پروژه اتاق برق جدید تبیان، در راستای پیشرفت زیرساخت مرکز داده و به مثابه قلب تپنده مرکز داده رونمایی شده.

پنجشنبه ۲۱ فروردین ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۳
رونمایی از اتاق برق جدید تبیان

موسسه تبیان، روز چهارشنبه ۲۰ فروردین ماه از پروژه اتاق برق جدید خود، در راستای پیشرفت زیرساخت مرکز داده رونمایی کرد. این مراسم با حضور سید رضا کاظمی مدیرعامل موسسه تبیان، شهاب الدین ترنجیان، مدیرعامل توسعه ارتباطات هوشمند تبیان و دیگر اعضای هیئت مدیره و تیم فنی این پروژه برگزار شد.

به گفته ترنجیان مدیر این پروژه، اتاق برق جدید، به مثابه قلب تپنده مرکز داده و زیرساختی در راستای هوشمندسازی مرکز داده و سایر اهداف سازمان است که در اواخر سال ۱۴۰۳ شروع شد و طی ۴۸ روز، با یاری خدا و با کمک اعضای هیئت مدیره و تیم فنی به پایان رسید.

در این پروژه از یک سیستم UPS پیشرفته با ظرفیت ۳۰۰ کیلو ولت‌آمپر (kVA) استفاده شده که قابلیت پشتیبانی مطمئن از بارهای حساس مرکز داده را دارد. همچنین سیستم‌های استاندارد توزیع برق شامل تابلو برق، پک‌های باتری، سیستم‌های حفاظتی و کابل‌کشی‌های استاندارد اجرا شده است.

از جمله دستاوردهای این پروژه می‌توان به افزایش ظرفیت اسمی اتاق سرور مرکز داده، به‌روزرسانی سیستم توزیع برق، ارتقای ظرفیت باری و اسمی تجهیزات، و همچنین رفع مشکلات مربوط به تعمیر و نگهداری بدون وقفه در حوزه سیستم توزیع برق اشاره کرد.

در حال حاضر، ۵۰ درصد بار مرکز داده به سیستم UPS جدید منتقل شده و تمامی خطاها و اختلالاتی که در سیستم قدیمی وجود داشت، برطرف شده است. همچنین تمام کابل‌کشی‌ها به‌اندازه ظرفیت ۱۰۰ رک، تا طبقه منفی یک با لیبل گذاری استاندارد مرکز داده کشیده شده است.

رونمایی از اتاق برق جدید تبیان

با وجود این ویژگی‌ها و دستاوردها، در مسیر اجرای این پروژه، چالش‌های متعددی وجود داشته است؛ از جمله کمبود ظرفیت اسمی برق، نارسایی‌هایی در سیستم توزیع برق و مشکلات موجود در عملکرد سیستم برق بدون وقفه که با رفع آن‌ها، اتاق برق در شرایط پایداری قرار گرفت.

در حال حاضر، ۵۰ درصد از دیتاسنتر به سیستم UPS جدید منتقل شده و مشکلات و ارورهای مهم سیستم قدیمی برطرف شده است. با آغاز فازهای بعدی پروژه، سیستم‌هایی مانند کوپل ژنراتورها (بهره‌گیری هم‌زمان از ژنراتورها) در مسیرهای مختلف راه‌اندازی شده و طرح‌های نوآورانه‌تری در راستای هوشمندسازی مرکز داده تبیان اجرا خواهد گردید.

از دیگر امکاناتی که به مرکز داده اضافه شده، پیاده‌سازی سیستم ردیابی برای تیم پشتیبانی و سرویس‌دسک است. برای این کار، کارت‌هایی در نقاط مختلف دیتاسنتر نصب شده‌اند که اعضای تیم سرویس‌دسک موظف‌اند ضمن انجام بررسی و چکاپ کامل سیستم‌ها برای نظارت بر عملکرد دیتاسنتر، کارت‌های خود را به این سیستم متصل کنند تا تمامی فعالیت‌ها قابل ردیابی باشد.

برچسب‌ها

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • من IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۴/۰۱/۲۳
    همینقدر با قدرت پیش برید