• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1270روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

یک متخصص قلب و عروق با اشاره به محدودیت ۲۰ دقیقه‌ای برای نجات مبتلایان به سکته قلبی گفت: بر اساس آخرین تحقیقات و یافته‌های پزشکی کاهش مصرف سیگار، کنترل چربی و فشار خون، درمان دیابت، افزایش فعالیت‌های فیزیکی و کاهش وزن در پیشگیری از بیماری‌های قلبی - عروقی موثر است.

 

 

 

 

دکتر طا‌ها احمدی‌نژاد با تشریح مباحث خودمراقبتی و اهمیت راه‌های پیشگیری و درمان در بیماری‌های قلبی و عروقی گفت:‌بیماری‌های قلبی و عروقی، شایع‌ترین عامل مرگ و میر در کل جهان و کشورهای توسعه یافته است.
وی ضمن برشمردن درمان‌های دارویی در این زمینه، تصریح کرد: آنژوپلاستی (گذاشتن استنت) و عمل باز، به عنوان درمان فوق تخصصی بیماری‌های قلبی و عروقی به شمار می‌روند که متاسفانه هزینه گزافی را به بیماران تحمیل می‌کنند.

این پزشک متخصص خاطرنشان کرد: طی سال‌های ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۰ در کشور آمریکا مرگ و میر بیماری‌های قلبی بیش از ۵۰ درصد کاهش یافته که ۴۴ درصد آن به علت اقدامات پیشگیرانه، ۴۲ درصد به علت درمان‌های دارویی و ۵ درصد نیز به علت استفاده از روش‌های درمانی فوق تخصصی بوده است.

احمدی‌نژاد نقش مراکز بهداشتی روستایی و شهری را در کاهش بیماری‌های قلبی - عروقی موثر دانست و افزود: ترک سیگار ۳۶ درصد، کنترل فشار خون ۲۵ درصد و کنترل و درمان چربی خون بالا طی ۵ سال، بیش از ۳۰ درصد از سکته‌های قلبی را کاهش می‌دهد. داشتن فعالیت ورزشی کافی در طول هفته و مصرف آسپرین در پیشگیری و درمان بیماری‌های قلبی - عروقی نقش مهمی ایفا می‌کند.

این پزشک متخصص در بخش دیگری از صحبت‌هایش با بیان اینکه زمان طلایی برای نجات جان بیمار در سکته‌های قلبی، تنها ۲۰ دقیقه است، تصریح کرد: دیر رساندن بیمار به اوژانس منجر به ایست قلبی و مرگ بیمار می‌شود، بنابراین بروز دردهای ناگهانی در قفسه سینه هشدار دهنده است و باید بیمار سریعا به مراکز درمانی منتقل شود.  

سه شنبه 23/6/1395 - 16:16
سلامت و بهداشت جامعه

خیلی‌ها از سکته مغزی بیش از سکته قلبی می‌ترسند و گمان می‌کنند پس از سکته قلبی، بویژه اگر در سنین جوانی نباشد، احتمال زنده ماندن بیمار، بهبودی و بازگشت وی به زندگی عادی زیاد است، اما پس از سکته مغزی معمولا بازگشت به زندگی عادی و بدون ناتوانی‌های حسی و حرکتی ممکن نیست.

 

 

 

چنین تصوراتی تا چه اندازه درست است؟ آیا هر سکته مغزی به مرگ یا بروز اختلالات و ناتوانی‌های شدید حسی و حرکتی منجر می‌شود؟

دکتر محمد روحانی، متخصص مغز و اعصاب در پاسخ به این پرسش‌ها با اشاره به این که سکته مغزی بسته به این‌که در چه ناحیه‌ای از مغز اتفاق افتاده باشد علائم متفاوتی دارد، می‌گوید: علائم شایع سکته مغزی شامل ضعف یا فلج یک نیمه بدن،از بین رفتن حس یک نیمه بدن، اختلال تکلم و اختلالات بینایی می‌شود.

البته سرگیجه نیز درصورتی که همراه با علائم عصبی دیگر نظیر اختلال تکلم، اختلال حسی، نداشتن تعادل و دوبینی باشد از علائم سکته مغزی محسوب می‌شود. جالب آن که علائم سکته مغزی با قلبی شباهتی ندارد، ولی فاکتورهای خطر هر دو تقریباً مشابه است و اغلب بیماری‌های عروق مغز و قلب همراه هم دیده می‌شود.

وی در گفت‌وگو با جام‌جم با تاکید بر این که در سکته‌های مغزی به علت خونریزی داخل نسج مغز، سردرد، تهوع و استفراغ و افت سطح هوشیاری از علائم بارز است، می‌افزاید: بسته به این‌که آسیب مغزی در چه ناحیه‌ای از مغز اتفاق افتاده باشد و نیز وسعت ناحیه آسیب‌دیده مغزی، علائم سکته مغزی از خفیف تا شدید یا حتی مرگ متغیر است.

سکته مغزی عبارت است از نقص عصبی که به صورت حاد و به علت مشکلات عروقی مغز اتفاق می‌افتد. به عبارت دیگر در اثر انسداد یکی از شریان‌های مغزی یا خونریزی داخل مغز بخشی از مغز که عملکرد خاصی نظیر کنترل حرکات یک نیمه بدن یا تکلم را به عهده دارد، آسیب می‌بیند و باعث ایجاد نقص عصبی چون ضعف یا فلج یک نیمه بدن یا اختلال تکلم می‌شود.

شما مستعد سکته مغزی هستید

خوب است بدانید که سکته مغزی در اثر مجموعه‌ای از عوامل خطر ایجاد می‌شود. برخی از آنها چون سن، جنس، نژاد و ارث، غیرقابل تغییر است یعنی با افزایش سن، خطر سکته مغزی افزایش می‌یابد و در جنس مذکر نیز سکته مغزی بیشتر دیده می‌شود. از سوی دیگر فاکتورهایی نظیر فشار خون بالا، دیابت، مصرف سیگار و بیماری‌های قلبی، بویژه اختلال ریتم قلب، بیماری‌های دریچه‌ای قلب و نارسایی قلب از عوامل مستعد‌کننده سکته مغزی محسوب می‌شود.

دکتر روحانی تاکید می‌کند: در درصدی از افراد، سکته مغزی به علت مسائل ژنتیک اتفاق می‌افتد که البته درصد اندکی از موارد سکته مغزی را تشکیل می‌دهد. به بیان دیگر، بعضی بیماری‌های ژنتیکی با افزایش انعقاد‌پذیری خون و با ایجاد لخته در عروق، باعث سکته مغزی می‌شود که این موارد از سکته‌های مغزی بیشتر در اطفال یا جوانان اتفاق می‌افتد.

وقتی بیمار سکته را رد می‌کند

نباید تصور کنید که سکته مغزی همیشه با عوارض شدید و غیرقابل برگشت همراه است، بلکه به گفته دکتر روحانی در بعضی موارد، انسداد شریان مغزی بعد از چند دقیقه تا حداکثر نیم ساعت برطرف می‌شود و علائم عصبی ایجاد شده ناشی از سکته مغزی برگشت می‌کند که در اصطلاح عوام به آن رد کردن سکته می‌گویند. بروز چنین حالتی از این نظر اهمیت دارد که در صورتی که فرد دچار این نوع سکته شود باید بسرعت بررسی شود تا منشأ لخته‌ای که باعث انسداد رگ مغز شده است، شناسایی شده و با درمان آن از احتمال عود سکته مغزی جلوگیری شود.

مهم‌ترین اقدامی که اطرافیان بیمار مبتلا به سکته مغزی باید انجام دهند رساندن هرچه سریع‌تر وی به مراکز درمانی، بویژه مراکزی است که امکان مراقبت ویژه از این بیماران را دارند.

دکتر روحانی در این باره توضیح می‌دهد: یکی از درمان‌های اصلی در بیماران دچار سکته مغزی ناشی از انسداد شرایین، تزریق داروهایی است که احتمال بازگشایی این عروق را افزایش می‌دهد. البته این درمان در سه ساعت اول، مؤثر است و اهمیت رساندن هرچه سریع‌تر بیمار به مرکز درمانی نیز به همین علت است. در واقع، هرگونه اتلاف وقت، احتمال مرگ و میر و باقی ماندن نقایص دائم عصبی را در بیمار بیشتر می‌کند.

این متخصص مغز و اعصاب تاکید می‌کند: در مورد سکته‌های مغزی ناشی از انسداد عروق، در صورتی که بیمار در کمتر از سه ساعت به مراکز درمانی برسد امکان تزریق داروهایی که لخته‌ها را لیز کرده و انسداد عروق را برطرف می‌کند، وجود دارد. البته این درمان که «ترومبولیز» نامیده می‌شود در همه بیماران قابل اجرا نیست، ولی درصد قابل توجهی از بیماران از آن سود می‌برند.

بهبودی پس از سکته مغزی

مهم‌ترین عوارضی که بعد از سکته مغزی ایجاد می‌شود شامل اختلال حرکتی و راه رفتن به علت ضعف اندام‌ها، اختلال تکلم و اختلال تعادل و در سکته‌های مغزی معتدد، شامل اختلال شناختی و زوال عقل است.

دکتر روحانی با اشاره به این مطلب می‌افزاید: توانبخشی پس از سکته مغزی در کاستن عوارض سکته یعنی مشکلات حرکتی و تکلم و نیز برگشت بیمار به زندگی تقریبا طبیعی، با حداکثر استقلال در انجام امور فردی، تاثیر و نقش زیادی دارد. زندگی پس از سکته مغزی باید در جهت کاستن از عوامل خطر از جمله کنترل فشارخون، دیابت و چربی بالا با رژیم و دارو، ترک سیگار و دخانیات، داشتن فعالیت فیزیکی کافی، تغذیه سالم و فیزیوتراپی و کاردرمانی باشد.

وی تاکید می‌کند: به خاطر داشته باشید که مهم‌ترین عوامل در پیشگیری از سکته مغزی عبارت است از کنترل عوامل خطری چون فشار خون بالا، دیابت، چربی بالا، قطع دخانیات، فعالیت ورزشی مناسب، کاهش وزن و نیز درمان بیماری‌های قلبی که احتمال سکته مغزی را افزایش می‌دهد. همچنین مصرف داروهای ضد تجمع پلاکت نظیر آسپرین خطر عود سکته مغزی را کاهش می‌دهد. 

سه شنبه 23/6/1395 - 16:7
سلامت و بهداشت جامعه

 وقتی صحبت از حمله قلبی به میان می‌آید، بیش از هرچیز به یاد کلسترول و فشارخون بالا یا حتی مصرف دخانیات می‌افتیم. این عوامل جزو دلایل اصلی سکته قلبی محسوب می‌شود، اما از عصبانیت گرفته تا حتی انجام ورزش‌های بدنسازی نیز می‌توانند زمینه‌ساز حملات قلبی باشند.

 

 

 

 

 

۱-عصبانیت شدید و ناگهانی

این روزها کم نیستند، تعداد افرادی که به ناگاه از کوره در می‌روند و مانند آتشفشانی از خشم فوران می‌کنند، اما همین عصبانیت‌ ناگهانی بلای جان قلب است، در نتیجه توصیه می‌شود در همه حال خونسردی خود را حفظ کنید. نتایج یک پژوهش در استرالیا‌ نشان می‌دهد، خشم و از کوره در رفتن امکان خطر سکته قلبی را بالا می‌برد. به عقیده این محققان، عصبانیت شدید امکان بروز نوع خاصی از انفارکتوس به‌نام «تاکو تسوبو» (Tako-tsubo) را فراهم می‌کند.

*چرا و چگونه چنین عاملی باعث سکته می‌شود؟

زمانی‌که به یکباره از کوره در می‌روید، بدن، آدرنالین ترشح می‌کند و این هورمون ضربان قلب را بالا می‌برد. متاسفانه میزان بالای آدرنالین برای سلول‌های قلبی سمی است. اگر رگ‌های خونی از قبل دچار اشکال و تنگی باشد، نمی‌تواند مایحتاج قلب برای ادامه تپش را فراهم سازد. در نتیجه قلب دچار حمله ناگهانی می‌شود.

۲-اضطراب بیش از حد

اضطراب مداوم ردپای خود را روی پوست، گوارش و سر به جا می‌گذارد و به قلب نیز رحم نمی‌کند. استرس زیاد در افرادی که مشکلات قلبی مانند فشار خون بالا دارند خطر گرفتگی عروق و انفارکتوس را بالا می‌برد.

*چرا و چگونه چنین عاملی باعث سکته می‌شود؟

استرس فشار وارده به قلب و در نتیجه نیاز به اکسیژن را افزایش می‌دهد. درست مانند یک خودرو که در سرعت‌های بالا به سوخت بیشتری نیاز دارد. زمانی که بدن دچار استرس می‌شود، هورمون‌هایی که ضربان قلب را بالا می‌برد بیشتر ترشح می‌شود. اگر رگ‌ها به دلیل مصرف دخانیات یا دیابت و موارد دیگر در معرض گرفتگی باشد، قلب به میزان کافی سوخت یعنی اکسیژن برای رویارویی با این سرعت بالا دریافت نمی‌کند و در نتیجه دچار اشکال می‌شود.

۳-رابطه جنسی غیرعادی

امکان سکته قلبی در حین رابطه جنسی بیش از حد پرحرارت امکان‌پذیر، اما چندان شایع نیست. محققان آمریکایی سلامت قلب، گروهی از مردان بین 50 تا 60 سال را قبل و بعد از رابطه جنسی مورد بررسی قرار دادند. محققان مشاهده کردند که در یک درصد افراد شرکت‌کننده خطر بروز سکته قلبی بعد از رابطه جنسی پرحرارت به میزان 7 /2 درصد افزایش می‌یابد.

*چرا و چگونه چنین عاملی باعث سکته می‌شود؟

این مورد بسیار نادر است اما باید بدانید که رابطه جنسی نیز مانند ورزش باعث افزایش ضربان قلب می‌شود. در نتیجه افرادی که قلب حساس و ضعیفی دارند باید هوشیارتر باشند. اگر این افراد به درستی داروهای مربوط به قلب را مصرف کنند، حواسشان به شیوه تنفس‌شان باشد و موارد منع مصرف داروها را رعایت کنند می‌توانند احتمال بروز این مشکل را به حداقل برسانند. توجه داشته باشید که هر نوع تنگی نفس یا درد در قفسه سینه بعد از فعالیت جنسی(حتی دردهای خفیف) باید مورد بررسی پزشکی قرار بگیرد.

۴-مصرف بیش از اندازه چربی

انواع پنیرها، سس‌ها، فست‌فودها و... سرشار از چربی است. اگر عادت به خوردن مواد غذایی این‌چنینی دارید ، حواستان به سلامت قلب‌تان باشد. نتایج پژوهشی که روی 1968 قربانی سکته قلبی انجام شده، نشان می‌دهد 158 نفر از این قربانیان 26 ساعت قبل از حادثه غذای چرب مصرف کرده بودند.

*چرا و چگونه چنین عاملی باعث سکته می‌شود؟

به عقیده محققان، مصرف یک وعده غذای چرب باعث بروز سکته قلبی نمی‌شود. اما اگر به خوردن این قبیل غذاها عادت دارید بهتر است بدانید که کلسترول خون‌تان بالا رفته و خطر تصلب شرایین یعنی مسدود شدن عروق افزایش پیدا می‌کند و در این صورت نیز راهی جز سکته قلبی باقی نمی‌ماند.

۵-ورزش‌های مقاومتی مانند بدنسازی

شکی نیست که ورزش برای سلامت مفید است، اما به شرطی که با توجه به شرایط جسمی‌تان ورزش مناسبی انتخاب کرده باشید. به طور کلی، بهتر است ورزش‌های استقامتی مانند پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری را برای سالم بودن انتخاب کنید. این ورزش‌ها برای افزایش سلامت قلب مفید است و باعث کاهش عوامل بروز سکته قلبی مانند کلسترول یا فشار خون می‌شود. در عوض ورزش‌های مقاومتی مانند بدنسازی این تاثیر را به جا نمی‌گذارد. توجه داشته باشید در حین بلند کردن وزنه‌های سنگین، فرد نفس خود را حبس می‌کند. اگر این افراد سابقه فامیلی داشته باشند و از سلامت قلبی بالایی برخوردار نباشند باید بیشتر احتیاط کنند.

*چرا و چگونه چنین عاملی باعث سکته می‌شود؟

انجام ورزش‌های مقاومتی که باعث بسته شدن دهان می‌شود مانع از رسیدن اکسیژن کافی به قلب می‌شود چون تنفس به درستی انجام نمی‌شود. در نتیجه در افرادی که قلب حساس و آسیب‌پذیری دارند باعث افزایش خطر سکته قلبی می‌شود. اگر تصور می‌کنید قلب آسیب‌پذیری دارید بهتر است ابتدا ورزش مورد نظر را به صورت آزمایشی انجام دهید تا نوع و تاثیر آن را روی جسم‌تان مشاهده کنید.

 

سه شنبه 23/6/1395 - 16:2
سلامت و بهداشت جامعه

فلج شدن زندگی و گاه وابستگی کامل یک نفر به اطرافیان، لمس شدن بدن و از دست دادن تکلم و توانایی انجام کارها، نشانه‌‌ یکی از شایع‌ترین بیماری‌هایی است که این روزها گریبان ایرانی‌ها را گرفته و خیال رها کردن آن را ندارد. سکته مغزی برای خیلی از خانواده‌های ایرانی نامی آشناست که با درد و رنج‌های زیادی همراه است.

 

 

 

 

 

 

آمارهای ارائه شده از طرف وزارت بهداشت گویای این است که شمار مبتلایان‌ سکته‌ مغزی در ایران رو به افزایش است و از آن گذشته، هر روز عده زیادی به مراکز درمانی و بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند که علائمی مشابه سکته مغزی دارند. هرچند پزشکان از مدت‌ها قبل زنگ هشدار شیوع این عارضه را به صدا درآورده‌اند، اما هنوز اقدام مؤثری برای کاهش آمار سکته‌های مغزی صورت نگرفته است. در این بین ناآگاهی از عوامل مستعدکننده ابتلا به سکته‌های مغزی هم مشکل را دوچندان کرده است.

با فرزاد اشرافی، متخصص مغز و اعصاب و دانشیار دانشکده علوم پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، درباره سکته مغزی و عوامل مستعدکننده آن گفت‌وگو کرده‌ایم.

سکته مغزی چرا اتفاق می‌افتد؟

‌به هرنوع اختلال در جریان خون‌رسانی مغز به‌ دلیل انسداد یا پارگی عروق خونی، سکته مغزی می‌گویند. سکته‌های مغزی به دو گروه تقسیم می‌شوند؛ یکی سکته‌های ایسکمیک که خون نرسیدن به بافت مغز است و دیگری سکته‌هایی که به خونریزی‌های مغزی منجر می‌شود و عامل اصلی آن پرفشاری خون است.

چرا آمار سکته مغزی در ایران بالاست؟

سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در جهان است و در ایران هم با بالارفتن میانگین سنی افراد، خطر ابتلا به سکته‌ مغزی افزایش یافته ولی با توجه به تغییر سبک زندگی و ماشینی شدن آن، کاهش فعالیت بدنی، مصرف زیاد فست‌فودها، کاهش ساعات ورزش، کم شدن مصرف غذاهای طبیعی، سبزیجات و میوه‌ها و از طرفی گرایش جوانان به مصرف مواد مخدر، سن سکته مغزی در ایران خیلی پایین آمده است. روزانه بین 400 تا 500 مورد سکته مغزی در تهران اتفاق می‌افتد که ‌ در نوع خود برای پایتخت و شهروندان تهرانی شوک بزرگی محسوب می‌شود و می‌تواند بهانه‌ای باشد تا مردم با شناخت عوامل پرخطر و شرایط مستعد‌کننده این بیماری برای کاهش آن گام بردارند.

چه عواملی باعث سکته مغزی می‌شود؟

همیشه برای ابتلا به یک بیماری عوامل مختلفی دست به دست هم می‌دهند تا زمینه را برای بروز آن عارضه مساعد کنند. در سکته‌های مغزی معمولا دو گروه از عوامل در بالا بردن خطر مؤثرند؛ عوامل قابل تغییر و عوامل غیرقابل تغییر. سن، جنس و نژاد جزو عوامل غیرقابل تغییری هستند که به طور مستقیم در بالا بردن خطر سکته مغزی نقش دارند. هر چه سن افراد بالاتر باشد به مراتب خطر ابتلا به سکته مغزی هم بیشتر می‌شود. از طرف دیگر، همیشه مردان بیش از زنان در معرض ابتلا به سکته‌های مغزی هستند. همچنین بررسی‌ها نشان داده، سیاهپوستان در مقایسه با سایر نژادها بیشتر دچار سکته مغزی می‌شوند.

اما عوامل قابل تغییر از اهمیت زیادی برخوردار است، به طوری که مردم با رعایت بعضی فاکتورهای به ظاهر ساده می‌توانند سلامتشان را تضمین کنند. پرفشاری خون یا فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت یا قند خون بالا، کشیدن سیگار و چاقی می‌تواند خطر سکته‌ مغزی را تا حد قابل توجهی بالا ببرد. آنهایی که فشار خون سیستول‌ بالای 14 و فشار خون دیاستول 9 داشته باشند به دلیل بالا رفتن احتمال تصلب شرایین (گرفتگی عروق) گردن و تشکیل پلاک‌های خونی، خطر سکته‌ مغزی بیشتر تهدیدشان می‌کند.

از طرف دیگر، چربی خون بالا که از جمله علل قابل تغییر به شمار می‌رود، معمولا با داشتن رژیم‌های پرچرب، مصرف فست‌فودها و غذاهای حاوی تری‌گلیسیرید ایجاد می‌شود و در طولانی‌مدت باعث بالا رفتن چربی خون خواهد شد. همچنین علاوه بر افراد سیگاری که سیگاری‌های اکتیو یا فعال تلقی می‌شوند، سیگاری‌های غیراکتیو هم که فقط در معرض دود سیگار قرار دارند‌ در خطر هستند. فشار خون بالا یکی از عمده دلایل بروز سکته‌‌ مغزی است ولی پایین آمدن ناگهانی فشار خون هم می‌تواند خطرناک باشد و موقعیت بیمار را به خطر بیندازد، بنابراین نباید با استفاده از قرص‌های ضد‌فشار، فشار خون بیمار را به طور ناگهانی کاهش داده پس از انتقال بیمار به مراکز اورژانس، پزشکان براساس وضع بیمار دارو تجویز می‌کنند.

با توجه به این که انسداد جریان خون باعث سکته مغزی می‌شود، نشانه‌های این انسداد چیست؟

موقع انسداد جریان خون مغزی (نوع سکته ایسکمیک) بیمار دچار ضعف اندام یکطرفه‌ بدن می‌شود؛ اختلال حسی یکطرفه؛ گزگز یا مورمور شدن یکطرفه بدن، کاهش دید ناگهانی در یک یا هر دو چشم و سرگیجه و تعادل نداشتن همراه با دوبینی از جمله شایع‌ترین نشانه های سکته‌های ایسکمیک مغزی به شمار می‌رود. در این میان اختلال در تکلم بیمار از جمله مهم‌ترین نشانه‌هایی است که بیشتر به طور ناگهانی شروع می‌شود و فرد شل صحبت می‌کند. نشانه ها بسته به ‌این که کدام محدوده مغز دچار اختلال در خون‌رسانی شده باشد، متفاوت است و خود را در نقاط مختلف بدن نشان می‌دهد. وجود هر کدام از این نشانه‌ها که به صورت حاد شروع شده باشد و شخص به طور ناگهانی دچار آن شود، می‌تواند نشانه‌ بروز سکته مغزی باشد. اطرافیان بیمار در صورت مشاهده این علائم اگر او را کمتر از گذشت 3 ساعت به مرکز درمانی یا یک اورژانس مجهز منتقل کنند، شانس زنده ماندنش را بالا می‌برند.

در مرکز اورژانس مجهز، علاوه بر تجهیزات کامل سی‌تی‌‌اسکن، تصویربرداری و ام‌آر‌آی، متخصص مغز و اعصاب هم حضور دارد و بیمار را دقیق معاینه می‌کند. همچنین متخصص با تزریق داروی RTPA که داروی ضد لخته است، از پیشرفت سکته جلوگیری می‌کند. ترزیق این آمپول در ۳ ساعت اول سکته مغزی به ازای هر سه بیمار، جان یک بیمار را نجات می‌دهد و به ازای ۳ تا 5/4 ساعت از هر ۱۴ نفر جان یک نفر را نجات می‌دهد. استفاده از زمان طلایی و ارائه خدمات ویژه به بیماران دچار سکته مغزی بسیار بااهمیت است. اگر نشانه‌های سکته مغزی کمتر از گذشت 24 ساعت رفع شود، به آن TIA یا حمله موقت ایسکمی مغزی (سکته خفیف) می‌گویند که در آن علائم قابل برگشت‌ است، اما چنانچه نشانه‌های سکته بیشتر از 24 ساعت طول بکشد، فرد دچار سکته کامل مغزی شده و باید مراتب درمانی برای بیمار به دقت انجام شود. در سکته کامل مغزی فرد بعد از 24 ساعت هنوز نشانه‌های بیماری یا حداقل یکی از عوامل پرخطر ابتلا به سکته مغزی را دارد.

چگونه می‌توان مطمئن شد کسی سکته مغزی کرده است‌؟

گاهی تا رسیدن اورژانس مدتی طول می‌کشد، بنابراین اطرافیان بیمار می‌توانند با انجام آزمایش‌های ساده از بروز سکته مغزی در فرد مطمئن شوند. در واقع معاینات اولیه ‌ تشخیص را سریع‌تر می‌کند. یکی از این فاکتورها صورت بیمار است. به طوری که در مشاهده، صورت بیمار نباید کج باشد و همچنین افتادگی خطوط اطراف بینی و لب که نوعی حالت کج‌شدگی را نشان می‌دهد، می‌تواند یک علامت هشداردهنده تلقی شود. شل صحبت‌کردن بیمار و اختلال در تکلم و عدم تمرکز در بیان کلمات از دیگر علامت‌ها محسوب می‌شود.

اطرافیان بیمار می‌توانند قدرت دست‌های او را هم ارزیابی کنند به طوری که از او بخواهند دست‌ها را بالا نگه‌دارد. سستی و ناتوانی در نگه داشتن یکی از دست‌ها زنگ خطر محسوب می‌شود. توانایی راه رفتن هم آزمایش دیگری است که می‌تواند موثر باشد. به عبارتی، صورت، صحبت کردن، حرکات دست و پا به صورت دوطرفه و راه‌رفتن بیمار می‌تواند فاکتورهای تشخیصی اولیه برای سکته مغزی باشد.

با توجه به این‌که داروهای مبتلایان ‌سکته مغزی گران است، آیا راهی برای پیشگیری از بروز سکته وجود دارد؟

عوامل غیرقابل تغییر همان‌طور که از اسم‌شان پیداست، قابل تغییر نیستند ولی با ایجاد تغییراتی در عوامل قابل تغییر می‌توان تا حد زیادی مانع از بروز سکته‌های مغزی شد. کنترل فشار خون بالا، کنترل چربی خون بالا و استفاده از داروهای ضد چربی و مصرف‌نکردن غذاهای چرب و حاوی چربی‌های ترانس، کنترل وزن، عدم استعمال دخانیات و سیگار، ‌مصرف نکردن مشروبات الکلی، کنترل قند خون و مصرف آسپرین که از ایجاد لخته‌های خونی داخل قلب و مغز جلوگیری می‌کند، می‌تواند خطر بروز سکته‌‌ مغزی را تا حد زیادی پایین بیاورد. علاوه بر این، گاهی پزشکان با تشخیص منشاء سکته مغزی می‌توانند مانع از بروز آن شوند. به عنوان مثال، درمان مشکلات دریچه‌ای قلب و مشکلات لخته‌ای، درمان تنگی شریان‌های گردنی با عمل جراحی اگر از یک حد بالاتر باشد، کم کردن استرس و کنترل فعالیت‌های بدنی بعد از بازتوانی می‌تواند راهکارهای مفیدی برای پیشگیری از بروز سکته‌های مغزی باشد.

آیا داروهای این بیماران تحت پوشش بیمه است؟ جایی خواندم داروهای بیماران سکته مغزی تحت پوشش بیمه نیست.

از سال ۱۹۹۶ شیوه درمان سکته مغزی‌ در جهان تغییر کرده و این اقدام با تزریق آمپول RTPA پس از سکته مغزی به کمک بیماران آمده و وضع درمان آنها را بهتر کرده است، اما یکی از مهم‌ترین مشکلات بیماران سکته مغزی نبود خدمات بیمه‌ای در کشور است، به طوری که تهیه این آمپول برای هر فرد بیمار‌ هزینه بالایی را بر خانواده تحمیل خواهد کرد.

وجود طرح بیمه سلامت در کشور از زمان اجرا تاکنون توانسته تا حد بالایی نیاز بیماران را در این زمینه رفع کند و نسبت به خرید دارو کمک شایانی برای خانواده مبتلایان ‌‌سکته‌های مغزی بوده است، اما کافی نیست. داروهای اورژانسی که در بیمارستان‌های دولتی برای مبتلایان ‌سکته‌های مغزی مورد استفاده قرار می‌گیرد هم تحت پوشش بیمه هستند و علاوه بر این، بیماران می‌توانند داروهای ضد لخته و بخش زیادی از داروهای معمول را که برای این گروه از بیماران تجویز می‌شود با استفاده از طرح‌های بیمه‌ای کشور تهیه کنند، اما متاسفانه همه افراد تحت پوشش بیمه نیستند.

سکته مغزی چه عوارضی دارد؟ ممکن است دیگر نقاط حساس بدن مثل قلب هم دچار مشکل شود؟

بعد از آزمایش‌های مربوطه روی مغز و تصویربرداری، سی‌تی‌اسکن و ام‌آر‌آی، مراکز درمانی باید بررسی دقیقی روی قلب بیمار انجام دهند و پزشک احتمال تشکیل لخته خونی را داخل قلب بررسی کند. همچنین بررسی عروق گردنی و وجود پلاک‌های کنده شده و بررسی ریتم قلب که می‌تواند ایجاد لخته را در قلب نشان دهد، از اهمیت بالایی برخوردار است. مهم‌ترین مساله‌ای که بعد از سکته‌‌ مغزی، بیماران را با مشکل مواجه می‌کند عوارض ناشی از سکته است که به طور مستقیم زندگی فرد را تحت تأثیر قرار می‌دهد. ضعف یکطرفه بدن و به اصطلاح لمس شدن یک سمت بدن، عدم تعادل فرد موقع نشستن یا راه رفتن، اختلال دید و ناتوانی به طوری که از یک فرد فعال به فردی غیرفعال و بی‌تحرک تبدیل می‌شود از جمله عوارض سکته‌های مغزی است. عوارض ایجاد شده به دنبال سکته‌ مغزی هم در زنان و مردان مشابه است و فقط بر‌‌حسب شدت محدوده سکته، افراد علائم خفیف یا شدیدی از خود نشان می‌دهند.

بعد از بروز سکته مغزی مهم‌ترین راهکار بازتوانی است. در این مورد هم توضیح می‌دهید؟

افرادی که دچار سکته‌ مغزی می‌شوند حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد دچار فلج و از کارافتادگی می‌شوند که نیازمند ارائه درمان‌های خاص از‌جمله خدمات توانبخشی برای ادامه زندگی هستند. بعد از سکته مغزی، درمان‌ ‌ و انجام مراحل بازتوانی برای فرد می‌تواند او را هر چه زودتر به زندگی و اجتماع بازگرداند. معمولا بعد از مرحله حاد بیماری که فرد از علائم شدید سکته رنج می‌برد، مراحل بازتوانی شامل فیزیوتراپی، کاردرمانی و گفتاردرمانی شروع می‌شود. میزان بازتوانی‌ نسبت به سن فرد بیمار، وسعت و شدت سکته متفاوت است، به طوری که بعضی از بیماران ممکن است به دلیل کم بودن وسعت و شدت سکته مغزی، در عرض چند ماه بهتر شوند و توانایی جسمی قبل را به‌دست آورند ولی بعضی‌ها با توجه به‌شدت بالای سکته‌ای که پشت سرگذاشته‌اند، ممکن است حتی تا سال‌ها به جلسات بازتوانی نیاز داشته باشند. بهترین زمان برای بهبود علائم حرکتی مبتلایان سکته مغزی زیر 6 ماه، بهبود اختلال بلع حدود 8 هفته، بهبود ضعف اندام یک‌طرف هم در بهترین زمان حدود 6 ماه است که بعد از آن روند بهبود کندتر پیش می‌رود. بعضی از بیماران بعد از 10 جلسه فیزیوتراپی خوب می‌شوند، ولی عده دیگری به مدت طولانی‌تری نیاز دارند. در این بین، بروز اختلالات شناختی، درگیری‌های اعصاب محیطی (ضعف اندام‌ها)، ابتلا به دیابت و انگیزه و خواست بیمار برای بهبود‌ نقش تأثیرگذاری برروند درمان بیماران دارد.

ندا اظهری / سیب (ضمیمه سه شنبه روزنامه جام جم) 

سه شنبه 23/6/1395 - 16:1
سلامت و بهداشت جامعه

کمبود منیزیم موجب بروز اختلالات عصبی، کمردرد، حملات میگرنی، ضعف عضلانی، کاهش اشتها، حالت تهوع، بی خوابی و نامنظم شدن ضربان قلب می‌شود.

 

 

 

 

منیزیم یکی از ضروری‌ترین املاح است که به جذب کلسیم کمک کرده و نقش مهمی در حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها دارد، موجب استحکام استخوان‌ها می‌شود، برای تسکین اعصاب، سلامت قلب، عضله و کلیه مفید است و با استرس مقابله می‌کند.

موجب انرژی زایی در بدن می‌شود؛ توقف حمله حاد آسم را به همراه دارد، مانع از تشکیل سنگ کلیه می‌شود.

طبق یک مطالعه در زنانی با حداقل میزان منیزیم پلاسماتیک، خطر سکته مغزی بیش از ۵۰ درصد افزایش یافته است؛ برخی مطالعات نشان می‌دهند ارتباط معکوسی بین منیزیم پلاسماتیک و عوامل خطر سکته مغزی مانند فشارخون بالا و دیابت وجود دارد؛ طبق گفته محققان این مطالعه، زنان با سطح منیزیم پایین‌تر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی حاد هستند.

وقتی سکته مغزی رخ می دهد که جریان خون به مغز قطع شده باشد؛ در سکته مغزی ایسکمیک خون یا چربی لخته شده، موجب انسداد رگ و قطع جریان خون در مغز می‌شود و انسداد شریان می‌تواند داخل یا اطراف مغز رخ دهد؛ در فرانسه سومین علت مرگ سکته مغزی است و هر سال حدود ۱۳۰ هزار نفر در اثر سکته مغزی می‌میرند.

محققان این مطالعه خون ۴۵۹ نفر شرکت کننده که مبتلا به سکته مغزی ایسکمیک و کمبود منیزیم بودند را مورد آزمایش قرار دادند، نیمی دیگر گروه کنترل بودند. طبق نتایج این مطالعه زنان با غلظت منیزیم پلاسمیک کمتر از ۰.۸۲ میلی مول ۵۷ درصد بیشتر در معرض خطر سکته مغزی بودند و افرادی که غلظت منیزیم بیشتر از ۰.۸۲ میلی مول داشتند کمتر در معرض خطر سکته مغزی بودند.

این مطالعات همچنین نشان دادند منیزیم اثر مفیدی بر روی مقاومت به انسولین، متابولیسم گلوکز و خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ دارد.

البته کمبود منیزیم یکی از دلایل سکته مغزی است؛ سکته مغزی دلایل متفاوتی دارد مانند سن، سابقه خانوادگی، فشار خون، سیگار، چاقی، اعتیاد، تنگی شریان‌ها، بیماری‌های قلبی.

آجیل مانند (بادام، بادام زمینی، پسته، گردوی سیاه، پنیرسویا)، غلات، گندم، آرد سویا از منابع خوب حاوی منیزیم هستند. 

سه شنبه 23/6/1395 - 15:59
سلامت و بهداشت جامعه

سکته مغزی سومین علت مرگ در بین زنان است، اما بسیاری از خانم‌ها از علائم و نشانه‌های هشداردهنده‌ای که مختص زنان است آگاهی ندارند.

 

 

 

محققان دانشگاه ایالتی اوهایو اعلام کردند که از بین ۱۰۰۰ زن مورد بررسی در تحقیقی تازه، تنها یک نفر از هر ۱۰ نفر می‌دانست که سکسکه کردن همراه با درد غیرمعمول در ناحیه سینه می‌تواند از علائم اولیه سکته مغزی در زنان باشد؛ البته به گفته محققان مذکور، علل یکسانی نیز علاوه بر این نشانه‌های خاص، هم در مردان و هم در زنان مانند سیگار کشیدن، کاهش فعالیت‌های بدنی و بالا بودن فشار خون می‌تواند موجب افزایش ریسک سکته مغزی شوند؛ اما تنها حدود ۱۱ درصد از زنانی که از آن‌ها سئوال شده بود، از پیش می‌دانستند که عواملی مانند بارداری، بیماری لوپوس، سردردهای میگرنی، قرص‌های ضد بارداری و درمان‌های جایگزین هورمونی می‌توانند احتمال بروز سکته مغزی را در آنان افزایش دهند.

 

 

  

دیگر علائمی که در زنان می‌تواند نشانه سکته مغزی باشد سرگیجه، سردرد و احساس گزگز در همه بدن است که در یک طرف بدن شدید‌تر احساس می‌شود. همراهی سکسکه و درد قفسه سینه هم در زنان از علائم سکته مغزی است که گاهی به اشتباه نشانه‌ای از سکته قلبی یا سوءهاضمه در نظر گرفته می‌شود.
بارداری بخصوص در ماه‌های آخر و حتی بعد از زایمان هم می‌تواند خطر بروز سکته مغزی در زنان را افزایش دهد.

به گفته دکتر «دایانا گرین چادوس»، سرپرست تیم تحقیق، تشخیص زودرس علائم سکته مغزی بسیار مهم است چون در این صورت می‌توان با تجویز دارو از گسترش بیشتر آن و صدمه به بافت مغز جلوگیری کرد. بسیاری از زنان فکر می‌کنند سکته مغزی بیماری مخصوص مردان بوده و در زنان ایجاد نمی‌شود ولی این فکر نادرست است و آموزش علائم بروز سکته مغزی به زنان از اهمیت بالایی برخوردار است.

سه شنبه 23/6/1395 - 15:57
سلامت و بهداشت جامعه

احتمالا برای شما هم پیش آمده که از سکسکه کلافه شده و انواع و اقسام روش‌ها را برای خلاصی از آن امتحان کرده‌اید. آیا تا به حال از خودتان پرسیده اید که اصلا چرا سکسکه می‌کنیم؟ بد نیست بدانید سکسکه یک رفلاکس طبیعی و انقباض غیر ارادی و متناوب دیافراگم و بین دنده‌ای است که به دم ناگهانی منجر می‌شود و به علت بسته‌شدن حنجره نیمه‌تمام می‌ماند و آن صدای خاص را به وجود می‌آورد. چرا سکسکه می‌کنیم؟ چه رابطه‌ای بین انواع بیماری‌ها و سکسکه وجود دارد و چطور درمان می‌شود؟

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین ، معمولا سکسکه‌ها خود به خود قطع می‌شوند، البته گاهی هم 3 تا 60 بار در دقیقه اتفاق می‌افتند و برای قطع آن فقط باید صبور باشید، اما ممکن است تا 48 ساعت یا بیشتر از یک ماه طول بکشند که در این شرایط باید به پزشک مراجعه کنید. دکتر ناصر ابراهیمی دریانی، فوق‌تخصص گوارش و کبد و استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با جام‌جم می‌گوید: از نظر تقسیم‌بندی بیماری‌های دستگاه گوارش شامل رفلاکس اسید معده، فتق دیافراگم، ورم معده، زخم‌اثنی عشر، تورم لوزالمعده، آبسه داخل شکم، بیماری سرطان معده و لوزالمعده باعث ایجاد سکسکه می‌شوند.‌ گاهی نیز التهاب کبد مانند هپاتیت یا وارد شدن هوا همراه با بلع می‌تواند سکسکه را تشدید کند.

چرا سکسکه می‌کنیم؟

به گفته دکتر دریانی اگر سکسکه رفلاکس طبیعی بدن و ناشی از پرخوری، بدخوری، بلع هوا هنگام غذا خوردن یا یک مشکل گوارشی ساده مثل نفخ نباشد، ممکن است علامت مشخصی از ابتلا به یک بیماری مهم باشد که از جمله آنها می‌توان به برخی بیماری‌های دستگاه گوارش شامل آبسه داخل شکم، زخم اثنی‌عشر، تورم یا سرطان لوزالمعده، ورم یا سرطان معده، مشکلات دیافراگمی مثل فتق، رفلاکس یا همان ترش کردن و مشکلات مری اشاره کرد.

همیشه پای سیستم گوارشی در میان نیست

دکتر دریانی با بیان این که برخلاف باور عموم همه سکسکه‌ها به دلیل مشکلات گوارشی اتفاق نمی‌افتد، ادامه می‌دهد: گاهی مشکلات داخلی گوش، عفونت‌های مغز و اعصاب، مننژیت، ام‌اس، ابتلا به هپاتیت و التهاب کبد باعث ایجاد سکسکه می‌شوند یا مشکل را تشدید می‌کنند؛ تشدید به این معنا که سکسکه قطع نمی‌شود و تعداد آن هم مثل سابق کم نیست. حتی سکسکه می‌تواند عوارض ناشی از لوله‌گذاری تنفسی، کمبود کلسیم در بدن، کم‌کاری یا پرکاری تیروئید، بزرگ شدن غدد لنفاوی، دیابت، مشکلات قلبی عروقی، مشکلات کلیوی، مصرف برخی داروها بویژه آرام‌بخش‌ها، عفونت یا سرطان ریه و آسم باشد.

گروه‌بندی سکسکه‌ها

شاید برایتان جالب باشد بدانید سکسکه‌ها هم تقسیم‌بندی مشخصی دارند. آنهایی که در کمتر از دو روز برطرف می‌شوند، سکسکه‌های موقت هستند، آنهایی که بیشتر از دو روز طول می‌کشند، سکسکه‌های مداوم نامیده می‌شوند و آنهایی که بیشتر از یک ماه طول می‌کشند در گروه سکسکه‌های مقاوم قرار می‌گیرند. سکسکه سن خاصی ندارد و از دوران جنینی تا سالمندی اتفاق می‌افتد. براساس بررسی محققان دانشگاه آکسفورد، خانم‌ها 2درصد بیشتر از آقایان سکسکه (از نوع موقت) می‌کنند که دلیل بیش از 90درصدشان هم مربوط به استرس و تنش‌ است، اما بنا به دلایلی نامشخص، آقایان در مقایسه با خانم‌ها بیشتر دچار سکسکه مداوم و مقاوم می‌شوند. همچنین در بزرگسالان سکسکه مقاوم شایع‌تر است، در حالی که سکسکه بچه‌ها معمولا بیشتر از یک دقیقه طول نمی‌کشد.

استرس و سکسکه

شاید تعجب کنید، اما یکی از دلایل مهم سکسکه، استرس است. متخصصان براین باورند که وقتی در شرایط استرس‌زا قرار می‌گیرید و مضطرب می‌شوید، دو عصب مهم بدن به نام عصب فرنیک و عصب واگ تحریک می‌شوند و شما را وادار به سکسکه می‌کنند. در بعضی فیلم‌های ترسناک مطرح دنیا هم این سوژه مورد استفاده قرار گرفته و سکسکه یکی از شخصیت‌ها در یکی از صحنه‌های ترسناک، باعث لو رفتن محل اختفای او شده و مرگش را رقم زده است. اگر جزو افرادی هستید که در شرایط استرس‌زا سکسکه می‌کنید نگران نباشید چون آدامس جویدن، نوشیدن یک لیوان آب، نفس عمیق کشیدن و تلقین‌های ذهنی برای رسیدن به آرامش کمک می‌کند تا سکسکه سراغ‌تان نیاید یا خیلی زود و در عرض چند ثانیه قطع شود.

کی به پزشک مراجعه کنیم ؟

به گفته دکتر دریانی در شرایطی که سکسکه بعد از دو تا سه روز به خودی‌خود درمان نمی‌شود و فرد مدت‌ها با این مشکل دست و پنجه نرم می‌کند و روند طبیعی زندگی‌اش مختل می‌شود، باید به پزشک مراجعه کند و با انجام معاینات مختلف مثل آندوسکوپی، ام‌آر‌آی و سی‌تی اسکن، علت اصلی سکسکه‌های مداوم و مقاوم مشخص و درمان مناسب برای بیمار تجویز شود. در صورتی که زیاد سکسکه می‌کنید، این موضوع را جدی بگیرید و با یک پزشک مشورت کنید. در این میان نباید فراموش کنیم همه افراد در طول عمر خود سکسکه‌های کوتاه‌مدت را تجربه می‌کنند و به کمک روش‌های ساده‌ای می‌توان از شر آن خلاص شد، اما گاهی در درمان سکسکه داروهایی مثل لارگارتین، هالوپریدول و باکلوفن تجویز می‌شود. اگر سکسکه با این روش‌ها درمان نشود، در موارد بسیار محدود، عصب فرنیک را بی‌حس می‌کنیم تا سکسکه قطع شود.

توصیه‌های طلایی برای درمان سکسکه

همان‌طور که اشاره شد، همه ما در طول زندگی دچار سکسکه می‌شویم که بیشترشان هم از نوع کوتاه‌مدت هستند. پس دو راه بیشتر نداریم؛ یا منتظر بمانیم تا سکسکه خود به خود قطع شود یا به گفته دکتر دریانی، سراغ روش‌هایی برویم که در درمان سکسکه موثرند. این راهکارها عبارتند از: حبس کردن نفس، نفس کشیدن داخل کیسه نایلونی، نگه‌داشتن یخ در دهان، خوردن یک خوراکی سفت مثل یک تکه نان، میوه یا مغزها (پسته، بادام، فندق و...)، فشار آوردن روی زبان، جویدن یک برش لیمو ترش، چشیدن سس فلفل تند، جویدن یک قاشق پودر شکلات یا کافی‌میکس، بو کردن و چشیدن سرکه، جویدن یک‌پنجم قاشق چایخوری شکر و در نهایت قورت‌دادن آب دهان دو بار پشت سر هم و بدون وقفه.

طب سنتی و درمان سکسکه

نسخه 1: رازیانه و تخم شوید را به نسبت مساوی با هم مخلوط کنید و یک قاشق مرباخوری از آن را داخل یک فنجان آبجوش بریزید و بعد از 10 دقیقه بنوشید.

نسخه 2: تخم شوید، پونه و آویشن را به نسبت مساوی با هم مخلوط کنید و یک قاشق مرباخوری از آن را داخل یک فنجان آب در حال جوش بریزید. بعد از یک دقیقه معجون شما آماده نوشیدن است تا سکسکه‌تان را از بین ببرد.

نسخه 3: یک قاشق غذاخوری عسل را داخل یک فنجان آب ولرم حل کنید و بنوشید. 

سه شنبه 23/6/1395 - 15:55
سلامت و بهداشت جامعه

محققان کشور با استفاده از بره موم، خمیردندان با قابلیت ضد پلاک عرضه کردند که در تست‌های انجام شده اثرات درمانی آفت دهانی آن به اثبات رسیده است.

 

 

 

به گزارش جام جم آنلاین به نقل از ایسنا فرشاد اکبرنژاد از محققان طرح با تاکید بر این‌که این خمیردندان با استفاده پروپولیس (propolis) یا بره موم تولید شده است، گفت: بره موم ماده‌ای شبیه موم و از تولیدات کمتر شناخته شده زنبور عسل است که قوی‌ترین سد دفاعی زنبور در برابر عوامل عفونی و مهاجم به کندو است.

 

 

وی ادامه داد: در ابتدای این تحقیقات از این ماده محلولی برای درمان زخم‌ها و آفت دهانی تولید کردیم و در ادامه این مطالعات متوجه خواص ضد پلاک دندان بره موم شدیم؛ بر این اساس اقدام به تولید خمیردندان از این ماده کردیم.

این محقق یادآور شد: تست‌های مربوط به این خمیردندان در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد، ضمن آن که یک پایان‌نامه با این موضوع در این دانشگاه اجرایی شده است و در تست‌های بالینی انجام شده خواص درمانی آفت دهانی این خمیردندان اثبات شد.

وی به خواص خمیردندان تولید شده با استفاده از پروپولیس اشاره و اظهار کرد: خمیردندان تولید شده دارای خواص ضد باکتریایی، ترمیم کنندگی و موثر برای لثه‌های حساس است؛ ضمن آن که خواص درمانی برای آفت‌های دهانی دارد.

اکبرنژاد پایه این خمیردندان را ماده بره موم ذکر کرد و ادامه داد: علاوه بر آن از شیرین بیان، اکالیپتوس و برخی از ترکیبات گیاهی استفاده شده است.

وی با بیان این‌که خمیردندان‌ها را نمی‌توان بر پایه بره موم خالص تولید کرد، گفت: در هر سال زنبور عسل تنها 250 گرم بره موم تولید می‌کند، از این رو در این مطالعات بیشتر از شیره گیاهان دارویی استفاده کرده‌ایم.

به گفته وی، این محصول به تولید صنعتی رسیده و وارد بازار شده است.

این محقق تولید اسپری دهان از پروپولیس خالص را از دیگر دستاوردهای این مطالعات نام برد و یادآور شد: این اسپری با استفاده از بره موم خالص و بر پایه آب تولیده شده است.

وی با بیان این‌که اسپری‌های دهانی و دهان شویه‌های موجود در بازار بر پایه الکل و کلرهگزیدین است، گفت: این دهان شویه‌ها طعم بدی دارند، ولی اسپری تولید شده در این زمینه طعم 9 گرم نمک در آب را دارد و به دلیل استفاده از عصاره درخت بید، ترش مزه است.

به گفته وی، این اسپری به تولید نیمه‌صنعتی رسیده است و برای مبتلایان به آفت دهانی تجویز می‌شود.

این محقق در ادامه با اشاره به مشکلات تامین ماده اولیه خمیردندان تولید شده خاطرنشان کرد: در ابتدای این تحقیقات، بره موم مورد نیاز از زنبورداران اصفهانی خریداری می‌شد، در حالی که تا قبل از آن این ماده به دور ریخته می‌شد و در حال حاضر قیمت این ماده 6 برابر شده است.

اکبرنژاد دلیل این افزایش قیمت را خریداری این ماده توسط شرکت‌های خارجی دانست و یادآور شد: در سال‌های اخیر شرکت‌های چینی و ترکیه‌ای به طور ناهنجاری به دنبال خرید بره موم از زنبورداران ایرانی هستند و درمقابل، آن‌ها ژل رویال مصنوعی بی‌کیفیت را به عنوان بره موم به کشور وارد کرده‌اند. 

سه شنبه 23/6/1395 - 15:53
سلامت و بهداشت جامعه

هیچ رژیم متعادلی توصیه نمی‌کند شیرینی‌ به‌طور صددرصد حذف شود. حتی طبق توصیه‌های جهانی علم تغذیه، حداکثر 7 تا نهایتا 10 درصد کل کالری مورد نیاز هر فرد (با توجه به سن و جنس) می‌تواند از طریق قندهای ساده یا شیرینی‌ها تامین شود.

 

 

 

 

به گزارش جام جم ، البته برای انتخاب شیرینی‌ باز هم اولویت با میوه‌های شیرین مثل انجیر، خرما، کشمش، توت و موز است؛ یعنی بهتر است بعد از صرف ناهار به جای مصرف یک تکه کرم‌کارامل، یکی دو دانه خرما میل کنید، اما می‌توان از شیرینی‌های دیگر هم با احتساب 7 تا نهایتا 10درصد کل کالری مورد نیاز روزانه مصرف کرد.

یک نکته کلی در مصرف کل شیرینی‌ها (طبیعی و مصنوعی) وجود دارد که بسیار هم بر آن تاکید شده؛ این که هیچ‌وقت هنگام گرسنگی بخصوص گرسنگی طولانی‌مدت، از شیرینی‌ها به عنوان اولین انتخاب وعده اصلی و میان‌وعده‌تان استفاده نکنید.

مثلا وقتی می‌خواهید میان‌وعده میل کنید، اول یک سیب یا پرتقال و بعد یکی دو عدد خرما، کشمش یا توت بخورید. 

سه شنبه 23/6/1395 - 15:42
سلامت و بهداشت جامعه

به گفته یک متخصص طب سنتی، پیش از مصرف و هنگام شست‌وشوی توت فرنگی لازم است کلاهک سبز این میوه جدا شود، چون زیر این کلاهک منبع اصلی آلودگی‌ها پنهان شده‌اند.

 

 

به گزارش جام جم سرا ، سید مهدی میرغضنفری پزشک و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی ارتش گفت: در طب سنتی اشاره چندانی به توت فرنگی نشده اما با توجه به خصوصیات این میوه که طبع سرد و تری دارد، مصرف زیاد آن برای سرد مزاجان مناسب نیست.

وی افزود: هرچه این میوه کال و ترش‌تر باشد طبع آن رو به خشکی می‌رود و کمی قابض و یبوست‌زا می شود. بنابراین افرادی که مبتلا به آلرژی هستند باید در مصرف توت فرنگی احتیاط کنند.

این متخصص فیزیولوژی با اشاره به این‌که هر چه توت فرنگی رسیده تر و شیرین تر باشد، سردی آن کمتر و خاصیت لینت‌دهندگی آن بیشتر می‌شود گفت: چنین وضعیتی برای افرادی که دچار یبوست هستند موثر است.

دکتر میرغضنفری ضمن اشاره به اینکه مصرف توت فرنگی برای گرم مزاجان مناسب است به سردمزاجان توصیه کرد این میوه را همراه با مصلح آن بخورند. مصلح توت فرنگی، عسل و گرمی جات است.

به گفته وی مصرف زیاد توت فرنگی برای سرد مزاجان مناسب نیست اما خوردن شربت و مربای آن برای افرادی با این مزاج مشکلی ایجاد نمی‌کند. شربت و مربای توت فرنگی متعادل تر بوده و در آن، سردی میوه کاهش یافته و از این رو مصرف آن برای سردمزاجان مشکلی ایجاد نمی‌کند.

او گفت: توت فرنگی های ریز و مزرعه ای از انواع درشت و گلخانه ای آن مناسب‌ترند و لازم است هنگام شست‌وشوی این میوه حتما کلاهک سبز توت فرنگی را جدا کنید، چون زیر این کلاهک منبع اصلی آلودگی های پنهان است.

منبع:سلامت نیوز 

سه شنبه 23/6/1395 - 15:32
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته