• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3801روز قبل
عقاید و احکام

یکی از مسائلی که بسیار شایع و معروف شده عبارت «اعتماد به نفس» است اما صرف نظر از معروف بودن آن، آیا واقعا «اعتماد به نفس» خوب است یا نه؟

خبرگزاری فارس: آیا «اعتماد به نفس» مورد تأیید اخلاق اسلامی است

گروه آیین و اندیشه خبرگزاری فارس: یکی از مسائلی که جنبه‌های مثبت آن بسیار شایع و معروف شده مساله «اعتماد به نفس» است. اما صرف نظر از معروف بودن این کلمه، باید بررسی شود که آیا واقعا «اعتماد به نفس» خوب است یا نه؟ آیا همه جنبه‌های این مساله مورد تایید است یا موارد منفی نیز در آن یافت می‌شود؟ نظر اخلاق اسلامی در این‌باره چیست؟ 

در پاسخ به این پرسش، ابتدا باید بدانیم مراد از «اعتماد به نفس» چیست؟ هر مراد و منظوری حکم به خصوصی دارد و نمی‌توان به صورت مبهم به یک مساله به شکل صحیح پاسخ گفت. 

 

جواب کوتاه

اگر مراد از اعتماد به نفس، باور کردن استعدادات درونی خود، و پی گیری و تلاش و زحمت شخص باشد به طوری که کاری که خود می‌تواند انجام دهد به دیگران نسپارد و انتظاری از دیگران نداشته باشد، این مطلب، منافاتی با اخلاق اسلامی ندارد. 

اما اگر مراد از اعتماد به نفس، چیزی مقابل اعتماد به خدا باشد یعنی انسان به جای اعتماد به خدا در همه کارها و توکل بر او، بر خود اعتماد کند و توحید افعالی (یعنی همه افعال در حقیقت به دست خدا انجام می‌گیرد و احدی در انجام امور، مستقل از خدا و کمک خدا نیست. حتی نشستن و برخاستن هم به حول و قوه خداست. لا حول و لا قوة الا بالله) را فراموش کند، این اعتماد به نفس به هیچ عنوان مورد تایید اخلاق اسلامی نیست.

جواب مفصل در بیان دو متفکر برجسته

1. عبارات آیت‌الله مطهری درباره اعتماد به نفس

استاد شهید مرتضی مطهری در مجموعه ‏آثار، جلد 16 ص 205 می‌فرماید: «این مسأله به اصطلاح امروز «اعتماد به نفس» در مقابل اعتماد به انسان‌هاى دیگر، حرف درستى است، البته نه در مقابل اعتماد به خدا. اعتماد به نفس سخن بسیار درستى است؛ یعنى اتّکال به انسان دیگر نداشتن، کار خود را تا جایى که ممکن است خود انجام دادن و از احدى تقاضا نکردن.»

استاد در جلد 25 ص 451 از آن مجموعه می‌گوید: «اعتماد به نفسى که اسلام در انسان بیدار مى‌‏کند این است که امید انسان را از هر چه غیر عمل خودش است از بین مى‏‌برد و به هرچه انسان بخواهد امید ببندد از راه عمل خودش باید امید ببندد، و همین‏‌طور پیوند انسان با هر چیز و هرکس از راه عمل است. شما نمى‏‌توانید با پیغمبر اسلام (ص) مرتبط باشید جز از راه عمل، نمى‏‌توانید با علىّ بن ابى‌‏طالب علیه‌السلام مرتبط باشید جز از راه عمل، نمى‌‏توانید با صدّیقه طاهره مرتبط باشید جز از راه عمل؛ یعنى اسلام براى پیوند و ارتباط با پیامبر و اهل بیتش همه راهها جز راه عمل را بسته است.

آیت الله مطهری در صفحه 452 همان جلد 25 می‌نویسد: پیغمبر اکرم صلى الله علیه و آله در یکى از مسافرتهایى که با اصحابشان مى‌‏رفتند (نقل نشده که در کدام مسافرت بوده است) موقع ظهر که شد دستور دادند قافله پایین بیایند.

هر کسى از مرکب خودش پایین آمد، رسول خدا صلى الله علیه و آله هم پایین آمدند و جهتى را گرفتند و به آن سو رفتند.

اصحاب فکر کردند که لابد حضرت براى قضاى حاجت به آن سو مى‌‏روند. ولى دیدند حضرت پس از آنکه مقدارى از شتر خودشان دور شدند برگشتند. خیال کردند که حضرت این محل را مناسب فرود آمدن تشخیص نداده‏‌اند و آمده‏‌اند دستور دهند که برویم در جاى دیگرى پایین بیاییم. حضرت در حالى که به طرف مرکب خودشان بر مى‌‏گشتند با احدى حرف نمى‏‌زدند. آمدند تا به مرکب خودشان رسیدند.

اصحاب دیدند که حضرت دست بردند در خورجین و توبره‌‏اى که بر شترشان بود و عِقال یعنى زانوبند شتر را بیرون آوردند و با آن زانوهاى شترشان را بستند و بعد دوباره به راه قبلى خودشان رفتند.

فهمیدند که این راه دور را حضرت برگشتند که زانوبند شتر را ببندند. کار به این کوچکى! عرض کردند: یا رسول‏‌اللَّه! اگر شما براى چنین کارى برگشتید چرا به ما فرمان ندادید؟! این اصحابى که فدایى هستند و اگر پیغمبر بگوید در دریا یا آتش بروید فوراً مى‌‏روند، اینها که جلو شمشیرها مى‌‏روند و افتخارشان این است که فرمان رسول خدا صلى الله علیه و آله را اجرا کنند عرض کردند: یا رسول‏ اللَّه! چرا از دور فرمان ندادید که ما این کار را بکنیم؟

حضرت فرمودند: لایَسْتَعِنْ احَدُکُمْ مِنْ غَیْرِهِ وَ لَوْ بِقَضْمَةٍ مِنْ سِواک

هرگز از دیگران در کارها کمک نجویید ولو براى یک امر کوچکى باشد، ولو براى اینکه یک مسواک از دیگران بخواهید. یعنى کار خودتان را تا آن حدى که براى شما ممکن است و خودتان مى‏‌توانید انجام دهید، از دیگرى نخواهید که برایتان انجام دهد.

ببینید چقدر بجا! حالا اگر همین جمله را پیغمبر یک وقتى بالاى منبر گفته بود، اینقدر اثر نمى‌‏بخشید. این جمله را در وقتى مى‌‏گوید که خودش اول عمل مى‏‌کند.

2. عبارت آیت‌الله جوادی آملی درباره اعتماد به نفس

درباره اعتماد به نفسی که در مقابل اعتماد به خدا و توکل به اوست آیت الله جوادی آملی در کتاب مراحل اخلاق در قرآن، بحث توکل می‌گوید: یکی از افکاری که از مغرب زمین به حریم اندیشه ناب توحیدی مسلمانان و موحدان نفوذ کرده، این است که اعتماد به نفس از فضایل است و باید دیگران را به آن ترغیب کرد؛ در حالی که اسلام هرگز اعتماد به نفس را تأیید نکرده است؛ زیرا انسانی که مالک هیچ شأنی از شئون خود نیست: «لا یملک لنفسه نفعاً ولا ضرا ولا موتاً ولا حیاةً ولا نشوراً» چگونه می‌تواند بر خود تکیه کند؟

آنچه از نظر اسلام فضیلت به شمار می‌رود و دین به آن بها می‌دهد اعتماد و توکل بر خداست، چنانکه حضرت امام جواد علیه‌السلام فرمودند: «الثقة بالله تعالی ثمن لکل غال وسُلَّم إلی کل عال»؛ اعتماد به خدا بهای هر کالای گرانبها و نردبان صعود به هر درجه بلندی است.

تکیه گاه مؤمن، قدرت بی کران و مستقل خدای سبحان است، نه قدرت خودش و نه قدرت دیگران.

اما اعتماد به نفس یا اعتماد به دیگران از نظر اسلام رذیلت است؛ زیرا معنای اعتماد به نفس آن است که انسان به حول و قوّه خود اعتماد کند، در حالی که خدای سبحان در معرفی مؤمنان می‌فرماید: آنان در برابر تهاجم بیگانگان می‌گفتند: «حسبنا الله و نعم الوکیل». آنان نمی‌گفتند قدرت نظامی و توان رزمی ما کافی است.

انسانی که در برابر خدا عاجز است و مالک چیزی نیست، باید بر خدا توکل کند نه بر نفس خود.

امام سجاد (علیه السلام) در ابتدای دعای ابوحمزه به خدای سبحان عرض می‌کند: «من أین لی الخیر یا ربّ ولا یوجد إلاّ من عندک و من أین لی النجاة و لا تُستطاع إلّا بک. لا الذی أحسن استغنی عن عونک و رحمتک و لا الذی أساء و اجترء علیک و لم یُرضِک خرج عن قدرتک... و لولا أنت لم أدر ما انت»؛ از کجا خیری توانم یافت؟ در صورتی که خیر جز نزد تو نیست و از کجا راه نجاتی خواهم جُست و حال آن که جز به لطف تو نجات میسر نیست... نه نیکوکاران از یاری و لطف و رحمتت بی نیازند و نه تبهکارانِ بی باک، از سلطه و قدرت تو بیرونند... اگر بر اثر هدایت تو نبود، نمی‌دانستم تو کیستی.

سه شنبه 12/9/1392 - 20:0
معرفی کتاب و بازی های آموزشی

مراسم نقد و بررسی دانشنامه 14 جلدی امام حسین(ع) در حالی برگزار شد که حضار به موضوعات مختلفی نظیر ویژگی خاص دانشنامه امام حسین(ع)، ‌نقش ممتاز بانوان در حادثه عاشورا و جامعیت محتوایی این کتاب اشاره کردند.

خبرگزاری فارس: نمره‌ای که بانوان در حماسه عاشورا گرفتند/ویژگی خاص دانشنامه امام حسین(ع)

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، مراسم نقد و بررسی دانشنامه 14 جلدی امام حسین(ع) عصر دیروز (دوشنبه 11 آذرماه) با حضور حجج اسلام سیدمحمود طباطبایی‌نژاد، سیدروح‌الله سیدطبایی از اعضای تیم تحقیقات دانشنامه و محمد اسفندیاری و سیدحسن فاطمی به عنوان منتقد در سالن آمفی تئاتر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برگزار شد.

*رونمایی از چاپ ششم دانشنامه امام حسین(ع)/ویژگی خاص دانشنامه

این مراسم که به همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان تهران برگزار شد، همزمان از ششمین چاپ دانشنامه 14 جلدی امام حسین(ع) هم رونمایی شد، در ابتدا سیدحسن فاطمی با اشاره به ویژگی ممتاز دانشنامه امام حسین(ع) گفت: دانشنامه امام حسین(ع) چهار ویژگی تاریخ نقلی، تاریخ تحلیلی، جامعیت و اعتبارسنجی را با هم دارد که می‌توان با قاطعیت گفت که از محرم سال 61 که حادثه عاشورا اتفاق افتاد، هیچ کتابی با این ویژگی‌ها در زمینه عاشورا و امام حسین(ع) نوشته نشده و این دانشنامه از جامعیت کافی برخوردار است.

وی افزود: تدوین این دانشنامه حاصل کار گروهی بیش از 60 نفر در بازده زمانی 10 ساله است که اگر در آن ایرادی دیده شود، نشانگر کم اهمیت بودن نیست و قابل اغماض است.

 

 

*دانشنامه امام حسین(ع) یک کار گروهی در حوزه اسلام شناسی است/برای عموم قابل فهم است

محمد اسفندیاری عاشوراپژوه که به عنوان منتقد در این نشست حضور داشت، با بیان اینکه مشورت کردن در کارهای اندیشه‌ای و تفکری هم لازم است،‌ اظهار داشت: در شناسنامه دانشنامه آمده است که 40 نفر در تألیف کتاب در طول 10 سال نقش داشتند و در صفحه 17 دانشنامه هم از 20 نفر دیگر نام برده است، از اینکه یک کار گروهی در حوزه اسلام شناسی انجام شده است، جای خرسندی است.

وی با تأکید بر اینکه اساساً اندیشه صحیح حاصل تضارب اندیشه‌ها است، ‌افزود: دانشنامه امام حسین(ع) یک کتابی توصیفی- تحلیلی است که به اعتبار تخصصی بودن آن برای همه قابل فهم است.

* مهم‌ترین ویژگی کتاب دانشنامه امام حسین(ع)/استفاده از منابع متقدم تا قرن دهم هجری

حجت‌الاسلام سیدمحمود طباطبایی‌نژاد یکی از اعضای تحریریه دانشنامه امام حسین(ع) با اشاره به اینکه بیش از چهار سال است از انتشار این کتاب می‌گذرد اما همچنان مهجور است، ابراز داشت: مهم‌ترین ویژگی کتاب دانشنامه امام حسین(ع) تکیه آن بر منابع معتبر است که از منابع متقدم از قرن سوم، چهارم، پنجم تا قرن دهم هجری بهره برده است، در واقع این کتاب گام مهمی در تحریف زدایی از واقعه عاشورا است،‌ پس اگر شاعران، اهل منبر و وعاظ در بیان واقعه عاشورا از این کتاب بهره ببرند،‌ کمتر شاهد تحریف حادثه عاشورا  خواهیم بود.

 

 

*400 بیان کوتاه و بلند و ارائه 5 نقشه ابتکاری در دانشنامه امام حسین(ع)

وی با اشاره به اینکه بیش از 400 بیان کوتاه و بلند در این دانشنامه برای توضیح برخی از مطالب آمده است، ادامه داد: در این دانشنامه برای نخستین بار 5 نقشه ابتکاری درباره مسیر کاروان امام حسین(ع)، کاروان اسرا و حتی شهر کوفه نیز آمده است، می‌توان ادعا کرد که 95 درصد منابع تا قرن دهم هجری در این دانشنامه آمده است.

سیدروح‌الله سیدطبایی یکی دیگر از کارشناسان دانشنامه امام حسین(ع) با بیان اینکه از منابع شیعه و سنی در تدوین این کتاب استفاده شده است،‌ اظهار داشت: آنچه باعث متمایز شدن این دانشنامه نسبت به سایر کتاب‌های عاشوراپژوهی شده است،‌ استفاده از تحلیل و بیان در بیان وقایع است، در این دانشنامه هیچ سانسوری درباره حوادث و وقایع انجام نشده است.

وی با اشاره به اینکه این اثر قبل از انتشار در زیر تیغ نقد ناقدان حوزه علمیه و بزرگان حوزه قرار گرفته است، افزود: در این دانشنامه سلسله زندگی امام حسین(ع) از ولادت تا شهادت، زیارات و سخنان حضرت(ع) آمده است.

*کارنامه قابل قبول بانوان در حادثه عاشورا

فاطمی با اشاره به اینکه زنان در حادثه عاشورا، قیام توابین و مختار نقش برجسته و ممتازی داشتند، اظهار داشت: در دانشنامه به این نقش مثبت زنان در حماسه عاشورا و مسائل بعدی آن اشاره نشده است، همچنین به این موضوع نپرداخته شد که آیا مسلم اجازه قیام از سوی امام حسین(ع) در کوفه را داشت؟

حجت‌الاسلام طباطبایی‌نژاد با بیان اینکه نقش زنان در چاپ اول این کتاب نبوده است، ابراز داشت: در شهادت نامه 2 جلدی به این نقش ممتاز بانوان اشاره شده است،‌ در مورد قیام مسلم(ع) چون وی نماینده تام الاختیار امام حسین(ع) در کوفه بوده است، پس اشکالی به قیام او وارد نیست.

*نگاهی اجمالی به دانشنامه امام حسین(ع)

به گزارش فارس، کتاب 14 جلدی دانشنامه امام‌حسین(ع) حاصل 10 سال تلاش پژوهشگران پژوهشکده علوم حدیث مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث است که مراسم رونمایی از این اثر ارزشمند 19 آذرماه سال‌ 1388 با حضور آیت‌الله لطف‌الله صافی‌گلپایگانی، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و جمعی از فرهیختگان حوزه و دانشگاه در تالار علامه مجلسی مؤسسه علمی ـ فرهنگی دارالحدیث برگزار شد.

