• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1247روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

مطالعات نشان می دهد زرد شدن ناخن دست و پا می تواند ارتباط مستقیم با سلامتی داشته باشد و نباید آن را تغییری بی اهمیت انگاشت.

 

 

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین، زرد شدن ناخن دست و پا می تواند علایم مختلفی داشته باشد ولی می توان عوامل زیر را از مهمترین دلایل زرد شدن ناخن ها به شمار آورد:

-بیماری کبد (زردی)
-بیماری های ریوی (کمبود اکسیژن سبب زرد شدن ناخن ها می شود)
-بیماری های کلیه (بیماری های کلیه یکی از دلایل افزایش بیلی روبین در بدن و زرد شدن ناخن هاست)
-کمبود انواع ویتامین ها
-کمبود آهن و روی
-آسیب راه های هوایی
-عفونت ریه
-بیماری های تیرویید
-دیابت
-پسوریازیس

علاوه بر موارد فوق که از شایع ترین علایم زردی ناخن ها هستند، موارد دیگر نیز می توانند سبب این عارضه شوند.

*عفونت های قارچی
عفونت های قارچی و باکتریایی یکی از مهمترن دلایل زرد شدن ناخن ها هستند. ناخن های پا در اکثر موارد در معرض رطوبت، گرما و انواع باکتری قرار دارند؛ بنابراین بستر مناسبی برای رشد انواع قارچ محسوب می شوند. این معضل با مصرف یک دوره کوتاه مدت داروهای ضدقارچ قابل درمان است. علاوه بر این پیشنهاد می شود که هر شب پاها با آب نمک ماساژ داده شوند و از پوشیدن کفش ها تنگ خودداری شود.

*استفاده بیش از اندازه از لاک

لاک زدن یکی از دلایل تغییر رنگ ناخن است. لاک زدن مداوم و کاشت ناخن باعث می شود که همیشه یک لایه روی ناخن قرار بگیرد و علاوه بر اینکه اکسیژن کافی به ناخن نرسد، مکانی برای رشد قارچ ها باشد.

*سیگار
سیگار کشیدن و در معرض دود سیگار بودن نیز سبب تغییر رنگ ناخن ها می شود.

چند روش طبیعی برای خلاصی از ناخن های زرد:

*لیموترش
لیمو ترش سبب شفاف شدن ناخن ها شده و رنگ زرد را از بین می برد. به این منظور کافی است روزی دوبار انگشتان خود را در محلول آبلیمو فروبرده و با کمک یک مسواک نرم برس بزنید. پس از چند روز شاهد تغییر رنگ ناخن ها خواهید بود.

*پراکسید هیدروژن
چهار قاشق غذاخوری پراکسید هیدروژن سه درصد را با نصف فنجان آب مخلوط کرده و ناخن ها را به مدت دو دقیقه در آن نگه دارید. کمتر از یک هفته زردی ناخن ها از بین می رود.

*جوش شیرین
مخلوط جوش شیرین، آب لیمو و روغن زیتون معجون فوق العاده ای برای رفع زردی ناخن هاست.

*خمیردندان حاوی سفیدکننده
برای سفید کردن ناخن ها می توان هفته ای دو یا سه بار مقداری خمیر دندان حاوی سفیدکننده را روی ناخن گذاشت و به مدت 5 دقیقه با یک برس نرم ماساژ داد.

**روغن درخت چای

ماساژ ناخن با روغن درخت چای(روغن درخت چای Tea Tree Oil ،TTO، با نام علمی Melaleuca alternifolia بومی استرالیا است) یک روش ساده برای از بین بردن قارچ ناخن و سفید شدن آن است. 

چهارشنبه 17/6/1395 - 10:18
سلامت و بهداشت جامعه

کم‌کاری تیروئید (غدد تیروئید کم‌فعال) یکی از شایع‌ترین بیماری‌های خودایمنی محسوب می‌شود که با کند کردن متابولیسم بدن بر اثر ترشح ناکافی هورمون تیروئید در بدن منجر به کاهش بسیاری از فعالیت‌های بدن می‌شود. گرچه کم‌کاری تیروئید می‌تواند موقتی باشد، ولی معمولا وضعیتی دائم است و شخص مبتلا را با عوارض متعددی ازجمله خستگی مفرط، خواب‌آلودگی، فراموشکاری، خشکی پوست مو و ناخن، اختلالات قاعدگی، ناراحتی عضلانی، گوارشی و بویژه افزایش وزن و چاقی روبه رو می‌کند.

 

 

 

 

 

 

به همین دلیل، بررسی‌های زیادی از سوی متخصصان تغذیه در ارتباط با نوع رژیم غذایی مبتلایان به مشکلات تیروئیدی و بخصوص کم‌کاری تیروئید صورت گرفته است که نشان داده اصلاح رژیم غذایی در درمان کم‌کاری تیروئید و پیشگیری از آن موثر است. البته گرچه اصلاح رژیم غذایی با توجه به نوع بیماری تیروئید بسیار مهم است، اما رژیم غذایی هرگز نمی‌تواند جایگزین درمان دارویی باشد، بلکه باید به عنوان یک اقدام تکمیلی بسیار مفید همراه با درمان دارویی در طول زندگی مورد توجه قرار بگیرد.

به این بهانه، دکتر محمد هاشمی، دبیر انجمن پیشگیری و درمان چاقی ایران در پاسخ به این سوال که چه غذاهایی حتما باید در برنامه غذایی مبتلایان به کم‌کاری تیروئید بگنجد به جام‌جم می‌گوید: در افرادی که کم‌کاری تیروئید مربوط به کمبود دریافت ید است، مصرف نمک یددار بهترین روش پیشگیری است و در مراحل خفیف، کم‌کاری سلول‌های تیروئید را نیز درمان می‌کند. عضو انجمن علمی متخصصان غدد درون‌ریز ایران می‌افزاید: بدیهی است اگر کم‌کاری تیروئید شدید یا طولانی باشد مصرف ید بی‌فایده خواهد بود و فرد باید برای همه عمر از داروهای تیروئیدی استفاده کند. بی‌شک اگر کم‌کاری به علل دیگر (غیر از کمبود ید) باشد، تجویز ید آن را بهبود نمی‌بخشد و باید از داروهای تیروئیدی استفاده کرد.

درمان کم‌کاری تیروئید با چه ملاحظاتی؟

هنگام درمان دارویی بیماری‌های تیروئید اغلب داشتن رژیم خاص ضروری نیست. بدیهی است افرادی که دچار اختلالات وزن هستند باید توسط متخصص تغذیه دیده شوند. بعلاوه توصیه‌هایی که برای مصرف نکردن کلم، کاهو، سیر و‌... به این دسته از بیماران می‌شود، شواهد علمی ندارد. بویژه در کشوری که مصرف ید از طریق نمک یددار بخوبی انجام می‌شود (مثل کشور ما) هیچ‌گونه مواد غذایی با مصرف معمولی ما نمی‌تواند بر عملکرد تیروئید موثر باشد.

دکتر هاشمی با بیان مطالب فوق و اشاره به ملاحظات و موارد منعی که طی درمان برای مبتلایان به کم‌کاری تیروئید مطرح است، توضیح می‌دهد: بیش از هر چیز، بررسی‌ها نشان می‌دهد سیگار کشیدن بروز بیماری را تشدید می‌کند. همچنین مصرف ید زیاد (مثلا در بعضی داروها مثل آمیودارون یا مواد حاجبی که برای رادیولوژی به کار می‌رود) در کسانی که گواتر چند گرهی دارند می‌تواند زمینه ابتلا به کم‌کاری تیروئید باشد. کسانی که به دلیل گواتر یا کم‌کاری تیروئید، فرآورده‌های تیروئیدی مصرف می‌کنند نیز باید از مصرف زیاد آنها بدون مجوز پزشک خودداری کنند.

فقط خوردن ماهی کافی نیست

به گفته این مدرس دانشگاه، نیاز افراد به پروتئین در مبتلایان به کم‌کاری تیروئید تفاوتی با سایر افراد ندارد، اما از آنجا که غذاهای دریایی واجد پروتئین با کیفیت بالا در کنار ید هستند، توجه به مصرف این نوع غذاها باید در بیماران کم‌کاری تیروئید بیشتر باشد؛ هرچند خوردن ماهی به تنهایی نیاز آنها را به مصرف ید و درمان دارویی رفع نمی‌کند.

این متخصص تاکید می‌کند: تنها موادی که مانند مصرف نمک یددار به اندازه کافی ید وارد بدن می‌کنند محصولات دریایی هستند. کمااین که ساکنان ژاپن که عادت به مصرف جلبک‌های دریایی دارند، ید زیادی دریافت می‌کنند. ولی اگر افراد بخواهند از طریق ماهی، میگو یا صدف (بدون جلبلک‌ها) ید مورد احتیاج خود را تامین کنند باید حداقل 500 ـ 300 گرم محصولات دریایی را هر روز تا آخر عمر مصرف کنند و این غیرممکن است. لذا بجز مصرف روزانه جلبک‌های دریایی، هیچ ماده غذایی دیگری نمی‌تواند مانند نمک یدادار، ید مورد نیاز بدن را تامین کند.

توصیه‌های غذایی در کم‌کاری تیروئید

برخلاف مبتلایان به پرکاری تیروئید، این بیماران باید بیشتر سبزیجات را به صورت پخته مصرف کنند.

سویا می‌تواند مانع جذب کافی داروهای تیروئید شود، بنابراین باید در مصرف آن احتیاط شود.

توجه داشته باشید از نمک در پایان پخت غذا استفاده کنید، زیرا در غیر این صورت ید موجود در نمک هنگام برداشتن در ظرف غذا، همراه با بخار خارج می‌شود. همچنین نمک یددار را نباید در شیشه‌های شفاف و در معرض نور نگه داشت.

تنظیم کالری دریافتی برای جلوگیری از افزایش وزن ضروری است.

دریافت مقادیرکافی از ویتامین‌های C، A، E و نیز ویتامین‌های گروه B بویژه B2، B3، B6 از طریق مواد غذایی که حاوی این ویتامین‌ها هستند و نیز مکمل‌ها برای تولید هورمون تیروئید باید مورد توجه قرار بگیرد.

استفاده از غذاهای دریایی، گوشت قرمز، گوشت ماکیان و غلات سبوس‌دار

مصرف منظم منابع غنی از فیبر نظیر سبزی‌ها و میوه‌ها برای برطرف شدن یبوست

نوشیدن آب به مقدارکافی (حداقل هفت لیوان)

نکته مهم: دریافت کافی ید

سوء‌تغذیه نشانه‌هایی دارد که در سنین مختلف از اختلال در رشد و نمو در کودکی گرفته تا تغییرات در وزن یا بروز برخی بیماری‌های مرتبط با تغذیه در بزرگسالی نمایان می‌شود. این نشانه‌ها در افراد مبتلا به کم‌کاری تیروئید نیز مانند سایر گروه‌ها نمایان می‌شود، اما تنها نکته حائز اهمیت در مبتلایان به کم‌کاری تیروئید‌، دریافت ناکافی ید است که می‌تواند بر عملکرد تیروئید و عدم نتیجه‌گیری از درمان بینجامد. البته توجه داشته باشید زیاده‌روی در مصرف ید نیز باعث کم‌کاری تیروئید خواهد شد.

 

چهارشنبه 17/6/1395 - 10:17
سلامت و بهداشت جامعه

شاید شما هم جزو افرادی هستید که فکر می‌کنید بروز لکه‌های سفید روی ناخن‌ها نشانه کمبود کلسیم است. آیا این باور درستی است؟ اصلا بیماری‌ها و مشکلات درونی بدن می‌توانند علائمی روی ناخن ایجاد کنند؟ محصولات رشد ناخن چطور؟ واقعا موثرند یا فقط یک تبلیغ تجاری هستند؟

 

 

 

 

 

 

 

 

به طور کلی رشد ناخن بین 1/9 تا 4/4 میلی متر در ماه متغیراست و یک ناخن‌ سالم باید صاف، بدون شیار و فرورفتگی باشد. همچنین رنگ و استحکام ناخن‌های سالم یکسان و یکنواخت است و هیچ لکه یا تغییر رنگی روی آنها‌ مشاهده نمی‌شود. البته گاهی اوقات شیارهای عمودی بی‌ضرری روی سطح ناخن‌ها ایجاد می‌شود که تا نوک آن پیش می‌رود.

همچنین ممکن است به دلیل ضربه یا هر نوع جراحتی خطوط یا لکه‌های روشن روی ناخن ایجاد شود که با رشد ناخن از بین می‌رود و جای نگرانی نیست. البته سوراخ‌ شدن ناخن‌ها، وجود فرروفتگی‌ در سطح ناخن، بدشکل شدن و تغییر رنگ ناخن‌ها از جمله ویژگی‌های یک ناخن بیمار محسوب می‌شود. اگر با چنین مشکلاتی مواجه هستید، در اولین فرصت ممکن به متخصص پوست مراجعه کنید؛ چرا که گاهی برخی بیماری‌ها از طریق مشکلات ناخن خودشان را نشان می‌دهند. به عنوان مثال، سفیدی ناخن‌ها می‌تواند به دنبال بیماری‌های کبدی و نصف ناخن صورتی و نصف دیگر سفید از علائم بیماری‌های کلیوی هستند.

همچنین بر اثر کم‌خونی شکنندگی و پریدگی رنگ بستر ناخن‌ها و در بیماران دیابتی زردی ناخن‌ها و کمی سرخ شدن پایه‌های ناخن دیده می‌شود. این در حالی است که برخلاف باور عموم، لکه‌های سفید روی ناخن به دلیل ضربه‌های خفیف و در نتیجه زخمی شدن محل تکثیر سلول‌های ناخن است، اما در صورتی که به‌طور ناگهانی تعداد زیادی از این لکه‌های سفید را روی ناخن هایتان مشاهده کردید حتما به یک متخصص مراجعه کنید چون این لکه‌ها ممکن است نشان‌دهنده عفونت یا بیماری باشد؛ اما بر خلاف تصور بیشتر مردم، بروز این مشکل ربطی به کمبود کلسیم یا سایر ویتامین‌ها و مواد معدنی ندارد. در این میان یادتان باشد یکی از بهترین روش‌های حفظ سلامت ناخن‌ها کوتاه و مرتب نگه داشتن آنهاست. برای کوتاه و مرتب کردن ناخن باید از ناخن‌گیر شخصی معمولی ولی تیز استفاده شود، اما گرفتن ناخن‌ها با قیچی کار درستی نیست. حتی بسیاری از خانم‌ها عادت به سوهان کشیدن مداوم دارند.

یادتان باشد کوتاه کردن ناخن‌ها باید از قسمت روشن و شفاف نوک ناخن‌ها (که حدود دو میلی‌متر است) به بعد باشد و پس از چیدن ناخن‌های اضافی اگر قسمت‌هایی از ناخن هنوز گرد نشده یا تیز است، باید با سوهان مناسب و به آرامی، تیزی و زاویه‌های آن را از میان برد. این روزها محصولات تقویت‌کننده ناخن در برندها و اشکال متنوع در داروخانه‌ها به فروش می‌رسند. آیا استفاده از این محصولات تاثیری در بهبود رشد و افزایش استحکام ناخن‌ها دارد؟ در پاسخ باید گفت اگر تجویز این محلول‌ها به ‌وسیله پزشک باشد و در کارخانه‌های معتبر ساخته شده باشد، مانعی ندارد و تا حدی می‌تواند تاثیرگذار باشد. 

چهارشنبه 17/6/1395 - 10:16
سلامت و بهداشت جامعه

ماهک قسمتی است هلالی شکل و کمرنگ‌تر از دیگر بخش‌های صفحه ناخن که در قاعده آن قرار دارد و بخش جلویی ماتریکس را شامل می گردد. ماتریکس بافت یا قسمتی است که توانایی تولید ناخن را دارد که همانا ریشه ناخن است.

 

 

 

 ماهک ناخن انگشتان دست بسیاری از مردم یک نقطه سفید هلال مانند است اما تاکنون کسی در مورد علل وجودی این هلال سفید رنگ چندان کنجکاوی به خرج نداده است و اینکه چه نقشی در ناخن داشته و یا نشانگر چیست.

این بخش سفید هلال مانند، لونولای ناخن(Lunula Unguis) نام دارد و اغلب برای خیلی ها نامفهوم است.

وجود ماهک سفید شفاف و تمیز در ته ناخن دست نشانه سلامتی و تندرستی فرد و فعالیت دائمی جسم اوست.

دانشمندان علوم پزشکی می‌گویند اگر این نقطه سفید هلالی شکل در 8 یا 10 ناخن انگشت شخص پیدا شود، نشانه سلامتی، عملکرد درست سیستم دفاعی و ایمنی بدن است.

اما اگر این ماهک در ناخن انگشت دست پیدا نشود یا روشن و تمییز نباشد به معنای آن است که شخص غالبا دارای روحیه‌ای خسته و بحرانی است.

داشتن ناخن تمیز با ماهک شفاف یکی از علائم تندرستی است، و بسیاری از منابع پزشکی تاکید دارند که رابطه عمیقی میان بسیاری از بیماری‌های جسمی، روحی و کمبو تغذیه‌ با شکل، رنگ، اندازه و وضعیت ناخن‌ها وجود دارد. به همین دلیل برخی پزشکان، معاینه ناخن‌ها را به عنوان یکی از مراحل معاینه عمومی بدن افراد در نظر می گیرند.

 

 

چهارشنبه 17/6/1395 - 10:14
سلامت و بهداشت جامعه


این روزها بسیاری از ناممکن‌ها ممکن شده و گاهی فقط خاطره‌ای تلخ از سال‌های ابتدایی تولد کودک در ذهن پدر و مادر می‌ماند. اختلالات مادرزادی «داون» که ذهن و احساسات و عواطف را «کودک» نگاه می‌دارد از جمله بیماری‌هایی به شمار می‌رود که سبب نگرانی والدین می‌شود. درباره آن دو گفت‌وگو و چند مقاله و نوشتار را در ادامه بازنشر کرده‌ایم که مطالعه آن را به نزدیکان چنین کودکانی توصیه می‌کنیم.
 
 
 
به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، نوش آفرین ستاری متخصص زنان اظهار داشت: سندرم داون یک بیماری ژنتیکی است که به دلیل حضور تمام یا بخشی از یک کروموزوم اضافی در جفت کروموزوم ۲۱ و از تقسیم نادرست سلولی به وجود می‌آید.
وی در خصوص برخی از علائم شایع سندروم ادامه داد: این بیماری دارای علایم مختلف از جمله ناهنجاری‌های عمده و یا خفیف در ساختار یا عملکرد ارگان‌ها است.
این متخصص زنان درباره عواملی که منجر به بروز ناهنجاری‌های کروموزمی می شوند، اظهار داشت: خطر بروز سندروم داون به صورت تصادفی در تمامی زنان باردار وجود داشته اما با بالا رفتن سن مادر، احتمال وقوع آن افزایش می یابد و بنابراین شیوع این موضوع در مادران بالای 35 سال و به ویژه سن چهل سالگی بیشتر می شود.
وی افزود: سابقه خانوادگی و ازدواج های فامیلی تاثیر چندانی در وقوع سندروم دوان نداشته اما وجود یک فرزند با اختلالات کروموزومی احتمال این مشکل را در نوزادان دیگر دوچندان می کند.
وی با اشاره به اینکه آزمایشاتی برای تشخیص اختلالات کروموزومی وجود دارد، بیان کرد: انجام غربالگری ناهنجاری جنین که فقط میزان خطر را نشان می‌دهد در سه ماهه اول یعنی بین 11 تا 13 هفتگی بارداری از طریق یک تست ترکیبی شامل آزمایش DNA خون مادر و سونوگرافی NT(دریافت مایع از پشت گردن جنین) انجام می‌شود.
ستاری با اشاره به اینکه تست مشکوک غربالگری مستلزم انجام آزمایشات پیشرفته ای است، بیان کرد: چنانچه تست غربالگری مثبت گزارش شود و احتمال سندروم داون وجود داشته باشد، در این صورت انجام تست‌های تشخیصی CVS(نمونه‌برداری از مایع جفت) یا آمنیوسنتز به منظور تشخیص قطعی انجام می شود.
ستاری یادآورشد: توصیه می شود تا زنان در سن های بالا اقدام به بارداری نکنند و در صورت وقوع بارداری، برای تست غربالگری اقدام نمایند چرا که این چنین روش های تشخیصی، می تواند تاثیر بسزایی در کاهش احتمال تولد نوزاد مبتلا به سندروم داون داشته باشد. 

سه شنبه 16/6/1395 - 14:48
سلامت و بهداشت جامعه

زیاد پیش می آید برای ما خبرنگارها که حاشیه ای به چشم مان از متن پر رنگ تر می شود مثل همین خبری کوچک درباره منگولیسم که امروز در یکی از خبرگزاری ها منتشر شده است. متن ، خبری است درباره راه های پیشگیری از « سندرم داون» که در برگردان پارسی به آن « نشانگان داون » می گویند. حاشیه ای که مهم است اما کلمه « منگولیسم » است که همکار خبرنگارمان و پزشک معالج برای اشاره به این اختلال در خبر به کار برده اند.

 

 

 

 

نشانگان داون ، بیماری ژنتیکی است که مبتلایان به آن از نظر ویژگی های فیزیکی و ذهنی با افراد عادی متفاوت هستند. نشانه هایی که اغلب یک یا چند تا از آنها در کودکان مبتلا به این اختلال مشاهده می شود شامل چشم های کشیده، بینی تخت ، زبان بزرگ، تک خط عمیق کف دست، شلی ماهیچه ها و نرمی مفاصل است. سرعت رشد ذهنی و حرکتی کودکان مبتلا به نشانگان داون از کودکان دیگر کندتر است و بنابر این در بزرگسالی هم نسبت به آدم های عادی، متفاوت هستند و جزو گروه های دارای معلولیت ذهنی محسوب می شوند.

نام نشانگان داون، از نام « جان لانگزدان داون » پزشک انگلیسی ، گرفته شده است که حدود یک قرن و نیم پیش این بیماری را شناسایی کرد اما از آنجا که چشم های کشیده مبتلایان به نشانگان داون یادآور چشم های مغول ها بود ، پزشکان به آن منگولیسم هم می گفتند.

کمی کمتر از 100 سال اما طول کشید تا دنیا به درجه ای از پیشرفتگی و احترام به حقوق انسان ها برسد که استفاده از نام منگولیسم را متوقف کند. یکی از حوادث مهم تاثیرگذار در حذف این کلمه از دایره واژگانی مورد استفاده رسانه ها و پزشکان دنیا در آن زمان، جایزه ای بود که سازمان بهداشت جهانی آن را به یک متخصص ژنتیک در سال 1965 میلادی برای مقالات فراوانش در حوزه شناخت نشانگان داون، اعطا کرد.

استفاده مکرر این متخصص از واژه منگولیسم در مقالاتش ، کشور مغولستان را -که از سال 1962 میلادی به عضویت سازمان بهداشت جهانی در آمده بود- رنجیده خاطر کرد و این کشور در قالب درخواستی غیر رسمی خواستار حذف این کلمه از واژه های علمی شد که سازمان بهداشت جهانی هم این پیشنهاد را پذیرفت و به این ترتیب همه رسانه ها و پزشکان دنیا، استفاده از آن را متوقف کردند اما در کشور ما هنوز هم این کلمه از سوی برخی رسانه ها و پزشکان استفاده می‌شود و طبیعی است که مردم عادی هم آن را گاهی برای نام بردن از نشانگان داون به کار می‌برند.

مغولستان یک کشور کوچک است با جمعیتی نزدیک به 3 میلیون نفر اما کمی جمعیتش باعث نشده است دنیا، حقوق انسانی مردمش را نادیده بگیرد و با این حال ،برخی در ایران، هنوز از دایره واژگانی که 50 سال پیش در دنیا منسوخ شده است استفاده می کند که بی حرمتی به مردم این کشور محسوب می شود.

طبیعتا بسیاری از ایرانی ها که تحصیلاتی به جز پزشکی دارند، نمی دانند که وقتی به نشانگان سندرم داون ، منگولیسم می گویند، به جمعیتی چند میلیون نفری در گوشه ای از دنیا توهین کرده‌اند و نمی شود بر آنها به جرم آگاهی نداشتن از زبان تخصصی حوزه پزشکی خرده گرفت اما مسلماً جامعه پزشکی در این باره قابل انتقاد است که چرا هنوز زبان علمی اش را به روز نکرده در حالی که اطلاعات علمی اش را درباره روش های تشخیصی و درمانی لحظه به لحظه با جامعه علمی جهانی منطبق می‌کند و این وضع نشان می‌دهد وجه اخلاقی حرفه پزشکی برای برخی شاغلان این حوزه در کشورمان کمرنگ شده است.

به هر حال به نظر می رسد لازم است واژه منگولیسم برای همیشه از زبان رایج جامعه پزشکی و رسانه های ایران حذف شود تا حافظه اذهان عمومی نیز آن را به فراموشی بسپرد و بیش از این استفاده اش نکند و به این ترتیب بار دیگر به همه کشورهای دنیا ثابت شود ما وارثان همان ایرانیانی هستیم که روزگاری نخستین منشور حقوق بشر را به جهان عرضه کردیم.

مریم یوشی زاده - خبرنگار جام جم آنلاین 

سه شنبه 16/6/1395 - 14:10
سلامت و بهداشت جامعه

یک متخصص زنان گفت: آزمایشات پیشرفته ای در تشخیص قطعی اختلالات کروموزومی نقش دارند و تست غربالگری به تنهایی در رفع این مشکل، کارآمد نیست.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از باشگاه خبرنگاران، نوش آفرین ستاری متخصص زنان اظهار داشت: سندرم داون یک بیماری ژنتیکی است که به دلیل حضور تمام یا بخشی از یک کروموزوم اضافی در جفت کروموزوم ۲۱ و از تقسیم نادرست سلولی به وجود می‌آید.
وی در خصوص برخی از علائم شایع سندروم ادامه داد: این بیماری دارای علایم مختلف از جمله ناهنجاری‌های عمده و یا خفیف در ساختار یا عملکرد ارگان‌ها است.
این متخصص زنان درباره عواملی که منجر به بروز ناهنجاری‌های کروموزمی می شوند، اظهار داشت: خطر بروز سندروم داون به صورت تصادفی در تمامی زنان باردار وجود داشته اما با بالا رفتن سن مادر، احتمال وقوع آن افزایش می یابد و بنابراین شیوع این موضوع در مادران بالای 35 سال و به ویژه سن چهل سالگی بیشتر می شود.
وی افزود: سابقه خانوادگی و ازدواج های فامیلی تاثیر چندانی در وقوع سندروم دوان نداشته اما وجود یک فرزند با اختلالات کروموزومی احتمال این مشکل را در نوزادان دیگر دوچندان می کند.
وی با اشاره به اینکه آزمایشاتی برای تشخیص اختلالات کروموزومی وجود دارد، بیان کرد: انجام غربالگری ناهنجاری جنین که فقط میزان خطر را نشان می‌دهد در سه ماهه اول یعنی بین 11 تا 13 هفتگی بارداری از طریق یک تست ترکیبی شامل آزمایش DNA خون مادر و سونوگرافی NT(دریافت مایع از پشت گردن جنین) انجام می‌شود.
ستاری با اشاره به اینکه تست مشکوک غربالگری مستلزم انجام آزمایشات پیشرفته ای است، بیان کرد: چنانچه تست غربالگری مثبت گزارش شود و احتمال سندروم داون وجود داشته باشد، در این صورت انجام تست‌های تشخیصی CVS(نمونه‌برداری از مایع جفت) یا آمنیوسنتز به منظور تشخیص قطعی انجام می شود.

ستاری یادآورشد: توصیه می شود تا زنان در سن های بالا اقدام به بارداری نکنند و در صورت وقوع بارداری، برای تست غربالگری اقدام نمایند چرا که این چنین روش های تشخیصی، می تواند تاثیر بسزایی در کاهش احتمال تولد نوزاد مبتلا به سندروم داون داشته باشد. 

سه شنبه 16/6/1395 - 14:7
سلامت و بهداشت جامعه

بیش از ۲۰ سال است که «برادفورد لوول» از مرکز پزشکی BIDMC واقع در بوستون، در حال مطالعه مدارهای عصبی پیچیده‌ای در مغز است که در ایجاد گرسنگی نقش دارند؛ این محقق و همکارانش اکنون نموداری را برای توضیح نواحی این وضعیت انگیزه‌ای شدید خلق کرده‌اند.

 

 

 

 

جام جم سرا: دانشمندان به سرنخ‌های جدیدی درباره علت گرسنه‌شدن افراد پی بردند. آن‌ها دریافتند عصب‌های بیان‌کننده AgRP توسط نارسایی کالری فعال می‌شوند و در آزمایشات انجام‌شده به هنگام فعال‌شدن ایمن عصب‌ها، موش‌ها پس از جستجوی خستگی‌ناپذیر برای غذا، آن را با ولع تمام خوردند. عصب‌های AgRP گروهی از سلول‌های عصبی در ناحیه هیپوتالاموس مغز هستند.
آزمایشگاه لوول دریافت، عصب‌های اغواکننده گرسنگی که خود این عصب‌های AgRP را فعال می‌کنند، در هسته‌ اﻃﺮاف ‫ﺑﻄﻨﯽ واقع در هیپوتالاموس مغز قرار گرفته‌اند.
این یافته‌های غیرمنتظره، درک دانشمندان از مؤلفه‌های تحریک‌کننده اشت‌ها را افزایش می‌دهد. هدف آن‌ها شناسایی چگونگی کنترل گرسنگی توسط مغز بود، زیرا گرسنگی غیرمعمول منجر به اختلالات در خوردن و چاقی مفرط می‌شود.
تیم لوول در حال انجام رویکرد گام به گام برای درک این موضوع هستند که چگونه پیغام‌های نشان‌دهنده غذاخوردن یا گرسنه‌بودن وارد مغز می‌شوند. آن‌ها تحقیقاتشان را با استفاده از فناوری‌های بی‌‌‌نهایت قدرتمند از جمله نقشه‌برداری مداری انجام می‌دهند که تحلیل عصب به عصب ناحیه اغواکننده گرسنگی در مغز ممکن را می‌سازد.

جزئیات این مطالعه در مجله Nature منتشر شد.|اصفهان امروز| 

سه شنبه 16/6/1395 - 13:13
سلامت و بهداشت جامعه


کارهای خانه تکانی خسته‌تان کرده است؟ مدام این در و آن در می‌زنید تا مایحتاج خود یا فرزندانتان را برای سال جدید آماده کنید؟ از سرکار که برمی گردید نای تکان خوردن ندارید؟ کلاً احساس خستگی رهایتان نمی‌کند؟ باید بدانید برخی از مواد غذایی به مرور انرژی زیادی آزاد می‌کنند و شما مدت زمان بیشتری پرانرژی و با نشاط خواهید بود.
 

 

 

 

بفرمایید ماست

 

ماست به سرعت هضم می‌شود و برای همین هم کمی بعد از مصرف ماست انرژی خوبی تولید می‌شود و به این ترتیب خیلی زود خستگی از شما دور می‌شود. باید بدانید که ماست حاوی پروتئین است و به همین دلیل هم انرژی که از مصرف آن تولید می‌شود طولانی مدت است. توجه داشته باشید ماست یونانی (نوعی ماست غلیظ) دو برابر بیشتر از ماست‌های معمولی پروتئین دارد. برای همین هم انرژی بیشتری تولید می‌کند.

