Hz. Fatıma’nın (s.a) Faziletleri-4
Hz. Fatıma’nın (s.a) İbadetine Kısa Bir Bakış
Meşhur zahit Hasan-i Basri der ki;
“İslam ümmeti içinde Fatıma’dan (s.a) daha abid biri yoktu. O kadar ibadet etmişti ki ayaklarında ödem oluşmuştu.”
Resul-i Ekrem (s.a.a) Hz. Fatıma’ya şöyle sordu; “Kadın için hangi şey daha hayırlıdır? Hz. Fatıma (s.a); “Namahrem bir erkeği görmememsi ve namahrem bir erkeğinde onu görmemesi” diye cevap verdi.
Resul-i Ekrem (s.a.a) bu cevabı işitince Fatıma’yı (s.a) bağrına bastı ve şu ayeti okudu; “Bunlar birbirinden gelme bir nesillerdir. Allah işiten ve bilendir.”[1]
Hz. İmam Hasan (a.s) şöyle buyuruyor; “Cuma gecesi annemi ibadet mihrabında gördüm. Sürekli secde ve rükû halindeydi. Şafak sökene kadar mümin erkek ve kadınların ismini anıyor ve onlar için dua ediyordu. İbadeti boyunca kendisine hiç dua etmedi.
Anneciğim diye arz ettim; Niçin kendine dua etmedin? Bunun üzerine: “Önce komşu sonra ev” diye buyurdu.
Merhum Saduk (r.a) şöyle nakleder; Hz. Fatıma (s.a) şöyle buyurdu: “Allah Resulünden (s.a.a) işittim ki buyurdu; “Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki kim o vakitte Allah’tan bir şey isterse şüphesiz ki Allah hacetini verir.” O vakitin ne zaman olduğunu sorunca şöyle buyurdu: “Güneşin bir yarısının ufukta kaybolduğu ancak diğer yarısının batmadığı vakittir.” diye buyurdu.
Hz. Fatıma (s.a) hizmetkârına şöyle buyururdu; “Yukarı çık, güneşin yarısının battığını görürsen bana haber ver de dua edeyim.” Rivayete göre, O yüce hanım ibadet mihrabında durduğu zaman “yıldızlar yeryüzü ehline ışık saçtığı gibi o da gök ehline ışık saçardı.”
Hz. Zehra’nın (s.a) Evindeki Hizmetleri ve Hizmetçi Talep Etmesi
Yine merhum Saduk (r.a) şöyle rivayet eder; Hz. Ali (a.s), Esedoğulları kabilesinden birine; “Fatıma’nın (s.a) benim evimdeyken yaptıkları işlerden sana anlatmamı ister misin?” buyurdu ve anlatmaya başladı:
“O, Resul-i Ekrem (s.a.a) yanında insanların en sevgilisi olmasına rağmen o kadar su tulumuyla su taşıdı ki tulum ipinin izleri göğsüne iz bıraktı. O kadar ev süpürdü ki giyisisi tozlandı. O kadar kazan altında ateş yaktı ki elbisesinin rengi soldu. Öyle ki bu durum onu sıkıntıya ve zahmete düşürmüştü. O’na; “Eğer babanın yanına gidip işlerinde sana yardım edecek bir hizmetçi talep edersen iyi olur” dedim.
Bunun üzerine Hz. Fatıma (s.a) babasının huzuruna gitti, ancak Resul-i Ekrem’in (s.a.a) yanında birkaç gencin olduğunu görünce bir şey söylemden geri döndü.
Resul-i Ekrem (s.a.a), Fatıma’nın (s.a) bir hacet için yanına geldiğini ve bir şey söylemeden geri döndüğünü anladı.
[1] -Al-i İmran, 34
Hz. Fatıma’nın (s.a) Faziletleri-3
Hz. Fatıma’nın (s.a) Faziletleri-2
Hz. Fatıma’nın (s.a) Faziletleri-1
Hz. Fatıma'nın (a.s) Peygamber (s.a.a) Neznindeki Makamı
Hz. Fatıma"nın Yüksek Ahlâkı