• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 1568
تعداد نظرات : 388
زمان آخرین مطلب : 3783روز قبل
بیماری ها

خبرگزاری فارس: محققان آمریکایی توانستند یک نوع آنتی بادی را در بدن شتر کشف کنند که می‌تواند با بیماری آلزایمر مبارزه کند.

خبرگزاری فارس: کشف یک آنتی بادی قادر به مبارزه با آلزایمر در شتر

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از پایگاه zeenews، تیم محققان آمریکایی در جریان تحقیقات علمی تازه خود به اطلاعات جدید و قابل توجهی درباره شتر و نقش یک آنتی بادی استخراج شده از آن در مبارزه با بیماری آلزایمر دست یافتند.

محققان گفتند: آنتی بادی کشف شده قادر است که از سد خونی مغزی عبور کرده و بدون اجرای هرگونه تغییر شیمیایی در ترکیب آن، به مغز برسد.

سد خونی مغزی یا در اصطلاح پزشکی (BBB) محدودهٔ جدا کننده بین مایع برون‌سلولی مغز در سیستم اعصاب مرکزی و جریان خون گردشی در بدن است به طوری که اگر مواد رنگی به‌درون خون تزریق شود می‌توان مشاهده کرد که از این ماده درون مغز اثری دیده نمی‌شود.

این پرده یا سد از مویرگ‌ های ویژه تشکیل شده که بر خلاف ساختار عادی در مویرگ‌ ها دارای منافذ معمول نبوده و اتصال بین سلولی در آنها از نوع اتصال‌ محکم است و در نتیجه بسیاری از ملکول‌ ها و ریز ملکول ‌ها و همچنین باکتری‌ ها قادر به گذشتن از آنها (از طریق دیفیوژن) و رسیدن به مایع مغزی نخاعی در مغز نیستند.

متقابلاً سطح اندوتلیال این مویرگ ‌ها از پروتئین‌های ویژه پوشیده شده که توسط آنها ورود گلوکز به مغز به عنوان تغذیه امکانپذیر می‌شود همچنین تبادل گازی (اکسیژن- دی ‌اکسید کربن) بین خون گردشی و مغز از این سد بدون مشکل قابل انجام است.

محققان آمریکایی افزودند: نتایج این تحقیقات افق های تازه ای برای تولید داروهای درمان بیماریهای صعب العلاج نظیر آلزایمر و تومورهای مغزی خواهد گشود.

به گفته این محققان، شتر به توانمندی در طی مسافت های طولانی و بردن انسانها به مناطق دور در صحرا مشهور است اما این تحقیقات ثابت کرد که شتر همچنین از طریق آنتی بادی خود می‌تواند داروها را منتقل کرده و آنها را به بخش های داخلی و دور در مغز برساند.

چهارشنبه 26/7/1391 - 15:24
ایرانگردی
جام جم آنلاین: در گوشه و كنار سرزمین ایران، برج‌های تاریخی فراوانی وجود دارد كه هر یك نشان‌دهنده هنر، معماری و تاریخ این سرزمین كهنسال است.

این برج‌های تاریخی كه در روزگاران كهن با اهداف خاصی مانند آرامگاه، یادبود یا دید‌بانی ساخته شده بودند امروز همگی كاربردی مشترك داشته و گردشگران زیادی را برای دیدن خود جذب می‌كنند.

یكی از این برج‌های زیبای تاریخی برج علی‌آباد كاشمر است كه دیدن این بنای تاریخی را به همه مسافران دیار خراسان توصیه می‌كنیم.

برای رسیدن به برج علی‌آباد باید ابتدا به شهرستان بردسكن رفته و سراغ روستای علی‌آباد را در 12 كیلومتری شرق شهر بردسكن به سمت كاشمر از اهالی محلی بگیرید.

این برج در فاصله 260 كیلومتری جنوب مشهد در روستای علی‌آباد قرار دارد.

نمای خارجی بنا بسیار زیبا و هنرمندانه تزئین شده است، به گونه‌ای كه در نگاه نخست هر بازدیدكننده‌ای را برای دقایقی محو تماشا می‌كند.

نمای بیرونی از پایه بنا تا بالای سر در ورودی به صورت دوازده‌ضلعی ساخته شده و از آن بالاتر حالت مدور به خود می‌گیرد و از داخل دارای پلان هشت‌ضلعی است.

تزئینات بیرونی برج از آجر و كاشی اجرا شده كه خود نشان‌دهنده اوج این هنر و صنعت زیبای ایرانی است.

اگر كمی با دقت به تزئینات بنا نگاه كنید در نمای خارجی بنا، 48 نیم ستون آجری با تزئینات آجری با طرح‌های لوزی به صورت گره‌های آجری خواهید دید كه در نهایت هنر و ظرافت اجرا شده است.

در فواصل بین این نیم ستون‌ها، تزئینات كاشی كاریبه رنگ‌های فیروزه‌ای و لاجوردی بر زیبایی این تزئینات افزوده است.

در قسمت پایه بنا، تزئینات به صورت كاشیكاری به رنگ‌های فیروزه‌ای و لاجوردی و آجركاری با نقوش هندسی به چشم می‌خورد.

پس از دیدن نمای خارجی بنا امكان بازدید از داخل آن نیز وجود دارد. ورودی بنا در سمت جنوب قرار گرفته و به صورت طاق‌نمایی در داخل قاب مستطیل بزرگ آجری تعبیه شده كه در لبه‌های آن دو نیم ستون از آجر و داخل آن نیز تز ئینات لوزی آجری كار شده است.

بنای برج از داخل دارای سه طبقه است كه از طریق پلكان مارپیچ موجود در بنا می‌توان به طبقات بالایی دسترسی پیدا كرد كه خود این بالا رفتن از پلكان مارپیچ برج، خاطره‌ای به یاد ماندنی و تجربه‌ای هیجان‌انگیز برای شماست.

طبقه دوم بنا به صورت راهرو‌های طاق دار باریك بنا را دور می‌زند و به صحن داخلی بنا مشرف است.

در طبقه سوم در دو طرف دیواره وجود دارد و شما امكان دیدن نمای داخلی را مانند طبقه دوم ندارید، ولی هشت نورگیر قرینه در طرفین راهرو تعبیه شده است كه از داخل آنها می‌توان نمای زیبای مناطق اطراف را تا مسافتی نسبتا دور مشاهده كرد.

در این بخش از ساختمان شما می‌توانید تجربه‌ای بسیار جالب و شگفت انگیز داشته باشید كه بدون تردید پیش از این مشابه آن را انجام نداده‌اید.

در این طبقه به وسیله راه پله می‌توان به فضای میان دو پوسته گنبد وارد شد و در فضای بالای سقف گنبد داخلی و زیر گنبد خارجی قرار گرفت. فاصله بین دو پوسته حدود پنج متر است.

در صفحه 199 كتاب تاریخ بردسكن در مورد این بنا چنین نوشته شده است: «برج كاشمر روی قلعه‌ای به نام كوشك ساخته شده است و قدمت این منطقه به عصر كیانیان و اشكانیان می‌رسد. اعتقاد بر این است كه این برج یك مقبره بوده است. به همین دلیل به مقبره كاشمر نیز معروف شده است. این كه (این محل) مقبره چه شخصیتی است، به خوبی مشخص نیست. محققین با مطالعاتی كه روی این بنا انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند كه لحظه سال تحویل در روز اول بهار را از روی این برج در محل یكی از طاقچه‌های آن با استفاده از نور خورشید تعیین می‌كرده‌اند.»

دونالد ویلبر در صفحه 131 كتاب معماری ایران در عصر ایلخانی در مورد این بنا چنین می‌نویسد:«... علائمی حاكی از آن كه ساختمان با عجله و بدون دقت كافی ساخته شده و عوامل قرینه از حیث جزئیات در آن پیچیده‌تر و كامل‌تر است و مقیاس كوچك در تزئینات می‌رساند كه این بنا از برج رادكان از لحاظ تاریخ جدیدتر است. جزئیات تزئین گچكاری شبیه كار ساختمان‌های دیگر سال 1300 میلادی است.»

نیروانا حسینی

چهارشنبه 26/7/1391 - 15:21
اطلاعات دارویی و پزشکی
جام جم آنلاین: جای نگرانی وجود ندارد! باخبر شدن از حمله تومور به چشم فرزندتان در وهله نخست بسیار ناراحت‌كننده و ترسناك به نظر می‌رسد، اما آگاهی از نشانه‌های اولیه این بیماری و تشخیص زودهنگام آن به درمان قطعی بیماری كمك می‌كند؛ نشانه‌هایی چون برق زدن چشم كودك در شب می‌تواند نشانه‌ای بسیار جدی از بروز تومور چشمی باشد.

 

دكتر مسعود ناصری‌پور، فوق تخصص جراحی شبكیه، آنكولوژیست چشم و عضو هیات علمی دانشگاه علوم‌پزشكی تهران در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: شایع‌ترین علامت تومور چشم در كودكان كه از سه چهار ماهگی قابل مشاهده است، برق‌زدگی چشم در تاریكی (نظیر چشم گربه) و انحراف چشم است. به بیان دیگر هرگونه تغییر رنگ مردمك به صورت مردمك سفید رنگ در چشم كودك را باید جدی گرفت.

تومورهای چشمی خطرناك، اما قابل درمان

تومورهای داخل چشمی در كودكان (رتینوبلاستوم) از سلول‌های شبكیه چشم نشأت می‌گیرد و از هر 15 تا 18 هزار كودك، یكی را گرفتار می‌كند.

اما از یك سو خطرناك بودن این بیماری به‌عنوان یك تومور بدخیم كه در وهله نخست بینایی و در نهایت جان او را هدف قرار می‌دهد و از سوی دیگر پایین بودن آگاهی والدین نسبت به لزوم تشخیص سریع این نوع تومورهای چشمی برای درمان موثر و برخورداری از شیوه‌های تشخیصی و درمانی خاص، لزوم آشنایی با نشانه‌های تشخیصی این بیماری را پراهمیت می‌سازد.

دكتر ناصری‌پور با اشاره به این‌كه یك و نیم سالگی میانگین سن ابتلای كودكان به شایع‌ترین تومور بدخیم چشمی است، می‌گوید: نكته مهم در ارتباط با این تومورها تشخیص زودرس است. در كنار سفید شدن مردمك كه حدود سه چهار ماهگی در كودك قابل تشخیص است، انحراف چشم نیز در 20 درصد موارد می‌تواند نشانه‌ای از این تومورها باشد؛ البته انحراف چشم در اكثر موارد به‌دلیل اختلالات انكساری چشم یا ضعیف بودن عملكرد عضلات چشم است و نگرانی جدی نسبت به آن وجود ندارد.

این متخصص چشم اضافه می‌كند: توجه به انحراف چشم كودك و نیز دید موثر او از سه یا چهار ماهگی باید به دقت صورت گیرد؛ چراكه در یك‌سوم موارد هر دو چشم كودك با تومور درگیر است و همین مساله تاثیر زیادی روی كاهش دید او دارد. بی‌شك تشخیص سریع و در مراحل اولیه ایجاد تومور، امكان درمان آن را با لیزرتراپی و كرایوتراپی (یخ زدن تومور) فراهم می‌كند، اما در مراحل پیشرفته‌تر باید از شیمی درمانی و تزریق پلاكت‌های رادیواكتیو از طریق شریان چشمی كمك گرفت.

تشخیص زودهنگام

به گفته متخصصان چشم، اولین و مهم‌ترین هدف در درمان كودكان مبتلا به تومور چشمی، نجات جان آنها، سپس حفظ چشم كودك و بینایی اوست. بر این اساس هر‌چقدر تومور در مراحل اولیه شناسایی شود، حفظ درصدی از بینایی كودك نیز ممكن خواهد بود؛ اما تشخیص دیرهنگام تومور، راهی بجز تخلیه چشم به منظور حفظ جان كودك باقی نمی‌گذارد و والدین در چنین مواردی نباید از خود مقاومت منفی نشان دهند؛ مقاومت والدین در این موارد می‌تواند به دست‌اندازی غده سرطانی به سایر نقاط چشم و مغز كودك و در نهایت مرگ او منجر شود.

سابقه خانوادگی بیماری را جدی بگیرید

ممكن است پدر یا مادری در كودكی، تخلیه یكی از چشمانش را تجربه كرده باشد، اما علت درست آن را نداند، یا این‌كه به دلیل ابتلا به تومور چشمی، یكی از چشمانش را از دست داده باشد. در هر دو صورت پیگیری دقیق وضع چشم فرزند چنین پدر و مادری از ماه‌های اولیه پس از تولد ضروری است.

دكتر ناصری‌نیا در این ارتباط می‌گوید: تقریبا در هفت - شش درصد موارد، سابقه خانوادگی در ابتلا به تومور چشمی دخیل است و در بقیه موارد این بیماری به دنبال جهش ژنی اتفاق می‌افتد؛ این جهش ژنتیكی می‌تواند بر اثر عواملی چون سن بالای بارداری، نداشتن تغذیه مناسب طی بارداری و دریافت اشعه یا مواد شیمیایی خاص طی این دوران اتفاق بیفتد، اما دلایل آن به‌طور قطعی مشخص نیست.

این فوق تخصص جراحی شبكیه با اشاره به این‌كه بیمارستان حضرت رسول(ص)‌، یكی از مراكز درمانی مجهز برای ارائه خدمات به بیماران دچار تومور چشمی است، اضافه می‌كند: تشخیص این بیماری در 90 درصد موارد، قبل از پنج سالگی ممكن است. با این حال متوسط سن ایجاد این نوع تومور در یك چشم، 12 ماهگی و در دو چشم، 18 ماهگی است، اما نكته مهم اینجاست كه تشخیص این بیماری باید تحت بیهوشی و درمان آن نیز باید توسط مراكز درمانی مجهز به تكنیك و روش‌های درمانی خاص كه در كشور ما محدود است صورت بگیرد؛ البته درمان‌های موجود در كشور، در سطحی متناسب با پیشرفته‌ترین كشورهای دنیا در حوزه چشم پزشكی ارائه می‌شود.

پونه شیرازی -‌ جام جم

چهارشنبه 26/7/1391 - 15:19
ازدواج و همسرداری
جام جم آنلاین: كاش امروز مدینه بودم و در هیاهوی آمد و شد مردمان این شهر و اهالی كوچه بنی‌هاشم خبر مسرت‌بخش پیوند آسمانی امیر مومنان علی (ع) و حضرت فاطمه زهرا (س) سرور زنان اهل بهشت را می‌شنیدم؛ خبری كه شادی را بر لبان پیامبر اسلام نشاند، خبری كه مردم شهر، اهالی با ایمان و صحابه پیامبر، از مهاجر و انصار را به شادی و شعف فراخواند.

 

كاش امروز هلهله فرشتگان را از آسمان مدینه می‌شنیدم. كاش مدینه بودم و شور ساكنان این شهر و حرم ستر نبوی و عفاف ملكوت را از نزدیك می‌دیدم كه چه‌سان به تماشا ایستاده‌اند و چون دلی شادمان دارند سر از سراپرده بیرون آورده‌اند تا شاهد عروسی خوبان باشند و آن را در حافظه تاریخ به یادگار بگذارند.

امروز مدینه تماشایی می‌شود، آن هم به خاطر این جشن ازدواج. هر چند بانوی آینه جای خالی مادر، حضرت خدیجه را بیش از هر زمان دیگر احساس می‌كند، ولی دامنه این شور و سرور به آسمان كشیده شده و اهالی آسمان هر یك در بشارت، تهنیت و تبریك این پیوند آسمانی بر دیگران پیشی و سبقت گرفته‌اند.

گفته‌اند محفل پرشكوه عقد فاطمه(س) و علی (ع) در شعب معراج و در كنار سدره‌المنتهی رقم خورده است و خدای عزوجل به سدره‌المنتهی فرمان داد تا آنچه دارد بیفشاند و نثار كند! و چه زیبا به فرمانبرداری از خدای بزرگ بارانی از دّر، گوهر و مرجان ببارانید.

پرندگان به نغمه‌سرایی روی آوردند و چه عظمتی به خود گرفت مدینه! امروز حضرت خدیجه در قید حیات نبود تا دیدگانش به عروسی فاطمه ‌(س) نورباران می‌شد.

امروز مدینه دیدنی بود، فاطمه به منزل علی می‌رفت آن هم سوار بر مركبی كه پیشوای بزرگ توحید بر آن محملی آراست.

محمد خامه‌یار - جام‌جم

چهارشنبه 26/7/1391 - 15:16
سينمای ایران و جهان
جام جم آنلاین: این روزها شاهد حضور پررنگ بازیگران شناخته شده سینما و تلویزیون در صحنه تئاتر هستیم؛ بازیگرانی كه برای حضور در فیلم‌های مختلف درآمدهای چندصد میلیونی دارند. شاید برای شما هم مثل ما سوال پیش بیاید كه این هنرمندان برای حضور در صحنه تئاتر چه مبالغی را دریافت می‌كنند؟

اغلب كارگردان‌ها می‌گویند كه این بازیگران برای حضورشان در تئاتر مبالغی را مطابق با قراردادهای تیپ تئاتر كه سقف آن 15 میلیون تومان است، دریافت می‌كنند، اما آیا می‌توان باور كرد كه چهره‌هایی چون مهناز افشار برای حضور یك ماهه‌ روی صحنه فقط 15 میلیون تومان دریافت كنند؟

ستاره‌ها حق دارند دستمزد بیشتری بگیرند

مائده طهماسبی، كارگردان تئاتر كه چندی پیش نمایش «كلمه، سكوت، كلمه» را در سالن ایرانشهر خانه هنرمندان روی صحنه برد، به جام‌جم می‌گوید: این حرف و بحث‌ها از 15 سال پیش كه ما نمایش «شام آخر» را كار می‌كردیم، آغاز شد و هنوز هم ادامه دارد. به نظرم بازیگر، بازیگر است و حق دارد كه تجربه‌های متفاوتی داشته باشد. البته فكر می‌كنم این موضوع كه بازیگران سینما نباید یه تئاتر بیایند دیگر حل شده و نیاز به طرح و بررسی ندارد.

او ادامه می‌دهد: به نظر من، وقتی چهره‌ای مانند محمدرضا گلزار در یك فیلم سینمایی بازی می‌كند، حق‌دارد كه نسبت به دیگر بازیگران دستمزد بالاتری بخواهد. مردم دوستش دارند و ستاره‌شان است و به واسطه حضورش در یك فیلم افراد بیشتری به سینماها می‌آیند و فیلم فروش بیشتری خواهد داشت.

این كارگردان تئاتر ادامه می‌دهد: این قاعده در عرصه تئاتر هم همین طور است. وقتی مهناز افشار قرار است در یك تئاتر بازی كند، باید دستمزد بیشتری طلب كند، چون آنها كه اهل تماشای تئاتر هم نیستند، به واسطه نام او به تماشای تئاتر می‌آیند.

او درباره دستمزد بازیگران تئاتر خودش هم می‌گوید: بازیگران سینما هیچ كدام برای پول به تئاتر نمی‌آیند، خودشان بهتر از همه می‌دانند كه در تئاتر از پول خبری نیست. بازیگران من هم از رامین ناصرنصیر و امیرحسین رستمی گرفته تا سایر اعضای گروه همه مبلغی به مراتب پایین‌تر از سقف قرارداد تیپ دریافت كردند.

همه چیز را شفاف اعلام كردم

رضا حداد، كارگردان تئاتر «آمدیم نبودید رفتیم» اواخر سال گذشته كار خود را اجرا كرد و با استقبال بسیار خوبی هم از جانب مخاطبان حرفه‌ای تئاتر و همچنین مردم مواجه شد. او درباره این موضوع می‌گوید: ما هیچ‌گونه حمایت و كمكی را از مركز هنرهای نمایشی دریافت نكرده بودیم و تهیه‌كننده خصوصی داشتیم. درباره دستمزد بازیگران هم از نظر من اعلام مبلغ مشكلی ندارد، اما این كار را نمی‌كنم، چون ممكن است بازیگران دوست نداشته باشند این موضوع به صورت رسانه‌ای اعلام شود.

حداد درباره جمع هزینه‌های نمایش «آمدیم نبودید رفتیم» اظهار می‌كند: من برای اولین بار اعلام می‌كنم كل هزینه این تئاتر 390 میلیون تومان شده است.

حداد باز هم توضیح می‌دهد: در كار ما قرار بود هر یك از بازیگران اسپانسری برای گروه جذب كنند و از آن اسپانسر هم مبلغی دریافت كنند. درباره مهناز افشار هم همین اتفاق رخ داد، وگرنه بنده هیچ مبلغ اضافه‌تری نسبت به سقف قراردادهای تیپ به ایشان نپرداختم.

این كارگردان در پاسخ به سوال خبرنگار جام‌جم مبنی بر این‌كه آیا دستمزد بازیگران تئاتر بر مبنای قراردادهای تیپ تئاتر پرداخت شده یا نه؟ می‌گوید: دستمزدها در مواردی كمتر از سقف بالای این قراردادها هم پرداخت شده است!

سهم مركز هنرهای نمایشی از بودجه تئاتر

گروهی دیگر از تئاترهایی كه روی صحنه می‌روند با تصویب شورای حمایت از بودجه دولتی بهره‌مند می‌شوند، بودجه‌ای كه به گفته قادر آشنا مدیر مركز هنرهای نمایشی وزارت ارشاد درمواردی به حدود 300 میلیون تومان هم رسیده است، اگرچه امیر دژاكام به عنوان یكی از كسانی كه از این بودجه برخوردار شده به همین موضوع هم انتقادهایی دارد.

این كارگردان باسابقه تئاتر چندی پیش تئاتر «ساقی» را روی صحنه داشت. او به جام‌جم می‌گوید: به جای بررسی میزان دستمزد بازیگران تئاتر‌ها به این بپردازید كه چرا مركز هنرهای نمایشی بودجه ما را نمی‌دهد تا دستمزدشان را پرداخت كنیم!

این كارگردان ادامه می‌دهد: كارگروه تخصصی هزینه‌های نمایش ما را محاسبه كرد و به شورای حمایت ارجاع داد. اما شورای حمایت تنها با 70 درصد مبلغ برآورد شده موافقت كرد، اما تا این لحظه تنها هزینه‌های صحنه و دكور را به ما پرداخت كرده و من هنوز نتوانسته‌ام دستمزد بازیگرانم را پرداخت كنم.

به گفته دژآكام، با این‌كه دو ماه پیش اجرا به پایان رسیده، هنوز هیچ خبری از پرداخت هزینه‌هایی كه شورای حمایت آنها را تصویب كرده نشده است.

شكایت از یك كارگردان

در این میان بازار رنجش میان بازیگران و كارگردان‌های تئاتر هم داغ است تا آنجا كه كار به شكایت هم كشیده می‌شود؛ هفته پیش یكی از بازیگران تئاتر به جام‌جم گفت: از یكی از كارگردانان به دلیل پرداخت نكردن دستمزد به خانه تئاتر شكایت كردم. اگرچه روز گذشته باخبر شدیم این ماجرا به خیر و خوشی به پایان رسیده است.

چهارشنبه 26/7/1391 - 15:13
شهدا و دفاع مقدس

خبرگزاری فارس: با توام «زیگورات!» لب به سخن بگشا و از یاران خمینی بگو. از جوانان خطه سبز شمال که مشق عشق سرخ خویش را در لوح دلت نوشته‌اند. آنانی که از قامت بلندت، ایستادگی را آموختند و از قدمتت،‌ مانایی در تاریخ را.

خبرگزاری فارس: زیگورات! لب به سخن بگشا و از یاران خمینی بگو

به گزارش گروه حماسه و مقاومت فارس (باشگاه توانا)، زیگورات، معبد برج مانندی بود هرمی شکل و چند طبقه که پرستشگاه معبد در طبقه بالای آن قرار داشت. زیگورات چغازنبیل در هفت تپه، نیایشگاهی باستانی‌ است که در زمان ایلامی‌ها، در حدود 1250 سال پیش از میلاد ساخته شده‌ است.

 

زیگورات پرستشگاهی بود که برای خدایان خود ساخته بودند. بعد از 3000 سال این زیگورات، انسان‌هایی را به خود دید که دیگر خود به عبادت آن انسان‌ها آمد. حاج مفید اسماعیلی از رزمندگان گردان حمزه سیدالشهدا لشکر ویژه 25 کربلا حرف‌هایی با زیگورات دارد که با هم می‌خوانیم:

 

***

بگذار با تو سخن بگویم، ای قامت کشیده در میان تپه‌ها، ای ناظر رود همیشه جاری «دز»

ای که هزاران سال، برای تپه‌ها و دره‌های هفت تپه، پدری کرده‌ای!

ای که تاریخ را بهتر از هر آنچه نوشته شده، دیده‌ای و لمس کرده‌ای!

همه می‌دانیم جنگ‌ها، تمدن‌ها، ‌قتل و غارت، و هر آنچه در کتاب تاریخ، در رابطه با این قطعه زمین، نوشته شده است در کتیبه ذهنت ورقی بیش نیست؛ تو لب به سخن بگشا.

 

زیگورات چغارزنبیل در هفت تپه ـ سردار شهید محمدحسین باقرزاده و سردار شهید حاجی شیرسوار

 

تو زبان از قفس رها ساز

تو چیزی بگو

تویی که بهتر از هر کسی جراحت‌ها و زخم‌هایی که از سوی ظالمان و جور پیشگان بر مظلومان وارد شده، آگاهی.

تویی که خود بارها و بارها شاهد غارت و چپاول سرمایه‌ات به بهانه کاوشگری و باستان شناسی بوده‌ای.

با توام! تویی که از خاکت بوی بهشت به مشام می‌رسد و از دره‌هایی که در همسایگی‌ات، سکنی گزیده‌اند، صدای «امن یجیب.»

با توام! که «هوس» در سرزمینت، جنسش کربلائیست و «وسوسه» نوعش آسمانی!

با توام «زیگورات!» لب به سخن بگشا و از یاران خمینی بگو. از جوانان خطه سبز شمال که مشق عشق سرخ خویش را در لوح دلت نوشته‌اند. آنانی که از قامت بلندت، ایستادگی را آموختند و از قدمتت،‌ مانایی در تاریخ را.

و حال خود می‌دانی، قامتت در مقابل روح بلندشان هیچ است و قدمتت قابل قیاس با ماندگاری خون آنان در تاریخ نیست.

چهارشنبه 26/7/1391 - 15:10
شهدا و دفاع مقدس

خبرگزاری فارس: پای صادقى روى مین قمقمه‌اى رفته بود که یکى را قطع کرد و پاى دیگرى را هم مجروح؛ یک سال از این ماجرا مى‌گذشت که او را در فکه دیدم و گفتم: «دوباره که اومدى اینجا» خندید و گفت: «فعلاً یک پاى دیگه دارم».

خبرگزاری فارس: فعلاً یک پای دیگر دارم که در راه شهدا بدهم

به گزارش خبرنگار حماسه و مقاومت فارس (باشگاه توانا)، جستجوگران نور سال‌هاست با جانبازی در بیابان‌های تفیتده مناطق عملیاتی دفاع مقدس، به دنبال پیکرهای مطهر شهدا هستند تا باری دیگر آنها را به شهرها بازگردانند و عطر دیگری به کوچه‌هایمان ببخشند. «سیروس صادقى» یکی از مردان این قافله است که نحوه جانبازی‌اش را در فکه به روایت «مرتضی شادکام» می‌خوانیم:

                                                           ***

همراه سید میرطاهرى و چند تاى دیگر از بچه‌ها، روى ارتفاع 112 فکه ایستاده بودیم و اطراف را نگاه مى‌کردیم؛ کمى آن سوتر، چند نفر که لباس سبزشان ظاهراً نشان مى‌داد سپاهى هستند، نظرمان را جلب کردند. البته اول بعید ندانستیم که عراقى باشند؛ گاهى نیروهاى عراقى براى شناسایى به مواضع ما مى‌آمدند؛ به خاطر فاصله زیاد، چهره‌هایشان را نمى‌شد تشخیص داد؛ دوربین هم نداشتیم که دقت کنیم عراقى هستند یا ایرانى؛ بحث ما بالا گرفته بود؛ من مى‌گفتم عراقى هستند، بچه‌ها مى‌گفتند نه، لباس فرم سپاه تن‌شان است و خودى هستند.

نگاه‌مان به آنها بود که به طرف‌مان آمدند؛ ناگهان دیدم زیر پاى نفر جلویى شعله‌اى نمایان شد و صداى انفجارى در منطقه پیچید؛ به دنبال انفجار آنکه روى مین رفته بود، به هوا پرتاب شد و چند متر آن طرف‌تر محکم بر زمین افتاد؛ معطل نکردیم؛ حدود هفتصد متر راه بود؛ با حمید اشرفى شروع کردیم به دویدن؛ به صد متری‌شان که رسیدیم، دیدیم سیم خاردارى جلویمان کشیده شده؛ متوجه شدیم که به میدان مین برخورده‌اند و آن طرف میدان، رفته‌اند روى مین.

نشستم زمین و شروع کردم به معبر زدن؛ حمید اشرفى هم از پشت سر مى‌آمد و معبر را چک مى‌کرد که مینى نباشد؛ مجروح، آن طرف میدان مین افتاده بود و خون‌ریزى شدید داشت؛ آنهایى که همراهش بودند، ترسیده و متفرق شده بودند؛ وضع بدى شده بود؛ فکر نمى‌کردند اینجا میدان مین باشد؛ بدون اینکه توجهى به وضعیت میدان مین داشته باشیم، شتاب‌زده از میان مین‌هاى والمرى دویدیم؛ بچه‌هاى دیگر هم براى کمک آمدند؛ یک پایش قطع شده و پاى دیگرش هم داغان شده بود و همچنان خونریزى شدید داشت.

هیچ امکانات امدادى نداشتیم؛ برانکاردى را که بچه‌های‌مان آورده بودند آماده کردیم و خواستیم که او را رویش بخوابانیم؛ با وجود در شدید و حالت تشنجى که به نیروها دست داده بود، او که فهمیدیم نامش «سیروس صادقى» و از بچه هاى «قرارگاه جستجوى نور» بود؛ بدون اینکه آه و ناله راه بیندازد، آرام مى‌گفت: «یواش پایم را بلند کنید... خیلى درد داره...».

پاى صادقى روى مین قمقمه‌اى رفته بود که یکى را قطع کرده و پاى دیگرى را هم مجروح کرده بود؛ او را روى برانکارد گذاشتیم و چهار نفرى بلند کرده و از معبر گذشتیم و بردیم به عقبه و از آنجا رفت به تهران. یک سال از این ماجرا مى‌گذشت که او را در فکه دیدم، در حالى که یک پایش قطع بود. با خنده به او گفتم: «دوباره که اومدى اینجا...» او هم خندید و گفت: «فعلاً یک پاى دیگه دارم؛ حالا حالاها هم وقت دارم».

چهارشنبه 26/7/1391 - 14:55
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: محققان هشدار دادند سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماری آب مروارید را که یکی از مهمترین علل نابینایی در جهان است، افزایش می‌دهد.

خبرگزاری فارس: سیگار خطر آب مروارید را افزایش می‌دهد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از خبرگزاری خاورمیانه، محققان گفتند: با وجود اینکه امکان درمان آب مروارید از طریق عمل جراحی و بازگرداندن قدرت بینایی وجود دارد تعدادی از بیماران به علت نبود امکانات پیشرفته جراحی و هزینه های بالای آن نمی‌توانند بینایی خود را باز یابند.

محققان افزودند: یافتن همه عواملی که در افزایش شدت ابتلا به آب مروارید نقش دارند، می‌تواند نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به آن ایفا کند.

آب مروارید یا cataract نوعی بیماری چشم با دلایل گوناگون است که با تار شدن عدسی چشم آغاز شده و با افزایش تیرگی و کدر شدن عدسی، بینایی چشم مختل می‌شود.

در مراحل اولیه، استفاده از نور قوی و عینک، مشکلات بینایی ناشی از آب مروارید را کمتر می‌کند اما در مراحل بعدی بیماری انجام جراحی برای بهبود بینایی ضروری است.

آب مروارید ناشی از افزایش سن شایع ‌ترین نوع آب مروارید است و بین سنین 65 تا 74 سالگی، 50 درصد افراد و بالای سن 75 سالگی، 70 درصد افراد به آن مبتلا می‌شوند، اما می‌تواند از 35 سالگی به بعد شروع شود.

آب مروارید ممکن است ناشی از بیماری‌ ها باشد که این نوع در افرادی که بیماری ‌های مشخص دیگری از جمله دیابت (بیماری قند) دارند دیده می‌شود. گاهی بروز آب مروارید در رابطه با مصرف داروهای کورتون دار است.

آب مروارید همچنین ممکن است ناشی از ضربه باشد یعنی گاهی بلافاصله پس از صدمات چشمی و گاهی سالها بعد از آن دیده می‌شود.

یک نوع دیگر نیز آب مروارید مادرزادی است یعنی برخی بچه‌‌ها با آب مروراید به دنیا می‌آیند یا اینکه در کودکی به آن مبتلا می‌شوند که معمولاً در هر دو چشم است.

این آب مروارید ممکن است در بینایی اختلال ایجاد نکند، اما در صورت ایجاد اختلال حتماً باید جراحی شود.

سه شنبه 25/7/1391 - 16:53
آموزش و تحقيقات
جام جم آنلاین: یكی از اتفاقاتی كه در هر حاملگی می‌تواند رخ دهد، سقط است.

سقط به معنی زایمان قبل از بیست هفتگی حاملگی یا خروج جنین با وزن كمتر از 500 گرم است. بنابراین به زایمان در پنج شش ماهگی سقط نمی‌گویند، بلكه نام این واقعه زایمان زودرس است.

شیوع سقط بالاست و در ظاهر بیش از 10 درصد است، اما اگر تمام مواردی را كه سقط در ماه اول اتفاق می‌افتد و اغلب مادر از حاملگی خود خبر ندارد و آن را به حساب عادت‌ماهانه خود می‌گذارد حساب كنیم، آمار سقط به حدود 30 درصد كل حاملگی‌ها می‌رسد البته میزان سقط در سنین بالاتر افزایش می‌یابد، به طوری كه در یك مادر 40 ساله احتمال سقط به 26 درصد می‌رسد.

همین‌طور در كسانی كه چندین بار حاملگی داشته‌اند، احتمال سقط بیشتر از كسانی است كه تنها یكی دو بار حامله شده‌اند.

80 درصد سقط‌ها قبل از سه ماهگی اتفاق می‌افتد و علت این سقط‌ها در 50 درصد موارد اختلال كروموزومی است، یعنی تعداد كروموزوم‌ها در تخم تشكیل شده، غیرعادی است و جنین تشكیل شده دچار مشكلات تكامل بوده و هرگز نمی‌تواند به یك نوزاد عادی تبدیل شود.

در بیشتر موارد سقط، ابتدا مرگ جنین و بعد (گاهی چند هفته بعد) سقط اتفاق می‌افتد، اما موارد كمتری هم وجود دارد كه جنین زنده است و در این حال سقط دیرتر (پس از سه ماهگی) رخ می‌دهد.

برخی از علل سقط قابل پیشگیری است، مثل مشكلات تیروئید و دیابت كه در این موارد در صورت درمان بیماری و كنترل تیروئید یا دیابت، قبل از بارداری می‌توان از سقط پیشگیری كرد.

از علل دیگر می‌توان به عفونت‌ها اشاره كرد. هرچند در بیشتر تحقیقات عفونت‌ها جزو علل نادر سقط است، اما هرخانمی كه سه بار یا بیشتر سقط داشته باشد باید از نظر وجود عفونت‌های خاص بررسی شود.

داروها از دیگر علل سقط است كه باید مصرف آنها مورد توجه و دقت قرار گیرد. مصرف سیگار، الكل و قهوه هم می‌تواند به سقط منجر شود.

اشعه ایكس و رادیوتراپی‌هایی كه به منظور درمان برخی سرطان‌ها انجام می‌شود، موجب سقط می‌شود، اما انجام كارهای تشخیصی رادیولوژی مثل گرفتن عكس سینه یا ماموگرافی به سقط منجر نمی‌شود.

انواع روش‌های جلوگیری به سقط منجر نمی‌شود، اما وجود آیودی حین بارداری می‌تواند باعث سقط عفونی شود كه فوق‌العاده خطرناك است و باید بلافاصله پس از اطلاع از حاملگی اقدام به خروج آیودی كرد.

از بیماری‌های دیگری كه به سقط منجر می‌شود، اختلالات ایمونولوژیك است كه مشهورترین آن ترومبوفیلی یا مشكلات انعقادی ژنتیكی در مادر است كه باعث سقط، زایمان زودرس یا مرگ جنین می‌شود.

اختلالات رحم نیز می‌تواند موجب سقط شود. از این اختلالات می‌توان به اشكال غیرطبیعی رحم یا نارسایی دهانه رحم كه می‌تواند ژنتیكی باشد، اشاره كرد.

دكتر ثریا عالمی - جراح و متخصص بیماری‌های زنان و زایمان

سه شنبه 25/7/1391 - 16:51
آموزش و تحقيقات

خبرگزاری فارس: محققان در تحقیقات جدید خود دریافتند که تغییرات جاذبه می‌تواند بر سیستم ایمنی بدن تاثیر بگذارد.

خبرگزاری فارس: تغییرات جاذبه بر سیستم ایمنی بدن تاثیر می‌گذارد

به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس به نقل از پایگاه geekosystem، محققان دو دانشگاه لورین فرانسه و لوکزامبورگ گفتند: فشار روانی فضانوردان به هنگام پرتاب و هنگام صفر شدن جاذبه و در جریان فرود می‌تواند بر دفاع طبیعی بدن در برابر عفونت تاثیر بگذارد.

این محققان به لزوم تحقیقات درباره این تغییرات در سیستم ایمنی قبل از ماموریتهای فضایی طولانی‌تر فضانوردان مثل عزیمت به کره مریخ اشاره کردند.

محققان جنین‌های یک نوع مارمولک (سمندر) را قبل از اینکه اقدام به تولید یک آنتی بادی مهم به نام ایمنوگلوبولین کند، به ایستگاه فضایی بین المللی فرستادند که این آنتی بادی در انسان نیز وجود دارد.

ایمونوگلوبولین ‌ها دسته‌ای از مولکول‌های زیستی هسنتد که در سیستم ایمنی فعال هستند و با حرف اختصاری (Ig) نشان داده می‌شوند.

ایمونوگلوبولین‌ ها به طور اختصاصی علیه آنتی ژن‌ها یا پادگن‌ ها ترشح می‌شوند و اگر برای آنتی ژنی ترشح شده باشد به آن آنتی بادی یا پادتن می‌گویند.

محققان بعد از بازگشت جنین ها به کره زمین، آنها را با جنین های رشد کرده در کره زمین مقایسه کرده و دریافتند تغییرات جاذبه در مرحله رشد بر آنتی بادی ها و بازسازی گلبولهای سفید که برای دفاع از بدن در برابر بیماریهای عفونی مهم هستند، تاثیر می‌گذارد.

محققان افزودند: این تغییرات در انسان نیز انجام می‌گیرد و نیاز به تحقیقات بیشتری است تا معلوم شود که جاذبه چگونه بر سیستم ایمنی و وظیفه گلبولهای سفید تاثیر می‌گذارد که در بسیاری از بیماریهای انسان نظیر سرطان و دیابت نقش بازی می‌کند.

سه شنبه 25/7/1391 - 16:49
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته