• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1004
تعداد نظرات : 424
زمان آخرین مطلب : 4186روز قبل
آموزش و تحقيقات

محققان در تحقیقات جدید خود دریافتند: حدود 15 درصد از گریه شدید نوزادان ناشی از کولیک (قولنج) مکرر است.

خبرگزاری فارس: 15درصد گریه نوزادان ناشی از قولنج است

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، این تحقیقات حاکی است: حدود 15 درصد از گریه شدید نوزادان به علت بروز موارد مکرر کولیک در آنها است.

بر اساس این تحقیقات، میزان دچار شدن به کولیک در ماههای اولیه تولد افزایش می‌یابد.

این تحقیقات در عین حال علل دچار شدن به کولیک در این سن کم را توضیح نداد اما تحقیقات دیگر علل دچار شدن کودک در ماههای اولیه تولد به کولیک را برشمرد که از آن جمله کارکرد زیاد یا کم روده کودک است که باعث بروز انقباض می‌شود.

در همین حال، برخی محققان معتقدند که رشد کودک در حد خودش چه بسا باعث بروز کولیک های مکرر می‌شود.

کولیک به گریه غیر قابل کنترل در کودکی که از سایر جهات سالم ‌باشد گفته می‌شود. کولیک پس از سه هفتگی شروع و تا 4-5/3 ماهگی ادامه دارد.

این گریه‌ها بیش از سه ساعت در روز و برای بیش از سه روز در هفته است و معمولًا گریه‌ها به صورت ناگهانی و در ساعت‌های مشخصی و در طول روز رخ می‌دهد.

در واقع همه شیر خواران به طور متوسط روزانه دو ساعت و نیم گریه می‌کنند.اما کودک مبتلا به کولیک علاوه بر گریه‌های ممتد و بسیار بلند، کاملا ناآرام و ناراحت است. صورت او قرمز می‌شود و همچنین به دلیل گریه و سفتی عضلات، شکمش سفت به نظر می‌رسد، به طور متناوب پاهایش را به داخل شکمش جمع می‌کند، ممکن است دفع گاز نیز داشته باشد. کولیک اغلب بین ساعت 6 عصر و نیمه شب رخ می‌دهد و گاهی ممکن است بقیه اوقات روز هم باشد اما معمولاً عصرها و شب ‌ها تشدید می‌شود.

شنبه 15/7/1391 - 18:53
بیماری ها
جام جم آنلاین: تمام افراد دارای دیابت نوع اول و بسیاری از مبتلایان به دیابت نوع دوم برای كنترل قندخون خود و همچنین كاهش خطر كوری، بیماری‌های قلبی و آسیب سیستم عصبی ناچار به استفاده از انسولین هستند.

تا همین اواخر، دو روش برای تزریق انسولین به بدن وجود داشت. در روش اول كه روشی سنتی‌تر است، فرد دیابتی با گذاشتن یك قطره از خونی كه از سرانگشت خود می‌گیرد و با استفاده از یك كیت تست قندخون، میزان انسولین قندخون خود را كنترل كرده و در صورت پایین بودن آن، انسولین به خود تزریق می‌كند.

روش دوم، پمپ انسولین است. در این روش پمپ انسولین از طریق لوله ظریفی كه زیر پوست در شكم قرار داده می‌شود انسولین را وارد بدن بیمار می‌‌كند. این پمپ جانشین تزریق روزانه است.

با این حال با این روش هم بیماران باید همانند روش قدیمی، ابتدا میزان انسولین خون خود را اندازه‌گیری كنند.

تحلیل و بررسی‌ها نشان داد پمپ انسولین و تزریق روزانه، تاثیر مشابهی برای كنترل قندخون دارد اما روش جدیدتری كه در اختیار بیماران قرار گرفته، كنترل مستمر و خودكار میزان انسولین موجود در بدن از طریق یك دستگاه نمایشگر است.

دستگاه‌های نمایشگر مستمر قندخون تقریبا هر پنج دقیقه یكبار با استفاده از یك سنسور كه به بدن متصل می‌شود میزان قندخون را اندازه گرفته و نتایج را به یك مونیتور ارسال می‌كنند كه معمولا روی كمربند نصب می‌شود.

این دستگاه هرگز جایگزین نمایشگر خانگی میزان گلوكز نخواهد شد، اما می‌تواند تقریبا هر دقیقه یكبار تغییرات را در سطح گلوكز خون اندازه بگیرد البته حتی با وجود این نمایشگر هم بیماران دیابتی هنوز ‌باید تا چهار بار در روز قندخون خود را با خون‌گیری از انگشت خود انجام دهند اما آنها كه تنها از روش سنتی استفاده می‌كنند و از این نمایشگر بهره نمی‌برند احتمالا تا 10 بار در روز باید این عمل را تكرار كنند.

در این میان بتازگی پژوهش‌ها نشان داده است آن دسته از افراد مبتلا به دیابت كه از تركیب پمپ انسولین با سنسورهای اندازه‌گیری متوالی قندخون استفاده می‌كنند بهتر از افرادی كه تنها از خون‌گیری از انگشت و تزریق انسولین بهره می‌گیرند می‌توانند قند خونشان را كنترل كنند.

فناوری‌های نوین به دیابتی‌هایی كه از انسولین استفاده می‌كنند قدرت انتخاب بیشتری برای بهتر كنار آمدن با بیماریشان داده است البته هنوز خیلی‌ها در استفاده از این نوآوری‌ها تردید داشته و ترجیح می‌دهند از روش‌های قدیمی‌تر استفاده كنند. (جام جم - ضمیمه سیب)

مترجم: بهاره رضاجو
منبع: webmd

شنبه 15/7/1391 - 18:48
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: دو محقق جوان ایرانی با اقتباس از دانش ابن سینا ترکیبی یافتند که بیماری ویروسی هپاتیت c را درمان می کند.

به گزارش واحد مرکزی خبر، دو نفر از محققان مرکز تحقیقات گوارش وکبد دانشگاه بقیه الله موفق به استخراج ماده شیمیایی ای از کیسه صفرای حیوانی وحشی شدند که ویژگی آن از بین بردن ویروس هپاتیت سی است.

راضیه دیندارلو و فاطمه سیاه مرز کوهی موفق به استخراج این ترکیب از صفرای حیوانی شدند و غیر سمی بودن این ترکیب و خاصیت نابودکنندگی ویروس هپاتیت سی را در آن در آزمایشگاه اثبات کردند.

پژوهش آنها پس از تایید در چندین مرکز تحقیقاتی و دانشگاهی کشور ، در سه بیمار مبتلا به هپاتیت سی که به درمانهای متداول پاسخ نداده اند ، کارآزمایی شد.

به گفته دکتر مهدی صابری استاد فارماکولوژی دانشگاه بقیه الله ، خوراندن این ماده موثر به این بیماران موجب شد که بار ویروسی در بدن آنها از 74 میلیون ویروس به حدود چهار میلیون برسد و به نوعی این توانایی را داشته است که بیشتر از 90 درصد ویروسهای هپاتیت سی را در بدن بیماران نابود کند.

دکتر محسن امینی استاد شیمی دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران نیز می گوید : با خالص سازی ترکیبی که از صفرای حیوان به دست می آید به ماده موثری که چنین قدرت ویروس کشی را دارد ، رسیده ایم و چشم انداز بعدی در این تحقیق ، شناخت ساختمان مولکولی و فضایی این ترکیب است که بتوان آن را در آزمایشگاه تولید کرد.

وی معتقد است حیوانی که این ترکیب از صفرای آن به دست می آید در طبیعت محدود است و لازم است برای تولید انبوه این ترکیب برای درمان بیماران ، این ماده به صورت شیمیایی ساخته شود.

هپاتیت سی از بیماری‌های خطرناک ویروسی کبد انسان است که می تواند به التهاب مزمن کبد ، سیروز کبدی و در موارد محدودی حتی به سرطان کبد منجر شود.

درمان این بیماری در حال حاضر به صورت قطعی امکان پذیر نیست و فقط از اینترفرونها در کنترل این ویروس در بدن استفاده می شود اما دارویی که بتواند موجب نابودی این ویروس شود تا بحال در دنیا به دست نیامده است.

اینترفرونها در حال حاضر عمدتا وارداتی هستند و بسیار گرانند.

هپاتیت سی از طریق خون آلوده مانند تزریق مواد مخدر ، دریافت خون آلوده و خالکوبی با سوزن آلوده از انسانی به انسانی دیگر منتقل می شود.

شنبه 15/7/1391 - 18:44
اطلاعات دارویی و پزشکی
جام جم آنلاین: دارو خوردن معمولا برای همه افراد مشكل است و كمتر كسی از مصرف داروهای مختلف و متفاوت لذت می‌برد. در این میان، بچه‌ها بیشتر از سایر گروه‌ها هنگام مصرف دارو اذیت می‌شوند و در نتیجه اصلا دوست ندارند چنین شرایطی را تجربه كنند.

 

البته پدر و مادر هم اگر نگوییم بیشتر از بچه‌ها، كمتر از آنها اذیت نخواهند شد؛ برای همین گاهی ممكن است برای خلاص شدن از نق‌نق بچه‌ها رفتارهایی غیرمنطقی و نادرست داشته باشند و كارهایی مانند له كردن قرص و مخلوط كردن آن با غذا و آبمیوه‌ را انجام دهند تا كودك راحت‌تر دارویش را مصرف كند.

گروهی از والدین هم تصور می‌كنند بچه‌ها بزرگسالانی كوچك هستند كه می‌توان داروهای بزرگسالان را در اندازه و مقادیر كمتر برای آنها تجویر كرد. این گروه معمولا خودسرانه داروهای مختلفی را به فرزندشان می‌دهند؛ غافل از این‌كه هر دارویی برای كودكان مناسب نیست و می‌تواند دردسرساز شود.

دكتر نوشین محمدحسینی، سرپرست كمیته تجویز و مصرف منطقی دارو ضمن تاكید بر این‌كه هر دارویی را كه بزرگسال از آن استفاده می‌كنند، نمی‌توان با كم كردن میزان مصرف یا نصف كردن آن به بچه‌ها داد، در گفت‌وگو با جام‌جم توضیح می‌دهد: چون بیشتر بچه‌ها دارو خوردن را دوست ندارند، پدر و مادر می‌توانند برای راحت‌تر شدن كار، بعضی از داروها را با آب یا شیر رقیق كنند؛ ولی باید توجه داشت در مورد همه داروها نمی‌توان چنین شیوه‌ای را به كاربرد. بنابراین حتما در مورد این موضوع باید با فردی متخصص مانند دكتر داروساز یا بهورز درمانگاه مشورت كنید.

اگر شما هم فرزند خردسالی دارید حتما می‌دانید بیشتر آنتی‌بیوتیك‌های خوراكی مخصوص كودكان به شكل پودر است كه هنگام مصرف باید با آب مخلوط شود. این شیوه باعث می‌شود خانواده‌ها بتوانند دارو را برای مدت بیشتر و راحت‌تر نگهداری كنند.

دكتر محمدحسینی در این زمینه یادآور می‌شود: پس از این‌كه آب را به این پودرها اضافه كردید، دارو حتما باید در یخچال نگهداری شود و پس از آن، فقط هفت تا 10 روز قابل استفاده است بنابراین هر میزان از دارو كه بعد از این مدت باقی ماند، باید دور ریخته شود. همچنین آبی كه به پودر اضافه می‌شود باید بخوبی جوشیده و سرد شده باشد؛ چراكه استفاده از آب سرد نجوشیده یا آب​جوش، دارو را خراب می‌كند.

بچه‌ها قرص نمی‌خورند؟!

بچه‌ها معمولا هیچ نوع دارویی را دوست ندارند، ولی قرص خوردن برایشان سخت‌تر از انواع دیگر داروهاست. برای همین هم معمولا والدین ترجیح می‌دهند از شربت و قطره كمك بگیرند.

دكتر محمد حسینی با اشاره به این‌كه در بسیاری از موارد، قرص‌های مخصوص كودكان جویدنی است، خاطرنشان می‌كند: در مورد قرص‌های غیرجویدنی، نكته بسیار مهمی كه والدین باید در نظر داشته باشند این است كه همه قرص‌ها را نمی‌توان برای كودك نصف یا خرد كرد تا بلع آن راحت‌تر شود. بعضی از انواع قرص‌ها، در صورت نصف شدن خراب شده یا مزه بسیار بدی پیدا می‌كند كه حتی ممكن است موجب ایجاد حالت تهوع در كودك شود. پس در این مورد هم حتما باید با مشورت پزشك یا داروساز روش صحیح را انتخاب كنید.

به گفته وی، زمانی‌كه كودك باید كپسول مصرف كند، بهتر است ابتدا مقداری آب به او بدهید تا دهانش مرطوب شود و برای راحت‌تر خوردن كپسول هم می‌توانید آن را برای مدت بسیار كوتاهی(كمتر از یك دقیقه) در آب قرار دهید.

وی یادآور می‌شود: خوب است هنگام خوراندن دارو به كودك با او حرف بزنید، فضای شادی برایش فراهم كنید و از اسباب‌بازی‌هایش استفاده كنید تا او راحت‌تر دارو را بخورد.

تا كی باید دارو بخوریم؟

وقتی علائم بیماری برطرف می‌شود و هیچ نشانه‌ای از آن نیست، چه كار باید كرد؟ لازم است باز هم داروهایی را كه پزشك تجویز كرده، مصرف كنیم یا می‌توان آنها را دور ریخت و درمان را نیمه‌تمام رها كرد؟

این پرسش برای خیلی از افراد پیش می‌آید؛ كوچك و بزرگ هم نمی‌شناسد و همه به دنبال پاسخ آن هستند ولی معمولا قبل از این‌كه پاسخ صحیح را دریافت كنند، خودسرانه داروها را قطع كرده و درمان را نیمه‌تمام می‌گذارند.

این در حالی است كه دكتر محمدحسینی می‌گوید: بیماران باید دقیقا براساس توصیه پزشك معالج و داروساز، داروهای تجویز شده را مصرف كنند؛ به این معنا كه در هر بار مصرف، مقدار دارویی كه پزشك دستور داده، به طور كامل باید استفاده شود و همچنین طول درمان توصیه شده را نیز به پایان برسانند.

به گفته وی، مصرف مقادیر كمتر یا بیشتر داروها(در مقایسه با آنچه پزشك تجویز كرده است) اصلا به نفع فرد بیمار نیست. چنانچه بیمار دارو را كمتر از میزان توصیه شده مصرف كند، ممكن است مشكلش برطرف نشده و در نتیجه دوره بیماری ادامه پیدا كند یا حتی شرایط بدتر شود.

خیلی‌ها هم فكر می‌كنند اگر دارو را بیشتر از آنچه پزشك تجویز كرده بخورند یا به كودك بدهند، مشكل‌‌شان زودتر حل می‌شود و سلامتشان را در مدت كوتاه‌تری به دست می‌آورند.

دكتر محمدحسینی، ضمن اشتباه دانستن چنین طرز فكری، توضیح می‌دهد: بیماران نباید چنین فكر كنند كه مصرف دارو بیش از مقدار تجویز شده، می‌تواند به بهبود هرچه سریع‌تر بیماری كمك كند. در این شرایط ممكن است مصرف بیش از حد نیاز، عوارض جانبی ناخواسته را تشدید كرده و موجب مسمومیت فرد شود.

وی تاكید می‌كند: در مورد آنتی‌بیوتیك‌ها بهتر است از قاشق‌های مخصوصی كه داخل بسته دارو قرار دارد یا انواع قاشق‌ها و پیمانه‌های استاندارد موجود در داروخانه‌ها استفاده كنید.

بسیاری از بیماران به محض این‌كه احساس می‌كنند بهتر شده‌اند، دارو را كنار می‌گذارند و درمان را خودسرانه قطع می‌كنند. البته گروهی هم وقتی با عوارض جانبی دارو روبه‌رو می‌شوند، ترجیح می‌دهند با قطع مصرف دارو، مشكل‌شان را حل كنند.

دكتر محمدحسینی با تاكید بر این‌كه كار هر دو گروه اشتباه است، می‌گوید: تنها كسی كه می‌تواند تشخیص دهد دوره درمان كافی است و باید قطع شود یا نه، پزشك معالج كودك شماست بنابراین به هیچ وجه خودسرانه داروها را قطع نكنید، چون این كار می‌تواند شما را در معرض مشكلاتی مانند عود بیماری یا حتی خطرناك‌تر شدن آن قرار دهد. پس بسیار مهم است كه بیمار داروها را خودسرانه قطع نكند.

بعد از غذا دارو بخوریم یا قبل از غذا؟

«با شكم خالی قرص نخور». شاید شما هم این جمله را زیاد شنیده باشید؛ جمله‌ای كه هشدار می‌دهد اگر با معده خالی دارو مصرف كنیم، ممكن است عوارض و مشكلاتی برایمان پیش بیاید. اما آیا واقعا همیشه باید بعد از غذا داروها را مصرف كرد یا این‌كه چنین باوری اشتباه است؟

دكتر محمدحسینی به این سوال چنین پاسخ می‌دهد: در مورد بعضی از داروها، همراه بودن یا نبودن غذا نقشی در تاثیرات درمانی آن ندارد. اما در مورد برخی دیگر، شرایط متفاوت بوده و به همین دلیل دستوراتی مانند «بعد از غذا»، «قبل از غذا»، «با معده خالی» یا «با معده پر» باید رعایت شود. بعضی موادغذایی با گروهی از داروها سازگار نیست و اگر همراه با هم مصرف شود، موجب خواهد شد دارو جذب نشده و در نتیجه اثر درمانی آن كاهش یافته، از بین می‌رود یا با تاخیر ایجاد می‌شود.

در مقابل جذب تعدادی از داروها با برخی موادغذایی بیشتر می‌شود و داروهایی هم هست كه ممكن است باعث تحریك و ناراحتی دستگاه گوارش شود كه به همین دلیل بهتر است آنها را همراه غذا مصرف كنیم. پس چنانچه همراه دارو، برنامه غذایی خاصی توصیه شده است فراموش نكنید كه حتما باید رعایت شود.

وی می‌افزاید: به عنوان نمونه استامینوفن با غذاهای شیرین مانند بیسكویت، خرما، مربا و... سازگار نیست و باعث می‌شود جذب دارو كند شود؛ همچنین خوب است به یاد داشته باشید اگر قرص و شربت آهن با چای مصرف شود، باعث جذب نشدن آهن خواهد شد و به همین دلیل افرادی كه دچار كم‌خونی و فقر آهن هستند، نباید بلافاصله بعد از غذا چای مصرف كنند.

سرپرست كمیته تجویز و مصرف منطقی دارو توضیح می‌دهد: اگر دارویی باید قبل از غذا مصرف شود، به این معنا نیست كه باید دارو را خورده و بلافاصله پس از آن غذا را مصرف كنید، بلكه لازم است حداقل یك ساعت قبل از آن كه كودك غذا بخورد یا یك تا دو ساعت بعد از صرف غذا كه معده خالی است، دارو را به او بدهید. همچنین داروهایی كه توصیه شده بعد از غذا یا با معده پر یا همراه غذا مصرف شود نیز باید بلافاصله بعد از غذا یا همراه با غذا خورده شود.

نیلوفر اسعدی‌بیگی -‌ گروه سلامت

شنبه 15/7/1391 - 18:39
موبایل
جام جم آنلاین: این روزها فناوری با سرعت سرسام‌آوری به پیش می‌تازد به گونه‌ای كه هر روز شاهد طرح‌های جدیدی هستیم كه بسختی می‌توان در زمان اندكی كه در اختیار مصرف‌كنندگان است، خود را با آن وفق داد.

 

تقریبا تمام تلفن‌های هوشمند قادرند اطلاعات مربوط به منابع كنترل آب و هوا را از وب‌سایت‌های هواشناسی جمع‌آوری كنند، ولی اگر شما بعضی از اطلاعات مربوط به محیط اطراف خانه یا حتی داخل اتاق خواب‌تان را نیاز داشته باشید باید به فكر چاره دیگری بود.

محققان شركت نتاتمو، بتازگی دستگاهی ساخته‌اند كه نقش یك ایستگاه آب و هواشناسی شخصی را ایفا می‌كند و برای گوشی‌های هوشمند طراحی شده است.

این دستگاه‌های استوانه‌ای‌شكل برخی از عناصر محیطی داخل و خارج ساختمان را اندازه‌گیری می‌كند كه می‌تواند به شما در پیش‌بینی آب و هوای كوچه یا حتی سالن پذیرایی‌تان كمك كند! شركت سازنده امیدوار است بتواند در آینده از دستگاه‌های هواشناسی مجهز به وای‌فای (Wi-Fi) خود برای ایجاد بزرگ‌ترین شبكه هواشناسی شخصی استفاده نماید.

سیستم نتاتمو حاوی دو مدول جداگانه است؛ یكی از آنها برای محیط داخل ساختمان طراحی شده و نیروی مورد نیاز خود را از طریق اتصال به پورت USB تامین می‌كند و دیگری برای محیط خارج ساختمان ساخته شده و نیروی مورد نیاز خود را از طریق باتری‌های قلمی به دست می‌آورد.

این باتری‌ها، برق مورد نیاز برای فعالیت یك‌ساله این دستگاه‌ها را تامین می‌كند. سنسورهای واحد خارج ساختمان دما، رطوبت، فشار هوا، میزان دی‌اكسید كربن و سطح آلودگی صوتی را اندازه‌گیری می‌كند در حالی كه واحد داخل ساختمان فقط قادر به اندازه‌گیری میزان دی‌اكسید كربن، دما و رطوبت است.

كاربران این سیستم می‌توانند با تكیه بر اطلاعات دریافتی این دو دستگاه، به یك فرآیند پیش‌بینی هفت روزه دسترسی پیدا كنند.

هركدام از این واحدها اطلاعات خود را از طریق شبكه wi-fi به تلفن‌های هوشمند انتقال می‌دهند. علاوه بر آن، باتوجه به داده‌های به دست‌آمده به كاربران اطلاع می‌دهد دقیقا چه زمانی برای ورزش و فعالیت در خارج ساختمان مناسب است، همچنین وقتی میزان CO2 زیاد باشد به كاربر هشدار می‌دهد كه نباید از خانه خارج شود.

در آینده می‌توان با استفاده از دستگاه‌های متعدد به‌عنوان بخشی از برنامه آب و هوای شهری داده‌های مورد نیاز را جمـع‌آوری كرد.

این برنامه برای ایجاد شبكه كنترل آب و هوای جهانی طراحی شده و براساس آن هواشناسان، فعالان محیط‌زیست، دانشمندان و افرادی كه در محیط‌های شهری زندگی می‌كنند، می‌توانند درك بهتری از محیط اطراف خود داشته باشند.

داده‌ها به صورت دائم در واحدهای داخل و خارج ساختمان ذخیـره می‌شوند بنابراین كاربران می‌توانند در طول زمان شرایط محیطی را مورد مقایسه قرار دهند. شركت سازنده این شبكه را به‌عنوان یك منبع مهم برای تحقیق آب و هوایی می‌شناسد.

دستگاه اندازه‌گیری برای داخل ساختمان 5×5×15 سانتی‌متر و مدول خارج ساختمان 10×5×5 سانتی‌متر است.

هر دو این واحدها از آلومینیوم ساخته شده‌ است با این تفاوت كه واحد خارج ساختمان در برابر نور و گرمای خورشید مقاوم‌سازی شده‌ است.

آنها به صورت بی‌سیم كار می‌كنند و دامنه بردشان صد متر است. برنامه كاربردی دستگاه‌های ios را می‌توان از سایت فروشگاه Apple APP دانلود كرد. برنامه كاربردی اندروید، مهر ماه در دسترس كاربران خواهد بود.

gizmag - مترجم: نرگس عبداللهی

شنبه 15/7/1391 - 18:36
بیماری ها
جام جم آنلاین: آیا بسختی یا دیر به خواب می‌روید؟ خوابتان از كیفیت خوبی برخوردار نیست؟ در طول شب چند بار از خواب بیدار می‌شوید؟ با طلوع خورشید از خواب بیدار می‌شوید و دیگر خوابتان نمی‌برد؟ خواب زیاد یا كابوس می‌بینید؟ پس از خواب همچنان احساس خستگی می‌كنید؟

به این مشكلات اختلال خواب یا بی‌خوابی گفته می‌شود كه می‌تواند باعث اختلال در تمركز، خستگی و خواب‌آلودگی در طول روز، اضطراب و بی‌حوصلگی، سردرد، سفتی و گرفتگی عضلانی، كاهش كیفیت زندگی، بی‌دقتی در انجام كارهای روزانه و حتی اشتباهات خطرناك در كار و رانندگی و سایر مشكلات سلامت می‌شود. اینجاست كه اهمیت خواب خوب و باكیفیت روشن ‌شود.

برای رفع مشكلات خواب و بی‌خوابی بسیاری از بیماران از داروهای خواب‌آور استفاده می‌كنند كه دارای عوارض جانبی زیادی است و در بسیاری موارد باعث ایجاد وابستگی به این داروها می‌شود، اما برای رفع اختلالات خواب، راه‌های بهتر و كم‌عارضه‌تری نیز وجود دارد.

استفاده از گیاهان دارویی مناسب می‌تواند بسیار اثربخش باشد. به عنوان مثال بابونه، اسطوخودوس و سنبل‌الطیب نمونه‌های بسیار خوبی از گیاهان دارویی با اثر آرامبخشی است كه می‌تواند برای درمان مشكلات خواب استفاده شود.

این گیاهان را می‌توان به صورت دم كرده استفاده كرد. نوشیدن بعضی از انواع چای سبز و چای گل داوودی نیز برای درمان بی‌خوابی موثر است.

استفاده از ماسك‌های گیاهی صورت قبل از خواب نیز می‌تواند با تاثیر آرامبخشی به رفع مشكل بی‌خوابی كمك كند. هومیوپاتی نیز داروهای مختلفی برای كاهش مشكلات بی‌خوابی دارد.

طب سوزنی یكی از بهترین روش‌ها برای افزایش كیفیت خواب و درمان مشكل بی‌خوابی بدون عارضه جانبی است.

تحقیقات نشان می‌‌دهد طب سوزنی باعث افزایش آزاد شدن سروتونین می‌شود كه تنظیم‌كننده خواب بدن است. این روش همچنین دارای تاثیرات قابل توجه آرامبخشی و كاهش اضطراب است.

تحریك یك‌سری نقاط خاص در گوش نیز می‌تواند اثرات مشابهی داشته باشد.

گاهی اوقات نیز فقط تغییر شیوه زندگی و انجام توصیه‌های ساده می‌تواند اختلال خواب شما را درمان كند، از جمله كاهش مصرف چای، قهوه و سیگار در شب (كاهش مصرف كافئین و نیكوتین)، قدم‌زدن یا مطالعه‌كردن قبل از خواب، كاهش یا حذف خواب بعدازظهر، اتاق خوابی كاملا ساكت و تاریك با رایحه‌ای خوش و دمای مناسب، فاصله چند ساعتی بین شام و زمان خوابیدن و پرهیز از صرف شام سنگین بویژه در ساعات پایانی شب. همچنین دوش آب‌گرم قبل از خواب نیز می‌تواند موثر واقع شود.

دكتر امیرهومن كاظمی - متخصص طب سوزنی و گیاهان دارویی

شنبه 15/7/1391 - 18:32
شهدا و دفاع مقدس
خبرگزاری فارس: در نظرسنجی که از سوی شبکه یک سیما انجام شد، مخاطبان رسانه ملی سریال «شوق پرواز» را به عنوان بهترین سریال دفاع مقدسی در دهه ۸۰ انتخاب کردند.
خبرگزاری فارس: بهترین سریال‌های دفاع مقدسی دهه ۸۰ انتخاب شدند

به گزارش خبرنگار رادیو و تلویزیون فارس، برنامه «سین مثل سریال» که به مناسبت هفته دفاع مقدس روی آنتن شبکه یک سیما می‌رفت، شب گذشته با انتخاب بهترین سریال تلویزیون در دهه 80 با موضوع دفاع مقدس به کار خود پایان داد.

بنا بر این گزارش،‌ در شب آخر این برنامه مجموعه تلویزیونی «شوق پرواز» با موضوع زندگی شهید بابایی به کارگردانی یدالله صمدی توانست بیشترین آراء مردمی را از آن خود کند.

مجموعه «در چشم باد» به کارگردانی مسعود جعفری جوزانی نیز رتبه دوم را به خود اختصاص داد و در نهایت سریال «خاک سرخ» به کارگردانی ابراهیم حاتمی‌کیا رتبه سوم را گرفت.

به گزارش فارس، در شب‌هایی که این برنامه روی آنتن می‌رفت، بخش‌هایی از تمام سریال‌هایی که با موضوع دفاع مقدس در دهه 80 روی آنتن شبکه‌های مختلف تلویزیونی قرار گرفته بودند، به منظور نظرخواهی از مخاطبان پخش شد که از جمله آنها می‌توان به قفسی برای پرواز، همچون سرو، خوش رکاب، نابرده رنج، وضعیت سفید، بچه‌های بهشت و ... اشاره کرد.

جمعه 14/7/1391 - 18:24
شهدا و دفاع مقدس
آب قمقمه دوای درد مادرم شد

خبرگزاری فارس: آن سرباز رفت به مرخصى و چند روز بعد با خوشحالی برگشت؛ از چهره‌اش فهمیدم که باید حال مادرش خوب شده باشد؛ گفتم: «الحمدلله مثل اینکه حال مادرت خوب شده و دوا و درمان مؤثر بوده»؛ جا خورد؛ نگاهى انداخت و گفت: «نه آقا سید. دوا و درمان مؤثر نبود؛ راه اصلى‌اش را پیدا کردم».

خبرگزاری فارس: آب قمقمه دوای درد مادرم شد

 

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت فارس (باشگاه توانا)، تا به حال از خیلی‌ها شنیدیم یا خودمان دیدیم که با توسل به شهدا می‌شود، دردهایی را درمان کرد، در قرنی که پیشرفت‌های علمی هم پاسخگوی بعضی دردها نیست. «سیداحمد میرطاهری» از سربازی که شهدا شفای مادرش را دادند، روایت می‌کند:

***

یکى از سربازهایى که در تفحص کار مى‌کرد، آمد پهلویم و با حالت ناراحتى گفت: «مادرم مریض است» گفتم: «خب، برو مرخصى انشاء‌الله که زودتر خوب مى‌شود. برو که ببریش دکتر و درمان» او گفت: «نه! به این حرف‌ها نیست. مى‌دونم چطور درمانش کنم و چه دوایى دارد!».

آن روز شهیدى پیدا کردیم که قمقمه‌اش پر بود از آبى زلال و گوارا بود؛ با اینکه بیش از 10 سال از شهادت او گذشته بود، قمقمه آبى شفاف و خوش طعم داشت؛ 10 سال پیش در فکه، زیر خروارها خاک و حالا کجا.

بچه‌ها هر کدام جرعه‌اى از آب به نیت تبرّک و تیمّن خوردند و صلوات فرستادند؛ آن سرباز، رفت به مرخصى و چند روز بعد با خوشحالی برگشت؛ از چهره‌اش فهمیدم که باید حال مادرش خوب شده باشد؛ گفتم: «الحمدلله مثل اینکه حال مادرت خوب شده و دوا و درمان مؤثر بوده»؛ جا خورد؛ نگاهى انداخت و گفت: «نه آقا سید. دوا و درمان مؤثر نبود؛ راه اصلى‌اش را پیدا کردم».

تعجب کردم؛ نکند اتفاقى افتاده باشد؛ گفتم: «پس چى؟» گفت: چند جرعه از آب قمقمه آن شهید که چند روز پیش پیدا کردیم، بردم تهران و دادم مادرم خورد؛ به امید خدا خیلى زود حالش خوب شد؛ اصلاً نیتم این بود که براى شفاى او جرعه‌اى از آب فکه ببرم.

منبع: سایت خمول

http://www.farsnews.com/newstext.php?nn=13910712000070

جمعه 14/7/1391 - 18:20
ایرانگردی
جام جم آنلاین: كرمانشاه برای گردشگران ایرانی و افرادی كه به غرب ایران سفر می‌كنند نامی شناخته‌شده و آشنا ست. شهری با جاذبه‌های دیدنی و تاریخی فراوان و البته مردمی مهربان و مهمان‌ نواز.

وجود آثار باستانی بی شمار در منطقه كرمانشاهان از دوران قبل از تاریخ تا دوران اسلامی، اهمیت این منطقه را نشان می‌دهد، از جمله مجموعه طاق بستان و شكارگاه خسرو پرویز كه در گذشته پنج كیلومتر بیرون از شهر قرار داشته و اكنون گسترش شهر به آن رسیده است.

این بنا یكی از مشهورترین بناهای تاریخی مربوط به زمان ساسانیان است كه سنگبری و حجاری‌های آن صحنه‌هایی از تاجگذاری و شكار شاهان را نشان می‌دهد.

‌همچنین در بیستون در 25 كیلومتری كرمانشاه كتیبه مربوط به داریوش كبیر واقع‌ شده و شاه را در جشن پس از پیروزی جنگ نشان می‌دهد.

در دیگر بخش‌های منطقه كرمانشاه از جمله جوانرود، اسلام‌آباد غرب، معبد آناهیتا در كنگاور، سرپل ذهاب، سنقر، صحنه، قصرشیرین و گیلانغرب آثار زیادی از دوران ایران‌باستان از جمله مجسمه هركول و... وجود دارد كه مجموعه‌ای را با مركزیت شهر كرمانشاه تشكیل می‌دهند و ارتباط این آثار با یكدیگر به عنوان مكان‌های باستانی منطقه بسیار حائز اهمیت است.

چه كسی را سراغ دارید كه از بیستون و طاق‌بستان نشنیده و حتی برای یك بار هم كه شده طعم نان شیرینی مشهور كرمانشاهی را نچشیده باشد؟ شهرت این آثار تاریخی بدون اغراق فراتر از مرزهای جغرافیایی ایران بوده و بسیاری از گردشگران خارجی را نیز به خود جذب می‌كند.

اما بیستون و طاق‌بستان تمام داشته‌ها و بضاعت گردشگری این منطقه زیبای ایران نیست و در گوشه و كنار این شهر آثار و دیدنی‌های زیادی وجود دارد كه دیدن هریك از آنها می‌تواند برنامه سفر شما را كامل كرده و شیرینی دیدن آثار مشهور این شهر را برایتان دو چندان كند. ‌در گذشته نه‌چندان دور و تا اواسط قرن بیستم، كرمانشاه دروازه بازرگانی ایران، عراق، سوریه و اردن به شمار می‌آمد.

كرمانشاه در این دوره، شهر تجاری بزرگ و نیرومندی محسوب می‌شد، بازار جامع آن را راسته‌ها، تجارتخانه و كاروانسراهای بزرگی تشكیل می‌داد و محلات اطراف بازار بسیار پر رونق و ثروتمند بودند.

یكی از دیدنی‌های مهم این شهر بازار قدیمی آن است كه بدون تردید تجربه قدم‌زدن و خرید در آن برای هر گردشگری، جذاب و دیدنی است.

قسمت اعظم بافت قدیم كرمانشاه در دوره زندیه و قاجار در اطراف بازار گسترش یافت و قدیمی‌ترین نمادهای آن از دوره زندیه و بیشترشان از دوره قاجاریه بر جای مانده است.

اما از اوایل قرن گذشته میلادی جلوه‌های معماری ملی در معابر و بناهای جدید بروز كرد و شیوه خاص معماری كرمانشاه در بناهای مجاور خیابان اصلی شهر ، مهمانخانه‌ها ، بناهای بزرگ مسكونی، عمارت‌های عمومی و خدماتی و میدان‌های شهر انعكاس یافت.

هر چند تاریخ شكل‌گیری نخستین سكونتگاه در كرمانشاه به روزگاران دور باز می‌گردد، اما به درستی روشن نیست نخستین هسته كالبدی شهر كی و در كجا پدید آمده است.

گمان می‌رود در زمان ساسانیان شهر در نزدیكی كوه طاق‌بستان جای داشته است سنگ‌نگاره‌ها و سنگ‌نوشته‌های طاق‌بستان بر بودن سكونتگاهی پیرامون آن گواهی می‌دهد كه حاكم‌نشین شهر بوده است.

كاروانسرای بیستون و كاخ خسرو

بیستون و كتیبه مشهور چند هزار ساله‌اش را بدون تردید می‌توان یكی از اصلی‌ترین مكان‌هایی دانست كه گردشگران به دیدن آن می‌روند.

شاید بسیاری از گردشگران ندانند در فاصله‌ای بسیار نزدیك از كتیبه بقایای یك كاروانسرای قدیمی با قدمتی حدود 800 سال قرار دارد كه دیدن آن می‌تواند برای هر بازدیدكننده‌ای جذاب باشد.

این كاروانسرا در محوطه میراث جهانی بیستون، جنب ساختمان پایگاه میراث فرهنگی قرار دارد. كاوش‌های باستان‌شناسی حاكی از آن است كه شروع ساخت این بنا در دوره ساسانی بوده، اما بنا به دلایلی این كار نیمه‌تمام رهاشده و در دوره ایلخانی مجدد كاروانسرایی در آن احیا و ساخته می‌شود.

اطراف حیاط كاروانسرا 62 اتاق و در میانه آن مسجد كوچكی وجود دارد. این كاروانسرا روی بقایایی از یك بنای سنگی دوره ساسانی ساخته شده است كه به كاخ خسرو معروف است. به این ترتیب كه ایلخانیان با الحاق دیوارهایی به دیوارهای محیطی بنای ساسانی، كاروانسرا را احداث كرده‌اند.

پس از بروز زلزله‌ای در دوره ایلخانیان، كاروانسرا كاربری خود را از دست داده و در دوره تیموری مجدد ساخت و سازهایی توسط گروه‌های كم‌درآمد و كوچ‌رو در این محل انجام می‌گیرد.

پل كهنه

یكی از آثار دیدنی كرمانشاه كه كمتر شناخته شده، پل كهنه این شهر است. پل كهنه كرمانشاه در شرق كرمانشاه كنونی روی رودخانه قره‌سو قرار دارد كه خود رودخانه قره‌سو پس از گذشتن از لرستان و ایلام و یكی شدن با رودخانه گاماسیاب وارد خوزستان شده و به كارون سرازیر می‌شود.‌

این پل راه ارتباطی قدیم كرمانشاه ـ همدان و كرمانشاه ـ اصفهان را در دو سوی رودخانه قره‌سو به‌هم متصل می‌ساخته كه نقش مهمی جهت ارتباط این راه به عتبات عالیات برای عبور زائران و مسافران ایفا كرده است.

در حال حاضر این پل به منظور عبور و مرور وسایل نقلیه سنگین باربر جهت حمل تولیدات كوره‌های آجرپزی موجود در شرق كرمانشاه استفاده می‌شود.

عبور وسایل نقلیه سنگین‌ با بار بیش از حد مجاز، سبب آسیب‌هایی اساسی در پل از جمله رانش طاق دهانه‌ها و تخریب جان پناه پل شده است.

تاریخ ساخت پل با توجه به نوع قوس‌های اجرا شده در پل، مربوط به دوره صفوی است، البته در كتاب معماری ایران، یوسف كیانی این پل را ساسانی ـ سلجوقی معرفی كرده است و همچنین در كتاب پل‌های قدیمی ایران (تحقیق و تالیف: محمدعلی مخلص ـ سازمان میراث فرهنگی) آمده است: «بنیان اولیه ساسانی، تعمیر سلجوقی و بازسازی كامل صفویه .»

بقعه بابایادگار و قلعه یزدگرد

وقتی به كرمانشاه سفر می‌كنید تقریبا محال است دیدنی‌های طبیعی این منطقه را نادیده بگیرید. دالاهو و كوهستان‌های زیبای كرمانشاه همواره مورد توجه دوستداران طبیعت قرار داشته است.

اگر به قصد كوهنوردی و دیدن زیبایی‌های بكر و شگفت‌انگیز دالاهو به این منطقه رفتید، فرصت را مغتنم شمرده و از بقعه بابایادگار و قلعه یزدگرد هم دیدن كنید.

این آرامگاه در روستای بان زرده كرند، نزدیك قلعه یزدگرد و در دامنه كوه دالاهو قرار دارد. از نظر معماری این بنا به صورت فضای مربع شكل كوچكی است و روی آن گنبد مخروطی شكلی قرار گرفته است.

بابایادگار از عرفای نامداری است كه در قرن هشتم می‌زیسته و پیروان زیادی در افغانستان، پاكستان، كرمانشاه و كردستان عراق داشت.

ماهی‌دشت روی رود مرگ

بخش ماهی‌دشت یكی از بخش‌های تابع شهرستان كرمانشاه است كه میان دشتی معروف به همین نام واقع شده است. اگر به كرمانشاه سفر كرده‌اید می‌توانید با یك برنامه‌ریزی یكروزه برای دیدن این شهر و زیبایی‌های آن اقدام كنید. یكی از دیدنی‌ترین آثار ماهی‌دشت را می‌توان پل قدیمی این شهر دانست.

‌این پل در شهر ماهی‌دشت بر سر راه كرمانشاه به اسلام‌آباد و روی رودخانه دائمی مرگ قرار دارد. این پل به طول ۵۰ متر و عرض 10.6 متر با جهت شمالی ـ ‌جنوبی ساخته شده است.

در نزدیكی این پل، كاروانسرایی تاریخی و زیبا از دوره صفوی باقی مانده است. بین كاروانسرای عباسی و پل ماهی‌دشت رابطه‌ای نزدیك وجود دارد و به عبارتی این دو یك مجموعه‌ای تاریخی را تشكیل می‌دهند.

زمان دقیق ساخت پل دقیقا مشخص نیست، ولی به احتمال زیاد در زمان حیات كاروانسرا پل نیز وجود داشته است.

نكته مهم در مورد محور ارتباطی پل و كاروانسراست كه قاعدتا در مسیر جاده تاریخی خراسان قرار داشته است. به این سبب محور مزبور از اهمیت زیادی برخوردار است.

فاصله پل و كاروانسرا حدود 150 متر است. این پل كه اكنون محلی برای تردد اهالی شهر ماهی‌دشت است، در گذشته محل تردد كاروانیانی بوده كه به كاروانسرای ماهی‌دشت تردد می‌كردند.

احسان محمد حسینی

پنج شنبه 13/7/1391 - 17:48
ایرانگردی
جام جم آنلاین: در این روزها که هنوز تابستان بر پایتخت حاکم است تدارک دیدن برای سفر به روستایی خوش آب و هوا و معتدل شاید بهترین گزینه تفریحی باشد. روستایی که با وجود تمام جاذبه‌های گردشگری از جمله هوای معتدل، طبیعت بکر و زیبا، غار، دره، قلعه و... تاکنون ناشناس مانده است.

 اگر اهل روستاگردی و تماشای طبیعت بکر و دست نخورده هستید، پیشنهاد ما به شما روستای آل در مشهد است که با تمام جذابیت‌هایش سفری خاطره‌انگیز را برای شما رقم خواهد زد.

روستای شگفت‌انگیز آل در 45 کیلومتری شمال مشهد در جاده کلات و دره‌ای به نام کارده واقع شده است در نزدیکی این روستا سد نسبتا بزرگی به نام کارده وجود دارد که در اطراف خود مناظر شگفت انگیز و بدیعی خلق کرده است.

سد کارده در زمره گردشگاه‌های آبی مشهد، در کیلومتر 20 جاده این شهر به کلات بر روی رودخانه‌ای به نام کارده واقع شده و مسیر دسترسی به این منطقه گردشگاهی از انتهای خیابان خواجه‌ربیع ممکن است.

رودخانه کارده با جریان دائمی و مناظر بسیار زیبای چشم‌نواز کوهستانی یکی از زیباترین تفرجگاه‌ها به شمار می‌آید. در این مکان تسهیلاتی از جمله محل استراحت موقت، سکو، فروشگاه و... برای زائران و مسافران در نظر گرفته شده است.

دره‌ کارده

دره کارده مسیر قدیم مشهد به کلات و یکی از مهم‌ترین معابری بوده که ایران را از طریق کلات به آسیای میانه و جنوب ترکمنستان ارتباط می‌داده است. این دره معبر و گذرگاه محاکمان و مهاجرانی بوده است که از قدیم میان جنوب ترکمنستان و دشت مشهد در رفت و آمد بودند.


کتیبه خان تاشی

از جمله اتفاقات مهمی که در دره کارده اتفاق افتاده عبور محمدخان شیبانی یا شیبک‌خان ازبک در سال 915 هجری بوده است که وی پس از این که شهر طوس را تا حدی بازسازی و مرمت کرد آن را یادگارخانی نامید و چگونگی مرمت طوس را بر روی سنگی در مجاورت روستای آل نگاشت.

این کتیبه یکی از مهم‌ترین اسناد تاریخی خراسان به حساب می‌آید، نوشته مزبور بر روی صخره‌ای جدا شده از کوه کتیبه شده و رگه‌های سفیدی در زیر آن دیده می‌شود. این اثر در محل به خان تاشی مشهور است. خان تاشی (سنگ خان) که نام آن واژه‌ای است ترکی دارای 10 سطر به طول یک متر به خط ثلث بسیار زیبا است. شیبک‌خان ازبک پس از نگاشتن سنگ به مرو رفت و شاه اسماعیل صفوی او را تعقیب و در مرو به قتل رسانید و تا مدتی دست ازبک‌ها از خراسان کوتاه شد.

این اثر ۲۷ اسفند ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۲۳۰۵ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

قلعه عماد

از دیگر آثار تاریخی نزدیک به روستا قلعه‌ای به نام عماد که در محل به آن قلعه ماد یا مات می‌گویند. این اثر قلعه سنگی بزرگی در فراز ارتفاعات مشرف بر دره کارده و نزدیک به روستای آل است.
از خیل معماری این بنا امروزه بخشی از دیوارها و حوض ساروجی آن بر جای مانده است. سفال‌های پراکنده در بالای کوه و میان قلعه نشان می‌دهد که این قلعه از سده نهم هجری مورد استفاده حکام تیموری بوده و تا زمان صفویه رونق داشته است.

دره‌ انجیر

دره‌ انجیر یکی از جاذبه‌های طبیعی این منطقه به شمار می‌رود که با عرض کم و موانع صخره‌ای پوشیده از درختان انجیر وحشی دارای منظره‌ای دیدنی و جالب است. همچنین در این مکان غار دره‌ آل وجود دارد که با دهانه‌ بزرگ و دیدنی و دیوارهای مرتفع و بلند به جاذبه‌ای منحصر به فرد برای گردشگران و طبیعت‌گردان تبدیل شده است.
غاره دره آل مکانی است با دهانه بزرگ و دیدنی و دیوارهای مرتفع و بلند که چشمه‌ای در مجاورت آن قرار دارد. این غار در ابتدای جاده دره آل پس از روستاهای اندروخ و کارده قرار دارد و مسیر جاده مشهد تا روستای آل اسفالت است.

روستاهای گردشگری؛ بستر توسعه اکوتوریسم

صنعت گردشگری امروزه یکی از بزرگ‌ترین صنایع مطرح در دنیا است به طوری کـه درآمد حاصل از آن بـا درآمدهای نفتی برابری می‌کند؛ این صنعت علاوه بر کسب درآمد و ایجاد اشتغال موجب توسعه اقتصادی و اجتماعی می‌شود.

یکی از انواع گردشگری که قدمتی بیشتر از یک قرن دارد گردشگری روستایی است؛ این نوع گردشگری به سبب جذابیت، استفاده از فضا و ویژگی‌های محیط روستایی بـرای گـردشگران و ارتقای شاخص‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست محیطی منطقه میزبان، از دیرباز مورد توجه گردشگران واقع شده است.

استان خراسان رضوی به واسطه برخورداری از جاذبه‌های طبیعی و روستایی بسیار می‌تواند علاوه بر گردشگری مذهبی به مقصدی برای گردشگران طبیعی و علاقمند به روستا گردی تبدیل شود.

روستاهای این استان با تنوع فرهنگی و جاذبه‌های خاصی که دارند می‌توانند در زندگی روستاییان نقش موثری را ایفا کنند، شناسایی این جاذبه‌ها و در پی آن معرفی آن‌ها در قالب اقلام تبلیغاتی نظیر بروشور، پوستر، کتابچه، بنر، لوح فشرده و... امری مهم در توسعه گردشگری روستایی است.

رونق طبیعت‌گردی در استان خراسان‌رضوی می‌تواند ضمن حفظ محیط زیست جاذبه‌های بیشتری برای مسافران به استان ایجاد کند. طبق نظر برخی کارشناسان ارکان اصلی طبیعت‌گردی شامل تاثیر زیست محیطی، توجه به فرهنگ مناطق میزبان، جلب رضایت گردشگران و سرانجام سود اقتصادی میزبانان اکوتوریسم می‌باشد.

برای توسعه و رونق اکوتوریسم در استان خراسان رضوی و بهره‌برداری از ظرفیت‌های ناشناخته آن باید برنامه‌ای جامع برای طبیعت‌گردی استان تدوین شود آن‌گاه داده‌های مکانی برای هر یک از جاذبه‌های مختلف طبیعت‌گردی در استان تدوین شده و پایگاه اطلاع‌رسانی جامع و معرفی جاذبه‌های طبیعت‌گردی استان ایجاد شود.

بر اساس پیش‌بینی سازمان جهانی جهانگردی تا سال 2020 میلادی بیش از 50 درصد گردشگران دنیا گردشگران طبیعی و اکوتوریسمی خواهند بود بنابراین برنامه‌ریزی برای پذیرش این افراد ضروری به نظر می‌رسد.(میراث آریا)

پنج شنبه 13/7/1391 - 17:42
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته