• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1004
تعداد نظرات : 424
زمان آخرین مطلب : 4153روز قبل
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: تحقیقات جدید نشان می‌دهد که مولتی ویتامین‌ها از ابتلای مردان به بیماری‌ها و حملات قلبی و سکته‌های مغزی پیشگیری نمی‌کند.

خبرگزاری فارس: مولتی ویتامین از ابتلای مردان به بیماری قلبی و مغزی پیشگیری نمی‌کند

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از پایگاه خبری هلث دی نیوز آمریکا، محققان دانشگاه هاروارد درجریان پیگیری وضعیت نزدیک به 15 هزار پزشک برای بیش از یک دهه دریافتند که مولتی ویتامین ها فایده ای برای محافظت از مردان در برابر بیماریهای قلبی، حملات قلبی و سکته های مغزی ندارد.

محققان اطلاعات مربوط به 14641 پزشک را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند. این پزشکان از سال 1997 میلادی تحت نظر قرار گرفتند و اکثر آنها بالای 50 سال عمر داشتند.

محققان از برخی از این پزشکان خواستند که روزانه مولتی ویتامین مصرف کنند و از برخی دیگر نیز خواستند تا یک داروی بی اثر مصرف نمایند.

محققان بعد از 11 سال و دو ماه پیگیری دریافتند که اختلافی بین مصرف کنندگان مولتی ویتامین و داروی بی اثر در ارتباط با میزان خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی از جمله مرگ ناشی از حملات قلبی و سکته های مغزی وجود نداشت.

سه شنبه 16/8/1391 - 21:10
شخصیت ها و بزرگان
خبرگزاری فارس: امام زمان(عج) در نامه‌‌های خود به شیخ مفید، او را برادر خطاب کرده و فرموده است: این نامه‏‌اى است از ما به تو؛ اى برادر و اى ولىّ، و اى مخلص در محبّت ما، و اى پاک و یاور وفادار ...

به گزارش خبرنگار آیین و اندیشه خبرگزاری فارس، شیخ مفید که نام کاملش «محمد بن محمد بن نعمان» است در سال 336 هجرى در حوالى بغداد دیده به جهان گشود.

وی در یک خانواده پرسابقه و اصیل در تشیع و از سلاله نیکان و پاکان به دنیا آمد. سراسر وجود خاندان او مالامال از عشق به ‏اهل بیت رسالت‏ علیهم‌السلام بود.

شیخ مفید از چهره‏هاى بسیار درخشان شیعه در جهان اسلام است. ابن ندیم در فن دوم از مقاله پنجم «الفهرست‏» که درباره متکلمان شیعه بحث مى‌‏کند، از او به عنوان «ابن المعلم» یاد کرده و او را ستایش مى‏کند.

شیخ مفید از شاگردان ابن ابى عقیل است.

 

 

 

شیخ مفید بیشتر شب را بیدار بود و به مطالعه و عبادت سپری می‌کرد

ابو یعلى جعفرى که داماد مفید بوده است، مى‏گوید:

«شیخ مفید شب‌ها مختصرى مى‏‌خوابید و بقیه شب را به نماز یا مطالعه یا تدریس یا تلاوت قرآن مجید مى‏گذرانید»

نظر بزرگان‏ درباره شیخ مفید

شیخ مفید از دیدگاه دانشمندان شیعه و سنى داراى جایگاه رفیعی است که به کلماتى از بزرگان اشاره مى‏کنیم:

نجاشى، شاگرد نامدار و مورد اعتماد شیخ مفید درباره او مى‌گوید:

«محمد بن محمد بن نعمان ... شیخ و استاد ما است- که رضوان خدا بر او باد- فضل او در فقه و حدیث و ثقه بودن او مشهورتر از آن است که وصف شود. او تالیفات متعددى دارد.»

شیخ طوسى، شاگرد ارزنده مکتب او، درباره استاد خود شیخ مفید در«فهرست‏» مى‏نویسد:

«محمد بن محمد بن نعمان، معروف به ابن المعلم، از متکلمان امامیه است. در عصر خویش ریاست و مرجعیت شیعه به او منتهى شد. در فقه و کلام بر هر کس دیگر مقدم بود. حافظه خوب و ذهنى دقیق داشت و در پاسخ به سؤالات، حاضر جواب بود. او بیش از 200 جلد کتاب کوچک و بزرگ دارد.»

ابن حجر عسقلانى از علمای اهل سنت درباره شیخ مفید مى‏گوید: «او بسیار عابد و زاهد و اهل خشوع و تهجد بود و مداومت بر علم و دانش داشت. جماعت بسیارى از محضر او بهره بردند. او بر تمام شیعیان حق دارد. پدرش در«واسط» زندگى مى‌کرد و به آموزگارى مى‏پرداخت و در «عکبرى» کشته شد. گفته مى‏شود که عضد الدوله به ملاقات او مى‏شتافت و هنگام مریضى به عیادت او مى‏رفت.»

عماد حنبلى، یکى دیگر از دانشمندان اهل سنت درباره او مى‏گوید:

«او بزرگى از بزرگان امامیه و رئیس بخش فقه و کلام و مباحثه بود. او با پیروان هر عقیده به مباحثه و مناظره مى‏پرداخت. موقعیت شایان توجهى در تشکیلات دولت آل بویه داشت. او صدقه فراوان مى‏‌داد. بسیار اهل خشوع و تهجد و اهل نماز و روزه و خوش‌‏لباس بود.

او مورد زیارت و ملاقات عضد الدوله قرار مى‏گرفت. نزدیک 76 سال عمر کرد و بیش از 200 جلد تالیف دارد. تشییع جنازه او شهرت دارد. در تشییع او بیش از 80 هزار نفر از شیعیان شرکت جستند و درگذشت او در ماه رمضان بود. رحمت خدا بر او باد...».

جهان اسلام در عصر شیخ مفید 

از رحلت رسول الله صلى الله علیه و آله حدود 300 سال مى‌گذشت. در این مدت امامان و شیعیان تحت فشار بنى‌امیه و در خفقان خشن بنى‌عباس بسر مى‌بردند. شکنجه‌هاى روحى و جسمى و اذیت و آزار خلفا و حکمرانان همچنان ادامه داشت تا اینکه در اواسط قرن چهارم هجرى محدودیت، شیعیان به مقدار قابل ملاحظه‌اى کاهش یافت.

خلفاى فاطمى - که شیعه اسماعیلى بودند - در مصر دولت نیرومندى تشکیل این دولت ابهت و جلال دربار بغداد کاسته شد و از طرفى سیف الدوله حمدانى و امراى آن خاندان در شام حکومت مى‌کردند که آنها نیز افتخار شیعى بودن را داشتند.

در کنار این دو غوریان، صفاریان و طاهریان و از همه مهمتر دولت آل بویه که از شیعیان مخلص و فرزانه اهل بیت علیهم‌السلام بودند در قسمت‌هایى از ایران و عراق قدرت یافتند.

دو سال پیش از ولادت شیخ مفید، احمد معزالدوله - در سال 334 - با ورود خود به بغداد و تاسیس شاخه‌اى از حکومت آل بویه در این شهر صفحه نوینى در تاریخ بغداد گشود. فرصتى فراهم شد و شیعیان در پناه آل بویه از آزادى موجود بهره برده و عقاید خویش را نشر دادند.

سال 352 اولین عزادارى علنى شیعیان در عاشورا بر پا شد و در پى آن جشن عید غدیر روحى تازه در کالبد شیفتگان شیعى دمید.

عزالدوله در سال 367 هجرى به امارت رسید و در سال 367 با ریاست عضدالدوله، بغداد رونقى تازه یافت و شور و نشاط علمى قابل توجهى به دست آورد.

شیخ مفید در این عصر مى‌زیست و با توجه به اوضاع، از مقام و منزلتى بسیار برخوردار بود. به طورى که عضدالدوله به هنگام بیمارى شیخ به دیدار او رفت و از وى عیادت کرد. شفاعت مفید در حق دیگران پذیرفته مى‌شد و رهنمودهایش مورد قبول قرار مى‌گرفت و این در حالى بود که 36 ساله بود.

نامه‌های امام زمان (عج) به شیخ مفید

دفتر زندگى شیخ مفید، صفحات نورانی دارد که در آنها، نامه‌های مبارک امام زمان حضرت بقیة الله الاعظم عجل الله فرجه به چشم مى‌خورد.

دانشمند بزرگوار، احمد بن علی طبرسی در اواخر کتاب «احتجاج» برخی از توقیع‌های ‌‌(نامه) حضرت «ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف» را که به شیخ مفید صادر کرده، آورده است.

در این نامه‌ها حضرت حجت (عج) شیخ مفید را مشمول عنایات خاص و الطاف مخصوص خود قرار داده است. به عنوان نمونه امام زمان(ع) در خطاب‌هایش به شیخ مفید چنین مى‏فرماید:

1. للاخ السدید و الولی الرشید الشیخ المفید؛ به برادر با ایمان و دوست رشید، شیخ مفید ....

ترجمه برخی از فراز‌های این نامه چنین است:

«این نامه‏اى است به برادر با ایمان و دوست رشید، شیخ مفید أبو عبد اللَّه محمّد بن محمّد بن نعمان که از جمله پیمان‌هایى است که به ودیعت نهاده شده و از بندگان خدا اخذ گردیده است.

بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم، سلام بر تو اى دوست مخلص در دین که در اعتقاد به ما با علم و یقین امتیاز دارى.

ما شکر وجود تو را به پیشگاه خداوندى که جز او خدائى نیست برده و از ذات بى‌‏‌زوالش مسألت مى‌‏نمائیم که رحمت پیاپى خود را بر آقا و مولى و پیغمبر ما محمّد و اولاد طاهرین او فرو فرستد، و به تو- که پروردگار توفیقات را براى‏ یارى حقّ مستدام بدارد و پاداش تو را با سخنانى که از جانب ما مى‏‌‌‌گوئى با صداقت افزون گرداند - اعلام مى‌‏دارم که: به ما اجازه داده شده که تو را به شرافت مکاتبه مفتخر سازیم و موظّف بداریم که آنچه به تو مى‌‏‌نویسیم به دوستان ما که نزد تو هستند برسانى....

هر چند ما در جایى منزل کرده‏‌ایم، که از محلّ سکونت ستمگران دور است و این هم به علّتى است که خداوند صلاح ما و شیعیان با ایمان ما را تا زمانى که دولت دنیا از آن فاسقان است در این دیده است، ولى در عین حال از اخبار و اوضاع شما کاملا آگاهیم و چیزى از آن بر ما پوشیده نمى‏‌‌ماند.

ما از لغزش‌هایى که از برخى شیعیان سر مى‌‏‌زند از وقتى که بسیارى از آنان میل به‏ بعضى از کارهاى ناشایسته‌‏اى نموده‌‏اند که نیکان گذشته از آنان احتراز مى‌‏نمودند و پیمانى که از آنان براى توجّه به خداوند و دورى از زشتى‌‏ها گرفته شده و آن را پشت سر انداخته‌‏اند اطّلاع داریم، گویا آنان نمى‌‏دانند که ما در رعایت حال شما کوتاهى نمى‏‌‌کنیم و یاد شما را از خاطر نبرده‌‏‌ایم، و اگر جز این بود از هر سو گرفتارى به شما رو مى‌‏آورد و دشمنانتان، شما را از میان مى‌‏بردند، تقوا پیشه سازید و به ما اعتماد کنید و چاره این فتنه و امتحان را که به شما رو آورده است از ما بخواهید ....»

2. در نامه‌ای دیگر آمده است: این نامه‏‌اى است از ما به تو؛ اى برادر و اى ولىّ، و اى مخلص در محبّت ما، و اى پاک و یاور وفادار ...

3.  در تاریخ پنجشنبه بیست و سوم ذو الحجّه سال چهار صد و دوازده نامه‌ دیگری از امام زمان به او رسید: بسم اللَّه الرّحمن الرّحیم، سلام خدا بر تو باد! اى یارى‏کننده حقّ، اى خواننده به سوى او با کلمه صدق و راستى ... ‏

فتوای نادرست شیخ مفید و اصلاح آن توسط امام زمان(عج)

شیخ مفید سوالی را به طور غیر عمد و به اشتباه جواب داد ولی حضرت ولى عصر (عج ) با پیغامى آن را اصلاح فرمود. پس از مدتى که مرحوم مفید آگاه شد و در پى آن از دادن فتوا منصرف شد، آن حضرت طى نامه‌اى خطاب به شیخ فرمود: «بر شماست که فتوا بدهید و بر ماست که شما را استوار کرده و نگذاریم در خطا بیفتید.»

رویای عجیب شیخ مفید درباره درس گفتن به امام حسن(ع) و امام حسین(ع)

شبی شیخ مفید در خواب دید که در مسجد کرخ از مساجد بغداد نشسته است و فاطمه زهرا سلام الله علیها دست امام حسین(ع) و امام حسین(ع) را گرفته بود و به نزد شیخ مفید آمد و فرمود: «یا شیخ! علّمهما الفقه» یعنی «ای شیخ به این دو، فقه تعلیم بده».

شیخ از خواب بیدار شده و در حیرت افتاد که این چه خوابی بود و من کی هستم که به دو امام فقه تعلیم دهم؟ از سوی دیگر خواب دیدن امامان معصوم(ع) خواب شیطانی نیست.

وقتی صبح شد، شیخ به مسجدی که در خواب دیده بود رفت و در آنجا نشست؛ ناگهان دید که زنی جلیل و محترم که دست دو پسر را در دست دارد وارد مسجد شد. وی به نزد شیخ آمد و گفت: «یا شیخ علمهما الفقه». شیخ تعبیر خواب را فهمید و به تعلیم و تربیت آنان همت گماشت و بسیار به آن دو بزرگوار احترام می‏نمود.

آن دو پسر، «سید رضی» (کسی که بعدا نهج‌البلاغه را گردآوری کرد) و «سید مرتضی» معروف به علم الهدی بودند.

پاسخ امام علی (ع) به شیخ مفید

در مساله‌اى فقهى بین شیخ مفید و شاگردش سید مرتضى اختلاف نظر شد و با بحث و ارائه دلیل مشکل حل نشد.

هر دو راضى به قضاوت امام امیرالمومنین على علیه‌السلام شدند. مساله را بر کاغذى نوشته و بالاى ضریح مقدس حضرت گذاشتند. صبح روز بعد که کاغذ را برداشتند دستخطى مزین به چنین نوشته‌اى دیدند که: «انت شیخى و معتمدى و الحق مع ولدى علم الهدى» (اى شیخ) تو مورد اطمینان من هستى و حق با فرزندم علم الهدى است.

مناظره شیخ مفید با خلیفه دوم عمر بن خطاب

در قرآن کریم آمده است: «الاّ تَنْصُروُهُ فَقَدْ نَصَرهُ اللهُ اِذْ اَخْرَجَهُ الَّذینَ کَفَروُا ثانِیَ اثْنَیْنِ اْذْ هُما فی الْغارِ اِذْ یَقُولُ لِصاحِبِهِ لاتَحْزَنْ اِنَّ اللهَ مَعَنا فَاَنْزَلَ اللهُ سَکِینَتَهُ عَلَیْهِ وَ اَیَّدَهُ بِجُنُود لَمْ تَرَوْها ...»

اگر پیامبر ‌ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ را یاری نکنید، خداوند او را یاری خواهد کرد (همانگونه که در سخت‌ترین ساعات، او را تنها نگذارد) آن هنگام که (در جریان هجرت) کافران او را (از مکه) بیرون کردند، در حالی که دومین نفر بود (و یک نفر همراه او بیش نبود) در آن هنگام که آن دو، در غار بودند، و او به همراه خود می‌‌‌گفت: غم مخور، خدا با ما است، در این موقع خداوند آرامش خود را بر او(پیامبر) فرستاد، و با لشگرهایی که آن‌ها را نمی‌دیدند او را تقویت نمود.... (توبه/ 40)

علمای اهل تسنّن، ‌این آیه را از دلائل معروف فضائل ابوبکر می‌دانند، ‌و ابوبکر را به عنوان «یار غار» خوانده، و برای تأیید خلافت او به آن تکیه می‌‌نمایند.

طبرسی در کتاب احتجاج نقل می‌کند که شیخ مفید (ره) گفت: شبی در خواب دیدم به راهی می‌روم، ناگاه چشمم به جمعیّتی افتاد که به دور مردی حلقه زده بودند، و آن مرد برای آن‌ها موعظه می‌گفت، پرسیدم آن مرد کیست؟ گفتند: «عمربن خطّاب» است.

نزدش رفتم و سخنانش را قطع کرده و گفتم: ای شیخ بگو دلیل بر برتری ابوبکر، در آیه غار (ثانی اثنین اذهما فی الغار ...) چیست؟

عمر گفت: شش نکته در این آیه وجود دارد که بیانگر فضیلت ابوبکر است.

آنگاه آن شش نکته را چنین برشمرد:

1ـ خداوند در قرآن (آیه 40/ توبه) از پیامبر ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ یاد کرده، و ابوبکر را دومین نفر قرار داده است (ثانِیَ اثْنَیْن).

2ـ خداوند در آیه فوق، آن دو (پیامبر و ابوبکر) را در کنار هم، در یک مکان یاد کرده‌،‌ و این بیانگر پیوند آن دو است (اِذْ هُما فِی الْغارِ).

3ـ خداوند در آیه مذکور، ابوبکر را به عنوان صاحب (رفیق) پیامبر ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ یاد نموده تا آنها را هم رتبه کرده باشد. (اِذْ یقول لِصاحِبِهِ)

4ـ خداوند از مهربانی پیامبر ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ به ابوبکر خبر داده، آنجا که طبق آیه مذکور،‌ پیامبر به ابوبکر می‌گوید وَ لا تَحْزَنْ؛ «اندوه مخور.»

5ـ پیامبر ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ به ابوبکر خبر داده که خداوند یاور هر دوی ما به طور مساوی،‌ و مدافع ما است (اِنَّ اللهَ مَعَنا).

6ـ خداوند در این آیه از نازل شدن سکینه و آرامش به ابوبکر خبر داده ‌است، زیرا پیامبر ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ همیشه دارای آرامش بود و نیازی به فرود آمدن آرامش نداشت (فَاَنْزَلَ اللهُ سَکِینَتَهُ عَلَیْهِ).

این شش نکته از آیه مذکور، بیانگر برتری ابوبکر است، که برای تو و دیگران قدرت بر ردّ آن نیست.

شیخ مفید(ره) می‌گوید: من به عمر گفتم: به راستی حقّ رفاقت با ابوبکر را ادا کردی،‌ ولی من به یاری خدا به همه آن شش نکته پاسخ می‌دهم، مانند باد تندی که در روز طوفانی، خاکستری را می‌پراکند، و آن این است:

1ـ‌‌‌‌‌‌‌ دومین نفر قرار دادن ابوبکر دلیل فضیلت او نیست. گزارشی از تعداد است. زیرا مؤمن با مؤمن، و همچنین مؤمن با کافر، در یک‌ جا قرار می‌گیرند، وقتی که انسان بخواهد یکی از آن‌ها را ذکر کند می‌‌گوید دوّمین آن دو (ثانی اثنین).

2ـ ذکر پیامبر ‌ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ و ابوبکر در کنار هم، نیز دلالتی بر فضیلت ابوبکر ندارد، زیرا ـ چنان ‌که در دلیل نخست گفتیم ـ در یک‌ جا جمع شدن، دلیل بر خوبی نیست، چه بسا مؤمن و کافر در یک ‌جا‌ جمع می‌شوند، چنانکه در مسجد پیامبر ‌ـ صلّی‌ الله علیه و آله ـ که شرافتش از غار بیشتر است، مؤمن و منافق و ... می‌‌آمدند و در آنجا کنار هم اجتماع می‌کردند، از این رو در قرآن می‌خوانیم:

«فَمالِ الَّذِینَّ کَفَروُا قِبَلَکَ مُهْطِعِینَ ـ عَنِ الْیَمِینِ وَ عَنِ الشِّمالِ عِزِینَ؛ این کافران را چه می‌شود که با سرعت نزد تو می‌آیند، ‌از راست و چپ، گروه گروه.» (معارج/36 و 37)

و هم‌چنین در کشتی نوح‌ علیه‎السلام،‌ هم پیغمبر بود و هم شیطان و حیوانات، پس اجتماع در یک مکان،‌ دلیل فضیلت نیست.

3ـ اما در مورد مصاحبت، این نیز دلیل فضیلت نیست، زیرا مصاحب به معنی همراه است، و چه بسا کافر با مؤمنی همراه باشد، چنانکه خداوند در قرآن کریم می‌فرماید:

«قالَ لَهُ صاحِبُهُ وَ هُوَ یُحاوِرُهُ اَکَفَرْتَ بِالَّذِی خَلَقَکَ مِنْ تُرابٍ ...: همراه (با ایمان) او که با او به گفتگو پرداخته بود، گفت: آیا به خدائی که تو را از خاک آفریده کافر شدی؟» (کهف ـ 37)

4ـ اما این ‌‌که پیامبر صلی‌ الله علیه و آله فرمود: «لاتَحْزَنْ»؛ (محزون مباش) این دلیل خطای ابوبکر است نه دلیل فضیلت او،‌ زیرا حزن ابوبکر، یا اطاعت بود یا گناه؛ اگر اطاعت بود، پیامبر صلی‌ الله علیه و آله از طاعت، نهی نمی‌‌کرد، بلکه به آن دعوت می‌کرد، و اگر گناه بوده نهی از آن درست باشد و آیات و دلیلی نیامده که ابوبکر امتثال کرده باشد و از اندوه خوری کناره کرده باشد.

5. پیامبر صلی‌ الله علیه و آله فرمود: «اِنَّ الله مَعَنا»؛ (خدا با ماست) دلیل آن نیست که منظور هر دو باشند، بلکه پیامبر به او اعلام کرده که خدا همراه من است، منظور شخص پیامبر‌ به تنهایی است، و پیامبر از خودش تعبیر به جمع کرده است،‌ چنانکه خداوند در قرآن از خود با لفظ جمع یاد کرده و می‌فرماید:

«اِنّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَ اِنّا لَهُ لَحافِظُونَ»؛ «ما ذکر(قرآن) را فرو فرستادیم، و ما قطعاً آن را نگهبانیم.» (حجر/ 9)

و گفته‌اند ابوبکر گفته: ای رسول خدا اندوه من برای برادرت علی بن ابی‌طالب است  که چه بلایی سرش می‌آید (همان شب، علی در بستر پیامبر خوابیده بود که نقطه هجوم مشرکان برای قتل پیامبر بود) و پیغمبر فرمود: خدا با ما است، یعنی با من و برادرم علی بن ابی‌طالب

6ـ اما این ‌که گفتی سکینه و آرامش بر ابوبکر نازل شده، این خلاف قرآن است، زیرا سکینه بر آن کس نازل شد که طبق قسمت آخر آیه، لشکر نامرئی خدا به یاری او شتافت، که پیامبر‌ اکرم باشد.

اگر بر ابوبکر سکینه فرود آمده باید موید به لشکریان نامرئی خدا شده باشد و اگر بخواهی بگویی هر دو (سکینه و یاری لشکر نامرئی) برای ابوبکر بود، باید پیامبر‌ صلّی‌ الله علیه و آله را در این ‌جا از نبوّت خارج سازی.

بنابراین اگر به این جمله (آیه غار) برای رفیقت استدلال نکنی بهتر است.

شیخ مفید گفت: عمر دیگر نتوانست، پاسخ مرا بدهد، و مردم از دورش پراکنده شدند، و من از خواب بیدار شدم.

استادان شیخ مفید

برخی از استادان شیخ مفید عبارتند از:

1- ابن قولویه قمى 2- شیخ صدوق 3- ابن ولید قمى 4- ابو غالب زرارى 5- ابن جنید اسکافى 6- ابو على صولى بصرى 7- ابو عبد الله صفوانى‏

شاگردان شیخ مفید

برخی از شاگردانش عبارتند از: ‏

1- سید مرتضى علم الهدى 2- سید رضى 3- شیخ طوسى 4- نجاشى 5- ابو الفتح کراجکى 6- ابو یعلى جعفر بن سالار

تالیفات‏ شیخ مفید

شیخ مفید، بالغ بر 200 عنوان کتاب تألیف نموده است، از جمله:

1- المقنعة 2- الفرائض الشرعیة 3- أحکام النساء 4- الکلام فی دلائل القرآن 5- وجوه إعجاز القرآن 6- النصرة فی فضل القرآن 7- أوائل المقالات 8- نقض فضیلة المعتزلة 9- الإفصاح 10- الإیضاح‏ و ...

وفات

شیخ مفید در سال 413 هجرى، در بغداد و پس از 75 سال تلاش و خدمت ارزنده درگذشت و مورد تجلیل فراوان مردم و قدردانى علما و فضلا قرار گرفت.

شیخ طوسى، که خود در تشییع جنازه او حضور داشته است، مى‏گوید: روز وفات او از کثرت دوست و دشمن براى اداى نماز و گریستن بر او، همانند و نظیر نداشته است. هشتاد هزار تن از شیعیان او را تشییع کردند و سید مرتضى علم الهدى بر او نماز گزارد و در حرم مطهر امام جواد علیه‌السلام، پایین پاى آن حضرت، نزدیک قبر استادش ابن قولویه، مدفون شد.

سید مرتضى که سالیانى از علم و دانش شیخ مفید خوشه چینى کرده بود زبان سوگ گشود و قصیده‌اى با این مطلع سرود:

من على هذه الدیار اقاما / اوضفا ملبس علیه و داما

در این دیار چه کسى ساکن شده است، جامه جاودانگى پوشیده و همیشه باقى مانده است.

در گذشت شیخ مفید، مصیبت بزرگ برای آل پیامبر

 

سرسلسله داغداران و سوگواران این ماتم عظمى، قلب حضرت بقیة الله عجل الله فرجه بود. از غیب، بر قبر شیخ مفید نوشته شد:

لا صوت الناعی بفقدک انه / یوم على آل الرسول عظیم‏

ان کنت قد غیبت فی جدث الثرى‏ / فالعدل و التوحید فیک مقیم‏

و القائم المهدیّ یفرح کلما / تلیت علیک من الدروس علوم‏

صداى آنکه خبر مرگ تو را اطلاع داد به گوش نرسد که مردن تو روزى است که بر آل رسول مصیبت بزرگى است.

اگر در زیر خاک پنهان شده‌اى حقیقت عدل و توحید و خداپرستى در تو اقامت گزیده است.

قائم مهدى (ع) خوشحال مى‌شد هرگاه تو از انواع علوم تدریس مى‌کردى.

دوشنبه 15/8/1391 - 21:30
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: تحقیقات علمی جدید نشان می دهد که فشار خون بالا تهدیدی برای سلولهای مغزی انسان به شمار می‌رود.

خبرگزاری فارس: فشار خون بالا سلولهای مغزی را تهدید می‌کند

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از پایگاه اینترنتی دانشگاه کالیفرنیا، تحقیقات محققان دانشگاه کالیفرنیا از اطلاعات جدید و خطرناکی درباره فشار خون بالا و نقش آن در وارد آمدن آسیبهای گسترده به سلولهای مغزی حکایت دارد.

این تحقیقات نشان می‌دهد: افراد دچار فشار خون در میانسالی به ویژه در چهل سالگی در معرض واردن شدن زیان های گسترده به دستگاه عصبی خود قرار دارند و احتمال تخریب سلولهای مغزی آنها افزایش می‌یابد.

بر اساس این تحقیقات، افزایش فشار خون همچنین باعث از بین رفتن ترکیبات مغز می‌شود و عملکرد حیاتی آنها را کاهش می‌دهد.

محققان در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدند که هر اندازه عمر افراد مبتلا به فشار خون بالا کمتر باشد و نتواند آن را تحت کنترل قرار دهد؛ به همان اندازه زیانهای وارده به مغز افزایش خواهد یافت.

این تحقیقات بر ضرورت کنترل فشار خون و پرهیز از مصرف مواد غذایی و آشامیدنی‌هایی تاکید کرد که باعث افزایش فشار خون می‌شود تا مغز از خطرات یاد شده در امان بماند.

يکشنبه 14/8/1391 - 20:1
اخبار

خبرگزاری فارس: 7 دانشگاه غیردولتی برتر از سوی وزارت علوم معرفی شدند.

خبرگزاری فارس: 7 دانشگاه غیردولتی برتر معرفی شدند

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری فارس، در مراسم اختتامیه همایش دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیرانتفاعی و غیر دولتی که در دانشگاه شیخ بهایی برگزار شد، از 7 مؤسسه و دانشگاه غیر انتفاعی با حضور حسین نادری‌منش، معاون آموزشی وزیر علوم تقدیر شد.

براساس این گزارش، دانشگاه غیر دولتی شهاب دانش در قم، مؤسسه غیر دولتی ایوانکی در سمنان، دانشگاه غیر دولتی علم و فرهنگ در تهران و مؤسسه غیر دولتی سراج در تبریز به عنوان مؤسسات و دانشگاه‌های برتر غیرانتفاعی و غیر دولتی معرفی شدند.

دانشگاه غیر انتفاعی شمال در آمل، دانشگاه غیر انتفاعی شیخ بهایی در اصفهان و دانشگاه علوم اسلامی رضوی در مشهد نیز به عنوان دانشگاه‌ها و مؤسسات غیرانتفاعی و غیر دولتی برتر معرفی شدند.

شنبه 13/8/1391 - 18:23
ورزش و تحرک

خبرگزاری فارس: تیم فوتبال شیمیزو اس‌پالس فردا در فینال جی‌لیگ کاپ به مصاف کاشیماآنتلرز خواهد رفت.

خبرگزاری فارس: افشین قطبی در آستانه کسب اولین عنوان قهرمانی در فوتبال ژاپن

به گزارش خبرگزاری فارس، تیم فوتبال شیمیزو اس‌پالس که هدایت آن برعهده افشین قطبی سرمربی سابق تیم ملی فوتبال ایران است در ورزشگاه ملی شهر توکیو به مصاف کاشیما آنتلرز خواهد رفت.

شیمیزو اس‌پالس که در هفته‌های اخیر پیروزی‌های ارزشمندی را بدست آورده است و با کسب 48 امتیاز در مکان چهارم جی‌لیگ قرار دارد فردا باید به مصاف تیمی برود که هفته گذشته در لیگ ژاپن مقابل آن به برتری دست یافته است.

کاشیما آنتلرز در آخرین بازی خود در جی‌لیگ مقابل شیمیزو با نتیجه 2 بر یک شکست خورده و درصدد گرفتن انتقام آن باخت خانگی است. این تیم در لیگ ژاپن 10 امتیاز کمتر از شاگردان قطبی کسب کرده‌ و با 38 امتیاز رده سیزدهم را به خود اختصاص داده‌ است. 

در نقطه مقابل شیمیزو با توجه به پیروزی مقابل این تیم پرافتخار و قدرتمند لیگ ژاپن با روحیه‌ای مضاعف به جدال با کاشیما خواهد پرداخت و به دنبال کسب عنوان قهرمانی در این پیکارها است.

شاگردان قطبی در مرحله نیمه نهایی، توکیو را با نتیجه 4 بر 2 شکست داده‌اند و کاشیماآنتلرز هم 5 بر 4 کاشیواریسول را مغلوب کرده است.

سرمربی سابق تیم ملی ایران تنها 90 دقیقه فرصت دارد تا بتواند با پیروزی مقابل کاشیما، یکی از جا‌م‌های معتبر موفق‌ترین لیگ فوتبال آسیا را کسب کند.

جمعه 12/8/1391 - 17:22
شهدا و دفاع مقدس

خبرگزاری فارس: جالب این که آن قدر به خود مطمئن بودند که در سنگر نگهبانی با لباس زیر خوابیده بودند که پس از تسلیم شدن، تقاضا کردند که شلوار بپوشند!

خبرگزاری فارس: درخواستی که عراقی‌ها در عملیات محرم داشتند

به گزارش گروه حماسه و مقاومت خبرگزاری فارس، «عملیات محرم» در تاریخ 10/8/1361 ساعت 22:08 در جنوب غربی کشور، محور شمال فکه با رمز «یازینب» آغازشد. در این عملیات که در سه مرحله اجراشد، 3400 تن از نفرات دشمن اسیر و بیش از 7000 نفر کشته و زخمی شدند.

بیش از 1300 تانک به غنیمت گرفته شد و 9 فروند هواپیمای دشمن سرنگون گردید. هدف عملیات آزادسازی بخش هایی ازسرزمین مقدس اسلامی و تسلط برجاده تدارکاتی بغداد – بصره بود.

آنچه می خوانید خاطره یکی از رزمندگان است که خود در این عملیات حضور داشته و می‌گوید:

*مدتی که پشت جبهه در مرخصی بودم واقعاً جسمم در شهر بود ولی روحم جای دیگر. همیشه احساس شرمندگی می کردم که خداوند هم این بار توفیقش را نصیبم کرد و به خیل مجاهدان و یاران پیوستم.

آن موقع اکثر بچه های چهار محال و بختیاری در لشگر نجف اشرف حضور داشتند. این بار هم به اتفاق چندین تن از برادران فارسانی به اهواز رفته و از آنجا خود را به یکی از گردان های عملیاتی پادگان شهید مدنی معرفی کردیم و چند روزی آنجا مستقر بودیم.

در همان پادگان اولین بار که شهردار (مسئول آماده کردن غذا) شدم برای دریافت چای به آشپزخانه رفتم. صف شهرداران طولانی بود و باید در صف می ایستادم. دیگ بزرگی روی اجاق گاز قرار داشت، در بالای دیگ قرقره‌ای به میلگردهای سقف نصب شده بود که طنابی از آن عبور داده بودند. در انتهای طناب یک کیسه چای بزرگ وصل شده که دو نفر آن را به وسیله‌ی طناب و قرقره می‌کشیدند، سه چهار متر عقب می‌رفتند تا کیسه چای از دیگ خارج شده سپس به محل قبلی باز می گشتند تا کیسه در دیگ فرو رود و چای درست شود. درست مثل یک کیسه چای نپتون کوچک در یک مقیاس بزرگ. این اولین باری بود که چنین منظره ای می دیدم که در نوع خودش جالب بود.

پس از مدتی، از پادگان به طرف منطقه دهلران اعزام شدیم تا در آن جا به آموزش بپردازیم. هوا گرم بود و زمین تفت کرده بنظر می رسید. در آن روز‌های گرم، باید هر روز ظهر بین ساعت یک تا دو بعد از ظهر، برای راه پیمایی حرکت می کردیم.

 

در حین راه پیمایی، تمرینات سخت و طاقت فرسایی با تمام تجهیزات انجام می‌دادیم تا برای روز‌های سخت‌تر آماده شویم. یکی از وسائل ضروری همراه رزمندگان، قمقمه‌ی آب بود که حیاتی به نظر می رسید. در یکی از روز‌های قبل از عملیات، فرمانده حضور پیدا کرد و از بچه ها خواهش کرد تا قمقمه های خود را خالی کنند و بدون آب به تمرین بپردازند. تعدادی از رزمندگان اعتراض کردند.

 

فرمانده با خونسردی به اعتراض‌ها گوش داد، سپس گفت: «شما باید خودتان را برای روزهای سخت آماده کنید. فرض کنید در موقع عملیات، یکی دو روز آب به شما نرسد، آن وقت چه خواهید کرد؟ به یاد سالار شهیدان بیفتید و همت کنید تا بتوانید ریشه ی ظلم را بخشکانید. ضمن این که اگر امروز چند ساعت آب ننوشید، خدمت بزرگی به خودتان کرده اید و خودتان را در بوته ی آزمایش قرار داده اید».

 

با شنیدن حرف های فرمانده، رزمندگان قمقمه های خود را خالی کردند و آموزش را بدون آب به پایان رساندند.

عملیات محرم، در مرحله‌ی شروع بود. همه آماده بودند. هرکس کاری می کرد. عده‌ای مشغول تمیز کردن اسلحه‌ی خود بودند و عده‌ای دیگر دعا می‌خواندند. تعدادی مشغول نوشتن وصیت نامه بودند و بعضی ها به دور از دغدغه، خاطرات خود را ثبت می کردند و یادگاری از خود بجای می گذاشتند.

همان طور که منطقه عوض شده بود، زمان نیز تغییر کرده و فصل هم متغیر بود. عملیات بسیار سخت و جان فرسا بود باید بچه ها آموزش جدیدی می دیدند و مقاومت بدن خود را بالا می بردند. شب ها در منطقه‌ی کوهستانی حرکت کرده و طرز حرکت در کوه و مبارزه در کوهستان را می آموختند. روزها مخصوصا ساعات گرم روز، به دستور فرمانده، به طرف بلندی‌ها حرکت کرده و روز به روز پخته تر و آب دیده تر می شدند.

در منطقه ی دهلران، در لشکر نجف اشرف، به فرماندهی سردار کاظمی بودیم که خبر عملیات داده شد. شب به طرف موضع دشمن حرکت کردیم. صبح روز بعد موقع نماز به آب راه خشکی رسیدیم که مسیر سیلاب بود. در آن محل که عمقی حدود 4-3 متر داشت مستقر شدیم. پس از نماز صبح صبحانه خوردیم تا هر کس کارهای مربوط به خودش را آرام و بی صدا انجام دهد. پس از صرف ناهار، تا هنگام غروب برای عملیات آماده شدیم.

موقع نماز مغرب، باران شروع شد. باران سیل آسایی که فرصت نداد نماز عشا را در آب راه بخوانیم. ظاهراً ساعتی قبل، در دور دست ها باران شروع شده و سیلاب آن با بارش در این نقطه سر رسید و در کمتر از یک ساعت ارتفاع سیلاب به دو متر رسید. خود را بالا کشیدیم و در ساحل رودخانه مجبور شدیم لباسهایمان را از تن خارج کرده، آب آنها را بگیریم و با کمی تکان دادن بپوشیم.

باد شدیدی شروع به وزیدن کرد و طوفانی برپا گشت. با لباس و بدن خیس سوز سرما به مغز استخوان نفوذ می کرد. از شدت سرما دندان‌ها‌یمان به هم می خورد استخوان‌هایمان تیر می کشید. دیگر کسی به عملیات فکر نمی کرد.

 

همه رویای یک جای گرم کنار آتش را در سر می‌پروراندند. باران و کولاک، سرما و شب و باد و شکمی گرسنه! بالاخره وعده غذای گرم داده شد. همه خوشحال شدند و جان تازه ای گرفته، همدیگر را بغل کرده، فشار می دادند تا کمی گرم شوند.

طبق معمول، شب های عملیات غذای گرم توزیع می شد. وقتی همه به صف ایستادند، مسئول تدارکات به هر نفر یک قرص نان داد همه ی چشمها به دست مسئول تدارکات بود. وقتی تقسیم نان تمام شد، مسئول تدارکات گفت :« بروید به سلامت، دیگر چیزی نیست که به شما بدهم‌!»

در پاسخ سئوال رزمندگان در مورد غذای گرم، گفت: «مگر ندیدید که چه سیلی آمد! همان موقع ماشین های حامل غذا و مقدار زیادی مهمات را سیل با خود برد. بروید خدا را شکر کنید که ماشین حامل نان زودتر از رود خانه بالا آمده بود و گرنه... »

ما ماندیم و لباسهای خیس، سرما و یک قرص نان...  رزمندگان با نگاه های خسته به یکدیگر و با دلتنگی، شروع به جویدن نان کردند! هنوز نان خوردن تمام نشده بود که دستور عملیات صادر شد!

شدت باد زیاد شده بود. در آن ساعات، کمتر کسی را می دیدی که دندانهایش به هم نخورد و یا نلرزد. در چنین شرایطی، هیچ کس تصور حمله را نمی کرد. حتی عراقی ها که با بارش چنین بارانی، سنگرهایشان را آب گرفته بود فکر نمی کردند که کسی بتواند از آن رود خانه و آن سیلاب عبور کند. امّا لشکر نجف اشرف، لشکر امام حسین (ع) و دیگر لشکرها حرکت می کردند. هر چند جز فرماندهان، کسی از وجود چند لشکر با خبر نبود.

شب داشت به نیمه می رسید. عملیات به مرحله حساسی رسیده بود. تعدادی مجروح و تعدادی شهید شده بودند. گروهان ما و یک گروهان دیگر به موازات هم حرکت می کردند.

در گروهان ما، بسیجی 14 ساله ای به نام اسفندیار مالکی با جثه ی بسیار کوچکی بود. که متوجه می شود خمپاره ای نزدیک گروهان بغلی به زمین خورده، منفجر می شود و با روشن شدن منور می بیند که چند نفر زخمی شده روی زمین می غلتند. بلافاصله از ستون جدا شده و به ستون دیگر می شتابد. متوجه وی شدم و فریاد زدم : «اسفندیار برگرد!» به طرف عقب نگاه کرد و خونسرد گفت: «زود برمی گردم» کار خود را انجام داد و دقایقی بعد به سرعت برگشت و طرف من آمد و عذر خواهی کرد.

وقتی از وی توضیح خواستم گفت: «دیدم یکی از بچه ها، همراه امدادگر آن گروهان زخمی شدند، دیگر امدادگری بین آنها نبود که کمکشان کند، من رفتم زخم آنها را پانسمان کردم و برگشتم».

گروهان ما، به فرماندهی حاج جمشید علی بابایی که در این عملیات به شدت مجروح شد و گروهان موازی که از رزمندگان اصفهان و نجف آباد بودند، در یک مسیر با دشمن درگیر شدیم. لحظه به لحظه شدت درگیری زیاد و زیادتر می شد عراقی ها غافلگیر شده بودند. در همان دقایق اولیه، ابتکار عمل را به دست گرفتیم و نگذاشتیم نیروهایشان را سازماندهی کنند. تعدادی از آنها کشته و تعدادی اسیر شدند و بقیه فرار کردند. تپه هائی که از قبل تعیین شده بود، آزاد گشت.

رزمندگان پا را فراتر گذاشتند و به تعقیب عراقی ها پرداختند. آن قدر جلو رفتند تا به دشت رسیدند. صبح شده بود. موتورسواری به ما نزدیک شد و با خوش رویی خسته نباشید گفت و از ماخواست که دیگر جلو تر نرفته، به عقب برگردیم و روی تپه ها مستقر شویم. من به فرمانده گردان نزدیک شدم و از وی در مورد موتورسواری که مانع پیشروی ما شده بود، پرسیدم؛ تازه فهمیدم که ایشان حاج احمد کاظمی، فرمانده لشکر هستند.

در مرحله اول عملیات محرم، به کل اهداف از قبل تعیین شده رسیدیم و در آنجا مستقر گشتیم. سه شب از پیروزی می گذشت. شب چهارم از طرف فرماندهی خبر رسید که از کوه، پائین آمده و از سمت چپ حرکت کرده، به طرف منطقه ای که عراقی ها در طول این چند شب مقاومت کرده اند، حرکت کنید و پس از استقرار در محل، منتظر مرحله دوم عملیات شوید.

با استقرار در محلی که فرماندهی تعیین کرده بود، یکی از سردترین شبهای عمرم را در آنجا گذراندم. تحت هیچ شرایطی نمی شد خود را گرم کرد. از شدت سرما، حتی قدم زدن هم مقدور نبود. کسی جواب درست و حسابی برای عملیات نمی داد.

در آن شرایط سخت، من و شجاعت ا... محمدی چاله ای حفر کردیم و در آن پناه گرفتیم. با آن شدت سرما، کسی به فکر شهید شدن و یا زخمی شدن نبود. شدت سرما به حدی بود که همه در حال انجماد بودند: کرخت، سست و یخ زده.

امید بچه ها برای انجام عملیات در چنین شرایطی قطع شده بود. وقتی شب از نیمه گذشت، دیگر مطمئن شدیم که عملیات عقب افتاده. ساعت به چهار بامداد نزدیک می شد، آماده باش دادند! موقع بلند شدن از داخل چاله، استخوان هایمان صدا می کرد! وقتی آماده شدیم، صدای عراقی ها به گوش می رسید. فاصله بی نهایت نزدیک بود.

صدای تردد ماشین ها نشان دهنده ی جابه جایی بود رزمندگان اسلام در سکوت کامل و با توکل به خدای یکتا، حرکت کردند. هوا گرگ و میش شده بود. حرکت ستون ها در شیاری به طرف دشمن شروع شد. عراقی ها دیگر تصور حمله نمی کردند، چون تا آن شب تمام حمله ها نیمه شب شروع می شد.

 

با روشنی هوا ترس از دیده شدن، هولی در دل ها ایجاد کرده بود! هیچ استتاری وجود نداشت، هوا به زودی کاملاً روشن می شد. حتماً تعداد زیادی شهید می دادیم. خدا به خیر بگذراند، هر چه نزدیکتر می شدیم سر و صدا کمتر می شد! احتمالاً در کمین نشسته اند!

 

دیگر هیچ صدایی به گوش نمی رسید. آن همه سر و صدا و حالا سکوت! وقتی در شیار دلتایی رود خانه حرکت می کردیم آن همه سر و صدا و حرکت ماشین ها! حالا چه خبر شده؟! هوا کاملاً روشن شد.

در حال وارد شدن به دشت وسیعی بودیم. یک باره لکه ابری سیاه آسمان منطقه را پوشاند و هوا مثل شب تاریک شد. از دید دشمن مخفی بودیم. در اوج تاریکی، وارد دشت شدیم. سنگرهای دشمن دیده شد ولی هیچ گونه عکس العملی دیده نشد! در جلو ستون حرکت می کردم. در جلو ی اولین سنگر، آرام پتو را کنار زده تا نارنجک را به داخل پرتاب کنم تأملی کردم و چراغ قوه را روشن کرده، داخل سنگر را کاویدم !

یک عراقی در حالی که از خواب بیدار شده چشمان خود را می مالید گفت: «انت رو الحین ایجی» او و دوستش در خواب بودند. اصلاً متوجه حرکت ما نشده فکر می کردند ما از نیروهای عراقی هستیم که احتمالاً برای تعویض پست آمده ایم! با سر و صدای بچه ها و الله اکبر متوجه اشتباه خود شده از جا بلند گشته و تسلیم شدند.

جالب این که آن قدر به خود مطمئن بودند که در سنگر نگهبانی با لباس زیر خوابیده بودند که پس از تسلیم شدن، تقاضا کردند که شلوار بپوشند! سنگر روبرویی هم، چنین حالتی داشتند که بدون مقاومت تسلیم شدند.

خیلی زود متوجه شدیم سر و صدایی که شب هنگام به گوش ما می رسید به خاطر جا به جایی نیروهای عراقی در حال فرار بوده و شاید آن قدر عجله داشتندکه فراموش کرده بودند این چند نفر را با خود ببرند و یا اینکه عمداً این چند نفر را جا گذاشتند که سنگر ها خالی نباشند.

ساعت حدود هشت صبح بود. سنگرهای عراقی، یکی پس از دیگری باز می شد. یکباره از داخل سنگری یک عراقی مات و مبهوت با دست خالی از سنگر بیرون پرید. خواب آلود بود و وحشت زده! نمی توانست موقعیت خود را باور کند! شاید همرزمانش موقع فرار او را نیز بیدار نکرده بودند.

 

وقتی چند نفر را به حالت تسلیم دید و هیچ اثری از مقاومت مشاهده نکرد تصمیم گرفت فرار کند! بین چهار صد نفر مسلح، گیر افتاده بود. حرکت کرد حرکتش پارتیزانی بود ! مثل یک کماندوی دوره دیده، یک چریک چیره دست، یک نیرویی که با ده ها نیرو برابری می کرد، حرکت کرد و بیش از دویست متر با ترفند و چپ و راست پریدن فرار کرد! جست و خیز می کرد و خود را از تیررس دور می داشت! بی نهایت چیره دست بود! معلوم می شد سه چهار شبانه روز مقاومت در این منطقه با افرادی چون او ممکن شده است. بالاخره به تیر غیب گرفتار شد و منطقه از لوث وجودش پاک شد.

این عملیات، تا زمان کشته شدن او، هیچ خون ریزی و درگیری نداشت و تنها عملیات موفقیت آمیزی بود که چهار اسیر و یک کشته به جای گذاشت و از نیروهای اسلام هیچکس آسیب ندید. به راستی، چه نیرویی در این میان حاکم بود. که شب عملیات، فرمانده عملیات، به خاطر خستگی مفرط به خواب رود. عملیات از ساعت یازده شب، به چهار صبح تغییر زمان دهد. با حرکت نیروها، هوا روشن شده، صداهای درهم و برهم صد‌ها عراقی به گوش برسد و بعد، زمانی که قرار است در تیر رس دشمن قرار بگیریم، لکه ابری سیاه، جان پناه ده ها نفر باشد، به طوری که با استتار کامل وارد محل عملیات شویم. «تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل!»

عملیات محرم، باهمه ی کم و کاستی هایش تمام شد و یادگاری به جای گذاشت. حالا مسئولیت ما پدافند بود. مدتی در محل ماندیم و انجام و ظیفه کردیم. سپس به طرف شهرکرد حرکت کردیم تا مدت زمانی را در مرخصی بگذرانیم. در زمان مرخصی، مثل دفعات قبل، دلم در جبهه بود و هر لحظه آرزوی بازگشت به جبهه را داشتم! دیگر ماندن در خانه و یا محل کار، غیر طبیعی بود و نمی توانستم لحظه ای آرامش داشته باشم. وقتی خانواده ام مرا آن طور مضطرب می دیدند نگران حالم می شدند. مدتی گذشت، به این نتیجه رسیدم که بهترین کار، بازگشت به جبهه است.

پنج شنبه 11/8/1391 - 19:56
كودك

خبرگزاری فارس: رئیس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت گفت: در همه جوامع به طور متوسط 10 تا 15 درصد کودکان دچار اختلالات تکاملی هستند.

خبرگزاری فارس: 10 تا 15 درصد کودکان دچار اختلالات تکاملی هستند

به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از پایگاه اطلاع رسانی وزارت بهداشت، حامد برکاتی در حاشیه کارگاه کشوری غربالگری تکامل کودکان، افزود: وجود کودکانی که اختلال تکاملی دارند باعث می‌شود نرخ سرباری جامعه بیشتر و هزینه های گزافی به جوامع تحمیل شود.

وی با بیان اینکه برنامه جدید سنجش اختلال تکاملی در کودکان دقیق تر از برنامه قبلی است، اظهار داشت: برنامه جامع اختلالات تکاملی کودکان شامل مداخلاتی از قبیل پیشگیری، تشخیص و مداخله زودهنگام و پیگیری های بعدی در زمینه اختلال در تکامل کودکان است.

وی افزود: برنامه‌های پیشگیری شامل توانمند کردن خانواده‌ها و رسیدگی به کودکان دارای ریسک فاکتور و عوامل خطر است.

وی با اشاره به نیاز داشتن ابزارهای تشخیصی قوی در تشخیص زودهنگام گفت: حتی پزشکان متبحری که ابزار دقیق ندارند 20 تا 30 درصد اختلالات را نمی‌توانند به موقع کشف کنند.

وی گفت: داشتن ابزار پایش نخستین گام در تشخیص به هنگام و مداخله به هنگام است تا کودکانی که در معرض اتهام هستند تشخیص داده شده و از اختلال در تکامل آنها جلوگیری شود.

وی بیان کرد: اختلالات تکاملی به مرور ایجاد می‌شوند به طوری که در 3 تا 4 درصد کودکان زیر شش ماه دیده می‌شود و به مرور افزایش پیدا می‌کند.

رئیس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت تصریح کرد: در اوایل پیروزی انقلاب اسلامی، مشکل عمده در سلامت کودکان مرگ و میر بالای آنها بود به طوری که این آمار 140 نفر از هر هزار کودک به دنیا آمده بود که 110 نفر از آنها در سال اول زندگی جان خود را از دست می داد.

وی ادامه داد: خوشبختانه امروزه این آمار به 18 تا 20 کودک در هر هزار کودک رسیده است.

وی حیطه مباحث تکامل کودکان را گسترده تر از مباحث رشد دانست و گفت: تکامل، علاوه بر شاخص های رشد فیزیکی و تن سنجی، شامل مواردی همچون حیطه حرکات ظریف، حرکات درشت، مهارت های ارتباطی و مهارت های عاطفی و اجتماعی نیز می شود.

برکاتی، اشاره کرد: در برنامه های قبلی اختلالات تکاملی کودکان از آنجا که ابزار سنجش از حساسیت بالایی برخوردار نبود، از کودکان تحت پوشش برنامه، 2تا 3 درصد با مشکل تکاملی مواجه بودند.

وی افزود: اما با توجه به اینکه ابزارهای جدید از حساسیت بیشتری در تشخیص برخوردار هستند این آمار افزایش پیدا کرده است.

برکاتی در تشریح وضعیت استان کرمان از نظر اختلالات تکاملی در کودکان، گفت: وضعیت اختلالات تکاملی کودکان  در کرمان مانند سایر استان های کشورمان است و تفاوت چندانی با سطح کشوری ندارد.

چهارشنبه 10/8/1391 - 17:11
کامپیوتر و اینترنت
جام جم آنلاین: نرم‌افزار فتوشاپ كاربرد و مخاطبان متنوعی دارد و هركس فراخور كارش از امكانات این نرم‌افزار استفاده می‌كند. بیشترین مخاطبان این نرم‌افزار، عكاسان و ویرایشگران تصاویر هستند.

فتوشاپ ابزارها و فرامین متنوعی برای افزایش و بهبود كیفیت تصویر ارائه كرده كه در شماره‌های پیشین به آنها اشاره شده است و در این شماره قصد داریم با گام‌های مختلف افزایش كیفیت تصویر آشنا شده و آنها را بیان كنیم.

مراحل بهینه‌سازی تصویر شامل دوربری، تغییر سایز، رتوش تصویر، تنظیم نور و رنگ تصویر و افزایش وضوح آن برای داشتن بهترین خروجی چاپی یا وب است. برای شروع كار روی تصاویر در محیط فتوشاپ باید به موارد زیر دقت كنید:

1. پس از باز كردن تصویر در محیط فتوشاپ حتماً از لایه اصلی تصویر یك كپی تهیه كرده و كارهای خود را روی آن انجام دهید (این كار به روش‌های مختلفی انجام می‌گیرد كه راحت‌ترین آنها استفاده از كلید‌های تركیبی Ctrl+J است)

2. مطمئن شوید رزولوشن تصویری كه روی آن كار می‌كنید متناسب هدفی است كه در نهایت برای آن در نظر گرفته‌اید (چاپ یا وب).

3. تصویر را در اندازه و كادربندی مناسب برش دهید.

4. قسمت‌های آسیب دیده تصویر را ترمیم كنید.

5. تصویر را از لحاظ نور و رنگ تنظیم كنید.

6. وضوح تصویر را تنظیم و آن را ذخیره كنید.

رزولوشن و سایز تصویر

اولین گام در شروع بهینه‌سازی یك تصویر بررسی مناسب بودن رزولوشن تصویر با هدفی است كه برای آن تعریف كرده‌ایم.

مثلا در صورتی كه می‌خواهیم تصویر برای انتشار در محیط وب آماده شود با حالتی كه می‌خواهیم آن را برای چاپ آماده كنیم، متفاوت خواهد بود.

رزولوشن در واقع تعداد مربع‌های كوچك تشكیل‌دهنده تصویر است كه از كنار هم چیدن آنها تصویر تشكیل می‌شود.

این مربع‌های كوچك به اصطلاح پیكسل نامیده شده و با شماره تعداد پیكسل‌های تصویر در واحد طول تصویر رزولوشن آن محاسبه می‌شود، با واحد پیكسل بر اینچ (ppi) و نقطه بر اینچ(dpi) و خط بر اینچ(lpi) بیان می‌شود.

هرچه تعداد پیكسل‌های تشكیل‌دهنده یك تصویر بیشتر باشد (رزولوشن بالاتر)، كیفیت تصویر بهتر و حجم آن نیز بیشتر خواهد بود و هر چه رزولوشن پایین‌تر باشد كیفیت تصویر پایین‌تر و حجم آن نیز كمتر می‌شود.

برای رعایت تناسب در كیفیت و حجم برای كارهای چاپی حداقل رزولوشن 300 و برای كارهای وب حداقل رزولوشن 72 تعریف شده است.

دقت كنید كه افزایش رزولوشن در محیط فتوشاپ نتیجه زیاد مطلوبی نداشته و باعث تار شدن تصویر می‌شود؛ بنابراین بهتر است نخست سایز اولیه تصویر متناسب با هدف نهایی انتخاب شود تا نیاز به تغییر سایز نباشد و دیگر این‌كه منابع تصویر از همان ابتدا با كیفیت انتخاب شود (اسكن تصویر با رزولوشن مناسب و استفاده از سایز مناسب هنگام عكاسی با دوربین‌های دیجیتال).

دوربری تصویر

دومین مرحله از مراحل بهینه سازی تصویر دوربری و حذف قسمت‌های اضافه تصویر و كادربندی و تراز كردن دوباره آن است.

این عملیات به كمك ابزار Crop انجام می‌شود كه به كمك آن می‌توانیم سایز، رزولوشن و تراز تصویر خود را تنظیم كنیم.

برای استفاده از این ابزار به شكل زیر عمل می‌كنیم:

1. از جعبه ابزار روی ابزار Crop كلیك كنید تا انتخاب شود یا دكمه C از صفحه كلید را فشار دهید.

2. در نوار تنظیمات این ابزار (بالای فضای كاری) در صورت نیاز سایز مناسب را برای تصویر خود انتخاب كنید.

3. برای تنظیم تراز تصویر، ابزار Straighten را از نوار تنظیمات انتخاب كرده و پس از كلیك و درگ ماوس در جهت تراز دلخواه از تصویر، تصویر را در آن تراز موازی كنید.

4. پس از تنظیم تراز با كلیك و درگ ماوس در اطراف كادر ظاهر شده، آن را متناسب با حالت دلخواه خود تنظیم كنید. در صورت بروز اشتباه با زدن دكمه ESC از صفحه كلید كادر را كنسل كرده و دوباره كادر دلخواه خود را ترسیم كنید. تفاوت فتوشاپ نسخه 6 cs با نسخه‌های قبلی در نحوه ترسیم و حركت كادر Crop به این شكل است كه در این نسخه به جای حركت كادر، تصویر جابه‌جا می‌شود تا كادر در حالت دلخواه ما قرار گیرد.

5. پس از ترسیم و تنظیم كادر، با كمك مربع‌های كوچك موجود در اطراف كادر، با زدن دكمه Enter كادربندی جدید را تائید كنید تا تصویر را در اندازه و كادر جدید ببینید.

ترمیم قسمت‌های آسیب دیده

سومین گام از مراحل تنظیم تصویر ترمیم بخش‌های آسیب‌دیده تصویر است. ترمیم بخش‌های آسیب‌دیده تصویر معمولا با جایگزینی بخش‌های آسیب‌دیده تصویر با بافت‌های سالم كناره آن انجام می‌گیرد، كه به این منظور سه ابزار در اختیار ما قرار گرفته است.

این بخش نیز در نسخه جدید فتوشاپ با تغییراتی كه كرده نتیجه فوق‌العاده جالبی را به دست می‌دهد. ابزارهای ترمیمی كه با فشار دكمه J از صفحه كلید فراخوانی شده یا با كلیك در جعبه ابزار قابل انتخاب است، عبارت است از:

Spot Healing Brush برای ترمیم بخش‌های آسیب‌دیده به صورت هوشمند با توجه به بافت كناره با حركت و درگ ماوس روی نقاط مورد نظر بدون نیاز به نمونه‌گیری، Healing Brush برای ترمیم مثل ابزار قبلی با نمونه‌گیری و ابزار Pathكه ماهیت انتخابی داشته و پس از انتخاب قسمت‌های آسیب‌دیده با كلیك در محدوده انتخاب شده و درگ به محدوده سالم عمل ترمیم را انجام می‌دهد.

در ابزارهای Spot Healing Brush و Path با فعال كردن حالت Content-Aware می‌توانیم به نتایج بسیار جالب و هوشمندانه‌ای در ترمیم بافت‌های آسیب‌دیده تصویر دست پیدا كنیم. در این مجموعه ابزارهای Spot Healing و Healingماهیت قلم‌مویی داشته و تنظیمات قلم‌مویی (تغییر شكل، اندازه و فشار) قابل تغییر است.

تنظیم نور و رنگ تصاویر

مرحله بعدی از مراحل بهینه‌سازی تصویر، تنظیم نور و رنگ و حذف ته‌مایه‌های رنگی تصویر است. معمولا اگر تصویر قدیمی بوده یا در شرایط مساعد نوری تهیه نشده باشد، ته‌مایه‌ای از یك رنگ خاص در تصویر مشاهده می‌شود كه با حذف آن، تصویر جذاب‌تری خواهیم داشت.

با استفاده از فرامین Auto Tone ،Auto Contrast و Auto Color كه از مسیر Menu‌/‌Image قابل فراخوانی است، می‌توانیم در بیشتر موارد تا حد قابل قبولی تصویر خود را از نظر نور و رنگ تنظیم كنیم؛ ولی چنانچه این فرامین نتیجه مناسبی را به دست ندهد، می‌توانیم از ابزارهای پیشرفته دیگری مثلLevel ، Brightness & Contrast و Exposure كه برای تنظیم نور و روشنایی تصویر و Vibrance،

Color، Balance، Variations برای تنظیم رنگ تصویر كاربرد دارد و از مسیر Image‌/‌Adjustment قابل فراخوانی است، استفاده كنیم.

افزایش وضوح تصویر

آخرین گام از مراحل بهینه‌سازی تصاویر تنظیم وضوح تصویر است كه در صورت نیاز روی تصاویر انجام می‌شود. معمولا ‌اگر تصاویر اندكی وضوح بیشتری داشته باشد جذاب‌تر به نظر می‌رسد، كه برای رسیدن به این هدف با اعمال فیلتر Sharpen از قسمت Filter‌/‌Sharpen یا فیلتر UnSharp Mask از همان مسیر می‌توانیم به نتیجه دلخواه خود برسیم.

در صورت نیاز می‌توانیم تصاویر سیاه و سفید را رنگی كرده (قبلا روش‌های رنگی كردن بیان شده) و در نهایت تصویر خود را ذخیره كنیم.

نوید حاتمی

سه شنبه 9/8/1391 - 16:35
ازدواج و همسرداری
جام جم آنلاین: بی‌تردید ازدواج مهم‌ترین رخداد زندگی هر فرد است. اتفاقی كه نیمه گمشده هر فرد را به او نمایان می‌كند و آن دو با تكمیل و مشاركت یكدیگر به طی مسیر در جاده پرفراز و نشیب زندگی ادامه می‌دهند.

زمانی نه‌چندان دور، شاید در دو ـ سه دهه اخیر، كمتر دختر و پسری را می‌دیدیم كه نتوانسته باشد نیمه گمشده‌اش را بیابد، اما امروز به هر سو می‌نگریم به چند نفر از این جاماندگان از قطار ازدواج برمی‌خوریم كه به دلایلی نتوانسته‌اند زندگی مشترك تشكیل دهند و بتنهایی زندگی می‌كنند و از پیامدها و آسیب‌های اجتناب‌ناپذیر آن هم رنج می‌برند.

براساس آخرین آمار ارائه شده از سوی سازمان ثبت‌احوال هم‌اكنون میانگین سن ازدواج در كشور برای مردان 27 و برای زنان 23 سال است، اما زنان و مردانی هم وجود دارند كه شاید تا آخر عمر نتوانند ازدواج كنند.

انتظارات و توقعات بالا و غیرقابل دستیابی، مخارج سنگین زندگی، بیكاری جوانان، رسوخ تجمل‌گرایی و چشم و هم‌چشمی در برگزاری مراسم، مسوولیت‌ناپذیری بسیاری از پسران، استقلال مالی و تحصیل و اشتغال دختران و ... از جمله دلایل تاخیر در ازدواج و از دست دادن فرصت‌های طلایی دختران و پسران در سن مناسب ازدواج است.

براساس پژوهش‌های انجام شده بسیاری از جاماندگان از قطار ازدواج از چهل سالگی به بالا از این‌كه فرصت مناسب را برای تشكیل زندگی مشترك از دست داده‌اند، پشیمان هستند و حسرت روزهایی را می‌خورند كه به گمانشان در چشم به هم زدنی از كف داده‌اند. كارشناسان تاكید می‌كنند افزایش آمار ازدواج بیش از هر چیز به تغییر نگاه به مقوله ازدواج نیاز دارد وگرنه تا آخر عمر باید حسرت فرصت‌های از دست رفته را خورد.

از دیگرسو، كاهش آمار ازدواج بر رشد جمعیت كشور نیز تاثیر اجتناب‌ناپذیری دارد. یكی از معدود طرح‌های ملی كه با روند غیر قابل انتظاری پیشرفت كرده است، طرح كنترل جمعیت است كه امروز جمعیت كشور ما را با رشد منفی مواجه كرده است.

برنامه اول توسعه كشور همان برنامه‌ای كه بعد از سیل موالید دهه اول انقلاب می‌خواست جمعیت را كنترل كند، تنها برنامه‌ای بود كه در آن سیاست‌های جمعیتی نرخ رشد جمعیت را از 3.2 در زمان تدوین برنامه اول به 2.3 در سال 90 برنامه‌ریزی كرده بود. این در حالی است كه هم‌اكنون این نرخ، 1.25 است.

تعداد تولد مولود زنده به دنیا آمده به ازای هر مادر نیز در سال‌های برنامه اول توسعه رقمی معادل 4.6 بوده است، اما هم‌اكنون با نرخ 1.8 نوزاد به ازای هر مادر مواجه هستیم. این یك بحران است و معنای آن این است كه هر زوج حتی یك زوج را برای بقای نسل خود تولید نمی‌كند.

امروز به نظر می‌رسد كنترل موالید بیش از حد انتظار اعمال شده است، اما هر چیزی تبعات خاص خود را دارد. اگر با همین روند كاهش رشد جمعیت پیش برویم در سال 1410 جامعه ایرانی به مرحله كهنسالی می‌رسد.

 بی تردید افزایش آمار ازدواج و برداشتن موانع پیش‌روی جوانان برای تشكیل زندگی مشترك می‌تواند كشور را از این وضعیت بحرانی نجات دهد.

دوشنبه 8/8/1391 - 21:53
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: محققان آمریکایی دریافتند وزنه‌برداری می‌تواند خطر ابتلا به بیماری سندروم متابولیک را در افراد کاهش دهد.

خبرگزاری فارس: وزنه‌برداری خطر ابتلا به سندروم متابولیک را کاهش می‌دهد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری یونایتدپرس، محققان بر اساس نتایج تحقیقات خود گفتند: وزنه‌برداران کمتر در معرض سندروم متابولیک قرار دارند که یکی از عوامل مرتبط با بیماریهای قلبی و دیابت است.

دو محقق انستیتوی بروکس در دانشگاه نورث فلوریدا در شهر جکسونویل گفتند: افرادی که دست کم یک عامل خطرساز از مجموع ۵ عامل خطرساز شامل بزرگی دور کمر، میانگین تری گلیسرید بالا، میانگین کلسترول خوب پایین، افزایش فشار خون و افزایش میانگین گلوکز را دارا هستند، از کسانی به شمار می‌روند که دچار سندروم متابولیک هستند.

این محققان اطلاعات فرمهای سالهای 1999 تا 2004 میلادی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند که در آنها از مردم سوال شده بود که آیا وزنه برمی‌دارند یا نه؟

محققان سپس پاسخ های این افراد را با مشکلات سندروم متابولیک مقایسه کردند و دریافتند که وزنه برداری با کاهش 37 درصد احتمال ابتلا به مشکلات این سندروم مرتبط است.

این تحقیقات همچنین نشان داد: از بین 5618 فرد بالغی که از آنها نمونه برداری خون برای تجزیه و تحلیل صورت گرفت، 8.8 درصد آنها گفتند که وزنه برداری می‌کنند. باید توجه نیز داشت که فعالیت وزنه برداری در بین مردان بیشتر از زنان رایج است به گونه‌ای که درصد این فعالیت در مردان و زنان به ترتیب 11.2 درصد و 6.3درصد است.

سندروم متابولیک آمیخته‌ای از اختلالات سلامت است که خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت را افزایش می‌دهد و از هر ۵ نفر یک نفر به آن مبتلا می‌شود و با افزایش عمر گسترش آن افزایش می‌یابد.

سندروم متابولیک به معنای وجود گروهی از عوامل خطر‌ساز برای بروز بیماری‌های قلبی- عروقی و دیابت در یک شخص است.

سندرم متابولیک به مجموعه‌ای از شرایط نظیر فشار خون بالا، سطوح افزایش یافته انسولین در خون، چربی انباشته اضافی در اطراف شکم و سطوح افزایش یافته چربی خون گفته می‌شود.

در سندروم متابولیک در اغلب موارد، اکثریت قریب به اتفاق این شرایط همزمان با هم وجود دارند و ریسک ابتلا به بیماری قلبی، سکته و دیابت را افزایش می‌دهند.

داشتن فقط یکی از شرایط ذکر شده دال بر ابتلا به سندرم متابولیک نیست ولی می‌‌تواند به ابتلا به بیماری‌های جدی دیگری منجر شود.

يکشنبه 7/8/1391 - 19:56
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته