• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 868
تعداد نظرات : 316
زمان آخرین مطلب : 3810روز قبل
سخنان ماندگار

از جمله دوست داشتنی ترین اعمال نزد خدای متعال شادی رسانیدن به مؤمن است و سیر كردن او از گرسنگی ، یا رفع گرفتاری او یا پرداخت بدهیش . حضرت امام جعفر صادق (ع)

سه شنبه 16/9/1389 - 15:58
سخنان ماندگار

 

 سخت ترین گناهان آن است که صاحبش آنرا کوچک بشمرد . حضرت‌امام‌علی(ع)

سه شنبه 16/9/1389 - 15:57
مصاحبه و گفتگو

گفت‌وگو با رضا عبداللهی ، شاعر و مسئول کانون‌های ادبی

جلسه ی شعر در بالای قبر! رضا عبداللهی را می‌توان بنیانگذار کانون‌های ادبی سازمان فرهنگی هنری شهرداری دانست. شاعری که به علت عدم وجود کانون‌های ادبی در جوانی‌اش، محل‌هایی را برای ارائه استعدادهای جوانان تشکیل داده است و با آغوشی باز و بدون حس برتری جویی پذیرای علاقه مندان به مباحث ادبی در نهاد کتابخانه‌ها و کانون‌های ادبی است.از رضا عبداللهی در نمایشگاه کتاب امسال، کتاب‌های «دلم هر کجا هست، یادش به‌خیر» (انتشارات نگاه)، «فاطمه پیغمبر اندیشه‌ها» (انتشارات فصل پنجم)، «خودستایی در بیان شاعران» (نشر آفرینش) و «اگر بار گران بودیم رفتیم» .
 
از کتاب‌های جدیدتان در نمایشگاه امسال شروع کنید.
انتهای سال چهار کتاب چاپ شد به نام‌های «خودستایی در بیان شاعران»، «اگر بار گران بودیم رفتیم» و «دلم هر کجا هست یادش بخیر» و یک کتاب آیینی تحت عنوان «فاطمه پیغمبر اندیشه‌ها»ست. چهار، پنج کتاب دیگر هم وجود دارد که قرار است آنها هم امسال منتشر ‌بشوند و چاپ سوم کتابی بود که در سابق هم خیلی مورد استقبال قرار گرفته بود و جزو کتاب‌های مرجع هست به عنوان بحثی پیرامون «زحاف» رایج در شعر فارسی که کتاب عروض و آشنایی با وزن شعر فارسی است و با آهنگ‌های مختلف تقطیع شده که دانش‌آموختگان با یک‌بار مطالعه تا حدودی می‌توانند شعر را تقطیع کنند. دو دیوان مربوط به قرن ۱۲ و برای اولین‌بار به چاپ می‌رسد، دیوان صبوری تبریزی که هم شاعر، هم نقاش و هم تذهیب کار بوده و از شعرای مطرح آن زمان نیز بوده است. دیوان حسرت همدانی هم، کتاب دیگری است. دو تا مجموعه شعر نیز هست که یکی مثنوی است «بگو با چه لحنی بخوانم تو را» و یکی هم «دوبیتی‌های امروز» است که ضرب‌المثل‌هایی رایج در قالب دوبیتی سروده شده که بعد از ماه‌ها چاپ می‌شود و در اختیار دوستان قرار میگیرد.
 
پس در عرصه انتشار کتاب جزو شاعرهای پرکار هستید.
امسال یک مقداری فارغ از کار بحث‌های ادبی شدم و البته به تشویق و ترغیب دوستان. چون من حدودا ۲۰ سال کار اجرایی دارم شاید هر ۱۰ سال یا هشت سال یک کتاب کار می‌کردم ولی یکسری کتاب‌ها را از قبل آماده کرده بودم و یکسری شعرها را جمع‌آوری کردم البته به همت دوستان وگرنه خودم که هیچ موقع کاری نمی‌کنم مگر اینکه دوستان زیر بال ما را بگیرند و واقعا مرهون خیلی از دوستان ادیب هستم که تشویق‌شان موثر بود و من شرمنده ایشان هستم و باعث شد که کار ما انجام بشود.
 
تنوع موضوع در کتاب‌های شما دیده می‌شود، این تنوع قطعا از سر علاقه شما به این موضوعات است، این فعالیت در عرصه‌های مختلف چه تاثیری بر کار شما داشته است؟
کمک زیادی به من کرده است، من از نوجوانی و جوانی کار خوشنویسی و مینیاتور را انجام می‌دادم، ترانه می‌گفتم، غزل می‌سرودم، آن زمانی که با استاد بیات کار می‌کردم جوان بودم و باید بگویم که یکی دیگر از کارهایم این است که ترانه‌ها را گردآوری کرده‌ام و در آینده‌ای نزدیک منتشر می‌شود. ریشه تمام پرداختن به این موضوعات علاقه است، علاقه به سرودن مثنوی، دوبیتی، غزل، ترانه، شعر آیینی یا پژوهش و تحقیق یا تصحیح دیوان شاعران که تابه‌حال شش مورد صورت گرفته است، در من وجود داشته و این کارها را از جوانی تاکنون انجام داده‌ام.
 
با توجه به این آمار چه مشکلاتی در سال‌های مختلف در زمینه چاپ و پخش کتاب‌هایتان داشتید؟
شرایط نشر که مشکلات خودش را دارد، این نیست که بگویم مشکلاتی ندارد، آنها هم مشکلات خودشان را دارند، بحث مشکلات چاپ، کاغذ و…ما هم یکسری مشکل با خود ناشر داریم، ناشرانی که بی‌ذوق هستند یا پرمشغله و فرصت کمتری برای جماعت شاعر می‌گذارند، مثلا مسائل مادی را می‌خواهند در نظر بگیرند که کتاب‌هایی پردرآمد باشد و زود در دسترس قرار بگیرد. به‌هر حال یکسری شاعرها هستند که از استعداد فراوانی برخوردارند ولی ناشناخته هستند، بنده‌خداها چه باید بکنند به‌هر حال یک امکاناتی هم در اختیار ناشران بگذارند برای ترویج فرهنگ و ادب فارسی و هم پرورش نیروهای مستعد.که دست‌شان هم باز باشد و کتاب چاپ کنند اگر چه بعضی شاعرها خودشان دست به چنین کارهایی می‌زنند و این ریسک است که آیا کتاب به فروش می‌رسد یا نمی‌رسد و مهم‌تر از همه مرکز پخش است که چگونه کتاب را پخش کند.
خود نویسنده یا شاعر با توجه به وقتی که دارد چگونه می‌تواند به هر کتابفروشی برود و بپرسد و کتابش را به امانت به انتشاراتی‌ها بدهد. این معضلاتی است که باید فکری به حالش بشود.
 
راهکار شما برای حل این مشکلات چیست؟
تمامی ناشران این معضل را دارند یا بحث این است که کاغذ کم است یا گران است یا ازدستگاه‌ها می‌نالند. ما هم ناله‌های خاص خودمان را داریم ولی ارشاد به‌نظر من باید به کل ناشران یک امکاناتی بدهد. اصلا شاید در جریان هستید که خیلی از ناشران عنوان می‌کنند که ۲۰۰۰ نسخه از کتاب به چاپ می‌رسانند ولی احتمالش هست که ۵۰۰۰ نسخه چاپ کرده باشند و جایی هم نیست که این امر پیگیری بشود، باید این مسئله را حل کنند که عدد بیشتر از حد نگویند و بعد هم امکاناتی برای چاپ و نشر در اختیار ناشران قرار بدهند و ناشران را فقط مختص این کار ترغیب کنند.
 
اقبال عمومی نسبت به محافل ادبی در سال‌های اخیر بیشتر شده است یا خیر؟ علت چیست؟
با توجه به مسئولیت بنده در کارهای ادبی، می‌بینم که این استقبال بیشتر شده است و می‌دانم که هر لحظه و هر هفته شاعرهای جدید با چهره‌های جدید می‌آیند و یک عده که ماندگار می‌شوند و یک عده هم بعد از دو ماه، سه ماه می‌روند و جذب کانون‌های دیگه می‌شوند. آنچه که مسلم است این است که اهل ذوق مخصوصا در نسوان بیشتر از آقایان است.با توجه به فعالیت‌هایم در سال‌های مختلف این مسئله را بررسی کرده‌ایم. از کانون‌ها در استان‌های دیگر هم استقبال شده است. مثل مشهد، شیراز، اصفهان و… خوشبختانه مهندس واعظی که دبیرکل نهادهای کتابخانه کل کشور است اهل ذوق و اندیشه است، حمایت و پشتیبانی می‌کنند و به تعبیر دیگر شعر درهای کتابخانه را گشود، یعنی کلاس‌های شعر باعث شد که اقبال به سمت کتابخانه‌ها بیشتر شود. ذوق و علاقه از طرف جوانان وجود دارد، فقط باید آغوشی باشد که اینها را پذیرا باشد بدون آنکه احساس برتری بر آنها بشود. در کل استقبال قابل قبول بوده است.
 
شما طی این سال ها چه اقداماتی برای جذب جوانان داشته اید؟
ما ازسال ۱۳۷۰ فعالیت‌های خودمان را شروع کردیم.از خانه فرهنگ امامزاده یحیی و فرهنگسرای خاوران که هنوز داشتند ساخت و ساز می‌کردند و نکته جالب این است که بالای سر قبرها ما جلسه شعر برگزار می‌کردیم.با توجه به شرایط آن زمان، و بعد منتقل شدیم به فرهنگسرای اندیشه، نهاد کتابخانه‌ها و حدود ۶۰ کانون ادبی در تهران را تاسیس کردیم و شاید بتوان گفت که بنیانگذار کانون‌های ادبی در تهران بودیم.فرهنگسرای شفق،خاوران، اندیشه، ملل و… نیز از این فعالیت‌ها بوده است.که در سرتاسر تهران چه در محله‌های پایین و چه در بالاترین نقاط تهران این کانون‌ها راه اندازی شده است. و هدف از این کانون‌ها نیز جذب جوانان علاقه‌مند ومستعد این عرصه از همه جای شهر بود و همچنان هست و با توجه به اینکه شاعران جوان در ابتدای کار، آثارشان خیلی قوی نیست، نوع برخورد با آنها خیلی اهمیت دارد. باید با محبت و دلسوزی آنها را پذیرا شد تا باعث سرخوردگی و دلزدگی شان نشود.که سعی شده است در رفتار با دوستان شاعر این اتفاق بیفتد.
چه انگیزه‌ای برای این فعالیت‌هایتان داشته اید؟
در سالهای جوانی ما این مراکز یا وجود نداشت یا اگر هم بود راهیابی به آنجا خیلی سخت بود و رفتارها نیز خیلی دلسوزانه و محبت آمیز نبود و با توجه به اینکه علاقه به نوشتن و چاپ مطلبم داشتم، فعالیت‌های زیادی می‌کردم و دوست داشتم که این مطالب نقد شود اما گاهی اوقات در حالی که چاپ نمی‌شد حتی توسط برخی، این کاغذها پاره می‌شد یا در بهترین حالت به ما نصیحت می‌کردند که برویم مطالعه کنیم و اینها همه انگیزه شد تا این فعالیت‌ها شکل بگیرد و در این سال‌ها سعی کرده ام که با هیچ‌کس آن برخوردی که با من شد، نشود.
 

سه شنبه 16/9/1389 - 15:55
شخصیت ها و بزرگان

 

 حکیم عمر خیام: ابوالفتح و بقولی ابوحفص غیاث الدین عمر بن ابراهیم نیشابوری معروف به حکیم عمر خیام ، حکیم ، ریاضیدان و شاعر نامی ایران در قرن پنجم و اوایل قرن ششم هجری ( قرن یازدهم و دوازدهم میلادی ) است. این دانشمند کم نظیر ایرانی بین سالهای ۴۳۰ تا ۴۴۰ هجری در نیشابور یا حوالی آن متولد شد. وی یکی از بزرگترین ریاضیدانان و منجمان دوران اسلامی است و رساله ی جبر او یکی از برجسته ترین آثارقرون وسطایی در این علم شناخته شده است.

در مشرق زمین به واسطه سهم عمده ای که در اصلاح سال و ماه برای وی قائل بودند ، شهرت داشت و در اروپا به سبب ترجمه ی انگلیسی رباعی های او توسط فیتز جرالد درسال ۱۸۵۹ میلادی ( ۱۲۷۵ هجری ) شهرت یافت . سبب شهرت او به خیام دقیقا معلوم نیست اما احتمال داده اند که پدرش خیمه دوز بوده است ، تفصیل زندگی او نیز با روایت های افسانه آمیز مخلوط گشته است . به موجب این روایت وی درکودکی با خواجه نظام الملک طوسی و حسن صباح همشاگردی  بوده است.

خیام بنا به قول مشهور به عراق و خراسان سفر کرد و غالباً به تدریس حکمت ومطالعه در علوم ریاضی اشتغال داشت . خیام در علم پزشکی نیز دست داشته و سلطان سنجر پسر ملکشاه را که به بیماری آبله دچار شده بود درمان کرده است.

از جمله آثار خیام رساله ای در جبر و مقابله ، رساله ای به نام " فی شرح ما اشکل من مصادرات اقلیدس" ، همچنین مختصری در طبیعات ، رساله ای در وجود و رساله ای درکون و تکلیف است.

در تذکره ها چند رساله ی دیگر به او نسبت داده اند ، از آن جمله است نوروزنامه که درصحت انتساب آن به وی تردید کرده اند و غیر از اینها چند شعر عربی و تعدادی رباعی فارسی است .

شهرت عمده ی این عالم حکیم ِ بزرگ ، به واسطه رباعی های حکیمانه اوست که درسراسر جهان شهرت دارد و به بیشتر زبانهای دنیا از جمله فرانسوی ، انگلیسی ، آلمانی ، ایتالیائی ، روسی ، عربی، ترکی و ارمنی ترجمه شده و به چاپ رسیده است. از جمله این چاپها می توان نسخه ژکوفسکی و آربری را نام برد.

هر چند شهرت بخل او در تعلیم به ظاهر اساسی ندارد ، اما واضح است که وی پر گوئی را دوست نمی داشته زیرا نه به تألیف کتاب های مفصل پرداخته و نه شاگران معروفی دارد ، حتی رباعی های بدیع ،  لطیف فارسی و مشهور خود را زیاد نگفته و احتمال دارد که به سبب اشتغال به علم و حکمت تا حدی شاعری را دون شأن خود می دانسته و آن رباعی ها را هم به عنوان یک شاعر نسروده است .  با توجه به این مطلب در قدیم نیز شهرت او به فن شاعری نبوده است.

در باب رباعی های منسوب به خیام و این که چه مقدار از این رباعی ها از اوست و چه مقدار به نام اوست .  بین محققان قرن حاضر اختلاف است تا آنجا که تنی چند انتساب این رباعی ها را به حکم عمر خیام منکر شده و خیام ریاضیدان و خیام شاعر را دو تن پنداشته اند ، اما برخلاف این تصور ، ازقدیمی ترین مآخذی که در آنها از رباعی های خیام ذکری  به میان آمده ،  " تاریخ الحکماء " شهرزوری و " مرصاد العباد " نجم الدین رازی است و پس از آن " جهانگشای جوینی " ، " تاریخ گزیده " و " مونس الاحرار" را می توان نام برد ، اگر چه درکتابهای قدیم هم اشاراتی به شعر فارسی او شده است  . از رباعی های خیام که باعث شهرت او شده ، نسخه ی جامع وکامل وموثقی در دست نیست و بسیار از آنچه به اومنسوب است مجهول و منحول می باشد  و به این جهت در تعداد واقعی رباعی های اوجای بحث است.

مضمون عمده ی رباعی های او شک ، حیرت و توجه به مرگ و فنا و تذکار و اغتنام عمراست و از بعضی جهت ها افکار او به افکار ابوالعلاء معری شاعر معروف عرب در قرن پنجم هجری شباهت دارد و این موارد شباهت نیز قابل توجه است.

در حاشیه های چهار مقاله نظامی عروضی سمرقندی درباره ی خیامی (خیام ) به قلم میرزا محمد خان قزوینی چنین آمده است:

قدیمی ترین کتابی که ذکری از عمر خیام نموده ، چهار مقاله ی عروضی سمرقندی ، معاصرخیام بوده که در سال۵۰۶ هجری در بلخ در مجلس " انس " به خدمت اورسیده  است و درسال ۵۳۰ هجری در نیشاپور قبر او را زیارت کرده و دو حکایت را که درباره ی عمر خیامی ذکر می کند صحیح ترین و قدیم ترین مآخذ ترجمه ی حال اوست.

در مورد علت کتابت تاریخ جلالی نوشته اند ، ملکشاه سلجوقی در سال ۴۶۷ هجری ، خیام وعده ای از منجمان معروف آن زمان را مأمور اصلاح سال و ماه ایرانی کرد. نتیجه این اصلاح را " تاریخ جلالی " می نامند که آغاز آن بنا برقول  مشهور، دهم رمضان سال ۴۷۱ هجری ( ۱۵ مارس ۱۰۷۹میلادی ) بود که روز اول حمل (فرورین ) را نوروز مقررداشتند. ازآن تاریخ ، نوروز هنگام حلول خورشید  در نیمه حوت ( اسفند ) بود و آنچه این منجمان انجام دادند مبدأ تقویم ها شد.

تقویم جلالی ، تقویمی است خورشیدی ( که تقویم خورشیدی فعلی ایران بر همان اساس است ) مبدأ این تقویم روز جمعه نهم رمضان سال ۴۷۱ هجری قمری ( مطابق با ۱۵ مارس سال ۱۰۷۹ میلادی و اوّل فروردین سال ۴۵۸ هجری خورشیدی برحسب تقویم کنونی ایران ) است. سال جلالی از اول بهار ( نوروز سلطانی ) آغاز می شود و مرکب از ۱۲ ماه ۳۰ روزه و ۵ (و در سالهای کبیسه ۶) روز اضافی به دنبال ماه دوازدهم است.

نام ماهها همان نامهای قدیم ایران است. کبیسه هر چهار سال یک بار اجرا می شود (کبیسه ی رباعی ) ولی در هر ۳۳ و یا ۲۹ سال یک بار کبیسه پس از ۵ سال اجرا می گردد ( کبیسه ی خماسی ) . روز اول سال جلالی روزی است که خورشید بین ظهر روز قبل و ظهرآن روز وارد برج حمل شود ( و به عبارت دیگر شروع سال جلالی مطابق است با ظهر روز و ورود  خورشید در برج حمل ) و با این قرارداد ، سال جلالی ، به عکس سال مسیحی ( تقویم یولیایی و بعد تقویم گرگوری ) که در هر ۱۰۰۰۰۰ سال نزدیک سه روز با سال خورشیدی اختلاف پیدا می کند ، همیشه با سال خورشیدی مطابقت دارد و آن را می توان دقیقترین تقویم جهان دانست .

همچنین در این سال ، تأسیس رصد خانه ای برای ملکشاه انجام گردید  و گروهی از اعیان منجمان ، همانند عمر بن ابراهیم خیامی و ابوالمظفراسفزاری و میمون بن نجیب واسطی و چند تن دیگر در انجام این امر عمل کردند. به طوری که " ابن اثیر " نوشته است ، هزینه ی این کار بس گران بود ، مالی بسیار خرج آن شد و رصد خانه تا سال ۴۵۸ هجری که ملکشاه جهان را بدرود گفت دایر بود اما پس از وفات او از میان رفت.

گفته می شود ، وفات حکیم عمر خیام بین سالهای ۵۰۸ تا ۵۳۰ هجری بوده است ، در مورد مرگ او چنین نقل می کند :

" در سنه سته و خمس مئه " ( 508 هجری ) به شهر بلخ در کوی برده فروشان در سرای امیر ابوسعید جره ، خواجه امام عمر خیامی و خواجه امام مظفر اسفزاری نزول کرده و بدان خدمت پیوسته بودم . در میان مجلس عشرت از حجة الحق عمر شنیدم که او گفت : " گور من در موضعی باشد که هر بهاری ، شمال برمن گل افشان می کند  " مرا این سخن مستحیل نمود و دانستم که چون اویی  گزاف نگوید. چون سنه ثلاثین ( ۵۳۰ هجری)  به نیشابور رسیدم ، چهار سال بود که آن بزرگ روی در نقاب خاک کشیده بود و عالم سفلی از او یتیم مانده ، و او را بر من حق استادی بود. آدینه ای به زیارت او رفتم و یکی را با خود ببردم که خاک او بمن نماید. مرا بگورستان حیره (جره) بیرون آورد ، و بر دست چپ گشتم ، در پایین دیوارِ باغی خاک او دیدم  نهاده ، و درختان امرود و زرد آلو سر از باغ بیرون کرده و چندان برگ شکوفه برخاک او ریخته بود که خاک او در زیر گل پنهان شده بود ، و مرا یاد آمد آن حکایت که به شهر بلخ از او شنیده بودم گریه بر من افتاد که در بسیط عالم و اقطار  ربع مسکون ، اورا هیچ جای نظیری نمی دیدم . ایزد تبارک و تعالی جای اودر جنان کناد . بمـَنـِّه و کرمه …."

آنچه از مصنفات عمر خیام باقی است یا آنکه مورخان ذکر کرده اند بدین  شرح است :

۱-  رساله ای در جبر و مقابله که مهمترین تألیف وی در ریاضیات است که آن را به نام قاضی القضاة ابوطاهر تدوین کرده است. این رساله در سال ۱۸۵۱ میلادی توسط ( فرانسواوپکه ) به زبان فرانسوی ترجمه و تفسیر شده و همراه با متن عربی آن به چاپ رسیده است.

دکتر غلامحسین مصاحب آن را به فارسی ترجمه کرده است. این ترجمه همراه با رساله های دیگر از خیام و بحث در آنها در سال ۱۳۳۹  خورشیدی توسط انجمن آثار ملی ایران در کتاب " حکیم عمر خیام به عنوان عالم جبر " به چاپ رسیده است.

۲-    رساله " فی شرح ما اشکل من مصادرات " کتاب اقلیدس که در کتابخانه لیدن در هلند نگاهداری می شود.

۳-    " زیج ملکشاهی " که خیام یکی از مؤلفان آن بوده است.

۴-    مختصری در طبیعیات

۵-  رساله ای در وجود که به زبان پارسی است ، و آنرا به نام فخر الملک بن مؤید تألیف نموده است. این رساله در موزه بریتانیا ، در لندن موجود است و عنوانش در نسخه ی مذکورچنین است: "  رسالة بالعجمیه لعمربن الخیام فی کلیات الوجود."

6-    رساله ای در کون و تکلیف . این سه رساله ی اخیر را شهرزوری به  او نسبت داده است.

۷-    لوازم الامکنه

۸-    رسالة فی الاحتیال معرفة مقداری الذهب و الفضة فی جسم مرکب منهما که درکتابخانه گوته در آلمان نگهداری می شود .

۹-    رسالة مسمی  به لوازم الامکنه در فصول و علت اختلاف هوای بلاد واقلیم . این دو رساله ی اخیر در تاریخ الفی به او نسبت داده شده است.

۱۰- نوروزنامه ، رساله ای به فارسی در پیدایش جشن نوروز و واضع آن و آداب شاهان ایران در این جشن .

۱۱- رباعیات عمر خیام : رباعیات عمر خیام علاوه بر آنکه بطور مکرر در ایران و هند  به چاپ رسیده است ، و به بسیاری از زبانهای اروپائی از جمله لاتین ،  فرانسه ، انگلیسی ، آلمانی ، دانمارکی ، روسی و …  ترجمه شده است . شهرت خیام را در اروپا و به ویژه در انگلستان و آمریکا به مراتب بیشتر از شهرت او در میهن خود یعنی ایران نموده است ، و علت عمده این اشتهار فوق العاده آن است که یکی از بزرگان انگلیس موسوم به ادوارد فیتز جرالد Fitzgerad  Edward، رباعیات عمر خیام را به اشعار انگلیسی در نهایت زیبایی و شیرینی ترجمه کرده است که در فصاحت لفظ و بلاغت معنی تقریبأ معادل فارسی آن است . این ترجمه ، در سال ۱۸۵۹ میلادی در لندن منتشر شد و چنان مطبوع طبع خواص گردید و چندان مقبولیت عموم را به هم رسانید که پس از آن چندین مرتبه به طور مکرر در انگلستان و آمریکا به تعداد بسیار زیاد چاپ شد و نسخه های آن به زودی نایاب گردید.

جمع زیادی از ادیبان و فاضلان اروپا و آمریکا نیز به ترجمه ی رباعیات او پرداختند و بسیاری دیگر به تقلید از سبک رباعیات خیام رباعی ها سروده و چاپ کردند و اکنون در انگلستان و آمریکا " ادبیات عـُمری "  خود ،  طریقه و سبک خاصی از ادبیات و اشعار شده است .

بعد از انتشار ترجمه ی " فیتز جرالد "  تا کنون ، اقبال عمومی عوام و خواص به رباعی های عمر خیام ، طرز خیالها و مسلک و فلسفه او روز به روز در تزاید است ، و انجمن های متعدد به نام وی در اروپا و آمریکا تأسیس شده است . از جمله ی آنها ، انجمن عمر خیامی لندن است که در سال ۱۸۹۲ میلادی به نام ( عمر خیام کلوپ ) یعنی انجمن عمر خیام تأسیس گردیده است . مؤسسات این انجمن از فاضلان ، ادیبان و برخی صاحبان جراید بودند ، در سال ۱۸۹۳ میلادی انجمن مذکور با رسم ها و تشریفات شایان اهمیت ، دو عدد بوته گل سرخ بر سر قبر فیتز جرالد مترجم رباعیات عمر خیامی نشانیده و سرلوحه ای که حاوی کتیبه زیر بود در آنجا نصب گردید:

" این بوته گل سرخی است که در باغ کیو پرورده شده و تخم آن ،  سیمپسن از مقبره ی عمر خیام در نیشابور آورده است و به دست چندین تن از هواخواهان ادوارد فیتز جرالد از جانب انجمن عمر خیام کاشته شد. "

علامه دهخدا در حاشیه مطالب مربوط به خیام نوشته است: از شاگردان خیام فیلسوف ، محمد ایلاقر و حکیم علی بن محمد حجازی قانی و علامه شهید ، عبد الله بن محمد میانجی است . نظریه های عمر خیام  نیشابوری برای اصلاح تقویم ، حتی از تقویم فعلی اروپا که موسوم به تقویم گریگوریست صحیح تر است ، چه تقویم گریگوری در طول ۲۳۲۰ سال ، یک روز خطا می کند و تقویم خیامی در ۳۷۷۰ سال یک روز خطا می کند  . در سالهای اخیر به کوشش انجمن آثار ملی ایران در آرامگاه این حکیم عالی قدر ایرانی ، بنائی زیبا و باغی دلگشا ساخته شده است .

جایگاه علمی خیام

در مجموع ، خیام نیشابوری ریاضیدانی نابغه ، منجمی مبتکر ،  حسابگری دقیق و شاعری بی نظیر بود که مسئله ی حرکت انتقالی زمین و اصلاح تقویم را پس از قرن ها با نبوغش به نحوی مطرح کرد که هنوز مایه ی استفاده ی رسمی جهان است. ابداع مثلث پاسکال در حساب ،  بیان دو جمله ای نیوتن (بیونوم نیوتون) و کشف کـَمیـّت های متصل و منفصل برای نخستین بار در جبر ، چهار ضلعی "ساکری" ، اصل اول اقلیدس ، حل هندسی معادلات درجه ۲ و۳ قبل از دکارت درعلم هندسه ، از جمله اکتشافات وی به شمار می آمد . خیام ، اساس فرمول فضای محدود و مطلق را در علم فضائی و نسبی در هم ریخت و اولین ایرانی است که فرضیه ی نسبی را به طریق فلسفی بیان داشت  . او دانشمندی است که با ترکیبی که از حل معادلات به وسیله دو سهمی و یک سهمی و یک دایره حل می کرد ، توانست ۱۳ نوع مختلف معادلات ارائه کند و تمام مراکز علمی جهان به نامش افتخار می کنند. نام خیام به عنوان سراینده ی  رباعیات نیز در جهان مشهور شده است .

سه شنبه 16/9/1389 - 15:54
سخنان ماندگار

شیعیان ما هنگامی به فرجام نیك و زیبای خداوند میرسند كه از گناهانی كه نهی شده اند ، احتراز نمایند. حضرت امام مهدی (عج)

سه شنبه 16/9/1389 - 15:52
معرفی کتاب و بازی های آموزشی

 

 کتاب «ناقوس مرگِ که را می زند؟»

 

نوشته: ارنست همینگوی

 مختصری از کتاب: داستان در باب جنگ داخلی اسپانیاست، جایی که مردم آزادی خواه و مبارز اسپانیا در کنار گروهان بین المللی (متشکل از آزادیخواهان آمریکایی، فرانسوی، انگلیسی و…) علیه حکومت فاشیستی ژنرال فرانکو مبارزه می کنند و قهرمان داستان رابرت جوردان هم یک آمریکایی است که از مقام استادی دانشگاه دست شسته و برای آزادی برادران و خواهران اسپانیایی خویش مبارزه می کند. این جاذبه آزادی و عدالت است که انسان ها را از نژادها و اقوام و مذهب های مختلف در یک سنگر گردهم می آورد تا در کنار هم مبارزه کنند، در کنار هم بجنگند و درنهایت در کنار هم پیروز شوند یا شکست بخورند و حتی بمیرند و نبرد داخلی اسپانیا یکی از بارزترین نمونه هاست که این مفاهیم را نمایش می دهد.

 فداکاری، شجاعت، رشادت، عشق به هم نوع، عشق به آزادی و… در کنار مفاهیم شقاوت، سنگدلی و قساوت دیوهای آزادی ستیز و بردباری و مقاومت انسان های آزادیخواه و تعامل آنها با یکدیگر، در این داستان به زیبایی به تصویر کشیده شده است و به همین دلیل است که علیرغم شکست آزادیخواهان در این میدان، استالین که خود یکی از نامداران آزادی ستیز است اعتراف می کند: هرگز ملتی این چنین پیروزمندانه شکست نخورده است!!

رابرت جوردان دستور داد که یک پل نظامی را که مورد استفاده فاشیست هاست منفجر کند و در این راه با افراد یک گروهان از چریک های کوهستانی آشنا می شود مانند: پابلو، ماریا، آنسلمو و…

سه شنبه 16/9/1389 - 15:51
سخنان ماندگار

 

بر شما باد به میانه روی در فقر و ثروت ، و نیكی كردن چه كم و چه زیاد ، زیرا خداوند متعال در روز قیامت یك نصفه خرما را چنان بزرگ نماید كه مانند كوه احد باشد حضرت امام رضا (ع)

سه شنبه 16/9/1389 - 15:48
تغذیه و تناسب اندام

تهیه نکتار زردآلو:

 مقداری زرد آلوی رسیده و سالم را در مخلوط کن بریزید. سپس کمی آب ، یخ و شکر به آن بیفزایید و آن را مخلوط کنید. با این مخلوط خنک و خوشمزه می توانید از میهمان  گرمازده ی خود در فصل تابستان پذیرایی کنید

سه شنبه 16/9/1389 - 15:47
خواص خوراکی ها

خرما میوه ای کامل و مقوی

خرما میوه ای است بهشتی و بسیار مقوی ، که مواد معدنی بسیاری چون آهن ، پتاسیم ، روی ، منگنز و ویتامینهایA،B وE را داراست . تحقیقات درباره ی خرما  نشان داده که این میوه بهشتی می تواند از بسیاری از سرطان ها مانند سرطان کولون ، معده و غیره پیشگیری کند . یکی از خواص خرما ملین بودن آن است به شرطی که ۶ تا ۷ عدد خرما را در ۲ لیوان آب جوش خیس کرده و صبح و شب آن را به صورت گرم بنوشید و یا مقداری خرما میل کنید و بلا فاصله یک یا دو لیوان آب گرم روی آن بنوشید . خاصیت دیگر خرما ، خنثی کردن اسید اضافی معده است و از آنجا که زیادی اسید معده باعث ترش کردن و دل درد می شود ، بنابراین هر وقت دل درد گرفتید می توانید از فرمول چینی ها درطب سنتی چینی استفاده کنید ، بدین طریق که ۲ تا ۳ عدد خرمای تازه و له شده را در آب جوش بیاندازید و بعد آن را هم زده و بنوشید . خرما را بعنوان میوه نیز می توانید مصرف کنید .
همچنین حتماً برای خواب راحت تر و آرامش بیشتر شام خود را حدود ساعت ۷ بعداز ظهر خورده و قبل از خواب یک عدد خرما و یک لیوان شیر گرم میل کنید .خرما برای افراد سالمند و بچه ها بسیار مفید است. سعی کنید به جای قند و شکراز خرما برای نوشیدن چای استفاده کنید و یا در طباخی از آن استفاده بیشتری ببرید . ورزش کاران به علت فعالیت زیاد به طور حتم باید ازعصرانه ای مقوی که با خرما تهیه شده باشد، استفاده کنند .

برای مثال خرما و شیر را به همراه نصف فنجان آب آناناس تازه، یک قاشق پودر نارگیل ، و یک قاشق آناناس خرد شده ، در مخلوط کن ریخته و معجون فراهم آمده را میل فرمایید .
صد گرم خرمای تازه دارای ۱۶۳ کیلو کالری انرژی ، ۹/۰ گرم پروتئین ، ۳/۰ گرم چربی ، ۳۸ گرم گلوسید ،۳۰ میلی گرم فسفر، ۳/۱ میلی گرم آهن ، ۵۱ میلی گرم کلسیم، ۱۰ میلی گرم ویتامینC می باشد . صد گرم خشک آن دارای ۳۰۰ کالری انرژی ، ۲ گرم پروتئین ، ۶/۰ گرم چربی ، ۷۳ گرم گلوسید ، ۶۰ میلی گرم گوگرد ، ۵۰ میلی گرم فسفر ، ۶۵۰ میلی گرم پتاسیم ، ۶۵ میلی گرم منیزیم ، ۷۰ میلی گرم کلسیم ، ۲ میلی گرم آهن ، ۲/۲ میلی گرم نیاسین می باشد. سدیم و ویتامینA آن قابل توجه نیست .

سه شنبه 16/9/1389 - 15:46
سخنان ماندگار

در ظاهر دوست خدا و در باطن دشمن او مباش. حضرت امام جواد (ع)

سه شنبه 16/9/1389 - 15:45
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته