«غدیر» واژهاش، معنایش، حرف به حرفاش عظیم است «با عظمت» را برای او به کار بردهاند. از کوچک تا بزرگ را به وجد میآورد این لذت به وجد آمدن آدمها کنار هم همان وحدتی است که از آن سخن به میان میآید.

«غدیر» واژهاش، معنایش، حرف به حرفاش عظیم است «با عظمت» را برای او به کار بردهاند. از کوچک تا بزرگ را به وجد میآورد این لذت به وجد آمدن آدمها کنار هم همان وحدتی است که از آن سخن به میان میآید حالا تصور کنید این عظمت که خودش به تنهایی اثری هنری است در قالب هنر درآید گویی تمامی نورها جمع شدهاند تا این اثر هنری ارزنده و ارزشمند را در جهان بسگترانند. از آن راز دستهایی که تا آسمان کشیده شد تا نور هدایت و وحدتی که همه در انتظارش مانده بودند و هستند تمام اینها موضوعی هستند که راهی به آن عظمت والا قرار دارند از تاریخ آثارهای هنری زیادی مانده که امروزه از آنها میتوان الهام گرفت اما باید ببینیم که امروز هنر و فرهنگ برای این واقعه مهم و با عظمت چگونه دست پُر خواهد بود و عالمیان را روسفید خواهد کرد.
آثار مکتوب از مجموعه کتابهای رجال تا هنرهای تجسمی در نگارگری و چنین دست آثاری که هم در شان این واقعه باشد و هم در ابلاغ آن کمک کند هستند که در ادامه میتوانیم به برخی از آنها اشاره کنیم.
آثاری مکتوب تاریخی در زمینه غدیر
در کتابهای تاریخ و سیره، کتابهای رجال و شعر به زبان فارسی و عربی، حدیث و کتابهای فضایل از سوی نویسندگان و سخنوران شیعه و سنی به تالیف درآمده که از غدیر بهعنوان فلسفه عمیق برای هدایت انسانها نوشتند که هر کدام از نویسندگان و شاعران به شیوهای عظیم، والا و با اهمیت به آن پرداختند. در کتاب الغدیر علامه امینی به عدهای از شاعران غدیر اشاره شده است از جمله کمیت بن زید اسدی، سید اسماعیل حمیری، حسان بن ثابت، عبدی کوفی، ابوتمام طائی، دعبل خزاعی، ابن طباطبایی اصفهانی، ابن علویه اصفهانی، مفجع، ابوالقاسم صنوبری، قاضی تنوخی، ابوالقاسم زاهی، ابوفراس حمدانی، محمد اقساسی، مجد الدین بن جمیل، بهاء الدین اربلی، ابو محمد بن داوود حلی، جمال الدین خلعی، صفی الدین حلی.
دانشگاه انگلستان از نگاره مهم غدیر نگهداری میکند
نسخه «الآثار الباقیة عن القرون الخالیة» نگاره غدیر خم نوشته ابوریحان بیرونی در کتابخانه دانشگاه ادینبرو انگلستان نگهداری میشود که تصاویر موجود در این نسخه درباره پیامبر صلی الله علیه و آله و اهلبیت علیهالسلام و واقعه غدیر است. از همین رو به جرئت میتوان گفت رویداد غدیر خم بر هنر این مرز و بوم تاثیر شگرفی گذاشته است.
هنرمندان تجسمی و نگارگری از عظمت غدیر طرح میزنند
در کتاب «احسن الکبار»تالیف عربشاه ورامینی کتابی در زمینه عقاید مذهب اثناعشری وجود دارد که در آن تصاویر نگارگری درباره رویدادهای مهم زندگی پیامبر صلی الله علیه و آله و واقعه غدیر خم آمده است. البته در خیلی از منابع آمده که تابلوی «شبیه غدیر خم» به سفارش یکی از رجال دوره قاجار به نام سهراب تقدسی کشیده شده است. واقعه مهم و ارزشمند غدیر خم در تمامی ساحات فرهنگ، ادب و هنر تاثیرات مهم، وسیع و عمیق گذاشته است. حتی در نگارگران و نقاشان معاصر همچون حسن روحالامین، استاد فرشچیان، حسن جعفرینیا و ... شاهد هستیم.
پیام شما به ما