Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 9
Gökleri yaratmış, ve onları yaymış, yeri ve ondan çıkanları sermiş olan; yer üzerinde kavme soluk, ve onda yürüyenlere ruh veren Rab Allah şöyle diyor: Ben, Rab seni doğrulukla çağırdım, ve elini tutacağım, ve seni koruyacağım, ve kör gözleri açasın, mahpusları zindandan, ve karanlıkta oturanları hapishaneden çıkarasın diye seni kavme ahit, Milletlere ışık olarak vereceğim.
Ben Yahovayım, ismim odur; ve izzetimi bir başkasına, ve hamdimi oyma putlara vermeyeceğim. İşte öncekiler vaki oldu, ve yenileri ben bildiriyorum; onlar meydana çıkmadan önce size işittiriyorum."
Belki de bazıları, İşaya'nın bu bölümünde Hz. Resul-ü Ekrem'den bahsedildiğini sanabilirler; ama bu bölümde son kurtarıcı olan Hz. Mehdi (a.s)'ın döneminden bahsedildiği açıkça ortadadır. Zira bu bölümde söz konusu edilen özelliklerin Hz. Mehdi (a.s)'dan gayri kimseye tatbik edilmesi mümkün değildir.
Bu özellikleri şöyle sıralayabiliriz:
1-Bu bölümde müjdesi verilen zatın, sesini yükselterek sokakta işittirmeyeceğinden bahsediliyor. Bu özellik Hz. Resul'a tatbik etmemektedir. Zira o Hazret'ın hayatı boyunca çeşitli münasebetle muhtelif mekanlarda yüksek sesle insanlara hutbe okuduğu ve açıklamalarda bulunduğu ortadadır. Bu özellik, daha çok Hz. Mehdi (a.s)'ın gaybet döneminde insanlardan gizlenerek sesini kimseye işittirmediği özelliğini ima etmektedir.
2-Bu muştulukta o zatın dünyada hakkı pekiştireceğinden söz edilmektedir. Bu özellik de Hz. Resul'e tatbik etmemektedir. Zira o Hazret'in hakkı tüm dünyada pekiştiremediğini söylemeğe gerek yoktur. Hakkı tüm dünyada pekiştirmek va'dının Hz. Mehdi (a.s)'a ait olup, Allah Teala'nın; "Peygamberini hidayet ve hak din üzere gönderen O'dur. Öyle ki müşrikler hoş görmese bile onu (hak din olan İslam'ı), bütün dinlere karşı üstün kılacaktır" (1) ayetinde va'dettiği mutlak zaferi Hz. Mehdi (a.s)'ın gerçekleştireceği bizatihi Hz. Resul'ün kendi beyanıyla sabittir.
3-Üzerinde durmak istediğimiz üçüncü özellik; adaların yani yerküredeki karaların onun şeriatını, yani yönetimini beklemesi özelliğidir. Bilindiği üzere, beklenme özelliği, o Hazret'in en belirgin sıfatlarından biridir. Öyle ki, Mehdi-yi Muntazar (Beklenen Mehdi) o Hazret'in özel lakabı olarak ortaya çıkmıştır. Bütün insanlık bu son kurtarıcıyı beklemektedir. Şeriatın o Hazret'e atfedilmesi de doğaldır. Zira Hz. Resul'ün hak varisi olarak, Resul'ün şeriatı onun da şeriatı sayılmaktadır.
g) Ahır zaman kurtarıcısı ile ilgili bir muştulukta Hz. Davud’un Mazmurlar'ınde geçmektedir. Hz. Davud'un Mazmurlar'ının 37. Mazmuru'nda mükerrer olarak bu muştuluk verilmiştir. Adı geçen Mazmur'da şöyle denilmektedir: “Çünkü şerirler kesilip atılacak; Fakat Rabbı bekleyenler, dünyayı miras alacaklardır. Biraz bekle ve kötü yok olacaktır; onun yerini araştıracaksın, ve yok olacaktır. Fakat halimler dünyayı miras alacaklar, Ve selamet bolluğunda lezzet bulacaklardır.... Salihin azı, Çok kötülerin bolluğundan iyidir. Çünkü kötülerin bazuları kırılacaktır; Fakat Rab salihlere destek olur. Rab kamillerin günlerini bilir, Onların mirası da ebedi olur... Fakat kötüler yok olacaklar, Ve Rabbin düşmanları kuzuların yağı gibi telef olacaklar; Duman içinde telef olacaklardır... Çünkü onun mübarek kıldığı adamlar yeri miras alacak; Ve lanetli kıldığı insanlar kesilip atılır. İnsanın adımları Rab tarafından pekiştirilir, Ve onun yolundan hoşlanır. Düşerse de yere serilmez; Çünkü onun elinden tutan Rabdir.... Fakat kötülerin zürriyeti kesilip atılacak. Salihler yeri miras alır, Ve onda ebediyen otururlar.... Kamil insana göz koy, ve doğru adama bak; Çünkü akıbet selamet ehlinindir. Fakat asiler birlikte yok olacaklar; Kötülerin sonu kesilecektir...” (2)
Hz. Davud’un Mazmurlar'ında geçen bu va'deye Kur’an-ı Kerim’de de işaret edilmiş ve şöyle buyrulmuştur:
“Andolsun Biz Zikir’den (Tevrat’tan)(3) sonra (Davud’a indirilmiş) (4)Zebur’da da yazdık ki: “Şüphe yok ki yeryüzü, salih kullarıma miras kalır.”(5)
(1) - Tevbe/33
(2) - "Mezamir-i Davud"Tevratın Arapça tercümelerinde de açıklandığı üzere, "Zebur"un kendisidir. "El-Muncid" de Zebur lugatı hakkında yazıyor ki "Zebur, Mezamiri Davut en- nebi ile maruf olan bir kitaptır."
(3) - Tevrat yerine "zikir" kelimesi kullanıldığına dair Enbiya, 7 ve 48. ayetlere müracaat edilsin.
(4) -İsra, 57. ayetinde "Zebur"u Davud'a verdik" denilir.
(5) - Enbiya, 105.
Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 8
Diğer Dinlerde Mehdi İnancı 7