در بحران‌های مالی کودکان نسبت به سایر اعضای خانواده آسیب‌پذیرتر هستند و کنترل نکردن شرایط توسط والدین می‌تواند آن‌ها را مستقیما درگیر کند اما چطور می‌توان غیر مستقیم کودک را متوجه شرایط خانواده کرد؟

عطیه ذاکری
یکشنبه ۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۰۶
آموزش بحران مالی به کودکان

بحران‌ مالی از چالش‌هایی است که احتمالا هر خانواده‌ای حداقل یک بار آن را با دشواری‌های بسیاری از سر گذرانده است. فارغ از اینکه بحران مالی قابل پیشگیری است اما مهم‌ترین راه برون‌رفت از دل آن، همدلی اعضای خانواده به خصوص کودکان است. اهمیت همراه کردن کودک زمانی به چشم می‌آید که دقیقا وسط یک بحران مالی قرار دارید و کودکتان هم از خواسته‌های دائمی‌اش کوتاه نمی‌آید.

در چنین شرایطی بسیاری از والدین در مواجهه با خواسته کودک، صراحتا و با خشونت کلامی به او می‌گویند: «پول ندارم» اما این توجیه برای کودک پذیرفتنی نیست چرا که در نظر کودک وقتی شما برای خریدن نان کارت می‌کشید یعنی پول دارید.

از سوی دیگر تکرار دائمی جمله «پول ندارم» در پاسخ به خواسته‌های کودک، باعث القای حس ناامنی و افزایش اضطراب در کودک می‌شود بنابراین نباید برای کنترل کردن خواسته‌های او از جملات منفی استفاده کرد و کودک را مستقیما درگیر بحران مالی خانواده کرد بلکه باید به صورت غیر مستقیم او را متوجه شرایط مالی خانواده کرد چرا که کودکان روحیه آسیب‌پذیرتری در مقابل بحران‌ها دارند.

آموزش مفهوم خواسته و نیاز

توضیح دادن تفاوت میان اسباب‌بازی به عنوان یک «خواسته» و نان به عنوان یک «نیاز» ضروری، به شیوه‌های مختلف یکی از راهکارهایی است که به طور غیر مستقیم او را متوجه درخواست‌های بی‌مورد و غیر ضروریش می‌کند. زمانیکه برای خرید کردن به فروشگاه می‌روید، موقعیت خوبی برای آموزش مفهوم خواسته و نیاز است. مثلا تخم مرغ و چیپس را به کودک نشان دهید و از او بپرسید: به نظرت خریدن کدوم ضروریه و بدون داشتنش نمی‌تونیم غذا درست کنیم؟

شفاف‌سازی شرایط

حتما لازم نیست ذهن کودک را درگیر کلمه بحران کنید اما اگر این کلمه به گوش کودک خورد برایش توضیح دهید: وقتی خانواده‌ای پول کافی برای خرید چیزهای مهم و ضروری زندگی مثل غذا، لباس یا حتی پرداخت قبض‌ها نداشته باشن، میگیم اون خانواده دچار "بحران مالی" شده. این اتفاق ممکنه وقتی بیفته که مثلاً یکی از بزرگترهای خونه شغلش رو از دست بده یا وقتی که هزینه های زیادی داشته باشیم و با مقدار پولی که داریم نتونیم همه‌شون رو پرداخت کنیم.

همچنین اگر در شرایطی هستید که دخل و خرجتان با هم نمی‌خواند و خواسته‌های کودک هم کلافه‌کننده شده برای او توضیح دهید: برای اینکه تا آخر ماه برای خریدن خوراکی پول کم نیاریم باید به هم کمک کنیم. مثلا اینکه اگ دلمون چیزی خواست برای داشتنش یه کم دیگه صبر کنیم و به جای اینکه فورا پول تو جیبی رو خرج خریدنش کنیم، بندازیمش تو قلک برای روزی که پول کم آوردیم.

همراه کردن کودک در تصمیم‌گیری

همراه کردن بچه‌ها در تصمیمات مالی نیز تاثیر بسزایی در شکل‌گیری ذهنیتشان نسبت به بحران مالی و همراه شدن آن‌ها دارد. برای مثال زمانیکه می‌خواهید برای رفتن به فروشگاه لیست بنویسید، از کودکتان بخواهید که روی موارد غیر ضروری خط بزند. این کار نه تنها ذهنیت بچه‌ها را نسبت به مفهوم خواسته و نیاز شکل می‌دهد بلکه آن‌ها را نسبت به وضعیت خانواده مسئولیت‌پذیر و دغدغه‌مند می‌کند. همچنین به طور غیر مستقیم مهارت بودجه‌بندی را نیز به بچه‌ها آموزش می‌‎دهید؛ بنابراین با یک تیر چند نشان می‌زنید.

همانطور که گفته شد بحران مالی غیر قابل پیش‌بینی است و البته نباید تصور کنیم فقط گریبان‌گیر همسایه می‌شود. افزایش آگاهی درباره چگونگی مدیریت شرایط و مراقبت متقایل اعضای خانواده، راه اصلی برون رفت از بحران است.

پیام شما به ما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha