• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 663
تعداد نظرات : 403
زمان آخرین مطلب : 3309روز قبل
بیماری ها
رموز کاهش وزن
حساسیت خود را افزایش دهید
این یکی از لغات جدید دهه اخیر به شمار می رود: حساسیت. سعی کنید در زندگی خود تمام کارها را با نوعی حساسیت و دقت خاص انجام دهید، تا بتوانید زندگی خوبی داشته باشید. تنها کاری که باید انجام دهید، خوردن کمتر و با دقت تر است.
همه چیز ساخته ذهن شماست
پت بوث رییس دانشکده مواد غذایی دانشگاه سن فرانسیسکوی کالیفرنیا در بخش پزشکی چنین می گوید: "مشکل اغلب مردم این است که به دلیل پیروی از برخی عادات روزمره، کم غذا خوردن برای آنها کار مشکلی به نظر می رسد.
از قدیم الایام گفته اند که ترک عادت موجب مرض است؛ اما اگر قادر به انجام این کار شوید، آنگاه زمانی که به "گذشته" خود نگاه می کنید از وضعیت "فعلی" خود راضی تر خواهید بود. متوجه شدید؟ این امر ارتباط گسترده ای با تصویر ذهنی شما از خودتان دارد. برای اینکه بتوانید شکل ظاهری خود را تغییر دهید، پیش از هر چیز باید بتوانید بر روی ذهن خود تسلط پیدا کنید.
نقطه شروع
مسلما همه ما زمانی به فکر رژیم گرفتن افتاده ایم، اما نگه داشتن آن و محرومیت از خوردن غذاهای دلخواه افکاری هستند که همواره ما را به وسوسه می کشانند و ادامه کار را برایمان دشوار می سازند.
به جای اینکه یکدفعه خوردن تمام غذاها را برای خودتان ممنوع کنید، سعی کنید خودتان را به تدریج و پله پله با برنامه غذایی جدید وفق دهید. این کار را می توانید با خوردن کمتر شروع کنید، تکه های کوچکتر را بردارید و اجازه دهید که همیشه مقداری از غذا در بشقاب شما باقی بماند. در چنین حالتی خودتان متوجه می شوید که برای سیر شدن به آن همه غذا احتیاج ندارید. همانطور که کمتر خوردن را تمرین می کنید به 7 نکته ای که در این قسمت برای شما بازگو می کنیم توجه فرمایید (لیست زیر از طرف آقای پل ولف خبرنگار نشریه های سلامتی می باشد و من آنرا مؤکدا" به همه شما پیشنهاد می کنم.)
1- غذاهای مینی سفارش دهید
چربی کمتر. زمانی که شما غذا می خورید برای ایجاد احساس سیری، حتما باید از مقداری گیاهان فیبر دار نیز استفاده نمایید. پس سعی کنید در طول روز از خوردن بی مورد و بی رویه بیسکوییت و شیرینیجات به شدت پرهیز کنید.
بوث معتقد است که "اگر حتی به عنوان میان وعده از میوه ها استفاده کنید، این امکان وجود دارد که باز هم سیر نشوید چراکه میوه ها شامل پروتیین و چربی نمیباشند."
اگر یک سیب را به همراه مقداری ماست میل نمایید، احساس سیری بیشتری به شما دست می دهد، تا اینکه فقط 2 تا سیب بخورید. سیب زمینی پخته نیز شامل چیزی در حدود 100 کالری است، که این میزان برابر با 20 چیپس سیب زمینی می باشد. اگر به آن 4/1 فنجان پنیر هم اضافه کنید (100 کالری) شما كاملا سیر می شوید و یک میان وعده کامل در حدود 200 کالری را مصرف نموده اید.
2- زیاده روی نکنید
این امر کاملا مسلم است که شما به هیچ وجه دوست ندارید با خوردن بدترین چیزها باز هم احساس گرسنگی کنید و در عین حال از خوردن غذاهای خوشمزه نیز محروم باشید. بوث معتقد است که پایین آوردن میزان کالری تنها متابولیسم (سوخت و ساز) بدن را آرام می کند و بدن به کم آبی دچار می شود.
لازم نیست شروع کنید به شمردن کالری ها؛ فقط به میزان غذایی که مصرف می کنید توجه داشته باشید. اگر تنها 20 درصد از کل غذای مصرفی روزانه خود را کم کنید، می توانید به راحتی چیزی در حدود 2000 تا 2500 کالری جذب شده را کاهش دهید.
در طی چند هفته متوجه تغییر سایز خود می شوید ، نرمال تر به نظر می رسید و سایز جدیدی بدست می آورید.
3- غذاهای خوب و خوشمزه میل کنید
از خصوصیات یک رژیم غذایی خوب این است که به شما اجازه دهد که هر چند وقت یکبار از غذاهای مورد علاقه خود استفاده کنید. می توانید غذاهای خوشمزه بخورید اما در مصرف آنها زیاده روی نکنید و حد تعادل را رعایت فرمایید.
باید توجه داشته باشید که مصرف کرم و شیرینی های خامه شکلاتی در هر رژیم غذایی، نتیجه کار شما را برای کاهش وزن مختل می سازد. سعی کنید از غذاهای معمولی استفاده کنید و هرزگاهی چند به غذاهای خوشمزه ناخنکی بزنید.
4- کالری لازم را بخورید؛ آنرا ننوشید
یک قوطی نوشیدنی مخصوص دکتر پیتر شامل 150 کالری می باشد، نوشیدن 3 قوطی از آن در طول روز می شود چیزی در حدود 450 کالری. آب و شکر را هم اگر به آن اضافه شود آن وقت شما به یک ماشین حساب نیاز پیدا می کنید که بتوانید کالریهای مصرفی را حساب کنید و البته انجام این کار زمانی که وقت گرسنگی و سیر کردن اشتها به میان می آید کاری بیهوده خواهد بود و نتیجه ای را در بر ندارد.
بهتر است کالری مورد نیاز را از طریق مصرف آب و چای و غذاهای مختلف به بدنتان برسانید.
5- ورزش یک همراه تمام عیار
رژیم غذایی شما در صورتی موفق است که آنرا با تمرینات ورزشی مداوم همراه کنید.
ورزش و رژیم غذایی خود را با دید و احساس خود دنبال کنید، نه با اینکه چقدر وزن کم کرده اید. به میلیمترهایی که کوچکتر می شوید فکر کنید نه به اینکه چند کیلو از وزن اضافی بدنتان را از دست داده اید، و همیشه به خاطر داشته باشید که وزن ماهیچه ها نسبت به چربی ها بیشتر می باشد.
6- مدت زمان صرف غذا را زیاد کنید
ویتامین خوب است؛ اما مصرف دو میله ویتامین که داری 360 کالری، مواد معدنی، فیبر، چربی و کربوهیدرات می باشد چیزی بیش از چند ثانیه به طول نمی انجامد و شما می توانید آنرا در عرض چند ثانیه ببلعید. پس کسب رضایت از طریق جویدن چه می شود؟ آیا می توان نام غذا را  به چند حلقه ویتامین اطلاق کرد؟ و یا حتی نام میان وعده روی آن گذاشت؟
احتمالا در این مرحله، بخشی که در مغز شما عملیات سیر شدن را به عهده دارد، پیغام سیری را برای سایر سلول های بدن نمی فرستد. بنابراین سعی کنید به آرامی غذا بخورید، آنرا با دقت بجوید و پیش از اینکه لقمه قبلی را فرو ببرید غذای بیشتری به دهان خود وارد نکنید. تمام این موارد جزء پیشنهادات بوث می باشند.
7- اهداف غذایی خود را مشخص کنید
چه وسوسه هایی شما در مقابل رژیم غذایی تان از پا در می آورند؟ زمانی که می خواهید به تماشای تلویزیون بنشینید، نا خوداگاه به سمت بوفه غذاها متمایل می شوید؟ چنین وسوسه هایی ممکن است افرادی  که در خانه مانده اند را تهدید کند. عده ای نیز هستند که  ایجاد استرس در آنها به منزله مصرف بیش از حد مواد غذایی می باشد. بر اساس گفته های پاملاپیک فوق لیسانس و نویسنده کتاب "مبارزه با چاقی بعد از 40 سالگی "هورمون استرس زای کورتیزول باعث می شود که هوس غذا خوردن در افراد بیدار شود.
همه ما می دانیم که هیچ گاه خوردن غذای بیشتر باعث پر شدن خلا موجود در زندگی ما نمی شوند، زمانی که اتفاقات ناخوشایند روی می دهد به ما آرامش و امنیت نمی دهند و مشکلات ما را حل نمی کند. نشانه های تحریک اشتهای خود را پیدا کنید و روش ها کنترل نفس خود را یاد گرفته و تمرین کنید. این دو مورد جزء اصول اولیه کم خوردن به شمار می روند.
بنابراین دفعه بعدی که یکی از آن اطلاعات معجزه آسا را در تلویزون مشاهده کردید، این 3 کار را انجام دهید: کنترل تلویزیون را بردارید، کانال را عوض کنید، کنترل را سر جایش بگذارید. با انجالم این کار حداقل 2 کالری بیشتر از زمانی می سوزانید که تنها به دکتر سیمون که قصد دارد "کالای خود را تبلیغ کند" زل زده اید. موفق باشید.


 

سه شنبه 6/11/1388 - 14:49
ادبی هنری
شرف و بزرگی
 در فضل وادب است
نه اصل ونسب

سه شنبه 6/11/1388 - 14:49
بیماری ها
فواید آجیل 
چه چیز آجیل است و چه چیز نیست؟
آجیل معمولا به میوه های دانه ای شکلی گفته می شود که بر روی درخت های شکوفه ای و یا بوته های مستقیم رشد می کنند. یکی از اشتباهات در مورد آجیل این است که مردم اغلب تصور می کنند بادام زمینی نیز جزء این گروه می باشد. بادام زمینی شاید خوشمزه باشد، اما از انواع آجیل نیست و مانند نخود و لوبیا نوعی بنشن(حبوبات) است. (دانه ای خوردنی که درون یک پوسته می روید) و اغلب در زیر زمین رشد می کند.
هر چند آجیل سویا نیز دارای خواص بسیار زیادی است اما عموما نمی توان آنها را در زیر گروه آجیل قرار داد. آجیل سویا معمولا از خشک کردن و یا حرارت دادن دانه های سویا بدست می آید به همین دلیل به زیر گروه حبوبات تعلق دارد.
خواص کلی
هر کدام از انواع آجیل ها دارای خواص بیشماری می باشند. دارای چربی های اشباع شده گیاهی بوده که کلسترول خون را پایین آورده و از بروز حملات قلبی جلوگیری میکنند.
بیشتر آنها دارای پروتئین می باشند. نوع پروتئینی که در آجیل ها یافت می شود "آرجینی" نام دارد. این ماده یکی از پیش نیازهای تولید اکسید نیتریک است که به سلامت رگ های خونی و کاهش فشار خون کمک می کند.
در آخر باید اضافه کرد که اغلب انواع آجیل ها منبع مناسبی از ویتامین و فیبر میباشند و باعث می شوند که عملکرد بدن شما روان و بدون مشکل باشد.
انواع آجیل
بادام زمینی
هر چند بادام زمینی رسما آجیل نیست اما دارای خصوصیاتی می باشد که ما را به یاد اجیل می اندازد. منبع غنی پروتیین می باشد (20 تا 30 درصد از آن از پروتیین تشکیل شده است) حاوی انواع ویتامین ها به ویژه گروه ویتامین های B، پتاسیم و نیاسین(اسید نیکوتینیک) می باشند.
فواید
به جای استفاده از هله هوله سعی کنید بادام زمینی مصرف کنید. ویتامین هایی که در بادام زمینی وجود دارند سلامت پوست، مو و ماهیچه ها را تضمین می کند. پتاسیم موجود در آن آب بدن را تنظیم می کند و متابولیسم بدن را در حد نرمال نگه داشته و از گرفتگی عضلات در حین انجام ورزش های سنگین جلوگیری می کند.
در هنگام خوردن بادام زمینی لازم نیست ناراحت باشید که ممکن است تمام تلاش هایی که در باشگاه کرده اید از بین می رود: بادام زمینی به آن اندازه که شما تصور می کنید چاق کننده نیست. 85% از کل چربی بادام زمینی اشباع نشده است و 50% از این چربی ها اشباع نشده تکی می باشد که خون را از کلستول بد (لیپو پروتیین های کم تراکم) پاک می کنند، شریان های خونی را باز می کنند و خطر حمله قلبی را پایین می آورد.
نکته ای در مورد کره بادام زمینی
شروع نکنید به خوردن کوهی از ساندویچ کره بادام زمینی. شاید تصور کنید که چون بادام زمینی دارای خواص بیشماری است پس خوردن کره آن نیز همان نتایج را در بر خواهد داشت. اما این تصور درست نیست. هر چند کره آن همانند خودش دارای مقادیر زیادی پروتیین می باشد، بیشتر کره هایی که در بازار یافت می شوند دارای میزان زیادی چربی، سدیم، شکر، روغن هیدروژنه برای تازه نگه داشتن می باشند. اگر میخواهید از این نوع کره ها استفاده کنید بهتر است یکی از آنها که فاقد روغن هیدروژنه می باشد را انتخاب کنید. یا از روغن های طبیعی که به روش سنتی از بادام زمینی گرفته می شوند استفاده کنید.

بادام
بادام نه تنها دارای مواد فیبردار و پروتیین می باشد بلکه حاوی کلسیم نیز میباشد. لاکتوزهایی که برای بدن مفید بوده و اغلب در شیر وجود دارند در بادام نیز یافت میشوند: یک چهارم فنجان بادام تقریبا به اندازه یک فنجان شیر دارای کلسیم لاکتوز می باشد. اگر این فواید شما را به خوردن بادام وادار نمی کند باید بگوییم که حاوی ویتامین E و سلسیوم نیز می باشد.
فواید
کلسیم موجود در بادام شبانه روز به شما کمک می کند که استخوان ها و دندان های سالمی داشته باشید و همچنین در برخی موارد از ابتلا به سرطان روده و پروستات نیز جلوگیری می کند. آنتی اکسیدان هایی که در بادام وجود دارند از تخریب دیواره های سلولی که یکی از دلایل اصلی بروز سرطان می باشند، جلوگیری می کنند. آنها همچنین دارای خواص بیشماری برای حفظ سلامت قلب می باشند. تاثیر بادام در پایین آوردن کلسترول خون از بادام زمینی هم بیشتر است. 70% از کل چربی که در بادام وجود دارد از انواع چربی های اشباع نشده تکی است که منجر به تسویه شریان های قلب می شود.

کاشو
کاشو میوه درخت بلارد می باشد و آنقدر مفید است که شما می توانید ساعت ها در زیر درخت آن به انتظار بنشینید تا یکی از میوه ها از درخت به پایین بیفتد و شما آنرا میل کنید. حاوی میزان زیادی ویتامین و مواد معدنی از قبیل منیزیم، مس، فسفر، و آهن می باشد.
فواید
مس موجود در آن به بهبود بدن از بیماری  و رهایی از عفونت ها کمک می کند. منیزیم انرژی بدن را بالا برده و جزء پیش نیازهای تولید پروتیین می باشد. فسفر به همراه کلسیم در به وجود آوردن استخوان ها و دندان های محکم سهیم است. آهن نیز برای حفظ سلامت گلبول های قرمز خون، پوست، مو و ناخن ضروری است.

پسته
پسته به خانواده کاشو تعلق دارد و مانند سایر انواع آجیل ها فاقد کلسترول می باشد. علاوه بر این آرد آن برای درست کردن بستنی های خوشمزه کاربرد زیادی دارد؛ سرشار از خواص غذایی است: 30 گرم از آن (در حدود 45 عدد) شامل بیش از 10% از خواص لبنیات مصرفی در طول روز، منیزیوم، مس، فسفر و ویتامین های خانواده B می باشند.
فواید
پسته فاقد کلسترول بوده و در عوض دارای چربی های اشباع نشده تکی می باشد که مانند سایر آجیل ها به شما در حفظ سلامت قلب کمک می کنند. مس، منیزیم و ویتامین های B موجود در آن عملکرد سیستم ایمنی بدن را افزایش داده و بدن را در حال تناسب نگه می دارند.

گردو
گردو یکی از انواع آجیل ها می باشد که بیشترین فایده را برای قلب دارد. نه تنها فاقد چربی های اشباع شده می باشند بلکه حاوی امگا 3 نیز می باشند. یک مشت گردو، دارای امگا 3 بیشتری نسبت به 30 گرم ماهی قزل آلا دارد.
فواید
امگا 3 موجود در گردو از ابتلا به بیماری های قلبی جلوگیری کرده و لخته های خونی موجود در شریان های قلب را از بین می برد. در حالی که امگا 3 از آرتروز و افسردگی جلوگیری می کند شما می توانید با مصرف گردو اسکی بروید، قلاب بافی کنید و در اوج پیری با صدای بلند بخندید.

گردوی امریکایی
این نوع گردو شامل خواص غذایی بیشماری می باشد: استروئید، زینک، ویتامین E ، فسفر از انواع آنها می باشد.
فواید
شاید نتوانند از شکسته شدن قلب شما جلوگیری کنند اما می توانند از آن محافظت کنند. استروئید موجود در آن به کاهش کلسترول خون کمک می کند. بر اساس تحقیقاتی که در دانشگاه نیومکزیکو انجام شده مصرف ¾  این ماده به طور روزانه کلسترول بد خون را به طور قابل توجهی پایین اورده و خون را تصفیه می کند. زینک موجود در آن شما را در مقابل انواع عفونت ها مصون می کند. ویتامین مانع بروز سرطان است و ویتامین A صورت شما را باز و بشاش می کند.

ماکادمیا
مانند سایر انواع آجیل ها 85% در صد آنرا چربی های اشباع نشده تکی تشکیل میدهد و دارای پتاسیم و منیزیم نیز می باشند.
فواید
میزان زیاد چربی های اشباع نشده حاکی از توانایی بالا در رفع لخته های خونی در شریان های قلبی می باشد. منیزیم و پتاسیم نیز برای سایر قسمت های بدن مفید هستند و برای ماهیچه های، سیستم عصبی، عملکرد قلب، حفظ تعادل آب بدن، سطح کلی انرژی و فعال کردن ویتامین های B ضروری می باشند.

فندوق
فندوق میوه ای شبیه به بلوط می باشد و با اینکه بسیار کوچک است منبع مناسبی از مواد غذایی و به ویژه ویتامینE و سلنیم می باشد.
فواید
اگر همراه با شکلات های خوشمزه مصرف نشوند، می توانند فواید بیشماری را برای حفظ سلامت بدن شما به همراه داشته باشند. سلنیم مانع پیری زودرس و فرسایش بافتها می شود و ویتامین E نیز در تولید گلبول های سفید و قرمز خون موثر است.

جوز برزیلی
شامل پروتیین، سلنیم، نیاسین، منیزیم، مواد فیبردار و ویتامین E می باشد.
فواید
سلنیم و ویتامین E به بدن در مبارزه با رادیکال های آزاد (ملکول هایی که به راحتی می توانند دیواره های سلولی را تخریب کنند) کمک می کنند. مواد فیبردار فرایند گوارش را روان می سازند و منیزیم انرژی زیادی را به بدن می دهد.

بلوط
بر خلاف سایر آجیل ها داخل بلوط سفت و سخت نبوده و نرم و آبدار می باشد. به این دلیل که دارای مقداری تانیک اسید هستند، نمی توانید آنرا نپخته مصرف کنید زیرا ممکن است دچار ناراحتی های مزاجی شوید. می توانید آنرا به صورت پخته و یا بو داده مصرف کنید.
فواید
شامل ویتامین C,B6 می باشد. ویتامین C حاوی آنتی اکسیدان می باشد که بروز سرماخوردگی و عفونت جلوگیری می کند. ویتامین B6 نیز به تولید پروتیین، هورمون و سلول های جدید کمک می کند. پتاسوم نیز عملکر سیستم عصبی و جریان خون را بهبود می بخشد.

میوه درخت کاج
میوه کاج به طور کلی به عنوان آجیل شناخته نمی شود اما به عنوان یک دانه، دارای خواص بسیار زیادی است. اما اجازه ندهید تا ظاهر کوچک آنها شما را فریب دهد. این دانه های کوچک مغذی می باشند و شامل: ویتامین  A,C,D می باشند.
فواید
دارای چربی های اشباع نشده هستند و راه شما را در جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی هموار می سازند. ویتامین D با جذب کلسیم، داندان ها و استخوان های سالم تری را برای شما درست می کند. ویتامین A,C نیز بینایی شما را تقویت می کنند و سیستم دفاعی بدن را نیز تقویت می کنند.


در رژیم غذایی خود آجیل را بگنجانید
بهترین راه استفاده از آجیل این است که آنها را در غذاهایی که مصرف می کنید بریزید و یا از آن به جای میان وعده های ناسالمی مثل چیپس و یا شیرینی استفاده کنید.
چند دستورالعمل که ما را تشنه مصرف آجیل می کند:
·    استفاده از گردو در سالاد سبزیجات ( به اندازه یک مشت).
·    می توانید از میوه درخت کاج به همراه نعناع و ریحان و کمی روغن غذای خوشمزه ای درست کنید.
·    بادام زمینی و کاشو را به همراه مقداری رشته فرنگی در آب بخیسانید، مقداری سس،آبلیمو، تن ماهی، سبزی تازه به آن اضافه کنید و تفت دهید. می توانید برای خوشمزه تر شدن، روی آن مقداری آجیل پودر شده بپاشید.
·    گردوی آمریکایی را به همراه سیب زمینی و شکر بپزید و بعد میل کنید.
·    مرغ، کاشو، زنجبیل: مرغ را به صورت لایه های نازک در آورید و سپس زنجبیل و کاشوی خرد شده را به آن اضافه کنید و سرخ کنید. برای طعم بهتر می توانید مقداری سس سویا و عسل نیز به آن اضافه کنید.
·    بادام را می توانید به همراه کرن فلکس برای صبحانه میل کنید.
·    بالکارا: نوعی دسر یونانی است که با گردو تهیه می شود.
·    پلو به همراه سالاد پسته.
·    با استفاده از تمام آجیل هایی که ذکر کردیم و مقداری کشمش و سایر میوه های خشک کرده و بادام زمینی یک دسر خوشمزه درست کنید.

چه زمان نباید آجیل مصرف کرد ؟
با اینکه تمام انواع آجیل ها دارای چربی های اشباع نشده می باشند اما پس از اینکه به کارخانه می روند عملیاتی برای خوش طمع شدن بروی آنها انجام می شود که درصد شکر، سدیم و چربی آنها را تا حد زیادی کاهش می دهد، از نگهدارنده های شیمایی نیز برای دوام بیشتر بر روی آنها استفاده می کنند. از خوردن آجیل شور و یا عسلی خود داری کنید چراکه دارای مقدار زیادی چربی می باشند و می توانند به راحتی فشار خون را افزایش داده و سایز شما را نیز زیاد کنند.
باید مراقب باشید که تبلیغات کاکائو ها و شکلات های فندقی و گردویی شما را فریب ندهد. شکر؛ چربی و مواد نگه دارنده ای که در شکلات ها وجود دارد تمام خواص آجیل را از بین می برد.
نکته دیگر این است که در حدود 1% از کل مردم به آجیل حساسیت دارند. اگر شما تصور می کنید که جزئی از آن افراد هستید پس بهتر است طرف آجیل نروید. برخی افراد به درخت این میوه ها آلرژی دارند و سایرین به خود آجیل. اما عده ای نیز هستند که نسبت به هر دو آلرژی دارند. در هر صورت هر تحریکی ممکن است بیماری را حاد تر کرده و سلول های عصبی واکنش شدیدتری از خود نشان دهند و بیمار دچار مرگ شود.

حقایق جذاب
میدانم که تا این لحظه بسیار متعجب شده اید اما اگر 5 بار در هفته یک مشت آجیل میل کنید از تمام خواصی که برایتان ذکر کردیم بهرمند خواهید شد. و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت در شما تا حد زیادی کاهش پیدا می کند. مصرف مقدار ذکر شده باعث اضافه وزن نمی شود و جلوی اشتهای شما را نیز می گیرد.
حالا که از فواید آجیل آگاه شدید شاید از خود بپرسید که طرز نگهداری آنها به چه صورت است؟ اگر برایتان مقدور می باشد باید آنها را با پوست درون ظرف های دربسته نگهداری کنید. در این حالت نباید بیش از 6 ماه در یخچال قرار بگیرند، اما می توانید آنها را برای 1 سال به حالت فریز شده نگهداری کنید. اگر آنها را از پوستشان جدا کنید چیزی بیش از دو هفته تازه نمی مانند و باید در محل خشک و خنک قرار داده شوند.

دست به کار شوید و آجیل بخورید!
اگر می دانید که نسبت به آجیل حساسیت ندارید، شروع کنید و سرخودتان را با خوردن آن گرم کنید. شاید کوچک باشند اما توانایی های زیادی دارند. شامل مواد بسیار مغذی می باشند که ریسک سکته قلبی را کاهش می دهند، مانع بروز سرطان هستند و عمر را طولانی تر می کنند. این موارد کافی است که شما را جذب خوردن آجیل کنید




سه شنبه 6/11/1388 - 14:47
رويا و خيال
برق نگاه

مثل آسمون که امیدش

چند تا ستاره است

دیدن برق نگاهت

واسه من

عمر دوباره است
دوشنبه 5/11/1388 - 14:49
شعر و قطعات ادبی

بنشین

دل ودین بردی و اکنون پی جانان آمده ای

بنشین تا به تو آن هم بسپارم بنشین

آمدی کز غم بیرون ز شمارم پرسی

بنشین تا به تو یک به یک بشمارم بنشین
دوشنبه 5/11/1388 - 14:48
آموزش و تحقيقات

تاریخچه ارتباطات ماهواره در ایران
بهره برداری از ارتباطات ماهواره ای در ایران با گشا یش نخستین
 ایستگاه زمینی در فاصله 55 کیلومتری همدان از مهرماه 1348 به
منظور برقراری ارتباطات تلفنی , تلکس و تلویزیونی با کشور های
اروپایی-آمریکایی آغاز شد.این ایستگاه زمینی که بعدها به شهید قندی
 تغییر نام یافت ابتدا مجهز به آنتن با قطر 30 متر و وزنی درحدود
380 تن بود.این ایستگاه در آغاز فعالیت , توانایی برقراری ارتباطات
8 کانال تلفنی و فرستادن و دریافت یک برنامه تلویزیونی از طریق
 ماهواره انتل ست را بر فراز اقیانوس اطلس داشت.
 به علت بیاز به ارتباط با کشورهایی آسیایی , در سال 1353
 این ایستگاه به آنتن دیگری به قطر 30 متر و وزن 290 تن مجهز شد
 که ارتباط ماهواره ای با کشورهای آسیایی و دیگر کشور های
 اروپایی رااز طریق ماهواره انتل ست –که بر فراز اقیانوس هند
 قرار داشت برقرار می کرد. با گسترش ارتباطات ماهواره ای
 و به خاطر به کارگیری فناوری جدید در رفع نیازها , توسعه
ارتباطات و کاربرد های مختلف آن , مرکز ارتباطات ماهواره ای
بومهن و ایستگاه زمینی اصفهان توسط شرکت مخابرات در
 سال 1365 نصب و راه اندازی شد.در حا ل حاضر مرکز
ارتباطات ماهواره ای بومهن, ایستگاه زمینی شهید قندی و
 ایستگاه زمینی اصفهان با داشتن آنتن های گیرنده و فرستنده
 مناسب , ارتباطات ماهواره های ایران را برقرار میکنند.


دوشنبه 5/11/1388 - 14:46
آموزش و تحقيقات
مقدمه

سیستم های مخابراتی اطلاعات را از مبدا به مقصدی آن طرف تر می فرستند . کاربرد سیستم های مخابراتی چنان متعدد است که نمی توانیم تمام انواع آن را ذکر کنیم. یک سیستم نوعی اجزای متعددی دارد که تمام رشته های برق را می پوشاند - مدار , الکترونیک , الکترومغناطیس , پردازش سیگنال , میکروپروسسور , و شبکه های مخابراتی تنها تعدادی از رشته های مربوط به این زمینه است به همین خاطر موضوع را از دیدگاه کلی تر بررسی می کنیم . کار اصلی تمام سیستم های مخابراتی انتقال اطلاعات است.

اولین پیام مخابراتی فرستاده شده در سال 1838میلادی از طریق یک خط 16 کیلومتری توسط مورس فرستاده شد . متن این پیام از این قرار بود
"Attention , the Universe! By kingdoms,right wheel!"

اکنون پس از یک قرن نیم مهندسین مخابرات تا آنجا پیش رفته اند که بینندگان تلویزیونی فضانوردان مشغول کار در فضا را می بینند .تلفن , رادیو و تلویزیون بخش های جدا نشدنی از زندگی امروزی هستند . مدارهای دوربردی در جهان به وجود آمده است که نوشته , داده , تصویر منتقل می کنند . کامپیوترها از طریق شبکه های بین قاره ای با هم صحبت می کنند , و می توانند تقریبا تمام وسایل برقی منزل را کنترل کنند . دستگاه های مخابرات بی سیم شخصی هرجا برویم ارتباط مان را حفظ می کنند . مسلما نسبت به دوران مورس گام های بزرگی برداشته شده است . باز هم مسلما در دهه های آینده پیشرفته های بسیاری در زمینه ی مهندسی مخابرات صورت خواهد گرفت.

اجزای سیستم مخابراتی
هر سیستم مخابراتی چند جز اصلی دارد , فرستنده , کانال مخابراتی و گیرنده

     فرستنده

سیگنال ورودی را پردازش می کند تا یک سیگنال مخابراتی مناسب با مشخصات کانال انتقال ایجاد کند. پردازش سیگنال برای انتقال تقریبا همیشه با مدولاسیون همراه است و می تواند شامل کدگذاری هم بشود .

     کانال مخابراتی

محیطی الکتریکی است که پلی بین منبع و مقصد است . این کانال می تواند یک زوج سیم , یک کابل هم محور , یک منبع رادیویی , یا پرتو لیزر باشد . هر کانالی مقداری تلفات و تضعیفانتقال دارد , پس با افزایش فاصله توان سیگنال به تدریج کم می شود.

     گیرنده

گیرنده روی سیگنال خروجی کانال عمل کرده , سیگنال مناسب را برای مبدل واقع در مقصد فراهم می کند . در عمل گیرنده شامل تقویت برای جبران تلفات انتقال و دمدولاسیون و کدگشایی برای معکوس کردن پردازش سیگنال انجام شده در فرستنده می باشد . فیلترکردن نیز عمل مهم دیکری است که در گیرنده انجام می شود

 
ارسال پیام

ارسال پیام به دو صورت دیجیتال و آنالوگ صورت می پذیرد .
پیام آنالوگ کمیتی فیزیکی است که با زمان تغییر می کند و این تغییر معمولا به صورتی هموار و پیوسته صورت می گیرد . فشار اکوستیکی حاصل از صحبت کردن  موقعیت زاویه ای ژیروسکوب هواپیما , یا شدت نور در نقطه ای از تصویر تلویزیونی نمونه هایی از پیام های آنالوگ هستند . چون اطلاعات در شکل موج متغیر با زمان نهفته است .
پیام دیجیتال رشته ی مرتبی ار نمادهای برگزیده از یک مجموعه متناهی از عناصر گسسته است . فهرست تغییرات ساعت به ساعت دما , یا کلید هایی که از صفحه کلید فشرده می شوند نمونه هایی از پیام های دیجیتال هستند . چون اطلاعات در نماد های گسسته نهفته است
در کامپیوتر ها از دو نماد صفر و یک استفاده می شود
 
انواع انتقال

     انتقال یکطرفه در این نوع انتقال فقط یک فرستنده و یک گیرنده وجود دارد مانند رادیو یا تلویزیون که وسایل ما نقش گیرنده را ایفا می کنند

  هر طرف یک فرستنده و یک گیرنده دارند و انتقال در هر دو طرف امکان پذیر است ولی نه به طور هم زمان مانند بیسیم. انتقال دو طرفه


نیمه دو طرفه است با این تفاوت که انتقال همزمان در دو جهت امکان پذیر است مانند تلفن کامل این انتقال نیز همانند


 


ماهواره چیست؟
به یك تعریف خیلی ساده و جامع میتوان گفت كه
  ماهواره، یا «قمر مصنوعی»، به دستگاه‌های ساخت بشر گفته می‌شود
که در مدارهایی در فضا به گرد زمین یا سیارات دیگر می‌چرخند.


ایده استفاده از ماهواره های ساخت دست بشر، برای اولین بار در پایان جنگ جهانی دوم بر سر زبان‌ها افتاد .دانشمند، ریاضی دان و نویسنده مشهور انگلیسی آرتور سی کلارک Arthur C Clarke یکی از بزرگ‌ترین خالقان داستان های تخیلی، برای اولین بار پیشنهاد قرار دادن یک ماهواره ارتباطی را در مدار ژیوسنکرون زمین Geostationary Orbit یا مدار کلارک که در فاصله تقریبا ۳۶۰۰۰ کیلومتری سطح زمین و بالای خط استوا (جایی که قابلیت دسترسی به تقریبا ۴۰٪ سطح زمین در آن مکان وجود دارد) قراردارد، را جهت پوشش سیگنال های رادیو یی و تلوزیونی را داد.

ماهواره ای که در مدار ژیوسنکرون زمین و در بالای خط استوا و هماهنگ با سرعت زمین و با زاویه ای ثابت، حرکت می کند، قسمت مشخصی از سطح زمین را بطور ثابت پوشش می دهد.از یک ایستگاه زمینی نیز بصورت یک نقطه ثابت، قابل رویت است .ماه، خورشید، و دیگر ستارگان و سیارات منظومه شمسی باعث تا ثیر گذاری بروی ماهواره در مدار خود می‌شود که احتمال جابخایی از مکان خود را دارد. برای جلوگیری از این مسیله، موتور های مخصوصی که بوسیله ایستگاه های زمینی کنترل می شوند، کمک می کنند که ماهواره‌ها در مکان خود ثابت باقی بمانند.

جهت برقراری ارتباط از یک ایستگاه زمینی، معمولاً احتیاج به یک دیش بزرگ که بنام Uplink Antenna معروف است، می باشد و باعث تمرکز اطلاعات ارسالی به ماهواره می‌شود . در ارتباط بین ماهواره و ایستگاه زمینی معمولاً از دو نوع موج و فرکانس متفاوت استفاده می‌شود .یکی برای Uplink و دیگری برای Downlink . دیش نصب شده بروی ماهواره، سیگنال ارسالی ازایستگاه زمینی را دریافت کرده و به یک دستگاه گیرنده می رساند و پس از یک سری پردازش، به فرستنده ماهواره انتقال میدهد و از طریق آنتن فرستنده ماهواره، مجدداً به سمت زمین باز تابش داده می‌شود .

سیگنال ارسالی به سطح زمین، بوسیله دیش های معمولی، دریافت و جمع آوری شده و به دستگاه گیرنده ماهواره، از طریق LNB انتقال پیدا می کند .

قدرت سیگنال دریافتی بر روی زمین، نسبت به فاصله و زاویه و …. ماهواره و نقطه گیرندگی، متفاوت بوده و بصورت یک الگوی خاص به نام سایه ماهواره یا footprint معرفی می‌شود .

همیشه قدرت سیگنال ماهواره در مرکز سایه، بیشترین مقدار را دارا می باشد و در گوشه ها، از کمترین مقدار، برخوردار است. توجه به این نکته لازم است که دریافت سیگنال در خارج است سایه، احتیاج به دیش های بزرگ تر، دارد . امواج سانتی متری، جهت ارسال سیگنال ماهواره به زمین، مورد استفاده قرار می گیرد که محدوده فرکانسی آنها بین ۳-۳۰ MHz می باشد .

دلیل اصلی استفاده از این امواج رادیویی کوتاه، انتشار راحت امواج و تاثیرات کم نویز و مزاحمت های فرکانسی است . البته فرکانسهای بالاتر از ۱۵ Ghz، بصورت وحشتناکی بوسیله اکسیژن هواوبخار  تضعیف می گردند. ماهواره‌ها سیگنالهای ارسالی خود را بصورت قطبی و با دو حالت افقی و عمودی ارسال می کنندو گاهی اوقات نیز بصورت دورانی، چپ گرد و راست گرد. در سیستمهای دیجیتال، امکان ارسال DATA و چندین شبکه تلویزیونی و رادیویی بروی یک فرکانس وجود دارد .

لغت ماهواره طبق تعریف , به سفینه ای گفته می‌شود که درمداری به دوریک سیاره معمولاً زمین درحال گردش باشد. در عصری که ما در آن زندگی می کنیم , ماهواره وتکنولوژی وابسته به آن آنچنان درتاروپود جوامع بشری نفوذکرده وبه پیش می تازدکه نقش تعیین کننده آن درسیرتحولات تمدن بشری ,قابل توجه است .بخشی ازتحقیقات وپژوهشهای علمی -تخصصی که درآزمایشگاههای مسقتر در فضا انجام می‌شود , هرگز نمی‌توانست روی کره زمین جنبه عملی به خود گیرد. این تحقیقات که بسیارمتعدد ومتنوع است ,درتخصصهای پزشکی , داروسازی , مهندسی مواد, مهندسی ژنتیک ودهها مورددیگر, تا به حال دستاوردهای بسیار ارزنده ای را به جوامع بشری عرضه کرده است .ماهواره‌ها که در فضا درحال گردشند, می توانند اطلاعات باارزشی در اختیارانسان قرار دهند که منجربه تحولات شگرفی در زمینه های گوناگون شود. ماهواره های کشف منابع زمینی هواشناسی , مخابراتی , پژوهشی ونظامی ازاین نوعند.



 





تاریخچه پیدایش ماهواره

 
مدتها انسان در تلاش بود تا راه حل مناسب واقتصادی برای
 ارتباطات بین المللی ، منطقه ای و محلی بیابد تا اینکه در
 سال 1970 میلادی اولین ماهواره مخابراتی به فضا پرتاب شد
 ولی ارتباطات بین المللی از سال های قبل یعنی در سال 1850
 بوسیله کابل تلگرافی زیر دریائی بین کشورهای فرانسه وانگلستان
برقرار شد این روش ارتباط بیش از نیم قرن ادامه داشت تا
در سال 1901 با استفاده از امواج و بهره گیری از امواج
 مخابراتی بی سیم آغاز گردید و25 سال بعد کشور انگلستان
 تکنولوژی ارتباطات با استفاده از امواج کوتاه رادیوئی را
 تکمیل کرد و پس از پایان جنگ جهانی دوم سیستم های
 انتقال از طریق شبکه مایکروویو بطور سریع توسعه یافت در
سال 1965 یک سیستم انتقال بنام کابل هم محور تلفنی با چندین
 کانال بین آمریکا و اروپا (انگلیس) برقرار شد که در واقع یک
قدم مهم در توسعه مخابرات بین المللی (راه دور) از نقطه نظر
 کیفیت وکمیت محسوب می شد در همان سال سرویس ارتباطات
 ماهواره ایی بین آمریکا و اروپا وبالعکس برقرار شد که تا بحال
 بهترین ومدرترین ارتباط بین المللی شناخته شده است.


کاربرد ماهواره

امروزه موارد استفاده از ماهواره های مخابراتی و تاثیر فراوان
 آن بر زندگی انسانها گسترش قابل توجهی یافته است بطوریکه
 علاوه بر انتقال اطلاعات مختلف صدا و تصویر و . . . ، اخبار
 توسط ماهواره ها ، کاربردهای وسیع آن در زمینه کشاورزی ،
 تبلیغات ، هواشناسی ، نجوم ، ترافیک دریائی و هوائی ، پست ،
 عکس برداری فضائی ، معادن ، اکتشافات ( نفت و گاز ) ، دور درمانی و مخابرات شامل تلفن و تلکس ، اطلاعات کامپیوتری و از همه مهمتر برنامه های آموزشی نیز به سرعت رو به پیشرفت بوده و در جهت اهداف زیر مطرح می باشد


جهش بخشیدن به تعلیم و تربیت در گروه های مختلف سنی-1
 2-ارتقاء سطح تحصیلات در دبیرستان ها ، دانشگاهها و توسعه دوره های
 کوتاه مدت تحصیلی در صورت لزوم
 3-تربیت معلم و آموزش های جدید برای تقویت کادر شاغل در
 نظام آموزشی
 4-آگاهی بخشیدن به مردم درباره مسئولیت های اجتماعی وکشوری
 و تربیت یک جامعه مجهز به شناخت
 5-به صورت سمینار در آوردن اخبار و اطلاعات ملی ، بین المللی
 و مباحث ایدئولوژیک
 6-کمک به فعالیتهای ملی در زمینه تولید ، کشاورزی ، عمرانی ،
 بهداشتی و خانوادگی
 7-تشویق مردم به سواد آموزی و حرفهای وکسب مهارتهای ضروری
 8-وسعت دادن به سطح فکر ، قضاوت درست درباره موقعیت های
زندگی و ایجاد رشد فکری با ایجاد تحرک برای بالا بردن آن
 تمرکز توجه به مسائل ملی و اجتماعی و اقتصادی در رابطه
 با توسعه و تجدید سازمانهای ملی و بین المللی


انواع ماهواره ها از نظر کاربرد

 
انواع ماهواره ها (قمرهای مصنوعی) از نظر نوع کاربرد
ماهواره های نظامی-1
 ماهواره های جاسوسی-2
 ماهواره های عکاسی-3
 4-ماهواره های اطلاعاتی
 رهگیری و جاسوسی مخابراتی-5
ناوبری-6
7-ماهواره های جاسوسی و نظارت دریائی نظامی
 جاسوسی هشدار دهنده-8
 9-استراق سمع الکتریکی
 10-هواشناسی
 11-علمی و نظامی
 12-ماهواره های مخابراتی و نظامی
ماهواره هایی نیز به عنوان تجاری و مخابراتی فعالیت می کنند که علاوه بر
 انتقال کانال تلفنی ، تلگرافی و . . . چند کانال تلویزیونی را نیز انتقال
می دهند که بخشی از پهنای باند ترانسپوندر ماهواره به این موضوع اختصاص دارد.

ماهواره های غیر نظامی
 
1-ماهواره های مخابراتی تا سرویس ثابت ، این سرویس ها ماهواره ایی
 بطور کلی شامل وارد زیر هستند:
ماهواره های شبکه جهانی اینتلست ، شبکه جهانی اینتر ااسپوتینگ ،
 شبکه جهانی اینمارست ، ماهواره های منطقه ایی نظیر پالایا ، عرب ست ،
اوتل ست ، آیدان ، نوردیک و سرویس های منطقه ای محلی
 نظیر سی اس ژاپن (CS) آنیک کاندا ، اینتل ست هندوستان ، زهره ایران ( که متاسفانه طرح پرتاپ آن از سال 1372 مسکوت مانده است و اخیرا مسئولین ضرورت وجود ماهواره ایران را درک وبا کشورهای آسیایی ومنطقه ای طرح ساخت و پرتاب آن را تا سه سال دیگر وعده داده اند ) ، ماهواره های محلی استرالیا ، عربستان ، الجزایر ، فرانسه ، آمریکا و روسیه (وارث شوروی سابق)
 ماهواره سیار هوانوردی-2
 سیار دریانوردی-3
 سیار زمینی-4
سیار به بخش صدا و تصویر-5
 6-سرویس های ماهواره ای دریایی
7-سرویس های ماهوارهای برای اکتشافات زمینی و دریایی نظیر
 -sea sat - land sat و . . .
 سرویس های ماهواره ای جهت مقیاس اندازه گیری-8
 سرویس ماهواره ای رادیو آماتوری-9
 سرویس فرکانس استاندارد-10
 11-سرویس جهت یابی رادیوئی
 (syncronize) 12-سرویس سیگنال زمانی
 سرویس تحقیقات فضائی-13
 سرویس عملیات فضائی-14
 سرویس رادیو نجومی-15
 سرویس ماهواره به ماهواره-16
 سرویس ژئوفیزیک-17
 سرویس محبط زیست-18
 هواشناسی-19
 سرویس اقیانوس شناسی-20
در سرویس هایی که ذکر شد ملاحظه می گردد که جهان چه استفاده گسترده ای
 از سیستم ماهواره ای می کند و چه نقش انکار نا پذیری در زندگی بشر
 امروزی دارد و ما باید در تلاش باشیم این فاصله را به حداقل برسانیم امروزه
 کاربرد تکنولوژی فضائی بسیار وسیع شده و نمی توان آن را در چند صفحه
 توضیح داد تا به حال هزاران ماهواره در زمینه های نظامی ،
 جاسوسی ، سری ، هوائی . . . به فضا پرتاب شده و می شود که اخبار
 برخی از آنها در رسانه های ارتباط جمعی منتشر نمی گردد.





آشنایی با ماهواره‌های مخابراتی

گسترش ارتباطات در سطح جهان، استفاده از سیستم‌های مخابراتی را با ظرفیت وسیع‌تر، پوشش بیشتر و كیفیت بهتر ایجاب می‌كند. یكی از روش‌هایی كه می‌تواند به طور مناسب جوابگوی نیازهای فعلی و آتی بشر در این زمینه باشد، استفاده از ماهواره‌های مخابراتی است.
ماهواره مخابراتی، قمر مصنوعی یا سفینه‌ای است كه از طریق آنتن خود، سیگنال‌های الكتریكی را از فرستنده‌ای بر روی زمین دریافت می‌كند. این سیگنال‌ها به علت افت بسیار زیادی كه بر اثر طی مسیر طولانی داشته‌اند توسط تقویت‌كننده‌های درون ماهواره تقویت می‌گردند و سپس با فركانس نوسان‌ساز محلی مخلوط می‌شود و تغییر فركانس می‌دهد و سرانجام پس از تقویت مجدد به آنتن فرستنده ماهواره داده می‌شود تا به طرف ایستگاه‌های زمینی مورد نظر زیر پوشش، فرستاده شود. چون ماهواره‌های مخابراتی سیگنال‌ها را تقویت می‌كنند و بازگشت می‌دهند، بیشتر به عنوان تكراركننده و رله‌ شناخته می‌شوند و قادرند دو نقطه در فواصل بسیار دور را به هم ارتباط دهند. ماهواره‌‌های مخابراتی معمولاً در مدار خاصی از كره زمین به نام ژئوسنكرون (همزمان با حركت زمین) تقریباً در ارتفاع 36000 كیلومتری از سطح دریا قرار می‌گیرند. (فاصله‌ای كه در آن از طرف زمین نیروی جاذبه به ماهواره وارد نمی‌شود) چنین ماهواره‌ای با سرعت و جهتی همسان با كره زمین در حال حركت است و دور كره زمین را در مدت 24 ساعت طی می‌كند. در این شرایط ماهواره در مكان بالای خط استوا نسبت به زمین ثابت می‌شود و از این رو آنها از نظر فرستنده‌ها و گیرنده‌های روی زمین ثابت به نظر می‌آیند. بنابراین به كمك فرستنده‌ای بر روی زمین و یك ماهواره بر روی مدار، می‌توان سیگنال‌ها را به گیرنده‌های مستقر در بخشی از زمین فرستاد كه حدود یك‌سوم سطح زمین را بپوشاند به این ترتیب می‌توان حداقل با سه ماهواره با فواصل 120 درجه نسبت به هم و تعدادی مراكز فرستنده و گیرنده تمام نقاط روی زمین را تحت پوشش قرار داد.

در حال حاضر سیستم ماهواره مخابراتی در سه ناحیه بر فراز اقیانوس‌های اطلس، هند و آرام قرار دارند و كلیه كشتی‌ها را در دریاها و اقیانوس‌ها زیر پوشش خود قرار داده‌اند و می‌توان با استفاده از آنها در اطراف كره زمین به آسانی از كشتی به كشتی، ساحل به كشتی یا هر نوع وسیله دریایی و برعكس و به طور كلی با شبكه‌های محلی، منطقه‌ای و بین‌المللی مخابراتی، ارتباط برقرار كرد.

در واقع هر جا یك ترمینال ماهواره‌ای وجود داشته باشد، امكان استفاده از سیستم ماهواره‌ای فراهم خواهد بود و می‌توان این ترمینال‌ها را بر روی كشتی، هواپیما و واحدهای متحرك زمین قرار داد و با نقاط دیگر ارتباط برقرار نمود. موارد استفاده ماهواره مخابراتی و تأثیر فراوان آن بر زندگی بشر باعث شده كه روز به روز توجه انسان به این وسیله ارتباطی افزایش یابد. كاربردهای وسیع آن در هوانوردی، دریانوردی، پزشكی، ارتباط تلفنی، تلگراف، تلكس، فاكس، تلویزیون، انتقال اطلاعات كامپیوتری و غیره باعث شده كه وجود یك ماهواره مخابراتی مستقل برای هر كشور امری ضروری باشد. داشتن ماهواره مخابراتی مستقل باعث ایجاد تسهیلات در امر انتقال اطلاعات كامپیوتری از دانشگاه‌ها به مراكز تحقیقات و بالعكس، پوشش كلیه نقاط كشور از نظر برنامه‌های تلویزیونی، رادیویی و تلفنی و كاربردهای وسیع و متنوع دیگری خواهد شد. ماهواره مخابراتی معمولاً بین 8 تا 12 سال عمر می‌كنند و انرژی خود را به وسیله سلول‌های خورشیدی، از نور خورشید تأمین می‌نمایند. میزان سوختی كه مورد نیاز سیستم فرعی برای حفظ موقعیت ماهواره است، یكی از عواملی است كه عمر ماهواره را محدود می‌كند. از كار افتادن تدریجی سلول‌های خورشیدی كه در سیستم فرعی تغذیه قدرت الكتریكی قرار دارند نیز عمر ماهواره را محدود می‌سازد.


به طور كلی یك سیستم ماهواره ای را در چهار بخش
 می توان مورد بررسی قرار داد.

    بخش فضایی-1

ماهواره ها به عنوان یک تکرار کننده در فضا به کار می روند.
آنها امواج فرستاده شده از ایستگاه زمینی را دریافت کرده,
 فرکانس آنها را تغیر داده یا تقویت کرده و سپس به منطقه
 پیش بینی شده می فرستد. عمر ماهواره ها معمولا بین 7
 تا 10 سال است.یک ماهواره توسط سلول های جذب کننده
انرژی خورشیدی تغذیه می شود و در هنگام خورشید گرفتگی
 باطری هایی را به کار می گیرد که عمر آن ها یکی از عوامل موثر
 در تعیین عمر ماهواره است.
عامل دیگر در تعیین عمر ماهواره ها مقدار سوخت ذخیره شده
 در ماهواره است که برای مصرف در میکروموتورها است.
 میکروموتور ها به منظور اصلاح موقعیت ماهواره ها در مدار
 به کار می رود.

بخش زمینی-2

بخش زمینی شامل ایستگاه های زمینی واجزای آن در زمین است.
 یکی از بخش های مهم درایستگاه زمینی آنتن است که درجه اهمیت
 آنتن ها بستگی به قطر آنتن و سایر استاندارد های مربوطه دارد..

 ساختمان ماهواره ها -3

ماهواره ها از دو بخش تجهیزات مخابراتی و غیر مخابراتی تشکیل شده است.
 زیر سامانه های مخابراتی , آنتن ها و تکرار کننده ها هستند.
در بخش مخابراتی , دستگاهی و جود دارد که وظیفه تکرار کننده های
رادیوئی (رله) را انجام میدهد و ترانسپاندر نام دارد.
ترانسپاندرها سیگنال های فرستاده شده از زمین را دریافت و پس از
 تقویت و تغیر فرکانس , آنها را به زمین میفرستند.
آنتن های مربوط به این تراسپاندرها , به گونه ای طراحی شده اند
 که فقط بخش هایی از سطح زمین را که درون شبکه ماهواره ای قرار دارند,
 پوشش دهند. بخش غیر مخابراتی ماهواره ها که در واقع پشتیبانی فنی آن
است شامل سامانه کنترل حرارتی , سامانه کنترل موقعیت و مدار,
 ساختمان مکا نیکی , سامانه منبع تغزیه و موتور اوج گیری است..

 پوشش ماهواره ها -4

یکی از مهمترین مسائل طراحی سامانه های ماهواره ای , پوشش دهی
 ماهواره ای زمین است.برای طراحی بخش های مختلف سامانه ماهواره ای
 نظیر تعداد ماهواره ها یی که باید استفاده شود, انتخاب مدار, فرکانس و
همچنین داشتن مقدار سطح پوشش دهی زمین ضروری است.
وسعت سطح زیر پوشش ماهواره ها اصولا با ارتفاع آن ها , حداقل زاویه
 ارتفاع مجاز برای دیدن ماهواره توسط آنتن ایستگاه و همچنین پهنای پرتو
 آنتن ماهواره ارتباط دارد.

تمام سطح زمین غیر از قطبین را توسط سه ماهواره می توان پوشش داد
 و حداقل زاویه ای که آنتن های داخل این پوشش برای دیدن ماهواره لازم
 دارند ’حداقل زاویه ارتفاع’ می گویند. به طور کلی اندازه و شکل واقعی
 سطح زیر پوشش ماهواره توسط مشخصه آنتن ماهواره تعیین میشود.
 در این مورد چند نوع پوشش توسط ماهواره های ثابت امکان پذیر است:

  4-1پوشش عمومی : این نوع پوشش بزرگترین منطقه ممکن از سطح زمین را 
 در بر می گیرد و برای دریافت آن انتن های بزرگ لازم است.

 4-2پوشش منطقه ای : بخشی از کره زمین را پوشش می دهد و
 سطح زیر پوشش آن از پوشش عمومی کمتر است.

 4-3پوشش نیم کره ای : بخشی از کره زمین که معمولا پوشش نیم کره ای
 را تشکیل میدهد و در شبکه انتل ست به کار رفته است.

 4-4پوشش نقطه ای : پوشش فقط بر روی یک کشور یا یک نقطه خاص
 متمرکز خواهد شد که در این حالت سیگنال دریافتی قوی تر بوده و
 دریافت آن با آنتن های کوچک امکان پذیر است.

 4-5پوشش شکل داده شده : در این حالت پرتو آنتن برای زیر پوشش قرار
 دادن کشور یا محلی مشخص از همان کشور خواهد بود و حتی میتوان یک کشور
 را از پوشش خود خارج کند.

تقسیم بندی ماهواره ها از لحاظ وزن:

  بیشتر ماهواره های مدار ثابت نسبت به زمین از نوع ماهواره های بزرگ هستند

ماهواره بزرگ : با وزن بالای  1000  کیلو گرم-1

 ماهواره متوسط : با وزن بین 500 تا 1000 کیلو گرم-2

 ماهواره کوچک : با وزن بین 100 تا 500 کیلو گرم-3

  4-ماهواره میکرو : با وزن بین 10 تا 100 کیلو گرم

این ماهواره ها به دلیل صرفه اقتصادی و امکان شبه سازی
 ماهواره بزرگ با آن ها , در زمینه های پژوهشی-آزمایشگاهی
 دارای کاربرد وسیعی هستند.همچنین برای ماموریت های هواشناسی
  تقویت و پخش دوباره سیگنال ها, مخابرات, تلفن همراه و
 نقشه برداری از مناطق دور دست دارای توانایی های خوبی است

 ماهواره نانو : با وزن بین 10 کیلوگرم وکمتر و هزینه ساخت 1 میلیون دلار -5




اجزای سیستم ماهواره ای مخابرات

سیستم ماهواره ای مخابرات مجموعه ای است از ایستگاههای فضایی و ایستگاههای زمینی به منظور ایجادارتباطات رادیویی .بخشی ازاین سیستم ماهواره ای می تواند تنها ازیک ماهواره و .ایستگاههای زمینی مربوطه تشکیل می‌شود. این مجموعه , یک (شبکه ماهواره ای) نامیده می‌شود

ایستگاههای فضایی

ایستگاه فضایی شبکه ماهواره ای مخابرات , از ماهواره (بخش اصلی شبکه) و دستگاههای. جانبی تشکیل شده است

ساختمان ماهواره

ماهواره از دوبخش تجهیزات مخابراتی وغیرمخابراتی تشکیل شده است. زیرسیستمهای مخابراتی , آنتنها و تکرارکننده‌ها هستند. در بخش مخابراتی , دستگاهی وجود دارد که وظیفه تکرارکننده های رله رادیویی را .انجام می دهد و (ترانسپاندر) نام دارد ترانسپاندرها سیگنالهای فرستاده شده از زمین را دریافت وپس ازتقویت وتغییرفرکانس آنها را به زمین می فرستند.آنتنهای مربوط به این ترانسپاندرها طوری طراحی شده‌اند که فقط قسمت‌هایی ازسطح زمین را که. درون شبکه ماهواره ای قرار دارند, پوشش می دهد یک ماهواره معمولاً آنتنی همه جهته دارد که برای دریافت سیگنالهای فرمان صادره از زمین به کار می رود زیرا آنتنهای دیگر ماهواره احتمال دارد به سوی زمین نباشند. آنتن همه جهته همچنین برای کنترل سیستمهای فرعی در زمان پرتاب ماهواره و تعیین موقعیت آن به کارمی رود.بخش غیرمخابراتی ماهواره که در واقع قسمت پشتیبانی فنی آن است شامل سیستم کنترل حرارتی , سیستم کنترل موقعیت ومدار, ساختمان مکانیکی ,سیستم منبع تغذیه وموتور. اوج است

سیستم کنترل حرارتی ماهواره

این سیستم باید درجه حرارت دستگاهها و تجهیزات درون ماهواره را در حد متعادل و متعارف .حفظ کند

سیستم کنترل موقعیت ومدار

کنترل موقعیت ماهواره آن است که جهت تابش پرتو فرکانسهای رادیویی آنتن را برای منطقه .موردنظر درروی زمین ثابت نگه می دارد

ساختمان مکانیکی

ساختمان ماهواره باید به گونه ای طراحی شده باشد که بتواند نیروهایی را که بر اثر فشارهای دینامیکی در هنگام روشن شدن موتور و پرتاب وارد می‌شود , تحمل کند. بدنه ماهواره معمولاً از آلیاژ آلومینیوم سبک ساخته می‌شود که شامل سلولهای خورشیدی و منعکس کننده های آنتن نیز هست .این قسمت ازترکیب موادی مانند فیبرکربن که دارای استحکام وثبات ساختمانی خاصی است .ساخته می‌شود

سیستم منبع تغذیه

منبع اصلی تغذیه معمولاً سلولهای خورشیدی هستند. انرژی خورشیدی جذب شده برای شارژکردن .باتریهای ذخیره نیزمورداستفاده قرارمی گیرد.این باتریهاازنوع نیکل -کادمیم هستند

موتوراوج

نقش موتوراوج ایجاد مدار دایره ای شکل وجلوگیری ازانحرافات مداری ماهواره است .بعضی مواقع با.استفاده ازموتوراوج , ماهواره هارادرمدار ثابت مستقرمی کنند

ایستگاههای زمینی : ایستگاههای زمینی سیستمهای ماهواره ای مخابرات براساس نوع استفاده ازآنهاعبارت اند از: ایستگاههای ثابت ,ایستگاههای سیار.ایستگاههی زمینی ماهواره معمولاً ازچند قسمت تشکیل شده اند. آنتن , فرستنده , گیرنده , سیستمهای کنترل برقراری ارتباط ومنابع تغذیه مورد لزوم ایستگاه هر یک ازاجزای فوق شامل قسمت‌های مختلفی اند که متناسب با نوع ایستگاه زمینی , حجم وتجهیزات .آنها متفاوت خواهدبود

آنتن ایستگاههای زمینی

به طور کلی آنتن فرستنده , انرژی الکتریکی حاصل از یک منبع را در فضا به صورت امواج الکترومغناطیسی پخش می کند. سپس آنتن گیرنده این امواج رامی گیردوبه انرژی الکتریکی تبدیل می کند. در هر سیستم مخابرات رادیویی , آنتن نقش حساس و مهمی دارد, زیرا با انتخاب آنتنهای مناسب ونصب وتنظیم صحیح آنهامی توان تاحدزیادی بازدهی سیستم رابالا برد. علایم و سیگنالهای فرستاده شده از ماهواره توسط آنتنهای بزرگ یا کوچک دریافت می‌شودوسپس به دستگاه تقویت کننده انتقال می یابد. ایستگاههای زمینی دارای دو نوع آنتن فرستنده و گیرنده به صورت بشقابی در اندازه های مختلــــــف هستنــــد. این آنتنها اطــــلاعات را به صورت امواج رادیویی به فضا می فرستند یا از فضا دریافت می کننـــد. آنتن ایستگا ههای زمینی در ابعــــاد بزرگ و ساختمان مکانیکی معینی ساخته می شوند که قطرنوع قدیمی آنها به بیش از ۳۰۰ تن می رسد. از آنجا که فرکانس مورد نظر برای سرویس ثابت ماهواره درمحدوده فرکانسهای مگاهرتزوگیگاهرتزاست



خدمات سیستم  مخابرات ماهواره ای
از آغاز عصر مخابرات ماهواره ای تا کنون ماهواره های متعددی به فضا پرتاب شده اند که بعضی از این ماهواره ها مختص به انجام کارهای مشخص هستند و بقیه خدمات گوناگونی ارائه می دهند. ممکن است ماهواره ها برای خدمات مختلف فرکانس های مخصوص به خود داشته باشند و یا اینکه از یک باند فرکانس به صورت مشترک یا دیگر ماهواره ها استفاده کنند. انواع اصلی خدمات  مختلف ماهواره را که توسط اتحادیه بین المللی ارتباطات راه دور (ITU) در نظر گرفته شده است،می توان به صورت زیر بیان کرد:

1- سرویس ازتباطات ثابت ماهواره ای (FCC)

2- سرویس ازتباطات سیار ماهواره ای (MSS5) که خود شامل ایستگاههای سیار زمینی، هوائی و دریائی است.

3- سرویس پخش تلویزیونی به وسیله ماهواره یBSS

4- سرویس ماهواره ای برای تعیین محل ایستگاه های فرستنده (RDSS) 

5- سرویس هدایت رادیوئی ماهواره(RDSS)

علاوه بر سرویس های فوق اخیرا سرویس های بسیار دیگری نیز مطرح شده است و ما تنها به اصلی ترین موارد آن در زیراشاره کردیم

 

سرویس ماهواره ای ثابت

نیاز روز افزون به کانال های ارتباطی به خصوص برای ارتباطات بین قاره ای همراه با موفقیت های بدست آمده در پرتاب اقمار مصنوعی و به کار گیری آنها به عنوان رله های رادیوئی که همانند سیستم های زمینی با دید مستقیم عمل کرده ولی با تکرار کننده هائی که در فضا برروی ماهواره ها تعبیه شده اند باعث دگرگونی در ارتباطات شده اند.ماهواره های اولیه بر روی مدار غیر سنکرون و رد ارتفاع 10000 کیلومتر با کیفیت نا مناسبو ترافیک تلفنی 20دقیقه مورد استفاده بودند. برای رفع این مشکل، ماهواره ها بر روی مدار سنکرونی بالای خط استوا قرار گرفتند که نسبت به مدار های دیگر دارای محاسنی است که از آن جمله تامین ارتباطات 24 ساعته در نقطه ای از سطح زمین تنها نیاز به یک آنتن دارد .ازمدار سنکرون به عنوان منبع طبیعی محدود و به طور موثری طبق ضابطه های خاص استفاده می شود. ولی در اثر پرتاب ماهواره های متععدد به طور روز افزون و محدودیت در فرکانس های مورد استفاده ارتباطات ماهواره ای نمی توانند بدون تداخل فرکانسی از این امر استفاده کنند. بر این اساس ITN مدار ثابت سنکرون و طیف فرکانس را در منبع طبیعی محدود اعلام کرده است که متعلق به تمام کشور های جهان است و مقررات رادیوئی با توجه به این موضوع طوری تنظیم شده که استفاده از این دو منبع بر اساس اصل عدم تبعیض برای تمام کشورها امکان پذیر باشد.


قابلیت اطمینان و امنیت ماهواره ها در فضا

از آنجا که یک شبکه ماهواره ای شامل دو بخش فضائی و زمینی است لذا باید این دو بخش از نظر قابلیت ، اطمینان و امنیت مورد توجه قرار گیرد. به طور کلی قبل از پرتاب و همچنین ساخت آنها ملاحظاتی صورت می گیرد تا ماهواره هایی که در مدار قرار می گیرند دارای قابلیت اطمینان بالا باشند. بدین منظور در هنگام طراحی شبکه ماهواره ای به مسائلی از قبیل قابلیت ها و کیفیت تجهیزات  توجیه کافی می شود. در مورد امنیت ماهواره ها در فضا به خصوص در مدار سنکرون به عنوان یک امکان طبیعی می بایست مصون از تعرض باشند.


دوشنبه 5/11/1388 - 14:45
دانستنی های علمی


مرا هیچ لذتی بالاتر از دانستن
 نیست

اگر میدانی مرا آگاه کن

دوشنبه 5/11/1388 - 14:43
ادبی هنری

گاهی آنقدر غرق
 آرزویتان هستی كه
فراموش میكنی
 خودت آرزوی كسی هستی
آنچه زیباست عزیز نیست
آنچه عزیز است زیبا است

دوشنبه 5/11/1388 - 14:42
خانواده
راز دلت را به
چشمانت هم نگو
 چون می گریند و
 راز نگه نمی دارند

دوشنبه 5/11/1388 - 14:41
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته