Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 11
Hz. Resulullah (s.a.a), sadece bununla iktifa etmemiştir; hatta bizatihi Hz. Mehdi (a.s)’ın kıyamını zikrederek onu inkar edenlerin İslam’ından şüphe edilmesi gerektiğini belirterek şöyle buyurmuştur:
1- “Mehdi’nin çıkışını inkar eden, Muhammed’e indirileni inkar etmiştir...”
2- “...Mehdi’yi inkar eden şüphesiz kafirdir.” (1)
Bu arada İslam Peygamberi sallâ’llâhu aleyhi ve alih ve Ehl-i Beyt İmamları aleyhum’us-selâm, defalarca çeşitli münasebetlerle Hz. Mehdi aleyhi’s-selâm, gaybeti, zuhuru, kıyamı ve diğer özelliklerinden bahsetmişlerdir. Hz. Mehdi (a.s) hakkındaki bu hadisler hem Ehl-i Beyt, hem Ehl-i Sünnet’in en muteber hadis, tefsir ve siyer kitaplarında yer almış ve her iki fırkanın birçok büyük alimi bu hususu konu edinen müstakil kitaplar yazmışlardır.
Onlardan biri olan “el-İmam ul Mehdi” kitabının yazarı Ali Muhammed Ali Dahli, Hz. Mehdi aleyhi’s-selâm ile ilgili hadisleri nakleden sahabe ve Tabiinden ellişer kişinin ismini kendi kitabında zikretmiştir. (2)
Ayrıca İslam ümmeti içerisinde tanınmış büyük şairler, Hz. Mehdi aleyhi’s-selâm dünyaya gelmeden yıllar ve hatta bir asır önce, bu hadislerin taşıdığı manayı şiirlerinde dile getirmişlerdir.
Ehl-i Beyt ekolunun mücadeleci ve yorulmaz şairi "Kumeyt" (ö.126 hicri- kameri) İmam Bâkır aleyhi’s-selâm'ın huzurunda vaadi verilen İmam (a.s) hakkında bir şiir okudu ve o Hazret’in ne zaman kıyam edeceğini sordu. (3)
"İsmail Hamiri" (ö.173 hicri) İmam Sadık aleyhi’s-selâm'ın huzuruna varıp o Hazret’in eliyle hidayet olduktan sonra uzun bir kaside okudu. Aşağıdaki beyitler bu kasidenin bir parçasının tercümesidir.
"Allah'ımı şahit tutarım ki, senin sözün (Hz. Sadık -a.s-) ister baş eğer olsun ister günahkâr, bütün mahluklara hücettir.
Kalben arzuladığım veliyy-i emir ve Kâim'in gaybet edecektir (buyurdunuz) şüphesiz o gaybet edecektir, Allah'ın selamları o gaibe olsun.
Bir müddet gaybet perdesi ardında kalacak sonra zuhur edecek ve dünyanın doğusunu ve batısını adaletle dolduracaktır." (4)
Hicri üçüncü yüzyılın büyük şairi “Di’bel Huzai” (ö. 246), İmam Rıza’nın aleyhi’s-selâm huzurunda okuduğu bir kasidede şöyle der:
- Bugün veya yarın gerçekleşmesine ümitli olduğum şey olmasaydı,
- Kalbim onun hasret ve kederinden parça, parça olurdu.
- Allah’ın adı ve bereketiyle gerçekleşecek kıyamdır; ümidim.
- Aramızda hak ve batılı birbirinden ayıracak, ödül ve ceza verecek İmamdır özlemim. (5)
Di’bel, bu beyitleri okuduğu zaman İmam Rıza aleyhi’s-selâm başını doğrultarak şöyle buyurdu: “Ey Huzai! Bu şiirleri Ruh’ul Kudüs senin diline getirdi.” Sonra buyurdu ki: “O İmamın kim olduğunu biliyor musun?”
Di’bel: “Bilmiyorum; yalnız o imamın sizin soyunuzdan çıkacağını ve dünyayı adaletle dolduracağını duymuşum” diye cevap verince:
"Ey Di’bel! dedi; "Benden sonra oğlum Muhammed (İmam Cevad -a.s-), ondan sonra oğlu Ali (İmam Hadi aleyhi’s-selâm), ondan sonra oğlu Hasan (İmam Hasan Askeri aleyhiselam) imamdır; Hasan’dan sonra da oğlu Hüccet-i Kâim imamdır ki, insanlar gaybete çekildiği zaman onu bekler, zuhur ettiği zaman da itaat ederler ona. Eğer dünyanın sonuna bir gün dahi kalsa onun zuhur edip, dünyayı zulümle dolduğu gibi adaletle doldurması için Allah o günü uzatır." (6)
(1) - Bkz. “Fevaid’ul- Ahbar” (Ö:279). İkd’ud- “Durer, fi Ahbar’il- Muntazar”, s. 157 (Ö:685). Feraid’us- Simtayn, c.2, s.337, No: 585 (Ö:730). Lisan’ul- Mizan, c.4, s.147 (Ö:852). el- Fetave’l- Hadise, s.37 (İbn-i Hacer-i Mekki).
(2) - “el-İmam’ul-Mehdi” Ali Muhammed Ali Dahil’in eseri, s.40-47 “Nevid-i Emn ve Eman” kitabı, s.91’de ise sahabeden 33 kişinin adı zikredilmiştir.
(3) - el-Gadir, c.2 s. 201- 203 Beyrut baskısı.
(4) - el-Gadir, c.2 s. 247. Beyrut baskısı.
(5) - el-Gadir, c.2, s.360. el-Fusul-ul Muhimme, s.249, bin Necef..
(6) - el-Fusul-ul Muhimme, s.251.
Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 10
Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 9