در سطح جهانی تمایل مردان به ازدواج کمتر شده است. گزارشهای آماری در ایران، چین، آمریکا و اروپا نشان دهنده افزایش تجرد مردان به شکل انتخابی و غیرانتخابی است. این پدیده عوامل مشترک در کشورهای جهان دارد اما در ایران علاوه بر دلایل ۹ گانه جهانی، سه عامل اضافه وجود دارد. وضعیت اقتصادی، سربازی اجباری و بالاتر بودن هزینه شروع زندگی به دلیل رسوم متداول فرهنگی. اما ۹ پدیده متداول جهانی که انگیزه و توان ازدواج پسران را کاهش داده، شامل موارد زیر است:
۱. قوانین خانواده عموما به نفع زنان نوشته شد
برعکس آنچه در افکار عمومی رواج دارد، قوانین خانواده در اغلب کشورهای جهان به نفع زنان نوشته شده است. در ایران سالی بیش از ۳۸ هزار مرد ایرانی بعد از طلاق ورشکست میشوند، بیش از ۲ هزار زندانی مهریه داریم. از طرفی زنان ۱۲ شرط ضمن عقد دارند که می توانند طلاق بگیرند و به دلیل فشار مهریه ممکن است حق حضانت را از پدری که احتمال دارد شایستهتر باشد، بگیرند. اینها در صورتی است که هیچ آموزش رسمی در مدارس و رسانههای رسمی در مورد خطرات مهریه به پسران نمیدهیم و قوانین را نیز اصلاح نمیکنیم. در غرب نیز قوانین خانواده به نفع مردان نوشته شده است که یکی از محورهای فعالیت حقوق مردان در اروپا و آمریکا است. بنابراین در طلاق گرفتن برای مردان هزینه اقتصادی و اجتماعی بالایی دارد و اگر زنان حاضر به امضای قرارداد عادلانه نشوند، مردان تجرد را ترجیه میدهند.
۲. از مردان مسئولیت سنتی بدون حقوق سنتی میخواهیم
در گذشته مردان اقتصاد و امنیت خانواده را تامین میکردند و در عوض ریاست و رفاه داخل خانه را به عنوان حقوق فرهنگی داشتند. اما امروزه طبق قانون و فرهنگ عرفی در ایران مردان مسئول تامین تمام امنیت و اقتصاد خانواده هستند اما حرف زدن از ریاست در خانواده گناه است و درخواست از زن برای تمکین و خانهداری هم تضییع حقوق زنان حساب میشود. حتی در ایران تبلیغ فرهنگی میشود که زنان حق دارند درآمد خود را با شوهر شریک نشوند و فقط برای خودشان خرج کنند. در صورتی که با اشتغال زن صددرصد از کیفیت خانهداری، شوهرداری و فرزندداری زن کاسته میشود. این مسئله تا حدی در غرب هم وجود دارد اما اینکه زن موظف است درآمد خود را با مرد شریک شود در غرب متداولتر است. اما در هر صورت مردان غربی نیز هنوز در بسیاری موارد دچار مشکل هستند و از زنان انتظار دارند در اقتصاد خانواده مشارکت بیشتری کنند.
۳. دختران و پسران امروزی برای ازدواج تربیت نمی شوند
نظام رسمی آموزشی و رسانههای جریان اصلی در ایران و جهان پسران را برای ایفای نقش مردانگی و زنان را برای ایفای نقش زنانگی آماده نمیکنند. دختران را تشویق میکنند که استقلال اقتصادی از هرچیزی مهمتر است و مادر خوب بودن هیچ ارزشی ندارد. آشپزی و خانهداری هم بسیار بیارزش است و باید به شهرت و ثروت برسید وگرنه یک زن بازنده هستید. از آن سو هم به پسرها میگویند شما گریه کنید و مشکلات را به همسرتان بگویید و نیاز نیست رفتار مردانه داشته باشید و به خودتان فشار بیاورید.
۴. بازار دوستی و ازدواج سفید جایگزین بهتری است
میزان تجرد مردان در سالهای اخیر در ایران و جهان زیاد شده است. وقتی پسران نیاز جنسی خود را خارج از ازدواج تامین میکنند و میتوانند از زیر بار هزینه و خطرات ازدواج فرار کنند، پس انتخابشان همین میشود. علاوه براین جایگاه متاهل بودن نیز امرزوه کمتر شده است و بسیاری از مردان پولدار و مشهور مجرد زندگی میکنند و این مسئله به پسران طبقه متوسط نیز مجوز مجرد بودن را میدهد و کمتر امکان دارد به دلیل مجرد بودن تحقیر شوند.
۵. تمایل مردان برای فرزندآوری کمتر شده
فردگرایی امروزه زندگی خوش و پیشرفت در جوانی را تشویق میکند و بچهدار شدن در اغلب اوقات مانع پیشرفت مردان است. در رسانهها توصیه میشود ازدواج و بچهدار شدن را تا میانسالی به تاخیر بیاندازید، حتی اگر وضعیت اقتصادی مناسبی دارید، اول دور دنیا بگردید و بعد ازدواج کنید. در واقع این راهبرد کلی انتخابی اغلب مردان جهان است. بنابراین عدم ازدواج یا تاخیر در ازدواج در زندگی مدرن توصیه میشود.
۶. اقتصاد جهانی علیه مردان است
در سالهای اخیر در سطح جهانی به دلیل مالیسازی اقتصاد جهان و سرعت بالای رشد فناوری، تورم جهانی مخصوصا در مسکن بالا است و شرایط خرید مسکن در اغلب کشورها بدتر شده است. همچنین امنیت شغلی به دلیل پیشرفت فناوری کاهش یافته و هنوز در اغلب کشورها تامین اقتصادی به عهده مردان است و همین مسئله ایجاد سرمایه و شغل پایدار را برای مردان به تاخیر انداخته است. علاوه براین سطح دستمزدها به دلیل جوانی جمعیت جهان که البته در حال پیرشدن است، کم شده است. همچنین در گذشته پسران معمولا شغل پدران را ادامه میدادند و یا در مشاغل خانوادگی شرکت میکردند اما امروزه این حمایت اجتماعی هم از پسران وجود ندارد اما همچنان تامین اقتصادی به عهده پسران است.
۷. کاهش تسترون درسبک زندگی مدرن
تحقیقات نشان میدهد به دلیل بدخوابی، تغذیه نامناسب و تحرک ناکافی و افزایش مصرف مواد مخدر میزان تسترون بین پسران و مردان در زندگی مدرن کاهش پیدا کرده است. این مسئله انرژی کار روزانه و میزان تمایل مردان برای رابطه جنسی را کاهش میدهد. این مسئله باعث کاهش موفقیت پسران و انگیزه پسران میشود که لازمهی ازدواج در این زمانه سخت است.
۸. زنان روی مردان سرمایه گذاری نمیکنند
زنان امروزه اولویت خود را استقلال اقتصادی قرار دادهاند. علاوه براین یک دختر فقیر و از طبقه متوسط نیز امروزه فرصت بیشتری از دختران گذشته دارد تا با پسری از طبقه ثروتمند ازدواج کند که شبکههای اجتماعی در این مسئله موثر هستند. همچنین امروزه نوسانات اقتصادی و امنیت اقتصادی کاهش یافته و امکان ورشکست شدن بیشتر است و امروزه دختران خود را نه با فامیلها بلکه با تمام دختران جهان در سطح رسانهها مقایسه میکنند. بنابراین بسیاری از دختران ترجیح میدهند به جای ساختن زندگی در دهه ۲۰ با یک پسر هم سطح، فرصت زندگی و ازدواج با یک پسر متوسط را از دست بدهند تا بتوانند با مردی از طبقه ثروتمند که معمولا هم سن بالاتری دارد، ازدواج کنند. همین مسئله باعث میشود مردان نتوانند با شرایط پایین اقتصادی مانند گذشته به راحتی ازدواج کنند و وقتی در دهه ۳۰ زندگی به وضعیت مناسب رسیدند میل خود را به ازدواج از دست میدهند و در دهه ۳۰ زندگی تنوع در روابط را به جای ازدواج انتخاب میکنند. موضوعی که ممکن است باعث شود تا آخر عمر در تجرد بمانند و به زندگی مجردی و بدون فرزند عادت کنند که در آینده تعداد اینگونه مردان بیشتر خواهد شد.
۹. اعتیاد به پورنوگرافی بین پسران افزایش یافته است
امروزه پسران نسبت به گذشته بیشتر به تصاویر جنسی دسترسی دارند، اما به اندازه گذشته به رابطه جنسی سالم دسترسی ندارند. بنابراین طبیعی است که سالانه اعتیاد به پورن در جهان مخصوصا بین پسران بیشتر شود. اعتیاد به پورن تمایل پسران به رابطه را به طور کل کاهش داده و افراد را دچار انزوا میکند. از طرفی عملکرد شغلی و تحصیلی پسران را کاهش میدهد که زمینه ازدواج را برای پسران سختتر میکند. همچنین توقعات جنسی پسران از چهره و اندام مطلوب را افزایش میدهد که در نهایت تنوع طلبی در روابط را بیشتر و انتخاب دختر مناسب را سختتر میکند. همچنین بعضی پسران دچار اختلال جنسی میشوند که ممکن است شرایط ازدواج را سختتر کند یا روابطی که دارند را خراب کنند.
پیام شما به ما