 

پروبیوتیک‌های موجود در ماست‌ها هم باکتری‌های آسیب رسان را خنثی کرده و هم به هضم بهتر غذا کمک زیادی می‌کند. نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهد که پروبیوتیک ها میزان اسید آمینه‌ی تریپتوفان مغز را افزایش داده و با خستگی و کسالت مقابله می‌کند.

بلغور جو دو سر فوق‌العاده است

فرنی جو دو سر خواص زیادی برای مقابله با خستگی دارد. بلغور جو دو سر باعث می‌شود که قند خون در حالت نرمالی قرار بگیرد. این خاصیت برای افرادی که از دیابت رنج می‌برند بسیار مفید است. علاوه بر این فرنی جو دو سر برای سلامت دستگاه گوارشی نیز خوب است.

باید بدانید که بلغور جو دو سر سرشار از فیبرهای غذایی است که باعث ایجاد احساس سیری طولانی مدتی می‌شود. از این گذشته این ماده‌ی غذایی حاوی میزان قابل توجهی منیزیم، پروتئین، ویتامین B1 و فسفر می‌باشد. خوشبختانه این مواد مغذی نیز سطح انرژی را بالا برده و با خستگی مقابله می‌کند. البته باید بدانید که فرنی جودو سر شاخص گلیسمی نیز دارد اما خواص آن بیشتر از ضرر آن است.

به به آجیل

دانه‌ها و مغزهای روغنی سرشار از پروتئین و امگا 3 سالم می‌باشند. خواص آجیل به همین جا ختم نمی‌شود. این دانه‌های روغنی سرشار از منگنز، منیزیم، فسفر، آهن، مس، ویتامین B1، B2، B5 و B6 و همچنین تریپتوفان هستند. این مواد مغذی نقش مهمی در تولید انرژی بدن دارند و به مقابله با خستگی و کسالت کمک زیادی می‌کنند.

نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهد که اسیدهای چرب امگا 3 باعث بهبود خلق و خو شده و به خوش اندام شدن کمک زیادی می‌کند. یعنی اینکه چاقی را از شما دور می‌کند. به خاطر اینکه این اسیدهای چرب احساس سیری طولانی مدتی ایجاد می‌کنند.
برای اینکه از مواد مغذی موجود در دانه‌ها و مغزهای روغنی استفاده بیشتری ببرید سعی کنید آجیل‌های خام میل کنید.

اسفناج : همان غذای مورد علاقه‌ی ملوان زبل

اسفناج یک سبزی فوق‌العاده برای تمام فصول است. این سبزی پرطرفدار سرشار از آهن و همچنین حاوی منیزیم، پتاسیم، ویتامین B و C می‌باشد که میزان انرژی را به طور طبیعی بالا می‌برند. منیزیم یکی از ترکیبات مورد نیاز بدن است که باعث هضم بهتر غذا شده و انرژی زیادی تولید می‌کند.

البته باید بدانید که منیزیم نیز مانند پتاسیم برای اعصاب و عضلات مفید است و باعث بهبود عملکرد این اعضا می‌شود.

لوبیاها را دریابید

لوبیا انواع و اقسام مختلفی دارد. همه‌ی لوبیاها کمابیش حاوی چربی‌ها، فیبرها، گلوسیدها و پروتئین هستند. برای همین هم لوبیا یک ماده‌ی غذایی شایسته برای مقابله با خستگی و کسالت محسوب می‌شود. لوبیاها شاخص گلیسمی پایینی دارند یعنی میزان قند خون را بالا نمی‌برند و همچنین سرشار از پتاسیم، منیزیم، فسفر، مس، آهن و تریپتوفان می‌باشند. تمام این ترکیبات برای تولید انرژی و شادابی لازم و ضروری‌اند.

پروتئین‌ها و فیبرهای غذایی برای تنظیم میزان قند خون لازم هستند و از افزایش ناگهانی قند خون و همچنین افت انرژی جلوگیری می‌کنند.

 

پروتئین‌ها انرژی طولانی مدتی ایجاد می‌کنند و نمی‌گذارند زود تسلیم خستگی شوید. فیبرها برای سلامت دستگاه گوارش مفیدند و از ابتلا به یبوست نیز پیشگیری می‌کنند. بهتر است خودتان لوبیا پخته را به غذاهایتان اضافه کنید و تا جایی که می‌توانید از مصرف کنسرو خودداری کنید.|همشهری 

 

سه شنبه 16/6/1395 - 13:11
سلامت و بهداشت جامعه

تا به‌حال به این فکر کرده‌اید که چرا عصرها این‌قدر خسته و بی‌رمق هستید و عامل این خستگی و بی‌حالی چیست؟ اگر دچار این حالت می‌شوید شاید بهتر باشد درباره انتخاب نوع مواد خوراکی که در وعده صبحانه و نهار یا به‌عنوان هله‌هوله‌های مورد علاقه خود در بین روز مصرف می‌کنید، تجدیدنظر کنید زیرا بسیاری از پزشکان معتقدند که برخی خوراکی‌ها بزرگترین قاتل انرژی در بدنند؛ خوراکی هایی که بعید نیست از دیدن نامشان در فهرست ذکر شده در ادامه تعجب کنید.

 

 

 

 

 جام جم سرا: در این گزارش، به نقل از «ویمنز هلث»، از غذاهای خستگی‌زا سخن گفته شده:

موز
خوراکی‌های سرشار از پتاسیم نظیر موز، تخمه‌کدو و ماهی «هالیبوت» باعث احساس خستگی می‌شوند. ماده معدنی پتاسیم درواقع یک شل‌کننده عضله است. اگرچه خوردن مواد حاوی پتاسیم قبل از خواب خیلی مفید است اما اگر در طول روز خورده شوند انرژی شما را تحلیل می‌برند.


نان سفید
اگر مواد خوراکی حاوی شاخص گلیسمیک بالا نظیر نان سفید و برنج سفید را به جای آرد کامل یا سبوسدار نظیر نان‌های سبوس‌دار و برنج قهوه‌ای در رژیم غذایی خود بگنجانید، عناصر حیاتی را که برای سرحال و قوی نگهداشتن شما در طول روز مورد نیازند، جذب نمی‌کنید. غذاهای دارای شاخص گلیسمیک بالا، فیبر کافی ندارند بنابراین به سرعت تجزیه و هضم می‌شوند و انرژی پایداری را که از خوردن نان‌های سبوس‌دار به دست می‌آورید کسب نخواهید کرد.


گوشت قرمز
حجم بالای چربی موجود در گوشت قرمز در غذاهایی مانند استیک و همبرگر می‌تواند باعث احساس خواب آلودگی و کسلی شما شود. زیرا برای هضم این گونه غذاها انرژی زیادی نیاز است بنابراین تمام انرژی بدن شما صرف هضم این غذاها می‌شود. پزشکان به جای گوشت قرمز، ماهی سالمون را پیشنهاد می‌کنند.گوشت‌های حاوی اسید چرب امگا ٣ به شما انرژی مضاعفی می‌دهند زیرا ثابت شده که اسیدهای چرب امگا ٣ به عملکرد بهتر و تمرکز مغز کمک می‌کنند.


گیلاس
تحقیقات نشان می‌دهد آلبالو، گیلاس و آب آلبالو به دلیل داشتن میزان بالای ماده «ملاتونین» بهترین خواب‌آور طبیعی محسوب می‌شوند. آلبالو و گیلاس درواقع به تنظیم خواب کمک می‌کنند پس می‌توانند یک داروی خواب‌آور طبیعی خوب محسوب شوند و درنتیجه به‌عنوان یک میان‌وعده روزانه، گزینه خوبی محسوب نمی‌شوند. این دو میوه برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند یک غذای عالی محسوب می‌شوند زیرا هسته‌های آنها باعث می‌شود تا آرام‌تر آنها را بخورند اما باز هم بهتر است این میوه‌ها را نگه دارید و وقت خواب بخورید.


شیرینی‌جات
خوردن شیرینی‌جات بلافاصله پس از خوردن غذا سریع‌تر از تصور و حتی قبل از این‌که مزه غذا زیر دندانتان برود، شما را دچار خستگی و خواب‌آلودگی پس از غذا می‌کند. حجم بالای قندی که وارد بدن می‌شود، انسولین آزاد می‌کند که این فرآیند در مغز موجب آزاد شدن حجم بالای اسیدآمینه تریپتوفان می‌شود و درنهایت باعث احساس خواب آلودگی شدید خواهد شد. بنابراین توصیه می‌شود از خوردن شیرینی‌جات بلافاصله پس از صرف ناهار پرهیز کنید تا دچار خستگی شدید پس از غذا خوردن نشوید.


قهوه
اگرچه این مسأله با عقل سلیم جور در نمی‌آید اما مصرف نوشیدنی‌های کافیین‌دار نظیر قوه و چای ممکن است موجب خستگی شوند. این نوشیدنی‌ها به شما با سرعت زیادی هوشیاری می‌دهند که این هوشیاری تنها حدود یک الی یک ساعت و نیم دوام می‌آورد اما به محض این‌که اثر کافیین از بین می‌رود بلافاصله احساس تخلیه انرژی به شما دست می‌دهد. سعی کنید نوشیدن قهوه و چای را به میزان روزانه ٢٠٠ تا ٣٠٠ میلی‌گرم کافیین محدود کنید و این میزان را به دوزهای کمتر و در فواصل طولانی‌تر تا حدود ظهر تقسیم کنید. رعایت این نکته شما را تا حدود ساعت ٢ بعدازظهر سرحال نگه می‌دارد و در نتیجه وقتی هنگام غروب به منزل می‌روید احساس خستگی نمی‌کنید.

بنابر توصیه پزشکان، بهترین تامین‌کننده انرژی هنگام صبح، صبحانه است. این وعده غذایی درعین حال که به گرسنگی شبانه شما پایان می‌دهد به تأمین انرژی بدنتان در کل روز نیز کمک می‌کند. پس صبحانه خود را با ترکیبی از نان‌های سبوسدار و فیبر خوراکی غنی کنید و پروتیین و میوه آن را به حداقل برسانید. اگر بتوانید یک محصول لبنی نیز به صبحانه خود اضافه کنید هم عالی می‌شود. تلفیق این دو باعث می‌شود تا در کل روز انرژی کافی داشته باشید. (شهروند)

 

 

سه شنبه 16/6/1395 - 13:10
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته