاملاً تقویت خواهد شد.
تقویت ریهها
یکی از فواید اصلی ورزش هوازی این است که ظرفیت ریهها را افزایش میدهد. فعالیت هوازی باعث تقویت اکسیژنگیری ریهها شده و عضلات تنفسی را تقویت میکند. اما افرادی که آسم یا بیماریهای مزمن ریوی دیگری دارند باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنند.
بهبود سلامت پوست
ورزش هوازی به حفظ وزن سالم و عملکرد قلب کمک میکند و برای سلامت پوست عالی است. ورزش هوازی با کمک به گردش خون بهتر و در نتیجه تغذیه سلولهای پوست، بافت پوست را بهتر میکند.
کمک به سلامت روان
یکی دیگر از فواید بینظیر ورزشهای هوازی این است که میتواند استرس و اضطراب و علائم افسردگی را کاهش بدهد. انجام ورزشهایی مانند دویدن و دوچرخهسواری باعث ترشح اندورفینها میشود که هورمونهای حال خوب هستند.
چه کسانی نباید ورزش هوازی انجام بدهند؟
. کسانی که بیماریهای قلبی جدی دارند؛ مانند نارسایی قلبی، نباید فعالیت هوازی سنگین انجام بدهند؛ زیرا به قلبشان فشار وارد خواهد شد.
. افرادی که آرتریت دارند ممکن است بهسختی بتوانند فعالیتهای هوازی سنگین انجام بدهند اما میتوانند به شنا و دوچرخهسواری بپردازند که کمشدت هستند.
. افرادی که آسم دارند باید ابتدا با پزشک خود مشورت کنند. فعالیت هوازی سنگین ممکن است باعث تشدید علائمی مانند سرفه و تنگی نفس در این افراد شود.
اگر به دنبال راهی برای تقویت سلامت قلب، کاهش وزن و کلاً سالمتر شدن هستید سراغ ورزشهای هوازی بروید. ورزش هوازی فواید زیادی دارد؛ اما مهم است که به بدن خود گوش بدهید و اگر هر گونه مشکلی در سلامتی خود دارید ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.
آیا ۳۰ دقیقه ورزش هوازی کافیست؟
برای بیشتر افراد روزانه ۳۰ دقیقه ورزش هوازی با شدت متوسط کافیست تا هم لذت ببرند و هم از فواید آن بهرهمند شوند. اما اگر هدف خاصی دارید؛ مثلاً کاهش وزن یا افزایش استقامت بدنی باید شدت و مدت ورزشتان را بیشتر کنید.
آیا میتوانید هر روز ورزش هوازی انجام بدهید؟
بله شما میتوانید هر روز ورزش کنید؛ اما باید به بدنتان هم گوش بدهید. انجام فعالیت هوازی هر روز اگر در حد تعادل باشد مفید خواهد بود. اما شما باید روزهای استراحت هم داشته باشید تا جلوی آسیبهای ناشی از ورزش زیاد را بگیرید. اگر تازه میخواهید ورزشکردن را شروع کنید یا هر گونه مشکلی در سلامتی خود دارید ابتدا با پزشکتان مشورت کنید.
پیام شما به ما