• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1004
تعداد نظرات : 424
زمان آخرین مطلب : 4152روز قبل
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: محققان انگلیسی بر اساس تحقیقات جدید خود هشدار دادند که نشستن زیاد روی صندلی خطر مرگ و میر را در افراد افزایش می‌دهد.

خبرگزاری فارس: زیاد نشستن خطر مرگ زودرس را افزایش می‌دهد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، این تحقیقات حاکی است: نشستن زیاد احتمال دچار شدن افراد به بیماریهای قلبی و دیابت را افزایش داده و خطر مرگ و میر را زیاد می‌کند.

این تحقیقات روی افزون بر 794 نفر در انگلیس انجام شد و نشان داد: نشستن زیاد و طولانی در روز احتمال خطر ابتلای افراد به بیماریهای قلبی، دیابت و مرگ و میر را در مقایسه با دیگران دو برابر می‌کند.

محققان در عین حال گفتند: این افزایش خطر مشمول حال کسانی که در طول روز در حد متوسط می‌نشینند یا تمرین های ورزشی انجام می‌دهند، نمی‌شود.

محققان پیشتر از این نیز هشدار دادند که نشستن مداوم روی صندلی و کار کردن با رایانه نه تنها بر چشمها تاثیر منفی می‌گذارد بلکه باعث بروز اختلال های مداوم حرکتی (RSI) می‌شود.

این بیماری نوعی اختلال است که بر روند فعالیت ماهیچه‌ها، تاندون ها و اعصاب گردن، قسمت فوقانی و تحتانی کمر، سینه، شانه ها و دستها تاثیر می‌گذارد و افزایش احساس دردهای مزمن یا کوفتگی تا آنجا پیش می‌رود که به تدریج حرکات و فعالیتهای عضلات و ماهیچه ها را مختل می‌کند و فرد به نوعی، فلج مبتلا می‌شود که نمی‌تواند فعالیتهای روزمره خود را انجام دهد.

چهارشنبه 26/7/1391 - 16:58
تغذیه و تناسب اندام
جام جم آنلاین: تغذیه صحیح به معنی حفظ سلامت و درمان بیماری‌هایی است كه بدون آگاهی ما در شرف بروز هستند. در تغذیه صحیح، هر فرد بسته به طبع و مزاج خود باید غذای مناسب حال خود را مصرف كند.

 

برای مثال افرادی كه طبع گرم دارند باید غذای سرد و خنك مصرف كنند تا حرارت ذاتیشان تعدیل شده و سلامت و تعادل جسمی و گوارشی‌شان حفظ شود.

برعكس افرادی كه طبع سرد دارند باید غذاهای گرم مصرف كنند تا سردیشان تعدیل شود. این افراد باید درصورت مصرف غذاهای سرد، با استفاده از گرمی، تعادل مزاج خود را حفظ نمایند. به‌طور كلی مزاج‌ها به چهار گروه صفراوی، دموی، سوداوی و بلغمی تقسیم می‌شوند.

صفراوی

دارای اندامی لاغر و پوستی نسبتا خشك و مایل به زرد هستند، پر انرژی فعال و باهوشند، علاقه‌مند به ترشی و بی‌رغبت به مصرف شیرینی و گرمی‌جات هستند، در عین این‌كه زود عصبی می‌شوند، به همان اندازه زود آرام شده و از عصبانیت خود پشیمان می‌شوند، گرمایی هستند و زیاد تشنه می‌شوند، تمایل به مصرف سالاد و خیار دارند و علاوه بر قدرت هضم خوب، كمتر دچار مشكلات گوارشی هستند.

در این افراد جوش‌های غرور با خوردن گرمی‌ها و غذاهای سرخ كردنی زیاد می‌شود، با هوای گرم، شلوغی و عصبانیت دچار سردردهای میگرنی می‌شوند، هوای خشك زمستان و استفاده ازغذاهای خشك باعث آرامش جسم و روان آنها می‌شود و این گروه بهتر است از ادویه‌ها، غذاها و میوه‌های‌گرم بخصوص در تابستان و بهار بپرهیزند.

دموی

افرادی پرخون، درشت هیكل، با صورتی سرخ و سفید هستند و در مجموع هوای گرم تابستان بیش از سرمای زمستان آنها را می‌آزارد، خوش اشتها، شیرینی و ترشی‌دوست هستند، خوش خوابند، براحتی به خواب می‌روند و صبح‌ها بسختی بیدار می‌شوند، ممكن است در طول روز زیاد خمیازه بكشند،‌ در فصل بهار مشكلات آنها بیشتر است، در دوران كودكی زیاد بیمار می‌شوند، بخصوص درد‌ گلو  و‌ گوش از بیماری‌های شایع این مزاج است. میگرن عصبی و جوش‌های غرور از بیماری‌های بسیار شایع در دوران جوانی آنهاست.

این افراد بسیار شجاع، جسور، پیشرو و پر انرژی‌اند. پرهیز غذایی این گروه همچون مزاج صفراوی است با این تفاوت كه رطوبت بدن آنها زیاد است. باید در فصل تابستان و بهار ورزش كنند تا رطوبت اضافه بدن خارج شود.

سوداوی

این گروه لاغر اندام و به شیرینی علاقه‌مندند، رنگ آنها بخصوص زیر چشم‌ها تیره است و موی سر آنها زبر و خشن است، ریزبین، دقیق و وسواسی هستند، سرمایی‌ هستند بخصوص در پاها، اشتهای كاذب دارند اما با خوردن غذای كم بسرعت سیر می‌شوند.

بیماری‌های این گروه در فصل پاییز تشدید می‌شود. سوداوی‌ها بهتر است از مصرف كنسروها، غذاهای سرد، نمك زیاد، كاهو، عدس، خیار بخصوص در فصل پاییز و زمستان بپرهیزند.

بلغمی

بلغمی‌ها طبعی سرد و تر دارند. تحمل زمستان برایشان سخت است و باید لباس فراوان بپوشند. تمایل زیادی به شیرینی دارند و معمولاٌ چاقند.

با مصرف سردی مثل ماست و ترشی دچار ضعف و بی‌حالی و خواب آلودگی می‌شوند. گاهی در حین خواب ترشح بزاقشان از دهان خارج می‌شود. كم انرژی‌اند و زود خسته می‌شوند، نیاز به خواب زیاد دارند و خواب روز آنها را چاق می‌كند.

رنگ پوستی روشن دارند و حالت موهایشان لخت است. معمولا در این گروه مشكلات تیروئیدی، روماتیسم و فشار خون دیده می‌شود. بلغمی‌ها بهتر است كمتر ماست مصرف كنند.

در صورت مصرف شیر باید آن را با عسل یا یك قاشق مربا خوری گلاب مخلوط كنند. ترشی جات، كاهو، خیار، كیوی و بادمجان مناسب این مزاج نیست و سبب چاقی می‌شود.

در كنار توصیه‌هایی كه برای مزاج‌های مختلف شد، برخی عادات غذایی برای همه مضر است. از جمله مصرف برخی مواد غذایی با برخی دیگر مثل مصرف تخم مرغ با ماهی و مرغ‌، پنیر با بادام یا تخم‌مرغ،‌ تخم‌مرغ با قارچ،‌ خربزه با مویز،‌ شیر با انجیر،‌ ماست با باقالی،‌ ماست با گوشت‌،‌ مصرف غذاهای سرد با یكدیگر‌،‌ مصرف غذاهای گرم با یكدیگر‌،‌ مصرف سركه بعد از برنج،‌ مصرف ماست با ترشی یا غذاهای گوشتی.

همچنین علاوه بر توصیه‌های اكید برای مصرف آب، گاهی باید از مصرف آن بپرهیزیم ازجمله آشامیدن آب گرم بعد ازغذای شور، آشامیدن آب سرد با معده خالی، آشامیدن آب سرد بعد از ورزش، آشامیدن آب سرد پیش از خوابیدن و آشامیدن آب همراه غذا یا بلافاصله بعد از غذا.

دكتر داریوش ریزه‌وند - پزشك طب سنتی و همیوپات

سه شنبه 25/7/1391 - 17:39
ازدواج و همسرداری
جام جم آنلاین: تا دیروز همكلاس بودند و حالا همسر یكدیگر شده‌اند، جامعه آنها را به عنوان قشر روشنفكر می‌شناسد و به همین دلیل هم از زوج‌های دانشجو انتظار دارد كه كمترین تنش و اختلاف را با یكدیگر داشته باشند.

 

اما همیشه هم داستان «ازدواج‌های دانشجویی» به این خوبی و خوشی نمی‌گذرد، چه بسیار دانشجویان متاهلی كه به دلیل نداشتن استقلال مالی، در مضیقه هستند و برخی زوج‌های دانشجو هم در همان سال‌های اول ازدواج می‌فهمند كه یك همكلاس خوب، الزاما همسری مناسب نیست.

اوایل دهه 70 بود كه بحث ترویج ازدواج‌های دانشجویی مطرح شد؛ طرحی كه بسیاری از كارشناسان اجتماعی بر این باور بودند به دلیل تشابه سطح فرهنگی زوج‌ها، ازدواج‌های دانشجویی با كمترین مشكل مواجه شود، اما در مقام عمل از این گونه ازدواج‌های آسان و كم تشریفات، حمایت مالی به عمل نیامده و حالا ترویج این سبك از ازدواج، با چالش‌های متعددی روبه‌روست.

زوج‌های دانشجو مادی‌نگر نباشند

امسال هم به سبك و سیاق سال‌های قبل، ثبت‌نام ازدواج‌های دانشجویی آغاز شده و مهلت این ثبت‌نام نیز تا سیزدهم آبان ادامه دارد و زوج‌هایی كه تاریخ عقد آنها اول مهر 90 تا اول مهر 91 باشد می‌توانند برای تقاضای تسهیلات و مراسم ازدواج دانشجویی ثبت‌نام كنند.

نهاد نمایندگی ولی فقیه در دانشگاه‌های كشور نیز برای ازدواج‌های دانشجویی مشوق‌هایی قرار داده است، به طور مثال، امتیاز سفر عمره پس از ثبت‌نام در سایت ستاد عمره دانشگاهیان، امتیاز سفر عتبات در صورت اعزام كاروان‌های دانشجویی به عتبات عالیات و سفرهای آموزشی، فرهنگی و معنوی مشهد مقدس ویژه منتخبان كارگاه‌های آموزشی دانشگاه‌ها و نیز سفرهای كم‌هزینه مشهد مقدس به زوج‌های دانشجو، از جمله مزایایی است كه این نهاد برای ارائه به زوج‌های دانشجو اعلام كرده است.

اما اتفاق جالبی كه در چند سال اخیر و به‌خصوص در سال گذشته برای برخی زوج‌های دانشجو اتفاق افتاده كه اتفاقا مایه دلخوری برخی از زوج‌ها را نیز به بار آورده است، حذف سكه‌های اهدایی به زوج‌های دانشجو است؛ روندی كه به نظر می‌رسد امسال نیز ادامه داشته باشد.

فلاح رفیع، مسوول نهاد رهبری در دانشگاه تربیت مدرس در همین باره به «جام‌جم» می‌گوید: یكی از آسیب‌های ازدواج دانشجویی، مادی‌نگری برخی زوج‌های دانشجوست، یعنی باید دانشجویان بپذیرند كه با توجه به مساله تحریم‌ها و انقباضی‌شدن اقتصاد ایران، بودجه كافی برای پرداخت سكه به همه دانشجویان وجود ندارد، اما این موضوع نباید انگیزه‌های ازدواج دانشجویی را كاهش دهد.

وی می‌افزاید: این كه دولت با اعطای وام دانشجویی یا ارائه خوابگاه‌های متاهلی، مشوقی برای ترویج ازدواج‌های دانشجویی بگذارد، اتفاق خوبی است، اما دانشجویان باید در جریان محدودیت‌های مالی وزارت علوم هم باشند و در واقع معتقدم علاوه بر این‌كه دولت باید تلاش بیشتری برای حمایت‌های مالی از زوج‌های دانشجو به عمل آورد، دانشجویان هم باید برای بازپرداخت این كمك‌ها با دولت همكاری كنند تا دانشجویان بیشتری بتوانند از این تسهیلات استفاده كنند.

اگر فضای شادی و مشاوره در دانشگاه رونق یابد

محیط دانشگاه را می‌توان از جمله سالم‌ترین محیط‌های آشنایی دختران و پسران جوان دانست و همین پتانسیل فرهنگی موجب شده كه حتی بسیاری از والدین هم به ازدواج دانشجویی، دید مثبتی داشته باشند، اما بی‌شك ترویج این ازدواج‌ها به‌وجود پیش‌نیازهای مختلفی در محیط دانشگاه نیازمند است.

رفیع بر این باور است كه ازدواج‌های دانشجویی با فرهنگ ساده‌گرایی، پرهیز از تشریفات و سخت نگرفتن مقوله ازدواج نزدیك است و به همین دلیل نیز مسئولان دانشگاه باید محیط مراكز آموزش عالی را برای تقویت این‌گونه ازدواج‌ها مهیا كنند.

وی اضافه می‌كند: ازدواج‌های دانشجویی با فرهنگ و اعتقادهای شرعی ما ایرانیان سازگارتر است و مسئولان باید بیشتر به سمت ایجاد فضای مشاوره‌های قبل و بعد از ازدواج و برگزاری كلاس‌های آموزشی ازدواج در دانشگاه‌ها حركت كنند و حتی معتقدم می‌توان برای توسعه این‌گونه ازدواج‌ها، هم فضای منطقی و شرعی را در دانشگاه‌ها ایجاد كرد و هم فضای شادی و نشاط نیز در مراكز آموزش عالی فراهم كرد.

اوضاع مالی، مانع گسترش ازدواج‌های دانشجویی

بدیهی است كه بین افزایش هزینه زندگی و آمارهای ازدواج رابطه معكوس وجود دارد؛ رابطه‌ای كه ردپایش در ازدواج‌های دانشجویی هم دیده می‌شود؛ یعنی مسئولان هرچقدر هم به ترویج ازدواج‌های دانشجویی راغب باشند، اما زوج‌های دانشجو از حداقل امكانات مالی برای تشكیل یك زندگی مشترك برخوردار نباشند، آنگاه در آن شرایط ازدواج دانشجویی می‌تواند مشكلات دانشجــــویان را چند برابر كند.

حمدالله رضاپور، مشاور ازدواج به جام‌جم می‌گوید: تمام حرف‌هایی كه درباره ترویج و حمایت از ازدواج دانشجویی مطرح می‌شود، تنها در حد شعار است و مسئولان در مقام عمل، حمایت مالی از زوج‌های دانشجو به عمل نمی‌آورند.

وی تصریح می‌كند: هدیه سفر به مشهد مقدس و آن هم سفری كه حتی هزینه رفت و آمد را از خود دانشجو می‌گیرند، هرگز نمی‌تواند مشوق كافی برای ترویج ازدواج‌های دانشجویی باشد.

این كارشناس علوم اجتماعی با بیان این‌كه برخی دانشجویان، حتی حداقل امكانات را برای تشكیل یك زندگی مشترك ندارند، عنوان می‌كند: این طبیعی است كه دانشجو باید در شرایطی اقدام به ازدواج دانشجویی كند كه حداقل مطمئن باشد پس از فارغ‌التحصیلی شغلی دارد و می‌تواند هزینه رهن یك خانه را بپردازد، اما شرایط فعلی جامعه چنین تضمینی را به دانشجو نمی‌دهد.

وی تاكید می‌كند: با توجه به اوضاع مالی و شغلی جامعه بر این باورم كه اگر دانشجویی به حمایت مالی خانواده‌اش اطمینان دارد، می‌تواند تصمیم به ازدواج دانشجویی بگیرد، اما در غیر این صورت، ازدواج دانشجویی نسخه درستی برای ترویج در دانشگاه‌ها نخواهد بود.

اختلاف آمار طلاق در زوج‌های دانشجو

وزارت ورزش و جوانان مدعی است كه طبق آمار ارائه شده از سوی نهاد نمایندگی ولی‌فقیه، فقط یك درصد از ازدواج‌های دانشجویی منجر به طلاق می‌شود، اما بسیاری از كارشناسان علوم اجتماعی به این آمارها با دیده شك و تردید نگاه می‌كنند.

رضاپور در همین زمینه خاطرنشان می‌كند: بسیاری از زوج‌های دانشجو، مهارت‌های زندگی زناشویی را نیاموخته‌اند و شناخت عمیقی نسبت به همدیگر ندارند و به همن دلیل است كه جدای از مشكلات مالی، نبود مشاوره‌های علمی و آموزشی قبل از ازدواج نیز عامل روانی است كه گاهی به طلاق زوج‌های دانشجو منجر می‌شود.

از این گمان و نظرها كه بگذریم، باید بپذیریم ازدواج دانشجویی بویژه در سطوح تحصیلات تكمیلی، ازدواج معقولی به نظر می‌رسد بر این اساس لازم است از لحاظ مالی و خصوصا مشاوره و راهنمایی از سوی دانشگاه‌های كشور برای افزایش این نوع ازدواج‌ها برنامه‌ریزی صورت گیرد.

امین جلالوند - جام جم

سه شنبه 25/7/1391 - 17:36
اهل بیت

خبرگزاری فارس: علامه مجلسی در بحار الانوار به نقل از دایه امام جواد(ع) می‌نویسد: چون روز سوم ولادت فرا رسید، آن مولود نورانی دیده حقیقت‌بین خویش را به آسمان گشود و به سوی راست و چپ نظر کرد، سپس شهادتین را بر زبان جاری ساخت.

خبرگزاری فارس: امام جواد(ع) ۳ روزه بود که شهادتین را بر زبان جاری ساخت

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، دهم رجب سال 195 هجری بود که با ولادت امام جواد(ع)، خانه پدر بزرگوارش امام علی بن موسی الرضا علیه‌السلام نورانی شد و امام رضا در حق فرزندش فرمود: این مولودى است که براى ‏شیعیان ما «در این زمان‏» با برکت‏تر از او زاده نشده است.

حکیمه خاتون، دختر امام موسی کاظم(ع) و خواهر امام رضا(ع) درباره ولادت برادرزاده‌اش می‌گوید: پس از آن‌که نوزاد را در جامه‌های مطهر پیچیده بودیم و حضرت رضا(ع) او را از ما گرفت، در گهواره گذاشت و به من سپرد و فرمود: از این گهواره جدا مشو!

چون روز سوم ولادت فرا رسید، امام جواد(ع) دیده حقیقت بین خویش را به آسمان گشود و به سوی راست و چپ نظر کرد و به زبان فصیح ندا داد: «أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ و أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا رَسُولُ اللهِ»، چون این حالت غریب را از آن نور دیده مشاهده کردم، به خدمت حضرت رضا(ع) شرفیاب شدم و آنچه دیده و شنیده بودم را به خدمت حضرت عرض کردم، حضرت فرمود: «پس از این عجایب بسیار را بیش از آنچه مشاهده کردی، مشاهده خواهی کرد». (منتهی الامال ج2 ص572و573، المناقب ج4 ص394، بحار النوار ج48 ص316 و ج50 ص10، الانوار البهیه ص250، حلیة الابرار ج4 ص524، الثاقب فی المناقب ص504، مدینة المعاجز ج7 ص260)

عجیب نیست اگر کودکی در سن 9 سالگی به امامت برسد، در سه‌روزگی هم زبان به حمد و ثنای الهی باز کند.

آن مولود با برکت حدود 16سال رهبرى و امامت‏ شیعیان را عهده‌دار شد و در این مدت معجزات و کرامات زیادی را از خویش به یادگار گذاشت.

به عنوان نمونه، محمد بن میمون می‌گوید: به همراه امام رضا(ع) در مکه بودم، به حضرت عرض کردم، می‌خواهم به مدینه بروم، نامه‌ای برای ابی جعفر بنگار تا با خودم ببرم، امام رضا (ع) تبسمی کرد و نامه‌ای نوشت، به مدینه رفتم در حالی‌که چشم‌هایم به دردی مبتلا بود، به درب خانه امام جواد (ع) رفتم، نامه را تحویل دادم، «موفق» غلام امام گفت: سر نامه را بگشا و در پیش روی امام قرار ده، این کار را کردم، آن‌گاه حضرت جواد (ع) فرمود: ای محمد وضعیت چشمت چگونه است؟ عرض کردم: یابن رسول الله، همان‌گونه که مشاهده می‌فرمایید، بیمار است و نورش رفته است.

حضرت جواد (ع) دستش را دراز کرد، بر چشمم کشید، بینایی‌ام چون سالمترین زمانش گشت. دست‌ها و پاهای حضرت را بوسیدم و در حالی بازگشتم که بینایی‌ام را بازیافته بودم و این در زمانی بود که سن حضرت کمتر از سه سال بود. (مسندالامام الجواد ص117، الخرائج والجرائح ج1 ص 372، موسوعة الامام الجواد ج1 ص235، اثبات الهداه ج3 338، بحارالانوار ج 50 ص 46، مدینة المعاجز ج 7 ص372، کشف الغمة ج2 ص365، حلیة الابرار ج4 ص540)

دوشنبه 24/7/1391 - 17:4
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: تا همین چند سال پیش كه خبری از رایانه نبود، انگار زندگی هم راحت‌تر و شیرین‌تر سپری می‌شد و مشكلات ناشی از كار با رایانه مفهومی نداشت؛ اما حالا چه بخواهیم و چه نخواهیم، كار با رایانه به بخشی اساسی و غیرقابل انكار از زندگی انسان‌ها تبدیل شده است و به نظر می‌رسد بدون وجود آن، قادر به انجام بسیاری از كار‌ها نیستیم.

خیلی‌ها صبح كه از رختخواب بیرون می‌آیند، پیش از هر كاری رایانه را روشن می‌كنند و شب هم، آخرین دستگاهی كه در خانه خاموش می‌شود، همین وسیله جادویی سال‌های اخیر است.

چه در خانه و چه در محل كار، آنها كه با این دستگاه سر و كار دارند، وقتی پشت آن می‌نشینند فراموش می‌كنند كه كار با رایانه هم قواعد و قوانینی دارد كه اگر رعایت نشود، سلامت ما را به خطر می‌اندازد و مهم‌ترین عضوی كه در این مسیر صدمه می‌بیند، چشم‌ است؛ چشمی كه ساعت‌ها به صفحه نمایش دوخته می‌شود و حتی فراموش می‌كنیم پلك بزنیم یا هر از گاهی، خستگی را از آن بگیریم.

دكتر سیدجواد هاشمیان، جراح و متخصص بیماری‌های چشم و فوق‌تخصص پیوند قرنیه درباره سندرم چشمی ناشی از كار با رایانه در گفت‌وگو با جام‌جم چنین توضیح می‌دهد: بروز چنین عوارضی در تمام سنین مشاهده می‌شود و كودكان و بزرگسالان را درگیر می‌كند.البته مشكلات چشمی ناشی از كار با رایانه در كودكان مخصوص خودشان و برای بزرگسالان نیز متفاوت است.

افزایش مشكلات چشمی ناشی از كار با رایانه

هر روز بر تعداد كاربران رایانه افزوده می‌شود و افراد بیشتری برای انجام كارهای روزمره‌شان از آن كمك می‌گیرند.آن طور كه مطالعات انجام شده در آمریكا نشان می‌دهد، در 94 درصد خانه‌ها رایانه وجود دارد كه همین مساله افزایش میزان استفاده از رایانه را مشخص می‌كند.

طی تحقیق دیگری كه سال 2009 در آمریكا صورت گرفت نیز مشخص شد به دلیل تغییر شیوه زندگی و افزایش كار با رایانه و تلفن همراه میزان نزدیك‌بینی افزایش یافته است.

به گفته دكتر هاشمیان، كار با رایانه بخصوص در سنین كودكی و برای مدتی طولانی می‌تواند به عنوان یكی از عوامل ایجاد نزدیك‌بینی یا بروز زودتر این مشكل مطرح شود.به همین دلیل متخصصان توصیه می‌كنند هنگام كار با رایانه بیشتر مراقب حفظ سلامت چشم‌ها باشید و با رعایت نكاتی ساده از بروز این مشكلات پیشگیری كنید.

بیشتر پلك بزنید

آن طور كه تخمین زده می‌شود كار با رایانه و قرار گرفتن در حالت‌‌های مشابه آن، حدود شش تا هشت ساعت از فعالیت‌های روزمره افراد و بویژه كودكان را به خود اختصاص می‌دهد كه بدون شك، این مدت زمان طولانی می‌تواند سبب بروز مشكلات چشمی متعددی شود بنابراین متخصصان توصیه می‌كنند برای حفظ سلامت چشم‌ها و همچنین ساده‌تر شدن كار و پیشگیری از بروز مشكلات چشمی نكاتی را رعایت كنید.

دكتر هاشمیان در این زمینه به والدین توصیه می‌كند كودكان نباید برای ساعت‌های طولانی مقابل رایانه بنشینند و مشغول كار یا بازی شوند بنابراین حتماً دقت داشته باشید كه كار با رایانه در ساعت‌های مشخص و با كنترل شما انجام شود.همچنین توجه داشته باشید كودكان براحتی با مشكلات چشمی‌‌شان كنار می‌آیند و آنها را می‌پذیرند و به همین دلیل لازم است از نظر عیوب انكساری و وضع سلامت چشم حتما بررسی شده و معاینات دقیق برای آنها انجام شود.

به گفته این چشم‌پزشك، كودكان و بزرگسالان باید پس از 20 دقیقه كار با رایانه به مدت 20 ثانیه چشم‌شان را استراحت دهند كه این موضوع به كاهش خستگی چشم‌ها كمك شایانی می‌كند.

بنابراین خوب است حتماً در فواصل زمانی مناسب، كار را متوقف كرده و به فضای دیگری نگاه كنید.

وی با اشاره به این‌كه برای بهبود وضع كار با رایانه باید شرایط نور و میزان روشنایی محیط نیز مناسب باشد، خاطرنشان می‌كند: خستگی چشم اغلب به دلیل نور زیاد خورشید كه از طریق پنجره وارد می‌شود یا نور شدید داخلی ایجاد خواهد شد و به همین دلیل حتماً باید هنگام ‌كار با رایانه، نور محیط را تنظیم كنید.

نور اضافه بیرونی را می‌توان به كمك سایه‌بان و پرده حذف كرد و در مورد نور داخلی هم با استفاده از لامپ‌های كمتر می‌توان آن را كاهش داد. همچنین در صورت امكان بهتر است پنجره كنار صفحه نمایش باشد و نه روبه‌رو یا پشت آن.

دكتر هاشمیان می‌افزاید: وضعیت و موقعیت قرارگیری كاربر هنگام كار با رایانه مورد مهمی است كه نباید نادیده گرفته شود و این مساله بخصوص برای كودكان اهمیت ویژه‌ای دارد. پس حتماً باید قبل از نشستن كودك، شرایط كار با رایانه را برای او اصلاح و براساس وضعش تنظیم كنید تا از بروز مشكلات پیشگیری شود.

به گفته وی، توصیه می‌شود هنگام كار با رایانه مانند زمانی‌كه فرد در حال مطالعه است، صفحه نمایشگر پایین‌تر از چشم او قرار گیرد. در واقع اگر صفحه نمایش رایانه در سطح بالاتری باشد، فرد ناچار است چشم‌ها را بیشتر باز كرده و شكاف پلكی هم بیشتر می‌شود، در نتیجه تبخیر اشك بیشتر شده و چشم زودتر دچار خشكی می‌شود كه این خشكی موجب اختلال دید، تاری، سوزش و خستگی چشم خواهد شد. در حالی كه اگر سطح نمایشگر پایین‌تر از چشم باشد، شكاف پلكی كمتر باز شده، تبخیر كمتر اتفاق افتاده و در نتیجه احتمال بروز خشكی چشم نیز كاهش می‌یابد. همچنین بهتر است به جای نمایشگرهای قدیمی از صفحه‌های نمایش LCD (تخت)‌ استفاده كنید.

دكتر هاشمیان ضمن تاكید بر اهمیت پلك زدن هنگام كار با رایانه توضیح می‌دهد: پلك زدن باعث مرطوب‌شدن چشم می‌شود و از آنها در برابر خشكی محافظت می‌كند. البته مشخص شده زمانی‌كه افراد با رایانه كار می‌كنند، به دلیل تمركز بیشتر روی كار تقریباً پنج برابر كمتر از حالت عادی پلك می‌زنند بنابراین با توجه به این موضوع، باید عادت كنیم هنگام كار با رایانه میزان پلك‌زدن را افزایش دهیم، چون پلك زدن موجب توزیع مناسب اشك در سطح قرنیه شده و دید بهتری را فراهم می‌كند.

همچنین جالب است بدانید 50 تا 90 درصد افرادی كه چشم‌شان سالم است و مشكل خاصی ندارند نیز با مشكلات چشمی ناشی از كار با رایانه روبه‌رو هستند و به همین دلیل مشخص می‌شود قرار گرفتن در شرایط كاری مناسب تا چه حد اهمیت دارد.

دكتر هاشمیان با تاكید بر لزوم معاینه و بررسی سلامت چشم‌ها یادآور می‌شود: در صورتی كه فرد دچار عیب انكساری باشد حتماً باید عینك مناسب را دریافت كرده و براساس تجویز پزشك معالج از آن استفاده كند. البته نیازی به استفاده از یك عینك اختصاصی هنگام كار با رایانه نیست و با توجه به شرایط باید عینك مناسب برای هر فرد تجویز شود.

نشانه‌ها را بشناسید

خیلی از افراد هنگام كار با رایانه چنان به صفحه نمایش خیره می‌شوند كه حتی یادشان می‌رود باید پلك بزنند و چند ثانیه‌ای به چشم‌ها استراحت دهند. به همین دلیل این گروه معمولاً هنگامی كه چشم‌شان قرمز شده و می‌سوزد، از مقابل رایانه بلند می‌شوند و به اجبار چند دقیقه‌ای چشم‌ها را می‌بندند.

دكتر هاشمیان در این زمینه توضیح می‌دهد: والدین و معلم‌ها باید نشانه‌هایی را كه بیانگر مشكلات چشمی است، بشناسند و بموقع به فكر برطرف‌كردن آن باشند. علائمی مانند قرمزی، مالیدن متناوب چشم‌ها، شكایت از تاری دید و خستگی از جمله این علائم است كه باید مورد توجه قرار گیرد.

نیلوفر اسعدی‌بیگی‌ - جام جم

دوشنبه 24/7/1391 - 17:1
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: محققان هشدار دادند که التهابات و عفونتهای شدید لثه و دندان می‌تواند خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش دهد.

خبرگزاری فارس: عفونت دندان خطر ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، تحقیقات جدید نشان می‌دهد که سیگار کشیدن تنها عامل ابتلا به سرطان مری نیست بلکه عفونتهای شدید دندان نظیر عفونتهای پریودنتال احتمال ابتلا به سرطان مری را افزایش می‌دهد.

انجمن پزشکان آلمانی گوش و حلق و بینی شهر نویمونستر در ایالت اشلسویگ - هولشتاین این کشور اعلام کرد: این تحقیقات همچنین دریافت که سرطان مری می‌تواند ناشی از ابتلا به ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) باشد که به نوبه خود به علت عفونتهای مزمن نظیر عفونتهای پریودنتال به وجود می‌آید.

این انجمن افزود: عفونتهای پریودنتال اساساً در نتیجه درمان نشدن کافی عفونت لثه ایجاد می‌شود و بی‌توجهی به سلامت دهان و دندان و سیگار کشیدن به همراه عوامل ژنتیکی در افزایش احتمال ابتلا به عفونتهای پریودنتال دخیل است.

محققان در بررسی 142 بیمار سرطانی سر و گردن دریافتند که نزدیک به دو سوم بیماران مبتلا به سرطان مری دچار ویروس پاپیلومای انسانی بوده اند.

اما تحقیقات در نتایج نهایی خود ارتباط قاطع بین ابتلا به عفونت های دندان و سرطان مری را تایید نکرده است.

سرطان مری یا سرطان "ازوفاژ" بیماری است که در قسمتی از دستگاه گوارش اتفاق می‌افتد که حلق را به معده متصل می‌سازد. این قسمت که مری نام دارد به شکل یک لوله است.

علت دقیق ایجاد سرطان مری مشخص نیست . به نظر می‌رسد که مصرف الکل، سیگار، غذا و نوشیدنی های بسیار داغ خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می‌دهند.

در اغلب موارد اولین علامت بیماری عبارت است از اینکه بیمار در بلع مواد غذایی دچار اشکال می‌شود. فرد ممکن است احساس کند که غذا در گلویش گیر می‌کند. در ابتدا ممکن است این مشکل در حین بلع مواد غذایی جامد مثل سیب، گوشت و ... باشد. در مرحله بعدی ممکن است فرد برای بلع غذاهای نرم و حتی مایعات نیز دچار مشکل شود.

با پیشرفت بیماری، مری تدریجاً تنگتر می شود. یکی از علایم زودرس بیماری، درد در ناحیه قفسه صدری است  ممکن است فرد در حین بلع مایعات داغ دچار سوزش سر دل بود.

علایم دیررس بیماری شامل آبریزش از دهان ( به دلیل عدم بلع بزاق )، استفراغ حاوی غذاهای هضم نشده و کاهش وزن هستند.

علایم تنفسی نیز شایع هستند. خشونت صدا و سرفه در صورتی ایجاد می‌شوند که سرطان به قسمت های مجاور و نزدیکش دست اندازی کرده باشد.

دوشنبه 24/7/1391 - 16:58
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: تحقیقات جدید نشان داد: احساس استرس و اضطراب قبل از انتخابات چه بسا باعث می شود که برخی دانش آموزان نمرات بالاتری بگیرند.

خبرگزاری فارس: استرس قبل از امتحان برای برخی دانش آموزان مفید است

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، محققان دانشگاه ساوث همتون دریافتند: استرس و دغدغه فقط در صورتی که فرد حافظه خوبی نداشته باشد؛ بر نتایج امتحانات تاثیر منفی می گذارد اما اگر جوان از حافظه خوبی برخوردار باشد؛ احساس استرس و نگرانی باعث می شود که نمرات بالایی بگیرد.

محققان وضعیت 96 کودک رده سنی 12 تا 14 سال را درباره حافظه و استرس آنها از امتحانات ارزیابی کردند.

محققان گفتند: ما دریافتیم که افزایش استرس در افرادی که قدرت حافظه کاری پایین دارند با کاهش عملکرد آزمایش شناختی در ارتباط است.

محققان افزودند: اما نتایج در خصوص کسانی که قدرت بالای حافظه کاری داشتند؛ برعکس بود به گونه‌ای که افزایش استرس و دغدغه با افزایش نمرات در ارتباط است.

حافظه کوتاه مدت به حافظه کاری معروف است و مدت زمان نگهداری اطلاعات در آن و همچنین ظرفیت آن محدود است. بر اساس داده‌های فعلی حافظه کوتاه مدت بیشتر بنیادی الکتروفیزیولوژیک دارد.

به گفته محققان، نتایج تحقیقات آنها باید کارشناسان آموزشی را ترغیب کند که به کودکان دارای استرس و اضطراب که مهارتهای ضعیف حافظه دارند؛ کمک کنند.

محقق متیو اوینز تهیه کننده این تحقیقات گفت: این تحقیقات قابل توجه است زیرا شناخت ما را در این زمینه تقویت می‌دهد که چه زمانی نگرانی به طور مشخص تاثیر منفی بر امتحانات می‌گذارد.

وی افزود: این نتایج نشان داد زمان هایی هست که بعضی استرس ها و دغدغه ها شما را به سمت موفقیت سوق می‌دهد.

دوشنبه 24/7/1391 - 16:54
بیماری ها
جام جم آنلاین: خروپف‌ كردن در اثر لرزش كام نرم یعنی ناحیه عقبی سقف دهان هنگام خواب ایجاد می‌شود. این حالت به خودی خود ضرری ندارد،‌ اما ممكن است باعث ناراحتی خود شخص یا اطرافیان شود.

گاهی خروپف ‌كردن در اثر عواملی نظیر تب، سرماخوردگی، عفونت‌های گلو یا سینوس كه باعث تورم راه‌های هوایی بینی و گلو می‌شود یا بعضی عوامل محیطی مانند مصرف الكل، چاقی و سیگار كشیدن ایجاد می‌شود.

آقایان بیشتر از خانم‌ها و همچنین افراد در سنین میانسالی بیشتر خروپف می‌كنند. در كودكان این حالت بیشتر به دلیل بزرگ‌بودن لوزه‌ها و غدد لنفاوی گلو ایجاد می‌شود.

چگونه پزشك خود باشیم؟

این توصیه‌ها را انجام دهید تا راحت‌تر بخوابید:

ـ وقتی به پشت می‌خوابید بیشتر خروپف می‌كنید. سعی كنید با گذاشتن یك بالش پشت كمرتان خود را عادت دهید به پهلو بخوابید.

ـ وزن خود را كم كنید. این كار باعث می‌شود چربی‌های اضافه اطراف گلو و انتهای بینی شما كمتر شود.

ـ سیگار را ترك كنید، زیرا نیکوتین باعث تحریك ناحیه بینی و گلو می‌شود.

ـ از قرص‌های ضدحساسیت یا‌ آرامبخش‌ها استفاده نكنید. زیرا این داروها باعث شل‌شدن كام نرم می‌شود.

ـ سعی كنید مخاط جمع شده در بینی خود را تمیز كنید.

ـ از نوارچسب‌های مخصوص برای بازنگهداشتن راه‌بینی خود استفاده كنید.

توصیه‌های درمانی

استفاده از نوار چسب بینی یكی از راه‌هایی است كه می‌تواند به شما كمك كند. قبل از این كه بخوابید یك چسب مخصوص روی قسمت نرم بینی خود بزنید تا بتوانید راحت‌تر نفس بكشید.

این نوار چسب دارای باندهای پلاستیكی است كه به اطراف بینی می‌چسبد و راه‌ بینی را هنگام خواب باز نگه می‌دارد.

اگر با انجام توصیه‌های گفته‌شده باز هم این مشكل وجود داشت، با پزشك مشورت كنید.

دكتر آزاده شیروانی

دوشنبه 24/7/1391 - 16:51
ایرانگردی
جام جم آنلاین: رباط به معنی بستن و پیونددادن است و بیشتر به معنی بستن حیوان در نقطه‌ای برای نگهداری و محافظت به كار می‌رفته است. به محل بستن و نگهداری حیوانات نیز رباط گفته می‌شود و به همین تناسب، كاروانسرا را در زبان عربی، رباط می‌گویند.

 

اعراب واژه رباط را در آغاز سلطه خود بر ایران، برای پست‌های امدادی سربازخانه‌ها و ایستگاه‌های نظامی به كار می‌بردند. رباط‌های نخستین، استحكامات ساده‌ای در نقاط بی‌حفاظ مرزی بودند.

ساختمان رباط در ساده‌ترین شكل شامل یك دیوار و استحكاماتی در اطراف، اتاق، انبار اسلحه، انبار تداركات و برج‌های دیده‌بانی بود كه غالبا با شتاب ساخته می‌شد.

پس از تثبیت اسلام در سرزمین‌های اسلامی و برطرف‌شدن تهدیدات از سوی غیر‌مسلمانان در مرزها، رباط‌ها بتدریج در سرزمین‌های اسلامی تغییر كاربری داده، از یك پادگان نظامی به محل زهد و تعلیم و تعلم اهل تصوف تبدیل شد و جنبه مذهبی آن رونق گرفت.

رباط در میان مسلمانان از احترام بسیاری برخوردار بود، زیرا مشایخ و بزرگانی كه در آن ساكن بودند شیفتگان و مریدان فراوانی در میان مردم داشتند و همواره به صلاح و خیر و نیكی شهره بودند.

رباط در دل و چشم مردم تا آنجا عزیز شد كه برای دعا به آن مكان می‌رفتند و به وسیله ساكنان رباط‌ها از خداوند، انجام حاجات خود را طلب می‌كردند.

نمونه‌های زیادی از كاربرد واژه رباط را در ادب فارسی می‌توان جستجو كرد كه در معناشناسی عرفان، آن را به عالم خاكی بیان می‌كنند.

حكیم ناصرخسرو قبادیانی، شاعر قرن پنجم گفته است:

ای غنوده در این رباط كهن / اینك آمد فراز وقت رحیل

و خاقانی شروانی می‌گوید:

اندر قمارخانه چرخ و رباط دهر / جنسی حریف و هم‌نفس مهربان مخواه

همچنین خواجوی كرمانی آورده:

خیمه انس مزن بر در این كهنه رباط / كه اساسش همه بی‌موقع و بی‌بنیاد است

با این مقدمه، در ادامه به معرفی و توصیف تعدادی از مشهورترین رباط‌های كشور می‌پردازیم.

رباط ترك

رباط ترك ـ كه قدمت آن به عصر سلجوقی بازمی‌گردد ـ در جاده تهران به اصفهان و در فاصله 150 كیلومتری اصفهان واقع شده است.

این رباط در مرحله نخست، در سطحی به ابعاد 76.30 در 71.60 متر ساخته شد. در داخل بنا، حصارهایی به ضخامت 2.15 متر، آن را به صورت نوعی سربازخانه درآورده است.

صحن حیاط آن، تقریباً مربعی به ابعاد 44.6 در 45.80 متر است و به سالن‌های بلند طاق‌دار كه بر نمای حیاط عمودند، راه دارد. در دوره صفویه، از این محل كه به شیوه روز تزئین و حمامی به آن افزوده بودند، استفاده می‌شد.

در این بنا، مسجدی است كه همیشه دایر بوده است؛ سالنی مربع شكل به ابعاد 6.86 در 6.86 متر كه طاق گنبدی آن كمی تحدب دارد و با مهارت از آجرهایی كه به دقت تراشیده شده‌اند، ساخته شده است.

در این رباط، محل‌هایی برای علوفه و اصطبل‌ها پیش‌بینی شده و محل‌هایی را نیز برای دید و كنترل خوابگاه‌ها، اصطبل كوچك اسب‌های یدكی و واردان به رباط بنا كرده‌اند.

در حیاط‌خلوت‌ها، دو خانه مسكونی كه كاملا تحت مراقبت بود قرار گرفته است. این خانه‌ها منزل افسران بود و پست فرماندهی و اقامتگاه رئیس محل در اینجا قرار داشت.

دیوارهای رباط را با آجر ساخته‌اند. ملاطی از گل رس و گچ بر دیوارها پوشانیده شده است. رباط علاوه بر طبقه همكف، دارای طبقه دیگری در بالا بوده كه در تمام اتاق‌های آن، سربازان اقامت داشتند.

تمام پوشش‌های ساختمان رباط ترك، مانند گنبدها، سقف‌های گهواره‌ای مسطح و طاق‌های گوشه، با دقت و مهارت كافی ساخته شده‌اند.

مرحله دوم و سوم ساخت و ساز در این رباط در عهد آلب ارسلان و سلطنت ملكشاه سلجوقی و همچنین در دوره صفوی صورت گرفت كه ملحقاتی به بنا اضافه و فضای داخلی آن را تنگ‌تر كرد. در آخرین مرحله این رباط كه نمونه كامل و منحصر به فرد معماری نظامی پس از صفوی است، این بنا به صورت آشفته فعلی درآمد.

رباط زین‌الدین

در 67 كیلومتری جاده یزد به كرمان، رباط زین‌الدین، یكی از زیباترین بناهای دوره صفویه واقع شده است. این رباط كه تنها رباط مدور موجود در ایران است از جهت طرح و نقشه با هیچ‌یك از كاروانسراهای دوره صفویه قابل قیاس نیست.

رباط زین‌الدین در حدود 1500 متر مربع مساحت دارد و احتمالا برای دفاع در مقابل شن‌های روان كویری ساخته شده است. نمای خارجی رباط شامل یك در از طرف جنوب است و پنج برج كه یكی روبه‌روی دروازه ورودی، دو برج در قسمت شرقی و دو برج در قسمت غربی و دیوار خارجی قرار دارند.

نمای داخلی رباط از اتاق‌های اطراف شاه‌نشین و اصطبل تشكیل شده است. بعد از دروازه، ورودی دالان هشت‌ضلعی قرار گرفته كه از غرب و شرق به اصطبل‌های سراسری راه داشته است.

بعد از این دالان، حیاط مركزی رباط به صورت 12 ضلعی واقع شده و در اطراف آن، شاه‌نشین و اتاق‌های هشت‌ضلعی و تقریبا مستطیل‌شكل قرار گرفته‌اند.

رباط دارای دو اصطبل سراسری است كه به چهار در ورودی مجهز است. اصطبل سراسری كه به طور منحنی، دو قسمت شرقی و غربی رباط را در بر می‌گیرد، به چهار برج می‌رسد كه برای استفاده كسانی بوده كه از چهارپایان محافظت می‌كردند.

مصالح ساختمانی بنا از آجر، گچ، آهك، كاشی و در برخی قسمت‌ها، از قلوه‌سنگ‌های بزرگ است و تمامی اتاق‌ها، كف حیاط و پشت‌بام با آجر مفروش گردیده است.

اگرچه كتیبه‌ای كه سال احداث رباط را یادآور شود وجود ندارد، ولی قطع به یقین می‌توان گفت كه رباط زین‌الدین از جمله بناهایی است كه در دوره شاه‌عباس بین سال‌های 1038 ـ 996 ساخته شده است.

رباط سلطان

این رباط در نزدیكی مورچه‌خورت اصفهان و بین كوهستان و بستر یك رودخانه خشك‌شده قرار دارد. این محل همواره در طول تاریخ، حالت نظامی داشته است.

فراوانی تأسیسات زراعی كه در اطراف این رباط رها شده، نشان می‌دهد كه تا سده هفتم، آب خیلی فراوان‌تر از این ایام بوده است. احتمالاً از این دوره به بعد است كه كم‌آبی یا عواملی دیگر كه در زمان یورش مغولان روی داد، باعث یك كوچ تقریبا دسته‌جمعی از این محل و در نتیجه، تبدیل آن به صحرایی لم‌یزرع شده است.

در دوره صفوی، رفت و آمد در این ناحیه بسیار كم بود. بعدها در نظر گرفتند به این آبادی حیات تازه‌ای بخشند، لذا ساختمان یك كاروانسرای كوچك را در آنجا آغاز كردند كه بر اثر تاخت و تازهای راهزنان هرگز به انجام نرسید.

هسته مركزی این بنا، مربوط به قرن‌ها پیش از دوره صفوی، دژ كوچك مربع‌شكلی به ابعاد 20.85 در 20.60 متر است كه روی یك تپه خاكی به ارتفاع پنج متر قرار گرفته است.

بعد از ایجاد این دژ، برج عظیمی به آن منضم شده و همچنین حصار محكمی برای حفظ آن بنا كرده‌اند. به این ترتیب، ساختمانی مركزی با یك حیاط مربع شكل به وجود آمد.

طرح این بنای كوچك، شبیه قسمت‌های مسكونی كاخ فیروزآباد فارس و بنایی در قصر شیرین است. نوع بنای دیوارها و شكل طاق‌ها نیز آن را در ردیف بناهای ساسانی قرار می‌دهد.

در این بنا، طاق‌ها به صورت مستحكم بر جای مانده است. از آنجا كه پست رباط سلطان، یك بنای ساسانی است می‌توان گفت این بنا متعلق به قرن ششم میلادی یا اواخر دوره ساسانیان است كه بعدها ملحقاتی كه برای لشكركشی‌های مهم ضرورت داشته، به آن افزوده شده است.

سربازخانه‌ها یا مخزن‌ها كه بر دیوار حصار تكیه كرده یا در حیاط قرار گرفته‌اند، همه با قلوه سنگ بنا شده و طاق را نیز به همین روش زده‌اند و سپس روی آن را با ملاط گچ و خاك، اندود كرده‌اند. با گذشت زمان، این بناها رو به ویرانی نهاده‌اند، با وجود این، تا دوران پیش از سلجوقیان، مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

سیرو درباره تاریخ اولیه رباط سلطان معتقد است كه حدود قرن ششم میلادی، در جوار محلی دارای آب شور، یك پست پلیس ساخته شد. هنگام افول ساسانیان، به مناسبت رفت و آمد قوای نظامی، با شتاب ملحقاتی به آن افزوده‌اند. بعدها در زمان خلافت عباسیان، احتیاجات لازم برای یك تجارت فعال، وجود یك كاروانسرا را ضروری كرده، در نتیجه این محل گسترش قابل توجهی پیدا كرد.

رباط شرف

رباط شرف در نزدیكی سرخس قرار گرفته است. این رباط شامل دو حیاط است كه رواقی آن را دور می‌زند. در پشت رواق، اتاق‌های مسافران قرار گرفته است.

حیاط اول مستطیل‌شكل است و در مدخل آن، سردر رفیعی وجود دارد كه شامل پیش‌آمدگی‌هایی است و در طرفین آن، دو تالار طویل قرار گرفته كه محل اقامت نگهبانان بوده است.

در دو طرف مدخل بنا، دو اصطبل در كنار دو تالار برای چهارپایان ساخته شده است. در دو طرف دیگر حیاط، با عرض‌های كمتر، ایوان‌هایی قرار دارند كه تا دیوار خارجی ادامه پیدا می‌كند و شامل دو اتاق‌ است. قسمت اصلی این ساختمان در انتهای حیاط دوم قرار گرفته و در طرفین ایوان بزرگ مركزی ساخته شده است.

در پشت این حیاط، حیاط چهارگوش كوچكی با چهار ایوان كوچك قرار گرفته است. در چهارگوش حیاط بزرگ، دو تالار گنبددار و دو تالار ستون‌دار ساخته شده است.

در این بنا از آجر استفاده قابل توجهی شده است. از آجر گوشواره‌های زیر گنبد و طاق‌های مختلف نیز برای پوشش اتاق‌ها و گنبدهای نواردار استفاده شده است. تزئیناتی كه بر آجر تراشیده شده و دیوارهای این بنا را مزین كرده است، نشان می‌دهد كه این بنا متعلق به اوایل قرن ششم و از نظر اصول ساختمانی بسیار پیشرفته بوده است.

بنا بر كتیبه‌های كوفی كه در این كاروانسرا روی آجر تراشیده شده، این ساختمان در دوران سلطان سنجر، در اوایل قرن ششم ساخته شده كه بعدها در آن تعمیراتی انجام گرفته و گچبری‌هایی به تزئینات تجاری آن اضافه شده است.

بنای رباط شرف و تزئینات گوناگون آن یكی از شاهكارهای معماری ایرانی است. از تعمیرات و بازسازی‌هایی كه در بنا و آرایش نمای آن معمول شده می‌توان دانست كه این رباط قرن‌ها مورد توجه ارباب خیر و هنردوستان و بزرگان بوده است.

رضا دستجردی - جام‌جم

يکشنبه 23/7/1391 - 19:10
خاطرات و روز نوشت
جام جم آنلاین: بعضی روزها اسم خاصی دارند؛ مثل روز سالمند، روز كودك، روز اهدای خون و... اسم‌هایی كه قرار است به ما یادآوری كند در زندگی چیزهایی هست كه باید به آنها بیشتر فكر كنیم و به مسائل مربوط به آن موضوع و افرادی كه به طور مستقیم یا غیرمستقیم با آن درگیر هستند.

یكی از این روزها هم روز عصای سفید یا روز جهانی نابینایان است؛ روزی كه باید بهانه‌‌ای باشد برای این‌كه 364 روز دیگر سال هم آنها را فراموش نكنیم.

فردا بیست و چهارم مهر، برابر با پانزدهم اكتبر روز جهانی نابینایان است؛ روزی كه باید بیشتر به این گروه از افراد و مشكلات آنها در جامعه توجه شود.

طبق آماری كه اتحادیه جهانی نابینایان ارائه كرده است، اكنون حدود 285 میلیون نفر در سراسر جهان از اختلالات و مشكلات بینایی رنج می‌برند؛ از این تعداد 39 میلیون نفر نابینا و 246 میلیون نفر هم كم‌بینا هستند. البته در كشور ما آمار دقیقی از تعداد نابینایان وجود ندارد و تنها می‌توان از آمارهای تقریبی استفاده كرد.

آن‌طور كه علی‌اكبر جمالی، مدیر عامل انجمن نابینایان ایران می‌گوید، به طور تقریبی حدود 550 تا 600 هزار نفر در كشور دچار اختلالات بینایی بوده و تقریبا 120 تا 130 هزار نفر نیز نابینا هستند.

انجمنی برای تمام نابینایان

نابینایان، نه‌تنها در كشور ما بلكه در تمام نقاط جهان با مشكلات و محدودیت‌هایی روبه‌رو هستند؛ مشكلاتی كه در اثر نبود مناسب‌سازی و برابرسازی خدمات و فرصت‌ها برای آنها پیش می‌آید و ایجاد می‌شود، اما معمولا این گروه از افراد جامعه به پشتوانه انجمن‌هایی كه تشكیل می‌دهند، بهتر می‌توانند به برخی خواسته‌های خود برسند؛ انجمن‌هایی كه قرار است پاسخگوی نیازها و پیگیر حقوق آنها باشد.

جمالی درباره خدماتی كه انجمن نابینایان ایران به این گروه از افراد جامعه ارائه می‌دهد، به «جام‌جم» چنین می‌گوید: خدماتی را كه در این انجمن ارائه می‌شود، می‌توان به دو بخش تقسیم كرد كه هركدام از یك جنبه خاص مدنظر قرار می‌گیرد؛ یكی برنامه‌های فراگیری است كه در انجمن پیگیری می‌شود، برنامه‌هایی با هدف احیای حقوق شهروندی نابینایان، آگاه‌سازی افراد جامعه نسبت به توانمندی‌های این گروه، آگاه‌سازی مسئولان نسبت به نیازهای نابینایان، مسائل و مشكلات آنان و تلاش در رابطه با برقراری تامین رفاه اجتماعی دوستان نابینا.

وی می‌افزاید: در مجموع، ما سعی می‌كنیم با برگزاری برنامه‌هایی مانند جلسات گفت‌وگو، همایش و شیوه‌های دیگر فرصت‌های موجود در جامعه را برای آنها تبیین و در حد امكان فراهم سازیم. یعنی امكانات موجود در جامعه باید به شیوه صحیح و با مناسب‌سازی در دسترس عزیزان نابینا نیز قرار داشته باشد.

به گفته وی، بخش دیگر خدمات، مخصوص اعضای انجمن است. به این معنا كه خدمات رفاهی مانند استفاده از تورهای زیارتی، سیاحتی، تهرانگردی، وام قرض‌الحسنه، مشاوره مددكاری و روان‌شناسی مخصوص كسانی است كه عضو انجمن هستند و می‌توانند از این خدمات بهره ببرند.

به گفته مدیرعامل انجمن نابینایان، نوع نابینایی فرد مهم نیست و تمام عزیزان می‌توانند عضو انجمن شده و متناسب با نیازشان و همچنین با توجه به امكانات انجمن از این خدمات استفاده كنند.

مشكلات متعدد سر راه نابینایان

لازم نیست حتما نابینا باشید تا پایتان توی یكی از چاله‌های وسط خیابان برود و زمین بخورید، لازم نیست نابینا باشید تا بدانید طی كردن عرض خیابان چقدر وقتتان را می‌گیرد؛ لازم نیست نابینا باشید تا بدانید ایاب و ذهاب این افراد چقدر سخت است، حتما نمی‌خواهد با چشمان بسته حركت كنید تا متوجه موانع مسیرها و مشكلات مبلمان شهری شوید، نمی‌خواهد فكر كنید آنها چطور باید با دنیای خارج ارتباط برقرار كنند و از چه نشریاتی كمك بگیرند.

نابینایان با مشكلات متعددی روبه‌رو هستند، مشكلاتی زیاد و آشكار كه دیگر نیازی به تجربه كردن شرایط و بستن چشم‌ها ندارد، بلكه شاید برعكس چشمانی باید برای حل این مشكلات باز شود.

به گفته مدیرعامل انجمن نابینایان ایران، اشتغال اولین و بزرگ‌ترین معضل نابینایان جامعه به شمار می‌آید كه البته این موضوع را می‌توان به نبود برنامه‌ریزی مناسب، علمی و اصولی در زمینه آموزش‌ مهارت‌های فنی و حرفه‌ای افراد نابینا مربوط دانست.

در واقع، مسئولان ذی‌ربط و بخصوص سازمان فنی و حرفه‌ای كه مسئول آموزش فنی و حرفه‌ای دوستان نابینا به حساب می‌آید، متاسفانه هیچ اقدامی در این‌باره انجام نداده‌اند. به همین دلیل، اكنون نبود برنامه‌های آموزش مهارت‌های فنی و حرفه‌ای یكی از مهم‌ترین مشكلات بوده و در نهایت هم به ایجاد مشكلات شغلی منجر می‌شود.

نكته: تمام وزارتخانه‌ها باید با توجه به مسئولیتی كه دارند، افراد نابینای جامعه را نیز در برنامه‌های خود مدنظر قرار دهند و سعی كنند نیازهای آنها را تامین كنند

جمالی می‌افزاید: علاوه بر مشكلاتی كه در مورد آموزش و اشتغال نابینایان وجود دارد، معضل مسكن، ازدواج، نابرابری فرصت‌ها در جامعه و استفاده نكردن از امكانات بالقوه نیز مطرح است. برای مثال، نامناسب بودن خیابان‌ها و معابر، پارك‌ها، نبود امكانات فرهنگی مورد نیاز در كتابخانه‌ها و دسترسی نداشتن به نشریات متعدد از جمله مشكلاتی است كه باید مورد توجه قرار گیرد.

وی با اشاره به این‌كه اكنون فقط یك روزنامه (ایران سپید) ویژه نابینایان منتشر می‌شود، می‌گوید: این یك روزنامه در مقایسه با تعداد كل جراید كه در اختیار افراد جامعه قرار دارد، بسیار ناچیز بوده و به هیچ‌وجه نیازهای نابینایان در این زمینه را برآورده نمی‌سازد.

به گفته جمالی، با این‌كه اقداماتی برای حل این مشكلات صورت گرفته است، ولی این حركات مطلوب و كافی نبوده و همچنان باید ادامه داشته باشد، البته باید به این نكته هم اشاره شود كه در مورد مهارت‌های فنی و حرفه‌ای هنوز هیچ اقدام اساسی و موثری انجام نشده است.

مدیرعامل انجمن نابینایان ضمن تاكید بر این نكته كه اگر مناسب‌سازی‌ صورت بگیرد، نابینایان می‌توانند مشاغل مختلفی داشته باشند، یادآور می‌شود: به عنوان نمونه اگر در كارهای الكترونیكی، امكانات مناسب نابینایان مانند فازمتر صوتی در اختیارشان بوده و لوازم مخصوص كار آنها هم فراهم شود، نابینایان قادر خواهند بود چنین كارهایی را انجام دهند. پس مهم‌ترین موضوع در این حوزه، مناسب‌سازی است تا این گروه از افراد هم بتوانند در زمینه‌های مختلف مشغول كار شوند.

هزینه‌های دو برابری زندگی

هزینه زندگی نابینایان در مقایسه با سایر افراد جامعه بیشتر است؛ هزینه ایاب و ذهاب، خرید، تفریح و آموزش. بنابراین، این موضوع یكی از مشكلات جدی این گروه به حساب می‌آید.

جمالی با بیان این‌كه اگر نگوییم هزینه‌ زندگی نابینایان چندبرابر افراد عادی است، حتما دو برابر خواهد بود، توضیح می‌دهد: موضوعات و مسائلی كه برای سایر افراد جامعه بسیار عادی شده و پیش‌‌پا افتاده است، برای نابینایان می‌تواند به شكل مشكلی جدی و مهم نمایان شود؛ به عنوان مثال فرد نابینا بخصوص زمانی كه همسرش هم نابینا بوده یا فرزند خردسالی داشته باشد، به دلیل نبود مناسب‌سازی خیابان‌ها و معابر ناچار است برای ایاب و ذهاب از آژانس استفاده كند.

در حالی كه افراد عادی می‌توانند مسیرهای نزدیك را پیاده طی كرده و در صورت نیاز از تاكسی و اتوبوس كمك بگیرند. خرید كردن نیز موضوع دیگری است كه می‌تواند هزینه زندگی این افراد را افزایش دهد؛ خانواده‌هایی كه با این مشكل روبه‌رو نیستند، برای خرید لوازم مورد نیازشان به فروشگاه‌های زنجیره‌ای و میدان‌های میوه‌ و تره‌بار سر می‌زنند و در نهایت، مواد مورد نیازشان را با قیمت‌های مناسب‌تر تهیه می‌كنند. در حالی كه برای نابینایان شرایط این‌طور نیست و آنها باید با هر قیمتی، مایحتاج‌شان را از فروشگاه محل بخرند. علاوه بر این، نباید این موضوع را نادیده بگیریم كه كفش‌ها و لباس‌های آنها هم بیشتر از سایر افراد جامعه در معرض آسیب و پارگی قرار دارد. با همه این توضیحات، مشخص می‌شود هزینه‌های زندگی نابینایان در مقایسه با سایر افراد جامعه بسیار بیشتر است.

جمالی تاكید می‌كند: تمام وزارتخانه‌ها باید با توجه به مسئولیتی كه دارند، افراد نابینای جامعه را نیز در برنامه‌های خود مدنظر قرار دهند و سعی كنند نیازهای آنها را تامین كنند؛ به عنوان مثال وزارت علوم باید بداند دانشجویان نابینا به تجهیزات خاصی نیاز دارند كه باید برایشان تامین شود یا وزارت راه و شهرداری‌ها باید به فكر مناسب‌سازی معابر و راه‌ها برای این گروه از افراد جامعه باشد.

برنامه‌های روز جهانی

روز جهانی عصای سفید، روزی است كه همه مردم جامعه را دعوت می‌كند بیشتر به این گروه از افراد توجه كنند، نیازها‌یشان را بشناسند و با احترام به آنها، شرایط‌شان را بپذیرند. به همین دلیل، در این روز برنامه‌های متفاوتی برگزار می‌شود تا هم نابینایان و هم كسانی كه با این مشكل درگیر نیستند، بتوانند از آنها استفاده كرده و آگاهی بیشتری در این زمینه كسب كنند.

عباس حسینی، عضو هیات مدیره و مدیر روابط عمومی انجمن نابینایان ایران نیز درباره برنامه‌های انجمن در این روز به «جام‌جم» چنین می‌گوید: بیست و چهارم مهر، انجمن نابینایان ایران با همكاری سایر سازمان‌های غیردولتی كه در این زمینه فعالیت می‌كنند، مراسمی را با مدیریت سازمان بهزیستی اجرا خواهد كرد؛ این برنامه از ساعت 3 تا 6 بعدازظهر در سالن اجتماعات وزارت كار در خیابان آزادی برگزار می‌شود و تمام افراد نابینا و بینایی كه به این نوع برنامه‌ها علاقه داشته باشند، می‌توانند در آن شركت كنند.

وی با اشاره به این‌كه عصای سفید در جامعه نمادی است برای شناخت فرد نابینا، خاطرنشان می‌كند: متاسفانه برخی افراد جامعه شناخت و نگرش مثبتی نسبت به نابینایان ندارند؛ در واقع، گاهی با برداشتی شعارگونه توانایی‌های آنها را بیش از آنچه هست، تصور می‌كنند و گاهی نیز آنها را نادیده می‌گیرند، در حالی كه یك فرد نابینا هیچ‌یك از این شرایط را نمی‌پسندد و می‌خواهد با باور و پذیرش توانایی‌های واقعی‌اش با او برخورد شود.

افراد جامعه باید بدانند نابینایان فقط از حس بینایی محروم هستند و اتفاقا به همین دلیل، سایر حواس‌شان دقیق‌تر و بهتر كار می‌كند. بنابراین فقط زمانی كه فرد نابینا به راهنمایی شما نیاز دارد، باید او را بدرستی راهنمایی كنید.

نیلوفر اسعدی‌بیگی ‌/‌ جام‌جم

يکشنبه 23/7/1391 - 19:7
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته