İran Kültüründe Nevruz -4
Biraz da Zerdüşti’lerin Düğün Merasimlerine değinelim…
Kız istemeye gidildiği gün 7 kişi yeşil renkli bir kumaşı, şeker, nar ve kekik otu ile birlikte kızın evine götürür. Bunun anlamı, O evin kızını seçtik anlamına gelir. Aynı merasimi kız tarafı olumlu yanıt vermek için yerine getirir. Eğer cevap olumlu ise iki taraf birbirine tatlı verir ve bütün akrabaalra da dağıtılır. Bundan sonra taraflar, evlenecek çift için yüzük götürür. Tabi yüzükle birlikte her iki taraf gelin ve damat adayına hediyeler de verir. Nikah töreni ise 7 şahidin huzurunda yapılır, çünkü Zerdüşti inancında 7 sayısı kutsaldır…
Bilindiği gibi İran’ın en eski ve büyük milli bayramlarından biri Nevruz’dur. Bu bayram İran’ın çeşitli bölgelerinde benzer, fakat her yöreye has özellikleriyle kutlanmakta…
İran’ın Kuzey batısında yer alan Batı Azerbaycan bölgesinde hicri şemsi takviminin son ayı olan İsfend ayı, “Bayram ayı” olarak tanınmış ve isimlendirilmiştir. Zira bu ay doğanın yavaş yavaş canlandığı, havaların ısındığı ve baharın gelişinin müjdecisidir. Bu bölgede hala sürmekte olan geleneklerden biri ailenin küçük fertleri, yeni gelinler ve kızlara, çeşitli hediyelerin alınmasıdır. Yeni yıl için görülen hazırlıklardan bir başkası da, Nevruz’da evin yeşille süslenmesi amacıyla buğday ve arpa gibi hububat ve tahıl ürünlerinin yeşertilmesidir. Hububatlar şu şekilde yeşertilmektedir: Filizleninceye kadar hububat taneleri ilk önce suda bekletilir, sonra filizlenen taneler bir kaba konularak yeşillenmesi için üzerine ince bir bez örtülür. Baharın geldiğini ve tabiatın canlandığını gösteren bu yeşilliğin varlığı, eve neşe ve huzur verir. Bu arada İran’da her yıl kış mevsiminin son günlerde ağaç dikme şenliğinin düzenlendiğini de yeri gelmişken belirtelim. Bu münasebetle geçmişe dayanan gelenekleri uyarınca halk, büyük seferberlik içinde ağaç dikerek baharı karşılar ve bu seferberliğin güzel yönleri şehirlerin dört bir yanında tezahür eder. Her şehrin belediyesi tarafından belirlenip ilan edilen yerlerdeki görevliler halka bedava fidan dağıtımının mesuliyetini üstlenmişlerdir. İran milleti, bu gelenekle gerçekte İslam dininin tavsiyelerinden birini yerine getirmektedir. Çünkü tabiatın korunması ve çevre sağlığının islamda özel bir konumu vardır. Yeni yıla girmeden önce şehirlerin her köşesinde ve evlerde yeni dikilen ve yetiştirilen fidanlar, küçük ağaçlar ve çiçek bahçeleri göze çarpar. Rengarenk ve çok güzel çiçeklerle süslenmiş olan bahçe, park ve çeşitli mekanlar, şehir ve köylerde görülmeye değer manzaralar ortaya çıkarmaktadır.
İran Kültüründe Nevruz -3
İran Kültüründe Nevruz -2
İran Kültüründe Nevruz -1
Nevruz
İRAN'DA NEVRUZ