دانشنامه امام‌حسین(ع) در 15 بخش اصلی و 138 فصل همراه با ترجمه فارسی تدوین شده ‌است و زندگانی امام‌حسین(ع)، 400 بیان و تحلیل درباره موضوعات مرتبط، پاسخ به شبهات و نمایاندن تحریفات، همچنین ترسیم پنج نقشه ابتکاری خط سیر کاروان حسینی از ویژگی‌های دانشنامه امام‌حسین(ع) است.

مجموعه 14 جلدی چهار هزار و 191 نقل در شش هزار و 612 صفحه به دو زبان فارسی ـ عربی را در بر دارد و 15 بخش اصلی دانشنامه امام‌حسین(ع) عبارت از زندگی خانواده سیدالشهدا(ع)، فضیلت‌ها و ویژگی‌های امام‌حسین(ع)، دلایل امامت امام‌حسین و فرزندانش(ع)، امام‌حسین(ع) پس از پیامبر اکرم(ص) تا شهادت پدر، امام‌حسین(ع) پس از شهادت پدر تا قیام عاشورا، خبر دادن پیشاپیش شهادت امام‌حسین(ع)، خروج امام‌حسین(ع) از مدینه تا رسیدن به کربلا، از رسیدن امام‌حسین(ع) به کربلا تا شهادت ایشان، وقایع پس از شهادت امام‌حسین(ع)، بازتاب شهادت امام‌حسین(ع) و فرجام کسانی که در کشتن او و یارانش نقش داشتند، عزاداری و گریه برای امام‌حسین(ع)، نمونه مرثیه‌هایی که در سوگ امام‌حسین(ع) و یارانش سروده شده‌‌است، زیارت امام‌حسین(ع)، مزار امام‌حسین(ع) و حکمت‌های رسیده از امام‌حسین(ع) است.

سه شنبه 12/9/1392 - 19:59
اطلاعات دارویی و پزشکی

متخصص گوش، حلق و بینی گفت: قطره‌های گوش برای نرم کردن جرم گوش و برطرف کردن التهاب موضعی گوش کاربرد دارند اما در عفونت‌ موضعی گوش، معاینه توسط پزشک و پاکسازی مناسب، مقدم بر مصرف قطره است.

خبرگزاری فارس: راه حل مقابله با جرم گوش

مهتاب ربانی‌اناری در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: قطره‌های گوش دو نوع است؛ یک دسته برای نرم کردن جرم گوش در بیمارانی که جرم گوششان بر روی هم انباشته شده و مشکل شنوایی ایجاد کرده است کاربرد دارند.

متخصص گوش، حلق و بینی گفت: دومین دسته از این قطره‌ها در برطرف کردن التهاب موضعی گوش است که معمولاً قطره‌ها یا آنتی‌بیوتیکی یا کورتنی هستند که برای کاهش التهاب و از بین بردن عفونت گوش به کار برده می‌شود.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: برای مصرف هر دو نوع قطره بهتر است تجویز پزشک صورت پذیرد چرا که قبل از شروع مصرف قطره، معاینه گوش و تشخیص درست حائز اهمیت است.

ربانی اناری افزود: برخی قطره‌های آنتی‌بیوتیکی و کورتنی که در حال حاضر در داروخانه‌ها موجود است قطرات چشمی هستند که برای گوش نیز کاربرد دارند.

وی ادامه داد: در عفونت‌ موضعی گوش، معاینه توسط پزشک و پاکسازی مناسب، مقدم بر مصرف قطره است. تعداد قطره‌ها و تناوب آن طی روز بسته به دستور پزشک معالج است.

استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران ادامه داد: برای ریختن قطره در گوش بهتر است بیمار روی گوش سمت مقابل بخوابد و شخص دیگری قطره را داخل گوش بریزد و بیمار به مدت 10 تا 15 دقیقه در چنین وضعیتی باقی بماند.

ربانی اناری افزود: چنانچه بیمار انواع مختلف قطره برای مصرف در گوش داشته باشد بهتر است یک فاصله 15 دقیقه‌ای بین قطره‌ها قائل شود.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:53
آموزش و تحقيقات

محققان آمریکایی داروی آزمایشی جدیدی را به منظور کاهش خطرات ناشی از پرتوهای کیهانی خطرناک بر روی موش های مهندسی‌شده مورد آزمایش قرار دادند.

148-15.JPG

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، فضانوردان در مأموریت‌های فضایی طولانی به مقاصد دوردست از جمله سیارکها یا اقامت در مستعمرات انسانی بر سطح سیاره مریخ با خطر پرتوهای کیهانی سرطان‌زا مواجه خواهند بود.

 

محققان مرکز پزشکی ساوث‌وست دانشگاه تگزاس در تحقیقات خود با هدف یافتن روشهای مقابله با خطرات ناشی از پرتوهای کیهانی سرطان‌زا، موشها را با دستکاری ژنتیکی، مستعد ابتلا به سرطان ریه و روده بزرگ کردند.

 

تحقیقات نشان داد که دوزهای تابش، تأثیرات مشابهی بر هر دو نوع سرطان دارد؛ محققان با تغییر نوع پرتوها دریافتند که دوز تابش منجر به بروز انواع تهاجمی‌تر سرطان می‌شود.

 

در ادامه تحقیقات، گروهی از ژنهای مرتبط با پاسخهای التهابی کشف شدند که منجر به مطالعات مقایسه‌ای سرطان ریه و توسعه روشهای درمانی جدید شد.

 

نتایج بدست آمده نشان داد موشهایی که سه روز قبل از قرار گرفتن در معرض پرتوهای شبه کیهانی، با داروی آزمایشی ضد التهابی تغذیه شده بودند، کمتر از موشهایی که از این ترکیب استفاده نکرده بودند به سرطان مبتلا شدند.

 

ترکیب این دارو از گیاه خزه استخراج شده و به خانواده‌ای از داروها موسوم به «تریترپنوئید مصنوعی (synthetic triterpenoid)» تعلق دارد که علاوه بر کاهش التهاب، دارای خواص آنتی‌اکسیدانی قوی است.

 

تری‌ترپنوئید مصنوعی CDDO-Me در حال حاضر در مراحل آزمایش بالینی قرار داشته و در درمان بیماری‌های کلیوی، دیابت، انحطاط ماکولای وابسته به سن، ‌بیماری ریوی، آلزایمر، پارکینسون و انواع مختلف سرطان موثر است.

 

نتایج بدست آمده در این مطالعه نشان می‌دهد، تعداد تومورهای سرطانی در موشهایی که سه روز قبل از قرار گرفتن در معرض تابش، با مواد غذایی حاوی CDDO-Me تغذیه شده بودند، بطور قابل ملاحظه‌ای کمتر از موشهای دیگر بود.

 

میزان ابتلا به سرطان ریه در موشهای تغذیه شده با CDDO-Me حدود 17 درصد بود که این میزان در گروه تغذیه نشده 35 درصد اعلام شد؛ همچنین میزان ابتلا به سرطان روده بزرگ در گروه اول 9 درصد و در گروه تغذیه نشده 26 درصد بود.

 

مصرف این دارو یک ساعت پس از قرار گرفتن در معرض پرتوها نیز دارای اثرات کاهشی مشابهی است؛ این دارو قادر به درمان سرطان ناشی از پرتوهای سرطان‌زا نیست، اما می‌تواند به کاهش چشمگیر توسعه تومورهای سرطانی منجر شود.

 

نتایج بدست آمده همچنین تأیید می‌کند که برخی فضانوردان - در زمان قرار گرفتن در معرض پرتوهای کیهانی - از لحاظ ژنتیکی از مقاومت بیشتری در توسعه تومورهای سرطانی برخوردار هستند.

 

نتایج بدست آمده در این مطالعه می‌تواند برای فضانوردان در مأموریت های فضایی به مقاصد دوردست و بیمارانی که تحت پرتو درمانی قرار می گیرند، کارآیی داشته باشد.

 

نتایج این مطالعه اوایل ماه نوامبر در کنفرانس انجمن تحقیقات فضایی و گرانشی آمریکا در اورلاندو ارائه شد.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:52
آموزش و تحقيقات

تحقیقات صورت گرفته توسط محققان آمریکایی نشان می‌دهد، پروتئین cyclin D1 که به تکثیر سلول در چرخه سلولی کمک می‌کند، واسطه‌ای برای پردازش و تولید میکرو آر‌ان‌ای (miRNA) بالغ است.

67-19.JPG

به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، محققان دانشگاه توماس جفرسون در تحقیقات خود دریافتند، پروتئین cyclin D1 علاوه بر دخالت در بروز سرطان، عملکرد ژنوم غیرپروتئینی کدگذاری شده را نیز کنترل می‌کند.

 

ژنوم غیر کدگذاری، بسیاری از ژنومهای انسان را تشکیل داده و برخلاف ژنومهای کدگذاری شده، بین گونه‌های مختلف متفاوت هستند.

 

«ریچارد پستل» محقق ارشد این مطالعه و مدیر مرکز سرطان کیمبل در دانشگاه توماس جفرسون تأکید کرد: پروتئین cyclin D1 علاوه بر نقش مهم در تنظیم چرخه سلولی، با تحریک پروتئین «دایسر» به افزایش تولید میکرو آر‌ان‌ای بالغ نیز کمک می‌کند.

 

دایسر (Dicer) پروتئینی است که ساختارهای غیرفعال میکرو آر‌ان‌ای را به شکل استاندارد فعال تبدیل می‌کند.

 

محققان در تحقیق قبلی نشان داده بودند که پروتئین cyclin D1، ژنومهای کدگذاری نشده را تنظیم کرده و ژنهای کدگذاری شده نیز بیان ژنی cyclin D1 را تنظیم می‌کنند.

 

در مطالعه اخیر، محققان بدنبال بررسی مکانیسمی بودند که بوسیله آن پروتئین cyclin D1، سیر تکامل miRNA کدگذاری نشده را تنظیم می‌کند.

 

محققان با استفاده از «آنتی‌سنس آران‌ای(asRNA)» برای نخستین بار نقش این پروتئین را در رشد تومور سرطان پستان در بدن نشان دادند.

 

یافته‌های جدید دانشمندان از این ایده حمایت می‌کند که پروتئین‌های عامل بروز سرطان مانند cyclin D1، فرآیند گسترش سرطان را از طریق میکرو آر‌ان‌ای کنترل می‌کنند.

 

بر این اساس، سلولهای فاقد این پروتئین، میزان کمتری پروتئین پردازشگر میکرو آر‌ان‌ای(دایسر)تولید می‌کنند و در این حالت سطوح میکرو آر‌ان‌ای بالغ کاهش پیدا می‌کند.

 

نتایج این مطالعه در مجله Nature Communications منتشر شده است.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:51
اطلاعات دارویی و پزشکی

یک فوق تخصص زانو گفت: مهمترین علامت آرتروز زانو درد است. در این بیماری درد به آهستگی شروع شده و شدت آن به تدریج افزایش می‌یابد.

1-474.jpg

دکتر علیرضا وریانی در گفت وگو با خبرنگار ایسنا منطقه دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به اینکه آرتروز زانو از عوامل شایع ایجاد درد در افراد بالاتر از 40 سال است، گفت: آرتروز مفصل زانو، شایع‌ترین بیماری تخریبی در میان مفاصل بدن است.

 

وی با بیان اینکه میزان ابتلا به این عارضه در زنان نسبت به مردان بیشتر است، گفت: آرتروز یک بیماری تخریبی در مفصل است که از آن به بیماری مفصلی پیشرونده یاد می‌شود. از این بیماری به نام‌های استئوآرتریت و استئوآرتروز نیز یاد می کنند.

 

این فوق تخصص زانو یادآور شد: مهمترین علامت آرتروز زانو درد است. در این بیماری درد به آهستگی شروع شده و شدت آن به آرامی افزایش می یابد. در ابتدا درد فقط پس از راه پیمایی‌های طولانی ایجاد می شود ولی با شدت یافتن بیماری ممکن است با چند قدم راه رفتن هم زانو درد شروع شود.

 

 

مهمترین علامت آرتروز زانو درد است

 

 

دکتر وریانی تصریح کرد: شدت درد بعد از راه رفتن، بالا رفتن از پله هم افزایش می‌یابد. معمولا دمای محیط هم روی شدت درد موثر است، به طوری که درد در هوای سردتر تشدید می‌شود.

 

وی گفت: پس از مدتی مفصل متورم می شود که می تواند به علت ضخیم شدن بافت سینوویال (کیسه‌هایی که تغذیه بافت مفصلی را بر عهده دارند) و یا به علت افزایش مایع سینوویال و یا به علت استئوفیت‌های زانو (استخوان‌های اضافی که در لبه سطوح مفصلی به وجود می‌آید) ایجاد شود.

 

 

پای پرانتزی از علل شایع ساییدگی شدید زانو است

 

 

دکتر وریانی با تاکید بر اینکه پرانتزی شدن زانو یکی از علائم ساییدگی شدید زانوست، گفت: در این عارضه مفصل سفت شده، بطوریکه بیمار نمی تواند زانو را کاملا خم یا راست کند. درد و تورم و حتی خشکی مفصلی معمولا در صبح‌ها و یا بعد از مدتی بی‌حرکتی زانو شدیدتر می‌شود.

 

وی افزود: از دیگر علائم استئوآرتریت پیشرفته زانو تغییر شکل مفصل است و این عارضه بیشتر در مواقعی پیش می آید که آسیب یک سمت زانو بیش از سمت دیگر باشد. بطور مثال وقتی که قسمت داخلی زانو یعنی قسمت بین سر داخلی استخوان ران و ناحیه داخلی درشت نی (استخوان ساق پا) بیشتر دچار ساییدگی شود، ساق به سمت داخل منحرف شده و زانو به صورت پرانتزی در می‌آید که به آن ژنو واروم می‌گویند.

 

این فوق تخصص زانو در خصوص تشخیص ساییدگی کشکک زانو گفت: پزشک معالج پس از دیدن راه رفتن بیمار، دامنه حرکت و تورم زانو را معاینه و بررسی می کند. در رادیوگرافی ساده نیز به علت نازک شدن غضروف مفصلی فضای مفصل کاهش می‌یابد. بعد از مدتی استخوان زیر غضروف متراکم‌تر و سفت‌تر می‌شود که در تصویر رادیولوژی بصورت سفیدتر دیده می‌شود.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:50
آموزش و تحقيقات

مصرف مکمل‌های مولتی ویتامین به همراه سلنیوم، خطر نقص سیستم ایمنی و مرگ و میر را در بیمارانی که در مراحل ابتدایی HIV قرار داشته و هنوز درمان "ضد رترو ویروسی" را شروع نکرده‌اند، کاهش می‌دهد.

IMG_1564-1.jpg

به گزارش سرویس سلامت ایسنا منطقه اصفهان، کمبود ریزمغذی‌ها که سیستم ایمنی را تحت تاثیر قرار می‌دهد، حتی پیش از توسعه علائم بیماری، با تسریع روند پیشرفت بیماری HIV مرتبط است.

 

متخصصان دانشگاه بین المللی فلوریدا 878 بیمار مبتلا به HIV را مورد بررسی قرار دادند. همگی آنها مکمل‌های روزانه مولتی ویتامین (ویتامین های B6، C، (E، سلنیونیوم، مولتی ویتامین‌های سلنیوم دار و دارونما را به مدت دو سال مصرف کردند.

 

ویتامین‌های ذکر شده به همراه سلنیوم مواد مغذی اصلی برای سیستم ایمنی واکنش‌گر محسوب می‌شوند. علاوه بر این، سلنیوم به تنهایی می‌تواند نقش مهمی را در جلوگیری از تکثیر HIV ایفا ‌کند.

 

شواهد به دست آمده نشان می‌دهد مصرف مکمل‌های ریزمغذی خاص به عنوان عاملی موثر در درمان علائم اولیه بیماری ایدز است که به طور قابل توجهی نیز خطر پیشرفت بیماری را در بزگسالان و در شرایط بدون علامت کاهش می‌دهد.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:49
آموزش و تحقيقات

اسیدآمینه موجود در گوشت، تخم مرغ و لبنیات برای رشد مغز بسیار ضروری هستند.

1-1718.jpg

به گزارش سرویس سلامت خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)منطقه خراسان، مطالعات جدید حاکی از آن است که یک نوع اسیدآمینه موجود در مواد غذایی مانند گوشت، تخم مرغ و محصولات لبنی برای رشد طبیعی مغز ضروری هستند.

 

پژوهشگران در دانشگاه مونترال افزودند: بعضی از مواد غذایی با دارا بودن اسید آمینه ضروری (آسپاراژین) برای رشد مغز و سلامت بدن موثر هستند.

 

آنها افزودند: در افراد سالم، سطح سنتز آسپاراژین در مغز برای تامین سلول‌های عصبی کافی است، اما در افراد دارای معلولیت، این آنزیم به مقدار کافی تولید نمی‌شود و کاهش آن در عملکرد سلول‌های مغزی تاثیرگذار است.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:48
امر به معروف و نهی از منکر

ایرنا - استاد شهید «مرتضی مطهری» در یکی از سخنرانی های خود به موضوع امر به معروف و نهی از منکر اشاره کرده و می گوید: آیات زیادی در قرآن مجید در این باب است و اخبار بسیاری از رسول اکرم(ص) و ائمه طاهرین رسیده که به قول شهید ثانی کمر را می شکند.

این سخن شهید مطهری که در کتاب 10 گفتار آمده، اشاره به کلام شیخ زین الدین عاملی معروف به «شهید ثانی» در کتاب شرح لمعه دارد که این فقیه شیعه هنگام طرح مباحث مربوط به جهاد ضمن بیان دلایل عقلی در وجوب فریضه امر و نهی دینی به دلایل نقلی این واجب الهی اشاره کرده و با استناد به یک آیه و روایت می نویسد «احادیثی که در این زمینه وارد شده به گونه ای است که کمر انسان را می شکند.»

شهید ثانی به عنوان نمونه به آیه 104 سوره آل عمران یاد می کند که «باید از میان شما، جمعی دعوت به نیکی و امر به معروف و نهی از منکر کنند» و سپس این حدیث پیامبر اعظم(ص) را گوشزد می کند که «باید امر به معروف و نهی از منکر کنید و گرنه بدان شما بر شما مسلط خواهند شد و آنگاه نیکان شما دعا می‏کنند و دعاهای آنها مستجاب‏ نخواهد شد.» 

چند تن از علمای قم در کتابی به نام «الروضه البهیه فی شرح اللمعه الدمشقیه» این روایات کمرشکن را برشمرده و توضیح می دهند. یعنی همان روایاتی که شهید ثانی برای آشنایی بیشتر با این روایات کمرشکن به کتاب های کافی، وسایل الشیعه و سایر منابع روایی ارجاع می دهد.

«محمدتقی شوشتری» در کتاب «النجعه فی شرح اللمعه» چند حدیث را به استناد سخن شهید ثانی نقل می کند. از جمله روایتی از امام صادق(ع) که فرمود «وای به حال امتی که با امر به معروف و نهی از منکر تسلیم خدا نمی شوند» و یا این سخن امام باقر(ع) که فرمود «چه بد قومی هستند آنان که بر امر به معروف و نهی از منکر عیب می گیرند و آن را بی ارزش می پندارند.»

شاید یکی از کمرشکن ترین روایات در این موضوع سخن رسول خداست که ترک کننده امر و نهی دینی را مومن ناتوانی معرفی می کنند که دین ندارد.

پیامبر اکرم(ص) فرمود «خداوند مومن ناتوانی را که دین ندارد، دشمن می دارد» به آن حضرت عرض شد مومن ناتوان که دین ندارد چه کسی است و آن حضرت فرمود «کسی که نهی از منکر نکند.»

آیات بسیاری از جمله در سوره عصر، لقمان، آل عمران، توبه و حج به این مساله پرداخته و اهمیت این فریضه را برای مسلمانان روشن می کند. خداوند در سوره توبه یکی از مشخصات افراد مومن را امر به معروف و نهی از منکر دانسته و یکی از معیارهای نفاق را «امر به منکر و نهی از معروف» معرفی می کند.

در سوره حج نیز یکی از وظایف مومنان در هنگام قدرت یافتن عبارت از برپاداشتن نماز و پرداخت زکات عنوان شده و در ادامه به موضوع امر به معروف و نهی از منکر آمده است.

امر به معروف و نهی از منکر علاوه بر این که سیره و روش پیامبر اکرم(ص) و امامان معصوم(ع) بوده، این فریضه را برجسته ترین واجب الهی، با فضیلت ترین اعمال و نهایت دینداری دانسته و ترک آن را خیانت، برانگیزنده خشم خدا و ترک کننده این فریضه را مرده ای در میان زندگان شمرده اند.

در برخی روایات از این فریضه به عنوان «ارزشمندترین واجب ها» یاد شده و همچنین امر کننده به معروف، خلیفه خدا در زمین و جانشین رسول خدا(ص) معرفی شده است.

امام صادق(ع) فرمود: هرکس برادر دینی خود را بر انجام امر ناپسندی مشاهده کند و او را از آن کار باز ندارد، در حالی که توانایی جلوگیری را داشته باشد، همانا به او خیانت ورزیده است.

همچنین آن حضرت فرمود: وای بر قومی که فرمان خدا را به وسیله امر به معروف و نهی از منکر انجام نمی دهند.

مسائل و شرایط و همچنین احکام مربوط به این فریضه در رساله های مراجع تقلید آمده و بسیاری از کتاب های تفسیر و اخلاق نیز به این مقوله و اهمیت آن پرداخته اند اما آنچه که امروز مهم به نظر می رسد، راه های اجرایی کردن امر و نهی دینی در جامعه است، موضوعی که قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران را نیز بر اجرای آن تاکید دارد.

حضرت امام خمینی(ره) یکی از ویژگی های نظام اسلامی را اجرای امر به معروف و نهی از منکر دانسته و افزودند: کشوری که ادعا می‏کند جمهوری اسلامی است؛ باید همه افرادش آمر به معروف و ناهی از منکر باشند.

بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، امر و نهی دینی را وظیفه همه مسلمانان دانسته و تاکید کردند: امر به معروف و نهی منکر بر همه مسلمین واجب است. جلوگیری از منکرات بر همه مسلمین واجب است. سفارش به حق که امر به معروف است و نهی از منکر است بر همه مسلمین واجب است. 

امام خمینی خواستار اجرای این فریضه در تمام دستگاه های اجرایی شده و افزودند: شما و ما موظفیم که هم در تمام اموری که مربوط به دستگاه های اجرایی است، امر به معروف کنیم و اگر اشخاصی پیدا می‏شوند که خلاف می‏کنند، معرفی کنیم به مقاماتی که برای جلوگیری مهیا هستند و مشکلات را هم تحمل کنیم.

حضرت آیت الله خامنه ای در یک جلسه پرسش و پاسخ که سال 77 در دانشگاه تهران ‏برگزار شد، در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درباره شیوه برخورد با منکرات فرمود: من چند سال است که گفته‏ام امر به معروف و نهی از منکر. البته عده‏ای این کار را می‏کنند؛ اما همه نمی‏کنند. همه تجربه نمی‏کنند، می‏گویند آقا چرا اثر نمی‏کند؛ تجربه کنید. 

البته رهبر انقلاب برای اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه بر شناخت معروف و منکر تاکید کرده و همگان را به تذکر لسانی فراخوانده و افزودند: منکری را که دیدید، با زبان تذکر دهید. اصلا لازم هم نیست زبان گزنده باشد و یا شما برای رفع آن منکر، سخنرانی بکنید. یک ‏کلمه بگویید: آقا! خانم! برادر! این منکر است. شما بگویید، نفر دوم بگوید، نفر سوم بگوید، نفر دهم بگوید، نفر پنجاهم بگوید؛ کی می‏تواند منکر را ادامه دهد؟ 

آنچه در این میان از اهمیت بسیاری برخوردار است، الگوپذیری جامعه از رفتار و عملکرد افرادی است که خواه ناخواه به عنوان ملاکی برای تعیین ارزش ها محسوب می شوند و شاید بهترین توصیه در این زمینه روایت امام صادق(ع) باشد که از شیعیان خواستند تا دیگران را با رفتار و عملکرد خود به دین دعوت کنند، نه گفتار و زبان.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:47
كودك

فوق تخصص غدد کودکان گفت: نباید خانواده‌ها در هنگام بروز علائم بلوغ زودرس وسواس داشته باشند. دخالت پزشکی در امر بلوغ، امری آکادمیک نیست و نمی‌توان بلوغ را به خاطر افزایش قد کودک نگه‌داشت.

خبرگزاری فارس: بلوغ زودرس و دیررس کودکان جای نگرانی ندارد

علی ربانی در گفت‌وگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس، اظهار داشت: آشکار شدن علائم بلوغ در پسران در سن زیر 9 سال و در دختران در سن زیر 8 سال، بلوغ زودرس نامیده می‌شود اما بر اساس آماری که اخیراً در دنیا و در ایران به دست آمده است. به ظاهر شدن علائم بلوغ در دختران در سن زیر 7 سال نیز بلوغ زودرس می‌گویند.

فوق تخصص غدد کودکان گفت: دغدغه‌هایی که برای بلوغ زودرس در خانواده‌ها وجود دارد به دلیل آن است که اولاً سن کودکان بسیار کم است و ممکن است از نظر آداب و روابط اجتماعی نتوانند خود را با آن وفق دهند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران تصریح کرد: بعضی از کودکانی که دچار بلوغ زودرس می‌شوند ممکن است به طور غیرمتعارف قد نهایی‌شان از قد بیولوژیک و قدی که به طور ژنتیک برای آنها پیش‌بینی شده است کمتر شود که تشخیص این امر با پزشک غدد اطفال است.

ربانی ادامه داد: دخالت پزشک در بلوغ زودرس کودکان الزامی نیست و پزشک متخصص غدد فقط در مواردی دخالت می‌کند که قد کودک در حال سوختن باشد یا از نظر فرهنگی خانواده نتواند بلوغ زودرس کودک را تحمل کند.

فوق تخصص غدد کودکان با بیان این مطلب که نباید خانواده‌ها وسواس داشته باشند و در هنگام بروز علائم بلوغ زودرس به پزشک مراجعه کنند گفت: دخالت پزشکی در امر بلوغ امری آکادمیک نیست و نمی‌توان بلوغ را نگه داشت به این خاطر که قد کودک بیشتر رشد کند.

فوق تخصص غدد کودکان به بلوغ دیررس نیز اشاره داشت و گفت: اگر در دختران تا 13 سالگی و در پسران تا 15 سالگی هیچ آثاری از بلوغ مشاهده نشد بلوغ دیررس به وجود آمده است که مشکل کمتری نسبت به بلوغ زودرس به وجود می‌آورد.

ربانی خاطرنشان کرد: با توجه به قابلیت‌های درمانی که در کشور وجود دارد خانواده‌ها نباید به هیچ وجه نگران بلوغ زودرس یا دیررس کودک خود باشند و اگر چنین اتفاقی رخ داد خانواده‌ها باید آرامش داشته باشند و اگر نیازی بود با پزشک متخصص غدد مشورت داشته باشند.

دوشنبه 11/9/1392 - 18:46
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته