ماه مهمانی خدا
حالوهوای ماه رمضان برای همه ما یادآور و تداعیگر رسوم خاصی است؛ مثل سفرههای افطار و سحر، ربنای قبل از اذان، دعای سحر، زولبیا و بامیه سر سفره، مراسم شبهای قدر و... ما باید این حالوهوا را برای بچهها در خانه پررنگ کنیم. باید حس رمضانی را در خانه تزریق کنیم. سفرهها را به همان صورت نوستالژیک پهن کنیم و همه کنار هم افطار کنیم و سحری بخوریم. صدای قرآن و دعا و مناجات را در خانه طنینانداز کنیم. لزومی ندارد کودکان در تمامی مراسمات ما را همراهی کنند؛ آنها قطعاً تاب و توان کمتری دارند، اما همین که این حسوحال را درک کنند و برایشان خاطره شود، یعنی ما به هدفمان رسیدهایم!
توصیف مهمانی خدا
بچهها قطعاً از ما دلیل این کارها را جویا خواهند شد. ما باید برایشان با زبانی کودکانه توضیح بدهیم. سعی کنید با توصیف مهمانی پیش بروید. ابتدا مهمانیای که به او خوش گذشته را مثال بزنید و بعد توضیح دهید که این ماه، ماه مهمانی خداوند است. با اینکه ما باید روزهداری کنیم و زمانی که خورشید در آسمان است چیزی نخوریم و ننوشیم، اما تمام کارهای خوب ما در این ماه چندین برابر ثواب خواهد داشت و حتی خوابیدن ما هم ثواب دارد. به همین دلیل، درِ رحمت و مهربانی خداوند در این ماه باز است و انگار ما را مهمان خود کرده است.
بُرد رمضانی
برای اینکه کودک درک کند در این ماه تمام کارهایش چندین برابر محاسبه میشود و ماه رمضان، ماهی است که باید تمرین کنیم تا در آن گناه و کار بد نکنیم، برایش یک بُرد یا تخته درست کنید که هرروز در آن کارهای خوب و بدش را بنویسد. اگر هنوز سواد ندارد، شما با کمک خودش این کار را انجام دهید. بچههای زیر سن تکلیف را مجبور به روزهداری نکنید، اما اگر خودش تمایل داشت روزه بگیرد یا روزهی کلهگنجشکی بگیرد، او را تشویق کنید و حتماً برایش جایزهای کوچک در نظر بگیرید. همچنین، سجاده و جانمازی کوچک برایشان تهیه کنید تا ذوق و شوقشان به عبادت کردن بیشتر شود.
روحیه انفاق و بخشندگی
یکی از دلایل روزهداری، درک حال فقراست. این نکته نیز بسیار مهم است که بچهها از همان کودکی که هنوز شخصیتشان در حال شکلگیری است، روحیه انفاق و بخشندگی پیدا کنند، حال نیازمندان را درک کنند و در حد خودشان با آنها همدلی کنند. بنابراین، علاوه بر توضیح این مسئله برای آنها، یک قلک کنار بگذارید و هرروز مبلغی هرچند اندک در آن بیندازید و جمع کنید تا در روز عید فطر که باید فطریه پرداخت شود، این مبلغ را به دست نیازمندی برسانید. اگر امکانش هست، هدیهای بخرید و بگذارید بچهها خودشان این کار را انجام دهند؛ مثلاً به یک کودک نیازمند آن را هدیه بدهند. این کار بسیار زیباتر و ملموستر خواهد بود.
شرکت در مراسمات
یکی از کارهایی که بچهها را بیشتر به این ماه و حالوهوایش علاقهمند میکند، بردن آنها به مراسمات قرآنی، مسجد و شبهای قدر است؛ بهویژه مراسماتی که در آن مکانی برای بچهها در نظر گرفته شده و حسینیه کودک دارد تا هم خوش بگذرانند، هم بازی کرده و دوست پیدا کنند و هم مراسمات را درک کنند. برخی از والدین، بهخاطر اینکه بچهها حوصلهشان سر میرود یا شیطنت میکنند، موافق بردن آنها به چنین مراسماتی نیستند. اما ما باید بهگونهای برنامهریزی کنیم که هم برای دیگران مزاحمتی ایجاد نشود و هم خود بچهها از حضور در این مجالس لذت ببرند.
پیام شما به ما