• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1081
تعداد نظرات : 126
زمان آخرین مطلب : 3962روز قبل
خواص خوراکی ها
محققان آمریکایی دریافتند که مصرف چای می‌تواند احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش دهد.
به گزارش زن فردا به نقل از فارس، تحقیقات علمی جدید محققان‌ آمریکایی به اطلاعات جدید و قابل توجهی درباره مصرف چای رسید.
این تحقیقات نشان داد: مصرف غذاها و نوشیدنی‌های حاوی ماده فلائونوئید به طور منظم که چای، توت، توت فرنگی و سیب از مهمترین منابع آن به شمار می‌رود، از عصب‌های مغز محافظت می‌کند و احتمال ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش می‌دهد.
نتایج این تحقیقات جدید در ماهنامه عصب شناسی در ماه دسامبر چاپ شده است.
این تحقیقات از بیش از ۱۳۰۰۰۰ مرد و زن صورت گرفت و دوره زیر نظر بودن این افرد بیش از ۲۰ سال طول کشید.
بعد از گذشت این مدت، بیش از ۸۰۰ نفر به بیماری پارکینسون مبتلا شدند و سپس محققان تحقیقات خود را روی این بیماران متمرکز کردند و مواد غذایی مورد استفاده آنها و همچنین سن و زندگی آنها را به طور کلی ثبت و بررسی کردند.
به گزارش mena ، این تحقیقات نشان داد: مردانی که بیشترین میزان مواد غذایی و نوشیدنیهای حاوی ماده فلائونوئید را مصرف کردند، احتمال ابتلای آنها به پارکینسون نسبت به افرادی که مقادیر کمتری دریافت کردند، ۴۰ درصد کاهش یافت و این در حالی بود که این ترکیبات، تاثیر مشابهی روی زنان برای محافظت آنها در برابر ابتلا به این بیماری نشان نداد.
بر اساس این تحقیقات، این نتایج تاکیدی بر فواید زیادی است که مصرف منظم ترکیبات فلائونوئیدها بر سلامت انسان داد.
پارکینسون از جمله بیماری‌های مغز و اعصاب در سنین بعد از ۶۰سالگی است و از هر ۱۰۰نفر بالای ۶۰ سال یک نفر به پارکینسون مبتلا می‌شود.
بعد از آلزایمر، پارکینسون شایع‌ترین بیماری مخرب اعصاب است. پارکینسون بیماری مزمن و پیشرونده‌ای است که در آن سلول‌های ترشح‌کننده دوپامین در مغز می‌میرند و در فقدان دوپامین حرکات بدن نامنظم می‌شود.
تعدادی از تحقیقات در گذشته نیز نشان داد که مصرف فلائونوئیدها از انسان در برابر شمار زیادی از بیماریها به وی‍ژه فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و برخی از سرطان‌ها و بیماری زوال عقل محافظت می کند
يکشنبه 3/10/1391 - 18:51
سلامت و بهداشت جامعه
دبیر علمی سمینار بازآموزی مدون طب کار گفت: بیماری‌های اسکلتی عضلانی مانند کمردرد، افت شنوایی و بیماری‌های پوستی از شایع‌ترین بیماریهای شغلی محسوب می‌شوند.
دکتر یاسر لبافی ن‍ژاد گفت: این بازآموزی جهت به روز کردن اطلاعات پزشکان عمومی است که در کارخانجات و اداره‌ها مشغول فعالیت هستند و نیاز است که برای معاینات دوره‌ای و سلامت شغلی افراد اطلاعات علمی آنها به روز باشد. مواجهات شغلی ممکن است که مواجهات جدیدی باشند و پزشکان عمومی باید نوع معاینات و دانش خود را در این زمینه به روز کنند.
به گزارش زن فردا به نقل از ایسنا ؛ وی افزود: در محیط های کاری با انواع مواجهات از جمله مواجهات شیمیایی، فیزیکی، روحی و روانی و بیولوژیک روبه رو هستیم که هر کدام به نوبه خود می توانند سلامت ما را به خطر بیندازند. در مواجهات شیمیایی ما حلال‌ها را در محیط های کاری داریم و اختلالات ارگونومیک باعث بروز بیماریهای اسکلتی عضلانی می شوند.
این متخصص طب کار بیماری‌های اسکلتی عضلانی و کمردرد، افت شنوایی و بیماریهای پوستی را از شایع ترین بیماریهای شغلی عنوان و تصریح کرد: وقتی روش درست انجام معاینات را به پزشکان آموزش دهیم این امر باعث می شود که بیماری‌ها را بهتر شناسایی کنیم، این امر گام موثری در ارتقاء سلامت شغلی افراد خواهد بود.
لبافی نژاد اظهار کرد: بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ متخصص طب کار در کشور داریم که با آموزشی که به این متخصصان داده می شود و برنامه هایی که از طرف مرکز سلامت محیط کار وزارت بهداشت در جهت ارتقای شغلی ارایه می شود گام موثری در جهت کاهش بیماری های ناشی از شغل و اقدامات درمانی و اصلاحی مناسب خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: نحوه رویکرد تشخیصی بیماری‌های شغلی، ارزیابی و معاینات بالینی کارگران، بیماری‌های ریوی ناشی از کار، بیماری‌های سیستم بینایی ناشی از کار، اختلالات اسکلتی عضلانی ناشی از کار در اندام تحتانی و کمر درد، نوبت کاری و اختلالات خواب از محورهای مورد بحث در این بازآموزی است.
لازم به ذکر است، سمینار بازآموزی مدون طب کار با همکاری مرکز تحقیقات طب کار دانشگاه علوم پزشکی تهران ۲ تا ۶ دی در مرکز همایش‌های رازی درحال برگزاری است.
يکشنبه 3/10/1391 - 18:50
خواص خوراکی ها

مصرف گل کلم، احتمال ابتلا به انواع سرطان‌ها به خصوص سرطان‌های پروستات، سینه، روده، تخمدان و مثانه را کاهش می‌دهد. محققان کانادایی در بررسی‌های خود دریافتند مصرف نصف پیمانه گل کلم [1] در روز، احتمال ابتلا به سرطان پروستات [1]را تا ۵۲ درصد کاهش می‌دهد.

کمک به هضم بهتر

گل کلم منبع خوبی از فیبر رژیمی محسوب شده که برای هضم بهتر غذا از اهمیت اساسی برخوردار است. اگر به مقدار کافی فیبر در برنامه غذایی خود داشته باشید مواد غذایی به نرمی از روده‌ها عبور می‌کنند. ترکیبی در گل کلم موسوم به” گلوکورافین”
وجود دارد که می‌تواند از شکم و روده‌ها در برابر ابتلا به برخی بیماری‌ها از جمله سرطان و زخم‌معده [1]پیشگیری کند.

آنتی‌اکسیدان‌ها

گل کلم‌، حاوی مقادیر فراوانی از آنتی‌اکسیدان‌ها بوده که می‌توانند از ابتلا به انواع سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی [1] پیشگیری کنند. آنتی‌اکسیدان‌‌ها،‌همچنین در تخریب رادیکال‌های آزاد که موجب پیری زودرس می‌شوند، ‌دارای اهمیت اساسی هستند.

ضد التهاب

وجود اسیدهای چرب امگا۳ و ویتامین K در این سبزی، به پیشگیری از ایجاد التهاب مزمن که منجر به برخی بیماری‌ها مانند آرتروز، سرطان، دردهای مزمن و بیماری‌های خاص روده‌ می‌شود، کمک موثری می‌کند.

بارداری

گل کلم دارای مقادیر فراوانی فولات (B9)، یک ویتامین B که برای یک بارداری [1]سالم توصیه می‌شود ، است. کمبود فولات در زنان باردار می‌تواند منجر به بروز برخی بیماری‌ها از جمله ایجاد برخی نقائص هنگام تولد و نیز کم وزنی نوزاد شود.

ویتامین‌های B

علاوه بر فولات، گل کلم سرشار از ویتامین‌های دیگر مهم B مانند نیاسین، ریبوفلاوین، اسید پانتوتنیک و تیامین نیز هست.

سلامت قلب

گل کلم به روش‌های بسیاری از ابتلا به بیماری‌های قلبی در فرد پیشگیری می‌کند. گل کلم دارای ماده‌ای موسوم به آلیسین است که احتمال بروز بیماری‌های قلبی و سکته مغزی را کاهش می‌دهد.

کاهش وزن

گل کلم ماده غذایی فوق‌العاده‌ای برای کاهش وزن محسوب می‌شود چرا که کم کالری بوده و به روش‌های مختلف می‌توان از آن استفاده کرد برای نمونه می‌توانید آن را درون انواع سالادها رنده کرده و یا همراه با برنج آن را بپزید و یا آن را پخته و پوره کرده سپس آن را با پوره سیب‌زمینی مخلوط کنید.

منبع: موسسه تحقیقات، آموزش و پیشگیری از سرطان

يکشنبه 3/10/1391 - 18:49
بهداشت روانی

برخی از افراد می‌پرسند آیا می‌توان از چراغ خواب هنگام خوابیدن استفاده کرد یا نه؟ یا اینکه آیا استفاده‌ از پرده‌های نازک برای اتاق خواب و ورود نور کوچه و خیابان به داخل اتاق خواب هنگام شب می‌تواند باعث برهم خوردن نظم و آرامش خواب شود یا خیر؟ در پاسخ به این افراد باید گفت اگر فردی مشکل بی‌خوابی نداشته باشد، می‌تواند با روشنایی اندک چراغ‌های خواب یا نور خارج از محیط اتاق خواب هم به راحتی بخوابد…

البته برای داشتن یک خواب [1]خوب به خصوص آنهایی که در خوابیدن مشکل دارند (چه داشتن مشکل در شروع خواب و چه داشتن مشکل بیداری‌های مکرر حین خواب) و صبح‌ها هنگام بیدار شدن از کیفیت خواب خود راضی نیستند، باید به نکته‌های مربوط به بهداشت خواب [1] توجه بیشتری کرد. یکی از مهم‌ترین موضوع‌هایی که باید در بهداشت خواب در نظر گرفته شود، مربوط به محیط اتاق خواب است.
این محیط باید دمای مناسبی داشته باشد (یعنی نه سرد باشد و نه گرم)، سر و صدای زیادی در آن نباشد و شرایط نوری و روشنایی مناسبی هم در آن فراهم باشد. نور اتاق خواب در طول شب باید حداقل ممکن خود باشد. به همین خاطر اگر محله زندگی و مکان اتاق خوابتان به صورتی است که نور کوچه و خیابان باعث روشنی بیش از حد اتاق خوابتان در طول شب می‌شود، بنابراین بهتر است از پرده‌هایی با پارچه ضخیم‌تر یا آستری پرده برای تاریک کردن اتاق و ایجاد فضایی مناسب برای خوابیدن استفاده کنید.

بد نیست بدانید نور، یکی از عواملی است که می‌تواند با ایجاد اختلال در ترشح هورمون خواب، باعث کاهش ترشح هورمون [1]خواب شود و در صورتی که نور اتاق خواب در طول شب بیش از اندازه باشد، ممکن است حتی باعث عدم ترشح این هورمون بشود و به این ترتیب اجازه داشتن خوابی راحت را در طول شب به شما ندهد.

البته همین نور می‌تواند در برخی از اختلال‌های خواب، جنبه درمانی داشته باشد. مثلا می‌توان با نورهای مناسب، زمان خواب افرادی که دیر از خواب بیدار می‌شوند را اصلاح کرد.

منبع: هفته نامه سلامت

يکشنبه 3/10/1391 - 18:48
خواص خوراکی ها
محققان انگلیسی بر اساس تحقیقات علمی جدید خود دریافتند که مصرف قهوه در حد اعتدال می‌تواند باعث تقویت عضلات سالمندان شود.
به نقل از فارس ؛ تیمی از محققان انگلیسی دریافتند که مصرف قهوه در حد اعتدال برای تقویت عضلات سالمندان ضروری است.
محققان گفتند: قهوه حاوی کافئین است و مصرف در حد اعتدال آن به گونه‌ای که از ۳ فنجان در روز بیشتر نشود، چه بسا قدرت عضلات سالخوردگان را بهبود می‌بخشد و عملکرد آنها را تقویت می‌کند و قدرت لازم را به آنها برای تحرک، راه رفتن و کاستن از زمین خوردن و آسیب دیدن می‌دهد. زمین خوردن و ‌آسیب دیدگی ناشی از آن در دوران سالخوردگی روی می‌دهد.
این تحقیقات نشان داد: عضلات انسان با بالارفتن سن در نتیجه تغییرات زیاد فیزیولو‍ژیک ضعیف شده و عملکرد آن کاهش می‌یابد.
محققان بر اساس نتایج این تحقیقات به همگان به وی‍ژه سالخوردگان توصیه کردند که غذا و نوشیدنی‌های حاوی کافئین مثل قهوه، چای و شکلات سیاه برای تضمین برخورداری از قدرت و عملکرد بهتر عضلات مصرف کنند.
این تحقیقات در نشست علمی جمعیت بیولوژیک تجربی آمریکا ارائه شد.
به گزارش خبرگزاری mena،  محققان در این تحقیقات آزمایش‌هایی را روی موش ها انجام دادند و گفتند: با وجود اینکه مکانیزم کار کافئین شناخته شده نیست اما روشن است که به ثبات حرکتی عضلات، نرمی و اعطای قدرت لازم برای تحرک و راه رفتن و انجام کارهای مختلف کمک می‌کند و عملکرد حرکتی افراد را بهبود و قدرت آنها را تقویت می‌کند.
محققان همچنین دریافته‌اند که مصرف منظم قهوه در روز خطر مرگ و میر به علل معمول و سنتی را کاهش می‌دهد.
این تحقیقات از کاهش میانگین مرگ و میر به ویژه در بین آسیب دیدگان از بیماریهای ریه، حملات قلبی، سکته‌های مغزی یا عفونت و دیابت حکایت داشت.
یک پژوهش جدید نیز نشان می‌دهد که این امکان وجود دارد که مصرف قهوه خطر ابتلا به سرطان مخاط رحم را کاهش دهد.
تحقیقات انجام شده همچنین حاکی از آن است که مصرف قهوه می‌تواند خطر بیماری دیابت نوع دوم را کاهش دهد.
يکشنبه 3/10/1391 - 18:45
سلامت و بهداشت جامعه

تحقیقات علمی جدید نشان می‌دهد که کمبود خواب خطر بزرگی به شمار می‌رود و مغز را تهدید می‌کند.
به گزارش زن فردا به نقل از فارس ، یک تیم از محققان آمریکایی بر اساس تحقیقات علمی خود به اطلاعات جدید و خطرناکی درباره کمبود خواب رسیدند.
این تحقیقات هشدار داد: خوابیدن به میزان کمتر از ۶ ساعت در روز احتمال ابتلای افراد سالم میانسال و سالمند به سکه مغزی را افزایش می‌دهد و زندگی آنها را به خطر انداخته و احتمال وقوع مرگ و میر را بالا می‌برد.
این تحقیقات در نشست سالانه خواب ۲۰۱۲ میلادی در شهر بوستن آمریکا ارائه شد.
این تحقیقات تاکید کرد: خوابیدن کوتاه مدت یعنی کمتر از ۶ ساعت در شب یکی از خطرناکترین علل ابتلا به سکته مغزی است.
به گزارش mena ؛ این تحقیقات به افراد توصیه کرد که برای جلوگیری از این خطر به میزان کافی در شبانه روز بخوابند.
این تحقیقات از حدود ۵۶۶۶ نفر به مدت سه سال انجام شد. این افراد میانسال و سالمند بودند و وزن آنها در حد طبیعی بود و مبتلا به هیچ یک از مشکلات قطع تنفس در جریان خواب نبودند و پیشینه تاریخی ابتلا به سکته مغزی یا لخته مغزی نداشتند.
محققان همچنین تاکید می‌کنند که کمبود خواب می‌تواند سلامت روان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و سبب بسیاری از بیماری‌ها از جمله افسردگی می‌شود.
این محققان می‌گویند که برای مصون ماندن از ایجاد اختلال در کار ارگانیسم مانند اختلال در کار سیستم قلبی عروقی، سیستم عصبی و ایمنی و غدد درون ریز، انسان باید به اندازه کافی بخوابد.
به گفته محققان، کم خوابیدن باعث افزایش تولید هورمون گرسنگی یعنی هورمون گرلین در انسان و چاقی می‌شود. علاوه بر این محققان ثابت کرده اند افرادی که کمتر از ۵ ساعت در شبانه روز می‌خوابند ۲٫۵برابر بیشتر از دیگر اشخاصی که به مقدار کافی می خوابند در معرض خطر ابتلا به بیماری دیابت قرار دارند.

يکشنبه 3/10/1391 - 18:43
بیماری ها
یک روان‌پزشک گفت: حمله خواب، نوعی بیماری است که فرد را دچار خواب آلودگی مفرط روزانه می‌کند. این خواب‌ها همراه با حرکات سریع چشم است که به آن خواب «REM» می‌گویند.
دکتر اشرف تشکری اظهار کرد: این حالات در بیداری برای فرد رخ می‌دهد. زمان این خواب‌ها ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول می‌کشد و پس از آن نیز فرد احساس موقت رفع خستگی دارد. گاهی توهمات گذرا، شلی عضلات و فلج خواب مشاهده می‌شود. فلج خواب حالتی است که فرد بیدار است ولی نمی‌تواند اندام خود را حرکت دهد.
به گزارش زن فردا به نقل از ایسنا ؛ تشکری تصریح کرد: شیوع این بیماری ۰٫۰۲ تا ۰٫۱۶ درصد است و تا حدودی زمینه خانوادگی در آن موثر است. این بیماری بیشتر در جوانی و نوجوانی آغاز می شود و ممکن است در بعضی از افراد پیشرفت کند و ثابت بماند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: این بیماری یک ناهنجاری در خواب محسوب می‌شود و یک اختلال روان‌پزشکی نیست.
وی ادامه داد: ‌شایع‌ترین علامت این بیماری حملات خواب است که گاهی موجب می‌شود فرد بیافتد. این افراد شب‌ها زود به خواب می‌روند ولی خواب منقطع دارند.
این روان‌پزشک با بیان این که برای تشخیص بیماری حمله خواب، فرد باید خواب‌نگاری شود، گفت: علت این بیماری ممکن است اختلالات سیستم ایمنی یا کاهش میانجی عصبی به نام هیپوکرین باشد. هیپوکرین موجب تحریک اشتها و بیداری می‌شود که در این افراد کاهش می‌یابد.
تشکری عنوان کرد: این بیماری درمان قطعی ندارد ولی با مراجعه به روان‌پزشک و استفاده از برخی داروها می‌توان علایم را کاهش داد.
يکشنبه 3/10/1391 - 18:42
سلامت و بهداشت جامعه
یک متخصص طب سنتی با اشاره به اینکه مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، انواع فست فودها و ضعف سیستم هضم سبب ایجاد صداهای شکمی در افراد می‌شود، تصریح کرد: پرهیز از مصرف این نوع از غذاها و صرف غذا [1]با حجم کم در وعده‌های غذایی معین و منظم و پرهیز از خوردن غذا قبل از سیری کامل موجب تقویت دستگاه هاضمه و به دنبال آن کاهش نفخ، خواهد شد.

دکتر ریحانه معینی اظهار داشت: در صورتی که با وجود تلاش دستگاه گوارش باد ایجاد شده در شکم [1]، از راه دهان و از راه مقعد دفع نشود در شکم به گردش درآمده و موجب تولید صدا می‌شود. به طوری که باد بوجود آمده در شکم حبس شده و با حرکت در طول روده‌ها به ویژه هنگام عبور از روده کوچک تولید صدا می‌کند.

این دستیار تخصصی طب سنتی ایران با اشاره به اینکه درمان قراقر شکم آسانتر از نفخ شکم [1] بدون سر و صدا است، ادامه داد: با ورود باد از روده کوچک به روده بزرگ قراقر شکم نسبتا آرام می گیرد و صدای آن بم‌تر می‌شود.

وی علل ایجاد قراقر در شکم را مصرف غذاهای نفاخ مانند لوبیا، مصرف غذاهای حجیم، استفاده از غذاهای فاقد کیفیت مناسب هم چون فست فودها، غذاهای کنسرو شده دانست و اظهار داشت: تغییر رژیم غذایی [1] و مصرف گلاب گرم در زمان شدت علایم در درمان آن موثراست.

دم کرده زیره سبز، سردی روده‌ها را بهبود می‌بخشد

دکتر معینی در ادامه تصریح کرد: اگرچه غذا از نظر مقدار و کیفیت مناسب باشد بروز ضعف و سردی در روده‌ها و به دنبال آن ضعف هضم نیز می‌تواند فرد را دچار قراقر در شکم سازد. بهتر است این افراد غذا را در حجم کم استفاده کرده و برای تقویت و گرم کردن دستگاه گوارش و روده‌های خود، دم کرده زیره سبز یا انیسون را بعد از غذا مصرف کنند. هم چنین مراجعه این افراد به پزشک جهت بررسی کامل تر ضروری است.

وی با بیان اینکه در برخی از افراد صداهای شکمی هنگام گرسنگی افزایش می‌یابد، اظهار داشت: حرارتی که در زمان گرسنگی در دستگاه گوارش ایجاد می‌شود، رطوبت‌های جمع شده در محیط را تبدیل به نفخ شکم می‌کند این افراد معمولا دستگاه گوارش سرد و مرطوب دارند.

وی به افرادی که دچار قراقر شکمی هستند، توصیه کرد: از مصرف غذاهای نفاخ، آب و سایر مخلفات مانند سبزی، سالاد، دوغ، ماست و نوشابه همراه غذا بپرهیزند و با مصرف منظم غذاهای کم حجم در زمان معین، افزایش تحمل گرسنگی، دست کشیدن از خوردن پیش از احساس سیری کامل، جویدن کامل لقمه‌های غذا به افزایش تقویت دستگاه هاضمه خود بپردازند چرا که رعایت این موارد سبب کاهش نفخ و قراقر شکمی و بهبودی نفخ خفیف خواهد شد.

وی با تأکید براینکه بهتر است فرد در موارد با شدت متوسط یا بالا به متخصص طب سنتی مراجعه نماید، گفت: پزشک با بررسی عملکرد دستگاه گوارش، در صورت وجود رطوبت اضافی و یا حرارت و خشکی بیش از حد معمول، بیمار را مورد درمان قرار می دهد.

دکتر معینی در پایان با اشاره به همراهی مشکلات سردی کبد، اشکال در تولید و ریزش صفرا به روده و گاهی بروز یبوست، در کنار ابتلا به رطوبت و سردی معده و روده‌ها، خاطرنشان کرد: اکثر اوقات افراد مبتلا به این عارضه بیش از دیگران نیازمند بررسی دستگاه گوارش توسط پزشک متخصص هستند.

 

منبع: ایسنا

يکشنبه 3/10/1391 - 18:41
شخصیت ها و بزرگان

دختران امام موسی کاظم(ع) از بغداد رو به ولایت ری می‌نهند و چون به تهران می‌رسند آنها را شهید می‌کنند و به روایتی دیگر، هفت دختر ایرانی در جنگ با ترکمن‌ها لباس مردانه می‌پوشند و پس از کشته شدن، جنسیتشان مشخص می‌شود و در محله عودلاجان تهران به خاک سپرده می‌شوند.
به گزارش زن فردا به نقل از فارس، محرم امسال بود که در مسیر بازدید از تکیه های تاریخی تهران در محله عودلاجان برای رسیدن به تکیه «رضاقلی خان» باید از کوچه باریک شهید درویش نوری عبور می کردیم. چند قدمی که وارد کوچه شدیم گنبد آجری و چند ضلعی که سوره قدر روی قسمت کاشی کاری آن نوشته شده بود، به ما رخ نشان داد.
با چشم، مسیر گنبد را تا زمین دنبال کردیم و به یک در آهنی مشبک سبز رنگ رسیدیم، سعید روشن، تهران شناسی که ما را برای دیدن تکیه های تاریخی همراهی می کرد، کنجکاوی مشهودمان را بی‌پاسخ نگذاشت و گفت: اینجا امامزاده «هفت دختران» است.
نام امامزاده، بسیار جذاب بود، وجه تسمیه اش را پرسیدیم که توضیح داد: «حکایت های مختلفی در تاریخ برای این امامزاده وجود دارد اما آنچه بیشتر در بین مردم، معروف است این است که این بزرگواران، ۷ دختری بوده اند که پیش از دوران صفویه در جنگ با ترکمن ها، لباس رزم مردانه می پوشند و پس از شهید شدن، دیگران متوجه می شوند که دختر بوده‌اند و مدفنشان نیز در اینجا مورد عنایت مردم قرار می گیرد.»
در کوچک و آهنی امامزاده قفل بود، مردم محل می گفتند که باید صبر کرد، متولی امامزاده هر جا که باشد خیلی نیاز نیست زمان زیادی به انتظار نشست چون خیلی زود خودش یا پسرش می آیند و در را باز می کنند. اما ما زمانمان برای بازدید از تکیه های تاریخی هم کم بود و از بیرون در سلامی دادیم و آن روز، همه چیز را گذاشتیم پای اینکه «امامزاده هفت دختران، ما را نطلبیده است.»
کمتر از یک ماه از آن روز می گذرد و امروز بالاخره در ماه صفر قسمت ما شد تا برنامه ای بریزیم و راهی زیارت امامزاده هفت دختران شویم. خیابان شهید مصطفی خمینی را به سمت جنوب آمدیم و پمپ بنزین را که بار قبل، نشان، کرده بودیم پیدا کردیم و کوچه روبروی پمپ بنزین، کوچه شهید درویش نوری بود، باز هم که وارد کوچه شدیم، گنبد امامزاده ما را کشاند تا در ورودی، باز هم در بسته بود اما قفلی روی آن نبود.
پیرمرد دست فروشی که کنار ساختمان چسبیده به امامزاده، بساطش، آفتاب می خورد بلافاصله با دیدن صورت ناامید ما گفت: حاج آقا هر جا که باشد الآن می آید، صبر کنید.
محلی ها راست می گفتند. جمله پیرمرد که تمام شد، با دست به ما متولی امامزاده را نشان داد که از کنار کوچه باریک، در حال عبور بود و در جستجوی کلید.
این بار امامزاده ما را طلبید و پیرمرد متولی، در سبز آهنی را همزمان با اذان ظهر، باز کرد، ۳ پله مرمر را بالا رفتیم و در طبقه همکف با اولین نگاه، چشممان به ضریح کوچک وسط اتاق افتاد.
فضای امامزاده، یک اتاق حدوداً ۶ متر در ۳ متر بود که جاکفشی سمت راست اتاق، نشان می داد که باید کفش ها را دربیاوریم و در آنجا قرار دهیم. با اینکه قبل از ورود ما در امامزاده بسته بود اما آقایی در کنار ضریح، مشغول نماز خواندن بود.
ما که هنوز، متحیر از آرامش فضای داخل این امامزاده در وسط هیاهوی کسبه و بازاری ها در این محله بودیم، متولی امامزاده به ما گفت که می توانیم سرداب را هم زیارت کنیم. جایی که حس و حال زیارت را دو چندان می کند و دل کندن را مشکل.
ضریح را زیارت کردیم و دست چپ، تنها یک در سبز رنگ آهنی دیگر وجود داشت که باز بود و معلوم بود که راه سرداب است. ۸ پله گرد فلزی را در یک مسیر بسیار باریک به زیرزمین رفتیم، اتاقی به اندازه همان بالا اما این بار وسط آن به جای ضریح، یک قبر گرانیتی وجود داشت که از زیر پارچه های سبز روی آن معلوم بود.


از یک طرف سادگی و  آرامش وصف ناپذیر فضا و از طرف دیگر، پیرزنی که دخیل، بسته بود برای شفا، ناخودآگاه ما را به سجده انداخت و دعا. پیرزن اشک می ریخت و به جای خودش برای ما دعا می کرد و می گفت: «انشاءالله حاجت روا شوید، هر چه بخواهید دختران موسی کاظم (ع) می دهند.»
از او پرسیدیم که چند سال است که به این امامزاده برای زیارت می آید که به ۳۰ تا ۴۰ سال پیش اشاره کرد که امامزاده، بنای خاصی نداشته و تنها زیرزمین آن وجود داشته است.
پیرزن می گوید: این امامزاده تنها همین سرداب بوده است و ۷ دختر، درون همین قبر هستند. رفته رفته، طبقه بالای آن ضریح کار گذاشتند و آینه کاری شد و به این شکل فعلی درآمد.
وی از کرامات این امامزاده می گوید که خیلی ها از این امامزاده شفا گرفته اند و خیلی ها، گره گرفتاری هایشان به واسطه این بزرگواران، باز شده است.
پیرزن که یک بار سکته کرده است پارچه سبزی را به دور گردنش گره زده و با وصل کردن آن به پارچه روی قبر، دخیل، بسته تا این بار، شفای لمس شدن نیمه راست بدنش را بگیرد.
مرد حدوداً ۴۰ ساله ای هم که طبقه بالا مشغول خواندن نماز بود به سرداب آمد و با بغض و اشک از پیرزن خواست که دعایش کند و چند دقیقه ای پای مزار، نشست و آماده رفتن شد.
از او پرسیدیم که شما هم اهل همین محله هستید و این امامزاده را می شناسید که پاسخ داد: کاسب هستم و چندین سال است که محل کارم همین اطراف است اما اصلاً این امامزاده را نمی شناختم و دقت نکرده بودم، تا اینکه برج ۶ بود که با موتورسیکلت آمدم این طرف ها و موتور، خراب شد، دنبال راه انداختن موتور بودم که به این امامزاده رسیدم و داخل شدم تا زیارتی کنم، آن روز لطفی به ما کردند و چیزی را که می خواستم به من دادند.
این زائر امامزاده هفت دختران ادامه می دهد که این موضوع را برای یک سید و بزرگی تعریف کردم و به من گفتند که برای حل شدن کامل مشکل، باید نذر این امامزاده کنم، که از برج ۶ نذر کردم که هر روز، نماز ظهر و عصرم را در این امامزاده بخوانم. برای همین ظهرها هر روز همین جا هستم.
دوباره به سراغ پیرزن می روم و می پرسم که همیشه این امامزاده این قدر خلوت است؟ که او در جوابم می گوید: من تقریباً هفته ای ۲ تا ۳ بار اینجا می آیم، چون امامزاده در کوچه فرعی قرار دارد و خیلی ها آن را نمی شناسند زیاد شلوغ نمی شود و بیشتر پنجشنبه ها که اینجا زیارت عاشورا می خوانند خانوم ها جمع می شوند. البته متولی قبلی امامزاده هم یک خانومی بود که همه با اسم «خاله» صدایش می زدند.
پیرزن کم کم پارچه سبز دور گردنش را باز می کند و زیر لب زمزمه می کند: «شفا، شفا، شفا و…» آماده خداحافظی می شود و پارچه روی مزار را مرتب می کند و می گوید: مردم نذر می کنند و علاوه بر پولی که در ضریح می ریزند، پارچه جدید برای روی قبر می آورند.
در حین مرتب کردن پارچه ها کاغذی تا شده از زیر آنها روی زمین می افتد که پیرزن درباره آن این گونه توضیح می دهد که هر کسی اینجا به یک طریقی درد دل می کند، بعضی ها خواسته هایشان را برای هفت دختران این طور، نامه می نویسند.
پیرزن، آهسته پله های سرداب را بالا می رود و ما هم همراهش با سرداب، خداحافظی می کنیم، سردابی که با سادگی و بی آلایشی‌اش، گرمای یک ارتباط عمیق و فطری را در دلمان زنده کرد.


طبقه بالا حاج آقا محمدی، متولی امامزاده تنها نشسته است رو به روی ضریح، ما و پیرزن را که می بیند دعوتمان می کند به خوردن چای داغ یک سماور و قوری قدیمی که کنار همین اتاق امامزاده، جا گرفته است.
حاج آقا می گوید که بیشتر از ۱۲ سال است که مسئولیت این امامزاده را برعهده دارد و قبل از این فضای امامزاده این طور نبوده است و حتی برای رفتن به سرداب، پله ای نبوده و مردم باید از نردبان پایین می رفتند تا اینکه مردم، بانیان خیر و سازمان اوقاف دست به کار شدند و این امامزاده به وضعیت فعلی رسید.
وی ادامه می دهد: البته بیشتر اقدامات از سوی بانی ها صورت گرفت و سازمان اوقاف هم مسئولیت تهیه و نصب ضریح را به عهده گرفت.
متولی امامزاده درباره اینکه بیشتر زائران امامزاده، مردم خود همین محله هستند هم می گوید: نه، هر کسی که اینجا را بشناسد به زیارت می آید، از همه جا هستند.
حاج آقا محمدی هم درباره حکایت هفت دختران همان موضوع حضور آنها در جنگ را تعریف می کند اما روایت ها مختلف است به طور مثال در کتاب کنزالانساب آمده است که دختران سواد بن امام موسی کاظم(ع) به نام های « حبیبه، رقیه، فاطمه، ساره، هاجر و تاجر»، از بغداد روی به ولایت ری نهادند، چون به موضع تهران رسیدند ایشان را شهید کردند.( کنزالانساب، ص۶۸) و از آنجایی که در تهران و اطراف آن بقعه دیگری به نام هفت دختران وجود ندارد، احتمال دارد این بقعه به یادبود آنها بنا شده باشد.
روایت های محلی هم تصریح دارند که هفت دختران از نوادگان موسی بن جعفر (ع) هستند.
اما حکایت دیگر همین است که « هفت دختران امامزاده کوچکی نزدیک تکیه بود که در آن هفت دختر ایرانی از خانواده بزرگان که به تقدیس معروف است که قبل از دوران صفویه که اجداد ما با ترکمن ها جنگ می کردند، این هفت خواهر خواستار اجازه جنگ شدند، با اینکه مرسوم روز نبود و چون با مخالفت رو به رو شدند لباس مردانه پوشیده و صورت ها را بسته به جنگ رفتند. هنگامی که پدرشان به خانه بازگشت آنان را در منزل نیافت به محل جنگ رفت و اجساد دختران خود را پیدا کرد. آنان را در این محل دفن کرد و مدفنشان کم کم بدل به امامزاده شد که مورد توجه زنان تهران است هر شب جمعه خانواده ها هفت شمع بر روی مقبره روشن می کردند» ( معتمدی، ص ۴۲).
متولی امامزاده می گوید که تمام نذورات و کمک های مردم، خرج خود همین امامزاده می شود که هر کسی بنا به کرمش اینجا کمک می کند مثلاً هیئت جوانان محبین الزهرا (س) خزانه بخارایی ۱۳ ماه رمضان ۱۳۸۲ این امامزاده را مرمت کردند.
گرم صحبت بودیم که پیرزن دفترچه تلفنش را درآورد و از ما خواست شماره تلفن صحن امام رضا(ع) را از لابلای شماره هایش پیدا کنیم تا از مقابل ضریح هفت دختران، به ساحت مقدس امام هشتم (ع)، عرض سلام و ارادتی کند و راهی خانه اش در کوچه ای آن طرف تر شود.
همزمان با خداحافظی پیرزن ما هم آماده شدیم برای دل کندن، اما به ناچار باید خداحافظی می کردیم و دعا برای زیارتی دیگر با مروری بر شعری که در کتیبه امامزاده نقش بسته است:
این کاخ پرشکوه که به چشمان مصور است                   آرامگاه دختر موسی‌‌بن جعفر است
زین جا طلب هر آنچه تمنا کند دلت                              دولت در این سرا و گشایش در این در است

يکشنبه 3/10/1391 - 18:39
شعر و قطعات ادبی
پنج شنبه 30/9/1391 - 0:11
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته