• Nombre de visites :
  • 1922
  • 17/1/2011
  • Date :

İmam Humeyni"nin Kıyamı-1

imam humeyninin kıyamı

        İran"ın büyük alimi Ayetullah Burucerdi 1961 yılında vefat etti. 1962 yılında ise Şia dünyasının bir başka büyük alimi Ayetullah Kaşani dünyaya veda etti. Bu alimlerin cenaze teşyi merasimine yüz binlerce insan katıldı. Ayetullah Burucerdi dünyaca ünlü bir alimdi. İran"da ve ülke dışında yüz binlerce taraftan vardı. Ayetullah Burucerdi, Seyyid Eb"ul-Hasan-ı Isfahanı’nın vefatından sonra taklit mercii olmuştu. Ayetullah Burucerdi ilmi açıdan çok büyük bir alim olmasına rağmen rejimin işlerine karışmama siyasetini benimsiyordu. Hiç bir şekilde rejimle karşı karşıya gelmeye hazır değildi. Ayetullah Burucerdi toplumdaki İslami olmayan şartları ve halkın içinde bulunduğu içler acısı durumu biliyordu. Ama Şah"ın çok güçlü olduğunu ve bu durumda hiç bir olumlu adımın atılamayacağını sanıyordu. Ayetullah Burucerdi aslında rejimin çalışmalarından memnun değildi. Ama O Şah gittiği taktirde daha kötü bir rejimin yani din düşmanı komünist bir devletin iş başına geleceğinden endişe ediyordu.

       Dolayısıyla da yaptığı eleştirileri de gizlice yapıyor, rejimle açık bir mücadele içine girmekten çekiniyordu.

       Ama Ayetullah Kaşani böyle değildi. O din ile siyasetin ayrılmaz bir bütün olduğuna inanıyordu. Genç yaşlarda Irak"ta diğer alimlerle birlikte İngilizlere karşı gerilla savaşlarına katıldı. Bu yüzden gıyaben ölüm cezasına çarptırılmıştı. İran"a geri dönünce de Rıza Han"ın diktatörlüğü zamanında evini bir medrese haline getirdi. Ayetullah Kaşani uzlaşma kabul etmeyen bir liderdi. Ayetullah Kaşani bir çok defa Ayetullah Burucerdi"yi siyaset sahnesine çekmek istediyse de başarılı olamadı. Ayetullah Kaşani 1941"den 1962 yılına kadar yabancı güçlerin uşaklığını yapan bütün yerli hükümetlere karşı çıkmış ve hapis ve sürgünlere rağ­men, petrolün millileştirilmesi esnasında hükümete destek vermişti.

       Rejim Ayetullah Burucerdi"den bir zarar görmemiş olmasına rağmen onun vefatından memnun idi. Zira rejim ne de olsa karşısında milyonlarca taraftan olan büyük bir alimin varlığını istemiyordu. Ardından Ayetullah Kaşani"nin de vefat etmesi rejime rahat bir nefes aldırttı. Bu yüzden 1962 yılında daha önceden almaya cesaret edemediği bir takım kararlar almaya başladı. Bu sırada 1962 yılında hem rehber ve hem de merci-i taklit olan Ayetullah İmam Humeyni (ra) siyaset sahnesine ayak bastı. Ayetullah Burucerdi bir merci-î taklit idi. Ama rehber ve imam değildi. Öte yandan Ayetullah Kaşani de imam ve rehber olmasına rağmen ne yazık ki merci-i taklit değildi. Dolayısıyla ortaya bir boş­luk çıkıyordu. Ama İmam Humeyni bu boşluğu hemen doldurdu. O hem bir imam ve hem de bir merci-i taklit (müctehid) idi. İmam aslında ilk defa "Keşf ul Esrar" kitabını yazmakla siyaset sahnesine atılmıştı. İmam bu kitabında İslam inkılabı için silahlı bir mücadeleyi destekler ve müslümanları bu direnişe davet eder. Ayetullah Kaşani bile İmam için "İran halkına benden sonra faydalı olacağını düşündüğüm tek kişi Humeyni hazretleridir." demişti.


İran İslam İnkılabı-2

İran İslam İnkılabı-1

İmam Humeyni ve İslam İnkılabı

İslam İnkılabı öncesi ve sonrası 3

İslam inkılabı ile 30 yıl

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)