• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1774
تعداد نظرات : 506
زمان آخرین مطلب : 3506روز قبل
ایرانگردی
آداب و رسوم مردم شهرهای مختلف ایران برای عزاداری در ایام محرم

تهران امروز: «نخل گردانی، طبق کشی، طشت گذاری، دسته‌های شاخسی واخسی، زارخاک، گِل مالی، بیل زنی و...» تنها مشتی از خروارها جلوه‌ها و مراسم‌های عزاداری است که مردم شهرهای مختلف ایران در این روزها و شب‌های عزای سید و سالار شهیدان انجام می‌دهند. محرم و عاشورا در فرهنگ مذهبی شیعه‌ها همواره جایگاه خاص و برجسته‌ای دارد و زمینه ساز مجموعه‌ای از سنت‌ها و مراسم‌هایی است که در طول تاریخ به عنوان میراثی معنوی نسل به نسل و سینه به سینه به دیگران منتقل می‌شود. این‌ها گوشه‌‌ای از آداب و رسومی است که مردم اقلیم‌های مختلف در شهرهایشان برگزار می‌کنند.

آذری‌ها: طشت‌گذاری

عزاداری شهرهای آذربایجان و اردبیل با دو رسم خاص «طشت گذاری» و دسته‌های «شاخسی، واخسی» معروف است که با مرثیه‌ها و آداب خاصی برگزار می‌شود. دسته‌های عزاداری «شاخسی، واخسی» (شاه حسین، وای حسین)، بنابر سنت دیرینه آذربایجانیان، همه ساله از دهه آخر ماه ذیحجه، فعالیت خود را شروع می‌کنند. به این شکل که دسته‌های عزاداری شاخسی، واخسی، از چند روز مانده به ماه محرم، شب‌ها در حسینیه‌ها و مساجد تشکیل شده و با حضور عزاداران، در صف‌هایی طویل و زنجیروار، راهی کوچه و خیابان شده و مرثیه‌ها و اشعار مذهبی در رثای سالار شهیدان و یارانش سرمی دهند. اوج این مراسم درظهر عاشورا و پس از اتمام عزاداری ظهر عاشوراست که عزاداران، با ذکر «شاخسی، واخسی»، پس از طی نمودن مسیری طولانی نهایتا خود را به خیمه‌های به آتش کشیده شده (نماد خیمه‌های امام حسین(ع) و یارانش در کربلا) رسانده و به سوگ واقعه می‌نشینند. رسم دیگر، «طشت گذاری» یا «طشت گردانی» است که منسوب به اردبیل، به طور خاص و مردم آذربایجان به طور عام است. در این آیین، طشت، نماد مشک سقای کربلا، نماد آب رود فراتی است که به روی حسین(ع) و یارانش بسته شد. چرا که واقعه کربلا و بسته شدن فرات به روی امام حسین(ع)، یارانشان و ایثارگری‌های سقای کربلا برای رسانیدن آب به تشنگان و حماسه آفرینی آنانی که با لبانی تشنه به شهادت رسیدند، به یقین قداست و جایگاه والای آب را در فرهنگ شیعیان و بخصوص ایرانیان، بیش از پیش عمق بخشیده است تا آنجا که انعکاس این امر را در فرهنگ مردم و بخصوص در شکل گیری آداب و رسوم و آیین‌های آنها شاهد هستیم.

 

یزد: حمل نخل

شكوه عزداری مردم سرزمین بادها و بادگیرها در سوگواری روز عاشورا، آیین نخل‌برداری است. در یزد، نخل را به شکل تابوت سیدالشهدا(ع) یا نمادی از یکی از شهدای کربلا درمی آورند. نخلی از جنس چوب و به شکل برگ درخت یا سرو که هیچ شباهتی به درخت نخل ندارد، اما به این نام خوانده می‌شود. مراسم نخل‌برداری از ویژگی‌های منحصر به فرد محرم و عزاداری در یزد است که با همکاری و همیاری اهالی در تمام مراحل مراسم، از کمک مالی و تهیه چوب و دیگر وسایل آن گرفته تا کمک در تزئین و عَلَم کردن آن و حمل آن در روز عاشورا برگزار می‌شود. دربرخی موارد، زرتشتیان یزد هم در ساختن نخل‌ها، همیاری و همکاری دارند. آنها حضرت سیدالشهدا(ع) را همسر شهربانوی ایرانی دانسته و نسبت به وی احترام و ارادت خاصی قائل هستند. مراسم آذین‌بندی و آماده کردن نخل‌ها برای ایام عزاداری ماه محرم با یک فراخوان، بسیج همگانی اهل محل و آبادی صورت می‌گیرد. برخی‌ها در یزد و حوالی آن، درختان خود را وقف می‌کنند تا در زمان کهنسالی آن ساقه‌هایش را صرف مرمت نخل کنند. نخل‌های بزرگ، پس از تزئین، چندین تُن وزن پیدا می‌کنند و معمولا برای بلند کردن و حرکت آن نیروی بسیاری لازم است. مثلا نخل‌های میدان امیر چخماق، میدان امام تفت، میدان مهریز،

هر یک به زور ده‌ها نفر نیاز دارد.

 

کاشان: چاووش عزا

در آخر ین روز ذیحجه با ورود دسته «چاووش عزا» به بازار شهر کاشان مردم و کسبه از فرا رسیدن ماه محرم مطلع می‌شوند. بیشتر اعضا این دسته مداحان

اهل بیت(ع) هستند كه هر كدام در مسیر راه اشعاری را در رثای امام حسین (ع) و واقعه عاشورا می‌خوانند. با نگاهی به تاریخ عزاداری سنتی در كاشان و شهرهای همجوار آن، همچون نطنز، آران و بیدگل و اردستان به برخی آیین‌های سنتی ازجمله نخل گردانی و حمل خیمه‌گاه حسینی و شهدای كربلا بر می‌خوریم كه در زمان آل‌بویه مرسوم بوده و در زمان قاجار نیز با برپا كردن تكیه‌ها آیین‌های تعزیه رونق بیشتری گرفته است. عزاداری‌های سنتی در شهر كاشان سابقه‌ای طولانی دارد. به طوری که سابقه برپایی عزاداری در چند هیات به بیش از دو قرن می‌رسد. مجلس روضه‌خوانی بیت آیت‌الله مدنی كه بیش از دو قرن نسل به‌نسل بر پا می‌شود. یك قرن از سابقه برپایی مجلس روضه خوانی در بیت آیت‌الله یثربی در مسجد حبیب ابن موسی (ع) می‌گذرد و مجلس روضه‌خوانی در مسجد «درب یلان» از طرف مرحوم حاج ارباب حسن تفضلی دو قرن پیش از پدر وی به یادگار مانده كه هنوز همه ساله برگزارمی‌شود. مراسم «توغ»‌برداری در كاشان نیز از جمله آداب مورد توجه اهالی این شهرستان است. زمان برداشتن توغ در كاشان معمولا در شب و روز عاشورا و شانزدهم محرم است، مرسوم است كه دسته‌های عزاداری به دنبال آن به بازار رفته و در پای آن عزاداری می‌كنند.

 

ایلام: چایینه زنان

در ایام محرم بیشتر مردها در سوگواری سالار شهیدان امام حسین (ع ) و یارانش، نقش فعال‌تری دارند اما در میان مردم ایلام، زنان در رسم «چایینه» دیگر تنها شاهدان اندوهگین نیستند و مراسم ویژه‌ای دارند. از جمله این چایینه‌ها می‌توان به چایینه حضرت قاسم (ع) در روز هفتم، چایینه حضرت عباس (ع ) در روز هشتم، چایینه امام حسین (ع ) در روز دهم و چایینه روز اربعین حسینی اشاره داشت. به طور مثال در چایینه قاسم، بر تن دختری جوان و ازدواج نکرده لباس عروسی می‌پوشانند و پس از آن چایینه خوان‌ها، این رسم را به جا می‌آورند.

 

شاهرود: روز «یا عباس یا عباس»

پنجمین روز از ماه محرم هر سال در شهر شاهرود روز

«یا عباس یا عباس» نامیده شده و مراسم طوق‌بندان در این روز بر پا می‌شود. این نشانه از سه قسمت پایه چوبی، بدنه فلزی سینی‌مانند مشبک به شکل قلب و زبانه‌ فولادی به عرض تقریبی 10 سانتی‌متر و طول یک متر تشکیل می‌شود. در باور اهالی منطقه، این نشانه، نمادی از علم و بیرق علمدار واقعه کربلا حضرت ابوالفضل‌العباس (ع) است. پس از جامه به تن کردن بدنه طوق با پارچه‌های مشکی، سبز و غیره در این روز توسط سادات و پیرغلامان اباعبدالله الحسین(ع) انجام می‌شود. بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین طوق شهر که طوق «بابا علی» نام دارد. اگر در هنگام حمل طوق به طور ناگهانی تیغه آن بر زمین بیفتد، بلافاصله گوسفندی را در همان محل قربانی می‌کنند. در غیر این صورت معتقدند که پیشامد ناگواری برای شخص حامل طوق اتفاق خواهد افتاد. هر طوق بنا بر سال‌های گذشته در مقابل خانه افرادی که نذر دارند با حضور عزاداران و با ذکر سلام و صلوات توسط سادات یا پیرغلامان تکایا و مساجد ادا می‌شود؛ پس از جامه شدن همه طوق‌ها، در ساعت چهار بعد از ظهر، عده‌ای از بزرگان تکیه‌ها در حالی که اشعار محتشم کاشانی را زمزمه می‌کنند در جلوی دیگر عزاداران به حرکت در می‌آیند؛ در مقابل آنها بیرق سفیدی توسط یکی از خادمین تکیه بازار حمل می‌شود. این بیرق به حضرت عباس (ع) منتسب بوده و رنگ سفید آن از عزیمت آن حضرت برای آوردن آب و نه جنگ‌طلبی حکایت دارد.

زنجان: حسینیه اعظم، روز هشتم محرم

زنجان شهر کوچکی است و جمعیت آن به پانصد هزار نفر هم نمی‌رسد، اما سال‌هاست که درعصر روز هشتم محرم به یاد سقای دشت کربلا چندین هزار عزادار از حسینیه اعظم به سوی امامزاده ابراهیم شهر حرکت می‌کنند که حتما تصاویرش را در تلویزیون دیده‌اید. در سال‌های اخیر بیش از دویست هزار نفر در این دسته شرکت می‌کنند. علاوه بر اهالی شهر، جمعی از اهالی استان‌های آذری زبان همسایه و حتی کشور آذربایجان خود را به زنجان می‌رسانند تا در این آیین بی‌نظیر شرکت کنند. کثرت نذورات از سراسر جهان از جمله چندین هزار گوسفند اهدایی و قربانی کردن آنها پیشاپیش دسته، صحنه جالبی خلق می‌کند. این گوسفندهای نذری به حدی است که می‌توان حسینیه اعظم زنجان را دومین قربانگاه مسلمانان جهان پس از منا نامید! در این دسته نه علم‌کشی می‌کنند و نه از زنجیر‌زنی و طبل دهل رایج در دسته‌های عزاداری خبری است. فقط سیل انسان‌های عزاداری است که نوحه‌های سنتی و قدیمی را زمزمه می‌کنند و بر سر و سینه می‌زنند. مسجد حسینیه اعظم زنجان و گرمابه قدیمی آن در جنوبی‌ترین بخش بافت قدیمی شهر زنجان و در محله‌ای معروف به «سیدلر» واقع شده كه به دروازه جنوبی شهر (دروازه قلتوق) مشرف بوده و براساس كتیبه‌ای كه بر سردر ورودی گرمابه این مجموعه قرار دارد، تاریخ تجدید بنای آن به عهد ناصرالدین شاه باز می‌گردد.

 

بندر عباس: حرکت به سوی قدمگاه

مردم عزادار شهر بندرعباس صبح تاسوعا تابوت‌هایی را از حسینیه‌ها بیرون می‌آورند و از شهر خارج می‌کنند تا به طرف قدمگاهی که مردم معتقدند به حضرت علی (ع ) منسوب است، ببرند. اهالی بر این باورند که با رقص دجله به طرف این قدمگاه حرکت نمادین فرزند به سوی پدر و دیدار با او انجام می‌شود.

 

خرم آباد: سوگ سیاوش

لرها توجه خاصی به مراسم سوگواری در ماه محرم دارند و به ویژه در دهه اول این ماه شهر‌های خرم آباد مهمانان زیادی را به خود جلب می‌کند. عاشورای حسینی در خرم آباد با آداب و سنن دیرینه خود ازجمله زیباترین و پرشورترین آیین‌های اهالی این نقط از سرزمین پهناور ایران است. گل، نماد عزاداری و ماتم، از داغ سوگ سیاووش برای ایرانیان است که امروزه لرها وارث این رسم در روزهای عزا و ماتم هستند. ازچند روز مانده به عاشورا عده‌ای جهت روشن کردن آتش در صبح عاشورا، هیزم جمع می‌کنند. تا اگر در روز عاشورا برف و باران بارید و هوا سرد شد عزادارانی كه درگِل می‌افتند از سرما حفظ شوند. صبح روز عاشورا قبل از طلوع آفتاب، صدای آشنا و دلگیرانه ساز و دهل، جمعیت عزادار را به سوی میدان شهر و خره (گل) عاشورا فرا می‌خوانند. دسته دسته افراد سینه زن كه از سر تا پا در گل غلت خورده‌اند، در میان دسته‌های عزادار سینه زنان به‌سوی مركز شهر حركت می‌كنند و این مراسم تا ظهر عاشورا ادامه دارد. از دیگر رسم‌های روز عاشورای لرها مراسم «دختران چهل منبر» است. از اول صبح عاشورا، دخترانی سیاه‌پوش و نقابدار با پای برهنه به‌صورت گروهی، مجالس عزا و حسینیه‌های شهر را می‌گردند و با نیت خواسته‌های مختلف به‌ویژه بخت گشایی در هر جلسه و مراسم عزاداری یك شمع روشن می‌كنند تا چهل منبر را سر بزنند و چهل شمع روشن كنند.

 

دزفول: حمل شیدونه

مردم عزادار دزفول، در روز عاشورا طاقی با چهار گلدسته را به حرکت در می‌آورند که روی آن به سبک نقاشی‌های قهوه‌خانه‌ای، صحنه‌هایی از عاشورا به تصویر درآمده است. این طاق «شیدونه» نام دارد و نذورات مردم در آن پخش می‌شود. شیدونه‌ها به بزرگانی که در روز تاسوعا نقش داشته‌اند، اختصاص دارد.

 

بوشهر: واحد

آوای غم انگیز نوحه خوانی و نوازندگی سنج و دمام بوشهری‌ها در ماه محرم و صفر حکایت از دردها و غم‌های فراوان آنها دارد. سینه زنی در بوشهر و سایر شهرهای خطه جنوب با شکوه خاصی برگزار می‌شود. سینه زنی بوشهری به این صورت است كه نوحه‌خوان در وسط می‌ایستد و بین 5 تا 20 حلقه انسانی دور او تشكیل می‌شود. سینه‌زن‌ها به صورت دایره‌ای می‌چرخند و حركت پای آنان با نوای نوحه‌خوان هماهنگی دارد؛ صحنه‌هایی بسیار تماشایی و شور انگیز که هر بیننده‌ای را تحت تا ثیر قرار می‌دهد. این نوع سینه‌زنی حالا از بوشهر به بقیه شهرهای جنوب هم راه یافته است. اوج اجرای سینه‌زنی، هنگام اعلام واحد توسط نوحه‌خوان است که در آخرین لحظات سینه‌زنی و دمام که دریای مواج سینه زنان در اوج هیجان و شور و خلسه فرو رفته، پس از یک مکث کوتاه با صدای رسا می‌گوید «واحد» و گروه سینه‌زن یک صدا جواب می‌دهند «الله واحد» و نوحه‌خوان نوحه واحد را مطابق و مناسب با روز عزا می‌خواند. از قدیمی‌ترین محله‌های بوشهر که از قدیم‌الایام مردم به برپایی مراسم سوگواری سید و سالار شهیدان پرداخته‌اند، چهار محل است که ازشب‌های ابتدایی ماه محرم بیشتر بوشهری‌ها به آنجا می‌روند. در «شام غریبان» بوشهری‌ها در حالی که علم‌ها را به ‌صورت خوابانده حمل می‌کنند با حرکت در معابر عمومی و اجتماع در مساجد، تکایا و حسینیه‌ها با خاموش کردن چراغ‌ها و در فضای تاریک در غم شهدای دشت کربلا و حالات خاندان رسول‌الله(ص) اشک ماتم می‌ریزند. کسانی که برای دیدن عزاداری به بوشهر می‌روند، باید بدانند که آنجا غذاهایی كه به صورت نذری پخته می‌شوند، بیشتر محلی هستند. در صبحانه، نان و‌اش بوشهری با سبزی و گوشت پخته و بین عزاداران پخش می‌شود. ناهار و شام هم بیشتر شكر پلو با شكر و زعفران و قیمه بوشهری با گوشت و نخود له شده می‌پزن
دوشنبه 29/8/1391 - 8:47
جهانگردی

نگاهی به آداب و رسوم مردم هند در عاشورا

 

نگاهی به آداب و رسوم مردم هند در عاشورا

 
شیعیان هند با خانه تكانی و نظافت حسینه‌ها، مساجد و احداث تكیه‌ها و آماده‌سازی مكان‌های عزاداری به منظور برگزاری آیین بزرگداشت یاد و خاطره سالار شهیدان و یارانش چند روز قبل از آغاز ماه محرم با شور و هیجان خاصی به استقبال این ماه می‌روند. شیعیان هند كه حدود ‪ ۱۰‬درصد جمعیت نزدیك به یكصد و پنجاه میلیونی مسلمانان این كشور را تشكیل می‌دهند، در ماه‌های محرم و صفر و بویژه در دهه عاشورا با علاقه‌ی وصف نشدنی، برنامه‌های مختلف و ویژه‌ای را برگزار می‌كنند. این برنامه‌ها از روز اول محرم آغاز می‌گردد و تا پایان روز عاشورا و مراسم ویژه شام غریبان در تمامی روز و تا ساعاتی از شب ادامه می‌یابد.

در مناطق شیعه‌نشین هند از جمله شهرهای "لكنهو"، "امرهه" و "كشمیر" عموما مكان‌های ویژه‌ای ساخته می‌گردد كه به "امام‌باره" معروف است و تقریبا مكانی همچون تكیه و حسینیه در ایران است كه عزاداری ماه محرم در آنها برگزار می‌گردد. امام‌باره شهر لكنهو مركز ایالت "اوتارپرادش" واقع در شمال هند كه پر جمعیت‌ترین ایالت هند است از جمله بزرگترین امام‌باره‌های هند است كه قدمت آن به حدود چهارصد سال می‌رسد و در شمار آثار باستانی هند ثبت شده است. بیشتر مراسم عزاداری در هند در ماه‌های محرم و صفر در امام‌باره‌ها برگزار می‌گردد. مجالس عزاداری امام حسین (ع) عموما شامل سخنرانی توسط علمای محلی و نیز نوحه خوانی به زبان محلی است. همانند دیگر مناطق شیعه‌نشین جهان در هند نیز چند روزدهه اول محرم هركدام به نام اهل بیت و یاران امام حسین (ع) نام‌گذاری شده است و هر روز به نام خاصی مراسم برگزار می‌گردد.
از روز چهارم محرم به نام حضرت حر عزاداری صورت می‌گیرد كه همراه با برگزاری مجالس عزا، مردم نذورات خود را نیز در قالب غذاهای ویژه‌ای كه برای این ایام می‌پزند ادا می‌كنند. روز پنجم به نام فرزندان حضرت زینب (س)، روز ششم به نام حضرت علی اكبر، هفتم محرم به نام حضرت قاسم، هشتم به یاد ذنهم به نام حضرت علی اصغر و دهم به نام سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین گرامی داشته می‌شود.
از روزاول محرم عزاداران با شربت پذیرایی می‌شوند اما در روزهای تاسوعا و عاشورا مردم همراه با دیگر غذاها نذورات خود را به صورت غذایی كه به حاضری معروف است و شامل مقداری نان و كباب و یا غذایی شبیه به قیمه ایرانی است در اختیار عزاداران قرار می‌دهند. در روز نهم كه به یاد حضرت علی اصغر گرامی داشته می‌شود توزیع شیر میان مردم بسیار رایج است. از اول تا ششم محرم عموما مجالس عزاداری در منازل و یا امام‌باره‌ها انجام می‌گردد اما از این روز به بعد دسته جات عزادار بعد از ظهرها به خیابان‌ها آمده و مراسم خود را به صورت راهپیمایی در خیابان انجام می‌دهند. این نوع عزاداری در روز هفتم كه به نام حضرت قاسم (ع) انجام می‌گردد به "مهنی" معروف است. مردم مسلمان هند اعتقاد دارند كه بنا بر بعضی روایات در چنین روزی حضرت قاسم (ع) با دختر امام حسین (ع) ازدواج كرده است.
در عزاداری روز نهم كه به نام حضرت علی اصغر برگزار می‌شود، عزاداران گهواره‌ای را به صورت نمادین روی دستان خود حمل می‌كنند. شیعیان هند شب عاشورا را نیز همانند شبهای قدر گرامی می‌دارند و تا صبح بیدار می‌مانند و به عزاداری و مرثیه سرایی می‌پردازند. عزاداری روز عاشورا نیز كه از بامداد این روز آغاز می‌گردد تا عصر ادامه می‌یابد و عموما مردم در این فاصله به حرمت شرایطی كه در این ساعات در روز عاشورا بر خاندان امام حسین (ع) گذشته است از خوردن پرهیز می‌كنند و بعد از اتمام رسمی مراسم به هنگام عصر روزه نمادین خود را با غذاهای نذری كه با عدس و برنج پخته می‌شود افطار می‌كنند كه به‌این عمل "فاقه‌شكنی" گفته می‌شود. سینه زنی، زنجیر زنی، قمه زنی و راه رفتن با پای برهنه روی آتش از جمله كارهایی است كه عزاداران عاشورا در بزرگداشت این روز انجام می‌دهند.

بعد از نماز مغرب و عشا مراسم شام غریبان آغاز می‌گردد و مردم هر شهر یا محله در یك محل جمع می‌شوند اما رسوم ویژه‌ای برای این شب آنچنان كه در ایران معمول است وجود ندارد و تنها مرثیه خوانان به ذكر مصیبت بازماندگان عاشورا می‌پردازند. در مراسم سینه زنی و زنجیر زنی از بعضی سازها همچون طبل و تعدادی ادوات موسیقی محلی نیز هماهنگ با نوای مرثیه استفاده می‌گردد.
از جمله آداب و رسوم ویژه ماه‌های محرم و صفر در بین شیعیان هند این است كه هیچگونه مراسم ازدواجی دراین ماه انجام نمی‌گیرد و مردم ترجیح می‌دهند لباس نو خریداری نكنند و از برگزاری مراسمی همچون جشن تولد نیز پرهیز می كنند.
زنان نیز علاوه بر آنكه در مجالس عمومی كه در امامباره‌ها برگزار می‌گردد شركت می‌كنند مجالس ویژه‌ای را در منازل خود نیز به مورد اجرا می‌گذارند كه در آن زنانی كه به "حدیث خوان" معروفند برای شركت‌كنندگان در مراسم سخنرانی و مرثیه سرایی می‌كنند.
تا پیش از سال ‪ ۱۹۷۸‬در هند حركت دستجات عزادار در خیابان‌ها ممنوع بود اما از این سال به بعد شیعیان اجازه یافتند مراسم خود را در معابر عمومی نیز انجام دهند.

منبع:
دوشنبه 29/8/1391 - 8:46
اخبار

طنین فریاد یاحسین از شرق تا غرب جهان اسلام

  • چاپ
  • ایمیل
طنین فریاد یاحسین از شرق تا غرب جهان اسلام

روز سه شنبه جهان در سالروز شهادت سرور و سالار شهیدان، حضرت امام حسین(ع) غرق در ماتم و عزا بود و نوای یا حسین و هیهات من الذله در ایران، افغانستان، مالزی، عراق، پاکستان، تونس، موریتانی، لبنان، عربستان و ... طنین انداز شد.

به گزارش شفقنا، همزمان با ایران که شاهد برگزاری پرشور مراسم عاشورای حسینی بود و شعارهای لبیک یا حسین و هیهات من الذله در تمام روستاها و شهرها و تکایا و هیاتها و حسینیه ها طنین انداز شد، دیگر مناطق جهان نیز با برپایی مراسم عزاداری و سوگواری، یاد و خاطره شهدای مظلوم دشت نینوا را گرامی داشتند.

در شمال یمن، مردم استان صعده سالروز شهادت امام حسین(ع) را با حضور صدها هزار نفری گرامی داشتند، عبدالملک الحوثی و شرکت کنندگان دراین مراسم مخالفت خود را با توافق ریاض و همبستگی خود را با مردم استان جنوبی تعز اعلام کردند.

بر اساس گزارش خبرگزاری های کشورهای مسلمان، در ترکیه نیز تعداد زیادی از عاشقان اهل بیت(ع) در برخی شهرها به ویژه در استانبول مراسم سوگواری سالار شهیدان جهان، حضرت امام حسین(ع) را با شکوه خاصی برگزار کردند، شرکت کنندگان در این مراسم خواستار حمایت از مردم مظلوم فلسطین، بحرین و یمن شدند.

فریاد یا حسین مردم بحرین در عاشورا و تاکید بر ادامه مبارزات

بحرین نیز شاهد دهها تظاهرات و هیئت عزاداری حسینی بود که طی آن شرکت کنندگان در مراسم عاشورای حسینی بر ادامه شیوه مسالمت آمیز برای دستیابی به خواسته های مشروعشان تاکید کردند.

نیروهای امنیتی رژیم آل خلیفه تمام راههای منتهی به محلهای برگزاری عزاداری در المحرق و منامه بستند و تعداد زیادی مزدور برای این کار به خدمت گرفتند.

در این حال شیخ قاسم از علمای برجسته بحرینی با محکوم کردن حملات وحشیانه نیروهای آل خلیفه به مراسم عزاداری سالار شهیدان(ع) را محکوم کرد . ائتلاف 14 فوریه رژیم بحرین را به تلاش برای به راه انداختن جنگ طایفه ای و مذهبی متهم کرد.

عاشورای حسینی در عربستان

در عربستان، دهها هزار نفر از ارادتمندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در دسته های سینه زنی و زنجیر زنی در منطقه قطیف به سوگواری پرداختند و یاد و خاطره شهدای مظلوم دشت کربلا و در راس آنها حضرت سیدالشهداء(ع) را گرامی داشتند و همچنین پارچه نوشته هایی در دست داشتند که بر ضرورت آزادی تمام زندانیان سیاسی در زندانهای آل سعود و پاسخ مثبت رژیم به تمام خواسته های مردمی تاکید می کرد.

جمعیت توسعه و تغییر به مناسبت عاشورای حسینی خواستار مشارکت گسترده مردم در مراسم سالروز شهادت امام حسین(ع) برای رساندن این پیام شد که خون شهدا هرگز هدر نخواهد رفت.

برگزاری آزادانه عاشورای حسینی پس از بن علی

در تونس نیز، مراسم عزاداری سالار شهیدان جهان(ع) به همت جمعیت فرهنگی اهل بیت(ع) در استان قابس برگزار شد و شرکت کنندگان عشق و ارادت خود را به شهدای مظلوم دشت کربلا نشان دادند.

شرکت کنندگان همچنین از اینکه توانسته اند پس از سرنگونی رژیم بن علی که همواره عرصه را بر پیروان اهل بیت(ع) تنگ می کرد، آزادانه به عزاداری برای سلاله پاک رسول خدا(ص) حضرت سیدالشهداء(ع) بپردازند، ابراز خوشحالی می کردند.

قابس شاهد به راه افتادن هیئتها و دسته جات عزاداری بود که طی آن عزاداران حسینی تاکید کردند این مراسم، بر خلاف تبلیغات رژیمهای مخلوع(بن علی در تونس، مبارک در مصر و ...) مراسم وحدت اسلامی است.

طنین لبیک یا حسین در جمع صدها هزار نفری عزاداران حسینی در بیروت

مراسم احیای عاشورای حسینی، سالروز شهادت جانسوز سرور و سالار شهیدان جهان، حضرت امام حسین(ع) امروز همگام با دیگر مناطق جهان در بیروت و دیگر شهرهای لبنان از جمله صور با شکوه هر چه خاصی برگزار شد. نکته قابل توجه درباره این مراسم، حضور غیر منتظره سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله در جمع عزاداران حسینی در جنوب بیروت بود که بر خلاف دیگر مراسم سیاسی در این مراسم مذهبی و معنوی شخصا حضور یافت.

نصرالله در جمع جمعیت صدها هزار نفری عزاداران حسینی در بیروت تاکید کرد در سالروز عاشورا بار دیگر با امام حسین(ع) تجدید بعیت می کنیم همانگونه که اصحابش شب عاشورا با وی تجدید بیعت کردند و چالشها و تهدیدها و خطرات به هر اندازه ای که باشد ما هرگز از راه حسین(ع) منحرف نخواهیم شد.

سوگواری سیدالشهدا در کربلای معلی، نجف اشرف و کاظمین

آخرین خبرها از کربلای معلی از حضور میلیونی و پرشور زائران حسینی در مراسم روز عاشورا حکایت می کند، دهها هزار نفر نیز از مناطق مختلف جهان در مراسم عاشورای حسینی شرکت کرده اند.

نیروی هوایی عراق نیز کار پشتیبانی از نیروهای زمینی را در حفظ امنیت مراسم عاشورای حسینی در کربلای معلی به عهده دارد.این در حالی است که مقامات امنیتی کربلا برای خنثی کردن هر گونه عملیات تروریستی تکفیریها و حمایت از زائران تدابیر امنیتی را تشدید کرده اند.

منابع عراقی به شرکت بیش از پنج میلیون زائر در مراسم عاشورای حسینی اشاره کرده اند.

بر اساس این گزارش، میلیونها زایر از عراق و خارج از این کشور و ملیتهای مختلف از چند روز پیش به سمت کربلای معلی در حرکت بودند تا در مراسم سالروز شهادت جانسوز سالار شهیدان جهان، حضرت امام حسین(ع) شرکت کنند.

در شهر کاظمین، نیز صدها هزار زائر در حرم مطهر امام موسی کاظم(ع) برای شرکت در احیای عاشورای حسینی حضور یافته اند.

با این حال تروریستهای تکفیری اقدامات وحشیانه خود در هدف قرار دادن زائران بیگناه حسینی را در روز عاشورا با وجود تدابیر شدید امنیتی افزایش دادند تا جایی که منابع خبری از شهید و زخمی شدن دهها نفر در استان بابل و بغداد خبر دادند.

در نجف اشرف، ناصریه، بصره، و دیگر شهرهای عراق نیز مراسم روز عاشورای حسینی با حضور خیل عاشقان و ارادتمندان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) برگزار شد، نکته قابل توجه حضور اقلیتهای مذهبی همچون مسیحیان و اهل سنت در این مراسم به ویژه در شهر ناصریه بود.

مالزی نیز صحنه عشق و ارادت دوستداران اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به ساحت مقدس سیدالشهداء حضرت امام حسین(ع) در سالروز شهادت جانسور سلاله پاک زهرا(س) بود.

در دهمین روز از ماه محرم، عاشقان اهل بیت (ع) و شیفتگان مکتب حسینی در حسینیه ایرانیان در کوالالامپور پایتخت مالزی حضور یافته و در سوگ آن امام همام اشک ماتم ریختند که علاوه بر ایرانیان، جمعی از اتباع کشورهای مختلف ساکن کوالالامپور اعم از پاکستانی، عرب، افغان، شیعیان مالایی و دیگر ارادتمندان سرور و سالار شهیدان شرکت کردند و حضور گسترده آنها جلوه روحانی خاصی به این محفل بخشیده بود.

شهادت عزاداران حسینی در افغانستان

بر اساس این گزارش مراسم عزاداری سالار شهیدان، حضرت امام حسین(ع) در کابل و مزار شریف از آتش کینه تروریستهای تکفیری در امان نماند تا جایی که حملات وحشیانه این گروههای ضد اسلامی 54 شهید و 150 زخمی به جا گذاشت.

موج سرخ حسینی به موریتانی هم رسید

در کشور آفریقایی موریتانی هم پیروان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در دهمین روز محرم الحرام در سوگ سالار شهیدان جهان، حضرت امام حسین(ع) به سوگ نشستند.

در نواکشوت، دهها نفر از عاشقان حسینی به مراسم عزاداری که در مرکز نواکشوت برگزار شده بود، روانه شدند.

در این مراسم علاوه بر شیعیان موریتانی، مردم غیر شیعی هم حضور داشتند، نکته قابل توجه اینکه، این مراسم با هیچ گونه محدودیت یا اقدامی از سوی مقامات موریتانی یا طوایف دیگر روبرو نشد.

در کشورهای مصر، پاکستان، انگلیس، آمریکا، آلمان و ... هم امروز در سالروز شهادت سرور و سالار شهیدان جهان، حضرت امام حسین(ع) مراسم عزاداری برگزار شد.

بر اساس گزارش شفقنا در سایر کشورهای جهان نیز مراسم عاشورای حسینی بر گزار شد. در آذربایجان هزاران نفر از عاشقان امام حسین (ع) با فریادهای «یا حسین، یا حسین» و نیز دعا برای فرج امام زمان خواستار ظهور حضرت مهدی صاحب الزمان (ع) شدند.

در این مراسم كه در محوطه بزرگ امامزاده بی بی رحیمه در 30 كیلومتری حومه شهر باكو برگزارشد، عزادران حسینی با نوحه خوانی مداحان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به عزاداری پرداختند.

همزمان با اذان ظهر، شیعیان امام حسین (ع) به یاد آخرین نماز سید الشهدا در كربلای معلی، نماز ظهر عاشورا را در این مكان مقدس برپا كردند.

همچنین هزاران نفر از شیعیان ترکیه در استانبول گردهم آمده و مراسم عزاداری شهادت امام حسین(ع) و روز عاشورا را برگزار کنند. همه عزاداران شرکت کننده در این مراسم سوگواری با پوشش سیاه و نوشتن اسامی شهدای کربلا در این مراسم شرکت کردند. مردان دسته های عزاداری بزرگی را تشکیل داده و چندین کبوتر سفید به نشانه علی اصغر طفل شش ماهه امام حسین(ع) در کربلا آزاد شد.

بنابر این گزارش مراسم شب عاشورای حسینی در محل مسجد امام رضا(ع) در عشق‏آباد پایتخت ترکمنستان با حضور صدها تن از علاقه‏مندان و شیفتگان محلی به اهل بیت (ع) و اقشار مختلف ایرانیان مقیم عشق‏آباد برگزار و حضار در این مجلس معنوی و نورانی با برپایی مراسم عزاداری و سوگواری در عزای ابا عبدالله الحسین (ع) و یارانش اشک ماتم ریختند.

مسلمانان نیجریه که هر ساله در ماه محرم به سوگواری سالار شهیدان امام حسین (ع) می پردازند نیز آیین عاشورای حسینی را طی مراسم ویژه ای با گردهمایی در مساجد و خانه ها برگزار کردند.

دوشنبه 29/8/1391 - 8:32
اخبار

بازدید از جنوبی ترین دهکده مسلمانان در چین

  • چاپ
  • ایمیل
بازدید از جنوبی ترین دهکده مسلمانان در چین

شفقنا (سایت بین المللی همکاری های خبری شیعه) - اکثر مردم قومیت هویی در مناطق شمال غربی، استان های یون نان و خه نان چین زندگی می کنند. ولی بعضی مسلمان های چین در شهر سان یا استان "های نان" جنوبی ترین شهر چین اقامت می کنند. اکنون حدود 7 هزار نفر از مردم قومیت هویی که به دین اسلام اعتقاد دارند، در شهر سان یا شهر ساحلی گردشگری چین زندگی می کنند. از میان 500 هزار نفر جمعیت شهر سان یا، تعداد این مسلمانان به نسبت کم است و به صورت عمده در دو دهکده با نام های "هویی هویی" و "هویی شین" در شهرک فونگ هوانگ این شهر اقامت می کنند.

به گزارش شفقنا به نقل از سی آر آی اوایل قرن گذشته، کارشناسان آلمان، ژاپن، انگلیس و فرانسه نسبت به منشا، تاریخ و فرهنگ مسلمانان قومیت هویی شهر سان یا علاقه داشتند. دست آوردهای مطالعات آن ها نشان می دهد که در سلسله تانگ چین، جزیره "هایی نان" راه عبور برای حمل و نقل دریایی ادویه و ابریشم چین و کشورهای خارجی بود. در آن زمان، بعضی از تاجران مسلمان که از پارس و منطقه عربی از راه دریایی وارد شهر گوان جو و چوان جوی چین شدند، در شهر سان یا به ساحل رفته و اقامت گرفتند. در سلسله های سونگ و یوان، بیشتر مسلمانان از ویتنام به سان یا نقل مکان کردند و دهکده قومیت هویی را ایجاد کردند.

در سال های 80 قرن بیستم، در جنوب جزیره "هایی نان" 5 مرکز آرامگاه های مسلمانان پیدا شد. مطالعات و بررسی کارشناسان چینی بیش از پیش ثابت کرده است که زندگی مسلمانان قومیت هویی در شهر سان یا قدمت طولانی دارد.

"پو گویی تسه" رییس انجمن دین اسلام شهر سان یا که نزدیک به 70 سال دارد و امام محلی است، به خبرنگار سی ار آی گفت: مسلمانان قومیت هویی سان یا تاکنون فرهنگ اسلامی و اعتقادهای مذهبی را محکم حفظ کرده اند. وی افزود: مسلمانان سان یا سنی مذهب هستند. مراسم مذهبی آنها قدیمی و خالص است. کارشناسان اسلامی جهانی که در سال های اخیر از سان یا بازدید کرده اند، نسبت به آن احساس تعجب می کنند.

وی توضیح داد: اکنون در شهرک فونگ هوانگ شهر سان یا شش مسجد و شش مسجد زنان وجود دارد و به طور متوسط برای هر جمعیت کمتر از هزار نفر یک مسجد در این شهر وجود دارد. این باعث می شود که نماز مسلمانان قومیت هویی سان یا، در مسجد بسیار راحت به جا آورده شود.

امروز، فرهنگ اسلامی و دین اسلام همچنان مورد احترام و اهمیت جوانان مسلمان سان یا قرار دارد.

یان جی هوا، امام جمعه دیگر شهر سان یا، امسال تنها 27 سال دارد. وی پس از فارغ التحصیل شدن از دبیرستان در مدرسه ای اسلامی تحصیل کرده و سپس برای سه سال در ایران آموزش دیده است. چندی نگذشته است که پس از بازگشت به چین، به عنوان امام مسجد "به دا سی" انتخاب شد. وی که جوان ترین امام سان یا محسوب می شود، به خبرنگار رادیو در این باره می گوید: تبدیل شدن به روحانیون اسلامی آرزوی بسیاری از جوانان مرد قومیت هویی سان یا است. آنها فرهنگ اسلامی و سنت مذهبی قومیت هویی سان یا را ادامه خواهند داد.

وی گفت: پس از اجرای سیاست اصلاحات و درهای باز در چین، تبادلات مسلمانان سان یا با کشورهای اسلامی در زمینه اقتصادی و تجاری، فرهنگی و مذهبی بسیار نزدیک است. جوانانی که قصد دارند به روحانیون اسلامی تبدیل شوند، فرصت بیشتر برای آشنایی با دین اسلام به دست آورده اند. اکنون بیش از 20 جوان قومیت هویی سان یا در کشورهای عربی و ایران تحصیل می کنند.

البته دین اسلام کلیه موضوعات زندگی قومیت هویی شهر سان یا نیست. به غیر از دین اسلام و آداب و رسوم آنها، مسلمانان سان یا به سبب برتری خود در زمینه تجاری مشهورند.

پو گویی تسه، رییس انجمن دین اسلام سان یا در این باره توضیح می دهد: در تاریخ قومیت هویی سان یا با ماهیگیری و کشت سبزیجات زندگی خود را تامین می کردند. پس از اجرای سیاست اصلاحات و درهای باز در چین، بعضی از مسلمانان قومیت هویی شروع به امور تجاری کردند. از سال های 80 قرن گذشته، سان یا به شهر ساحلی گردشگری نامدار چین تبدیل شد و قومیت هویی سان یا شرایط بهتر و فضای گسترده تری برای انجام کارهای تجاری پیدا کردند. اکنون، تقریبا هر خانواده قومیت هویی سان یا دست به داد و ستد مربوط به گردشگری می زنند. آنها مروارید، صدف دریایی، ظروف یشم و نقره، لباس و محصولات ویژه بومی استان "هایی نان" را تولید کرده و می فروشند. همچنین در شهر سان یا 10 رستوران بزرگ و 28 هتل خانوادگی تاسیس شده است.

 

طبق آمار دولت شهرک فونگ هوانگ شهر سان یا، اکنون، سالانه درآمد خالص سرانه قومیت هویی سان یا حدود 5000 یوان و بالاتر از سطح متوسط محلی است. امروز اکثر خانواده های قومیت هویی سان یا در ساختمان خودشان اقامت می کنند و حدود 15 در صد خانواده ها صاحب خودروی شخصی هستند.

منبع : سی آر آی

دوشنبه 29/8/1391 - 8:31
اخبار

معرفی عاشورای حسینی با توزیع آب در خیابان های مونترال کانادا

  • چاپ
  • ایمیل
معرفی عاشورای حسینی با توزیع آب در خیابان های مونترال کانادا

شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) - معرفی عاشورای حسینی با توزیع آب در خیابان های مونترال کانادا.

به گزارش خبرنگار شفقنا از مونترال بر روی این بطری های آب توضیحاتی درباره ی امام حسین (ع) و عاشورای حسینی ارائه شده است.

دوشنبه 29/8/1391 - 8:31
اهل بیت

چرا شیعیان با دست باز نماز می خوانند؟

  • چاپ
  • ایمیل
چرا شیعیان با دست باز نماز می خوانند؟

شفقنا (پایگاه بین الملل همکاری های خبری شیعه) – چرا شیعیان با دست باز نماز می خوانند؟ پرسشی است که حضرت آیت الله العظمی سبحانی به ان در پایگاه خود پاسخ داده اند. متن پاسخ ایشان به این شرح است:

قرار دادن دست راست بر روی دست چپ در نماز (دست بسته نماز خواندن) از اموری است كه استحباب آن بین فقهای سه مذهب از مذاهب چهارگانة اهل سنّت مشهور است:

حنفی‌ها می‌گویند:روی هم گذاشتن دست‌ها در نماز، سنّت است وواجب نیست، و برای مرد بهتر است كه كف دست راستش را بر پشت دست چپ، زیر ناف قرار دهد، و زن دست‌ها را بر سینه‌اش بگذارد.

شافعی‌ها می‌گویند: گذاشتن دست روی یكدیگر، در نماز، برای مرد و زن سنّت است و بهتر است كه كف دست راست را بر پشت دست چپ زیر سینه و بالای ناف به سمت چپ قرار دهد.

حنبلی‌ها می‌گویند: گذاشتن دست‌ها روی هم، سنّت است و بهتر است كه كف دست راست را بر پشت دست چپ نهاده، زیر ناف قرار دهند.

فرقه مالكیّه بر خلاف سه مذهب فوق می‌گویند: آویختنِ دست‌ها در نمازهای واجب، مستحب است، قبل از مالكی‌ها نیز جماعتی همین قول را گفته‌اند كه از آن جمله‌اند: عبداللّه بن زبیر، سعید بن مسیّب، سعید بن جبیر، عطاء، ابن جریح، نخعی، حسن بصری، ابن سیرین و جماعتی از فقها.

از امام اوزاعی منقول است كه نمازگزار، بین آویختن دست‌ها یا روی هم قرار دادن آنها مخیر است.[1]

امّا مشهور بین شیعه امامیّه آن است كه قرار دادن دست‌ها روی یكدیگر در نماز، حرام، و موجب بطلان نماز است و به ندرت از فقهای شیعه كسی قائل به كراهت شده، مانند ابو الصلاح حلبی در كافی.[2]

كیفیت نماز پیامبر(ص)

با این كه به جز مالكی‌ها، مذاهب دیگر اهل سنّت، قرار دادن دست چپ بر دست راست در نماز را جایز شمرده‌اند و دربارة این مسأله سخن بسیار گفته‌اند، با این حال دلیل قانع كننده‌ای حتّی بر جواز آن ندارند،چه رسد بر استحباب. بلكه می‌توان ادّعا كرد كه دلایلی بر خلاف ادعای آنان وجود دارد و روایاتی كه از فریقین (شیعه و سنّی) بیانگر طریقه نماز گزاردن رسول اكرم(ص) است، از گذاشتن دست‌ها بر یكدیگر سخنی به میان نیاورده است و امكان ندارد كه پیامبر (ص) امر مستحبّی را در طول حیات خود(یا بخشی از آن) ترك نماید. اکنون سه نمونه از این روایات، دو مورد از طریق اهل سنّت و دیگری از طریق شیعه امامیّه را ذكر می‌كنیم كه هر دو روایت، چگونگی نماز پیامبر(ص) را بیان می‌كند و در هیچ‌یك كو‌چكترین اشاره‌ای به روی هم قرار دادن دست نشده، چه رسد به چگونگی آن:

الف: حدیث ابی حُمید ساعدی

حدیث ابی حُمید ساعدی را برخی از محدّثان (سنّی) روایت كرده‌اند و ما از كتاب سنن بیهقی نقل می‌كنیم كه گفت: او رو به اصحاب پیامبر كرد و گفت: من داناترین شما به نماز رسول خدا (ص) هستم. گفتند: به چه سبب؟ زیرا تو نه بیش از ما پیرو آن حضرت بوده‌ای و نه افزونتر از ما مصاحبتش كرده‌ای. گفت: چرا، گفتند: پس (كیفیّت نماز آن حضرت را) بر ما عرضه كن. ابوحُمید گفت:

رسول خدا(ص) هرگاه می‌خواست به نماز بایستد، دست‌ها را تا برابر شانه‌هایش بالا می‌بُرد، سپس تكبیر می‌گفت و هنگامی كه همه اعضایش به حال اعتدال در جای خود قرار می‌گرفت به قرائت می‌پرداخت، آنگاه تكبیر می‌گفت و دست‌ها را تا برابر شانه بالا می‌بُرد، پس از آن به ركوع می‌رفت و دو كف دست را بر زانوها می‌گذاشت و در حال اعتدال كه نه سرش را بالا می‌گرفت و نه پایین می‌انداخت، ركوع را انجام می‌داد. سپس از ركوع سر بلند می‌كرد(می‌ایستاد) و می‌گفت: سمع اللّه لمن حمده. آنگاه دست‌ها را تا برابر شانه‌ها بالا می‌بُرد و تكبیر می‌گفت، سپس (برای سجده) متوجّه زمین شده و دست‌هایش را (در سجده) از پهلوهایش جدا می‌گرفت، آنگاه سر از سجده برمی‌داشت و پای چپش را خم می‌كرد و بر آن می‌نشست. انگشتان پاهایش را در سجده باز می‌نمود و سجده دوم را نیز همین‌گونه انجام می‌داد و پس از سجده، تكبیر می‌گفت، سپس پایش را خم كرده بر آن می‌نشست در حالی كه هر عضوی به حال اعتدال قرار می‌گرفت. ركعت بعدی را هم به همین كیفیّت انجام می‌داد و پس از دو ركعت در حال قیام تكبیر می‌گفت و دست‌هایش را تا برابر شانه‌ها بالا می‌برد همانگونه كه تكبیر افتتاحیّه را انجام می‌داد و در بقیّه نمازش نیز همین‌طور عمل می‌كرد تا به سجده آخر. پس از آن سلام می‌گفت، پای چپ را عقب قرار می‌داد و بر سمت چپ بر وَرِك[3] می‌نشست.

همه گفتند: ابوحمید راست گفت، رسول خدا(ص) بدین گونه نماز می‌گزارد.[4]

این بود حدیثی در مقام بیان كیفیّت نماز رسول خدا(ص) كه از طریق اهل سنّت روایت شده كه وجه دلالت آن را دانستیم. اکنون به حدیثی كه شیعه امامیه روایت كرده توجه كنید:

ب: حدیث حمّاد بن عیسی

حمّاد بن عیسی از امام جعفر صادق (ع) روایت كرده كه آن حضرت فرمود: چه قدر ناپسند است برای مردی كه 60یا 70 سال از عمرش بگذرد و یك نماز با شرایط كامل انجام نداده باشد. حمّاد گفت: (از این سخن امام (ع)) در دلم احساس حقارت كردم و عرض كردم: فدایت شوم، نماز را (با شرایط كامل) به من تعلیم فرما.

پس ابوعبداللّه (ع) (جعفر بن محمّد‘) راست قامت رو به قبله ایستاد و دست‌هایش را با انگشتان بسته بر روی رانهایش انداخت و پاهایش را نزدیك به هم به فاصلة سه انگشت باز قرار داد و انگشتان پاهایش همه رو به قبله بود و آنها را از قبله منحرف نمی‌كرد و با خشوع و فروتنی تمام بود، پس تكبیر گفت و سوره حمد و قل هو اللّه احد را با ترتیل قرائت كرد، سپس به اندازه نفس كشیدنی در حال قیام صبر كرد و پس از آن تكبیر گفت در حالی كه هنوز ایستاده بود، آنگاه به ركوع رفت و دو كف دستش را با انگشتان باز روی كاسه زانوهایش قرار داد و زانوها را به عقب داد تا پشتش صاف شد به طوری كه اگر قطره‌ای آب یا روغن بر پشتش ریخته می‌شد به واسطه راست بودن پشتش به هیچ طرف مایل نمی‌گشت، امام گردنش را (در ركوع) راست گرفت و چشمانش را بست و سه مرتبه با ترتیل تسبیح (سبحان رَبّی العظیم وبحمده) گفت، سپس راست قامت ایستاد و چون كاملاً به حال قیام درآمد، گفت: «سمع اللّه لمن حمده» و بعد از آن در همان حال قیام، تكبیر گفت و دستها را تا مقابل صورت بالا آورد، و آنگاه به سجده رفت و دستهایش را قبل از زانوها بر زمین گذاشت و سه مرتبه گفت: سبحان ربّی الأعلى وبحمده، و (در سجده) عضوی از بدنش را بر عضو دیگر نگذاشت و بر هشت موضع سجده كرد: پیشانی، دو كف دست، دو كاسه زانو، دو انگشت ابهام پا، و بینی، ( گذاشتن هفت موضع در سجده بر زمین واجب و گذاشتن بینی بر خاك سنّت است كه اِرغام نامیده می‌شود). سپس سر از سجده برداشت و هنگامی كه راست نشست، تكبیر گفت و ساق پای چپ را خم كرده، روی آن نشست و پشت پای راستش را بر كف پای چپش گذاشت و گفت: «أستغفر اللّه ربّی و أتوب إلیه»، و در همان حال نشسته تكبیر گفت و بعد سجده دوم را مانند سجده اوّل بجا آورد و همان ذكر تسبیح را در سجده دوم نیز گفت و از عضوی از بدنش برای عضو دیگر در ركوع و سجود كمك نگرفت و در حال سجده دست‌هایش را به صورت بال از بدنش جدا گرفت و ذراعِ دستها را بر زمین نگذاشت و بدین ترتیب دو ركعت نماز بجا آورد .

سپس فرمود: ای حمّاد، این گونه نماز بخوان، و در نماز به هیچ سویی التفات مكن و با دست‌ها و انگشتانت بازی مكن و آب دهان به راست و چپ یا پیش رویت مینداز.[5]

چنان كه ملاحظه می‌شود هر دو روایت در صدد بیان كیفیّت نماز واجب است و در هیچكدام كوچكترین اشاره‌ای به روی هم گذاشتن دست‌ها نشده است، زیرا اگر گرفتن دست سنّت بود، امام صادق (ع) در بیان خود آن را ترك نمی‌كرد و حال این كه آن حضرت با عمل خود، نماز رسول خدا (ص) را برای ما مجسّم می‌كرد، چون او از پدرش امام باقر(ع) و امام باقر(ع) از پدرانش و آنها از امیرمؤمنان(ع) و او از رسول اعظم صلوات اللّه علیهم اجمعین گرفته‌اند. بنابراین، دست روی دست گذاشتن در نماز بدعت است؛ زیرا گرفتن دست در واقع داخل كردن چیزی است در شریعت كه از شریعت نیست.

ج. آموزش نماز به كسی كه نماز صحیح نمی‌خواند

در میان محدثان اهل سنت حدیثی است به نام «حدیث المسیء صلاتُه» یعنی حدیث كسی كه نماز خود را صحیح نمی‌خواند، در این حدیث چنین آمده است:

ابوهریره می‌گوید: پیامبر وارد مسجد شد، مردی نیز وارد مسجد شد و نماز گزارد، سپس به حضور پیامبر آمد و سلام كرد. پیامبر سلام او را پاسخ گفت و فرمود: برگرد و دو مرتبه نماز بخوان، رفت و نماز گزارد و به سوی پیامبر بازگشت، پیامبر نیز فرمود: برگرد باز نماز بگزار، این كار سه بار تكرار شد، سرانجام آن مرد عرض كرد: سوگند به خدایی كه تو را به حق مبعوث كرده است، من جز آنچه انجام می‌دهم، چیزی نمی‌دانم، چه بهتر كه نماز را به من بیاموزی.

در این هنگام پیامبر فرمود: هرگاه به نماز ایستادی تكبیر بگو، سپس آنچه از آیات قرآن می‌دانی، بخوان، سپس ركوع كن به گونه‌ای كه بدنت آرام گردد، آنگاه پیامبر دیگر اجزا و شروط نماز را به او می‌آموخت[6] و هیچ اشاره‌ای به گذاردن دست راست بر دست چپ نمی‌كند، در حالی كه اگر این كار واجب و یا مستحب مؤكد بود، از گفتن آن خودداری نمی‌کرد.

نظر ائمّه اهل بیت(علیهم السلام)

با توجه به آنچه تاكنون گفته شد، روشن گردید كه سنت بودن دست روی دست گذاشتن در نماز ثابت نشده است، بدین جهت می‌بینیم كه ائمّه اهل بیت(علیهم السلام) از این عمل (گرفتن دست در نماز)، احتراز می‌كردند و آن را از افعال مجوس در مقابل پادشاه می‌دانستند.

محمّد بن مسلم از امام جعفر صادق یا امام محمّد باقر ‘روایت كرده، می‌گوید: به آن حضرت عرض كردم: حكم كسی كه دستش را در نماز بر دست دیگر می‌گذارد، چیست؟ فرمود: این عمل، تكفیر است و نباید انجام شود.(تكفیر به معنی تعظیم در مقابل پادشاهان است).

زراره از حضرت امام محمّد باقر (ع) روایت كرده كه فرمود: بر تو باد توجه به نماز، و در نماز تكفیر مكن(دستهایت را بر هم مگذار)، زیرا مجوس این عمل را انجام می‌دهند.

صدوق به سندی از امیر مؤمنان علی (ع) روایت كرده كه آن حضرت فرمود: مسلمان دستهایش را در نماز جمع نمی‌كند و در حالی كه در مقابل خدای عزّ وجلّ ایستاده است، تشبّه به اهل كفر (یعنی مجوس) نمی‌ورزد.[7]

در خاتمه یادآوری می‌كنیم كه آقای دكتر علی سالوس بعد از نقل نظریات و فتاوای فقهای شیعه و سنّی، (در مورد نهادن دست‌ها بر یكدیگر در حال نماز) به كسانی كه دست روی دست گذاشتن را حرام می‌دانند حمله كرده و می‌گوید: «كسانی كه قائل به حرمت و مبطل بودن این عمل هستند یا تنها آن را حرام می‌دانند، به واسطه تعصب مذهبی، بین مسلمین اختلاف و تفرقه ایجاد می‌كنند».[8]

جا دارد از ایشان پرسیده شود: اگر تلاش و بررسی وتحقیق در كتاب و سنّت، شیعه را به این نتیجه رسانده كه گرفتن دست در نماز، امری است كه بعد از نبی اكرم(ص) پیدا شده و مردم در زمان خلفا به آن امر می‌شدند، گناه شیعه چیست؟ و در این صورت هر كس گمان كند كه آن عمل جزئی از نماز است چه واجب باشد یا مستحب، تحقیقاً در دین امری را بدعت نهاده كه از دین نیست. آیا جزای كسی كه در كتاب و سنّت اجتهاد و تحقیق نماید این است كه با تیر اتّهام به تعصّب مذهبی و ایجاد اختلاف، مورد هدف قرار گیرد؟

اگر این اتّهام بجا باشد، آیا امام مالك را نیز می‌توان این گونه متّهم كرد؟ زیرا او گرفتن دست را مطلقاً، یا در نمازِ واجب، مكروه می‌داند. آیا می‌توان امام دارالهجره را  به تعصّب مذهبی و ایجاد خلاف متّهم كرد؟

به چه دلیل دست بسته نماز خواندن را نشانه تعصّب مذهبی و میل به اختلاف بین مسلمین نمی‌دانید؟ قضاوت با شماست.

--------------------------------------------------------------------------------

[1] .  محمّد جواد مغنیه: الفقه علی المذاهب الخمسه، ص 110، وملاحظه شود «رسالة مختصرة السدل» ا از دكتر عبدالحمید، ص 5.

[2] .  محمد حسن نجفی، جواهر الكلام:11/15ـ16.

[3] .  تورك عبارت است از این كه انسان در حال نشستن بر روی پای چپ بنشیند، وروی پای راست را بر كف پای چپ قرار دهد.

[4] .  سنن بیهقی:2/72، 73، 101، 102; سنن أبی داود:1/194، باب افتتاح الصّلاة، حدیث 730ـ736; سنن ترمذی:2/98، باب صفة الصّلاة.

[5] .  شیخ حرّ عاملی: وسائل الشیعه، 4، باب 1 از ابواب افعال نماز، حدیث 1، و باب 17، 
حدیث 1و2.

[6] .  صحیح بخاری، ج1، ص 189، شماره 793; صحیح مسلم:2/11.

[7] .  شیخ حرّ عاملی، وسائل الشیعه:4، باب 15 از ابواب قواطع الصّلاة، حدیث 1، 2و 7.

[8] .  فقه الشیعة الإمامیه ومواضع الخلاف بینه و بین المذاهب الأربعه:183.

.

 

انتهای پیام

دوشنبه 29/8/1391 - 8:29
اهل بیت

ماجرای عطر سیب حرم امام حسین(ع) چیست؟

  • چاپ
  • ایمیل

استشمام بوی سیب از حرم امام حسین(ع)، ویژگی عجیبی است که چند کتاب معتبر به آن اشاره کرده اند.

به گزارش شفقنا(پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) به نقل از مهر،«بوی سیب و حرم حبیب و حسین غریب و کرب و بلا». این نوحه مشهور و محبوب را در سالهای اخیر بارها شنیده ایم. اما بوی سیب چه ارتباطی با حرم امام حسین(ع) دارد؟ آیا درست است که می گویند از قتلگاه و ضریح مطهر امام حسین(ع) می شود عطر سیب استشمام کرد؟

نگاهی به منابع روایی و کتابهای معتبر شیعی، راز بوی سیب را این طور می گشاید:

در کتاب شریف «بحارالانوار» جلد 43 ، صفحه 289 ماجرای عطر سیب به نقل از «حسن بصری» و «ام سلمه» این طور آمده است :«حسنین وارد شدند بر رسول خدا، و جبرئیل در نزد آن حضرت بود. پس ایشان در اطراف او گردیدند، به گمان این که دحیه‏ی کلبی است. جبرئیل، دست خود را حرکت داد، مانند کسی که از کسی چیزی بگیرد. پس سیبی و بهی و اناری آورد و به ایشان داد. روی ایشان از خوشحالی برافروخت و دویدند به نزد جد خود. حضرت از ایشان گرفت و بویید و فرمود: بروید نزد پدر و مادر خود. پس رفتند و هیچ یک از آن نخوردند تا این که پیغمبر به نزد ایشان رفت و همه با هم خوردند، و هر چند از آن می‏خوردند، به حال خود عود می‏نمود (بازمی‏گشت) و به همین حالت بود، تا زمانی که حضرت فاطمه علیهاالسلام وفات نمود. حسین علیه‏السلام فرمود: که انار، مفقود شد، و چون امیرالمؤمنین علیه‏السلام شهید گشت، به، مفقود شد، و سیب به حال خود بود، تا وقتی که آب را به روی ما بستند. پس چون تشنگی بر ما غالب می‏شد، آن را بو می‏کردم، اندکی تشنگی من ساکن می‏شد. عاقبت، چون تشنگی من به نهایت رسید، دندان بر آن فشردم و یقین به هلاک نمودم. حضرت سجاد علیه‏السلام می‏فرماید که این سخن را از پدر بزرگوارم شنیدم یک ساعت قبل از شهادتش، و چون شهید گردید، بوی سیب از محل شهادتش استشمام می‏شد، ولی خودش را نیافتند، و این رایحه، در آن محل باقی است، و هر کس از زواربخواهد استشمام رایحه‏ی آن را نماید، در وقت سحر، به زیارت رود که اگر از مخلصین باشد، آن را استشمام خواهد نمود.»

مشابه این داستان را هم «ابن شهر آشوب» در کتاب «مناقب» جلد 3 ، صفحه 391 .بیان کرده است. ماجرای عطر سیب در کتاب منتهی الآمال نیز آمده است.

انتهای پیام

دوشنبه 29/8/1391 - 8:27
اخبار

معاون فرهنگی جامعة­المصطفی: 70میلیون مسلمان چینی روز عاشورا را تکریم می‌کنند/اقبال کتاب‌های عاشورایی در چین

  • چاپ
  • ایمیل
معاون فرهنگی جامعة­المصطفی: 70میلیون مسلمان چینی روز عاشورا را تکریم می‌کنند/اقبال کتاب‌های عاشورایی در چین

معاون فرهنگی و تربیتی جامعة­المصطفی(ص) العالمیه با اشاره به استقبال مسلمانان چینی از کتاب‌های عاشورایی گفت: 70 میلیون مسلمانان چینی یک روز در سال به نام عاشورا دارند و آن روز را به عزاداری­ می­پردازند.

به گزارش شفقنا، حجت­الاسلام والمسلمین محمدرضا صالح معاون فرهنگی و تربیتی جامعةالمصطفی در دیدار با خیرین المصطفی که در سالن شهید مطهری مجتمع آموزش عالی فقه جامعه­­المصطفی (حجتیه) برگزار شد، گفت: حضرت فاطمه معصومه(س) شخصیت غیر ایرانی بود که به شهر مقدس قم آمد و اکنون به برکت این حضور، شاهد بیش از 12 هزار دانش­پژوه غیر ایرانی از بیش از صد کشور جهان در المصطفی هستیم.

معاون فرهنگی و تربیتی جامعة­المصطفی با بیان این که المصطفی در قم، مشهد، تهران، گرگان و اصفهان دارای نمایندگی است، خاطرنشان کرد: طلاب غیرایرانی­­ با خانواده­های خود که تعداد آنها سی هزار نفر است، به کسب معارف ناب اسلامی در قم اهتمام دارند.

وی با اظهار این که به نگاه مقام معظم رهبری «المصطفی»، حوزه علمیه­ای برای تبلیغ دین است، بیان کرد: ایشان، المصطفی را به عنوان مرکز گسترش اسلام معرفی کردند، حضور پرشور این تعداد غیرایرانی در قم که در پی کسب معرفت دینی هستند، این موضوع را ثابت می­کند.

صالح با اظهار این که در برخی کشورها، طلاب المصطفی برای نخستین بار تشیع را به کشور خود معرفی کرده­اند، عنوان کرد: المصطفی، اکنون به عنوان مغناطیس قدرتمندی است که از دل بیش 12 هزار دانش‌پژوه، جهان را به خود جذب کرده است.

وی با بیان این که حضور پرشور طلاب غیرایرانی در المصطفی، توفیق بزرگ الهی و آزمایش سختی را برای ما پدید آورده است که چگونه از این ظرفیت به درستی بهره ببریم، خاطرنشان کرد: بیش از دو هزار طلبه غیر ایرانی در ایران حضور دارند که مسلط به ده­ها زبان بین­المللی، دارای صدها سایت و وبلاگ و سیزده شبکه تلویزیونی هستند و حضوری فراگیر در رسانه­های جمعی خارجی دارند.

نماینده جامعة­المصطفی در چین، با اشاره به مبنای حرکت جامعة­المصطفی، ابراز داشت: المصطفی اصل حرکت خود را در معرفی اسلام ناب با محوریت قرآن، اهل­بیت (ع) و اصول و مبانی انقلاب اسلامی قرار داده است و در این راه از رهنمودهای مقام معظم رهبری بهره می‌گیرد.

وی افزود: ترجمه قرآن با مبانی شیعی و ترجمه کتاب­های شیعی در کشورهای متنوع جهان از افتخارات طلاب جامعه­المصطفی است.

صالح در بخش دیگر از سخنان خود، با اشاره به ترجمه قرآن و نهج­البلاغه به زبان چینی، بیان کرد: مدتی پیش که در چین بودم، یکی از علمای سرشناس الازهر در این کشور به من گفت که همیشه در خطبه­های نماز جمعه خود از نهج­البلاغه­ای‌ که به زبان چینی ترجمه شده است، استفاده می­کنم و بزرگ دیگری از اهل­سنت چین را دیدم که صحیفه سجادیه را می­بوسید و بر چشم خویش می­نهاد.

براساس گزارش خبرگزاری فارس، نماینده جامعة­المصطفی در چین طلاب المصطفی را احیاگر فرهنگ عاشورا در بسیاری از کشورهای جهان دانست و یادآور شد: هفتاد میلیون مسلمانان چینی روزی در سال را به نام عاشورا نام نهادند و آن روز را به عزاداری­ می­پردازند، به مطالعه کتاب­های عاشورایی که به زبان چینی ترجمه شده است، نیز اهتمام ویژه­ای دارند.

وی با اشاره به نامگذاری روزی به نام حضرت فاطمه(س) در چین، اضافه کرد: این سنت چندین صد ساله در این کشور است که در آن اهل­سنت چین در مسجد مرکزی پکن جمع می­شوند و به قرائت قرآن و ایراد سخنرانی درباره شخصیت این بانوی مکرم اسلام می­پردازند.

انتهای پیام

دوشنبه 29/8/1391 - 8:25
اخبار
از سوی نمایندگی های فرهنگی ایران برگزار شد

مراسم عزاداری تاسوعا و عاشورای حسینی در بیش از هفتاد كشور

شیعیان و ارادتمندان به مکتب عاشورا در سراسر جهان در ماه محرم و تاسوعا و عاشورای حسینی با حضور در مساجد و تكایا ، صفا، محبت و عشق خود را نسبت به خاندان پیامبر (ص) به ویژه سرور و سالار شهیدان امام حسین (ع) و یاران باوفایش به نمایش گذاشتند.

به گزارش اداره كل روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی،گزارش مراسم عزاداری كه در بیش از هفتاد كشور به همت نمایندگی های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد ، به شرح ذیل می باشد:

 آلبانی

 

به مناسبت دهه محرم  عاشورای حسینی (ع)، علویون آلبانی از جمله طریقت بکتاشیه، رفاعیه، قادریه و خلوتیه به برپایی مراسم های ماتم و سوگواری به یاد سالار شهیدان کربلا ابا عبد الله حسین (ع) و 72 تن از یارانش پرداختند.

 

در این مراسم جمعی از علاقمندان به خاندان اهل بیت (ع) سفیر ایران در آلبانی دکتر عمویی، عزیزی نماینده فرهنگی کشورمان و حجت الاسلام قاسمی مبلغ اعزامی از ایران  نیز حضور داشتند.

از میان جمع گروههای مسلمان علوی مرکز جهانی بکتاشیه به رسم همه ساله به رهبری بابا موندی دهه محرم را به ماتم و روزه پرداختند.

همچنین مسجد اهل بیت (ع) در تیرانا به رهبری شیخ کمال الدین رکا رهبر طریقت رفاعیه و متولی این مسجد نیز به ماتم، سوگواری و سینه زنی پرداخته اند  و در طول این دهه در این مسجد مراسم عاشورای حسینی (ع) که در آن شخصیت های مذهبی از فرق علوی حضور داشتند، برگزار گردید.

همچنین در این مراسم مدعوین حاضر همراه با نوحه سرایی و سینه زنی برای امام حسین (ع) و خاندان ایشان نسبت به این بزرگواران ادای احترام کردند.

مراسم دهه محرم و عاشورا هر شب در تکایای فراق خلوتیه و قادریه همچنان برگزار شده است.

خاطر نشان می گردد ویژه نامه ای نیز به همین مناسبت از سوی مسجد اهل بیت (ع) به زبان آلبانیایی تهیه شده بود که برای حاضرین در محل عرضه گردید.

این برنامه با حمایت کمیته مطالعات و تحقیقات مجمع جهانی اهل بیت (ع) انجام پذیرفت.

 حضور روحانی اعزامی از ایران در دهه محرم در تیرانا

همزمان با آغاز دهه محرم جمع ایرانیان دستگاههای همکار در تیرانا و خانواده های ایشان در محل سفارت کشورمان با حضور روحانی اعزامی از ایران حجت الاسلام قاسمی ، دکتر عمویی سفیر کشورمان، عزیزی نماینده فرهنگی کشورمان و دیگر مسئولین نهادهای ایرانی در هر یک از شبهای این دهه با ایراد سخنرانی پیرامون موضوع کربلا این رخداد تاریخی عظیم را برای جمع حاضر زنده می نمودند.

حجت الاسلام قاسمی در طول حضور خود در سرزمین آلبانی ضمن بازید از مراکز دینی و تکایای طریقت های مسلمان آلبانی در روز عاشورا با حضور در مسجد اهل بیت (ع) و ایراد سخنرانی در آن و نیز حضور در مرکز جهانی بکتاشیه و دیدار با بابا موندی رهبر مرکز جهانی بکتاشیه و نیز حضور در تکیه طریقت خلوتیه و تکیه درویش رقیه  در تیرانا که از مراکز بسیار پر رجوع می باشد دیداری با دوستداران اهل بیت (ع ) داشتند.

شایان ذکر است این برنامه با حمایت کمیته اعزام مبلغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی امکان انجام پذیرفت .

 تانزانیا

مراسم عزاداری سید الشهداء و یاران باوفایش در محل رزیدانس و رایزنی فرهنگی  ایران با حضور هموطنان عزیز و با حضور سید حسین حسینی  مداح اهل بیت(ع) در تانزانیا برگزار شد.

این مراسم بمدت سیزده شب از ابتدای محرم برپا گردید

حضرت آیه الله مروی  عالم گرانقدر و خطیب مبرز از مدرسان حوزه علمیه قم و مشاور جامعه المصطفی(ص) در شبهای محرم در جمع ایرانیان، در كنار استفاده از بیانات حجج اسلام شاهدی رئیس جامعه المصطفی(ص) در تانزانیا و كعبی نماینده مركز تبلیغ به ایراد سخنرانی پرداختند.

حضرت آیه الله مروی باتفاق حجه الاسلام خضرلو در اوائل ماه محرم به دارالسلام سفر نمود.

 تركمنستان

 

 

مراسم هفتمین روز شهادت سالار شهیدان ابا عید ا... الحسین (ع) با شرکت صدها تن از شیفتگان این امام همام و کارکنان نهاد های ایرانی و ایرانیان مقیم بطرز با شکوهی در مسجد امام رضا (ع) عشق آباد برگزار شد.

 

 

در این مراسم که روز دوشنبه 16 ماه محرم با اقامه نماز جماعت مغرب و عشا ء در این مسجد  شروع شد ، سیدرضا میرمحمدی سرپرست رایزنی فرهنگی در جمع انبوهی از حاضران با طرح 3 سئوال اساسی پیرامون قیام و نهضت جاودان و تاریخی سرور و سالار شهیدان به ایراد سخن پرداخت. وی چرایی؟چیستی؟  نتیجه و دست آورد قیام سید الشهدا؟ برای بشریت را سه سئوال کلیدی و رمز گشای این قیام بی نظیر تاریخی دانست و عنوان کرد که یافتن پاسخ این 3 سئوال مهم می تواند تحلیل درستی از رویداد عاشورای سال 61 هجری در سرزمین کربلا ارائه دهد.

میرمحمدی در پاسخ به سئوال اول با اشاره به ریشه ها و زمینه های تاریخی این قیام از زمان رحلت جانگداز پیامبر عظیم الشان اسلام (ص) انگیزه امام از شروع نهضت و حرکت تاریخی خود را، اقامه امر به معروف و نهی از منکر و تلاش ایشان برای نجات اسلام از انحراف بزرگی که بدست بنی امیه دامنگیر این دین نوپا و جوان شده بود دانست و در بیان چرایی شهادت مظلومانه امام و یارانش  بی بصیرتی عوام و دنیا گرایی خواص و بزرگان آن زمان را عامل اصلی به حساب آورد.

وی با اشاره گذرا به چیستی و ماهیت قیام امام، در پاسخ به سئوال اساسی سوم ( نتیجه و دست آورد قیام ) ترسیم نقشه و راه آینده بشریت بدست ابا عبدا... الحسین در کربلا را بزرگترین نتیجه و ره آورد این نهضت خونین و در عین حال نجات بخش به حساب آورد و افزود که بشریت تا همیشه تاریخ، راه نجات و درست زندگی کرد را از این قیام آموخت  و همه انسانها فارغ از اینکه چه دین و مذهبی دارند و در چه مقطع زمانی و موقعیت مکانی زندگی می کنند می توانند با تمسک به راه امام حسین(ع) چگونه زیستن را بیاموزند و به فلاح و رستگاری دست پیدا کنند.

 میرمحمدی این معنی و برداشت را ترجمان حدیث پیامبر اسلام (ص) که فرمود " ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه" دانست و راه و مرام شهید بزرگ و پیروز کربلا را یگانه مسیر درست حیات عنوان کرد که تا قیامت پابرجاست و جلو دیدگان همه قرار دارد.

در ادامه این مراسم خلیلی مداح اهل بیت(ع) به مداحی و روضه خوانی پرداخت و عزاداران حاضر در مسجد به سینه زنی و عزاداری پرداختند.

فرانسه

 

 

 به مناسبت ایام شهادت سالار شهیدان حضرت امام حسین(علیه السلام) مراسم عزاداری آن حضرت از شب پنجم ماه محرم هر شب در محل بیت الزهراء پاریس با استقبال بسیار زیاد ایرانیان مقیم، كاركنان نهادهای دولتی وخانواده های آنها، وبرخی از شیعیان فرانسوی برگزار گردید.

رایزن فرهنگی ایران در ماه محرم  تعداد 100 بسته فرهنگی حاوی اندیشه های مقام معظم رهبری و CD روز دهم كه توسط رایزنی فرهنگی تولید گردیده است در میان شیعیان الجزایری الاصل مقیم فرانسه  ، تعداد 200 بسته فرهنگی حاوی CD سخنرانی استاد پناهیان ویژه ماه محرم وآثار ادبی معاصر برای ایرانیان مقیم و خانواده های نهادهای دولتی مقیم پاریس، در محل بیت الزهراء.، تعداد 100 بسته فرهنگی حاوی نرم افزار روز دهم برای شیعیان شهر لیل فرانسه  و  تعداد 500 جلد كتاب دینی و فرهنگی برای ایرانیان و شیعیان مقیم بلژیك اهداء نمود.

 

شانگهای چین

 

 

 مراسم عزاداری سالار شهیدان اباعبدالله الحسین (ع) از سوی وابستگی فرهنگی ایران از شب پنجم تا سیزدهم محرم در شاگهای چین برگزار شد.

این مراسم با قرائت زیارت عاشورا آغاز و در ادامه حجت الاسلام میرکتولی، روحانی اعزامی از مركز تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی به ایراد سخنرانی پرداخت.

در پایان نوحه خوانی ، سینه زنی با حضور پرشور اعضای ارگان های رسمی ایران و تعداد قابل توجهی از ایرانیان مقیم و دانشجویان ایرانی مقیم به همراه حانواده برنامه های ویژه محرم برگزار شد.

روز عاشورا به امامت حجت الاسلام والمسلمین میرکتولی نماز ظهر عاشورا برگزار گردید.

 لازم به ذکر است  عاشقان ابا عبدا... الحسین(ع) از دیگر کشورهای اسلامی (لبنان، بحرین، پاکستان ، عراق) هم در این مراسم با شکوه حضور می یافتند و در کنار برادران ایرانی خود به سالار شهیدان ادای احترام می نمودند.

 

 افغانستان - كابل

 

 

مراسم بزرگداشت از شهدای كربلا به خصوص حضرت سید الشهدا حسین بن علی(ع) درتالار اجتماعات دانشگاه البیرونی توسط اتاق ایران شناسی آن دانشگاه برگزار گردید.

 این مراسم با تلاوت چند از آیات قرآن کریم آغاز و با سخنرانی رئیس دانشگاه كاپیسا، معاون علمی و پژوهشی این دانشگاه و چند تن از استادان دانشکده شرعیات همراه بود كه در مورد  شهامت و شجاعت حضرت امام حسین(ع) و نقش ایشان در نگهداری دین مقدس اسلام صحبتهایی را ایراد نمودند و مراسم با قرائت اشعاری از میر بهادر واصفی یكی از شاعران افغانستان که در وصف  سیدالشهدا حضرت امام حسین(ع)  سروده شده بود به پایان رسید.

 

 

 الجزایر

ایرانیان مقیم الجزایر همراه با دیگر محبان اهل بیت علیهم السلام در سراسر جهان اسلام در شب عاشورای حسینی  با عزاداری برای اباعبدالله الحسین (ع) و شهدای كربلا در پایتخت الجزایر به عزاداری و سوگواری پرداختند.

همزمان با شب عاشورای حسینی، دهها تن از ایرانیان مقیم الجزایر در آیین  عزاداری حضور یافتند و در عزای فرزند صدیقه طاهره سید و سالار شهیدان امام حسین (ع)اشك ماتم ریختند.

آیین عزاداری دهه اول محرم امسال نیز همانند سال های گذشته از اولین شب ماه محرم به همت سفارت و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی و با حضور ایرانیان مقیم الجزایر به ویژه جوانان و نوجوانان ایرانی در محل نمازخانه سفارت كشورمان برپا شد.

استاد محمد تقی میر صادقی سخنران شب عاشورای حسینی  در سخنانی به نقش و جایگاه زن از دیدگاه قرآن كریم پرداخت و گفت: خداوند متعال جایگاه بسیار والایی برای زنان قایل است در حالیكه فرهنگ غرب زنان را به پایین ترین سطح از منزلت و جایگاه انسانی تنزل داده است.  

وی با بیان آیات و روایات به بررسی زندگی سراسر نورانی زنان بزرگ تاریخ  و نقش تاثیرگذار آنان در وقایع مهم تاریخی پرداخت و به نقش حضرت زینب كبری (س) در زنده نگهداشتن قیام عاشورا حسینی اشاره كرد.

الجزیره - ماه محرم و روز عاشورا درکشورهای اسلامی و حتی کشورهای غیر اسلامی با عزاداری و عرض ارادت دوستداران اهلبیت به ساحت مقدس اباعبدالله الحسین (ع) رنگ و بوی دیگری دارد، اما محرم درالجزایر به گونه ای دیگر است.

با ورود اسلام به شمال آفریقا پساز وفات پیامبر اسلام (ص) و گسترش آن در شاخ آفریقا و سپس مرکز آفریقا، دین اسلامبه عنوان یک دین بومی و سنتی در این قاره درآمد.

در حال حاضر اکثر ملل کشورهای شمال آفریقا مسلمان هستند و کشور الجزایر نیز بااکثریت جمعیت مسلمان یکی از این کشورهای مسلمانی است که شرایط و ویژگی های خاص خودرا در مقایسه با سایر کشوهای اسلامی دارد.

جایگاه ماه محرم و روز عاشورا در میان مسلمانان الجزایری یکی از مواردی است که باسایر کشورهای اسلامی بسیار متفاوت است .

مسلمانان الجزایری ورود به ماه محرم را به عنوان آغاز سال جدید قمری بهیکدیگرتبریک می گویند و روزعاشورا را نیز از ایام الله می دانند.

آنها معتقدند که براساس سنت پیامبر روزه گرفتن در روز عاشورا بسیار با اهمیت ودارای ثواب بسیار است.

روز عاشورا در الجزایر از جمله تعطیلات رسمی محسوب می شود و این تعطیلی از دوران"احمد بن بلا " آغاز شده است.

تعطیلی روز عاشورا در الجزایر نه از برای واقعه عاشورا بلکه به دلیل وقایع تاریخیاز جمله عبور حضرت موسی (س ) از رود نیل، نابودی فرعون و یارانش و نجات نوح پیامبرو یارانش ازغرق شدن می باشد.

برخی از الجزایری ها اعتقاد دارند روز عاشورا یک روز استثنایی است ونباید در آنروز اقدام به خرید کالای خاصی کرد وبرخی دیگر نیز اعتقاد دارند که زکات و صدقه راباید در این روز به دیگران داد.

اغلب مردم الجزایر معتقدند که در این روز باید تنها قرآن خواند و روزه گرفت و برخیدیگر نیز اعتقاد دارند که این روز، روز کارگشایی است و باید تمامی پنجره ها و دربورودی منازل را باز گذاشت تا رحمت الهی وارد منازل شود.

هرس کردن درختان منزل واطراف منازل نیز از دیگر وظایف این روز به شمار می رودوبسیاری عقیده دارند که درختان را در این روز باید آزین بندی کرد.

یک استاد علوم شریعت وامور قضایی الجزایر در خصوص روز عاشورا می گوید دین اسلام درروز عاشورا تنها روزه گرفتن را جایز دانسته است وسایر آیین ها، بدعتی بیش نیست.

این کارشناس با اشاره به شهادت امام حسین (ع) در این روز مدعی شد شیعیان در اینروز به بدعت های زیادی برای گرامیداشت عاشورا دست می زنند.

شیعیان الجزایر که در این کشور یک اقلیت به شمار می روند در این روز در اطراف قبورتجمع کرده و مراسم خاص خود را برگزار می کنند.

بسیاری از شیعیان که به دلیل هزینه بسیار بالای سفر به کربلای معلی از زیارت امام حسین (ع) محروم هستند، زیارت کربلا را به مثابه زیارت خانه خدا تلقی می کنند.

عشق به اهل بیت پیامبر اسلام در نزد الجزایری ها کمتر از عشق آنان به صحابه پیامبرنیست. یک پژوهش که در سال 1958 صورت گرفت نشان داد که پس از نام "محمد"،نام های علی ، حسن و حسین در میان مردان الجزایری و نام "فاطمه الزهراء"در میان زنان الجزایری از دیگر نام ها متداول تر است.

بسیاری از الجزایری ها در روز عاشورا به اماکن مقدس و زیارتگاه ها همچون مرقد"سیدی الهواری" و "سیدی الحسنی" در شهر وهران می روند ودر ایناماکن به تضرع و درخواست شفاعت می پردازند.

در کوه منقاس در شهر سطیف نیز مکانی به نام محل رد پای امام علی (ع) وجود دارد کهشیعیان در روز عاشورا در آنجا گردهم می آیند. هیچ سندی دال براینکه امام علی (ع)در طول تاریخ در این منطقه حضور یافته است، وجود ندارد.

شیعیان الجزایر بدلیل اطلاعات و اخبار نادرستی که از آنها از سوی مخالفان منتشر میشود و همچنین مخالفت های برخی افراطیون در دیگر فرق اسلامی، امکان انجام فعالیتهای دینی خاص خود در این کشور را ندارند و عمدتا مناسبت های دینی خود از جمله عزاداری ماه محرم و روز عاشورا را به صورت محدود و در محافلی مخفیانه و به دور از دیدعموم انجام می دهند.

حرکت های افراطی برخی گروه های سلفی در این کشور و فرافکنی آنها بر علیه آداب وسنن شیعیان بخصوص در زمینه عزاداری های حسینی از مهمترین مشکلات شیعیان این کشوراست.

در این کشور تنها تشکل و یا مجموعه منتسب به شیعیان که به صورت علنی در کشورالجزایر فعالیت دارد جمعی از شیعیان استان "تبسه" الجزایر هستند کهفعالیت آنان صرفا به انتشار مجله اینترنتی "شیعه تبسه" در زمینه تبلیغتشیع، محدود می شود.

این نشریه که بخشی مهمی از فعالیت خود را به تبلیغ کتب مختلف دینی و مذهبی اختصاصداده است به یکی از مهم ترین منابع شیعیان و علاقمندان به شناختن مذهب تشیع درمنطقه تبدیل شده است. براساس آمار موجود، روزانه هزاران نفر از کاربران الجزایری وشیعیان دیگر کشورهای اسلامی به ویژه در شمال آفریقا به این پایگاه اینترنتی مراجعهمی کنند.

آنان در بخش کتابخانه این سایت به دنبال کتاب های گوناگونی می گردند تا پاسخی برایپرسش ها و شبهاتی که برایشان به وجود آمده، بیابند.

دست اندرکاران این نشریه می گویند: بخش کتاب ها که محور آن حضرت مهدی (عج) و موضوعظهور است، بیشترین مراجعه کننده را دارد.

درباره شمار شیعیان الجزایر آمار و ارقام رسمی وجود ندارد. صاحب نظران بر اینباورند که حضور شیعیان در این کشور حالت غیر رسمی دارد واغلب آنان در شهرها وایالت هایی مانند الجزیره پایتخت این کشور و باتنه، تبسه، خنشله، تیارت و سیدیبلعباس مستقر هستند.

با توجه به اندیشه سیاسی و دینی خاص حاکم بر الجزایر و دشمنی برخی گروه های افراطیبا تفکر شیعی، شیعیان الجزایر در شرایط کنونی امکان حضور فعال در جامعه الجزایر راندارند و تنها مراسم علنی ویژه محرم و روز عاشورا در الجزایر را ایرانیان مقیم اینکشور و آن هم در محل سفارت جمهوری اسلامی برگزار می کنند.

ایرانیان دوستدار و محب اهل بیت علیهم السلام در الجزایر از شب اول محرم تا شب سومشهادت امام و همچنین روز عاشورای حسینی با برپایی نماز ظهر عاشورا به مرثیه خوانیو عزاداری برای سرور و سالارشهیدان می پردازند.

الجزیره - روزنامه الجزایری "الشروق"  روز شنبه نوشت، سلفی های استان "عین تموشنت" با صدور اطلاعیه ای ضمن  تبلیغات منفی علیه شیعیان این کشور ،تلاش نمودند تا مردم این استان را علیه آنان  بدبین کنند.

به گزارش ایرنا، این روزنامه عرب زبان و پرتیراژ الجزایر، در یک اقدام شیطنت  آمیز صرفا به استناد یک اطلاعیه نوشت، هواداران سلفی این استان با پخش شبنامه و  اطلاعیه مردم را از پیوستن به مذهب تشیع برحذر داشتند.

روزنامه الشروق در مناسبت های مختلف، گزارش ها و اخباری جهت دار بر علیه فرهنگ  تشیع به همراه چاپ تصاویری از قمه زنی و آسیب رساندن عزاداران حسینی در برخی  از کشورهای اسلامی به خود و منتسب کردن آن ها به شیعیان ایران اسلامی منتشر می  کند.

این روزنامه در شماره امروز (شنبه ) افزود: آنان در اطلاعیه خود مدعی شده اند که  شیعیان رافضی هستند ، قرآن را تحریف می کنند و همچنین صحابه پیامبر را مردود می  شمارند.

یکی از سلفی های الجزایری در گفت و گویی با این روزنامه اعلام کرده است که اخیرا  ما شاهد گسترش بیش از حد مذهب تشیع در الجزایر هستیم و بسیاری از شهروندان این  کشور اخیرا در مدرسه های دینی ایران در شهر قم به تحصیل پرداختند و این یک نوع  خطر برای دولت الجزایر محسوب می شود.

یکی از نشریه های سلفی الجزایر نیز پیش از این مدعی شده بود که شیعیان از نسل  "عبدالله بن سبا الیهودی" هستند.

محققان علوم اسلامی معتقدند که براساس اسناد تاریخی این شخص وجود خارجی ندارد.

این روزنامه در ادامه به نقل از مردم این استان نوشت: این تحرکات سلفی ها علیه  شیعیان در ایام محرم بخصوص در روز عاشورا یک امر غیر عادی است و بسیاری از آنان  این حرکت را ناشایست می دانند.

براساس این گزارش، استان عین تموشنت الجزایر( 500 کیلومتری شمال غرب پایتخت )  گروه زیادی از شیعیان الجزایری و محبان اهل بیت علیهم السلام را در خود جای داده  است.

امارات (ابوظبی)

 

 

برنامه های ویژه مراسم دهه محرم برای عاشقان امامت و ولایت امسال نیز همچون سالهای گذشته توسط رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ابوظبی برگزار شد .

 

 

همزمان با فرا رسیدن ایام سوگواری شهادت جان سوز حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش ، مجالس عزای آن امام همام و شهدای مظلوم کربلا در مسجد الزهراء سفارت جمهوری اسلامی ایران در امارات عربی متحده باحضور سفیر، رایزن فرهنگی ، اعضای سفارت ، نمایندگان ارگانهای جمهوری اسلامی ایران و خانواده های آنان و جمع کثیری از شیفتگان و اردتمندان آن حضرت از ششم محرم تا روز عاشورا هر روز با تلاوت کلام الله مجید ، قرائت زیارت عاشورا و سخنرانی حجت السلام و المسلمین سید سعید رشادی روحانی اعزامی از مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با مشارکت ذاکرین اهل بیت (ع)  برگزار شد .

مراسم عاشورای حسینی نیزامسال با حضور تیم ملی معلولین و جانبازان ، که در مسابقات پارا المپیک معلولین امارات حضور داشته و مدالهای متعددی به خود اختصاص دادند و همچنین ذکرمصیبت و نوحه خوانی مداح اهل بیت (ع)حاج محسن طاهری و سخنرانی دکتر سنگری استاد دانشگاه در مسجد الزهراء (ع) برگزار شد.

این مراسم پس از قرائت زیارت عاشورا ، ذکر مصیبت اهل بیت عصمت و طهارات ، سپس با آقامه نماز جماعت در ظهر عاشورا ادامه داشت .

در شب شام غریبان حضرت ابا عبدالله (ع) و اهل بیتش (ع) مراسم این شب نیز برگزار و ایرانیان و ارتمندان آن حضرت با روشن کردن شمع در آن مصیبت جان سوز به سوگ نشستند .

 

 

بنگلاش

به مناسبت دهه اول ماه محرم و عرض ارادت به پیشگاه امام سوم شیعیان حضرت ابا عبد الله الحسین، مجلسی تحت عنوان درس های محرم به مدت سیزده شب در محل سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بنگلادش برگزار شد.

 

 

 در این محفل عزا، پس از قرائت زیارت عاشورا، دکتر محمد بیگی استاد اعزامی به دانشگاه داکا سخنرانی نموده و مباحثی تحت عنوان " امر به معروف و نهی از منکر و عبرت های عاشورا" را ارایه دادند.

 پس ازآن یکی از روحانیون بنگالی سخنرانی و سپس ذاکرین به همراه حضار در سوگ شهادت امام حسین (ع) نوحه خوانی و سینه زنی نمودند.

 شایان ذکر است درشب های آغازین این مجلس250 نفر از شیعیان و محبین اهل بیت و در شبهای آخر450 نفرکه اکثرا از مستبصرین می باشند دراین محفل شرکت داشتند.

اندونزی

 

 

در حدود 8 هزار نفر از شیعیان شهر جاکارتا در مراسم  عاشورا  در پایتخت اندونزی شرکت کردند.

این مراسم که در میان شیعیان پایتخت اندونزی "روز ملی عاشورا" نام گرفته است، برگزار شد.

سلیمان یکی از مسئولان برگزار کننده این مراسم، با اشاره به اینکه جمعیت حاضر در مراسم امسال نسبت به سال گذشته یکهزار نفر افزایش داشته است، گفت : در این مراسم از نمایندگان سازمان های اسلامی محمدیه و نهضت العلماء نیز دعوت بعمل آمده بود.

 وی همچنین در خصوص اینکه آیا پلیس شهر جاکارتا برای برقراری امنیت این مراسم همکاری لازم را با برگزار کنندگان داشته است یا خیر، گفت : ما برای برقراری امنیت این مراسم از پلیس درخواست کمکی نکرده ایم و تنها بدلیل برگزاری این مراسم در نزدیکی مقر نیروی هوایی ارتش اندونزی تنها از آنان کسب مجوز نمودیم و خوشبختانه نیروی هوایی ارتش اندونزی نیز با اختصاص 40 تن از نیروهای خود، به برقراری نظم و امنیت مراسم کمک نمود.

هزاران تن از مسلمانان شیعه در شهر "سمارامگ" واقع در جاوه مرکزی در مسجد مرکزی این شهر، در مراسم روز عاشورا شرکت نمودند.

 در این مراسم که در فضای روحانی مثال زدنی برگزار گردید، عکس های مختلفی از ابعاد متفاوت واقعه کربلا به نمایش درآمده بود که مورد توجه شرکت کنندگان قرار گرفت.

 "سعید عبدالله حسام السقاف" یکی از علمای شیعه منطقه جاوه مرکزی در ارتباط با روز عاشورا به خبرنگار شبکه مترو تی وی، گفت : عاشورا نشان دهنده ندای عدالت طلبی و انسانیت امام حسین می باشد که برای اجرای دستورات پیامبر اسلام و دفاع از اسلام ناب محمدی، جان خود را فدا کرد.

شهر "مدن" واقع در "سوماترای شمالی"  نیز در غم حضرت سید الشهداء و یاران باوفایش غرق ماتم و عزا شد.

 عزاداران حسینی در این روز با عزاداری جهت آنچه در سال 61 هجری قمری در کربلا اتفاق افتاد دور یکدیگر جمع شدند و به عزاداری پرداختند. "علی العطاس" یکی از  سخنرانان در این مراسم، طی سخنانی به تشریح علل قیام امام حسین بهمراه 72 تن از یاران خود در واقعه کربلا پرداخت و تصریح کرد : پیام اصلی واقعه عاشورا عدالت طلبی بود و با وجود اینکه امام حسین در این راه باید از اهل البیت خود می گذشت ولی برای حفظ برای حفظ مبانی اسلام و دفاع از حقانیت به کربلا پا گذاشت.

 لازم بذکر است در این مراسم علاوه بر شیعیان شهر "مدن" همچنین 80 تن از پناهجویان افغانی نیز که در این منطقه حاضر می باشند جزء شرکت کنندگان بودند.

هند(دهلی نو)

 

 

همزمان با آغاز ماه محرم در کشور هند ، عاشقان اهل بیت(ع) با عزاداری در مساجد و حسینیه‌ها برای مظلومیت شهیدان کربلا، سوگواری می‌کنند.

 

 

شیعیان شهر دهلی نیز در مساجد و امام باره‌‌های این شهر به ویژه مسجد جامع شیعیان، حسینیه کربلا مسجد  و امامیه هال هر شب با برپایی مجالس سوگواری ، یاد سرور شهیدان کربلا و اصحاب آن حضرت را گرامی داشتند.

حسینیه«کربلا مسجد» (بخشی از مجموعه‌‌درگاه شاه‌مردان) از جمله اماکنی است که در طی سالهای متمادی میعادگاه شیعیان به ویژه افغانی‌های مقیم هند بوده است. آنها همه ساله بر اساس یک سنت حسنه در روز هفتم ماه محرم در حسینیه کربلا مسجد گرد هم می‌آیند و طی مراسمی، عَلَم منسوب به حضرت عباس(ع) را از محل نگهداری خود حرکت داده و با ذکر یا عباس- جانم فدای عباس(ع) آن را در وسط حیاط حسینیه نصب می‌کنند. با این اقدام مراسم عزاداری تا روز عاشورا، رسماً آغاز می‌گردد.

امسال نیز همچون سالهای گذشته، دکتر کریم نجفی برزگر رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در مراسم عزاداری افغانها شرکت نمود و در طی چند جلسه به ایراد سخنرانی پرداخت؛

دکتر کریم نجفی در سخنانی ضمن قرائت حدیث نبوی (ص) که فرمودند: «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه»، افزودند؛ حادثه کربلا در سال 61 هجری یک حادثه بزرگ در تاریخ بشری بود و در آن شخصیتی چون امام حسین(ع) و فرزندان و تعدادی از یاران با وفایشان در راستای اقامه دین حق قیام کرده و به شهادت می‌رسند.

وی با بیان اینکه تاریخ شاهد قیامهای زیادی بوده است، اما به دلیل انگیزه‌های مادی و توسعه طلبانه به زودی به فراموشی سپرده شده‌اند، گفت؛ قیام امام حسین(ع) برای زنده کردن تمام ارزشهای اسلامی و انسانی بود، حضرت یکی از دلایل قیام خود را تعطیل شدن حق و عدم روگردانی از باطل مردم بیان کرده است و می‌فرمایند؛«إنی لم اخرج أشرا ولا بطرا ولا ظالما ولا مفسدا، وإنما خرجت لطلب الإصلاح فی امه جدی» من برای فساد و ظلم اقدام نکرده‌ام بلکه برای اصلاح امت جدم قیام می‌کنم.

پیامبر عظیم الشأن اسلام فرمودند؛ حسین از من است و من از حسین هستم، بخش اول طبیعی است که امام حسین (ع)  جدشان رسول خدا(ع) هستند اما جمله دوم چگونه تعبیر می‌شود؟ در دوران پس از پیامبر(ص) جریانات تاریخی به گونه‌ای شکل گرفت که به تدریج حکامی چون معاویه اسلام را وارونه جلوه دادند، احادیثی به نقل از پیامبر (ص) جعل کردند، مردم حقیقت اسلام را نمی‌فهمیدند، اینجا بود که امام حسین (ع) برای روشن نمودن راه حق از باطل آن حرکت عظیم را انجام دادند و با نثار خون پاک خود و فرزندان و یارانشان اسلام محمدی(ص) را زنده کردند.

روز یکشنبه 13 آذرماه ، رایزن فرهنگی ایران در سخنانی گفت: اگر ما بپذیریم عالم مدرسه است و پیامبران الهی معلم این مدرسه هستند، بنابر این با قبول کنیم که در شاگردان این مدرسه مورد ابتلا و امتحان قرار خواهند گرفت. در قرآن کریم آیات فراوانی در این خصوص وجود دارد. در آیه‌ای می‌فرماید، ما به انسان چشم و گوش و ابزار ادراک دادیم، یا می‌فرماید؛ چون خواستیم انسان را امتحان کنیم او را سمیع و بصیر قرار دادیم، اما در اینجا وجود یک الگو برای انتخاب انسان نیز ضروری است. در طول تاریخ اگر فرعون وجود داشته خداوند متعال موسی(ع) را به عنوان قرار داده است و پیامبران الهی همیشه در مقابل ظالمان و ستمگران حضور داشته‌اند. پیامبر عظیم الشأن اسلام (ص) در باره امام حسین (ع) فرمودند: «ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه»، حسین چراغ هدایت و کشتی نجات است. امام حسین(ع) برای روشن کردن اذهان مسلمانان در مورد یزید فرمودند؛ او شرب خمر می‌کند و بطور علنی فسق می‌کند، ایشان در جای دیگر با معرفی خود و خاندان مطهرشان (ع) و مقایسه خود با یزید و خاندان او می‌فرمایند؛ کسی که مثل من باشد با کسی که مثل یزید باشد هرگز بیعت نخواهد کرد، این فرمایش تا ابد راه حق طلبان عالم را روشن کرده است.

روز سه‌شنبه، ظهر عاشورا نیز دکتر کریم نجفی در سخنان کوتاهی با اشاره به آیه 10 سوره روم که می‌فرماید: «ثُمَّ كَانَ عَاقِبَهَ الَّذِینَ أَسَاؤُوا السُّوأَى أَن كَذَّبُوا بِآیَاتِ اللَّهِ وَكَانُوا بِهَا یَسْتَهْزِئُون ؛ آنگاه فرجام كسانى كه بدى كردند بدتر بود [چرا] كه آیات خدا را تكذیب كردند و آنها را به ریشخند مى‏گرفتند» ، افزود؛ یکی از یزرگ‌ترین گناهان در پیشگاه الهی کوچک شمردن گناهان می‌باشد و اعراب زمان امام حسین(ع) آن قدر این عمل را انجام داده بودند که ارتکاب گناه برایشان آسان شده بود و تکذیب آیات الهی که امام حسین (ع) به عنوان بزرگ‌ترین آیه الهی را تکذیب نموده و خون پاک ایشان و فرزندان و یارانشان را بر زمین ریختند.

لازم به ذکر است در طی برگزاری مراسم عزاداری در کربلا مسجد قاری اعزامی کاظم نداف آیاتی از کلام الله مجید را تلاوت می‌نمود و مداح بابکی نژاد به نوحه سرائی و ذکر مصیبت می‌پرداخت.                      

زیمبابوه

 

 

مراسم عاشورای حسینی (ع) در حراره توسط رسانه های محلّی و بین المللی از جمله پرس تی وی روز چهارشنبه 16 آذرماه  پخش شد.

 

 

 شبکه پرس تی وی با پخش صحنه هایی از مراسم عزاداری شیعیان که به همّت رایزن فرهنگی ایران برگزار شده بود و سپس مصاحبه اسدی موحّد  رایزن فرهنگی كشورمان  را پخش كرد.

 

 

سریلانكا

از شب سوم محرم مجلس عزاداری سالار شهیدان حضرت ابا عبد الله الحسین(ع) در سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی ایران  برگزار شد.

 

 

این مراسم  هر شب با قرائت زیارت عاشورا و سخنرانی حجت الاسلام والمسلمی صالحی روحانی اعزامی از کشورمان آغاز و با ذکر مصیبت و عزاداری ادامه داشت.

 اعضای سفارت جمهوری اسلامی و معلمین مدرسه جمهوری اسلامی و خوانواده هایشان به همراه تنی چند از شیعیان سریلانکایی و نیز از هند و پاکستان در این مراسم حضور داشتند.

 تاسوعا

مراسم ویژه تاسوعای حسینی با حضور برخی از اعضای سفارت عراق و نیز سفیر و اعضای سفارت و رایزنی فرهنگی، جمعی از شیعیان ساکن کلمبو و شیعیانی از کشور هند و پاکستان برگزار شد.

 دراین مراسم پس از قرائت زیارت عاشورا حجت الاسلام والمسلمین صالحی روحانی اعزامی  از مركز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی با بیان تاریخچه ای از وقایع تاسوعا ، به بیان مبحثی در باب عقل و نقش آن در زندگی بشر و رویکرد حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) در این مقوله اشاره نمود.

سپس مراسم با  نوحه خوانی و مرثیه سرایی ادامه یافته  و حاضران  در پایان  در سفره شام حضرت اطعام شدند.

 شب عاشورا

این مراسم با حضور سفیر عراق و اعضای آن سفارت و خانواده های ایرانی و تنی چند از شیعیان پاکستانی و هندی و نیز شیعیان سریلانکا با شکوه خاصی برگزار شد .

در این شب پس از زیارت عاشورا  ابتدا سفیر کشورمان ضمن تسبیت ایام سوگواری حضرت ابا عبدالله(ع) به اثرات حرکت عاشورا در جهان امروز و نیز مواضع جمهوری اسلامی ایران در مبارزه با ظلم و استکبار اشاره نمود.سپس حجت الاسلام والمسلمین صالحی به ذکر مصیبت و مرثیه آن حضرت و اهل بیت (ع) پرداخت و در ادامه حاضرین به سینه زنی و عزاداری پرداختند.

 روز عاشورا

این مراسم از ساعت 10 صبح با قرائت زیارت عاشورا آغاز و با سخنرانی روحانی اعزامی و مراسم ویژه عزاداری تا وقت اذان ظهر ادامه یافت. سپس با فرارسیدن زمان اذان کلیه عزاداران نماز ظهر عاشورا را به امامت حجت الاسلام والمسلمین صالحی بجای آوردند.و در پایان سفره امام حسین (ع) پایان بخش این مراسم بود.

با حضور دکتر حسنی پور سفیر کشورمان، رکنی رایزن فرهنگی و حجت الاسلام  والمسلمین صالحی مراسم عزاداری امام حسین(ع) در محل بنیاد هاشمی و در حضور شیعیان حاضر برگزار شد.

در این مراسم پس از قرائت زیارت عاشورا روحانی اعزامی گوشه هایی از فلسفه قیام حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) را تشریح و سپس به ذکر مصیبت امام حسین (ع) و اهل بیتشان پرداخته شد.

 تاجیكستان (خجند)

 

 

 همزمان با فرا رسیدن ایام محرم الحرام ، مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) برای اولین بار به همت وابستگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران  با حضور عاشقان و شیفتگان آن حضرت در محل وابستگی فرهنگی در شهر خجند برگزار شد.

 

 

 برنامه عزاداری  همه شب با تلاوت آیاتی چنداز کلام الله مجید آغاز و با قرائت زیارت عاشورا ادامه و پس از سخنرانی ، عزاداران با برپایی مراسم نوحه خوانی و سینه زنی به سوگواری پرداختند.

 این مراسم از شب اول محرم آغاز و به مدت 13 شب تا سوم آن امام همام ادامه یافت. در این مراسم كه با حضور ایرانیان مقیم خجند و برادران شیعه و سنی افغانی برگزار می گردید حضور و مشاركت افغان ها در برگزاری این مراسم قابل توجه و قدردانی بود.

هند(بمبئی)

 

 

مراسم عزاداری ایام شهادت حضرت ابا عبدلله الحسین و خاندان و یاران یاوفایش از نخستین روز دهه اول محرم تا شب سوم شهادت آن حضرت با حضور مسئولین و خانواده های نهادهای ایرانی و ایرانیان مقیم وکلیه عاشقان و شیعیان آن حضرت در نقاط مختلف شهرهای بمبئی، پونا، حیدرآباد و سایر شهرهای جنوب هند برگزار شد.

 

 

مراسم عزاداری شب های اول تا نهم محرم با سخنرانی حجه الاسلام بهرامی و مداحی سیدجواد هاشمی و حضور ایرانیان مقیم و شیعیان آن حضرت در امامباره شوشتری شهر بمبئی برگزار شد.

این مراسم در شب و روز عاشورا و همچنین شب سوم شهادت آن حضرت در خانه فرهنگ ایران برگزار شد. مراسم قرائت زیارت پرفیض عاشورا نیز صبحها به مدت ده روز در سرکنسولگری ایران برگزار شد.

حجه الاسلام و المسلمین بهرامی در این مجالس با تبیین ریشه های عداوت و دشمنی خاندان بنی امیه از زمان حضرت پیامبر(ص) و همچنین مبارزات واقدامات روشنگرانه امامان معصوم(ع) تا پیش از واقعه عاشورا اشاره داشته و قیام حضرت ابا عبدالله را نقطه عطف تبیین راه اسلام ناب برای جوامع مسلمین در همه اعصار دانستند.

مراسم عزاداری امام حسین(ع) در امامباره یزدیهای شهر پونا وبا سخنرانی حجه الاسلام صالحی و همچنین انجمن اسلامی دانشجویان ایرانی مقیم این شهر با مداحی رسولی به مدت ده شب برگزار شد. 

در این ایام فیلم مستندی از مراسم عزاداری سال گذشته شیعیان و ایرانیان مقیم شهرهای بمبئی و پونا که توسط شوقی فیلمساز ایرانی مقیم این شهر و با حمایت خانه فرهنگ  ایران تهیه و منتشر شده بود بین عزاداران آن حضرت توزیع شد.

 

 

تاجیکستان

همزمان با فرا رسیدن ایام محرم‌الحرام، ایام سوگ و عزای سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، سالار کربلا و سقای تشنه لبان و 72 تن از کواکب سماء عالم اسلام، بار دیگر عاشقان و شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت سلام‌الله علیهم اجمعین در تاجیکستان را مانند سایر نقاط جهان غرق ماتم و شور ساخت.

 

 

به همین مناسبت تعداد کثیری از شیفتگان و علاقمندان اهل بیت (ع) بویژه هم‌وطنان مقیم تاجیکستان، در آئین‌ها و مراسم‌های متعددی که برای سوگ و عزای حسینی در غم شهادت جانگداز سالار کربلا حضرت سیدالشهداء امام حسین (ع) و 72 تن از پاکبازترین یاران آن حضرت برپا گردید؛ گرد هم آمدند؛ تا خالصانه با دلهایی اندوهگین و چشمان اشکبار به عزاداری بپردازند.

در این مراسم صدها نفر از عاشقان و محبان اهل بیت (ع) از اقشار مختلف مردم متشکل از کارکنان اعزامی و خانوادة آنان، دانشجویان، ایرانیان مقیم و افغان‌های مقیم شهر دوشنبه و تاجیکان علاقمند به خاندان عصمت و طهارت در نمازخانة سفارت جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان از شب دوم محرم تا شب سیزدهم حضور یافتند و با شور و شکوه خاصی یاد و خاطرة شهدای کربلا را زنده نگه داشتند.

مراسم سوگواری و عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبد الله الحسین(ع)  هر شب پس از اقامة نماز مغرب و عشاء با امامت جناب حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر الویری روحانی  اعزامی از مرکز بین‌المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و تلاوت آیاتی چند از کلام مجید و قرائت روح‌بخش زیارت عاشورا توسط عزاداران حسینی آغاز و با سخنرانی مذهبی، نوحه‌سرایی مداحان اهل بیت (ع) و مرثیه سرایی و سینه‌زنی در فضایی آکنده از شور ادامه می‌یافت.

در دومین شب برگزاری مراسم شب‌های محرم عزاداران پس از برپایی نماز جماعت و گوش جان سپردن به آیات قرآن مجید و قرائت پرفیض زیارت عاشورا و سخنرانی روحانی اعزامی، و سفیر کشورمان  علی‌اصغر شعردوست ،در فضایی معنوی و روحانی به عزاداری، سینه‌زنی و نوحه‌خوانی پرداختند.

شعردوست در آغاز این مراسم به ایراد سخنرانی پرداختند؛ و با بیان تلاش‌های صورت‌گرفته و برنامه‌ریزی‌های منظم در باب اجرای هرچه باشکوه‌تر مراسم امسال ماه محرم از سوی اعضای سفارت، رایزنی فرهنگی، ارگان‌های ایرانی مقیم تاجیکستان، تجار، کسبه و کلیة ارادتمندان به خاندان اهل بیت (ع)، توفیق خدمتگزاری هرچه بیشتر در برگزاری مجالس شب‌های ماه محرم را از درگاه خداوند منان، اباعبدالله الحسین (ع)، صاحب عزای حضرتش فاطمة زهرا (س) و فرزند بزرگوارش حضرت حجت‌الله الاعظم، حضرت مهدی (عج) خواستار شدند.

شعردوست در بخشی از سخنان خود با اشاره به حضورحجت‌الاسلام والمسلمین، دکتر الویری در مراسم محرم امسال و برخورداری از سخنان ایشان در طی شب‌های سوگواری، برگزاری چنین مجالسی را موجب سرفرازی انسان در دنیا و آخرت دانست و خاطرنشان ساخت که: تا کنون دیده نشده کسی در راه حب اهل بیت(ع)  قدم بردارد و در دنیا سرافراز نباشد؛ در این باب آن میزان در روایات و احادیث ما آمده که در حقیقت می‌توان یقین کرد که مخلص اباعبدالله(ع)  از آن هنگام که مرگ فرا می‌رسد و زمان تسلیم جان بر جان‌آفرین ازلی فراز می‌آید تا هنگامی که فرد چشم برمی‌بندد روی در تیرة تراب می‌گذارد؛ آن حضرت فریادرس بی‌بدیل اوست.

سفیر ایران در پاره‌ای دیگر از سخنان خود احسان به نیازمندان و برطرف کردن حوائج آنان خصوصاً در طی این شب‌های عزیز را از نعمت ‌هایی برشمردند که توفیق حصول به آن از جانب حق به بندگان ارزانی می‌گردد؛ و در این خصوص به سخنی از امام حسین(ع)  استناد جستند؛ آنجا که حضرت می‌فرماید: اینکه حوائج مردم در دست شماست خود از نعمت ‌هایی است که خداوند به شما ارزانی می‌دارد؛ که حاجت کسی را که از دستتان برمی‌آید برآورده کنید؛ ایشان همچنین در پایان سخنان خود از خداوند متعال استقرار و ثبات قدم را در راه محبت به اهل بیت(ع)  و عشق به اباعبدالله (ع) را خواستار شدند.

در مدت 11 شب برگزاری مراسم شب‌های محرم که با حضور حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر الویری، مبلغ اعزامی، و حسینی، مداح اعزامی از ایران برگزار شد؛ شرکت‌کنندگان پس از برپایی نماز جماعت به امامت روحانی اعزامی و تلاوتی آیاتی چند از قرآن کریم و زمزمة قرائت پرفیض زیارت عاشورا و سخنرانی مبلغ اعزامی، با شور و اندوه و ذکر مصیبت توسط ذاکران اهل بیت (ع) به عزاداری و سینه‌زنی پرداختند.

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر الویری؛ با بیان دلنشین و شیوای خود هر شب  از این ایام را به یکی از موضوعات در زمینة فلسفة واقعة کربلا و ناتمام گذاشتن حج توسط امام حسین (ع) تا شهادت آن حضرت در روز عاشورا اختصاص دادند.

مراسم شب تاسوعا و عاشورای حسینی با حضور گستردة عاشقان و دلباختگان امامت و ولایت در دوشنبه پایتخت کشور تاجیکستان در نمازخانة سفارت ایران برگزار شد.

 تعداد زیادی از ایرانیان مقیم، تجار، دانشجویان، کارکنان نهادهای جمهوری اسلامی ایران مستقر در این کشور و خانوادة آنان، افغان‌های مقیم شهر دوشنبه و تاجیکان علاقمند به خاندان عصمت و طهارت در شب تاسوعا و شب شهادت سالار و سرور شهیدان حضرت امام حسین (ع) در سوگ شهادت آن حضرت و مظلومیت ایشان خالصانه اشک ماتم ریختند.

در این مراسم، حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر الویری، ضمن پاسداشت یاد و خاطره شهدای کربلا با بیان وقایع شب عاشورا، و آن ندای معروف هل من ناصر ینصرنی امام حسین (ع) و جنگ نابرابر‌، عاشورا را حادثه‌ای عظیم خواند و گفت: همان رازی که فرزندان، خویشاوندان  و صحابه اباعبدالله را آن روزگار در کنار امام حسین (ع) نگه داشت رمز ماندگاری شیعه در طول تاریخ است.

دکتر الویری، نماز را رمز بندگی شمرد و گفت: اگر می‌خواهید تفکر حسینی داشته باشید باید نماز را به پا داشته و در همه مشکلات خدا و اهل بیت (ع) را به یاد داشته باشید.

در ادامة این مراسم، سوگواران و شیفتگان امامت و ولایت به نوحه‌خوانی و سینه‌زنی پرداختند که این برنامه تا پاسی از شب با شور و حال خاصی با چشمان پر از اشک ادامه داشت.

ایرانیان مقیم، دانشجویان، کارکنان نهادهای مختلف جمهوری اسلامی ایران در شهر دوشنبه مراسم ظهر عاشورا را با شور وصف‌ناپذیری برگزار کردند.

ابتداء اذان ظهر به صورت زنده قرائت شد و نماز جماعت  ظهر و عصر با امامت حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر الویری اقامه گردید.

روحانی اعزامی در این مراسم بخشی دیگر از اهداف واقعة عاشورا را ادامه مباحث خود در دهة محرم ،برای عزاداران حسینی تشریح کرد. و با اشاره به پاره‌ای از فداکاری‌های امام حسین (ع) و اصحاب وفادارش گفت: امام حسین(ع) زنده و بیدار در جان فرد فرد ما حضور دارد و خون ایشان و یاران باوفایش در تاریخ می‌جوشد و این شعله تا پایان عمر دنیا خاموش نخواهد شد.

مراسم عزاداری شام غریبان اباعبدالله الحسین (ع) نیز با حضور جمع کثیری از عاشقان و دوستداران اهل بیت (ع) از جمله ایرانیان مقیم شهر دوشنبه و وعده‌ کثیری از شعیان افغان و تاجیک در نمازخانة سفارت کشورمان برگزار شد.

در این مراسم دانش‌آموزان مجتمع امام صادق (ع) (مدرسة ایرانیان) با روشن کردن شمع و ذکرمصیبت حضرت سیدالشهدا به شکلی سوزناک یاد و خاطره خیمه‌های سوخته امام حسین (ع) و مظلومیت کودکان خردسال اسیر و شهیدان کربلا را زنده نگه داشتند.

در ادامة این مراسم، عزاداران حسینی به نوحه خوانی،مرثیه سرایی و سینه زنی پرداختند و با حزن و اندوه خاصی بر مظلومیت و شهادت آن حضرت و یاران باوفایش اشک ماتم ریختند.

در پایان مراسم با صرف شامی که به نوبت در هر شب توسط تجار، بازرگانان، سفارت ج.ا. ایران و رایزنی فرهنگی ونذورات مردم تهیه و تدارک دیده شده بود؛ از عزاداران و شیفتگان حسینی پذیرایی به عمل آمد.

سوگواری‌ها تا شب سوم امام ادامه یافت.

در سومین شب شهادت اباعبداله الحسین (ع) و یاران با وفای ایشان و همچنین در شب شهادت چهارمین ستاره عالم امامت، سید ساجدین, امام زین العابدین(ع)‌، در مسجد سفارت جمهوری اسلامی ایران، مجلس عزاداری با حضور دوست داران خاندان عصمت و طهارت برگزار گردید و دلسوختگان واقعه کربلا در شب سیزدهم از ماه محرم بار دیگر سوگوار و عزادار، در غم مصائب خاندان امامت و شهادت چهارمین امام برحق، اشک ریختند.

 

 

نخجوان

به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم و ایام شهادت حضرت امام حسین (ع) و شهدای کربلا برنامه سوگواری از شب اول محرم به مدت 13 شب در محل اقامتگاه سرکنسولگری جمهوری اسلامی ایران در نخجوان برگزار شد.

 

 

این مراسم با  قرائت قرآن و مراسم دعای پر فیض زیارت عاشورا و نوحه سرائی توسط غلام حسین علی محمدی یکی از مداحان اهل البیت عصمت و طهارت (ع) آغاز شد و در ادامه ی حضرت حجت الاسلام والمسلمین موسوی زاده یکی از فضلای حوزه و دانشگاه  به ایراد سخنرانی پرداخت.  

همچنین مراسم عزاداری روزهای تاسوعا و عاشورا نیز برگزار شد.

 زامبیا

 

 

مراسم ویژه عزاداری حضرت اباعبدلله الحسین در محل مسجد امام رضا علیه السلام  شهر لوزاکا برگزار شد.

این مراسم که از روز اول ماه محرم و هر شب بعد از نماز مغرب و عشاء با زیارت عاشورا و سخنرانی به زبان انگلیسی و عربی و مداحی و نوحه خوانی  آغاز شده بود با برگزاری  شام غریبان در غروب روز سه شنبه به پایان رسید .

 

 

به مناسبت روز عاشورا نیز برنامه ویژه ای در ظهر عاشورا ، با قرائت زیارت عاشورا برگزار شد، حجه‌الاسلام صابری  در سخنانی به توصیف حادثه عاشورا  و جایگاه آن در عالم وجود پرداخت و آن را تابلویی سراسرعشق و ایثار دانست که نمونه آن در هیچ کجای تاریخ سابقه نداشته  و نخواهد داشت.

صابری با بیان اینکه آنچه این حادثه را پر اهمیت می نماید جایگاه والای اهل بیت از یک سو و حضور پست ترین افراد در سوی دیگر دانست و مصائب و فجایعی که بر اهل بیت حضرت در این حادثه را به نوبه خود نشانگر اوج مظلومیت امام حسین و یارانش دانست.

وی مکتب امام حسین علیه السلام را مکتب انسان سازی دانست مکتبی که ظلم را به هیج رو بر نمی تابد و نقش فعالی برای انسان در نظام اجتماعی و سیاسی قائل است.

 حجه‌الاسلام صابری  سپس به تببین انقلاب اسلامی به عنوان نمونه‌ای از تفکر عاشورایی پرداخت و ویژگی مهم تربیت یافتگان مکتب حسینی را آن دانست که حاضرند همانند مولایشان در راه خداوند جان خود را هدیه نمایند و آنرا نهایت فیض می دانند.

در ادامه مراسم عزاداری، خطبه خوانی روز شهادت آن حضرت به زبان عربی توسط روحانی مدعو از کشور لبنان با حزن و اندوه فراوان برگزار گردید.

 

 

آفریقای جنوبی

به مناسبت شهادت سالار شهیدان حضرت امام حسین (ع) ویاران با وفایش رایزنی فرهنگی ایران در آفریقای جنوبی در راستای تکریم شعائر اسلامی وشیعی برنامه های ویژه محرم سال جاری را در دوبخش ویژه همکاران و ایرانیان مقیم در آفریقای جنوبی ونیز جمعیت ها وتشکل های شیعی فعال ومستقر در آفریقای جنوبی برگزار كرد.

 

 

مراسم عاشورا در پروتوریا با حضور جمعیتی بیش از 500 نفر از شیعیان پاکستانی از منطقه لودیوم، ارسمیا،  ایالت فری استیت و همچنین ایالت موپالانگا ونیز شیعیان زولو وبومی آفریقای جنوبی ونیز ایرانیان مقیم در محل مدرسه امام خمینی (ره) شهر پرتوریا از صبح روز سه شنبه با زیارت عاشوراء  شروع ودر ادامه با سخنرانی حضرت حجه الاسلام و المسلمین عارف رضائی از مرکز اسلامی آفریقا، شیخ نور محمد به زبان انگلیسی ادامه داشت شایان ذکراست مراسم سینه زنی با حضور شیعیان پاکستانی، ایرانی  وآفریقایی حاضر در مراسم به شکل با شکوهی برگزار شد.

 در پایان نیز با تاسی از نماز ظهر عاشورای حضرت سید الشهداء ( ع ) کلیه عزاداران، نماز پرشکوه ظهر وعصر را به امامت حجه الاسلام والمسلمین مردانه در چادر تعبیه شده در حیاط مدرسه امام خمینی "ره" به جماعت ایستادند.

مراسم شام غریبان حسینی نیز بعد از برگزاری نماز جماعت مغرب وعشاء در محل مدرسه امام خمینی (ره) برگزار شد.

شایان ذکر است نظیر این مراسم در مراکزی نظیر مرکز بزرگ اسلامی ژوهانسبورگ (با حضور مبلغ اعزامی از موسسه بین المللی  مطالعات اسلامی) ، مجمع جهانی اهلبیت( ع) شهر کیپ تاون (با حضور مبلغ اعزامی از حوزه علمیه قم ) مسجد امام حسین (ع) شهر دربان (باحضور یکی از مبلغین فارغ التحصیل حوزه علمیه قم و ساکن شهر لندن) و نیز درمرکز القائم منطقه ارسمیا (با حضور مولانا اختر حسین از بلژیک ) با حضور کسترده شیعیان ودوستداران اهل بیت عصمت وطهارت برگزار وبرپا گردید.

برخی شبکه های رادیویی محلی نظیر رادیو سوتو ورادیو محلی کندبله و نیزشبکه های تلویزیونی کشور آفریقای جنوبی ، بخش قابل توجه ای از  برنامه های خود رابه موضوع محرم و فلسفه قیام سید الشهداء اختصاص داده بودند، در این میان شبکه تلویزیونی "ITV " نیز با پخش زنده سخنرانی "شیخ عبد القادر عبد الصمد" در عصر عاشوراء برای مخاطبیبن وبینندگان این شبکه که مخاطبین زیادی در آفریقای جنوبی و نیزکشورهای حوزه جنوب وشرق قاره آفریقا دارد ،،فلسفه قیام وشهادت امام حسین (ع) ومظلومیت خاندان نبوی را تشریح وتبیین نمود.)

 

 

روسیه

همزمان با سالروز شهادت جانسوز  حضرت سیدالشهداء امام حسین (ع) و یاران با وفایش ، شیعیان مقیم مسکو با حضور در مسجد جامع و مسجد آترادنی ، ضمن برگزاری آئین بزرگداشت این راد مرد بزرگ تاریخ ، با روضه خوانی و سینه زنی ، به سوگواری و عزاداری پرداختند.

 

 

شیعیان آذری مقیم مسکو از اول محرم هر شب ضمن اقامه نماز جماعت مغرب و عشا، در مسجد جامع و آترادنی به همراه خانواده حضور یافته و در مجالس وعظ و سخنرانی روحانیون شرکت نمودند، شب های تاسوعا و عاشورا که اوج بروز احساسات عزاداران بود، در برنامه شام غریبان تاظهر  عاشورا، بصورت مستمر عزاداری نمودند .

حجت الاسلام و المسلمین مطلبی که به دعوت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران برای وعظ و سخنرانی در ایام دهه محرم در مسکو حضور داشتند، در شب  تاسوعا و عاشورا ضمن حضور در جمع عزاداران آذری مقیم روسیه، در باره فلسفه قیام ابا عبدالله الحسین(ع) سخنان مبسوطی ارائه نمودند .

 

 

همچنین مراسم سوگواری دیگری  در اولین شب ماه محرم در مسجد شیعیان شهر ماخاچ قلعه پایتخت جمهوری داغستان روسیه با حضور جمع کثیری از شیعیان و علاقه مندان آن حضرت با شکوه و عظمت خاصی برگزار شد .

این مراسم به مدت هفده شب در مسجد خامنه ای این جمهوری دایر خواهد بود.

برنامه های مسجد خامنه ای با نماز جماعت مغرب و عشاء شروع می شود و در ادامه حجت الاسلام و المسلمین مظاهر محمداف پیرامون فلسفه نهضت حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) به زبان آذری به ایراد سخن می نماید.

در ادامه دکتر نوری محمدزاده مدیر مرکز اهل بیت (ع) داغستان درباره اهداف والای سید الشهداء (ع) به زبان روسی سخنرانی می کند.

مداحان اهل بیت (ع) از آذربایجان با مداحی و راه اندازی سینه زنی و مرثیه سرائی مجلس را به پایان می رسانند.

 

 

صربستان

مراسم عزاداری سیدالشهداء (ع) و یاران با وفایش امسال همچون سالهای گذشته به همت سفارت و رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در بلگراد در دهه اول محرم تا شام غریبان هر شب در محل حسینیه سفارت جمهوری اسلامی ایران در بلگراد برگزار شد.

 

 

در مراسم عزاداری امام حسین (ع) كه ایرانیان و دانشجویان ایرانی مقیم بلگراد، گروهی از مسلمانان كشورهای عراق ، لبنان و گینه و همچنین اعضا و كاركنان نهادهای جمهوری اسلامی ایران شركت داشتند حضور داشتند ، هرشب پس از قرائت زیارت عاشورا ، عزاداران به نوحه خوانی و سینه زنی در سوگ شهدای كربلا و مظلومیت آنها پرداختند .

در این مراسم كه با حضور اعضای سفارت ، رایزنی فرهنگی ، پزشكان، بازرگانان و دانشجویان ایرانی و شماری از شیعیان كشورهای اسلامی مقیم صربستان ازقبیل عراق و گینه برگزار می گردید ، با تلاوت آیاتی از قرآن مجید آغاز و با سخنرانی حجه الاسلام والمسلمین محمد افتخاری در خصوص پیرامون مسائل عوامل قیام، آشنایی با نهضت خونین عاشورا، درسهای عاشورا، اهداف حسینی از قیام و پیامدهای نهضت حسینی و روضه خوانی برای مصائب سالار شهیدان (ع) و یاران باوفایش توسط ایشان ادامه داشت و سپس عزاداران با برپایی مراسم نوحه خوانی و سینه زنی به سوگواری می پرداختند.

در روز عاشورا با اقامه نماز ظهر و عصر، قرائت زیارت عاشورا، سخنرانی و مرثیه سرایی و مداحی و سینه زنی با شور و حال خاصی از سوی شركت كنندگان برگزار شد .

همچنین عزاداران حسینی با روشن كردن شمع در مراسم شام غریبان به سوگواری پرداختند.

در ادامه مراسم عزاداری دهه اول محرم ، روز پنج شنبه 17 آذرماه نیز مراسم عزاداری به مناسبت رحلت سید الساجدین حضرت امام زین العابدین علی بن الحسین علیه السلام در حسنییه سفارت كشورمان  به در بلگراد برگزار شد.

 

تركیه (استانبول)

مراسم تاسوعا و عاشورای حسینی با حضورجمع کثیری از ایرانیان مقیم استانبول ، دانشجویان ایرانی ، کارکنان نهادهای ایران مستقر در استانبول ، جمعی از شیعیان ترکیه و علاقه مندان به اهل بیت(ع) در محل سرکنسولگری  كشورمان در استانبول و مسجد والده خان ( ایرانیان) استانبول برگزار شد.

در مراسم شب عاشورا درمحل سرکنسولگری حجت  الاسلام و المسلمین مرسلی عضو دفتر مشاورین مقام معظم رهبری  در خصوص سیر تاریخی عاشورا و اهداف قیام کربلا سخنانی را ایراد نمودند.

در ادامه مراسم با نوحه خوانی و سینه زنی طالبی نیا مداح اعزامی از سوی مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی  به زبانهای ترکی و فارسی  وبیشه از دبیران مجتمع آموزشی فجر استانبول ادامه یافت.

حیدری سرکنسول ایران در استانبول نیز در پایان این مراسم عشق حسینی را مهمترین عامل همبستگی میان ملت ایران دانسته و افزودند: آنچه ملت و انقلاب ما را در سه دهه اخیر حفظ نموده است اجتماع در زیر پرچم حسینی است.

 همچنین در عصر روز عاشورا از پرچم حرم سیدالشهدا (ع)وحرم حضرت ابوالفضل العباس که از سوی تولیت عتبات عالیات در میدان سلطان احمد استانبول به نمایش گذاشته شده است با حضور عزاداران حسینی رونمایی شد.            

مراسم شام غریبان ابا عبدالله الحسین (ع) در شامگاه عاشورا با حزن و اندوه در مسجد والده خان ( ایرانیان ) برگزار شد.

 همچنین  توسط وابستگی فرهنگی تعداد 15000 جلد کتابچه به زبان ترکی برای معرفی پیام عاشورا و هدف واقعی قیام ابا عبدالله (ع) چاپ و در ایام محرم توزیع گردید.

 كنیا

مراسم عزاداری سالار و سرور شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش با حضور گیوزاد سفیر ایران، صادقی مبلغ اعزامی از مركزبین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ  ارتباطات اسلامی  و جمعی از ایرانیان مقیم به مدت 10 شب و با اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء در سفارت ایران در نایروبی برگزار شد.

 ابتدا زیارت عاشورا قرائت و در ادامه صادقی به مدت 10 شب به بیان احكام شرعی پرداخته و پیرامون  نقش ولایت در احیاء سنت های الهی،  بررسی عوامل حدوث قیام عاشورا،  مشكلات جهان اسلام و عوامل آن،

 علت قیام های مردمی در كشورهای مسلمان و غیر مسلمان،  نقش انقلاب اسلامی ایران در بیداری های اسلامی و غیر اسلامی.  و .... به ایراد سخنرانی پرداخت.

همچنین ایشان در رایزنی فرهنگی طی چند جلسه، به تدریس بایدها و نبایدهای تبلیغی ویژه مبلغین شیعه پرداخته و در مساجد گچیه، ریروتا، الاقصی، ساگانا، ناكرو، لیمورو، ریاضه و رسول اكرم (ص) سخنرانی كردند.

لازم بذكر است پس از سخنرانی ایشان، دو تن از مداحان اهل بیت (ع) اعزامی از ایران به مرثیه خوانی و نوحه سرایی پرداختند.

به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم و شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش مراسم عزاداری عاشورای حسینی با حضور جمع كثیری از شیعیان بومی و ایرانیان مقیم در مسجد و مدرسه رسول اكرم (ص) نایروبی برگزار شد.

در ابتدای مراسم پس از تلاوت آیاتی از كلام الله مجید، شیخ مهدی امام جماعت مسجد پاكرد مرثیه خوانی نمود سپس سید احمد عقیل از علمای كنیا در خصوص قیام عاشورا سخنرانی كرد همچنین حجت الاسلام و المسلمین صادقی مبلغ اعزامی از مركز در خصوص قیام امام حسین (ع) و واقعه عاشورا سخنانی را ایراد كرد.

لازم بذكر است مراسم عزاداری و سینه زنی توسط دو تن از مداحان اهل بیت عصمت و طهارت اعزامی از ایران و چند تن از شیعیان كنیایی در مسجد و مدرسه رسول اكرم (ص) برگزار شد.

 سنگال

با همکاری وابستگی فرهنگی و دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران؛ مراسم سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین (ع) با حضور ایرانیان مقیم؛ از اول محرم هرشب در محل اقامتگاه سفارت ایران ایران برگزار گردید. 

این برنامه پس از ادای فریضه نماز جماعت مغرب و عشاء ، با قرائت آیاتی از کلام ا.. مجید و زیارت عاشورا آغاز و با سخنرانی، نوحه خوانی و سینه زنی و عزاداری برای بزرگداشت این واقعه جانسوز ادامه یافت.

مراسم تاسوعا و عاشورا با حضور کارکنان نهادهای ایرانی و خانواده هایشان ؛ در محل اقامتگاه  سفارت ایران برگزار گردید که پس از اقامه نماز جماعت، قرائت قرآن کریم و زیارت عاشورا، سخنرانی در خصوص واقعه خونین عاشورا، مراسم مرثیه خوانی و عزاداری برپا گردید و سپس ادای نماز جماعت، از عزاداران پذیرایی به عمل آمد. دوستداران اهل البیت(ع) و عزاداران حسینی روز عاشورا در سوگ شهادت سرور آزادگان جهان «واحسینا» سردادند و در مراسم شام غریبان نیز، در رثای امام حسین (ع) و یاران شهیدش و مظلومیت اسرای کربلا به نوحه سرایی و عزاداری پرداختند.

گروه سرود دانش آموزان مدرسه جمهوری اسلامی ایران در ایام محرم و به ویژه شب شام غریبان در روشنای شمع بصورت همنوایی به نوحه خوانی و اجرای برنامه سینه زنی پرداختند.  با توجه به شرایط قطع روابط سیاسی و اجتناب از بروز حساسیتها، طبق نظر و صلاحدید سرپرست محترم دفتر حفاظت منافع .ایران مراسم تنها با حضور ایرانیان مقیم در محل اقامتگاه برگزار شد.

 در ایام دهه محرم هرشب مراسمی از سوی «شیخ حسین حیدرا(لبنانی) رئیس مدرسه المصطفی(ص) در منطقه «سانداگا» داکار برگزار شد که با برنامه سخنرانی؛ «مقتل خوانی»  و مراسم عزاداری برپا گردید که در شب تاسوعا، هیئت ایرانی با حضور «علی بخشی»  سرپرست محترم دفتر حفاظت منافع ج.ا.ایران در این مراسم حضور یافتند.

در ایام محرم هر شب مراسمی نیز در «انستیتو بین المللی شیعی المزدهیر» تحت نظارت «شریف علی حیدرا» برگزار شد که در بعدازظهر روز عاشورا هیئت ایرانی با حضور «علی بخشی» سرپرست دفتر حفاظت منافع ایران در این مراسم حضور یافتند.

در سالن حسینیه «انستیتو اجتماعی اسلامی داکار» تحت نظارت «شیخ عبدالمنعم الزین» نیز در ایام محرم ، هرشب مراسم با برنامه سخنرانی؛ «مقتل خوانی» و مراسم عزاداری برپا گردید. در خیابان لبنان در منطقه «سانداگا» در منزل یکی از لبنانیها ها در روز عاشورا مراسم عزاداری و «مقتل خوانی» برپا گردید. البته در سایر منازل لبنانیهای شیعه مقیم داکار به تناوب مراسم عزاداری در این ایام  برپا می شود.

در ایام محرم هر شب پس از نماز مغرب و عشا در «مسجد درویش» «شیخ عبدالرحمان با» به سخنرانی (به زبان ولوف)در باره قیام عاشورا واقعه جانسوز کربلا در جمع حاضرین و نمازگزاران پرداخت.

علاوه بر این در ایام محرم به مناسبت شهادت سالار شهیدان امام حسین(ع)در سایر نقاط سنگال در تمامی مراکز و موسسات آموزشی شیعی مراسم سخنرانی و عزاداری برپا گردید.

 تایلند

مراسم شب سوم شهادت ابا عبد الله الحسین (ع)  با حضور بیزمارک سفیر ایران ، تمله رایزن فرهنگی ، حجت الاسلام خالق پور نماینده جامعه المصطفی ، کارمندان  وکارکنان نهادهای جمهوری اسلامی ایران در بانکوک و جمعی از ایرانیان مقیم تایلند در حسینیه رایزنی فرهنگی برگزار شد .

پس از تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید ، دعای پرفیض کمیل توسط سیف اللهی ذاکر اهل بیت(ع) با همراهی حضار در جلسه قرائت گردید پس از آن با خواندن مرثیه توسط سیف اللهی دل عزاداران به سمت کربلا پرواز کرد و در غم واندوه اسیران نینوا اشگ ماتم ریختند .

در ادامه حجت الاسلام خالق پور نماینده جامعه المصطفی للعالمیه به تفسیر سوره والعصر پرداخت و گفت : والعصر معانی مختلفی دارد اما آنچه که نزدیکتر به ذهن میرسد عصاره خلقت است ، یعنی خداوند تمام هستی قسم یاد می کند و سپس بیان می دارد " ان الانسان لفی خسر " همانا انسان درزیان است، مگر کسانی که 4 ویژگی را در خودشان احیا کنند.

بوسنی

همزمان با عزاداری شیعیان عزادار و سوگوار در سراسر جهان به مناسبت شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین(ع) ، مراسم عزاداری  تاسوعا و عاشورای حسینی توسط شیعیان و عاشقان اهل بیت (ع) در شهر سارایوو مرکز بوسنی و هرزگوین  برگزار شد .

 

 در این مراسمی که در محل مهمانسرای سفارت ایران در سارایوو برپا شد ، تعداد زیادی از هموطنان مقیم و کارکنان نهادهای مختلف ایران  در بوسنی گرد آمده و به گرامیداشت یاد و خاطره دلاورمردان عرصه شهادت و شهامت پرداختند .

دربخشی از این مراسم و پس از قرائت زیارت پرفیض عاشورا ، دانش آموزان مدرسه ایرانیان (ملاصدرا )مقالاتی در شرح خصائل یاران باوفای سالار شهیدان به سمع حاضران رساندند .

 همچنین در این دو روز جلسات سخنرانی توسط حجه الاسلام والمسلمین سلیمانی ، نماینده جامعه المصطفی (ص) و دکتر برزنونی ، مدیر موسسه ابن سینا در بیان فضائل اخلاقی و رشادتهای حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و یاران با وفایش و نیز نکات برجسته ای از واقعه عاشورا برگزار گردید.

در ادامه مراسم ذکر مصیبت و عزاداری توسط تعدادی از ذاکرین اهل بیت (ع) در جمع ایرانیان عزادار اجرا شد.

مراسم بزرگداشت عاشورا ، سالگرد شهادت سرور و سالار شهیدان ، حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) با حضور تعداد زیادی از مسلمانان بوسنیایی در محل سالن اونیتیک شهر سارایوو برگزار شد .

 در این مراسم که با تلاش بنیاد ملاصدرا و با همکاری رایزنی فرهنگی  ایران در سارایوو  برگزار شد، دکتر مصطفی سریچ ، رئیس العلمای بوسنی و هرزگوین  ، غلامرضا یوسفی سفیر  ایران و تعدادی از شخصیتهای سیاسی ، دینی و فرهنگی بوسنی ، مسئولان نهادهای ایران ، هموطنان ایرانی مقیم سارایوو و مسلمانان علاقمند بوسنیایی شرکت داشتند .

در ابتدای این مراسم شیخ اکبر عیدی ، مدیر بنیاد ملاصدرا در خصوص عظمت جایگاه حضرت  سید الشهداء (ع) و نیز اهمیت بزرگداشت مناسبت عاشورا در میان مسلمانان عالم ، سخنانی بیان داشت .

 پس از آن دکتر مصطفی سریچ ، رئیس العلمای بوسنی با حضور در جایگاه ، به بیان نظرات خود در این خصوص پرداخت .

وی ضمن تشکر از مسئولین این برنامه و نیز سفیر  ایران ، سخنانی در رابطه با اهمیت عاشورا و کربلا بیان داشت.

 در ادامه برنامه گروههای همخوانی به اجرای برنامه های تواشیح در مقام بزرگداشت حضرت سید الشهداء (ع) پرداختند . همچنین قطعات نمایشی با موضوع واقعه کربلا و عاشورا توسط دانشجویان جوان مسلمان به اجرا در آمد

در پایان این برنامه به برگزیدگان مسابقه مقاله نویسی که در سطح بوسنی برگزار گردیده بود ، جوایزی توسط رئیس العلمای بوسنی و سفیر  ایران اهداء گردید .

 زیمبابوه

 دهه اول محرم به همت رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران  در حراره با اقامه نماز مغرب و عشاءآغاز و سپس زیارت عاشورا و روضه به زبان فارسی توسط مبلغ اعزامی حجه السلام حضور بخش ادامه می یابد .

 سخنرانی به زبان انگلیسی و سپس فارسی از دیگر برنامه های دهه اول می باشد که درباره قیام عاشورا و دستاوردهای قیام حسینی (ع) ایراد می گردد .

 برنامه ها با سخنرانی و قرائت مجلس به زبان عربی ادامه و پایان بخش مراسم ، سینه زنی به زبان فارسی و عربی است که با مشارکت همگان بویژه جوانان اجرا می شود.

برگزاری کارگاه آموزش آشنائی با اشعار های عاشورا

همچنین به همت رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران و نمایندگی مجمع اهل البیت (ع) در حراره کارگاه آموزش به مدت ده روز ویژه مبلغین بومی و گروهی از جوانان شیعه آغاز گردید .

برنامه هایی از روز شنبه در محل کالج حضرت زهراء (س) آغاز در هر روز موضوعات اصول عقایدعلوم قرآن و حدیث بازنگری تاریخ کربلا توسط مبلغ اعزامی حضور بخش تدریس می گردد .

شب عاشورا

مسلمانان و شیعیان یمبابوه در شب عاشورای حسینی (ع)  در ماتم سالار شهیدان اشک ریختند .

مراسم با اقامه نماز مغرب و عشا آغاز و سپس زیارت عاشورا قرائت و حضور بخش به زبان فارسی روضه  خوبی خواند .

اسدی موحد در این مراسم در باره انگیزه های امام حسین (ع) سخنرانی کرد . نماینده  مجمع جهانی اهل البیت (ع) در گفت:  علل قیام امام (ع) اصلاح دینی ، سیاسی ، اجتماعی و فرهنگی بود که در باره هر علت توضیحاتی ارائه نمود.

ادامه بخش برنامه ها سخنرانی حضور بخش مبلغ اعزامی و سپس روضه خوانی به زبان عربی و فارسی و نیز سینه زنی بود که با شکوه و مشارکت خوب جوانان برگزار شد.

از جلوه های خوب مراسم شب عاشورا در حراره حضور شیعیان بومی و مشارکت در مراسم عزاداری بود که با اجرای روضه خوانی و سینه زنی به زبان محلی شونا همگان  تحت تاثیر قرار گرفتند.

روز عاشورا

شیعیان و علامندان به خاندان نبوت و رسالت در صبح روز عاشورا با اجتماع در مسجد ال محمد (ص) یاد و خاطره سالار شهیدان و شهدا کربلا را گرامی داشتند .

 

 این مراسم با قرائت قرآن کریم اغاز و سپس عبد الله ماکونجا از مبلغین و رئیس کالج حضرت زهرا(س)  در باره تاریخ کربلا به زبان شونا سخنرانی و سپس روضه خواند که مورد توجه قرار گرفت .

 محمد اسدی موحد رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در حراره و نماینده مجمع جهانی اهل البیت (ع) با تلاوت آیه اول سوره مبارکه عنکبوت   به تشریح جامعه اسلامی در عصر امام حسین (ع) پرداخت و به تفسیر نامه آن حضرت به مردم کوفه اشاره کرد و گفت: از زمانى كه قیام امام حسین(ع) با آن شرایط و ویژگى هاى خاص اتفاق افتاده است، سؤال‌هایى در میان نخبگان و اندیشمندان و حتى مردم عادى مطرح بوده است كه، انگیزه اصلى امام(ع) از اقدام به چنین كارى چه بوده است؟ آیا دعوت كوفیان فلسفه قیام آن حضرت بوده ؟ آیا دستیابى به حكومت، علت اصلى و غایت نهایى این نهضت بوده است یا ایجاد اصلاحات و تغییرهاى محدود در ساختار حكومت اسلامى هم مى توانست هدف امام(علیه السلام)را تأمین كند؟ اگر هدف اصلى قیام، اصلاح وضعیت امت و جامعه اسلامى بود، آیا حضرت نمى توانست به شیوه مسالمت آمیز به هدف خویش جامه عمل بپوشاند تا مردم شاهد ریختن خون فرزندان پیامبر(صلى الله علیه وآله)و به اسارت رفتن اهل بیت(علیهم السلام) آن حضرت نباشد؟ امام(علیه السلام) در سخنرانى هشدار دهنده و نصیحت آمیزى كه درسال هاى آخرحكومت معاویه در مكه و در جمع نخبگان و دانشمندان دیگر شهرهاى اسلامى داشتند، انگیزه هاى ریاست طلبانه و دنیاخواهانه از اقدامها و فعالیت هاى خویش ضد نظام حاكم اموى را این گونه رد مى كنند:

مراسم با خواندن مجلس به زبان عربی ادامه و سپس سینه زنی به زبانهای فارسی ، عربی و شونا انجام و عزادارن حسینی به یاد اخرین نماز آن حضرت نماز ظهر و عصر را اقامه نمودند

پایان بخش برنامه ها قرائت زیارت عاشورا توسط مبلغ اعزامی حضور بخش بود .

با تلاش رایزنی فرهنگی ایران در حراره مراسم عاشورا در حراره توسط شبکه بین المللی پرس تی منعکس گردید.

 ارمنستان

به همت رایزنی فرهنگی همزمان با دیگر عزاداران سرور و سالار شهیدان در اقصی نقاط گیتی، عاشقان و شیفتگان اهل بیت(ع)، در  ایروان نیز درشب چهار  شنبه 15/9/90 مراسم شام غریبان امام حسین (ع) و یاران با وفایش با حضور ایرانیان مقیم، اعضای سفارت، دانشجویان و تجار در مسجد کبود ایروان به یاد رشادت ها و مصائب بزرگمردان دشت کربلاء، در شام غریبان آن حضرت و یاران با وفایش به سوگواری و عزاداری پرداختند.

 مراسم با نماز جماعت مغرب و عشاء و قراءت زیارت عاشورا شروع گردید و در ادامه حجت الاسلام و المسلمین مصطفوی پیرامون فلسفه و قیام حضرت ابا عبدالله الحسین سخنان مبسوطی ایراد نمود و درادامه برنامه با  مداحی حاج محسن شاهسواران و سینه زنی و مرثیه سرائی پایان یافت.

مراسم روز عاشورا با حضور دلدادگان و عاشقان حضرت امام حسین (ع) در مسجد کبود ایروان برگزار شد.

 مراسم با تلاوت قرآن کریم آغاز وسپس زیارت عاشورا قرائت گردید .

 درادامه حجت الاسلام  والمسلمین مصطفوی  در سخنانی ضمن برشمردن مصائب رو عاشورا  به ذکر حدیثی ازحضرت علی (ع) اشاره داشت که می فرمایند جهل المرء به عیوب اکبر الظن روح انسان مثل جسمش مریض می شود ودلیل مریض شدن آن چند عامل می باشد: 1- محیط 2- خانواده 3- دوست 4- گناه

روایات متعددی وجودداردکه آدمی با گناه مریض می شود ومهمترین آنها تهمت زدن می باشد . یعنی به دنبال عیب کسی بودن در احادیث آمده است کسی که دنبال عیب کسی است از دنیا نمی رود تا آبروی خودش برود .  

سپس عزاداران با ذکر مصیبت و نوحه خوانی مداحان به عزاداری پرداختند. 

مراسم شب تاسوعای حسینی نیز با حضور ارادتمندان و عاشقان سرور و سالار شهیدان  و یاران با وفایش در مسجد کبود ایروان برگزار شد.

در ابتدای این مراسم نماز مغرب و عشاء به امامت حجت الاسلام والمسلمین مصطفوی  اقامه و سپس زیارت عاشورا قرائت شد.

در ادامه حجت الاسلام والمسلمین مصطفوی برای حاضرین سخنرانی کرد. 

در ادامه عزاداران با ذکر مصیبت و نوحه خوانی  به عزادارای پرداختند.

 بلغارستان

مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) از شب پنجم محرم تا شام غریبان هر شب در محل سالن اجتماعات رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در صوفیه برگزار شد.
در سلسله برنامه های مراسم عزاداری امام حسین (ع) كه ایرانیان و دانشجویان ایرانی ، گروهی از افغانی های مقیم صوفیه ، تعدادی از مسلمانان لبنانی همچنین اعضا و كاركنان نهادهای جمهوری ا سلامی ایران شركت داشتند حضور داشتند ، هرشب پس از قرائت زیارت عاشورا ، عزاداران به نوحه خوانی و سینه زنی در سوگ شهدای كربلا و مظلومیت آنها پرداختند .

این مراسم همچنین در ظهر عاشورا با اقامه نماز ظهر و عصرو سینه زنی با شور و حال خاصی از سوی شركت كنندگان برگزار شد .

مراسم شام غریبان حسینی پایان بخش برنامه های مراسم سوگواری حضرت اباعبدالله الحسین بود كه در فضایی معنوی برگزارشد .

 غنا

همزمان با برگزاری مراسم سوگواری شهادت سالار شهیدان حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) توسط عاشقانش در سراسردنیا در کشور غنا نیز این مراسم با شکوه خاصی برگزار شد.

 

  

 در روز عاشورا شیعیان وعلاقمندان به خاندان اهل البیت (ع) خصوصاً حضرت سید الشهدا ابا عبدالله الحسین (ع) از اقصی ونقاط کشور در پایگاه اصلی شیعیان ( مسجد حضرت رسول اکرم ص ) گردهم آمدند وپس از مداحی توسط مداحان اهل بیت عصمت وطهارت ونوحه سرائی به سینه زنی پرداختند تا از تمام نقاط دسته جات وهیأت ها برسند.

 هیأتهای سینه زنی وعزاداری پس از طی مسیر طولانی داخل شهر وتوقف کوتاه در مناطق پرجمعیت به سینه زنی در مقابل مردم می پرداختند.

 مراسم سوگواری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) به مناسبت روز تاسوعا  13 آذر با حضور گسترده مسلمانان اعم از اهل سنت وشیعه وعلاقمندان به حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) ویاران با وفایش با شرکت هیأت های سینه زنی از مساجد مختلف شهر وحومه اکرا با حضورآقایان افسری رایزن فرهنگی و نوری کارشناس فرهنگی نمایندگی اکرا در مسجد حضرت رسول اکرم (ص)برگزار شد. 

 معمولاً از اول تا نهم محرم شیعیان در مساجد جمع شده وپس از سخنرانی یکی از علما ی بومی ومداحی شروع به سینه زنی می نمایند.با توجه به اقلیت شیعه آنها اکتفا به سینه زنی می کنند.ودر روزهای تاسوعا و عاشورا جمعیت زیادی از شهرها ی اطراف برای شرکت مراسم درپایگاه اصلی شیعیان (مسجد رسول اکرم ص) گردهم می آیند وبا همکاری یکدیگر مراسم با شکوهی را برگزار می نمایند. به گفته مسلمانان اینگونه مراسم ها باعث ایجاد وحدت وتحول در زندگی وعقائد مسلمانان می گردد.

سوئد

 همزمان با فرارسیدن ماه محرم ، مراسم عزاداری و سوگواری سرور و سالار شهیدان حضرت ابا عبد الله الحسین (ع) و یاران با وفایش از اول محرم در مساجد، حسینیه ها و مراکز دینی شیعیان و عاشقان امام حسین(ع) در شهر های مختلف سوئد برگزار شد.

در همه شبهای این مراسم با قرائت قرآن ، قرائت زیارت پرفیض عاشورا، سخنرانی مذهبی و نوحه خوانی و سینه زنی برگزار شد.

راهپیمایی با شکوه شیعیان در روز شنبه در مرکز شهر استکهلم همراه با سخنرانی و نوحه خوانی، برگزاری همایش شیر خواران حسینی در چند شهر، برگزاری مراسم شام غریبان اهل بیت ابا عبد الله الحسین(ع) ، برگزاری شب شعر حسینی و سخنرانی شرح واقعه عاشورا ویژه جوانان سوئدی زبان به زبان سوئدی از جمله این برنامه ها و عزاداریهای این ایام بود.

این مجالس عزاداری با حضور سخنرانان و مداحان اعزامی از ایران بسیار با شکوه و با استقبال چشمگیر عاشقان  حسینی بویژه جوانان در شهرهای استکهلم،مالمو،اپسالا،یوته بوری،بروس،وستروس و لوند  برگزار شد وتا روز جمعه ادامه دارد و حسینیه ها و مساجد میزبان عزاداران امام حسین(ع) می باشند.

 پاكستان (راولپندی)

مراسم سوگواری به مناسبت هفته عاشور ای حسینی  در سالن نمایندگی خانه فرهنگ جمهوری اسلامی ایران برگزار شد. 

 قاری برجسته حیدر از اهل سنت قصیده زیبایی در  مدح حسین بن علی (ع) سرود .

در ادامه شکیل  عباس، خواجه محمد حسین، علی عباس  منقبت و مداحی  در شان سالار شهیدان و یارانش را سرودند .

حجت الاسلام و المسملین علامه سید اعجازحسین موسوی  خطیب  جمعه و جماعت و روحانی برجسته  حسینیه یادگار حسین  راولپندی  درباره فلسفه قیام و شهادت  امام حسین علیه السلام پرداخت .

وی ضمن بیان آیات  قل لا اسئلک علیه اجراً الاموده فی القربی گفت : پیامبراکرم(ص)  برای اهل بیت  خود مودت را تاکید کرد . محبت و مودت با هم فرق دارند. مودت آن است که پیرو واقعی  آن حضرت باشیم. او گفت امام حسین علیه السلام برعلیه  باطل قیام  کرد. امام حسین نماینده حق و حقیقت است ولی یزید و یزیدیان نشان باطل  هستند .

محمود امیر گل   مسئول خانه فرهنگ  جمهوری اسلامی ایران راولپندی گفت :  ما باید پیرو واقعی امام  حسین علیه السلام باشیم تا موانع ظهور فرزندش صاحب الزمان (عج) را فراهم کنیم .

مداح معروف  سید محسن نقوی ابیات مصیبت شهید حضرت علی اصغر علیه السلام را سرود.

حجت السلام سید علی رضا کمالی  روحانی اعزامی از تهران  حدیثی از  پیغمبراکرم (ص)  به استناد  اهل سنت گفت : پیامبر اکرم(ص)  فرمود  که کسی بمیرد و محبت محمد و آل محمد  در دلش داشته باشد  شهید است. اهل مغفرت و مرحمت است و کسی که کینه محمد و آل محمد (ص) داشته باشد بوی  بهشت را استشمام نمی کند .

محمودی  مداح اعزامی  از تهران  با صدای دلسوز نوحه سرایی کرد 

گروه نوحه خوانان  پاکستانی به زبان اردو  نوحه و سینه زنی کردند. روحانی اهل سنت  پیر عظمت  الله سلطان قادری به طور ویژه  در مجلس حضور داشت

 دربیرون از سالن نمایشگاهی از  پوستر  ، عکس ، کتاب،  داستان عاشورا و  شالهای عزاداری به عزاداران اهدا گردید .

 همچنین مراسمی دیگری از شب اول محرم در حسینیه  یادگار  حسین (ع)  محل اقامه نماز جمعه راولپندی ، حسینیه بلتستانیه و حسینیه  ایرانیان کوهستان کالونی  مسلم تاون راولپندی  با برنامه ها ی سخنرانی ، مداحی و سینه زنی  انجام  گردید  و خطیب این مرکز حسینیه و مسجد حجت الاسلام علامه  سید اعجاز حسین موسوی  است.

 روز شنبه 7 محرم الحرام به مناسبت  شهادت سید الشهداء حضرت امام حسین علیه السلام  مراسمی توسط انجمن  عالمی پنجتن پاک ( اهل تسنن ) باهمکاری  این نمایندگی در مکان شواری هنری راولپندی  برگزار شد  .

در این مراسم دانشمندان  و سخنرانان  مکتب  اهل تسنن  و اهل تشیع شرکت داشتند  .

صاحبزاده پیر ساجد سلطان همدانی از آستانه عالیه بهنگالی شریف  در سخنانی  گفت: محبت حسین جزو ایمان هر مسلمان  است. لازم است  که کلیه مسلمانان  باهم متحد باشند .کشورهای اسلامی  با هم باشند و دشمنان  خود را بشناسد.

پیر عظمت الله  سلطان قادری سروری گفت :  حسین راهنمای همه مسلمانان است حسین سالار آزادی است. او چندین احادیث پیامبراکرم(ص)  در شان امام حسین  علیه السلام قرائت کرد وگفت :همه مردم  با فکر حسین  آگاه شوند و عمل کنیم .

 خانم رقیه شاه بی بی گفت:  امام حسین مرکز  وحدت و محبت هست . ضمن حدیث پیامبر (ص) حسین منی و انا من الحسین  او گفت:  همه احادیث  پیامبر  که در شان  و فضیلت امام حسین  است و اقعاٌ نشان عظمت و رفعت  امام حسین است.

شاعر آل محمد سید تنویر  حیدر،سید محسن نقوی ، ذاکر ظهیر  ابیاتی در مدح امام حسین  سرودند.

مسئول خانه فرهنگ راولپندی محمود امیر گل به عنوان مهمان خصوصی در این کنفرانس دعوت شده بود گفت : حسین بن علی (ع) تنها اختصاص به مسلمانان ندارد  بلکه متعلق به همه بشریت  است  واقعه کربلا درسی است برای انسان و انسانیت ، آزاد خواهی و مبارزه با ظلم برای تمام انسانهای آزاده و رنجور از ستم است  . امروز در سراسر جهان ، تمام آزاد ی خواهان و حق پرستان ، امام حسین (ع) را به عنوان بهترین الگوی رفتاری خویش قرار داده اند .ایشان و یاران با وفایش شهید شدند و زنان و فرزندان آن حضرت به اسارت رفتند تا آن که عدالت و حق پیروز گرددو زحمات انبیا و فرستادگان بزرگ الهی فراموش نشود .

امروز به دنیای اسلام نگاه کنیم کشورهای اسلامی اعم از فلسطین ، افغانستان ، عراق ، لیبی ، یمن ، سوریه و... چه وضعیتی دارند آیا ما به عنوان مسلمان وظیفه ای در مقابل جنایات یزیدیان زمان نداریم .

در آخر پیر عظمت الله قادری  گفت  ما خوشحالیم که با همکاری خانه فرهنگ راولپندی این کنفرانس به نام حسین  برگزارشد  من با صدای بلند اعلام می کنم که ما امام حسین نوه پیامبر اکرم را دوست داریم و اورا آزاد مرد تاریخ می دانیم ودر پایان دعا کرد .

تایلند

مراسم  روز نهم ماه محرم و نهادهای جمهوری اسلامی ایران و جمع کثیری از ایرانیان مقیم تایلند در حسینیه رایزنی فرهنگی ایران برگزار شد .

 

مراسم ظهر تاسوعا با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد و سپس زیارت عاشورا با همراهی حضار توسط  مداح اهل بیت(ع) قرائت گردید.

با اتمام زیارت عاشورا حجه الاسلام شریعت با تفسیر سوره ابراهیم سخنرانی خود را آغاز نمود و پیرامون موضوعات زیر با عزاداران و ذاکران اهل بیت (ع) به ایراد سخن پرداخت :

وی به اشاره به  آیاتی از سوره اعراف گفت : هنگامی که خداوند به تمام موجودات امر کرد که سجده کنید شیطان از فرمان الهی سرپیچی کرد و شیطان از خداوند مهلت می خواهد تا زمانی که قیامت فرا می رسد انسانها را اغوا کند و البته این شامل کسانی که" عباد الله المخلصون" هستند نمی شود ، به هر حال دعوت خداوند و دعوت شیطان برای انسانها وجود دارد ولی شیطان به وعده های خود نسبت به انسان عمل نمی کند  ولی خوشا به حال کسی که وعده خداوند را بپذیرد.

حجت الاسلام شریعت به تشریح   آیه " اطیعو ا... و اطیعو الرسول و اولی الامر منکم " اطاعت اشاره کرد و گفت  تمامی معصومین (ع) به علت اطاعت از امر خداوند به این مقام رسیدند ، اطاعت از حق  باعث تقویت روح انسان شده و روح انسان را بزرگ می کند و به انسان عزت می بخشد.

بعد از اتمام سخنرانی سیف اللهی و ابوالحسنی مداحان اهل بیت (ع) به ذکر مصیت در عزای ابا عبد الله الحسین (ع) و ابولفضل العباس (ع) پرداختند و محبین اهل بیت(ع) در این روز عزیز سوگواری نمودند. سپس نماز ظهر روز تاسوعا به امامت حجت الاسلام شریعت اقامه شد .

 مراسم  روز دهم ماه محرم  عاشورای حسینی در روز سه شنبه  15 آذرماه 1390 برابر با 6 دسامبر 2011 با حضور آقایان بیزمارک سفیر محترم ج.ا.ایران ، تمله رایزن فرهنگی ،  حجت الاسلام شریعت ، حجت الاسلام فلاح ، کارکنان سفارت و نهادهای جمهوری اسلامی ایران و جمعی از ایرانیان مقیم تایلند در حسینیه رایزنی فرهنگی برگزار گردید .

مراسم ظهر عاشورا نیز با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد، سپس زیارت  عاشورا در ظهر این روز عزیز با اندوه و ماتم  و عزای از دست دادن ابا عبد الله الحسین (ع) به همراهی حضار توسط مداح اهل بیت (ع) قرائت گردید.

در ادامه حجت الاسلام شریعت به نقل از امام جعفر صادق (ع) فرمود : پیامبر اکرم (ص) هنگامی که به معراج رفت در عرش  خداوند با جملاتی نورانی نوشته بود " ان الحسین مصباح الهدی و سفینه النجاه " ، یعنی نجات ورستگاری را در واقعه کربلا و امام حسین (ع) باید جستجو کرد ،  در ادامه ایشان به تفسیر سوره والفجر پرداخته  و گفت :

وی همچنین  پیرامون  موضوعات : منشاء طغیان ، تکبر ، خود پرستی ، ضایع کردن حق دیگران ، جایگاه خلیفه الهی ، رحمت حق تعالی و مورد لطف قرار دادن بنده ، کرامت انسان ، ارث و انتقال آن به وارث ، هنگام فرارسیدن قیامت با عزاداران و ذاکران اهل بیت (ع) به ایراد سخن پرداخت.

بعد از اتمام سخنرانی سیف اللهی مداح اهل بیت (ع) درروز دهم محرم در عزای ابا عبد الله الحسین (ع) و ابولفضل العباس (ع) و تمامی شهدای کربلا به مرثیه و نوحه خوانی پرداخت و نوای العطشاء فضای حسینیه رایزنی را پر از سوز و غم وانوه کرد.

در ادامه با نوای دلنشین اذان ظهر نماز جماعت ظهر روز عاشورا به امامت حجت الاسلام شریعت اقامه شد .

مراسم  شام غریبان ابا عبد الله الحسین (ع) با تلاوت آیاتی چند از کلام الله مجید آغاز شد ، سپس زیارت  عاشورا در غم از دست دادن ابا عبد الله الحسین (ع) و شهدای کربلا  به همراهی حضار توسط حجت الاسلام مداحی روحانی اعزامی از ایران قرائت گردید.

   حجت الاسلام حسینی  پیرامون اینکه دشمنان  همیشه در این مسیر هستند که میخواهند نور خدا را خاموش کنند و اثاری از نور خدا و عظمت خدا نباشد ، ولی خداوند نمی خواهد این نور خاموش شود گفت:نور خدا یعنی چه ؟ مفسرین گفته اند این نور خدا به همه شکل تفسیر شده است یعنی قران ، یعنی اسلام ، یعنی دین و شما امروز می بینید که دشمنان سعیشان برای محو اسلام و دین است ، جنگی امروز در دنیا نیست بلکه این جنگ برای محو اسلام است ، دشمنان از اسلام و تشیع می ترسند ، از نام علی (ع) و اهل بیت (ع) می ترسند و همواره مشکلاتی را برای مسلمانان در دنیا بوجود می آورند البته اینها یک جاهایی به اهدافشان می رسند ولی این اسلام محو نمی شود .

وی به جنگ تحمیلی عراق علیه ایران اشاره کرد و گفت هزاران جوان را در کشور اسلامی ما به خاک و خون کشیده شدند ، نتیجه چه شد ؟ آنها رفتند ولی نام شهدا و امام بزرگوار و اسلام باقی است.

بعد از اتمام سخنرانی ، مداحان اهل بیت (ع) به زبان های ایرانی و عربی در شب شام غریبان ابا عبد الله الحسین (ع)  نوحه سرایی کردند و ایرانیان ، ، شیعیان عراقی و تایلندی سوگواری نموده  و به سینه زنی پرداختند .

 نیجریه

به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در نیجریه و با شرکت جمعی کثیری از پیروان و دلبستگان  خاندان عصمت و طهارت هم زمان با عاشورای حسینی مراسم عزاداری سالار شهیدان دشت نینوا امام حسین (ع) و یاران با وفایش در سالن امام خمینی (ره) رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.

این مراسم با قرائت زیارت وارث و با سخنان عظیمی نصرآباد رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در نیجریه آغاز شد.                                   

  رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران ضمن عرض تسلیت به شرکت کنندگان در مراسم به فلسفه قیام عاشورا اشاره کرده و اظهار داشت :همانطور که در بیان سرور شهیدان کربلا می بینیم که فرمودند : " ان کان دین محمد لا یستقم الا بقتلی فیا سیوف خذینی " هدف اصلی قیام امام حسین (ع) اصلاح و زنده کردن دین جدش اسلام بود ، چرا که به دلیل استیلای حاکمان جور و فاسق ، مسیر دین اسلام منحرف گردیده و می رفت که از تعالیم انسان ساز اسلام چیزی باقی نماند. بنی امیه که با خدعه و نیرنگ معاویه و یارانش به عنوان خلیفه مسلمین بر جامعه اسلامی حکم می راندند پس از به روی کار آمدن یزید علنا به محو دستورات و مقدسات دین اسلام پرداخته و به فکر چپاول بیت المال و خوش گذرانی خود بودند و نه احیای تعالیم اسلامی و سنت رسول الله لذا در چنین شرایطی امام حسین  (ع) چاره ای جز قیام و نثار خون خود و یارانشان برای بیداری جامعه اسلامی و برگرداندن اسلام به مسیر اصلی و سیره پیامبر اسلام (ص) نداشتند.                   

سپس شیخ یحیی ابراهیم رهبر فرقه تیجانیه لاگوس ورهبر معنوی گروه اسلامی الدعوة طی سخنانی با اشاره به شخصیت والا و ممتاز ابا عبدالله الحسین (ع) اظهار داشت : ایشان فرزند پیامبر و از اعضای خانواده و اهل بیت پیامبر(ص) بود که خداوند آنان را از هرگونه رجس و ناپاکی مبری دانسته و آیه تطهیر را در باره ایشان نازل فرموده و پیامبر نیز با حدیث ثقلین در باره آنان سفارش کرده است. وی همچنین افزود: امام حسین (ع) به همراه برادرش امام حسن (ع) سید و آقای جوانان بهشت می باشند و نکته تأمل برانگیز این است که با تمام این فضائل و اینکه دشمنانش جایگاه ایشان را در نزد پیامبر می دانستند با بی رحمی تمام به مقابله با ایشان و خانواده و یارانش پرداختند که نهایت بغض و کینه آنان را نسبت به خاندان عصمت و طهارت (ع) نشان می دهد.

سخنران سوم جلسه شیخ مقداد  رئیس گروه اسلامی الوعی الاسلامی بود که ضمن تشریح شرایط حساس سیاسی و اجتماعی زمان امام حسین  (ع) به اهداف ایشان از قیام اشاره کرده و اظهار داشت : بی شک حضرت از نتیجه و سرانجام این واقعه آگاه بودند اما می دانستند با بیعت خود طومار اسلام حقیقی به دستان یزید فاسق و فاجر در هم پیچیره خواهد شد و دیری نخواهخد بود که از اسلام چیزی با قی نخواهد ماند لذا حیات اسلام مرهون فداکاری   ایشان و یارانشان در نبر نابرابر کربلا می باشد.   

وی افزود: امام حسین و یارانش با شهادت خود ثابت کردند که خون بر شمشیر پیروز است و مصداق آیه الهی که فرمود : کم من فئة قلیله غلبت فئة کثیره بأذن الله با فداکاری عده ای اندک هم می توانند بر گروه زیادی از دشمنان خدا چیره شوند و فلسفه شهادت که در یول تاریخ در هم کوبنده ظالمان و معاندان دین خدا بوده مرهون فداکاری ایشان و یاران با وفایش می باشد.

وی در پایان با اشاره با حدیث پیامبر که فرمودند : ان الحسین مصباح الهدی و سفینة النجاة از  حاضرین خواستند که با تمسک به ایشان و اهل بیت عصمت و طهارت سوار بر کشتی رستگاری شده و یاری کننده دین خدا باشند.

مراسم گرامیداشت شهدای کربلا با مرثیه خوانی و نوحه سرایی در رثای سالار شهیدان کربلا و یارانش توسط مداح اهل بیت (ع) به زبان محلی (هائوسا) و قرائت دعای فرج آقا امام زمان (عج) پایان پذیرفت .                                   

از ویژگی های مراسم عزاداری امسال در روز عاشورا حضور تعدادی از برادران و خواهران سنی مذهب بود که باعث تعجب حاضران گردید. 

پاكستان (اسلام آباد)

 مراسم سوگواری حضرت سیدالشهداء (ع) و یاران باوفایش از سوی  رایزنی فرهنگی ایران در اسلام آباد برگزار شد.   

این مراسم از اول ماه محرم هر شب در مسجد محوطه مسکونی سفارت کشورمان ، شامل اقامه نماز جماعت مغرب و عشاء، قرائت زیارت پر فیض عاشورا، سخنرانی و روضه خوانی، مدیحه سرائی، دعا و نیایش برگزار شد.

مراسم ویژه روز عاشورا و شام غریبانه اهل بیت (ع) نیز  در مسجد و محوطه مسکونی سفارت برگزار گردید.

در این مراسم  کمالی ضمن سخنانی در خصوص وقایع جانگداز روز عاشورا به روضه خوانی پرداخت. سپس محمودی و سایر ذاکران اهل بیت (ع) در ماتم شهدای کربلا مدیحه سرائی نمودند.

در ادامه برادران و خواهران عزادار در محوطه مسکونی سینه زنان به راهپیمائی پرداختند.

این مراسم تا زمان اذان ظهر ادامه یافت و با اقامه نماز جماعت ظهر و عصر و دعا و نیایش پایان یافت.

در شام غریبان خاندان عصمت و طهارت (ع) نیز عزاداران با موجی از غم و اندوه همسو با آل الله در مراسم این شب شرکت کردند.

پاكستان (لاهور)

به مناسبت روز دهم محرم مراسم عاشورا ابا عبدالله الحسین (ع) با حضور بنی اسدی سرکنسول ، عباس فاموری وابسته فرهنگی و مسئول خانه فرهنگ ،  جمعی از خانواده های نهادهای جمهوری اسلامی ایران و دانشجویان ایرانی در سالن  اجتماعات امام رضا(ع)  خانه فرهنگ لاهور برگزار شد.

ابتدا زیارت عاشورا توسط رستمی مداح اهل بیت(ع) اعزامی از مرکز در جمع عزاداران خوانده شد. و در ادامه  حجت الاسلام والمسلمین موسوی زاده روحانی اعزامی از مرکز در ارتباط    با قیام امام حسین(ع) و واقعه کربلا و همچنین اهمیت نماز که اولویت آن بر عزاداری را باید در نظر داشت سخنرانی نمودند.

مراسم نوحه خوانی و سینه زنی به یاد سالار شهیدان حضرت حسین بن علی(ع) توسط عزاداران نیز انجام شد.

در پایان نماز ظهر و عصر به امامت حجت الاسلام والمسلمین موسوی زاده اقامه شد. 

 شانگهای چین

 مراسم شب عاشورای سالار شهیدان ابا عبدا...الحسین (ع) به همت وابستگی فرهنگی سركنسولگری  ایران در شانگهای برگزار شد.

 

 این مراسم با حضور اعضای ارگان های رسمی ایران و تعداد قابل توجهی از ایرانیان مقیم و دانشجویان ایرانی و عاشقان ابا عبدا... الحسین از كشورهای لبنان، بحرین، پاكستان به همراه خانواده و با سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین سید مرتضی میركتولی استاد حوزه و دانشگاه در محل سركنسولگری ایران در شانگهای برگزار گردید.

در این مراسم عزاداران حسینی با شور و هیجان خاصی با نوحه خوانی و سینه زنی عشق خود را به سالار شهیدان ابراز داشتند. و در ظهر عاشورا هم پس از عزاداری نماز ظهر به جماعت برگزار گردید.

 لازم بذكر است كه عزاداری امام حسین (ع) تا سیزدهم محرم برپاست.

 تاتارستان

پیروان اهل بیت (ع) در قازان مرکز جمهوری تاتارستان روسیه ؛ با برگزاری مراسم باشکوه عزاداری و سوگواری ؛ یاد و نام شهدای کربلا را گرامی داشتند.

مراسم عزاداری سید الشهداء به همت وابستگی فرهنگی سرکنسولگری ایران درقازان با همکاری مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی باحضورپرشور ایرانیان مقیم  از شب اول ماه محرم درمحل سرکنسولگری برگزار شد.

مراسم دهه محرم  با قرآن خوانی توسط یکی از دانشجویان ایرانی  و زیارت عاشورا  آغاز و در ادامه حجت الاسلام والمسلمین مهدی بخت آور مبلغ اعزامی از سوی سازمان  فرهنگ و ارتباطات اسلامی در خصوص فلسفه عاشورا به ایراد سخنرانی پرداخت.

ویژه برنامه های روزعاشورانیز شامل سخنرانی ؛ عزاداری و سینه زنی ،  نماز ظهر روزعاشورا  ؛  زیارت ناحیه مقدسه ؛ برپاداشتن مراسم  عزاداری شام غریبان و روشن کردن شمع بود.

برگزاری شب شعر حماسه حسینی  و اهدای جوایز برندگان مسابقات شفاهی  نیز از دیگر برنامه ها در این ایام بود.

 تركمنستان

مراسم عزاداری عاشورای حسینی با شرکت صدها تن از عاشقان و شیفتگان ابا عبدا... الحسین (ع) و نیز کارکنان سفارت ، رایزنی فرهنگی، سایر ادارات ایرانی و ایرانیان مقیم عشق آباد، از طرف رایزنی فرهنگی سفارت ایران در عشق آباد در مسجد امام رضا (ع) این شهر برگزار شد.

در ابتدای این مراسم حجت الاسلام والمسلمین ساعی ور مبلغ اعزامی از کشورمان به ایراد سخنرانی پرداخت و در بیانات خود آرامش و اطمینان قلبی امام حسین(ع) در بهبوهه شدائد و گرفتاری های کربلا را بی نظیر و آیات آخر سوره فجر را مصداق حال آن حضرت در این لحظات سخت و جان فرسا دانست

وی در بخش دیگری از صحبت های خود اشتغال دائم امام حسین (ع) به دعا و ذکر پروردگار و تلاش آن حضرت به عقب انداختن جنگ برای راز و نیاز هرچه بیشتر با خالق خود را از زیبائی های روز سخت و پرمصیبت عاشورا در سرزمین کربلا برشمرد و عنوان کرد که امام حسین(ع) در این گیر دار سخت و ساعات و دقایق پایانی عمر شریف خویش، هیچ فرصتی را برای توسل و عبادت از دست نمی داد.

حجت الاسلام والمسلمین ساعی ور در فراز دیگری از سخنان خود روحیه بالا و تسلط امام(ع) بر کارها و امور یاران و لشگریان محدود خود را یاد آور شد و افزود که امام حسین(ع) در عین حال با نظم و انضیاط خاصی افراد و لشگریان اندک خود را در مقابل لشگریان چند هزار نفری عمر سعد فرماندهی وهدایت می کرد و با جدیت امور معمول و مرسوم یک جنگ را به پیش می برد.

در ادامه این برنامه خلیلی مداح اهلبیت عصمت و طهارت به ذکر مصیبت ابا عبدا.. الحسین و فرزندان و یاران با وفایش پرداخت و جمعیت حاضر در محوطه مسجد که افزون بر هزار نفر می شدند تا وقت اذان ظهر به سینه زنی و عزاداری پرداختند.

لازم به اضافه است در این مراسم سفیر کشورمان در عشق آباد و رایزن فرهنگی سفارت جمهوری آذربایجان در ترکمنستان شرکت داشتند.

فیلیپین

مراسم سوگواری و عزاداری حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) و یاران باوفایش با حضور تعداد زیادی از علاقه مندان ، عزاداران و عاشقان حسینی  و محمدی سفیر جدید جمهوری اسلامی ایران در فیلیپین ، از روز شنبه 12 آذر ماه آغاز و هر شب تا ظهر عاشورا و شام غریبان آن حضرت در رایزنی فرهنگی در فیلیین برگزار شد و تا روز پنجشنبه 17 ‌آذرماه ادامه خواهد داشت .

  در این برنامه ها که به دعوت رایزنی فرهنگی و همکاری مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی حجت الاسلام و المسلمین مفتاح به عنوان مبلغ و پرتوی مداح اهل بیت (علیهم السلام ) از ایران حضور داشتند ، سوگواران در عزای حسینی به سینه زنی و عزاداری پرداختند و نماز ظهر عاشورا نیز در رایزنی فرهنگی برگزار شد .

در این سلسله برنامه ها ابتدا قرائت قرآن و زیارت عاشورا به همراه روضه خوانی برپا و در ادامه حجت الاسلام و المسلمین مفتاح همچنین در بیاناتی به فارسی و انگلیسی در ارتباط با قیام عاشورا و وظایف مسلمانان و شیعیان مطالبی را بیان نمود ه و سپس عزداران حسینی به سینه زنی و عزاداری می پرداختند و در پایان نیز از عزاداران حسینی در پایان برنامه ها نیز پذیرایی به عمل امد.

همچنین از سوی نمایندگی و با همکاری برخیموسسات و شخصیت ها مراسم های عزاداری در نقاط دیگر فیلیپین نیز برگزار گردید .

 سیرالئون

به مناسبت ماه خون و قیام ، محرم ، تاسوعا و عاشوری حسینی (ع) با همکاری نمایندگی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مراسم عزاداری ، سخنرانی در مساجد و مدارس سیرالئون اعم از فریتاون و شهرستان ها ظرف دهه اول محرم برگزار شد .

در مراسم دانشکده اسلامی فریتاون سفیر کشورمان ضمن عرض تسلیت  در سخنانی  گفت:  در واقعه کربلا که همه انبیاء الهی و ائمه اطهار (ع) از ماهیت و اهداف آن آگاه بودند تمام جبهه باطل در برابر حق صف آرائی نموده و فرزند رسول الله (ص) و هفتاد و دو تن از یاران با وفایش را به شهادت رساندند .

 وی با بیان اینکه امام حسین (ع) وارث تاریخی هستند که در آن جنایت ، بیداد ، نیرنگ و فریب به نهایت رسیده بود گفت آن حضرت اگر در برابر یزید ساکت می ماند انسانیت و میراث همه ادیان الهی و بویژه مکتب انسان اسلام ، قرآن مجید و سنت رسول الله (ص) پایمال می شد .

شیخ احمد تیجان سیلاه امام مسجد مرکزی فریتاون در سخنان خود به وضعیت رهبری مسلمانان بعد از رحلت رسول گرامی اسلام اشاره نموده و با ارائه جزئیاتی از برگشت بنی امیه به رهبری مسلمانان متذکر شد که دراین دوره برخی رهبران مسلمین طوری عمل کرد که در نهایت به دو جبهه حق و باطل منجرشد .

  وی گفت: پیش از انقلاب اسلامی و حضور ایرانی ها در سیرالئون مردم این کشور از واقعه کربلا و عاشورای امام حسین (ع) آگاهی دقیقی نداشتند . حضور ایرانی ها در سیرالئون خرافات موهوم  در برگزاری جشن در شب عاشورا  را که در حقیقت مصیبت بزرگی بر فرزند پیامبر اسلام حادث شده است  کنار گذاشته شده و امروز مردم سیرالئون درس های بزرگی از قیام کربلا می آموزند.

شیخ ابراهیم کامارا دبیر شورای ائمه جمعه و جماعات سیرالئون ضمن اشاره به احادیث پیامبر اکرم (ص) طی ایراد سخنانی در مدرسه امام صادق (ع) در فریتاون تاریخچه ای از قیام امام حسین (ع) از مدینه تا کربلا ، فلسفه و اهداف نهضت سالار شهیدان برای دانش آموزان ارائه داد .

رایزن فرهنگی که در اکثر مراسم فریتاون حضور فعال داشت طی ایراد سخنانی در مدرسه امام صادق (ع) و مساجد تقوا ، رسول اعظم (ص)، مرکزی سلام و ... فریتاون در خصوص اهمیت عاشورا ، تاثیر قیام امام حسین (ع) در حفظ و گسترش اسلام ناب محمدی (ص) ، بیداری اسلامی ، درس ها و عبرت های عاشورا ، مصائب اهل البیت (ع) در کربلا ، امر به معروف و نهی از منکر ، پیامبر اکرم (ص) و امام حسین (ع) ، امام حسین (ع) احیا گر اسلام و قرآن ، نقش حضرت زینب (س) در گسترش پیام عاشورا و افشای فاجعه کربلا  و... سخنرانی نمود .

شیخ احمد تیجان سیلاه امام جمعه مسجد مرکزی فریتاون در مراسم مسجد مرکزی فریتاون  در شب تاسوعای حسینی در خصوص فلسفه قیام امام حسین (ع) و عبرت های عاشورا برای عزاداران امام حسین (ع) سخنرانی نمود .

رایزن فرهنگی خطبه های نماز جمعه مسجد قدوس فریتاون و همچنین ائمه جمعه  مساجد متعدد فریتاون و شهرستان ها خطبه های نماز جمعه هفته گذشته را به فلسفه قیام امام حسین (ع) و درس ها و عبرت های عاشورا اختصاص دادند. 

رایزن فرهنگی در جمع اولیاء و دانش آموزان مدرسه امام صادق (ع) با اشاره به  ابعاد انسانی و اجتماعی و همچنین درس ها و پیام های زندگی ساز و حماسه آفرین قیام امام حسین (ع) گفت نهضت امام حسین(ع) انقلابی بزرگ علیه حکومت بنی امیه برای همیشه به عنوان یک حرکت سیاسی از جهات گوناگون برای جوامع اسلامی الگو می باشد .

وی در ادامه سخنان خود با اشاره به جایگاه امر به معروف و نهی از منکر در قیام کربلا با بیان اینکه تداوم و سلامت حیات جامعه اسلامی به  نظارت عمومی در اموراجتماعی بستگی دارد گفت امام حسین(ع) با درک موقعیت حساس جامعه زمان خود که روز به روز از سنت جدش رسول اکرم (ص)  فاصله می گرفت پرچم امر به معروف و نهی از منکر را علم کرده و برای همیشه و به ملت ها آموخت که سکوت در برابر ظلم، بدعت، انحراف گناهی بزرگ بوده و قیام علیه آن ها بالاترین درجه امر به معروف و نهی از منکر است.

قزلسفلی در بخشی از سخنان خود با بیان اینکه بازگرداندن حاکمیت مسلمین به مجرای اصیل خود و از بین بردن سلطه باطل درس دیگری از قیام امام حسین(ع) می باشد گفت باطل ستیزی وظیفه علماء ، نخبگان متعهد و آحاد جوامع بشری در برابر قدرت های ستمگر می باشد. 

   وی با بیان اینکه آزادگی برتر از آزادی بوده و نوعی حریت و رهائی انسان از ذلت و حقارت می باشد گفت نهضت عاشورا جلوه بارزی از آزادگی است که امام حسین (ع) شهادت با افتخار را برای رهائی از ذلت پذیرفتند . لذا انسان های آزاده در راه استقلال و رهائی از ستم  همواره مبارزه نموده و فداکارانه تلاش می کنند تا جامعه خود را آزاد نمایند .

 رایزن فرهنگی در بخشی از سخنان خود در مسجد رسول اعظم (ص) فریتاون با بیان اینکه درس های نهضت عاشورا نیاز ضروری امروز بشریت می باشد گفت آزادگی ، سعادت دنیا و آخرت ، بازگشت به عظمت و عزت دیرینه اسلام در گروه تاسی به آرمان امام حسین (ع) و اهل البیت رسول گرامی اسلام می باشد .

وی با بیان اینکه قیام عاشورا تصویری واضح از شجاعت امام حسین(ع) و یاران با وفای آن حضرت را ترسیم نموده است گفت عاشورا و محرم همواره روحیه شهامت ، شجاعت و ظلم ستیزی به انسان ها داده است 

   رایزن فرهنگی در سخنان خود در مسجد قدوس فریتاون با اشاره به سوال      "  هل من ناصر ینصرنی ؟  "  امام حسین ( ع )  در روز عاشورای سال شصت و یک هجری گفت این سوال انتظار امام حسین (ع) از پیروان راستین اسلام ناب محمدی ( ص ) را بیان کرده و تمام مسلمانان در همه زمان ها و مکان ها نسبت به سوال امام حسین (ع) در پیشگاه خداوند متعال ، انبیاء الهی و بویژه حضرت محمد (ص) مسئول هستند .

وی با بیان اینکه عزت، شکست ناپذیری، صلابت نفس ، حفظ کرامت شخصیت انسان از جمله دست آوردهای قیام کربلا بوده است گفت عزت و کرامت امام حسین(ع) در عاشورا درس عبرتی بر تمام مسلمانان می باشد که به زیربار خواسته های ظالمان ستمگران نروند و در برابر تعدی آن ها با عزت و سربلندی مبارزه نمایند .

اقامه نماز جماعت ظهر تاسوعا و عاشورا ، نوحه خوانی و ذکر مصائب سالار شهیدان ، حضرت ابوالفضل العباس (ع) ، علی اصغر(ع) ، اهداء شیر به مادران دارای کودک شیرخوار و ... بخشی از مراسم فوق الذکر بود .

  گفتنی است که علاوه بر شیعیان و محبان اهل البیت (ع) در سیرالئون سایر علماء و مسلمانان این کشور مالکی مذهب و ارادت خاصی به ائمه اطهار (ع) دارند .

اسپانیا

همزمان با فرارسیدن ماه محرم وایام سوگواری حضرت ابا عبدا... الحسین (ع) ویاران وفادارش  ایرانیان مقیم اسپانیا جلوه های زیبای شور ،عشق وارادت خود را در برنامه ها ومجلس  سوگواری سید وسالار شهیدان  به نمایش گذاشتند.

مراسم عزاداری وبزرگداشت امام شهیدان کربلا وحماسه سازان عاشورا  به مدت هفت شب در حسینیه ای بزرگ که به همت سفارت ، ایرانیان مقیم ورایزنی فرهنگی برپا شده بود ، با شکوه تمام ودر فضایی آکنده از معنویت وحزن واندوه با حضور گسترده ایرانیان ، شیعیان غیر ایرانی واسپانیایی های مسلمان وعلاقمند برگزار گردید وشرکت کنندگان جلوه های زیبای عشق وارادت خویش را به ساحت سالار شهیدان به نمایش گذاشتند.

این برنامه ها هر شب با نماز جماعت آغاز و با تلاوت کلام ا... مجید ، قرائت زیارت عاشورا ، سخنرانی و نوحه خوانی و عزاداری  ادامه می یافت در این مراسم  حجه الاسلام والمسلمین هاشمی از اساتید حوزه علمیه قم در شب های متوالی درجمع عزاداران حسینی  در خصوص درس های  مکتب عاشورا و پیام های عزت وآزادگی این حماسه بزرگ جاودانه سخن گفت.

وی با اشاره به تاثیرات قیام حماسی كربلا بر جنبش های گوناگون عدالتخواهانه ، تاثیرات نهضت عاشورا  را به نقل از رهبران انقلابی واندیشمندان غیر مسلمان مورد بررسی قرار داد  .

حجه الاسلام غلام عباس هاشمی در سخنرانی ظهر عاشورا با تببین فلسفه قیام امام حسین (ع) دفاع از عزت ، آزادگی ، شرف ، ارزش های انسانی ، عدالتخواهی را به عنوان درس های مکتب کربلا مورد تاکید قرار داد.

وی با توجه به عشق وعلاقه وارادت ایرانیان مقیم به دین وارزش های دینی وهمچنین با توجه به نیاز شدید به وجود یک مرکزیت شیعی در اسپانیا ، از ایرانیان مقیم دعوت کرد برای تاسیس چنین مرکزی پیش قدم شده ومشارکت نمایند تا هرچه زودتر این مرکز شکل که از نیازهای عمده هموطنان سایر شیعیان ومسلمانان است هر چه زودتر تاسیس گردد.

نوحه خوانی توسط مداح اهل بیت  ، حاج بهرام یونسی سینکی وسوگواری وسینه زنی عزاداران از دیگر بخش های این مراسم معنوی وپرشور بود .

حضور نوجوانان وجوانان ، دانشجویان ایرانی ، شیعیان غیر ایرانی واسپانیایی های علاقمند از ویژگی های این مراسم معنوی بود.

ازبكستان

با فرارسیدن  ماه  سوگ وعزای حسینی درغم شهادت جانگداز سالارشهیدان کربلا وسقای تشنه لبان و72 تن ازیاران وفادارش ،مراسم دهه اول ماه محرم به همت سفارت و رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در ازبکستان با سخنرانی و روضه خوانی حجه الاسلام والمسلمین سیدمحمدمیرتبارمبلغ اعزامی ومداحی ومرثیه سرایی ونوحه خوانی واحد حمیدی مداح اعزامی ازسوی مرکزبین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

دراین ایام مراسم ویژه تاسوعا وعاشورا،شام غریبان وشهادت حضرت امام زین العابدین(ع )باخواندن زیارت عاشورا ،تلاوت قرآن کریم،سحنرانی،روضه خوانی،ذکر مصائب امام حسین(ع) واهل بیت(ع) سید محمدمیرتبار و نوحه خوانی وسینه زنی شد. 

برنامه های دهه اول محرم درتاشکند ازبکستان همراه با اقامه‌ی نماز جماعت مغرب وعشا،قرائت آیاتی ازقرآن کریم،سخنرانی و روضه خوانی حجه الاسلام والمسلمین سیدمحمدمیرتبارمبلغ اعزامی ومداحی ومرثیه سرایی ونوحه خوانی واحد حمیدی مداح اعزامی ازسوی مرکزبین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و پذیرایی برگزار گردید.

حجه الاسلام والمسلمین  سیدمحمدمیرتبار در این شب ها به چهار جریان اثرگذار (بعثت، موضوع غدیر، حماسه عاشور و مهدویت) در  تاریخ بشرکه سرنوشت بشر را به شدت تغییرداد ، پرداخت.

حجه الاسلام والمسلمین سیدمحمدمیرتبار افزود : موضوع بعثت اولین جریان اثرگذار بود که با ظهور اسلام خداوند متعال برای هدایت انسان‏های آن عصر و نسل‏های آینده حضرت محمّد بن عبداللّه(ص) را به پیامبری مبعوث فرمود تا انسان را از عالم خاك به نظام توحیدی هدایت كند و بشر را از شکم و شهوت به عقل و معنویت رسانید و واقعه غدیر دومین آن بود واقعه ای مهم و تاریخ ساز در سرنوشت اسلام بود که تاثیر آن در همیشه تاریخ باقیست و باعث آینده دار شدن اسلام و امیدواری بشر به آینده روشن شد و عاشورا سومین جریان اثرگذار که باعث بقاء واستحکام و ترویج دین اسلام و زحمات نبوی و علوی گردیده، اسلامی که در معرض زوال و نابودی بودو جریان مهدویت چهارمین جریان تأثیرگذار در سرنوشت بشریت بود كه آمدن موعودی را بشارت داد كه ما امروز در عصر غیبت وظیفه دارم ساحت مقدسش را شناخته و زمینه را برای ظهور فراهم كنیم.

سیدمحمدمیرتبارگفت :بعثت ، غدیر، عاشورا و مهدویت یک جریان پیوسته و رمز و رازآفرینش است،  مهدویت استمراربخش مشعل هدایت نهفته در بعثت نبوی خواهد بود که دریچۀ حرکت بشریت را به سوی عبودیت و عزّت و شوکت می گشاید و او را تا بی نهایت عروج داده و صعود می‌بخشد.

درادامه مباحث خود به بررسی اهداف وعوامل زمینه ساز قیام عاشورا وتبیین قیام عاشورا،عبرت های عاشورایی،پیامهای جاودان آن ونقش بصیرت درمعرفی فرهنگ حسینی و بیدارسازی امت اسلام،فرازهایی ازمتن زیارتنامه سیدالشهداء به عنوان میراث مکتوب اهل بیت(ع) وبیان معارف درقالب آنها و بیان مسائل فقه عاشورایی ونقش امام سجاد(ع)وزینب کبری(س) درانتقال پیام عاشورا و چگونگی خطبه ها و فضای ابلاغ آن و خدعه های دشمن در ارعاب و جلوگیری از پیام و حربه های تبلیغاتی منفی دشمن پرداخت .

گرجستان

همزمان با فرا رسیدن ماه محرم، مراسم عزاداری سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) و یاران باوفایش با حضور عاشقان و شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت (علیهم السلام) در گرجستان برگزار شد.

به همین مناسبت ایرانیان مقیم گرجستان از اول ماه محرم تا سوم حضرت امام حسین(ع) در محل مجتمع فردوسی سفارت جمهوری اسلامی ایران گرد هم جمع آمده و پس از اقامه نماز جماعت و تلاوت آیاتی چند ازکلام الله مجید به عزاداری سیدالشهداء پرداختند.

حجت الاسلام والمسلمین دکتر ناصری روحانی اعزامی از مركز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برای عاشقان امامت و ولایت سخنرانی و ذاکر اهل بیت عصمت و طهارت(ع) به ذکر مصیبت پرداخت.

ایرانیان مقیم تفلیس، سفیر، مسئولین،کارکنان نهادهای جمهوری اسلامی ایران و تجار ایرانی در مراسم سخنرانی، نوحه خوانی و عزاداری شركت كردند و در پایان میهمان سفره اباعبدالله الحسین(ع) بودند.

همچنین در برنامه‌های جداگانه‌ای شیعیان شهرهای تفلیس، مارنئولی، گاردابانی، روستاوی و دیگر مناطق مسلمان نشین گرجستان در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی با حضور در مساجد و حسینیه‌ها به عزاداری پرداخته و مراسم سالروز قیام امام حسین(ع) را برگزار كردند.

 قزاقستان

به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان و با همکاری تجار و ایرانیان مقیم قزاقستان و نهادهای ایرانی مستقر در شهر آلماآتا و با حضور گسترده اقشار مختلف عزاداران حسینی از کشورهای ایران، تاجیکستان ، افغانستان ، جمهوری آذربایجان ، هند و پاکستان مراسم عزاداری و سوگواری سید و سالار شهیدان حضرت ابا عبداله الحسین علیه السلام در محل حسینیه ثامن الائمه (ع)  برگزار گردید.

این مراسم که از شب چهارم ماه محرم با اقامه نماز مغرب و عشا و قرائت زیارت عاشورا آغاز گردید ابتدا در دو شب اول مراسم عزاداری که با حضور مشتاقان سید الشهداء ابا عبداله الحسین علیه السلام و با سخنرانی صابری رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در قزاقستان و مرثیه خوانی مداحان ایرانی  اهل بیت (ع) مقیم این شهر برگزار گردید.

صابری طی سخنانی در شب اول  مراسم به تبیین و توضیح  فلسفه عاشورا و قیام امام حسین علیه السلام پرداخته و اظهار نمودند : عزاداری امام حسین (ع) باید با تفکر در اهداف قیام آن حضرت که همان زنده شدن آرمانهای و اهداف اسلام و عمل نمودن به راه و روش پیامبر (ص) همراه باشد در ادامه این مراسم عزاداران به مرثیه خوانی و سینه زنی پرداختند.

در ادامه برگزاری مراسم دهه عاشورا از شب ششم محرم با روحانی و مداح اعزامی از مرکز بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی برگزار شد.

در جریان برگزاری مراسم عزارداری و با هماهنگی مداح اعزامی  هر شب از یکی از مداحان کشورهای مختلف که مقیم شهر آلماآتا هستند جهت نوحه خوانی دعوت به عمل آورده  و آنان نیز با نوحه خوانی و حاضرین نیز با سینه زنی به رسم و عادات مردم کشور خودشان در عزاداری بر سید الشهدا علیه السلام شرکت نمودند 

در آستانه پایتخت قزاقستان نیز مراسم با شکوهی با حضور ایرانیان و کارمندان ایرانی و با حضور جناب صیفی سفیر محترم  جمهوری اسلامی ایران و کارمندان سفارت در محل مدرسه ایرانیان برگزار گردید، در مراسم مجلس عزاداری سالار شهیدان هر شب روحانی اعزامی به فلسفه قیام امام حسین (ع) و درسهای عاشورا و ذکر پیامهای قیام عاشورا پرداختند و مداح اهل بیت (ع) نیز با صدای گرم و دلنشین خود مصائب وارده بر امام حسین (ع) یاران و خاندان آن امام همام پرداختند و شرکت کنندگان در این مجلس حسینی با سینه زنی و نوحه خوانی ارادت خود را به سالار شهیدان اعلام نمودند.

شایان ذکر می باشد که صابری رایزن فرهنگی به همراه روحانی ، مداح و کارشناس اعزامی در شب عاشورای حسینی در محل مسجد اتباع جمهوری آذربایجان مقیم در کشور قزاقستان حضور پیدا نموده و با سخنرانی و مرثیه خوانی  روحانی و مداح اعزامی که به زبان آذری انجام شد به عزاداری و سینه زنی پرداختند .


١٠:٢٥ - چهارشنبه ١٦ آذر ١٣٩٠    /    شماره : ٥٧٣٣٤٩    /    تعداد نمایش : ٢٠١٢
دوشنبه 29/8/1391 - 8:17
اهل بیت

حسین‌بن‌علی (ع) و عیسی‌بن‌مریم

میان حضرت عیسی و سیدالشهدا (ع) شباهت‌های بسیاری است.

الف: حضرت مریم (س) صدیقه امت مسیحیت است. (  آیه 57 سوره‌ی مائده )
حضرت زهرا (س) نیز صدیقه طاهره امت اسلام است. درباره هر دو بتول عذرا گفته شده است.

ب: شباهت دیگر در مدت حمل است. در کتاب نفس‌المهموم و بحار جلد 10 آمده است که طول مدت حمل امام سوم شیعیان 6 ماه بود. هیچ کس 6 ماهه متولد نشد که در عین حال بماند؛ مگر حسین و عیسی.
عیسی گفت: انی عبدالله و امام (ع) فرمود: انی من المسلمین.

ج: شباهت دیگر آنها در عقیده‌ای است که مردم در مسأله تفدیه پیدا کردند و خیال کردند که آنها کشته شدند که گناه دیگران را به گردن بگیرند و دیگران آزاد باشند و تکلیف ساقط شد.
درباره‌ی عیسی اصل کشته شدن دروغ است و درباره سیدالشهداء (ع) فلسفه کشته شدن این نبود.
به قول مولوی: زان‌که از قرآن بسی گمره شدند ... یعنی هر دو وجود برکت‌خیز فوق‌العاده شدند.

د: شباهت دیگر آن است که مسیحیان و مسلمانان، ولادت و عروج این دو عزیز را بزرگ می‌شمارند.
شاید شباهت بین عیسی و سیدالشهداء در یک امر دیگر هم باشد و آن عدم سابقه اسمی است و شاید این جهت مربوط به یحیی باشد نه عیسی،

و:
در این صورت شباهت بین حسین (ع) و یحیی است چرا که هر دو شهید امر به معروف و نهی از منکرند.

ه: شباهت دیگر بین آنها در انصار و حواریین است.

منبع: کتاب حماسه حسینی
دوشنبه 29/8/1391 - 7:52
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته