• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 6580
تعداد نظرات : 457
زمان آخرین مطلب : 3467روز قبل
تغذیه و تناسب اندام
تغذیه سالم یكی از روش‌های موثر برای حفظ سلامت و رسیدن به حداكثر رشد در كودكان است كه نه تنها بر روی رشد جسمی، بلكه در مورد افزایش یادگیری و رشد فكری كودكان هم نقش بسزایی را ایفاء می‌كند.

كارشناسان معتقدند تغذیه‌ای سالم است كه در آن موارد موردنیاز بدن مانند پروتئین، كربوهیدارت، چربی، ویتامین‌ها و موادمعدنی برای رشد كودك فراهم شود.

بررسی‌های انجام شده در كشور نشان می‌دهد كه سوء‌تغذیه افراد به دلیل ناآگاهی خانواده‌ها از نحوه تغذیه مناسب، بسیار گسترش یافته است براساس این بررسی‌ها، یكی از مشكلات تغذیه‌ای كشور ما كم‌خونی یا فقر آهن است كه از شایع‌ترین كمبودهای تغذیه‌ای در میان كودكان در سنین پیش‌دبستانی و نوجوانان محسوب می‌شود و به عوارض گوناگونی مانند رشد ناكافی، تغییرات رفتاری، افت تحصیلی و ابتلا به عفونت‌ها می‌انجامد. از مشكلات دیگر تغذیه‌ای دانش‌آموزان می‌توان به كم‌وزنی، اضافه‌وزن، كوتاهی قد، كمبود ریزمغذی ها و آغاز پوسیدگی دندان‌ها اشاره كرد و این در حالی است كه با آموزش تغذیه سالم می‌توان این كمبودها را برطرف ساخت.

صبحانه فراموش نشود

بابك ندوشن ـ‌ متخصص تغذیه در مورد ارتباط تغذیه و یادگیری به گزارشگر روزنامه اطلاعات می‌گوید: سال‌هایی كه كودك در مدارس ابتدایی می‌گذراند، از نظر تغذیه‌ای دوره مهمی است، زیرا رشد كودك در این سنین ادامه دارد. اگرچه سرعت رشد آنان كمتر از سال‌های اولیه زندگی است، ولی باید توجه داشت كه هر مرحله از رشد متكی بر روند مرحله قبل است و مرحله بعد را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در اصل دانش‌آموزان به 3 وعده غذای اصلی و دو میان وعده در طول روز نیاز دارند و باید از تمامی گروه‌های غذایی شامل شیر، لبنیات، گوشت، حبوبات، سبزی‌ها و میوه‌ها و گروه نان و غلات مصرف كنند و به تعادل و تنوع غذایی در این سنین توجه شود. از طرفی به دلیل كمبود منابع مالی در كشورهای در حال توسعه، توصیه می‌شود كه غذای نیمروز مدرسه حداقل یك ـ سوم كالری و یك ـ دوم پروتئین مورد نیاز كودك را داشته باشد.

میان وعده‌های مناسب و مغذی نیز بسیار اهمیت دارد، زیرا در ساعات آخر مدرسه كودكان ممكن است گرسنه شوند و این گرسنگی نشستن سركلاس را برای‌ آنان غیرقابل تحمل ‌كند. وعده غذایی صبحانه نقش موثری در سلامت جسمی و فكری دانش‌آموزان دارد. به دنبال ناشتا بودن در طول شب اگر دانش‌آموز صبحانه نخورد، به دلیل پایین افتادن قند خون، توانایی لازم برای یادگیری در مدرسه را نخواهند داشت.

هر وعده صبحانه باید حاوی یك لیوان شیر یا 30 گرم پنیر یا یك عدد تخم‌مرغ به همراه یك لقمه نان باشد دانش‌آموزانی كه صبحانه كافی نمی‌خورند، كم‌دقت، خسته و بی‌حوصله اند و نمی‌توانند كمبود انرژی، ویتامین و املاح معدنی را با خوردن وعده‌های دیگر جبران كنند.

بنابراین مادران باید وظیفه خود بدانند كه هر روز صبح، صبحانه كودك خود را قبل از این كه به مدرسه برود، آماده كنند. غذاهای حاوی پروتئین میزان یادگیری را افزایش می‌دهند و همچنین ابزار لازم برای ارتباط میان سلول‌های مغز را فراهم می‌كنند.

از سوی دیگر، كربوهیدرات‌ها انرژی‌بخش هستند، اما اگر به مقدار زیاد و بدون پروتئین كافی مصرف شوند، موجب خواب‌آلودگی می‌شوند. كمبود اسیدهای چرب ضروری، موجب آلرژی و مشكلات یادگیری شامل كم‌توجهی و اختلالات بیش‌فعالی می‌شود.

مواد مورد نیاز بدن

ندوشن، در مورد غذاهای طبیعی می‌افزاید: امروز به طور معمول 2800 افزودنی به غذاهای آماده اضافه می‌شود. تحقیقات انجام شده نشان داده است كه تقریبا نصف كالری مصرفی روزانه كودكان از چربی و قنداضافی تامین می‌شود و نه از انواع طبیعی آن، غذاهای طبیعی و خانگی برای هر سنی خوب است، اما برای بچه‌های در حال رشد بسیار اهمیت دارد.

بررسی‌ها نشان می‌دهد كه قند در مغز استرس ایجاد می‌كند. برای مثال نیم ساعت پس از خوردن یك ماده قندی، گلوكز خون بالا می‌رود و اگرچه ماهیچه‌ها و دیگر بافت‌های چربی آن را برای استفاده بعدی ذخیره می‌كنند، بافت مغز نمی‌تواند این كار را انجام دهد. سه ساعت پس از خوردن موادقندی، گلوكز خون پایین می‌آید و شروع به آزاد كردن هورمون‌های استرس‌زا می‌كند.

كودكانی كه دچار اختلال كم‌توجهی و اختلال بیش‌فعالی هستند، كمتر قادرند با تاثیرات غذاهای شیرین مقابله كنند و بنابراین فعالیت‌های فیزیكی‌شان افزایش می‌یابد كه این فعالیت‌ها بر اثر پایین آمدن گلوكز خون و تلاش برای به كار انداختن مغز است.

این متخصص تغذیه در مورد مصرف پروتئین هم یادآوری می‌كند: كودكان پایه ابتدایی (7 تا 11 سال) به پنج وعده پروتئین در روز نیاز دارند كه باید در صبحانه و ناهار مصرف شود. منابع غذایی پروتئین شامل گوشت مرغ، تخم‌مرغ، ماهی و حبوبات می‌شود. رژیم‌های غذایی گیاهان برای بچه‌ها توصیه نمی‌شود، زیرا توازن پروتئین در بدن بدون خوردن گوشت مشكل است. همچنین این چربی‌ها به خصوص چربی ماهی‌هایی كه در آب‌های سرد زندگی می‌كنند، مانند ماهی آزاد، به سرعت به سلول‌های مغز و دیگر اعضای بدن می‌رسند.

ندوشن، در مورد مصرف كربوهیدرات‌ها اظهار می‌دارد: كودكان پایه ابتدایی روزانه به 7 وعده كربوهیدرات و هر وعده به نصف فنجان حبوبات، پاستا یا برنج یا یك برش نان گندم به علاوه 5 وعده میوه و سبزی‌ها (هر وعده نصف فنجان میوه ریز شده و رنگارنگ) نیاز دارند. تركیبات كربوهیدرات‌ها (گندم، حبوبات، پاستا و سبزی‌ها) با غذای حاوی پروتئین،‌موجب تغذیه متعادل‌تر می‌شود و كودك را هوشیارتر می‌كند.

زمانی كه كودكان مدرسه رفتن را آغاز می‌كنند، بیش از 50 درصد كالری مصرفی آنان، صرف مدرسه رفتن می‌شود، برخلاف دیگر اعضای بدن، مغز 24 ساعته شبانه‌روز كار می‌كند و گلوگز، قند ساده‌ای كه هنگام هضم كربوهیدرات‌ها به وجود می‌آید، تنها سوختی است كه مغز برای فعالیت نیاز دارد، در حالی كه سلول‌های دیگر بدن پروتئین و چربی‌ها را به گلوگز تبدیل می‌كنند، اما سلول‌های مغز نمی‌توانند این كار را انجام دهند.

وی با اشاره به نقش چربی‌ها در تغذیه دانش‌آموزان می‌افزاید: كودكان پایه ابتدایی به 5 وعده چربی در روز نیاز دارند كه معادل یك قاشق چای‌خوری روغن یا سس مایونز و یك قاشق چای‌خوری كره بادام‌زمینی است. با این كه شاید همه ما از خوردن چربی واهمه داشته باشیم، باید انواع خوب آن را برای یادگیری مورد استفاده قرار دهیم كه دو ـ سوم آن باید از چربی‌هایی مانند روغن كانولا، برزك، زیتون، گل كاجیره، سویا یا گردو باشد و بیش از یك سوم آن را نیز چربی‌های اشباع شده مانند كره تشكیل دهد.

كمبود اسیدهای چرب ضروری می‌تواند موجب بیماری‌هایی مانند آسم، اگزما و همچنین بیش‌فعالی شود، اما این عوارض را می‌توان با مصرف مكمل‌های روغن ماهی كنترل كرد.



رابطه هوش و تغذیه

این متخصص تغذیه در مورد رابطه تغذیه و هوش كودكان اظهار می‌دارد: هوش و استعداد در رابطه مستقیم با تغذیه فرد است. در كودكان كم‌وزن به علت تامین نكردن حداقل نیازهای انرژی‌ روزانه كودك، اولین شاخص در كاهش وزن و كاهش رشد خودنمایی می‌كند. این بدان معنا است كه سطح سلولی بدن به دلیل دریافت نكردن موادغذایی، نتوانسته است به رشد و تكثیر خود ادامه دهد. تغذیه صحیح نه تنها سبب رشد جسمی و روانی دانش‌آموزان می‌شود، بلكه افزایش بهره هوشی آنان را نیز به همراه می‌آورد. كودكی كه از نظر بدنی ضعیف باشد، از نظر ذهنی هم ضعیف خواهد بود و نمی‌توان انتظار داشت كه از مدرسه به طور كامل بهره‌مند شود.

بررسی‌ها نشان داده است كه در كشورهای درحال توسعه مانند هند، بیماری‌های تغذیه‌ای و به خصوص آن گروه كه با كمبود ویتامین‌های A و C، ویتامین ریبوفلاوین، كلسیم و آهن مرتبط است، شیوع بسیاری دارد.



میان وعده‌های مدرسه

ندوشن، در مورد میان وعده‌های غذایی در مدرسه می‌افزاید: دانش‌آموزان در میانه روز به اندازه وعده‌های اصلی گرسنه نیستند، بنابراین دقت به اینكه چه مواردی را برای میان وعده انتخاب می‌كنند، دارای اهمیت است. زیر ا قند خون تامین كننده نیاز مغز برای فعالیت است و تامین و تنظیم قند خون با كبد است و كودكان به علت كوچك بودن كبد، ذخیره كافی برای تامین قند خون ندارند. پس علاوه بر مصرف صبحانه، مصرف میان وعده از ضروریات تغذیه كودك جهت تامین كارآیی و جلوگیری از حواس‌پرتی در كلاس درس است. الگوهای پیشنهادی برای میان وعده سالم در كیف دانش‌آموزان عبارتند از میوه‌های خشك شامل انجیر خشك، توت خشك، برگه زردآلو و هلو و انواع مغزها شامل بادام، پسته، گردو و فندق.

انواع میوه‌ها نظیر سیب، پرتقال، نارنگی، هلو، زردآلو، انگور و انواع سبزیها مانند هویج، كاهو و خیار.

انواع ساندویچ‌ها مانند نان و پنیر و گردو، ساندویچ تخم‌مرغ و نان و كره و مربا.



خوراكی‌های مجاز بوفه مدارس

تمامی اقلام توصیه شده برای عرضه در بوفه مدارس باید در بسته‌های بهداشتی و مورد تایید وزارت بهداشت و درمان در شرایط بهداشتی ارائه شود. مواد غذایی یاد شده از این قرار است: تنقلات شامل پسته، بادام، فندق، كشمش، گندم

بو داده، توت خشك، نخودچی، انجیر خشك و سویای بوداده.

ـ انواع كیك، كلوچه و بیسكویت‌های ساده و بدون كرم.

ـ انواع ساندویچ‌ها مانند پنیر و نان و به صورت بسته‌های یك نفره.

ـ نوشیدنی‌ها شامل شیر، ماءالشعیر، دوغ بدون گاز.

ـ بستنی‌ها از نوع بدون رنگ و غیرسنتی.

ـ انواع ماست‌های میوه‌ای.

ندوشن در مورد خوراكی‌های غیرمجاز بوفه مدارس هم یادآوری می‌كند: سالاد الویه، پیراشكی، چیپس، انواع بستنی‌های یخی، شكلات، پاستیل، آب‌نبات‌های رنگی، آدامس، كاكائو، شكلات‌های چسبنده، نوشابه‌های گازدار و انواع پفك از جمله خوراكی‌هایی است كه نباید در بوفه‌های مدارس در اختیار دانش‌آموزان قرار گیرد.



توصیه‌های مهم به دانش‌آموزان

این متخصص تغذیه سپس به دانش‌آموزان توصیه می‌كند برای اینكه همیشه سرحال و شاداب باشند و بتوانند خوب درس بخوانند، به نكات زیر توجه كنند:

ـ روزانه حتماً باید علاوه بر

3 وعده غذایی اصلی (صبحانه، ناهار و شام) 2 میان وعده در ساعت‌های 10صبح و 5 عصر، مصرف شود.

ـ در برنامه غذایی روزانه حتماً از 4 گروه غذایی اصلی و گروه متفرقه در حد متعادل استفاده كنند.

ـ از تنقلات غذایی كم‌ارزش مانند پفك نمكی، چیپس، شكلات و نوشابه‌های گازدار كه زمینه‌ساز چاقی و در نهایت بیماری‌های قلبی و عروقی است، استفاده نشود.

ـ روزانه حداقل باید 60 دقیقه فعالیت‌های متوسط یا شدید بدنی داشته باشند كه توصیه می‌شود این فعالیت‌ها قبل از وعده اصلی غذایی (ناهار) نباشد.

ـ برای اینكه یادگیری دانش‌آموزان در درس‌ها بهتر شود و حافظه خوبی داشته باشند، مصرف ماهی و میگو (2 تا 3 بار در هفته) توصیه می شود.



نیمی از دانش‌آموزان صبحانه نمی‌خورند

دكتر محمد صفریان ـ عضو مركز تحقیقات بیوشیمی و تغذیه دانشگاه علوم پزشكی مشهد در گفتگو با خبرگزاری مهر گفته است: براساس تحقیقات انجام شده بیش از 50 درصد از دانش‌آموزان از خوردن وعده صبحانه بی‌بهره‌اند و به عبارت دیگر نخوردن صبحانه به عنوان یك عادت نادرست غذایی، در میان بسیاری از دانش‌آموزان رواج دارد و این امر موجب اختلال در روند یادگیری و رشد كودكان می‌شود.

این عضو هیأت علمی دانشگاه نقش والدین را در تغذیه مناسب دانش‌آموزان موثر می‌داند و می‌گوید: استفاده از مواد غذایی مقوی و مناسب، كاهش مصرف مواد قندی، مصرف مغزها مانند گردو و پسته، از موارد مناسب در وعده صبحانه است و والدین می‌توانند با هوشمندی، فرزند خود را به خوردن صبحانه ترغیب كنند.وی با بیان اینكه مصرف موادغذایی و تنقلات بی‌ارزش موجب كمبود ریز مغذی‌ها و همچنین اضافه وزن در كودكان می‌شود، می‌افزاید: والدین باید از در دسترس قرار دادن تنقلات برای پیشگیری از مشكلات بعدی مصرف آن توسط كودكان، خودداری كنند. ضمن آن كه همراه كردن نوعی غذا و یا لقمه مانند نان و پنیر و گردو، كره و پنیر، میوه و مغزها بهترین میان‌وعده در زمان حضور دانش‌آموزان در مدارس است.

دكتر صفریان همچنین با اشاره به شیوع اضافه وزن و چاقی در میان كودكان اظهار می‌دارد: والدین باید از روش‌ها و رژیم‌های خودسرانه برای كاهش وزن كودكانشان، خودداری و برای مشورت در این خصوص به پزشكان متخصص مراجعه كنند.



لقمه سالم

دكتر فروزان صالحی ـ كارشناس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت و درمان نیز در مصاحبه با رسانه‌های گروهی گفته است: انواع خوراكی‌های بسته‌بندی شده باید دارای پروانه ساخت وزارت بهداشت و درمان، علامت استاندارد، نام و نشانی كارخانه، تاریخ تولید و انقضای معتبر، مشخصات و تركیب‌های تشكیل دهنده، پوشش سالم و تمیز داشته و ترجیحاً دارای برچسب موادغذایی باشند.

این مواد شامل خشكبار، خرما، انواع میوه‌های خشك، انواع مغزها، كشمش، نخودچی، سویا، توت خشك، انجیر خشك و انواع ماست، انواع شیر، پنیر، بستنی، به جز بستنی‌های یخی است، كه همه باید پاستوریزه یا استرلیزه باشند.

این كارشناس تغذیه همچنین یادآوری می‌كند: انواع میوه‌های سالم كه شسته و ضدعفونی شده و در بسته‌بندی‌های یك‌نفره وكیوم شده قرار داشته باشند. نوشیدنی‌هایی مانند دوغ بدون گاز و انواع آبمیوه‌های طبیعی استریلیزه یا پاستوریزه، ماءالشعیر و آب معدنی از اقلام قابل عرضه در بوفه مدارس است و جا دارد بیسكویت از نوع سبوس دار و كیك و كلوچه از نوع غنی و تهیه شده با روغن حاوی اسید چرب با ترانس زیر 100 درصد باشد.

به گفته دكتر صالحی «لقمه سالم» كه در بوفه‌ مدارس عرضه می‌شود باید نان و پنیر و گردو، نان و تخم‌مرغ، نان و پنیر و خیار، نان و پنیر و گوجه‌فرنگی و نان و كره و عسل باشد و حتماً باید خیار و گوجه فرنگی شسته و ضدعفونی شده باشد.این متخصص تغذیه سپس توصیه می‌كند: بهتر است به جای نان‌های سفید با نمایه گلایسمی بالا، از انواع نان‌های سبوس‌دار و غنی‌شده آن مصرف شود.همچنین عرضه غذاهای پخته شده مانند انواع آش و سوپ، لوبیا، عدس، حلیم، شله‌زرد و فرنی به شرط داشتن تمامی شرایط بهداشتی تهیه آن‌ها، بلامانع است. ضمن آن كه آشپزخانه مدارس باید آیین‌نامه بهداشت محیط را به دقت رعایت كنند.

به گفته دكتر صالحی، لازم است مواد غذایی در ظروف یكبار مصرف عرضه شود، پخت روزانه باشد و نظارت انجمن اولیاء ومربیان بر پخت و توزیع این مواد، ضرورت دارد. در مورد غذاهایی كه از بیرون (مراكز پخت) تهیه می‌شوند نیز وضعیت بهداشتی آن‌ها و شرایط حمل‌ونقل غذا باید مطابق با آیین‌نامه مرتبط با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی باشد.

وی در مورد موادغذایی كه عرضه آن‌ها در پایگاه‌های تغذیه سالم مدارس غیرمجاز است، اظهار می‌دارد: فروش انواع پفك، یخمك، نوشابه‌های گازدار به جز ماءالشعیر، آدامس، سوسیس، كالباس، سالاد الویه، چیپس، انواع لواشك، آلو و آلوچه، آب‌نبات‌هایی كه به سطح دندان می‌چسبد، آبمیوه‌هایی كه از آب و قند و اسانس میوه تهیه شده‌اند، فلافل و بستنی یخی در بوفه‌های مدارس ممنوع است.

در ضمن فهرست مواد غذایی قابل عرضه در پایگاه‌های تغذیه سالم مدارس و جدول موادغذایی‌ای كه عرضه آنها در این پایگاه‌ها مجاز است، باید درمحل مناسب و در معرض دید دانش‌آموزان و كاركنان مدارس نصب شود.

بیتا مهدوی
شنبه 23/7/1390 - 1:11
تغذیه و تناسب اندام

کلم ، گیاهی با سابقه ی بسیار طولانی و تنوع زیاد است. کاشت و برداشت آن به 600 سال قبل از میلاد در یونان برمی گردد . از معروف ترین انواع آن می توان کلم برگ، گل کلم، کلم بروکسل، کلم پیچ، کلم قمری و کلم بروکلی را نام برد . بیشترین مصرف کننده های کلم ها آلمانی ها، استرالیایی ها و روس ها هستند. در آمریکا نیز این گیاه دارای سابقه طولانی کشت و مصرف است.

 

 

خواص کلم

 

انواع کلم غنی از ویتامین C ، ویتامین A و اسید فولیک است و دارای عناصری مثل گوگرد، فسفر و کلسیم است.

فولات موجود در کلم برای زنان باردار بسیار مفید است و مانع بروز نواقص سیستم عصبی جنین می شود.

همچنین فولات در پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی مفید است. از این رو افرادی که یک بار دچار سکته شده اند خیلی خوب است مرتب کلم مصرف کنند و اگراز نوع کلم قرمز باشد که در آن لیکوپن موجود است اثر آن برای این افراد چند برابر می شود.

از مهم ترین خواص این خانواده می توان به تأثیر آنها در پیشگیری از سرطان اشاره کرد. ویتامین C ، بتاکاروتن و ایندول موجود در انواع کلم در ایجاد خاصیت ضد سرطانی آن نقش دارد. در بین آنها کلم بروکلی در پیشگیری از سرطان مؤثرتر است و این خاصیت ضد سرطانی به دلیل وجود مواد آنتی اکسیدان بیشتری می باشد.

مطالعات نشان داده کسانی که بیشتر از سبزیجات به ویژه خانواده ی کلم استفاده کرده اند کمتر به سرطان کولون مبتلا شده اند.

تحقیقات نشان می دهد رشد سرطان دارای روندی است که ترکیبات مواد غذایی می تواند در طولانی شدن این روند مؤثر باشد، مثلاً همانطور که سیگار کشیدن و ورود دود سیگار به ریه از عواملی است که رشد سرطان ریه را تسریع می کند ، بعضی ترکیبات مواد غذایی مثل مواد موجود در خانواده ی کلم با کمک به کل سیستم ضد سرطان در بدن، موجب تقویت سیستم ایمنی می شوند. بدین صورت که ایندول موجود در کلم موجب تحریک آنزیم های خاصی می شود که آزاد شدن مولکول های گلوتاتیون را افزایش می دهد که روند سرطان را کند می کند. اگر فردی با سرطان روده ی بزرگ رژیم مناسبی را رعایت کند، عمر طولانی تری خواهد داشت و عوارض سرطان دیرتر بروز می کند.

 

 

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

 

 

انواع کلم

 

•کلم پیچ یا کلم برگ ( CABBAGE ) : کلمی بدون ساقه است که مصرف برگ یا آب آن دارای خاصیت ضد التهابی در بدن است.

 

•کلم بروکلی ( BROCCOLI ) : غنی از ویتامین های A و C است و رنگدانه های ضد سرطان دارد . در هنگام خرید انواع سبزتر آن را انتخاب کنید و برای ماندگاری بیشتر نیز باید آن را به صورت شسته نشده داخل کیسه ی سر باز در یخچال نگهداری کنید ، زیرا رطوبت باعث رشد قارچ در آن می شود و هنگام مصرف باید آن را خوب بشویید.

 

•گل کلم ( CAULIFLOWER ) : قست مورد استفاده ی آن گل آذین آن است. گلیکوزینولات های موجود در آن باعث ایجاد طعم خردل در آن می شود، خصوصاً اگر خام مصرف شود.

 

•کلم بروکسل ( BRUSSELS SPROUTS ) : قسمت مورد استفاده آن معمولاً جوانه های متورمی است که در اطراف ساقه ی گیاه زیر چتر برگ ها بیرون می زند و به شکل غده های گوشتی سبز و سفت به اندازه ی فندق و یا به شکل تکمه در می آید. این نوع کلم نیز غنی از ویتامین C و A و فولات است و در پیش گیری از سرطان مؤثر است.

 

 

خواص دارویی کلم

 

* در قدیم مردم فرانسه از کلم خرد شده ، شیره تهیه می کردند و معتقد بودند که خوردن 3 یا 4 قاشق از آن صدا را صاف می کند. کلم پخته درمان سرفه های کهنه است . برای این منظور سوپی که حاوی قلم گاو و کلم باشد ، تهیه کنید و به فرد مورد نظر بدهید.

* مصرف کلم فواید زیادی برای دستگاه گوارش دارد. اولاً تخم کلم ، کرم کُش است و مصرف آن به دلیل وجود مواد گوگردی برای پاک کردن دستگاه گوارش بسیار مفید است. دیگر اینکه چون فیبر زیادی دارد، در رفع یبوست مؤثر است . پس بهتر است بصورت خام با سالاد مصرف شود که هم یبوست را بهبود می بخشد و هم زخمهای بواسیر را التیام می دهد. روزانه 3 قاشق از شربت کلم تمام کرم های بدن را دفع می کند.

* مصرف کلم برای پاک کردن خون مفید است و چون ویتامین C دارد به رفع کم خونی کمک می کند . از این رو رنگ رخسار را درافراد ضعیف بهبود می بخشد.

* کلم خواب آور است و از سردرد می کاهد.

* خوردن 6 گرم تخم کلم نیروی جنسی را تحریک می کند.

* مداومت در خوردن کلم باعث از بین رفتن سنگ های ادراری می شود.

* کلم دارای گوگرد است . پس شتشوی سر با شیره ی آن شوره سر را خوب می کند و مرهم کلم پخته بر سر ریزش مو را کم می کند. برای رشد مو و ناخن نیز مفید است.

 

 

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

 

 

ترکیب شیمیایی کلم

 

کلم ها دارای مواد معدنی و ویتامین های زیادی هستند . از دیگر ترکیبات موجود در کلم گلوکوزیدها و ماده ای بنام MYROSIN را می توان نام برد. MYROSIN یک دیاستاز مخصوص است که در دانه ی خردل نیز وجود دارد و تندی دانه ی خردل مربوط به آن است.

از هیدرولیز گلوکوزیدها، گلوکز و اسانس گوگرد دار تولید می شود که همین ماده پس از پختن کلم اغلب موجب تولید بوی نامطبوع گوگردی می شود.

 

 

جدول ترکیبات شیمیایی کلم


مواد موجود در نصف لیوان کلم برگ خام :

 

انرژی 18 کالری
فیبر 2 گرم
چربی ندارد
کربوهیدرات 4 گرم
پروتئین 1 گرم
کلسیم 33 میلی گرم
پتاسیم 172 میلی گرم
منیزیم 11 میلی گرم
ویتامین A 9 RE*
ویتامین C 23 میلی گرم
فولات 30 میکروگرم

 

 

نکته:

 

با وجود تمام خواص ذکر شده در مورد کلم افرادی که مبتلا به گواتر هستند باید در مصرف کلم احتیاط کنند زیرا بعضی گلیکوزینولات های موجود دراین خانواده به ایزوتیوسیانات تبدیل می شوند که از جذب ید توسط غده تیروئید جلوگیری می کنند. دیگر اینکه زیاده روی در مصرف کلم موجب ایجاد نفخ و افزایش
فشار خون می شود.

شنبه 23/7/1390 - 1:10
تغذیه و تناسب اندام

تحقیقات نشان می‌دهد؛ کودکان بیش فعال، مصرف غذاهای شیرین از قبیل شکلات و کافئین و غذاهای تند را به دلیل محرک بودن باید کاهش دهند.

 

در قسمت قبلی این مطلب درباره‌ی غذاهای مفید برای کودکان بیش فعال توضیحاتی ارائه شد. در این مطلب می‌خواهیم مروری داشته باشیم بر غذاها و عادات غذایی مضر. با ما همراه باشید....

 

غذاهایی که باید از خوردن آن‌ها اجتناب کرد:


غذاهای شیرین


* قند و مواد غذایی حاوی قند مانند بیسکویت، کیک، شیرینی، شکلات و نوشابه‌های شیرین می‌توانند موجب افزایش سریع قند خون و بروز بیش‌فعالی در بعضی از کودکان شوند.

 

* شکر

یافته‌های برخی از مطالعات نشان داده‌اند که مصرف شکر ممکن است سطح آدرنالین را در کودکان به میزان 10 برابر افزایش دهد.

 

بنابراین این نتایج بیانگر ارتباط مستقیم بین رفتارهای خشونت آمیز با دریافت شکر بالاست.



مواد غذایی حاوی سالیسیلات

بادام، سیب، زردآلو، کشمش، هلو، آلو، آلو بخارا، پرتقال، توت، گوجه فرنگی و خیار حاوی سالیسیلات طبیعی هستند که ماده‌ای شبیه به آسپیرین می‌باشد و لازم است از رژیم‌های غذایی کودکان بیش‌فعال تا حد ممکن کاسته و گاهی اوقات حذف شود (این ماده به ویژه در بادام، سیب و زردآلو زیاد است).



برخی افزودنی‌ها


* تارترازین (Tartrazine):

رنگ غذایی نارنجی رنگی است که به صورت رنگ غذایی افزودنی مصرف می‌شود. تارترازین ممکن است در بیش‌فعالی موثر باشد، تارترازین بیش از همه در موارد زیر وجود دارد: غذاهای آماده بسته‌بندی‌شده، آدامس، شکلات، افشره لیمو، سس‌ها و افزودنی‌هایی که بیشتر جهت تزئین روی دسرها مصرف می‌شوند.


نوشابه‌های گازدار، به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی فسفر، و قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنی‌ها به علت داشتن کافئین، ممکن است علایم بیماری را تشدید کنند

 

میوه‌های کنسرو شده، کنسرو نخودفرنگی، بادام ساییده شده، نوشیدنی‌های کربنات دار و کیک‌هایی که به صورت بسته‌بندی‌شده به فروش می‌رسند، حاوی تارترازین هستند.

 

* اسید بنزوئیک:

اسید بنزوئیک نیز ماده‌ای افزودنی است که ممکن است در ایجاد بیش‌فعالی موثر باشد. از این ماده به منظور محافظت و سالم نگه داشتن مواد غذایی آماده استفاده می‌شود و در بسیاری از غذاهای آماده مانند مرباها، سس‌ها، دسرها، شربت‌های طعم‌دهنده غذا، پوره میوه‌ها، آب‌میوه‌ها و ماهی‌های کنسروی خوابانده شده در سرکه، نمک و ترشی‌ها یافت می‌شود.
سوسیس

 

* نیترات و نیتریت:

سوسیس و کالباس اختلالات موجود در کودکان بیش فعال را تشدید می‌کند. دکتر کیمیاگر، متخصص تغذیه، در گفتگو با باشگاه خبرنگاران گفت: مواد موجود در سوسیس و کالباس به ویژه مواد افزودنی که در آن‌ها وجود دارد، باعث تشدید اختلالات در کودکان بیش فعال می‌شود. برای نگهداری طولانی مدت سوسیس و کالباس از نیتریت و نیترات استفاده می‌شود تا زود فاسد نشوند و این مواد در داخل معده تبدیل به مواد سرطان زا شده و ترکیب تیرامین را تشکیل می‌دهد.

 

وی یاد آور شد: برای کاهش عوارض ناشی از مصرف سوسیس و کالباس بهتر است با گوجه فرنگی زیاد و آب پرتقال به جای نوشابه مصرف شود.

 


دیگر مواد غذایی

نوشابه‌های گازدار، به دلیل دارا بودن مقادیر زیادی فسفر، و قهوه، چای، کولا و سایر نوشیدنی‌ها به علت داشتن کافئین، ممکن است علایم بیماری را تشدید کنند.

 


آلرژی‌های غذایی

آلرژی‌های غذایی به یکی از مواد غذایی مانند شکر، شکلات، تخم مرغ، گندم، رنگ‌ها، طعم دهنده‌ها، افزودنی‌ها و ذرت منی توانند باعث بروز نشانه‌هایی از بیش فعالی شود که در حال حاضر حذف این مواد از برنامه غذایی کودکان آسان نیست زیرا به راحتی در دسترس کودکان است.


سوسیس و کالباس اختلالات موجود در کودکان بیش فعال را تشدید می‌کند

 

می‌توانیم این مواد غذایی را تا 2 هفته حذف کنیم بعد از 2 هفته هر 2 روز در میان، هر کدام را به غذای کودک اضافه کنیم. به وسیله حذف کردن این مواد از برنامه غذایی و بازگرداندن آن بعد از مدتی می‌توانید تشخیص دهید که کودک به کدامیک حساسیت دارد و آیا کودک نشانه‌هایی از بیش فعالی دارد یا خیر؟

 


توصیه‌های کلی برای کودکان مبتلا به بیش فعالی


* رژیم کم شکر، پرهیز از خوردن قندهای ساده و شیرینی‌ها

 

* حذف یا کاهش آلرژن های غذایی مثل: بادام زمینی، تخم مرغ، پنیر، شکر، گندم، سویا، گیلاس، آلبالو، توت فرنگی، کشمش، هلو، آلو، پرتقال، سیب، توت، گوجه فرنگی، خیار، آدامس، شکلات، بیسکویت، نوشابه‌ها، سس، آب‌لیمو، کنسروها، مربا، ترشی، کمپوت‌ها، قهوه و چای.

 

* حذف یا کاهش افزودنی‌های خوراکی و رنگ‌های مصنوعی مثل: ادویه‌های معطر، آب‌نبات‌ها، کیک‌ها، دسرها و نوشابه‌ها

 

* حذف غذاهای سرخ شده

 

* حذف کاکائو، شکلات‌های حاوی قهوه و نسکافه، نوشابه‌های رنگی، چیپس و پفک

 

* برخی منابع توصیه کرده‌اند که غذاهای تند را هم به دلیل محرک بودن باید محدود کرد.

 

در نهایت این که

فرآورده‌های غلات که با صبحانه مصرف می‌شوند، نان جو، برنج و سیب‌زمینی از دسته غذاهای نشاسته‌ای هستند که اثرات سوئی ندارند و می‌توانند مصرف شوند.

شنبه 23/7/1390 - 1:9
تغذیه و تناسب اندام
مقوی کبد را می شناسید؟

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: گل قاصدک بازکننده دهانه عروق، تقویت‌کننده کبد، مسکن، ضد صفرا، پاک کننده اخلاط از مغز و خنک کننده پوست است.

قاصدک یا کاسنی زرد دارای طبیعت سرد و تر است و این گیاه دارویی ضد صفراست.
مهمترین مکانیسم اثر کاسنی زرد یا گل قاصدک تصفیه‌کننده خون، خنک‌کننده بدن، مقوی و ضد صفراست.

در قدیم از خوردن یا ضماد برگ کاسنی زرد در زمینه امراض پوستی و صفراوی استفاده می‌کردند.

از مزایای اثر گل قاصدک یا کاسنی زرد می‌توان به خوآب‌آور، تصفیه‌کننده خون، بازکننده دهانه عروق،تقویت‌کننده، ترمیم زخم، قابض و قاعده‌آور قوی، بادشکن، ضد خارش، ضد انگل و هضم‌کننده اشاره کرد.

از خواص گوارشی قاصدک می‌توان به تقویت معده، درمان اختلالات صفراوی، ملین، ضد التهاب، ضد بیماری‌های مزمن کبدی مثل کبد چرب،‌سیروز، هپاتیت و آبسه کبد اشاره کرد.

همچنین گیاه قاصدک پاک‌کننده کیسه صفرا از سنگ است و هضم‌کننده غذاست.
از خواص پوستی کاسنی زرد یا گل قاصدک می‌توان به خنک‌کننده پوست، ترمیم زخم، ضد اگزما، ضد خارش پوستی، ضد آکنه، ضد خشکی پوست و رفع التهابات پوستی اشاره کرد.

فراز مجاب، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره خواص گیاه گل قاصدک می‌گوید: در ایران نمونه‌های زیادی از گل قاصدک وجود دارد و از قدیم الایام از این گیاه به عنوان تقویت‌کننده کبد استفاده می‌شد.

به گفته وی، گل قاصدک مقوی کبد و صفراست همچنین ترشحات صفرا را زیاد می‌کند و کبد را تقویت می‌کند. همچنین این گیاه مواد سمی موجود در کبد را خارج می‌کند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اضافه می‌کند: از ریشه و اندام‌های هوایی گل قاصدک در دفع سموم از کبد استفاده می‌شود و مسمومیت‌های شیمیایی موجود در کبد را از بین می‌برد.

منبع : Farsnews.com

شنبه 23/7/1390 - 1:8
تغذیه و تناسب اندام
تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

موز دارای سه نوع قند طبیعی (ساکاروز، فروکتوز و گلوکز) است که به همراه سلولز (فیبر) موجود در آن، باعث افزایش فوری و مستمر انرژی می گردد.

پژوهش‏ها ثابت کرده است که تنها دو عدد موز برای تأمین انرژی لازم جهت نود دقیقه فعالیت بدنی سخت، کفایت می‏کند. به همین دلیل است که موز، میوه شماره یک ورزشکاران برتر جهان است.

با این حال، انرژی‏زایی تنها خاصیتی نیست که در موز وجود دارد. این میوه می‏تواند در پیشگیری یا غلبه بر تعدادی از بیماری‏ها از جمله افسردگی موثر باشد.

بر طبق تحقیقات به عمل آمده توسط mind (انجمن ملّی سلامت روانی آمریکا) بر روی افرادی که دچار افسردگی بودند، بسیاری از آنان پس از خوردن یک موز، احساس خیلی بهتری پیدا کرده‏اند. دلیل این امر آن است که موز حاوی «تریپتوفان»، نوعی پروتئین است که بدن آن را به «سروتونین» تبدیل می‏کند و سروتونین نیز به نوبه خود، باعث آرامش و احساس خوشی بیشتر در انسان می‏گردد.

موز یک شفابخش طبیعی برای بسیاری از بیماری‏هاست. موز در مقایسه با سیب، چهار برابر پروتئین بیشتر، دو برابر کربوهیدرات، سه برابر فسفر، پنج برابر ویتامین A و آهن، و دو برابر از سایر ویتامین‏ها و مواد معدنی دارد. از نظر پتاسیم نیز بسیار غنی است و شاید وقت آن است که جمله معروف «خوردن یک سیب در روز، دکتر را از شما دور می‏کند» به «خوردن یک موز در روز» تغییر داده شود

 

 علاوه بر افسردگی، موز در موارد زیر نیز خواص قابل توجهی دارد:

* استرس

پتاسیم یک ماده معدنی ضروری برای بدن است که به طبیعی کردن ضربان قلب، اکسیژن رسانی به مغز و تنظیم تعادل سطح مایعات بدن کمک می‏کند. هنگامی که با استرس مواجه می‏شویم، سوخت‏و‏ساز بدنمان افزایش می‏یابد و در نتیجه، سطح پتاسیم بدنمان کاهش پیدا می‏کند. موز با مقدار زیاد پتاسیمی که دارد می‏تواند این تعادل را دوباره برقرار سازد.

* سیستم اعصاب

موز دارای مقدار زیادی ویتامین b است که باعث آرامش سیستم اعصاب می‏شود.

* عوارض پیش از قاعدگی

ویتامین b6 موجود در موز، سطح گلوکز خون را تنظیم می‏کند و این امر، تأثیر مثبتی در بهبود حال فرد دارد.

* کم‏خونی

موز به دلیل مقدار زیاد آهنی که دارد، محرّک تولید هموگلوبین در خون می‏شود که در درمان کم‏خونی بسیار مؤثر است.

* فشار خون

این میوه منحصر به فرد گرمسیری، مقدار زیادی پتاسیم و در عین حال، مقدار کمی نمک دارد؛ همه اینها، ابزار موثری برای مقابله با فشار خون بالاست. به همین دلیل است که fda (سازمان غذا و داروی آمریکا) به تازگی به تولیدکنندگان موز اجازه داده است که به طور رسمی در مورد قابلیت موز در کاهش ریسک ابتلا به فشار خون و سکته مغزی تبلیغ کنند.

* توان مغزی

آزمایشی بر روی دویست دانش‏آموز مدرسه تیکن‏هام در انگلستان صورت گرفته و در دوران امتحانات به آنها یک موز همراه صبحانه، یک موز در ساعت ده و یک موز همراه ناهار برای افزایش توان مغزی آنها داده شد. نتایج تحقیق نشان داد که این میوه سرشار از پتاسیم، دانش‏آموزان را هوشیارتر ساخته و به فرایند یادگیری آنها کمک کرده است.

* یبوست

موز با مقدار زیادی سلولز (فیبر) که دارد به تنظیم حالت عادی فعالیت روده کمک می‏کند؛ اگر روده دارای سختی فعالیت باشد، موز، این مشکل را بدون نیاز به ملین، حل می‏کند.

* بی‏حالی و خمودگی

یکی از سریع‏ترین روشهای رفع خمودگی، خوردن یک لیوان مخلوط شیر، موز و عسل است. موز معده را آرامش می‏بخشد و با کمک عسل، سطح قند خون را بالا می‏آورد و در همان حال، شیر نیز به تنظیم آب بدن کمک می‏کند.

* سوزش معده

موز دارای اثر آنتی‏اسید طبیعی در بدن است. بنابراین، خوردن موز باعث آرامش فعالیت معده می‏گردد.

* نیش حشرات

قسمت داخلی پوست موز را بر روی نیش حشرات بر روی پوست‏تان بمالید و اثر معجزه‏آسای آن را در رفع خارش و سوزش مشاهده کنید.

* اضافه‏وزن ناشی از فشار کار

مطالعات انجام شده در موسسه روان‏شناسی اتریش نشان داده است که فشارهای موجود در محیط کار، باعث مصرف مقدار زیادی خوراکی‏های دم‏دستی نظیر شکلات و چیپس می‏شود. پژوهشگران با بررسی پرونده پنج‏هزار بیمار بستری در بیمارستان‏ها دریافتند که اکثر چاقی‏ها در افرادی است که دارای کارهای پراسترس و پرفشار هستند. این گزارش چنین نتیجه‏گیری می‏کند که برای جلوگیری از خوردن بی‏رویه، باید سطح قندخون توسط مصرف هر دو ساعت یک‏بار غذاهای سبکی که دارای کربوهیدرات زیاد هستند، کنترل و تثبیت گردد.

* زخم معده

موز به دلیل بافت نرمی که دارد به عنوان غذای رژیمی در اختلالات روده‏ای تجویز می‏گردد. موز تنها میوه خاصی است که می‏تواند در این‏گونه موارد خورده شود. موز همچنین اسید اضافی معده را به حال طبیعی در آورده و مانند یک آستر، جدار معده را پوشانده و باعث کاهش ناراحتی می‏گردد.

* کنترل دما

در بسیاری از فرهنگ‏ها، موز به عنوان یک میوه «سرد» در نظر گرفته می‏شود که می‏تواند دمای فیزیکی و نیز هیجانی زنان باردار را کاهش دهد. به عنوان مثال، در تایلند، زنان باردار برای اطمینان از این‏که بچه‏هایشان با درجه حرارت پایینی به دنیا آیند، موز می‏خورند.

* اختلالات فصلی ( sad )

موز می‏تواند به افرادی که دچار اختلالات فصلی (تغییر فصل) هستند، کمک کند؛ زیرا دارای «تریپتوفان» است که به طور طبیعی باعث بهبود حال می‏شود.

* ترک سیگار

موز می‏تواند به کسانی که در تلاش برای ترک سیگارند، کمک کند. ویتامین B6 و B12، پتاسیم و منیزیم موجود در موز به بدن در رهایی از اثرات کنار گذاشتن نیکوتین کمک می‏کند.

* سکته مغزی

بنا بر تحقیقات منتشر شده در «مجله پزشکی نیوانگلند»، خوردن موز به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی به طور مرتب، خطر مرگ در اثر سکته مغزی را تا چهل درصد کاهش می‏دهد.

* زگیل

کسانی که به مصرف داروهای طبیعی اعتقاد دارند برای از بین بردن زگیل، پوست موز را از طرف داخل بر روی آن قرار می‏دهند و آن را با دقت با یک نوار چسب می‏بندند تا پوست تکان بخورد!

بنابراین، موز یک شفابخش طبیعی برای بسیاری از بیماری‏هاست. موز در مقایسه با سیب، چهار برابر پروتئین بیشتر، دو برابر کربوهیدرات، سه برابر فسفر، پنج برابر ویتامین A و آهن، و دو برابر از سایر ویتامین‏ها و مواد معدنی دارد. از نظر پتاسیم نیز بسیار غنی است و شاید وقت آن است که جمله معروف «خوردن یک سیب در روز، دکتر را از شما دور می‏کند» به «خوردن یک موز در روز» تغییر داده شود.

منبع: ایران‏ویج

شنبه 23/7/1390 - 1:7
سلامت و بهداشت جامعه
در بیماری صرع نیز همانند بسیاری از بیماری‌های دیگر پیروی از یک برنامه غذایی مناسب و متعادل به درمان و کنترل بهتر کمک می‌نماید.
تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

صرع (Epilepsy) بیماری است که به دنبال اختلال در عملکرد طبیعی دستگاه مغز و اعصاب ایجاد می‌شود، مشخصه اصلی آن بروز حملات عصبی (تشنج) تکرارشونده به دلیل وضعیت غیر طبیعی امواج مغزی است.

در واقع این تشنج‌ها در اثر اختلالات الکتریکی در دسته‌ای از سلول‌های عصبی مغز به طور موقت و گذرا به وجود می‌آیند.

با این که در برخی موارد علت ایجاد حملات صرعی ناشناخته است، ولی گاهی اوقات عوامل متعددی در بروز آن‌ها نقش دارند.

به عنوان مثال مشکلاتی مانند سکته مغزی، ضربات مغزی، عوامل مادرزادی، تومورهای مغزی و سایر بیماری‌های تحلیل برنده‌ی مغز در این زمینه بی‌تأثیر نیستند.

 

برنامه غذایی

برنامه غذایی این بیماران باید منظم و شامل سه وعده اصلی و حداقل دو میان وعده باشد، چرا که نوسانات قند خون در بعضی از این بیماران می‌تواند بروز حمله عصبی را تحریک کند. 

پیروی از نوعی رژیم غذایی خاص به نام «رژیم کتوژنیک» در این بیماران، علاوه بر کم‌هزینه‌تر بودن، باعث کم شدن دفعات تشنج و در نتیجه کاهش نیاز به دارو می‌گردد. البته این نوع رژیم غذایی باید زیر نظر متخصص تغذیه تنظیم گردد.

 

درمان صرع

در بیماری صرع، تشخیص درست نوع تشنج‌ها در تعیین شکل صحیح درمان و به کار بردن دارودرمانی مناسب، اهمیت فراوان دارد. از داروهای مختلفی (مثل فنی‌توئین، فنوباربیتال، پیریمیدین و اخیراً گاباپنتین) در درمان استفاده می‌گردد و گاهی اوقات، بنابر تشخیص از روش‌های جراحـــی هم کمک گرفتــه می‌شود.

در بیماری صرع نیز همانند بسیاری از بیماری‌های دیگر پیروی از یک برنامه غذایی مناسب و متعادل به درمان و کنترل بهتر کمک می‌نماید

مصرف تعدادی از داروهای ضد تشنج متداول، سبب سوء جذب و اختلال در متابولیسم برخی از مواد مغذی (کلسیم و ویتامین D) در بدن می‌شود. به همین منظور در درمان تغذیه‌ای این بیماران باید علاوه بر تنظیم برنامه غذایی، نسبت به دریافت کافی انواع ریز مغذی‌های مورد نیاز نیز دقت کافی داشت.

تحقیقات علمی نشان داده‌اند که شیوه زندگی سالم، دوری از استرس و تنش‌های عصبی، خواب کافی، عدم مصرف نوشیدنی‌های الکلی، محدود کردن مصرف نوشیدنی‌های کافئین دار (قهوه، کولا و چای) و داشتن عادات صحیح غذایی در کاهش دفعات حمله‌ها نقش بسزایی دارند.

 

رفع عوارض جانبی داروها

استفاده از بعضی از مواد غذایی در کمتر شدن عوارض جانبی داروها در این بیماری کمک کننده خواهد بود، به عنوان مثال مصرف انواع نان و ماکارونی تهیه شده با آرد کامل به جای سایر انواع، به دلیل داشتن فیبر غذایی فراوان از بروز یبوست در این افراد پیشگیری می‌کند.

برای کنترل حالت تهوع که یکی از عوارض جانبی مصرف برخی از داروها در این بیماری است، خوردن مقدار کمی بیسکویت خشک، نان سوخاری یا تست خشک می‌تواند موثر باشد.

در رژیم کتوژنیک، دریافت انرژی از چربی‌ها 3 تا 4 برابر پروتئین و کربوهیدرات می‌باشد

 

برای دریافت بهتر اسید فولیک، مصرف متعادل میوه، انواع سبزی و برخی حبوبات توصیه می‌گردد.

 

رژیم کتوژنیک

با پیروی از این رژیم، تولید ترکیبات کتونی در بدن افزایش و سطــح آن‌ها در خـــون، ادرار و هـوای بازدم بالا می‌رود. به عبارتی در این رژیم از چربــی‌ها به جای کربوهیدرات به عنوان منبع اصلـی تأمین انرژی استفاده می‌شود. مکانیسم عمل مواد کتونی در این رژیم هنوز به طور کامل مشخص نشده، اما اثرات سودمند آن در صرع احتمالاً به خاطر تغییراتی در عملکرد امواج عصبی است که اثرات ضد تشنج دارد.

طبق مطالعات انجام شده، در کودکانی که از این رژیم استفاده می‌کنند، تعداد حملات صرع تا 50 درصد کاهش یافته و یا کاملاً از بین رفته است.

در رژیم کتوژنیک، دریافت انرژی از چربی‌ها 3 تا 4 برابر پروتئین و کربوهیدرات می‌باشد.

چربی‌های مورد استفاده بیشتر حاوی اسیدهای چرب با زنجیره متوسط هستند که در مقایسه با اسیدهای چرب بلند زنجیر با سرعت بیشتری حالت کتوز ایجاد می‌کنند.

بعد از تعیین سهم چربی در تأمین انرژی روزانه، مقدار پروتئین مورد نیاز بر اساس شرایط فیزیولوژیک بیمار محاسبه شده و بقیه انرژی از کربوهیدرات‌ها تأمین می‌گردد.

دریافت مقدار کافی آب و مایعات نیز باید دقیقاً مورد توجه قرار گیرد، زیرا با پیروی از این نوع رژیم غذایی احتمال کم آبی بدن وجود دارد.

در این رژیم از مقدار متعادلی میوه و سبزی تازه و مقدار کمی نان و مواد نشاسته‌ای نیز استفاده می‌گردد. همچنین بهتر است مصرف قند و شکر محدود شود.

طبق مطالعات انجام شده، در کودکانی که از این رژیم استفاده می‌کنند، تعداد حملات صرع تا 50 درصد کاهش یافته و یا کاملاً از بین رفته است

 

مشکلات رژیم کتوژنیک

به یاد داشته باشید با این رژیم احتمال ایجاد مشکلاتی مثل سنگ کلیه، یبوست، کم آبی بدن، افزایش خطر شکستگی استخوان و بالا رفتن سطح کلسترول خون نیز وجود دارد و چون این نوع رژیم غذایی قادر به تأمین تمام نیاز به مواد مغذی نیست و از آنجایی که مصرف داروهای مختلف هم با جذب پاره‌ای از مواد مغذی تداخل پیدا می‌کند، مکمل‌یاری با برخی از ویتامین‌ها و مواد معدنی مثل ویتامین‌های گروه B، ویتامین D، ویتامین K، منیزیم و کلسیم ضروری به نظر می‌رسد.

 

رژیم کتوژنیک، تا کِی

گاهی اوقات تحمل این نوع رژیم غذایی به ویژه برای کودکان سخت می‌باشد، ولی در بسیاری از موارد  با رعایت رژیم، حملات بیماری کنترل می‌گردد. خوشبختانه دوران اعمال این نوع رژیم غذایی محدود بوده و معمولاً بعد از 2 تا 3 سال بنا بر نظر متخصص قطع می‌گردد.


منبع: ماهنامه دنیای تغذیه – شماره 109 - منیره دادخواه، کارشناس ارشد تغذیه و رژیم‌درمانی

 

شنبه 23/7/1390 - 1:7
تغذیه و تناسب اندام
رژیم غذایی ضد افسردگی  
  بسیاری از خانم ها وقتی احساس افسردگی و خستگی می کنند یا فشار روحی دارند، سعی می کنند تا با خوردن مواد خوراکی مثل ماکارونی و پنیر، شیرینی و بیسکویت های شکلاتی، جوجه سرخ شده و امثال این ها به خودشان تسلی خاطر دهند و از لحاظ احساسی آرامش بیشتری پیدا کنند اما باید بدانید که خوردن چنین مواد غذایی تنها برای چند دقیقه کوتاه حال شما را بهتر می کند.  
        

بسیاری از خانم ها وقتی احساس افسردگی و خستگی می کنند یا فشار روحی دارند، سعی می کنند تا با خوردن مواد خوراکی مثل ماکارونی و پنیر، شیرینی و بیسکویت های شکلاتی، جوجه سرخ شده و امثال این ها به خودشان تسلی خاطر دهند و از لحاظ احساسی آرامش بیشتری پیدا کنند اما باید بدانید که خوردن چنین مواد غذایی تنها برای چند دقیقه کوتاه حال شما را بهتر می کند اما بعد از آن حالت های منفی و مضر مصرف این مواد غذایی روی دیگر خود را نشان می دهد. مسلما خوردن چنین غذاهایی به جز بالا و پایین آوردن فشار خون یا به هم ریختن سیستم بدن، نتیجه بهتری نخواهد داشت. مصرف بیش از حد یک نوع غذا یا کمبود گونه ای از مواد غذایی در زمان کوتاه یا طولانی روی حالت روحی انسان تاثیر می گذارد. این مطلب را بخوانید تا بدانید زمانی که حال تان بد است چه کار باید بکنید.

 

 

● کره موزی بخورید

اگر با استرس یا افسردگی درگیر هستید و می خواهید دوباره آرامش خاطرتان را به دست بیاورید، می توانید با مصرف بعضی از مواد خوراکی به سلامت روحی واقعی برای مدت طولانی دست پیدا کنید. تحقیقات نشان می دهد، مصرف موز به همراه کره بادام زمینی جانشین مناسبی برای بیسکویت و شیرینی است و به انسان کمک می کند مشکلات روحی را از خود دور کند و عوارض و اثرات منفی آن را به طور چشمگیری کاهش دهد. «کیتی سویفت»، مدیر شرکت «غذا و طب» در مرکز پزشکی «مایند ـ بادی» واشنگتن می گوید: «این که چه غذایی را برای خوردن انتخاب می کنید قطعا در حالت روحی شما تاثیر می گذارد. »

 

 

● لطفا تخمه بخورید

خانم «گییل پلتز» از شهر گراهام وقتی در دانشگاه مشغول تحصیل بود متوجه شد که راه های طبیعی بسیاری برای غلبه بر استرس و افسردگی وجود دارد. بنابراین درباره این موضوع شروع به تحقیق کرد و به این نتیجه رسید که چقدر انتخاب غذا و مواد خوراکی در حالت روحی انسان تاثیرگذار است. او شروع به خوردن غذاهایی مثل ماهی، دانه آفتابگردان و مواد خوراکی غنی از منیزیم کرد و متوجه شد که حال روحی اش بسیار بهتر است. حال این خانم و گروهی از محققان دانشگاهی توضیح می دهند، مواد غذایی حاوی منیزیم با تولید سروتونین ماده شیمیایی در مغز باعث سلامت روحی و افزایش انرژی در انسان می شود. معمولا مقدار ناکافی از عنصر منیزیم در بدن خانم ها موجب بروز برخی مشکلات می شود. بنابراین شما خانم ها می توانید با مصرف مواد خوراکی حاوی منیزیم نیاز بدن خود را به این ماده تامین کنید. بادام، پسته، آووکادو، اسفناج، تخم کدو و آفتابگردان، سویا، ماهی قزل آلا، صدف خوراکی و حبوباتی مثل گندم، جو، برنج قهوه ای و لوبیا سرشار از منیزیم هستند. خانم «گییل پلتز» می گوید: «باید حواس تان باشد که بعضی از غذاها تاثیر بهتری روی استرس و وضعیت افسردگی شما می گذارد. اگر می خواهید تاثیر چنین غذاهایی را در روحیه تان ببینید باید به طور مرتب از چنین موادغذایی استفاده کنید، همانطور که من از این غذاها به طور منظم استفاده می کردم.»

 

 

 

● شیرینی های سالم را بشناسید

بسیاری از خانم ها برای کاهش وزن، با حفظ کربوهیدرات ها این اشتباه را تکرار می کنند. وقتی ناراحت یا مضطرب هستیم بیشتر دوست داریم تا غذاهای حاوی کربوهیدرات (مثل شیرینی ها) را بخوریم. این به این دلیل است که کربوهیدرات، سروتونین تولید می کند و احساس آرامش و راحتی بیشتری در ما به وجود می آورد. مطمئن باشید، قند خون شما با خوردن تکه ای کیک به دلیل عذاب وجدانی که برای خوردن آن پیدا می کنید به سرعت پایین می آید. شما باید هر روز مقداری کربوهیدرات مصرف کنید تا مغزتان انرژی کافی را ذخیره کند اما این بدان معنا نیست که در خوردن شیرینی ها زیاده روی کنید. وقتی می گوییم کربوهیدرات یعنی قندهای ساده در غیراین صورت دچار افت شدید قندخون می شوید. نشاسته، انواع حبوبات، سبزی ها (سیب زمینی شیرین بهترین گزینه است) و لوبیا حاوی کربوهیدرات هستند.

 

 

● چربی خوردن به نفع شماست

دکتر سویفت می گوید: «باید به این نکته توجه داشت که حذف کامل چربی به عنوان دستور غذایی برای حفظ سلامت تصوری نادرست است. متاسفانه بسیاری از مردم فکر می کنند، حذف کامل چربی در برنامه غذایی شان تغذیه ای سالم خواهند داشت اما اگر این طور فکر می کنید بدانید که در اشتباه هستید. روغن های گیاهی به دلیل حفظ مایع غشای سلولی برای سلامت مغز بسیار مهم و ضروری هستند. مغز انسان بسیار توانمند است و باید از نوع درستی از چربی تغذیه کند. چربی های مفید در خوراکی هایی مانند آووکادو، انواع دانه های گیاهی و روغن زیتون یافت می شود.»

 

 

● ماهی بخورید تا افسرده نشوید

شاید شنیده باشید که از امگا۳ (اسیدچرب اشباع نشده) برای درمان بسیاری از ناراحتی ها استفاده می کنند. دانشمندان به این نتیجه دست پیدا کردند، افزایش مصرف امگا۳ در برنامه غذایی موجب کاهش افسردگی و فشارهای روحی روانی می شود. تحقیقات نشان می دهد، افرادی که از امگا۳ کمتری استفاده می کنند به خصوص خانم های باردار و شیرده که از این ماده در برنامه غذایی شان استفاده نمی کنند با مشکلات افسردگی شدیدتری روبه رو می شوند. ماهی آزاد، قزل آلا، ماهی ساردین، گردو، گیاه شاهدانه و دانه های گیاهی غذاهای سرشار از امگا۳ هستند.

 

 

● خوشمزه ترین خوراکی ضداسترس

«آرلین لی» از جمله کسانی بود که با تغییر برنامه غذایی اش و اضافه کردن انواع کربوهیدرات مثل برنج قهوه ای، گندم، نان جو، پاستای گندم و سبزی و انواع حبوبات توانست استرس و فشار روحی خود را از بین ببرد. به علاوه او به جای خوردن ۳ وعده سنگین غذا در طول روز آن را به ۴ یا ۵ وعده سبک تغییر داد و به دنبال آن پس از گذشت حدود ۲ ساعت در هر وعده، میوه یا دسر نیز می خورد. او برای نگه داشتن برنامه غذایی اش مقداری آجیل و دانه های گیاهی را نیز مصرف می کرد. خانم لی می گوید: «من برنامه غذایی ام را تغییر دادم و این موضوع روی حالت روحی و استرسم تاثیر بسیار مثبتی گذاشت و آرامش روحی که از این تغییر به دست آوردم، باعث شد تا انرژی ام به طور قابل توجهی زیاد شود.» «بونی تابدیکس»، سخنگوی اتحادیه بین المللی تغذیه می گوید: «ترکیب کربوهیدرات ها به همراه پروتئین باعث کاهش افسردگی و فشارهای روحی می شود و اثرات منفی آن را از بین می برد. بنابراین برای ذخیره انرژی می توانید بیشتر از این مواد مغذی استفاده کنید. پیشنهاد او برای وعده های غذایی سبک مواد خوراکی مثل پنیر کم چرب، شیرینی های گندمی، نان جو یا ماست هستند.» او در ادامه می گوید: «حتی یک فنجان سرشیر هم ترکیب کربوهیدرات و پروتئین دارد و می تواند وعده غذایی سبکی برای رفع گرسنگی باشد.»

 

 

● این ۴ نکته حال روح تان را خوب می کند

۱) اگر می خواهید به تعادل روحی برسید، برنامه غذایی تان را کامل کنید یعنی چربی، کربوهیدرات، پروتئین و مواد مغذی مفید دیگر را در وعده های غذایی روزانه خود بگنجانید و یادتان باشد که به مقدار کافی مایعات بنوشید.

۲) وعده های غذایی تان را حذف نکنید در عوض به جای وعده های سنگین، وعده های سبک بیشتری را در برنامه غذایی خود جای دهید. دکتر تابدیکس می گوید: «به هیچ عنوان برنامه غذایی تان را حذف نکنید به علاوه سعی کنید تا برنامه تغذیه منظمی داشته باشید و از میوه و سبزی ها برای داشتن تغذیه ای سالم استفاده کنید. گاهی اوقات خانم ها وعده های غذایی شان را کم می کنند اما نمی دانند که این مسئله چه عوارض جانبی برای سلامت و حالت روحی آن ها دارد.»

۳) اگر تصمیم گرفتید که دیگر هله و هوله نخورید به جای آن غذاهای سالم و فیبردار مثل سبزی ها را انتخاب کنید اما اگر حالت روحی تان به همان صورت باقی ماند و تغییر نکرد حتما به متخصص تغذیه مراجعه کنید تا با دستور غذایی مناسب شما را راهنمایی کند.

۴) دکتر سویفت می گوید: «گاهی اوقات ممکن است با آن که غذایی که انتخاب می کنید طبیعی و از لحاظ غذایی مقوی باشد اما تاثیر چندانی روی خلق و خوی تان نگذارد و در این صورت با متخصص تغذیه مشورت کنید تا رژیم غذایی تان را بررسی کند و گزینه های بهتری را به شما معرفی کند. علاوه براین می توانید، به مدت یک هفته خوردن موادی که گلوتن دارد مثل غلات، گندم و جو را امتحان کنید و ببینید که مصرف چنین غذاهایی چطور در روحیه شما تاثیر می گذارد.

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir    
   
 
      مجله سیب سبز
شنبه 23/7/1390 - 1:6
تغذیه و تناسب اندام

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

 

اولین قدم برای انتخاب رژیم سالم، خوردن انواع مواد غذایی و به مقدار متعادل است. تحقیقات صورت گرفته نشان می‌دهد که مصرف این ۷ مواد غذایی بیماری‌های قلبی، سرطان سینه و پوکی استخوان را از زنان دور می‌کند.

۱٫ گوجه فرنگی
به گفته محققان مصرف مواد غذایی سرشار از لیکوپن مثل گوجه فرنگی می‌تواند در رفع سرطان سینه و گردنه رحم موثر باشد.

۲٫ بذر کتان

دانشمندان ترکیب‌های مفیدی را همانند چربی‌های امگا ۳ و فیبر در بذرکتان یافته‌اند. مطالعات انجام شده در کلینیک مایو نشان می‌دهد مصرف ۴۰ گرم بذرکتان می‌تواند به کاهش تری گلیسیرید کمک کند. البته پزشکان مصرف بذر کتان در دوران بارداری را پیشنهاد نمی‌کنند.

۳٫ کلم پیچ

این گیاه خوراکی که حاوی آنتی اکسیدان‌ها است از چشم محافظت می‌کند و علاوه بر این سرشار از ویتامین C و کلسیم است.

۴٫ ماهی
مصرف ماهی بخصوص ماهی آزاد بدلیل روغن موجود در آن می‌تواند به رشد جنین در دوران بارداری کمک کند. همچنین ازآنجایی که درصد بالایی از زنان بر اثر بیماری‌های قلبی جان خود را از دست می‌دهند، خوردن این ماهی می‌تواند در پیشگیری از بیماری‌های قلبی مفید باشد.

۵٫ آب آلبالو

مصرف آب آلبالو نه به دلیل ویتامین C آن بلکه به دلیل آنتی اکسیدان‌های موجود درآن توصیه می‌شود. آنتی اکسیدان‌های موجود در آب آلبالو می‌تواند از رشد باکتری در دیواره مثانه جلوگیری کند.

۶٫ ماست چکیده پرپروتئین

خوردن این ماست به دلیل داشتن پروتئین بالا به کاهش وزن و حفظ ماهیچه‌ها کمک می‌کند. همچنین زنان با مصرف این ماست می‌توانند دوران کهنسالی را راحت‌تر بگذرانند.

۷٫ گردو

مصرف گردو می‌تواند از بروز سرطان سینه و پوکی استخوان جلوگیری کند. مطالعه صورت گرفته نشان می‌دهد که مصرف روزانه گردو بروز و پیشرفت سرطان سینه را به تاخیر می‌اندازد.

شنبه 23/7/1390 - 1:5
ازدواج و همسرداری

کوتاه و خلاصه از مهم‌ترین مواردی که هیچ‌وقت درباره ازدواج به شما نگفته‌اند.

1- وقتی بلد نیستیم ارتباط برقرار کنیم، بعید است ازدواج خوبی داشته باشیم زیرا ازدواج به مهارت‌های ارتباطی بالایی احتیاج دارد. مهارت‌های ارتباطی موضوع پیچیده‌ای نیست. در درجه اول ارتباط با خودمان باید درست باشد. کسی که خودکم‌بین است ارتباط‌هایی دارد نه به خاطر عشق و تعهد بلکه به خاطر این‌که ضعف‌های درونی‌اش را پر کند. همسر چنین آدمی همیشه باید طوری عالی باشد که این آدم، اعتمادبه‌نفس نداشته‌اش را از او دریافت کند، این می‌شود یک رابطه انگلی عاطفی.

2- وقتی خودشیفته هستی، ازدواج نکن زیرا همیشه احساس می‌کنی حرف‌های تو، سلیقه تو، طرز حرف زدن تو، مطالعات تو، دین‌داری تو، اخلاقیات تو و سکوت‌های تو خیلی خاص‌اند و همسرت باید فعلا تو و رازهای نبوغت را کشف کند.

آدم‌های خودشیفته به راحتی توانایی نادیده گرفتن احساسات و شعور دیگران را دارند و ممکن است به خودشان حق بدهند به راحتی خیانت کنند

3- مراقب آدم‌هایی باش که ظاهر اجتماعی موفقی دارند و خیلی حواسشان به همه جزییات زندگی تو هست! گاهی این افراد زمینه اختلال شخصیتی پارانویا دارند یعنی شک و بدبینی. بدبین‌ها زندگی خود و شما را پس از ازدواج جهنم می‌کنند. ایشان استعدادی عجیب و هوشی سرشار و عقلی ناقص دارند! تمام هم و غمشان این است که تو در نامزدی قبلی خود چه تجربیاتی داشته‌ای، کدام رستوران‌ها رفته‌ای. همه ساعاتی که باید صرف رشد تو در ارتباط عاطفی‌ات شود، حرام قانع کردن یک آدم مریض می‌شود. در دوره نامزدی می‌شود رفتارهای افراد شکاک را شناخت. یادت نرود شکاک ویروسی به تو می‌زند که بعدا توجه نرمال یک آدم نرمال را خیلی کم و ناکافی ببینی.

4- مراقب باش خیلی کمال‌طلب نباشی زیرا کمال‌طلب چنان همه چیز را سخت می‌گیرد (نامزدی،مراسم عروسی، تشریفات بعد از ازدواج) که زندگی جهنم می‌شود. کمال‌طلب‌ها فقط وارد بخش‌هایی از زندگی می‌شوند که برنده بشوند و لذت بسیاری از فرصت‌های ناب زیستن را از دست می‌دهند.

5- این روزها مراقب "چسبندگی عاطفی" هم باید بود. دختران و پسرانی هستند که به شدت احتیاج دارند که شما حالشان را خوب کنید در حالی‌که ما در زندگی خودمان بیشتر موظفیم حال خود را ردیابی کنیم. مردانی این چنین توقع دارند که شما همیشه خوشگل و مرتب و خوش‌اخلاق باشید. این مردان درکی از همسرشان دارند شبیه مادر. مادر، زنی است که همیشه در دسترس، مهربان و حامی است. همسر اگر این چنین باشد اول از همه خودش در هم می‌شکند زیرا ما بناست فقط با فرزندانمان تا این حد در دسترس باشیم. برای شوهر باید همسری کرد.

6- هر چقدر نگران اعتیاد به مواد مخدر در نامزدتان هستید، بترسید از این‌که طرف اعتیاد هیجانی داشته باشد یعنی همیشه باید چیزی جدید در زندگی‌اش باشد تا او احساس رضایت کند. حالا این ممکن است با تغییر زودبه‌زود شغل و رشته تحصیلی و مطالعات آزاد او باشد یا ممکن است وارد ارتباط‌های او بشود و هر از گاهی باید ارتباطی موازی را تجربه کند تا شما را دوست داشته باشد. چنین ازدواج‌هایی خطرناکند زیرا دایم باید همسرتان را بپایید تا دمی به خمره نزند.


7- شاید از فلسفه ازدواج شنیده باشید. ازدواجی موفق است که همه چیز شما نباشد. ما حال خوبمان را از چند منبع می‌گیریم: خانواده خود، کار خوب، تحصیلات، تاثیرگذاری اجتماعی، دوستان خودمان و ازدواج. وقتی همه حال خوب خود را به عهده همسر بگذاریم یا نامزدتان به عهده شما ‌بگذارد، بازی بسیار خطرناکی آغاز شده است زیرا هیچ انسانی چنین قابلیتی ندارد که در درازمدت شما را خوشحال نگه دارد.

8- نیم‌نگاهی به روابط نامزدتان با خانواده‌اش بیندازید زیرا الگوی رابطه او با مادر و پدرش کلیدهای زیادی در اختیار شما قرار می‌دهد. مثلا در دوره نامزدی هر بار که با نامزدتان بیرون رفته‌ای مادرش 10 بار تماس گرفته است یا مادر خانم شما دایم ساعت ورود و خروج این دختر 25 ساله را چک می‌کند. معنی‌اش این است که در این خانه فضای کنترل زیادی حاکم است و خانواده برای حریم شخصی خیلی اهمیت قایل نیستند. بنابراین اگر روزی دیدید همسرتان (دختر این خانواده) دارد پیامک‌های تلفن همراه تو را بدون اجازه شما می‌خواند، نباید شاخ دربیاورید زیرا به حریم شخصی او احترامی نگذاشته بودند که الان او این کار را بلد باشد.


9- در حال حاضر مهم‌ترین دلیل طلاق در ایران مسایل جنسی است. بدون رودربایستی باید هشدار داد که دانش جنسی خود را با کلاس‌ها و کتاب‌های خوب و سوال کردن از متخصصان بالا ببرید، به شدت تاکید دارم به سلیقه جنسی خود احترام بگذارید؛ مثلا اگر خواستگار شما بسیار لاغر است و شما از فردی توپرتر خوشتان می‌آید، اگر چیزهای خوب دیگرش را پذیرفته اید، خوب است به او نیز این سلیقه خود را اطلاع دهید تا کمی تغییرش دهد. اصلا خوب نیست که بعدا حسرت چهره و تیپ یکی دیگر را بخورید. خیلی ظریف باید از شباهت نیازهایی از این دست در خود و نامزد مطلع بود تا بعدا گرفتاری ایجاد نشود.

gtalk.ir

شنبه 23/7/1390 - 1:4
ازدواج و همسرداری

دوران عقد یکی از زیباترین و به یاد ماندنی ترین دوران زندگی مشترک است که در عین زیبایی، حادثه خیز و پر از دام و بلا است. در واقع رفتار نسنجیده دختر و پسر یا خانواده های آنها در این دوران می تواند عامل مهمی در ایجاد اختلافات زناشویی و در نهایت دوری زوج جوان از همدیگر باشد. چیزی که نتیجه ای جز یک زندگی سست و کاغذی ندارد.

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

اگر شما هم در آستانه این مرحله از زندگی تان هستید یا همین حالا جزو عقد کرده ها به حساب می آیید، این مطلب را بخوانید تا درک روشن تری از آسیب های این دوره به دست آورید.

 

1. ذهنیت نادرست

خیلی از افراد به واسطه برخی باورهای نادرست که در جامعه ما شکل گرفته است در مورد مادر زن، مادر شوهر، خواهر شوهر و... ذهنیت های نادرستی دارند که این خود عامل ایجاد بسیاری از مشکلات است. این باور و نگاه به افراد باید اصلاح شود.

 

در واقع افراد باید به خانواده همسرشان حق بدهند که از فرزندشان حمایت های شدید عاطفی و معنوی کنند. این حمایت ها به دلیل این است که خانواده ها گمان می کنند که رابطه عاطفی شان با فرزندشان قطع شده است. مهارت فرد باید در این باشد که به والدین همسرش ثابت کند که نه تنها فرزندشان را از آنان نگرفته است بلکه با وجود او، فرزند دیگری هم نصیبشان شده است.

 

2. یادآوری گذشته

از یادآوری تنش های احتمالی در دوره نامزدی درباره مهریه، خرید، جشن و... با ذکر «لَااِلَه اِلَّا اَلله» بپرهیزید. یادآوری این مسائل کار شیطان است تا بین شما بغض و کینه ایجاد کند.

اِنَّمَا یُرِیدُ الشَّیطَانُ اَن یُوقِعَ بَینَکُمُ العَدَاوَهَ وَ البَغضَاءَ (مائده، آیه 91)

از یادآوری خواستگاران یا خانم هایی که به خواستگاریشان رفته اید، نیز بپرهیزید. متاسفانه برخی از پسرها در این دوره، افزون بر این، از ارتباطات قبلی خود با  جنس مخالف می گویند و به آن افتخار هم می کنند که بسیار خطرناک است.

 

تبیان زنجان www.tebyan-zn.ir

3.وسوسه ها

تنوع طلبی از حالات انسان است و او را از قانع بودن به داشته هایش باز می دارد. به همین دلیل افراد باید تلاش کنند تا با این حالت مبارزه کرده و اجازه ندهند که مسائل جزئی و کم اهمیت آنها را وسوسه و در اصل انتخاب دچار تردید کند یا به جدایی بکشاند. اشکالات جزئی در همسر (اثر زخمی کوچک بر پوست بدن) یا عمل نکردن خانواده فرد مقابل به برخی قول و قرارهای مادی نمی تواند دلیل موجهی بر جدایی باشد.

 

4.مقایسه

 آسیب مهم دیگر این دوران مقایسه همسر با دیگران است که باید به شدت از آن پرهیز کرد. یادتان باشد که شما فقط نقاط مثبت دیگران را می بینید و از نقاط منفی آنان اطلاعی ندارید؛ همان گونه که دیگران فقط نقاط مثبت شما و همسرتان را می دانند و از نقاط منفی تان آگاه نیستند.

 

5. توقعات بی جا

 نگرش های آرمانی و شاعرانه در ازدواج درست نیست. در دوره عقدبستگی، تعهدات جدی ایجاد نمی شود؛ پس انتظار شما نیز باید در همین حد باشد.

توقع توجه کامل همسر به شما و بریدن از خانواه، توقع قطع ارتباط کامل با دوستان دوران مجردی، توقع اطاعت از شما و بی توجهی به نظر والدین و... هیچ کدام توقعات بجایی نیستند.

 

6. قهر و بی اعتنایی

 از قهر با همسر خود و بی اعتنایی به او بپرهیزید. تغییر مثبت با ارتباط سازنده میسر است، نه با قهر.

 

شنبه 23/7/1390 - 1:3
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته