استفاده از ظروف یک بار مصرف در بین افراد جامعه بسیار رایج شده است. یکی از این ظروف که امروزه زیاد مورد استفاده قرار می گیرد، لیوانهای از جنس کاغذ یا فوم است که در این مطلب به بررسی مزایا و معایب آنها میپردازیم.

لیوانهای یک بار مصرف فومی
قسمت مهمی از لیوانهای فومی از موادی به نام پلی استایرن تشکیل شده است. پلی استایرن نوعی پلاستیک است که از نفت سبک به وجود میآید و از لحاظ شکل ظاهری بسیار شبیه اسفنج میباشد.
یکی از خواص اصلی پلی استایرن، عایق بودن آن میباشد که به حفظ گرمای نوشیدنی داغ کمک میکند. همچنین سبب میشود تا داغی نوشیدنی به بیرون لیوان نرسد و دست فرد را نسوزاند.
لیوانهای یک بار مصرف کاغذی
در لیوانهای کاغذی، لایه درونی که با نوشیدنی در تماس است، توسط پلی اتیلن و یا پوششی موممانند پوشیده شده است تا از نفوذ مایع به خارج از لیوان جلوگیری کند.
لیوانهای کاغذی خاصیت عایق بودن لیوانهای فومی را ندارند و به راحتی سرما یا گرمای نوشیدنی داخل لیوان به دست فرد میرسد و نوشیدنی داغ سرد میشود.
مقایسه لیوانهای کاغذی و فومی
1- قابلیت بازیافت و تجزیه پذیری بسیاری از لیوانهای کاغذی که برای مصرف نوشیدنیهای گرم مورد استفاده قرار میگیرند، قابل بازیافت نیستند. باید اذعان کرد که لیوانهای فومی هم تجزیه پذیر نیستند و مدت زمان زیادی، بدون تغییر در محیط زیست باقی میمانند. اما به دلیل اینکه هزینه تولید لیوانهای کاغذی حدود دو و نیم برابر لیوانهای فومی است، لیوانهای فومی ارجحیت دارند.
2- عایق بودن
لیوانهای فومی در مقایسه با لیوانهای کاغذی خاصیت عایق بودنشان بیشتر است. لذا با گرفتن لیوان کاغذی حاوی نوشیدنی داغ، دست می سوزد و زودتر هم سرد میشود.
بهترین ظروف برای نگهداری مایعات و غذاهای داغ، ظروف شیشهای هستند که موادشیمیایی مضر را وارد غذا نمیکنند و منجر به بروز سرطان نمیشوند
3- سازگاری با محیط زیست
اگر بخواهیم سازگاری با محیط زیست را بین لیوانهای کاغذی و لیوانهای فومی مقایسه کنیم، باید بگوییم که بر خلاف تصور همگان، لیوانهای فومی در اولویت قرار دارند. اگر چه لیوانهای کاغذی قابل بازیافت هستند، اما معمولا حدود 20 سال طول میکشد تا در طبیعت تجزیه شوند. این مدت زمان طولانی به دلیل پوشش مومی شکل درون لیوانهای کاغذی شکل است.
4- از لحاظ صرفه اقتصادی و هزینه مصرفی تولید لیوانهای کاغذی بیشتر از لیوانهای فومی به ماده خام نیاز دارد که تهیه این ماده خام، سال ها به طول انجامد و بسیار انرژی بر و پر هزینه میباشد. برای تولید لیوانهای کاغذی در مقایسه با لیوانهای فومی، 12 برابر آب و 36 برابر برق بیشتری مصرف میشود.
خطرات استفاده از ظروف فومی برای نگهداری نوشیدنی داغ
اگر چه ظروف فومی به لحاظ اقتصادی و زیست محیطی بر ظروف کاغذی ارجحیت دارند، اما بی خطر نیستند. ظروف فومی در تماس با مایعات داغ، می توانند برخی سرطان ها و سایر مشکلات سلامتی را ایجاد کنند، زیرا ماده پلی استایرن موجود در لیوانهای فومی، در مواجهه با گرمای زیاد و استفاده در ماکروویو، ذوب و شکسته شده و موادشیمیایی مانند بنزین و استایرن را به داخل مایع میرساند. در نتیجه نوشیدن این موادشیمیایی، بستر مناسبی را برای ابتلا به انواع سرطان ها و بیماری ها فراهم میکند .
هم چنین مواد شیمیایی موجود در این ظروف منجر به مشکلات زیر خواهد شد:
- سرطان سینه
- سرطان پروستات
- مشکلات تیروئید
- بی نظمی های قاعدگی زنان
- خستگی عمومی
- سردرد
- افسردگی
- مشکلات کلیوی
- سوزش پوست و چشم
- مشکلات گوارشی
- هموگلوبین کم
- ناهنجاری کروموزومی
- مشکلات سیستم لنفاوی
تذکر
- سعی کنید به صورت مداوم از ظروف پلاستیکی و فومی و کاغذی برای نگهداری غذا و مایعات استفاده نکنید.
- بهترین ظروف برای نگهداری مایعات و غذاهای داغ، ظروف شیشهای هستند که به دلیل ساختارشان موادشیمیایی را وارد غذا نمیکنند و منجر به بروز سرطان نمیشوند. همچنین از لحاظ اقتصادی مناسب ترند و قابلیت بازیافت نیز هستند.
مطالب مرتبط:
مقایسه ظروف یکبار مصرف کاغذی و پلاستیکی