• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 813
تعداد نظرات : 462
زمان آخرین مطلب : 5515روز قبل
کامپیوتر و اینترنت
گجت‌سازان (ابزارسازان)، برشته‌كن (تستر) را دوست دارند. این بدان علت است كه خریداران هرآنچه را كه به‌شكل تستر درآمده باشد، دوست دارند چه آن چیز نان برشته تولید بكند، یا نكند! 


"شارژر تست" توسط هیون‌آكو بدین منظور طراحی شده تا باتری‌های شما را، همان‌طور كه یك تستر نان را می‌پزد و به یك نان برشته طلایی و برشته تبدیل می‌كند، شارژ كند فقط یك باتری لیتیم‌یونی وارد كنید، دستگیره را به پایین بفشارید و صبر كنید تا در حالی كه كاملا شارژ شده و حتی شاید كره‌زده، بامبی صدا كند و بپرد. نوری با رنگ متمایز در كنار شارژر قرار دارد تا پیشرفت باتری را نشان دهد.

 
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:15
موبایل
تعدادی از سرویس‌های گوگل، به‌زودی به‌كار خود پایان خواهند داد. تیم گوگل ویدئو اعلام كرد كه ارسال ویدئو تا چند ماه آینده متوقف خواهد شد، از سوی دیگر، تیم دفترچه یادداشت گوگل اعلام كرد كه توسعه این سرویس را متوقف خواهد كرد، اما هنوز برای استفاده وجود خواهد داشت. 

طبق اعلام چند روز گذشته، گوگل سرویس ‌Jaiku‌ خود را، كه سرویسی مشابه تویتر است، حتی پیش از انتشار برای عموم خواهد بست. جستجوی كاتالوگ‌ها كه امكان جستجوی محصولات را عرضه می‌كرد، نیز به‌زودی بسته خواهد شد. گوگل اعلام كرده است كه كدهای سرویس جایكو را تحت مجوز آپاچی منتشر خواهد كرد. ‌ ‌
 برگرفته از روزنامه جام جم  
 منبع: ‌readwriteweb
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:14
موبایل
بی‌شك تاكنون خبرهایی از ویندوز 7 شنیده‌اید. ویندوز 7 نسخه جدیدی از سیستم‌عامل ویندوز است كه توسط مایكروسافت برای كاربران خانگی در نظر گرفته شده. هفته گذشته نسخه آزمایشی ویرایش 7000 این سیستم‌عامل برای تست و استفاده كاربران توسط سایت مایكروسافت در اختیار عموم قرار گرفت. 


نسخه آزمایشی یا همان بتا یعنی این‌كه سیستم‌ عامل ممكن است اشكال و خطا داشته باشد كه تا پیش از رفع آنها نمی‌توان نسخه نهایی را ارائه كرد. به همین خاطر در سه مورد پیشنهاد می‌كنیم به‌هیچ‌وجه از نرم‌افزارهای آزمایشی استفاده نكنید. این سه مورد عبارتند از: سیستم‌عامل‌های آزمایشی، فایل‌های به‌روز‌رسان آزمایشی و نرم‌افزارهای امنیتی همچون ویروس‌یاب‌ها و دیواره‌های آتش (فایروال‌ها.)

اگر شما هم جزو آن دسته از كاربران عجول هستید و دوست دارید قبل از آماده شدن نسخه نهایی، با ویندوز 7 آشنا شوید و نصب آن را آغاز كنید، قصد داریم راه‌حلی مطمئن و ساده را به شما آموزش دهیم تا به‌راحتی با استفاده از آن و بدون اعمال هیچ‌گونه تغییراتی در سیستم‌عامل فعلی رایانه‌تان، این ویندوز جدید را نیز امتحان كنید و با روش دریافت ویندوز 7 از سایت مایكروسافت، مراحل دریافت كد فعال‌سازی آن و چگونگی نصب آن در یك رایانه به‌طور مجازی آشنا شوید.

‌ ‌توجه: پیش از هر كار مطمئن شوید كه رایانه‌تان از پردازنده یك گیگاهرتز یا بالاتر و نیز حافظه رم بیشتر از یك گیگابایت برخوردار است. سپس مراحل زیر را دنبال كنید.

گام نخست: دریافت

اولین مرحله از نصب ویندوز 7 دریافت فایل‌های مورد نیاز از سایت مایكروسافت است. برای دانلود هر یك از نسخه‌های 32 و 64 بیتی از این سیستم‌عامل می‌توانید به لینك‌های زیر مراجعه كنید:

‌bit32-7http://tinyurl.com/win‌

نسخه 32 بیت با حجم 2.5 گیگابایت

bit64-7http://tinyurl.com/win

‌‌نسخه 64 بیت با حجم 3.2 گیگابایت

‌ ‌نكته: اگر به‌طور دقیق نمی‌دانید از كدام نسخه استفاده كنید، پیشنهاد می‌كنیم نسخه 32 بیت را برگزینید.

گام دوم: كد فعال‌سازی

پس از دانلود فایل‌های مورد نیاز برای نصب سیستم‌عامل، می‌باید سریال فعال‌سازی آن را نیز دریافت كنید. از آنجا كه این نسخه از ویندوز 7 برای تست كاربران به‌طور رایگان توسط سایت مایكروسافت منتشر شده، سریال فعال‌سازی آن نیز توسط سایت مذكور در اختیار كاربران قرار می‌گیرد. برای دریافت این سریال می‌باید طبق مراحل زیر عمل كنید:

1– با ورود به نشانی زیر وارد سایت ‌Microsoft TechNet‌ شوید:

http://technet.microsoft.com

2– در قسمت بالا و سمت راست این سایت روی گزینه ‌Sign In‌ كلیك كنید.

3– با وارد كردن جزییات كاربری خود در سرویس ‌Hotmail‌ یا سرویس ‌Windows Live ID‌ به صفحه كاربری خود وارد شوید. (چنانچه در هیچ‌یك از این سرویس‌ها عضویت ندارید، می‌توانید با كلیك روی گزینه ‌Sign up‌ یك عضو جدید برای خودتان ایجاد كنید)

4– پس از ورود به بخش كاربری مربوط به خودتان، نشانی زیر را در نوار آدرس مرورگر مربوط به همان صفحه كپی كرده و كلید اینتر را فشار دهید:

‌code32-7http://tinyurl.com/win

‌مربوط به كد فعال‌سازی نسخه 32 بیت

‌code64-7http://tinyurl.com/win‌

‌‌مربوط به كد فعال‌سازی نسخه 64 بیت

مشاهده می‌كنید كه با باز شدن این صفحه سریال مورد نیاز برای نصب ویندوز 7 به‌طور قانونی در اختیار شما قرار می‌گیرد.

گام سوم: دانلود نرم‌افزار مجازی‌سازی

همان‌طور كه گفتیم، در این آموزش قصد داریم ویندوز 7 را به روشی نصب كنیم كه هیچ تغییری روی سیستم‌عامل فعلی شما رخ ندهد. به‌همین خاطر از نرم‌افزار ‌VirtualBox‌ برای نصب این سیستم‌عامل به‌طور مجازی كمك می‌گیریم.

این نرم‌افزار رایگان است و می‌توانید آن را از نشانی زیر دریافت كنید:

http://www.virtualbox.org/

wiki/Downloads

گام چهارم: تنظیمات مجازی

پس از دریافت و نصب نرم‌افزار ‌VirtualBox‌ باید تنظیماتی را در آن مشخص كنید. برای اعمال این تنظیمات مراحل زیر را به‌ترتیب انجام دهید:

1– نرم‌افزار را اجرا كرده و گزینه ‌New‌ را انتخاب كنید.

2– در پنجره باز شده گزینه ‌Next‌ را انتخاب كنید.

3– در بخش نام، ‌7 Windows‌ را وارد كنیدو از بخش ‌Operating System‌ گزینه ‌Microsoft Windows‌ را انتخاب كرده و در نهایت نیز از میان نسخه‌های مختلف گزینه ‌Other Windows‌ را انتخاب كنید.

4– با توجه به میزان حافظه رم سیستم، مقدار حافظه رم مربوط به رایانه مجازی را مشخص كنید. توجه داشته باشید كه در این مرحله می‌باید حداكثر میزان حافظه رم را كه می‌توانید به ویندوز 7 اختصاص دهید تا استفاده از آن برای شما راحت‌تر و سریع‌تر باشد.

5– كلید ‌New‌ را فشار دهید تا رایانه مجازی شما ایجاد شود.

6– در پنجره جدید گزینه ‌Next‌ را انتخاب كنید.

7– گزینه ‌Dynamically expanding storage‌ را انتخاب كرده و روی ‌Next‌ كلیك كنید.

8– میزان فضای ‌دیسك‌سخت رایانه مجازی را مشخص كنید. در این بخش می‌توانید مقدار 10گیگابایت را مشخص كنید، همچنین اگر ‌دیسك‌سخت فضای خالی بیشتری دارد، بهتر است فضای بیشتری را در این قسمت مشخص كنید.

9– مراحل باقی‌مانده را با انتخاب گزینه‌های ‌Next‌ یا ‌Finish‌ پشت سر بگذارید تا مراحل ایجاد رایانه مجازی به پایان برسد.

10– مطمئن شوید كه در ستون سمت چپ موجود در برنامه ‌VirtualBox‌ گزینه ‌7 Windows‌ انتخاب شده است سپس روی آیكون ‌Settings‌ در بخش بالایی برنامه كلیك كنید.

11– پس از باز شدن پنجره تنظیمات، گزینه ‌CD/DVD-ROM‌ را انتخاب كرده و قسمت ‌Mount CD/DVD Drive‌ را فعال كنید. در نهایت نیز روی آیكون كوچك موجود در كنار بخش ‌ISO Image File‌ كلیك كنید.

12– در این جا پنجره ‌Virtual Media Manager‌ باز می‌شود. روی گزینه ‌Add‌ كلیك كنید و فایل دانلود شده مربوط به ویندوز 7 در گام اول را در آن فراخوانی كنید. ‌ ‌

13– پس از پیمودن مرحله 12 دوباره پنجره تنظیمات برای شما نمایش داده می‌شود. گزینه ‌Network‌ را از این بخش انتخاب كنید و پس از فعال كردن ‌Enable Network Adapter‌ گزینه ‌ MT Desktop 1000Intel PRO/‌ را از لیست موجود، انتخاب كنید.

14– سرانجام روی ‌Ok‌ كلیك كنید تا پنجره تنظیمات بسته شود.

گام پنجم: نصب ویندوز 7

با طی كردن مراحل قبل، فایل مورد نیاز برای نصب سیستم‌عامل دانلود شده، سریال آن را دریافت كرده‌اید و یك رایانه را نیز به‌طور مجازی برای این ویندوز آماده ساخته‌اید. در این مرحله می‌خواهیم ویندوز 7 را روی این رایانه مجازی نصب كرده و به استفاده از آن بپردازیم. برای انجام این كار می‌باید رایانه مجازی را روشن كنید تا مراحل بوت و نصب ویندوز آغاز شود. برای روشن كردن رایانه ابتدا گزینه ‌7 Windows‌ را از برنامه ‌VirtualBox‌ انتخاب كرده سپس روی آیكون ‌Start‌ در منوی بالای برنامه كلیك كنید.

مشاهده می‌كنید كه رایانه مجازی روشن می‌شود و مراحل نصب ویندوز 7 نیز همزمان با آن آغاز می‌شود.

توجه داشته باشید كه مراحل نصب را طبق مراحل زیر پشت سر بگذارید:

1– تنظیمات صفحه‌كلید و زبان ویندوز را مشخص كنید.

2– پس از پذیرفتن شرایط نصب، هنگام انتخاب نوع نصب گزینه ‌Custom (Advanced)‌ را انتخاب كنید.

3– درایو مورد نظر برای نصب را برگزینید و جزییات مربوط به نام كاربر رایانه و نام رایانه را نیز مشخص كنید.

4– سریالی كه در گام دوم دریافت كردید را وارد كنید.

‌ ‌5– دیگر تنظیمات موجود را نیز مشخص كرده و منتظر بمانید تا مراحل نصب به پایان برسد.

با اتمام مراحل نصب ویندوز 7 این سیستم‌عامل به‌طور پیش‌فرض نسخه ‌Ultimate‌ را روی رایانه مجازی شما نصب می‌كند.

توجه داشته باشید كه سریال‌ دریافت شده از سایت مایكروسافت به شما این اجازه را می‌دهد كه تا ماه آگوست سال 2009 از این سیستم‌عامل به‌طور كاملا رایگان و قانونی استفاده كنید.

از جمله تغییرات قابل توجه در این نسخه از سیستم‌عامل‌های مایكروسافت وجود تصویر یك ماهی به‌عنوان تصویر پیش‌فرض دسكتاپ و عدم امكان تغییر منوی استارت به حالت كلاسیك است.

امیر عصاری
منبع : روزنامه جام جم  
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:14
موبایل
امروزه هارددیسك‌های خارجی، فلش‌دیسك‌ها و كارت‌های حافظه، برای نگهداری و نقل‌وانتقال اطلاعات موارد استفاده بسیاری دارند و افرادی كه با كامپیوتر و شبكه‌های كامپیوتری سروكار دارند، ضرورت استفاده از آنها را روزبه‌روز بیشتر احساس می‌كنند. ‌ ‌ 


استفاده از هارددیسك‌های خارجی یو‌اس‌بی1‌ ‌یكی از آسان‌ترین روش‌ها برای افزودن به فضای ذخیره اطلاعات قابل جابه‌جایی برای كامپیوترهای شخصی، شبكه‌های خانگی و اداری است؛ زیرا نصب و استفاده از آنها نیاز به تخصص سخت‌افزاری خاصی ندارد و برای همه كاربرهای عادی و حرفه‌ای موارد مصرف بسیار زیادی دارد. ‌ ‌

با ساختن نسخه پشتیبان2، به شما برای حفاظت از اطلاعات و آرشیو اطلاعات رویارویی با اشكالات سخت‌افزاری هارددیسك‌های داخلی كامپیوترها و سرورها و نیز آلودگی ویروسی كمك می‌كند. ‌ ‌

بازیافت اطلاعات صدمه‌دیده این هارددیسك‌ها مستلزم صرف وقت و هزینه بوده و انجام آن فقط توسط افراد متخصص امكان‌پذیر و در مواردی هم غیرممكن است. برای پیشگیری از موارد ذكر شده، تهیه هارددیسك‌های خارجی یو‌اس‌بی و پشتیبانی‌گرفتن از اطلاعات یكی از عملی‌ترین و مقرون به‌صرفه‌ترین راه‌ها است. ‌ ‌

یكی دیگر از محاسن این نوع هارددیسك‌ها، سهولت جابه‌جایی و به اشتراك گذاشتن اطلاعات به‌وسیله آنها در شبكه‌های خانگی و اداری است. ‌ ‌

فلش‌دیسك‌ها و كارت‌های حافظه هم به‌صورت بسیار گسترده توسط طیف وسیعی از كاربران كامپیوتر مورد استفاده قرار می‌گیرند و انواع داده‌ها، از موسیقی و عكس و فیلم تا مدارك و اطلاعات، روی آنها ذخیره، جابه‌جا و به اشتراك گذاشته می‌شوند. حجم آنها بسیار كوچك است و قسمت‌های مكانیكی ندارند كه مثل هارد دیسك‌ها در اثر ضربه صدمه ببینند و امكان پاك كردن اطلاعات و ذخیره‌سازی دوباره به‌صورت پیاپی و نامحدود روی آنها وجود دارد. ‌ ‌
با همه محاسنی كه از آنها ذكر شد، معایبی هم دارند كه مهم‌ترین آنها عدم امنیت اطلاعات جابه‌جا شده توسط آنهاست كه در صورت گم شدن و دسترسی افراد فاقد صلاحیت می‌توانند موجب بروز مشكلاتی برای كاربر شوند و امكان كدگذاری و پسورد‌گذاری روی آنها، آن هم نه به‌طور كامل، بیشتر توسط كاربران حرفه‌ای میسر است. ‌ ‌

دسترسی به همه‌هارد درایوهای یو‌اس‌بی شبكه از طریق اینترنت ‌ ‌

از این‌رو ابزاری جدید را معرفی می‌كنیم كه استفاده از آن امكان استفاده از هارددیسك‌های یو‌اس‌بی و فلش‌دیسك‌ها و كارت‌های حافظه جانبی را در هر مكانی كه باشید با ضریب امنیتی بسیار بالا و بدون توجه به بعد مسافت میسر می‌كند و امكان دسترسی به اطلاعات هارد درایو‌های یو‌اس‌بی كامپیوترهای منازل و سرورهای شبكه‌های اداری را به آسانی ممكن می‌سازد.

پوگوپلاگ3‌ ‌ظاهری بسیار ساده دارد اما كاری كه انجام می‌دهد خیلی مهم است. این وسیله دارای دو درگاه4‌ ‌است. یكی درگاه ‌Lan‌ برای یك اتصال اترنت5‌ ‌به مسیریاب (روتر)6‌‌ و دیگری یك درگاه یو‌اس‌بی برای اتصال به دیسك‌سخت خارجی (یو‌اس‌بی) یا فلش‌دیسك و یا هر نوع كارت حافظه.

به‌محض این‌كه اتصال یو‌اس‌بی و ‌Lan‌‌را برقرار و پوگوپلاگ را به برق متصل كنید، یك حافظه جانبی7‌ ‌ متصل به اینترنت8‌ ‌در شبكه خود خواهید داشت. گام دومی كه لازم است برای این كار بردارید، این است كه دستگاه خود را در سایت اینترنتی سازنده آن پوگوپلاگ رجیستر كنید و پس از آن شما صاحب یك وب‌سایت شخصی می‌شوید كه همه اطلاعات شما به‌صورت تفكیك‌شده در آن قابل مشاهده است و امكان دیافت آن نیز برای شما وجود دارد.

بهترین امتیاز این وسیله این است كه اگر در خانه باشید، دیگر نیازی به اتصال به سرورهای شركت پوگوپلاگ برای دسترسی به هارددرایو خود ندارید و یك‌راست از طریق شبكه خانگی خود به هارددیسك (یو‌اس‌بی) یا فلش‌دیسك خود دسترسی دارید.

نرم‌افزار ‌(API)این دستگاه یك نرم‌افزار منبع‌باز‌ است كه به برنامه‌نویسان این امكان را می‌دهد تا با نوشتن برنامه‌های جانبی برای آن خود و دیگران را از امتیاز داشتن یك حافظه وبی بهره‌مند سازند و نمونه آن هم برنامه‌ای است كه تبادل اطلاعات بین موبایل آیفون و هارددیسك یو‌اس‌بی را ممكن می‌سازد. ‌ ‌

به‌گفته شركت سازنده، به‌محض این‌كه شما آن را به شبكه خود و دیسك‌سخت خارجی متصل كنید، تنها كافی است كه به وب سایت پوگوپلاگ مراجعه و نصب و رجیستر را كامل كنید. پس از آن نیازی به شناسانیدن و تنظیمات پورت‌ها، نشانی آی‌پی، دیواره‌آتش (فایروال)، یا هر نوع تنظیمات پیچیده ندارید و می‌توانید از اطلاعات هارددرایو‌های خود استفاده كرد و آنها را به اشتراك بگذارید.

این وسیله در تاریخ 8 ژانویه 2009 معرفی شده و تا ماه مارچ 2009 راهی بازار خواهد شد. ‌ ‌

منبع: http://pogoplug.com

برگرفته از روزنامه جام جم 

 

 

 

چهارشنبه 9/11/1387 - 16:11
کامپیوتر و اینترنت
در ‌5 HTML‌ پنج قابلیت نسبت به ‌4 HTML‌ اضافه شده است كه در دو قسمت به بیان آنها می‌پردازیم. 

‌5HTML‌ نسخه بازبینی‌شده زبان نشانه‌گذاری فرامتن1‌ ‌است كه مهمترین روش نشانه‌گذاری محتوای به‌اشتراك گذاشته شده در دنیای وب است و به‌زودی منتشر خواهد شد. ‌ ‌ 

اهداف ‌5HTML‌ برای اصلاح كردن همگامی با میزان افزایش تقاضاها برای تنوع بیشتر و پیچیده‌تر مطالب وب گردید. همچنین، ‌5 HTML‌ به كمبودهای ‌4 HTML‌ در برنامه‌های تحت وب اشاره دارد. ما در این مقاله به 5 قابلیت جدید و جذاب در ‌5 HTML‌ می‌پردازیم.

تاریخچه

ایده‌های اولیه ‌5HTML‌ در اواخر سال 2003 به‌فكر سازندگان آن رسید. كنسرسیوم تار جهان‌گستر ‌(C3(W‌، سازمانی است كه پروتكل‌ها و خطوط هدایتی استاندارد وب را بازبینی می‌كند، نسخه پیش‌نویس ‌5HTML‌ توسط گروه كاری فناوری برنامه‌های فرامتن وب2‌ ‌نوشته شد. سپس گروهی در سال 2004 شكل‌گرفت، كه متشكل از نماینده‌های اپل، بنیاد موزیلا و نرم‌افزار اوپرا بود. و این منجر به گروه فعال بر روی ‌ C3W‌ در ‌HTML‌ شد كه از سال 2007 برای توسعه ویژگی‌های ‌5 HTML‌ مشغول به‌كارند. توسعه این زبان همچنان ادامه دارد و انتظار می‌رود ‌5 HTML‌ برای این‌كه پیشنهاد اصلی ‌C3W‌ باشد، در سال 2012 به آن وضعیت برسد.

قابلیت‌های جدید و جذاب

1– عناصر جدید ‌HTML‌ كه قابلیت ما را برای تشریح مطالب افزایش می‌دهد

مهم‌ترین وظیفه ‌HTML‌، توصیف ساختار صفحه وب است. برای مثال با قرار دادن متن میان عناصر ‌<p></p>‌، ‌HTML‌ به مرورگر می‌گوید متنی كه میان آن عنصر قرار دارد پاراگراف است.

برای مثال در ویژگی‌های نسخه ‌HTML‌ كنونی، با این روش می‌توانیم ساختار یك صفحه وب معمول را توصیف كنیم:

مشكلی كه این طرح‌بندی دارد این است كه برای مرورگرها، همه چیز عنصر ‌<div>‌ است. مرورگر هر چیزی كه بین عناصر ‌<div>‌ قرار دارد را مساوی تلقی می‌كند، زیرا نمی‌تواند تفاوت بین آنها، كلاس‌ها و شناسه‌ها، مانند مطالب، نوار كناری و پانوشت را در هر وب‌سایت تشخیص دهد.

در ‌5 HTML‌، می‌توانید طرح‌بندی این صفحه را به این صورت توصیف كنید:

حالا در این نشانه‌گذاری مرورگر می‌تواند قسمت‌ها را تشخیص دهد. می‌تواند تشخیص دهد كه مطلب اصلی در داخل عنصر ‌<article>‌ قرار دارد، جریان وب‌سایت در داخل عنصر ‌<nav>‌ قرار می‌گیرد و به همین ترتیب برای بقیه قسمت‌ها.

دركنار ظاهر زیباتر و نشانه‌گذاری منطقی بیشتر، پیاده‌سازی‌های عملی دیگر بی‌انتها خواهند شد. به‌عنوان مثال، یك سیستم خارجی، مانند موتور جستجو‌، می‌تواند دقیقا تشخیص دهد كه كدام قسمت یك صفحه وب مهم است. با این روش می‌توان از روی عنصر ‌<nav>‌ و ‌<footer>‌ گذر كرد، زیرا حاوی مطلب اصلی صفحه وب نیستند.

یك برنامه‌نویس ماهر می‌تواند نرم‌افزاری طراحی كند كه فقط بخش ‌<article>‌ یك گروه از وب‌سایت‌ها را بیرون بكشد و بگوید كه آنها را در یك پایگاه داده ذخیره كند یا لیستی از تمام ویدیوهایی كه در وب وجود دارد را به‌وسیله پیدا كردن عناصر ‌<video>‌ تهیه كند.

نرم‌افزار صفحه‌خوان می‌تواند به كاربران این امكان را بدهد كه اگر دنبال مطلب اصلی صفحه وب می‌گردند مستقیما سراغ عنصر ‌<article>‌ بروند یا اگر می‌خواهند صفحه را به‌سمتی هدایت كنند، مستقیما سراغ عنصر ‌<nav>‌ برود.

2– اداره بهتر فرم‌های وب ‌ ‌

این‌روزها خیلی سخت است كه در فرم‌های وب‌سایت‌ها سردرگم نشوید وقتی كه یك كامنت را برای یك بلاگ می‌فرستید یا یك حساب كاربر می‌سازید یا در ‌Gmail‌ یك ایمیل می‌فرسید. ‌5 HTML‌ روشی به‌نام فرم‌های وب 2.0 ایجاد كرده است كه به برنامه‌نویسان قابلیت‌های موثرتر و ساده‌تر برای اداره فیلدهای ورود اطلاعات و فرم‌های فرستادن اطلاعات می‌دهد. ‌ ‌

جالب‌ترین بخش فرم‌های وب 2.0، معتبرسازی فرم است كه در حال حاضر با استفاده از كدهای جاوا اسكریپت (در سمت كاربر) یا ‌ PHP‌(در سمت سرور) این كار انجام داده می‌شود.

در ‌4 HTML‌ برای نشانه‌گذاری یك فرم كه نام كاربری و ایمیل را بگیرد به این صورت عمل می‌كنیم:

در واقع برنامه‌نویس برای معتبرسازی این فرم، باید از اسكریپت‌های آماده استفاده كند تا مثلا بررسی كند كه فیلد نام كاربری و ایمیل خالی وارد نشده باشند، ایمیل حتما از قاعده خاصی استفاده كند و نام كاربری معتبر وارد شده باشد. ‌ ‌

‌5HTML‌ برای اداره این فرم بدون نیاز به نوشتن اسكریپت اعتبارسازی، خواصی را به عناصر اضافه كرده است مانند لزوم ‌(Required)‌ یا خاصیت ایمیل ‌(Required email)‌ كه به‌طور خودكار چك می‌كند كه قبل فیلدهای نام كاربری و ایمیل فضای خالی قرار داده شده است یا نه و یا چارچوب آدرس ایمیل صحیح است یا خیر.


پی‌نوشت‌ها

 Hyper-Text Markup Language.1‌

 Web Hypertext Application.2‌

‌Technology Working Group 


محمدحسین كردونی
منبع : روزنامه جام جم 
 
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:9
کامپیوتر و اینترنت
با كمك نرم‌افزار تحت وبی كه ‌preziدر اختیارتان می‌گذارد، می‌توانید به‌سادگی، تمام ایده‌های خود را، روی صفحه‌ای نامحدود پیاده كنید و آن را صرف‌نظر از جزئیاتی كه می‌تواند هر ایده داشته باشد، تا بی‌نهایت مرحله زوم كنید، روی ایده‌هایتان به ‌گشت‌وگذار بپردازید و ایده‌های دیگران را ببینید. ‌ ‌ 


مدیریت ارتباط با مشتری نوین

woosabi نرم‌افزار مدیریت ارتباطات و همكاری‌هایی است كه تحت وب پیاده‌سازی شده و به شمایی كه شغل كوچكی دارید و به‌دنبال متمركز كردن مشتریان خود هستید، كمك می‌كند. این نرم‌افزار با راهكارهایی كه برای مشاغل كوچك، گروه‌های كاری و شریكان دارد، اطلاعات مفیدی را از داده‌های ورودی استخراج می‌كند. اگر شما به‌دنبال نرم‌افزاری برای ساده‌تر كردن فاصله میان كارمندان، محصولات و مشتریان‌تان هستید، ثبت‌نام در ووسابی مجانی است. برای دسترسی به این وب‌سایت، به آدرس زیر بروید:

منبع: روزنامه جام جم 

woosabi
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:8
موبایل
شاید وب‌سایت‌های كه به‌اندازه ویكی‌پدیا برای بشر سودمند بوده‌اند، انگشت شمار باشد. هفته گذشته، ویكی‌پدیا هشتمین سال تاسیس خود را جشن گرفت. 

همچنین در اعلامیه تبریك این موضوع در وب‌سایت بنیاد ویكی‌مدیا، خبر از یك‌پارچه شدن سیستم جستجوی این وب‌سایت با یاهو و 24 برابر شدن حجم داده‌های این وب‌سایت نسبت به سال گذشته خبر داد. همچنین در بخش اهداف این اعلامیه آمده است كه ویكی‌پدیا قصد دارد با وب‌سایت‌های محتوایی چون فلیكر نیز یكپارچه شود. ‌ ‌

امسال با عرضه نسخه موبایل ویكی‌پدیا، حدود 700 میلیون بازدیدكننده از این وب‌سایت دیدن كردند. این آمار تن بزرگانی همچون گوگل را می‌لرزاند، اما از طرف دیگر، اهمیت در دسترس بودن دانش را برای بشریت به‌اثبات می‌رساند. ‌

منبع : روزنامه جام جم 

چهارشنبه 9/11/1387 - 16:4
کامپیوتر و اینترنت
روزنامه وال استریت ژورنال هفته گذشته در وب سایت خود اعلام كرد كه بنا بر اطلاعات كسب شده از منابع نزدیك به یاهو، این شركت خانم كارل بارتز ‌(Carol Bartz)‌ را به‌عنوان مدیر عامل جدید خود انتخاب كرده است. وی پیش از این مدیر عامل شركت ‌Autodesk‌ بوده است. گویا جستجوهای 2ماهه برای یافتن جانشین جری یانگ مدیر مستعفی یاهو به‌ثمر نشسته است. 

یانگ كه تنها 2 سال از مدت مدیریت او می‌گذرد، پس از مخالفت با پیشنهاد مایكروسافت كه مبلغی بالغ بر 47‌میلیارد دلار را برای خرید یاهو پیشنهاد داده بود، با انتقادهای بسیاری از سوی سرمایه‌گذاران و سهامداران یاهو مواجه شده بود كه سرانجام به استعفای او انجامید. بارتز 60ساله تا سال 2006 مدیر عامل شركت اوتودسك بوده است.

منبع :روزنامه جام جم
 
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:2
کامپیوتر و اینترنت
مایكروسافت در نظر دارد موتور جستجوی لایو خود را تغییر نام دهد. بر طبق اعلام سخنگوی این شركت، مایكروسافت نام ‌Kumo‌ را برای موارد مرتبط با جستجو به‌عنوان نشان تجاری ثبت كرده است. همچنین این شركت چندین دامنه با این نام ثبت كرده است. ‌ 


به گزارش «‌Nwsource‌»، ویتنی برك، سخنگوی گروه سرویس‌های آنلاین مایكروسافت، از اهداف این شركت برای این نام تجاری اطلاعات بیشتری نداد. اما تصریح كرد كه مایكروسافت قصد دارد موتور جستجوی خود را تغییر نام دهد. ‌‌وی گفت: «ما در مورد این موضوع بحث‌های زیادی داشته‌ایم. بحث تغییر نشان تجاری، بحث بزرگی است و ما برای انجام آن بی‌گدار به‌آب نخواهیم زد.»

وی همچنین اعلام كرد كه توافق هفته گذشته این شركت با «دل» و «ورایزن» برای قرار دادن موتور جستجوی این شركت در دستگاه‌هایشان، یكی از همین اقدامات جهت آگاهی افكار عمومی از این نشان تجاری بوده است. ‌ ‌كوین جانسن، مسوول بخش خدمات و بستره‌های مایكروسافت ژوئن گذشته از چنین اقدامی خبر داده بود. او در كنفرانسی گفته بود كه بزرگ‌ترین مشكلی كه مانع استفاده مردم از لایو می‌شود، نشان گوگل است كه برای كاربران به‌معنای جستجو است. ‌
منبع:روزنامه جام جم
 
چهارشنبه 9/11/1387 - 16:0
ادبی هنری

محور مباحث امام(ره) در دیوان اشعارشان، «عشق و عاشق و معشوق» است. عشق موضوع اشعار عرفانی است و امام خمینی(ره) نیز از نام‌آوران مكتب ابن عربی در قرن پانزدهم به شمار می‌رود. در دیوان اشعار امام(ره) تا آنجا كه پژوهش كرده‌ایم مطالب زیادی درباره این موضوع به چشم می‌خورد. بخشی از این موضوعات عبارتند از: «اهمیت عشق»، «مكتب عاشقی»، «حقیقت عشق»، «انواع عشق»، «مقام عشق در عالم معنا»، «نسبت عاشق و معشوق»، «برهان بر عشق»، «نسبت عشق و زیبایی»، «تضاد عقل و عشق»، «ترجیح راه عشق بر راه عقل»، «سریال عشق عشق در عالم» و «آثار عشق.» 


اهمیت عشق

عشق مظهر تمام صفات كمالی است. هم خالق است و هم قادر است و هم حی، عشق باعث گرمی است و سرسبزی و نشاط عالم وجود از پرتو عشق است. 

من چه گویم كه جهان نیست بجز پرتو عشق

ذوالجلالی است كه بر دهر و زمان حاكم اوست 

میكده كه در آثار امام همه جا مورد تایید واقع شده مقامی است كه صراط مستقیم حقیقت است با عشق یكی دانسته شده است. 

كوی نكوی میكده باب صفای عشق 

طاق و رواق روی تو كاشانه من است 

از روزی كه پرچم عشق برافراشته شده، تمام عوالم وجود به جوشش و غلغله‌ای وصف‌ناپذیر درآمده‌اند. به تعبیر مولانا «این همه آوازها از شه بود» 

وه چه افراشته شد در دو جهان پرچم عشق

آدم و جن و ملك مانده به پیچ و خم عشق

عرشیان ناله و فریاد كنان در ره یار

قدسیان بر سر و بر سینه زنان از غم عشق


سریان عشق در عالم

در آثار عرفا مطالب بسیار زیادی درباره سریان و جریان عشق در ذرات عالم وجود دیده می‌شود. امام نیز بدین مضمون ابیاتی در اشعارشان به چشم می‌خورد از نظر ایشان آتش افروخته عشق در همه روحها پدیدار است. 

عاشقم عاشق و جز وصل تو درمانش نیست 

كیست كاین آتش افروخته در جانش نیست 

عشق به حق امروزی نیست، بلكه از ازل با حقیقت ارواح سرشته است: 

ساكنان در میخانه عشقیم مدام 

از ازل مست از آن طرفه سبوئیم همه 

برای عشق بدایت و نهایتی وجود ندارد و امری ازلی و ابدی است: 

عشق جانان ریشه دارد در دل از روز الست

عشق را انجام نبود چون ورا آغاز نیست 


مرتبه عشق

مقام عشق، مرتبه واحدیت و اسماء و صفات است. عشق مظهر اسم‌الله است كه حاكم بر همه اسماء الهی است. 

من چه گویم كه جهان نیست بجز پرتو عشق

ذوالجلالی است كه بر دهر و زمان حاكم اوست 

اگر مرتبه جبرئیل و روح‌الامین را مرتبه عقل و عالم جبروت بدانیم، مقام واحدیت كه فوق جبروت و حاكم و موجود آن است، مقام و مرتبه عشق است. بنابراین عشق مرتبه ظهور همه اسماء الهی است و مساوی با مقام ظهور حقیقت محمدیه(ص) است. 

دیوانگی عاشق خوبان ز باده است 

مستی عاشقان خدا از سبوی ماست 

ما عاشقان ز قله كوه هدایتیم

روح‌الامین به «سدره» پی ‌جستجوی ماست

گلشن كنید میكده را ای قلندران 

طیر بهشت می‌زده در گفتگوی ماست 

با مطربان بگو كه طرب را فزون كنند

دست گدای صومعه بالا به سوی ماست 

مقام عشق برتر از مقام عرش است. «پایه آن برتر از دروازه عرش برین است.» و فروتر از مقام باطنی انسان كامل است كه با غیب هویت سنخیت دارد.«دریای عشق قطره مستانه من است.» از این رو عشق به تعبیر مولانا ورای كفر و دین است و جنت عاشقان نسبتی با جنت ابرار ندارد. مرتبه عاشقان مطابق اشعار امام مرتبه «سابقون» و «مقربین» و «مخلصین» است:

به روز حشر كه خوبان روند در جنت

زعاشقان طریقت كسی نخواهد بود


حقیقت عشق

عشق همانند بسیاری از امور وجدانی نظیر آزادی و زیبایی «یدرك ولایوصف» است.

راز بیهوشی و مستی و خراباتی عشق

نتوان گفت كه از راهبران بی‌خبریم

از این‌رو بی‌نیاز از برهان است «آفتاب آمد دلیل آفتاب» چنان‌كه امام(ره) فرمودند:

عاشقم، جز عشق تو در دست من چیزی نباشد

عاشقم جز عشق تو، بر عشق برهانی ندارم

در آثار امام هر جا این كلمه به كار رفته، دلالت بر معانی عرشی می‌كند. از نظر امام ما وضع له الفاظ معانی عام هستند. چنان كه دلالت نور بر نور حسی مجازی و بر حقیقت نور كه «ظاهر بذاته و مظهر لغیره» است، حقیقی است. عشق، مستی، می، طرب و وجه و كثیری از الفاظ عرفانی نیز چنین‌اند. حقیقت عشق، در نزد كروبیان و عوالم اسماء و صفات است و مجازا به عشقهای زمینی عشق تلقی كرده‌اند. عارفان معتقدند كه حضرات خمس كه در نزد فیلسوفان به عوالم وجود تعبیر می‌شود بر یكدیگر متطابقند.

آنچه در عالم پایین قرار دارد نازله عالم بالاست و آنچه در عالم بالاست حقیقت چیزی است در عوالم پایین قرار دارد. قرآن كریم می‌فرماید: «آهن را نازل كردیم.» حقیقت آهن در ام‌الكتاب كه مخزن همه حقایق است قرار دارد. به این ترتیب عشق امری است معنوی كه عشق‌های جسمانی پرتوی از آن است. آنچه به نام عشقهای مجازی مذموم است و شارع مقدس از آن نهی نموده هوس است و نه عشق. عشق چه روحی و چه جسمانی پاك و مقدس است. چنان‌كه عرفا بر مبنای حدیث «من عشق و كتم و عف مات شهیدا» به این مطلب تصریح كرده‌اند.

عاكف كوی بتان باش كه در مسلك عشق

بوسه بر گونه دلدار خطایی نبود 

تفاوت عشقهای روحانی، با عشقهای جسمانی در آن است كه در اولی با وصال عطش عشق فزونی می‌یابد اما در دومی وصال مقدمه خاموشی عشق است. این مطلب را ابن‌عربی در ضمن شعری تبیین كرده است. او می‌گوید لبان معشوقم را می‌بوسم اما عطش عشقم بیشتر می‌شود. امام همین مطلب را با عبارات دیگری مطرح فرموده‌اند:

هزار ساغر آب حیات خوردم از آن

لبان و همچو سكندر هنوز عطشانم

خدای را كه چه سری نهفته اندر عشق

كه یار در بر من خفته، من پریشانم


نسبت عشق و زیبایی

آیا زیبایی تابعی از عشق است یا عشق

جلوه زیبایی است؟ این سوالی است كه عارفان پاسخ‌های گوناگونی بدان داده‌اند. برخی همچون حافظ معتقدند حسن و زیبایی موجد عشق است:

در ازل پرتو حسنت زتجلی دم زد

عشق پیدا شد و آتش به همه عالم زد

و برخی همچون مولانا در تمثیل مجنون و مذمت وی در انتخاب لیلی، زیبایی را به عاشق باز می‌گرداند.

امام(ره) در برخی اشعار به مكتب حافظ رفته‌اند. چنان‌كه حسن را پدید آورنده عشق تلقی فرموده‌اند:

پرتو حسنت به جان افتاد و آن را نیست كرد

عشق آمد دردها را هر چه بد درمان نمود 

و در برخی ابیات، زیبایی را وابسته به عاشق می‌دانند:

معجز عشق ندانی تو، زلیخا داند

كه برش یوسف محبوب چنان زیبا شد

اما آنچه مسلم است آن است كه زیبایی اصالت دارد و زیبایی است كه سالك را عاشق و شیفته و دیوانه می‌كند. چه برای زیبایی معشوق واقعیت در نظر آوریم و یا در خیال عاشق مجسم شده باشد. به عبارت دیگر زیبایی مقدم بر عشق است و در همه حال زیبایی و جمال هدف و مقصود است و عاشق تابع و فرع او.

آن روز كه عاشق جمالت گشتم

دیوانه روی بی‌مثالت گشتم

دیدم نبود در دو جهان جز تو كسی

بیخود شدم و غرق كمالت گشتم

یا می‌فرماید:

آشفته‌ام از فراقت ای دلبر حسن

بر گیر حجاب من كه رسوای توام


نسبت عاشق و معشوق

در ادبیات عرفانی، توصیفات زیبایی درباره عاشق و معشوق شده است. بهترین این اشعار در دیوان حافظ جمع شده است. از نظر او عاشق محتاج معشوق است و معشوق مشتاق عشق عاشق این بحث ریشه‌های عمیقی در متون دینی دارد و خود تحقیقی مفصل می‌طلبد. 

امام (ره) در جای‌جای دیوانشان به این نسبت اشاره فرموده‌اند. از نظر ایشان عاشق مظهر نیاز است و معشوق سمبل ناز.

پرده بردار ز رخ، چهره‌‌‌گشا ، ناز بس است

عاشق سوخته را دیدن رویت هوس است


اكنون كه یار راه ندادم به كوی خود

ما در نیاز خویشتن و او به ناز خویش


شب هجران تو آخر نشود رخ ننمایی

در همه دهر تو در نازی و ما گرد نیازیم

بلبل و گل هم از توصیفات شایعی است كه عارفان به آن توجه كرده اند:

بلبل به باغ ناله كند همچون عاشقان

گویی كه یاد از غم فصل خزان كند

عاشق سوداگر جمال است و معشوق، زیبایی كه از عاشق دل می‌برد.

ما به سوداگری خویش روانیم همه

او به دلبردگی خویش روان است هنوز

عاشق طلب سایه سرو معشوق می‌كند تا در سایه آن بیارامد:

ما پی سایه سروش به تلاشیم همه

او ز پندار من خسته نهان است هنوز

عاشق خود مجازی است و معشوق خود حقیقی:

سر و جانی نبود تا كه به او هدیه كنم

او سراپای همه روح و روان است هنوز

عاشق پروانه و معشوق شمع وجود اوست:

من دل سوخته پروانه شمع رخ او

رخ زیباش عیان بود و عیان است هنوز

ویژگی‌های راه عشق

عارفان همگی معتقدند كه راه عشق راهی پر بلا و سخت است. برخی مانند مولانا آن راه را «سركش و خونی» نامیده‌اند:

«عشق از اول سركش و خونی بود»

و بعضی چون حافظ فرموده‌اند كه عشق اگر چه پر خون است اما ابتدا در ذهن عاشق «آسان» جلوه می‌كند «كه عشق اول نمود آسان ولی افتاد مشكل‌ها.»

در اشعار امام (ره) راه عشق راهی پر خطر توصیف شده است:

گفته بودی كه ره عشق ره پر خطری است

عاشقم من كه ره پر خطری می‌جویم

ریشه سخن امام و عارفان حقیقی به قرآن و روایات متعددی بازمی‌گردد.

در منطق دین میان ابتلاء و مقامات معنوی نسبتی مستقیم وجود دارد. اهل ولایت بیش از سایرین گرفتار ابتلاء هستند. اساسا طریق ولایت كه به اعتقاد نگارنده با طریق عشق یكی است و اختلافشان به اعتبار لفظ است، راهی است به عنایت دشوار كه انبیاء مرسل و ملائكه مقرب در خم آن مانده‌اند. این راه با فناء رخ می‌نماید و كسی كه از پوسته انانیت و انیت خارج نشده است، هنوز بر این وادی قدم نگذارده است:

وادی عشق كه بی‌هوشی و سرگردانی است 

مدعی در طلبش بوالهوس و مغرور است

راه عشق «سر مستتر مقنع به سر» است كه غیرت حق آن را از نامحرمان پوشیده است:

سر عشق از نظر پرده‌دران پوشیده است 

ما ز رسوایی این پرده‌دران بی‌خبریم 

راز بیهوشی و مستی و خراباتی عشق 

نتوان گفت كه از راهبران بی‌خبریم

آگاهی از سرالاسرار و حقایق قضا و قدر الهی تنها با عاشقی به دست می‌آید. خداوند موهبت تجلی ذاتی خویش را جز بر عاشقان حرام كرده است:

كوركورانه به میخانه مرو ای هشیار

خانه عشق بود جامه تزویر بر آر

عاشقانند در آن خانه همه بی‌سر و پا 

سر و پایی اگرت هست در آن پا نگذار

تو كه دلبسته تسبیحی و وابسته دیر

ساغر باده از آن میكده امید مدار

پاره كن سبحه و بشكن در این دیر خراب 

گر كه خواهی شوی آگاه ز سرالاسرار

گر نداری سر عشاق و ندانی ره عشق

سر خود گیر و ره عشق به رهوار سپار

امیرالمومنین (ع) فرمودند كه حق در گمان انسان شیرین است، وای به روزی كه بخواهد تحقق یابد كه تحملش بسیار سخت است. راه عشق نیز اگرچه شیرین می‌نماید، اما راهی است كه سالك بعد از سالها ابتلائات و رنجها بدان نائل خواهد شد. این راه از راه اهل فلسفه، عرفان، ایمان، شهود و معرفت جداست. اگرچه كسی كه كلید عشق را در اختیار دارد در اعلی مراتب ایمان و شهود و معرفت و حكمت و عرفان هم هست. این راه از منظر امام به تبعیت از حافظ شیرازی اختصاص به رندان دارد و تا آنجا كه نگارنده تحقیق كرده است. تنها مكتبی كه در صراط مستقیم قرار دارد و ترجمان كلمه «مخلصین» است كه از ازل تا ابد از دسترسی شیطان درون و بیرون خارج است، مكتب رندی است. 

رند در اشعار امام با «اهل ولایت و محبت و عشق» یكی دانسته شده است:

سالها باید كه راه عشق را پیدا كنی

این ره رندان میخانه است ، راه ساده نیست 

در این مرتبه عبادت خداوند از روی ترس و طمع شرك جلی نیست بلكه عبادت عاشقان فوق بهشت و جهنم است:

در حقیقت بهشت و جهنم مراتبی از مراتب وجود عاشق است. بهشت و جهنم نازله انسان كامل است و این است سخن آن عارف كه فرمود: در راه عشق صدها منزل است كه قیامت از جمله آنهاست. 


مبانی تفكر امام (ره) و عشق

مبانی تفكر امام (ره) در دو دسته از اشعار ایشان قابل تحقیق است:

دسته اول، ابیاتی است كه ناظر بر ترجیح روش اشراق و عشق بر روش فلسفه و علوم رسمی است، اگرچه این ترجیح به معنای نفی فلسفه نیست، بلكه فلسفه مقدمه ورود به مسلك اشراقی است. سالك تا حجاب فلسفه را پاره نكند به مقام عرفان و اشراق نائل نمی‌آید. 

دسته دوم اشعاری است كه نشان می‌دهد مكتبی كه از نظر امام منطبق بر صراط مستقیم حقیقت است، صراط عشق است و سبیل‌های حكمت، عرفان، معرفت و شهود، فقه و كلام، زهد و اخلاق اگرچه با صراط مستقیم نسبت دارند، اما با این یكی نیستند. 


مبنای اول: تضاد عقل و عشق

آنچه در متون عرفانی با عنوان عقل و عشق مطرح است، ناظر به تضاد عشق و عقل عافیت‌اندیش یا عقل جزوی و عقل معاش است. عقل در این مرتبه بستگی تامی به خودخواهی دارد. بدیهی است كه عارف نفی دوئیت می‌كند و تنها خدا را مصداق وجود می‌داند و با حجاب خودخواهی اعم از نورانی و ظلمانی در ستیز است. در حقیقت آنچه را كه عارفان مذمت كرده‌اند، عقل نیست و به تعبیر امیرالمومنین(ع« )نكرا» نامیده شده است.

عقل در لسان روایات، همه جا مورد مدح قرار گرفته؛ از جنود رحمان به شمار آمده. برخلاف جهل كه فرمانده لشگر شیطان است. به این ترتیب فلسفه كه با علوم عقلی سروكار دارد و اعم از آن علوم رسمی از كلام و فقه و اخلاق و تفسیر، مقدمه‌اند برای سیر انسان به سوی حق، اما اگر خود اصالت یابد و عالم، در فلسفه و حتی تفسیر قرآن و حدیث توقف نماید و ورای آن را انكار نماید. اینجاست كه در حجاب انكار كه ضخیم‌ترین حجاب‌هاست، واقع می‌شود و دشمن حقیقت می‌گردد.

اما اگر فلسفه به مثابه پل عبور عرفان و شهود گردد، عرفا با این فلسفه و عقل نه‌تنها ستیز نكرده‌اند كه آن را در جای خویش بسیار نیكو دانسته‌اند. برای عارف، حفظ مراتب مبنایی مهم به شمار می‌آید. این مطالب برای آن نگاشته شد تا آنها كه عمیقا با افكار امام آشنا نیستند، از ظاهر اشعار امام، خیال‌ خام‌ نپرورند و فلسفه را رمی به بیهودگی ننمایند. بهترین گواه بر این مدعا، سخنان امام و سیره علمی ایشان است. امام اگر به فلسفه اعتقادی نداشتند، سالها وقت شریفشان را مصروف تدریس اسفار و شفا نمی‌كردند. امام در بیاناتشان حتی دیدگاه بسیار مثبتی به حكمت یونان و فلسفه ارسطو ابراز كرده‌اند. نكته‌ای كه امام بر آن تاكید می‌كنند، در نظر گرفتن اعتبارات علوم است. حد فلسفه را به عرفان دادن و درهم آمیختن مراتب حجاب‌ها، با ناموس خلقت در تضاد است. با این بیان، شروع به سیر در اشعار امام(ره) كنیم.

1 - دلیل امام بر تضاد عشق و عقل یا روش اشراق و روش فلسفه در تضادی است كه در ثمرات این دو نحوه سلوك پدید می‌آید. ثمره روش عاشقانه «مستی و بیخودی» است و میوه درخت فلسفه «هوشیاری و بیداری.»

عشق با جنون نسبت دارد و فلسفه با عاقلی:

راه علم و عقل با دیوانگی از هم جداست

بسته این دانه‌ها و این دامها دیوانه نیست

از عبارت «بسته دانه‌ها و دامها» برمی‌آید كه مقصود از عقل مذموم در نزد امام، توقف در فلسفه و محصولات علم و عقل است.

مستی ضد هوش است:

مستی نچشیده‌ای اگر هوش تو راست

در جای دیگر به دلبستگی و اصالت دادن به فلسفه اشاره می‌كنند:

ما ز دلبستگی حیله‌گران بی‌خبریم

از پریشانی صاحبنظران بی‌خبریم

عاقلان از سر سودایی ما بی‌خبرند

ما ز بیهودگی هوشوران بی‌خبریم

راه و رسم عشق بیرون از حساب ما و توست

آن كه هوشیار است و بیدار است مست باده نیست

ثمره عاشقی بیخودی و مستی است و ثمره خود هوشیاری و بیداری و جهاندیدگی:

مستم از باده عشق تو و از مست چنین

پند مردان جهاندیده و هشیار مخواه

2 - ترجیح روش اشراق بر فلسفه را در «حد عقل» باید جستجو كرد. حافظ عقل را چو شبنمی می‌داند كه بر بحر می‌زند رقمی. امام از علوم رسمی و فلسفه تعبیر به «دكه» كرده‌اند:

دكه علم و خرد بست در عشق گشود

آن كه می‌داشت به سر علت سودای تو را

فلسفه دارای چارچوب‌های مشخص است و از اصول خاصی پیروی می‌كند. ازاین‌رو نیازمند به علم منطق و یادگیری روشهای مشخص استدلال است. اما راه عشق چارچوب‌بردار نیست. «راه و رسم عشق بیرون از حساب ما و توست»

3 - فلسفه علم به حقایق است و عرفان و اشراق رسیدن و محو شدن در حقیقت و میان این دو مقام فرسنگ‌ها فاصله است. فیلسوف به ماهیت موجودات آگاهی حاصل می‌كند اما عارف حقیقت موجودات را می‌شناسد. فلسفه از پی بردن به حقیقت وجود عاجز است. ازاین‌رو عارف ابزار فیلسوف را ناتمام می‌داند. فیلسوف از طریق حواس مادی به ادراك خیالی و عقلی نائل می‌آید. برای یافتن حقیقت نیازمند چشمی دیگر و گوشی دیگر است و چون فیلسوف این گوش و چشم را فاقد است، پس از نظر عارف، فلاسفه كوران و كران نامیده شده‌اند. اصطلاح «كوران» در مثنوی بارها و بارها نسبت به فلاسفه به كار رفته است. امام نیز بارها از این واژه استفاده كرده‌اند:

با فلسفه ره به سوی او نتوان یافت

با چشم علیل كوی او نتوان یافت

این فلسفه را بهل كه با شهپر عشق

اشراق جمیل روی او نتوان یافت

4 فلسفه با بخشی از وجود آدمی سروكار دارد و آن ذهن است، اما عرفان با حقیقت هستی انسان مربوط است. عالم ذهن، عالم ثبات است اما هستی انسان دائما در صیرورت. ازاین‌رو فلاسفه و صاحبان علم حصولی غالبا ساكن، ثابت، خونسرد و با احتیاط هستند. در مقابل عرفان و اهل حضور و عاشقان اهل قیام، حركت، درد، جوشش، گرمی و ریسك و قمارند:

عاقلان از سر سودایی ما بی‌خبرند

ما ز بیهودگی هوشوران بی‌خبریم


در زمره آشفته‌دلان زار و نزاریم

در حوزه صاحبنظران چون یخ سردیم


مبنای دوم: مكتب عاشقی

مكتب عاشقی در مسلك امام (ره) اخص از مكتب اشراقی و عرفانی است و نسبت آن نظیر نسبت كعبه و مسجدالحرام است. آن كه در كعبه است، در مسجد هم هست اما هر كه وارد مسجدالحرام شد، لزوما به كعبه نرسیده است.

امام در ضمن ابیاتی همه مسلكها را مورد انتقاد قرار می‌دهد و تنها مكتب عاشقی را به عنوان حق مطلق برمی‌گزیند.

ما زاده عشقیم و فزاینده دردیم

با مدعی عاكف مسجد به نبردیم

با مدعیان در طلبش عهد نبستیم

با بی‌خبران سازش بیهوده نكردیم...

در میكده با می‌زدگان بیهش و مستیم

در بتكده با بت‌زده هم عهد چو مردیم

در حلقه خود باختگان چون گل سرخیم

در جرگه زالو صفتان با رخ زردیم

در زمره آشفته دلان‌زار و نزاریم

در حوزه صاحبنظران چون یخ سردیم

با صوفی و درویش و قلندر به ستیزیم

با می‌زدگان، گمشدگان بادیه گردیم

باكس ننمائیم بیان، حال دل خویش

ما خانه بدوشان همگی صاحب دردیم

در بیتی امام اشاره می‌كنند كه تنها بنیانی كه اصیل است، عشق است:

غمزه كردی، هر چه غیر از عشق را بنیان فكندی

غمزه كن بر من كه غیر از عشق بنیانی ندارم


رهرو عشقی اگر خرقه و سجاده فكن

كه به جز عشق تو را رهرو این منزل نیست

اگر از اهل دلی صوفی و زاهد بگذار

كه جز این طایقه را راه در این محفل نیست

این نقدها به دو مطلب مهم اشاره می‌كنند. اول آن كه عرفان امام با طریقه اهل تصوف و عرفان اصطلاحی متفاوت است اگرچه در بسیاری موارد نیز مشابهت دارند.

دوم آن‌كه امام، عارف اهل كشف و شهود را همرتبه با عاشق نمی‌گیرد.

عشق دلدار چنان كرد كه منصورمنش

از دیارم به در آورد و سر دارم كرد

عشقت از مدرسه و حلقه صوفی راندم

بنده حلقه بگوش در خمارم كرد

در بیتی به طور مشخص به مراحل سه‌گانه فلسفه، عرفان و عشق اشاره می‌فرمایند:

علم و عرفان به خرابات ندارد راهی

كه به منزلگه عشاق ره باطل نیست

در بیتی دیگر از سه مقام حكمت، عرفان و عشق به عاقلی و حیله‌گری و هوشوری، صاحبنظری و حیرت، و سودائیان و مستان تعبیر می‌فرمایند:

ما ز دلبستگی حیله‌گران بی‌خبریم

از پریشانی صاحبنظران بی‌خبریم

عاقلان از سر سودایی ما بی‌خبرند

ما ز بیهودگی هوشوران بی‌خبریم

در ابیاتی دیگر با لحن تندتری مقصود را ادا می‌فرمایند:

با صوفی و با عارف و درویش به جنگیم

پرخاش‌گر فلسفه و علم كلامیم

از مدرسه مهجور و ز مخلوق كناریم

مطرود خردپیشه و منفور عوامیم

از نظر امام، ‌عارف با سالك تناسب دارد و عاشق با واصل. مرتبه واصلین كجا و مرتبه سالكین كجا! از این رو نگارنده معتقدم مراتب معرفت در نزد امام دارای سه مرحله؛ معرفت فلسفی و حكمی، ذوقی و شهودی و معرف ولایی و عشقی است. در مرحله عشق، فناء حقیقی و بقاء پس از فناء حاصل می‌شود.

ما عاشقان ز قله كوه هدایتیم

روح‌الامین به «سدره» پی جستجوی ماست


فرهادم و سوز عشق شیرین دارم

امید لقاء یار دیرین دارم.

در برخی اشعار بطور مشخص از ولایت به مكتب عاشقی تعبیر كرده‌اند:

سر خم باد سلامت كه به من راه نمود

ساقی باده بكف جان من آگاه نمود

خادم درگه میخانه عشاق شدم

عاشق مست مرا خادم درگاه نمود

سر و جانم به فدای صنم باده‌فروش

كه به یك جرعه مرا خسرو جم‌جاه نمود...

با كه گویم غم آن عاشق دلباخته را

كه همه راز خود اندر شكم چاه نمود


علی تاجدینی

منبع روزنامه جام جم 

چهارشنبه 9/11/1387 - 15:58
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته