• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 805
تعداد نظرات : 920
زمان آخرین مطلب : 4357روز قبل
بیماری ها

گلو درد

گلو درد یکی از شایعترین دلایلی است که بیماران به متخصصین گوش و حلق  و بینی مراجعه میکنند. گلو درد غالبا بدلیل عفونت مستقیم حلق بوسیله ویروسها یا باکتریها ایجاد میشود اما دلایل دیگری مثل رفلاکس معده ، ترشحات مزمن پشت حلق ، سرفه های مزمن ، حساسیت و کشیدن سیگار نیز میتوانند باعث گلو درد شوند. 

در  این مقاله تمرکز بحث ما در مورد گلودردهای باکتریایی و ویروسی است. اینگونه گلو درد ها غالبا در اواخر زمستان و اوایل بهار شایعتر هستند . راه  انتقال گلودرد باکتریایی و ویروسی غالبا از طریق تماس با دست و ترشحات بینی فرد مبتلا است .
گلودردهای ویروسی
گلودرد ویروسی شایعترین علت گلو درد است که علائم آن شامل علائم سرماخوردگی ،کونژکتیویت ، خستگی یا کوفتگی عضلانی ، گرفتگی صدا و تب خفیف است .

در بچه ها ممکن است علائم دیگری مثل تهوع ، استفراغ ، دردهای شکمی و اسهال نیز دیده شود.یکی از انواع گلودردهای ویروسی بیماری منونوکلئوزیس عفونی است  که بیشتر در افراد ۱۵ تا ۳۰ ساله دیده میشود .

علائم بالینی آن شامل تب ، گلودرد ، وجود ترشحات فراوان بر روی لوزه ها ، بزرگ شدن غده های لنفاوی گردن  و گاهی بزرگی کبد و طحال است. ۹۰% مبتلایان به منونوکلئوزیس عفونی که  با آمپی سیلین یا آموکسی سیلین درمان شوند  دچار بثورات پوستی به شکل  برو ز قرمزی های پراکنده در سطح پوستشان میشوند.
درمان گلو دردهای ویروسی مثل سایر بیماریهای ویروسی ، درمانی علامتی است  که شامل استراحت کردن و استفاده از مسکن ها و تب بر ها  است .آنتی بیوتیکها بر گلو دردهای ویروسی تاثیری ندارد.
گلو درد های باکتریایی
مبتلایان به گلو درد باکتریایی معمولا علائم بیماری ویروسی مثل آبریز ش بینی ، سرفه ، یا کونژکتیویت را ندارند. شایعترین باکتری که باعث گلو درد میشود استرپتوکوک  است.علائم آن شامل قرمزی و تورم حلق  و  وجود ترشحات چرکی بر روی لوزه ها است .

اگر گلو درد باکتریایی درمان نشود معمولادر عرض ۷ تا ۱۰ روز بهبود میابد.درمان با آنتی بیوتیک باعث میشود که این مدت به ۲۴ ساعت کاهش یابد و آنتی بیوتیک از اکثر عوارض گلودردهای استرپتوکوکی جلوگیری میکند.
عوارض گلودردهای استرپتوکوکی
عوارض ناشی از گلودرد استرپتوکوکی خیلی کمتر از آن چیزی است که تصور میشود.از  این عوارض میتوان از  تب روماتیسمی ، آبسه دور لوزه ( پری تونسیلار) و گلومرولونفریت نام برد. 
آبسه پری تونسیلار در کمتر از ۱ % کسانی که بعد از گلو درد استپتوکوکی از آنتی بیوتیک استفاده کرده اند دیده میشود.فرد مبتلا به آبسه دور لوزه ظاهر بدحالی دارد ، حالت حرف زدنش مثل حالتی است که سیب زمینی داغ در گلویش گیر کرده باشد (hot potato voice) ، اطراف لوزه متورم است و زبان کوچک به سمت مقابل رانده شده است.

سونوگرافی داخل دهانی روش تشخیصی مناسبی برای آبسه دور لوزه است. درمان آن آنتی بیوتیک وریدی و تخلیه کردن آبسه به روش جراحی است.
تب روماتیسمی یکی دیگر از عوارض نادر بعد از گلو دردهای استرپتوکوکی است . در بیماری که بدنبال گلو درد چرکی دچار درد و تورم مفاصل ، ندولهای زیر پوستی و صداهای اضافی قلبی میشود باید به تب روماتیسمی فکر کرد.
گلومرولونفریت یا گرفتاری کلیه نیز عارضه نادر دیگری از گلودرد استرپتوکوکی است که درمان گلو درد با آنتی بیوتیک مناسب نیز از احتمال ایجاد گلومرولونفریت کم نمیکند.علائم آن شامل هماچوری یا وجود خون در ادرار ، تکرر ادرار و تورم اندام تحتانی است.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:20
بیماری ها

(HIV) ایدز و ویروس اچ آی وی

اچ آی وی ویروسی است که می تواند سامانه دفاعی بدن را تخریب نموده به گونه ای که بدن نتواند با بیماریهای خاصی مقابله کند.

چنانچه شخص مبتلا به این ویروس دچار بیماریهای خاصی شود به این حالت ایدز گفته می شود.  عبارت اچ آی وی مخفف ویروس ضد دفاعی انسانی است. عبارت ایدز نیز مخفف سندروم ضعف ایمنی اکتسابی است.

نشانه ها و علایم علایم خاصی برای عفونت اچ آی وی یا ایدز وجود ندارد. بسیاری از افرادی که آلوده به این ویروس اند متوجه آن نمی شوند اگرچه برخی از افراد مدت کوتاهی پس از ابتلا به این ویروس دچار کسالتی شبیه سرماخوردگی می شوند. افرادی که مبتلا به ویروس اچ آی وی هستند ممکن است کاملاً سالم و سرحال به نظر برسند، در صورتی که ممکن است سامانه دفاعی بدنشان آسیب دیده باشد. باید توجه داشت که شخص آلوده به این ویروس علی رغم سرحال به نظر رسیدن می تواند ناقل آن به دیگران باشد. با گذشت زمان سامانه دفاعی آسیب بیشتری می بیند.

با به خطر افتادن سامانه دفاعی بدن، شخص در برابر بیماریهایی که همیشه اطراف وی بوده و با یک سامانه دفاعی سالم به راحتی بر طرف می شوند، آسیب پذیر می شود.

همچنین در اثر آسیب دیدن سامانه دفاعی بدن ممکن است غده ها یا سرطانهایی ایجاد شده که باعث آسیب دیدن مغز و سامانه عصبی شود.

البته این بیماریها مستقیماً توسط ویروس اچ آی وی ایجاد نشده بلکه توسط عوامل بیماریزای دیگر حادث می شود.

چگونگی سرایت بیماری ویروس اچ آی وی با سه روش عمده می تواند منتقل شود:

* رفتارهای پرخطر

* از طریق مادر باردار آلوده به این ویروس به نوزاد در طول بارداری، هنگام تولد یا شیردهی

* استفاده مشترک از آمپول، سرنگ یا دیگر وسایل تزریقی که به خون فرد مبتلا آلوده شده باشد.

البته ویروس اچ آی وی از طریق روشهای زیر نمی تواند منتقل شود:

* بوسیدن، نوازش کردن، در آغوش گرفتن یا دست دادن

* استفاده مشترک از ظروف

* سرفه یا عطسه کردن

* استفاده مشترک از توالت

* گزیدگی حشرات یا حیوانات

* استفاده مشترک از استخر شنا

* خوردن غذایی که توسط فرد مبتلا به ویروس اچ آی وی تهیه شده است.

آزمایشهای طبی برای تشخیص بیماری برای تشخیص اچ آی وی وجود پادتنهای اچ آی وی در خون فرد بررسی می شود. در صورتی که بدن فرد در برابر اچ آی وی پادتن آزاد کرده باشد به معنی آن است که وی به این ویروس آلوده است. برای بسیاری از افراد سه ماه طول می کشد تا این پادتنها تولید شود و در مواقع نادری ممکن است تا شش ماه هم طول بکشد. البته احتمال آنکه زمان تولید پادتنها بیش از شش ماه شود فوق العاده کم است.

چنانچه آزمایش در مدت سه ماه اول ابتلا به این ویروس انجام شود نتیجه آن ممکن است مبهم باشد زیرا بدن فرد مبتلا هنوز پادتن تولید نکرده است.

به این ترتیب تنها روش تشخیص ویروس اچ آی وی انجام آزمایش پادتن آن است و نمی توان از روی هیچ علامت دیگری آن را شناسایی کرد.

درمان بیماری در حال حاضر هیچ گونه روش درمانی برای ویروس اچ آی وی یا بیماری ایدز وجود ندارد. اما برای بسیاری از بیماریهایی که افراد مبتلا به این ویروس مستعد آن هستند یکسری مراقبتها و روشهای پیشگیری وجود دارد. همچنین بسیاری از بیماران با برخی روشهای مراقبت ترکیبی می توانند بهبودهای محدود و سودمندی را تجربه کنند. داروهای این بیماری میزان ویروس اچ آی وی موجود در خون را کاهش داده و پیشرفت ایدز را به تاخیر می اندازند. تحقیقات نشان می دهد که بسیاری از بیماران با بهره گیری از این مراقبتها بهتر و بیشتر زندگی می کنند.

البته این دلروها ممکن است عوارض جانبی نامطلوبی داشته و باید داروهای مختلف زیادی هر روزه خورده شود که برخی از افراد نمی توانند از عهده آن برآیند.

تاثیرات دراز مدت روشهای مراقبت ترکیبی هنوز شناخته شده نیست. موارد مطرح شده در مورد این بیماری تنها خلاصه ای از کلیات اطلاعات مفصلی درباره کلیه جنبه های ویروس اچ آی وی و ایدز دارد.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:19
بیماری ها

راهنمای بیماری ایدز و اچ ای وی

با نگاهی دیگر بنگریم
هنگامی كه اعضای یك جامعه ، شناخت درستی از یك بیماری ندارند ، ممكن است در دام باورهای غلطی گرفتار شوندكه رهایی از آنها به آسانی امكان پذیر نیست و این خود زمینه ساز شكل گیری ترسی موهوم و ناشناخته خواهد بود كه روح و جسم انسانها را آزار خواهد داد.


ایدز نیز در بسیاری از جوامع به چنین سرنوشتی گرفتار شده است ، عارضه ای ناخواس ته كه بر سر هركسی كه سایه اندازد ، سبب می شود كه دیگران نیز از سایه آن فرد بهراسند و از او دوری بجویند.
جدایی و طرد انسان در جامعه سبب می شو دكه آدمی به مرور در خود احساس بی ارزشی كرده و با از دست دادن عزت نفس نهال بی تفاوتی در او روییده شده و در چنین مرحله ای ، شرایط برای زندگی جمعی روز به روز سخت تر می شود.
ایدز یاد آور داستانی است كه درآن ، شخصی كه ظاهری ترسناك داشت روزی به شهری وارد شد ، به گونه ای كه هركس به آن شخص می نگریست ، با وحشت از او فرار می كرد ، به یكباره آن شخص به دو
شخص تبدیل می شد و بدینوسیله تمامی شهر در ترس و وحشت فرو رفت تا اینكه فرد ی در برابر او ایستا د و دستهای خود را به سویش دراز كرد و به یكباره تمامی آن اشخاص ناپدید شدند.
ایدز نیز همچون آن موجود هراس آور است كه اگر ترس روبرو شدن با آن از بین نرود ، بزودی باید شاهد انعكاس ی از آن در هر گوشه ای از جامعه بود.
امروزه در هر جامعه ما ضروری است كه هم گ ی دانسته های خویش رادر باره ایدز افزایش ده یم و راهها ی عملی مقابله با آن را فرا گیریم تا از این طریق بتوان یم علاوه بر كنترل ، از وقوع آن پیشگیری نماییم.
در طول هزاران سال ، بشر در رویارویی با طبیعت ، تجربیات فراوانی كسب كرده و بسیاری از بیماریهای هولناك را درگذشته ه ای دور به زانو درآورده است . بیماریهایی كه هرك  دام از آنها رعب و وحشت  فراوانی دردل انسانها بوجود آورده بودند. هم اكنون هزاران دانشمند درحال پژوهش برروی بیماری ایدز
می باشند تا بتوانند علاوه بر یافتن راههای مناسب تر درمانی ، راهی مؤثر برای پیشگیری از آن، از طریق واكسیناسیون بیابندو بدون شك درآینده ای نه چندان دور، دریچه ای به سوی رهایی از این بیماری
گشوده خواهد شد و این بیماری ترس آور نیز به زانو در خواهد آمد.
به همین علت ضروری است كه در این میان از دو نكته مهم غفلت نشود :


۱-  افزایش علم و آگاهی نسبت به این بیماری و كسب مهارتهای لازم برای پیشگیری از ایدز و كنترل آن
۲- حمایت از مبتلایان به ایدز و تلاش جهت كاستن از مشكلات آنان به منظور بازگشت آنان به جامعه و همچنین بهره گیری از تجربیات و مشاركت آنان در مبارزه با ایدز مبتلایان به ایدز نیازمند حمایت در حال حاضر شرایط در جامعه ما به گونه ای است كه اگر فردی مبتلا به ویروس ایدز شود دچار فشارهای روحی و روانی فراوانی می شود كه به دنبال آن مراحل زیر رخ می دهد:

١- انكار
٢- خشم
٣- افسردگی
- پذیرش
گذر از این مراحل برای مبتلایان طبیعی است و باید اجازه داده شود تا این مراحل سپری شود .

به همین خاطر عمده ترین مشكلاتی كه این گونه افراد به آن دچار می شوند عبارتند از :
١- از دست دادن حس اعتماد بخاطر ترس از دست دادن خانواده ، همسر و دوستان
٢- از دست دادن عزت نفس كه ناشی از احساس طرد شدگی و انتخاب انزوای اجتماعی است.
٣- احساس گناه بخاطر ترس از سرایت عفونت به افراد دیگر و نگرانی از لكه ننگ اجتماعی.
- از دست دادن روابط صمیمانه با دیگران.

 - بروز افسردگی كه سبب احساس یاس و ناامیدی ،آشفتگی د

 _ خواب (بیداری زودهنگام ،ناتوانی در ادامه خواب ) ناتوانی در تمركز ، فقدان علاقه و انرژی ،بی اشتهایی عصبی ،سرزنش خود و افكار خودكشی در فرد می شود.
- اختلالات اضطرابی كه همراه با آن فكر فرد با یاد مرگ

 _ مشوش شده و دچار حملات هراس می شود. آگاهی مردم درزمینه بیماری ایدز و حمایت آنان از مبتلایان به این بیماری می تواندنقش مهمی رادرسلامت فردوجامعه درپی داشته باشد.
ایدز یك مشكل جهانی
در سال ۱۹۸۱ ، پنج فرد مبتلا به ایدز در لوس آنجلس شناسایی شدند و به د نبال آن در عرض یك ماه ۲۶ مورد دیگر نیز در نیویورك و كالیفرنیا گزارش ش دند. در بین سال های ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۳ بالغ بر ۲۸۳۸ مورد  یدز از آمریكا و ۲۱ كشور دیگر گزارش گردید ، به گونه ای كه سرعت افزایش بیماری تعجب پژوهشگران را به خود جلب كرد.
در او اخر سال ۱۹۸۳ ، بطور متوسط هشت مورد ایدز در روز گزارش می شد و در سال ۲۰۰۳ این تعداد به ۱۴۰۰۰ مورد در روز رسید.
در حال حاضر در ۲۰۸ كشور جهان ، مبتلایان به ایدز وجود دارند و بیشترین تعداد به ترتیب مربوط به قاره های آفریقا، آسیا ، آمریكا ، اروپا می شود و كمترین موارد مربوط به استرالیا است و در آسیا منطقه مدیترانه شرقی دارای كمترین مبتلایان به ایدز است و آمارها نشان می دهد كه این بیماری در كشورهایی كه مردم دارای رفتارهای پرخطر بوده و از آموزش های كم برخوردارند و از طرفی
دارای نگرش های منفی و غلط هستند در حال افزایش است د ر جنوب و مركز كشور آفریقا حدود یك سوم بالغین مبتلا به ویروس ایدز می باشند.

از هنگام شروع این بیماری تا سال ۲۰۰۴ حدود ۷۳ میلیون نفر به بیماری ایدز و ویروس آن مبتلا شده اند و در این میان ح دود ۲۹ میلیون نفر، جان خود را از دست داده اند.
اولین مورد ایدز در سال ۱۳۶۶ در ایران در یك كودك ۶ ساله مبتلا به هموفیلی رخ داد كه از فرآورده های خونی آلوده به ویروس ایدز استفاده كرده بود . این فرآورده های خونی از اروپا به ایران وارد شده بود . با گذشت زمان و بر طبق آمارهای رسمی كشور ، تعداد ۸۳ به ۶۷۴۶ نفر /۱/ مبتلایان به ایدز و ناقل ویروس آن تا تاریخ ۱ ۵۸ درصد مصرف كنندگان مواد / رسیده است . در میان مبتلایان ، ۲ تزریقی ، هفت درصد از راه تماس جنسی ، سه درصد با دریافت۰ درصد انتقال از طریق مادر آلوده / خون و فرآورده های خونی ، ۴
۳۱ درصد موارد ، راه انتقال / به كودك صورت گرفته است و در ۷ اعلام نشده است كه مورد اخیر مربوط به كسانی است كه داوطلبانه اقدام به آزمایش ایدز كرده اند و از آنها نام و راه انتقال درخواست نشده است تا از ای ن طریق حفظ اسرار صورت پذیرد و افراد با آرامش خاطر به مراكز مشاوره و یا بخش ویژه انتقال خون ( كه مربوط به افراد با رفتارهای پرخطر است ) مراجعه نمایند . در سازمان انتقال خون به منظور شناسایی بهتر خون های آلوده به ویروس ایدز ، از افرادی كه دارای رفتا رهای پرخطر می باشند درخواست می شود جهت خون دادن در بخش دیگری غیر از افراد معمولی اقدام نمایند كه در این
حالت نیاز به ثبت اسامی افرادویا رفتارهای پرخطرآنان نیست۲/۹۵  درصد مبتلایان مرد ۸/۴  درصد زن می باشند.
شایعترین گروه سنی مبتلایان ، ،سن ۲۵ تا ۳۴ سال است . تعداد و ایدز تاكنون ۷۵۸ نفر بوده است .تعداد HIV موارد فوت شده و ایدز حدود ۳۰۰۰۰ نفر است و تعداد HIV تخمینی مبتلایان به كودكان بی سرپرست به جای مانده از ایدز هنوز مشخص نیست .
اگر برنام ه ه ای مربوط به پیشگیری و مبارزه با ا یدز بطور فعال به مرحله عمل نرسند ، در آینده نزدیك شمار بیماران افزایش خواهد یافت HIV .لازم به ذكر است كه تعداد موارد شناسایی شده مبتلا به ویروس
درسال ۲۰۰۱ سه برابر تعداد موارد شناسایی شده در سالهای ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۰ می باشد وتعداد زندانیان مبتلای شناسایی شده در سال ۱۹۹۹ حدود ۶ برابر سال ۱۹۹۶ است .
مدیرسازمان بهداشت جهانی به مناسبت روز جهانی ایدز بیان كرده است كه ایدز مهمترین و اضطراری ترین چالش بهداشتی جهان است و به همین خاطر سازمان ملل متحد و سازمان بهداشت جهانی به
منظور مبارزه با این مشكل جهانی اقدام به اجرا ی طرحهای چند میلیارد دلاری نموده اند.
یكی از سیاست های بهداشتی در جامعه ما ، رفع نگرانی مردم از این بیماری است كه با برخورداری از آموزش های لازم ، مردم در می یابند كه می توانند به راحتی در كنار مبتلایان زندگی كنند بدون آنكه در معرض خطر ابتلاء قرار گیرن د ، به همین خاطر كلیه سیاستگزاران بهداشتی در سطح جهان تاكید می كنند كه نیازی به جداسازی مبتلایان به ایدز از سایر افراد جامعه نیست . بسیار كوچك اما خطرناك
بدن انسان از میلیارد ها یاخته تشكیل شده است كه با نظم و هماهنگی خارق العاده با یكدیگر در ارتباط هستند و سبب انجام فعالیتهای مورد نیاز بدن میشوند .

این یاخته ها دارای شكلهای مختلف هستند و وظایف گوناگونی را انجام می دهند .

برای مثال می توانیم از یاخته های زیر نام ببریم :

یاخته های عصبی : پیام ها را انتقال می دهند.
یاخته های ماهیچه ای : بدن را حركت می دهند.
یاخته های خونی : اكسیژن را به دیگر یاخته ها می رسانند ویا با موجودات بیگانه مبارزه می كنند و بعضی از آنها در عمل انعقاد خون نقش دارند.
یاخته های غده ای : مواد شیمیایی مختلفی نظیر هورمونها را تولید می كنند.
این یا خته ها گهگاه ممكن است توسط موجودات بسیار ریز بیماری زا نظیر ویروسها موردحمله واقع شوند.
دانشمندان برای اندازه گیری ابعاد اجسام بسیا ر كوچك ، از واحدهای اندازه گیری نظیر میكرومتر و نانومتر استفاده می كنند . هر میكرومتر برابر هزار نانومتر میباشد برای مثال اگ ر طول جسم كوچكی را
كه برابر یك میكرومتر می باشد ، یك میلیون برابر كنیم یك مترمیشود و اگر طول جسمی كه یك نانومتر است ، یك میلیارد برابر كنیم برابر یكمتر خواهد شد.
بیشتر یاخته های بدن دارای اندازه ای بین ۲۰ تا ۳۰ میكرومتر می باشند . اندازه ویروسها نیز از ۱۷ نانومتر تا ۱۲۵۰ نانومتر متغیر است.
برای مثال : اندازه ویروس ایدز ۱۰۰ نانومتر و اندازه ویروس سرماخوردگی ۳۰ نانومتر می باشد و اندازه ویروس سرخك ۱۴۰ نانومتر است.
ویروسها موجودات بسیار ریزی هستند كه نمی توانند به طور مستقل زندگی كنند ، لذا برای ادامه حیات به یاخته های بدن موجوداتزنده هجوم میبرند . بر روی یاخته های بدن ، قسمتهایی وجود دارد كه به آنها گیرنده های یاخته ای می گویند . همچنین بر روی ویروسها نیز تركیبات خاصی وجود دارد كه باعث می شوند ویروس ها بتوانند به این گیرنده ها اتصال یابند هرگاه یك ویروس بتوان د به گیرنده یك یاخته
اتصال یابد شرایط لازم برای آلوده شدن یاخته مذكور به وجود می آید.

برای مثال : بر روی ویروس ایدز یك ماده پروتئینی وجود دارد می گویند. ویروس های (GP-۱۲۰) كه دانشمندان به آن جی پی ۱۲۰ ایدز با كمك جی پی ۱۲۰ قادرند فقط به یاخته هایی بچس بند ك ه
هستند. (CD-۴ ) ” دارای گیرنده هایی به نام ” سی دی ۴ بعضی از یاخته های خونی كه نقش دفاع از بدن و مبارزه  بامیكروبها را بر عهده دارند ،دارای گیرنده های هستند ، به همین خاطر مورد حم له ( C .D - ۴) ” ” سی دی ۴ ویروسهای ایدز قرار می گیرند و سرانجام ویروسهای ایدز بامتلاشی كردن این یاخته ها قدرت دفاعی بدن را ضعیف میكنند و سبب بیماری ایدز در فرد آلود ه می شوند . فردی كه سیستم ایمنی او ضعیف میشود
در مقابل بیمار های سل ، مالاریا ، ذات الریه آسیب پذیرتر می شود وباكتریهای شایع ، قارچ ها و انگل ها كه در شرایط عادی قادر به ایجاد عفونت در بدن نیستند ، از فرصت ایجاد شده بهره برده و به بدن حمله
می كنند و عوارض مختلفی در بدن ایجاد می كنند.ازطرفی این ویروس در طول عمر خود دچار جهش های
فراوانی می شود كه سبب می شود شكل آن بطور دائم تغییر كند،به همین علت دانشمندان هنوز نتوانسته اند برای آن واكسن تهیه كنند.
نام ویروس ایدز ، ویروس نقص ایمنی انسان می باشد كه به ز بان یا به Human Immuno Deficiency Virus انگلیسی به آن می گویند كه سبب بیماری نقص ای منی اكتسابی HIV اختصار Acquired Immuno Deficiency می شود كه به زبان انگلیسی نامیده می شود . AIDS می گویند كه به اختصار Syndrome كسانی كه ناقل ویروس ایدز می باشند بعنوان بیمار مبتلا به ایدز محسوب نمی شوند و می توانند بدون علائم بیماری سالها زندگی كنند و تنها باید مراقب باشند با رعایت اصول بهداشتی این
عارضه به دیگران منتقل نشود.
ورود ویروس به بدن
از زمان ورود ویروس به بدن تا زمان شروع علائم بیماری ایدز ، ممكن است حتی بیش از ۱۰ سال هم طول بكشد ، دراین مد ت ، افراد آلوده ، از نظر ظاهری به هیچ وجه قابل تشخیص نیستند اما می توانند
بیماری را به دیگران منتقل كنند . از زمان ورود ویروس به بدن تا مثبت شدن جواب آزمایش خون ، ممكن است تا ۶ ماه طول بكشد.

می تواند از چند طریق راه ب ه بدن انسان HIV ویروس ایدز یا وارد شود:
۱) از طریق خون و فرآورده های خونی آلوده
۲) تزریق با سرنگ های آلوده مخصوصا ” استفاده مجدد از سرنگ های یكبار مصرف و وسایل پزشكی كه كاملا” استریل نشده باشند نظیر استفاده از سرنگ مشترك در معتادان تزریقی.
۳)داشتن روابط پرخطر

4) استفاده مشترك از تیغ سلمانی ، مسواك و لوازم حجام ت و خال كوبی كه به ویروس ایدز آلوده شده اند.

۵) از مادر مبتلا به ایدز به كودك كه ممكن است انتقال قبل از زایمان ، حین زایمان و بعد از زایمان اتفاق افتد . ضمنا ” نوزادان می توانند از طریق تغذیه با شیر مادر مبتلا به آلوده شوند.
در گذشته به علت عدم اطلاع از بیم اری ایدز و همچنین فقدان فن آوری آزمایشگاهی مناسب ، افراد زیادی در جهان كه مبتلا به بیماری های خونی بود ند و به علت بیماری نیازمند تعداد بسیار زیادی
كیسه خون و فرآورده های آن بودند به علت استفاده حتی یك كیسه خون آلوده ،مبتلا به ایدز شده اند . افرا د مبتلا نیز بدون آنكه بدانند این آلودگی را به همسر و فرزند خود منتقل نمودند . ولی درحال حاضر در
سطح كشور خونهای اهدایی ، فرآورده های خونی ، اعضای پیوندی و نسوج بادقت كنترل شده و انتقال از این طریق گزارش نشده است.
انتقال از روشهای زیر امكان پذیر نیست :
١- انتقال از طریق هوا
٢- انتقال ازطریق عطسه و سرفه
٣- دست دادن و بوسیدن
٤- استفاده مشترك از لوازم آشپزی مانند دیگ و چاقو
٥- استفاده از توالت های عمومی
٦- از طریق نیش حشرات و گاز جانوران
٧- از طریق شنا در استخرهای عمومی
تهیه شده باشد HIV ٨- خوردن غذایی كه توسط فرد آلوده به
٩- حضور در كنار فردمبتلا درتاكسی یا اتوبوس
نحوه تشخیص ایدز
زمانی كه ویروس عامل ایدز به بدن راه می یابد ، ، دو تا هشت هفته طول می كشد تا مورد شناسایی واقع شود . در افرادی كه رفتارهای پرخطر داشته اند و نتیجه آزمایش آنها منفی بوده ، باید سه ماه بعد
آزمایش را تك رار كنند و در صورت دارا بودن رفتارهای پرخطر ، این آزمایش هر شش ماه یكبار باید تكرار شود ،در ص ورت مثبت شدن نتیجه آزمایش ، به منظور م شخص شدن نهایی آلودگی ، لازم است
چندین آزمایش دیگر نیز انجام شود.
درمان
هزاران دانشمند در جستجوی یافتن روش های جدیدتر درمانی در زمینه ایدز هستند و روز به روز به نتایج مهم تری دست می یابند ، به گونه ای كه علاوه بر ارزان قیمت تر شدن داروها ، مصرف داروهای جدید به افزایش طول عمر بیماران كمك كرده است و امید می رود با افزایش طول عمر بیماران و كشف راه های جدیدتر درمانی ، بتوان روزی موفق به درمان كامل بیماری ایدز شد.
پیشگیری از ایدز
رعایت دستورات ذیل میتواند سبب پیشگیری از ایدز شود.
١- اجتناب از بی بند و باری
2- عدم استفاده از سوزن و تیغ مشترك در آرایشگاهها (نظیراستفاده از س وزن های مشترك جهت امور خالكوبی در آرایشگاههای زنانه ) ، مراكز فعال در زمینه حجامت ، و طب سوزنی
3- قبل از بكار بردن هر گونه وسیله سوراخ كننده پوست ، باید از استریل بودن آن اطمینان حاصل شود.
4- عدم استفاده از مسواك ، ناخن گیر ، تیغ صورت تراشی و برس بطور مشترك رعایت احتیاطات لازم توسط پزشكان ،پرستاران و همسر مراقبت كننده از بیمار
١- هنگام كار باید از آسیب اجسام نوك تیز مانند سرسوزن ، تیغ جراحی و….. جلوگیری شود.
٢- در موقع گرفتن نمونه خون یا دیگر ترشحات مختلف بیماران ، باید از دستكش استفاده شود.
٣- پس از تماس دست با خون یا ترشحات بیماران ، دستها باید
با آب و صابون شسته شود ، حتی اگر از دستكش استفاده شود.
٤- هیچ گاه نباید ازدستكش كهنه یا سوراخ دار استفاده كرد .اصولا شستشوی دست ها پس از معاینه بیماران از اهمیت زیادی برخوردار است .
٥- پس از تزریق ، ا ز قرار دادن پوشش سرسوزن برروی سوزن باید خودداری كرد . سوزن ها باید در داخل یك قوطی فلزی مثل ( قوطی شیرخشك ) ریخته شوند و پس از ضدعفونی ، به روش بهداشتی معدوم شوند .
٦- در مواردی كه احتمال دارد خون به بدن یا لباس پاشیده شود (مثل جراحی ، زایمان ، آندوسكوپی و نظیر اینها) باید از گان ،ماسك و عینك تواما” استفاده نمود .
٧- خون وترشحات بیماران باید با احتیاط و با دستكش حمل شود
٨- دندانپزشكان باید هنگام كار از دستكش ، عینك و ماسكاستفاده نمایند.
٩- تمام نمونه های خون و مایعات بدن را باید پرخطر و آلودهفرض كرد.
١٠ - روپوش یا لباسهای آلوده به خون باید قبل از شستشو به مدت نیم ساعت در محلول حاوی كلر مانند پركلرین یا هیپوكلریتسدیم ( سفیدكننده خانگی ) با غلظت نیم درصد قرار گیرد.
١١ - اگر دست با وسیله آلوده ای خراشیده یا زخم شود بلافاصله باید محل زخم را فشار داده تا مقداری از خ ون آلوده خارجگردد، آنگاه محل زخم را با آب و صابون شسته وحتی الامكان با محلول ضدعفونی كننده مثل كلرهگزیدین یك ۲ درصد ضدعفونی كرد. / درصد یا بتادین ۵
١٢ - كاركنان امور بهداشتی و درمانی كه دارای ضایعات پوستی،زخم های باز و نظیر اینها می باشند باید تا بهب ودی كاملخود، از مراقبت بیماران مبتلا به ایدز معاف شوند و یا درحین مراقبت ،حداقل از دو دستكش استفاده كنند. مثبت جز درموارد خاص ، غیرعلمی HIV ١٣ - جداسازی بیماران و بی مورد است.
١٤ - اختصاصی كردن ظروف غذای بیماران ناقل ویروس ایدز ضرورت ندارد و سرویس آنها مانند سایر بیماران است.
١٥ - حرارت دادن ، بهترین روش ضدعفونی واستریل كردن لوازم آلوده است.
١٦ - برای تمیزكردن مكان آلوده به خون یا ترشحات بدن لازم است اقدامات زیر صورت پذیرد.
الف )- پوشیدن دستكش
ب )- جمع آوری مواد آلوده با یك دستمال دارای قابلیت جذب خوب
ج )- شستشوی مكان آلوده با آب و مواد شوینده
د )- ضدعفونی مكان آلوده با محلول یك درصد هیپوكلریت سدیم (سفیدكننده خانگی ) كه حداكثر ۲۴ ساعت قبل از مصرف تهیه شده باشد .
واكسیناسیون افراد آلوده به ویروس ایدز
كسانی كه آلودگی به ویروس ایدز آنان محرز شده است و بالای ۱۸ س ال می باشند ، لازم است اقدام به انجام واكسیناسیون بشرح زیر نمایند.
١- واكسن كزاز و دیفتری با رعایت نحوه تزریق و نوبت های یاد آور
٢- واكسن پنوموكوك در صورتی كه قبلا ” تلقیح نشده باشد ، تنها یك نوبت تزریق كافی است.
٣- واكسن هپاتیت
٤- واكسن آنفلوآنزا درشروع پاییز هرسال

دوشنبه 20/8/1387 - 17:18
بیماری ها

انواع هپاتیت ها و راه های جلوگیری از آن

هپاتیت آ
هپاتیت نوعی التهاب کبدی است که می تواند توسط مشروبات الکلی یا برخی از داروها ایجاد شود، اما معمولا در اثر عفونت ویروسی به وجود می آید.
انواع مختلفی از ویروسها می توانند این بیماری را ایجاد کنند که روش بیماری زایی هرکدام متفاوت است.
نحوه ابتلا به این بیماری ویروس هپاتیت آ (اچ آ وی) یکی از عمومی ترین عوامل عفونتزا در بسیاری از نقاط جهان است و می تواند از طریق خوردن یا آشامیدن غذا ویا آب آلوده نیز سرایت کند. این ویروس در مدفوع یافت شده و در صورت تماس مقدار اندکی از مدفوع فرد مبتلا به هپاتیت آ با دهان فرد دیگر می تواند منتقل شود. این سخن بدان معنی است که ویروس مذکور می تواند از طریق برخی فعالیتهای جنسی نیز انتقال یابد.
رعایت مسایل بهداشت فردی و شستشوی کامل دستها می تواند خطر سرایت این ویروس را به حداقل برساند.
علایم و نشانه ها ممکن است افراد بدون داشتن هیچ گونه علامتی، ناقل این بیماری به دیگران باشند.

برخی از علایمی که ممکن است بروز کند عبارت است از:

* داشتن کسالتی شبیه به سرماخوردگی مختصر و متوسط

* تهوع و استفراغ
* اسهال

* بی اشتهایی

* کاهش وزن

* زردی یا یرقان (زرد شدن پوست و سفیدی چشمها، زرد تیره شدن ادرار و کمرنگ شدن مدفوع)

* خارش پوست برخی از افراد هم ممکن است به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا کنند.
آزمایشهای طبی برای تشخیص بیماری با انجام آزمایشهای خون پزشک می تواند وجود بیماری هپاتیت آ را تشخیص دهد. وی برای کشف عامل عفونت از شما سوالاتی نیز خواهد پرسید.
مثبت بودن نتیجه آزمایش خون به چه معناست؟

مثبت بودن نتیجه آزمایش خون می تواند معانی زیر را داشته باشد:
عفونت سابق:

این بدان معنی است که شما قبلا در معرض ویروس هپاتیت آ قرار داشته و بدنتان آنرا از میان برده است. به این ترتیب بدنتان دارای ایمنی طبیعی دربرابر ابتلای مجدد به این بیماری است.
عفونت فعلی:

هنگامی که علایم بیماری هپاتیت آ در فردی ظاهر می شود احتمال آنکه در هفته های پیش از آن، ویروس این بیماری به دیگران نیز سرایت کرده باشد وجود دارد.

بنابراین پزشک برای جلوگیری از ابتلای دیگران به این بیماری پرسشهایی از شما خواهد پرسید. در صورتیکه این ویروس به دیگران هم منتقل شده باشد، پزشک برای کاستن از شدت علایم بیماری برای آنها آمپول تجویز می کند.

بسیاری از نشانه های بیماری هپاتیت آ پس از گذشت چند هفته برطرف می شود، اگرچه برخی از افراد ممکن است تا ماهها بعد احساس خستگی در خود حس کنند. به احتمال کم، امکان بروز آسیب های مزمن به کبد وجود دارد.
منفی بودن نتیجه آزمایش خون به چه معناست؟ این نتیجه به این معنی است که شما تاکنون در معرض این ویروس نبوده و بالتبع از ایمنی در برابر آن برخوردار نیستید. چنانچه در معرض ابتلا به این بیماری قرار داشته باشید پزشک به شما توصیه می کند که خود را در برابر آن واکسینه نمایید.
تشخیص و درمان عفونت هپاتیت آ معمولا شدید نیست اما گاهی باعث التهابات شدید کبدی می شود که سبب بستری شدن فرد در بیمارستان می شود.
واکسیناسیون با تزریق واکسن هپاتیت آ در بازو می توان به مدت یکسال دربرابر این بیماری ایمن شد. تزریق آمپول ثانوی در مدت ۶ تا ۱۲ ماه بعد می تواند تا ۱۲ سال در برابر این بیماری ایمنی ایجاد کند. غالبا ایمن سازی در برابر این بیماری در مورد افرادی انجام می شود که قصد مسافرت به کشورهای آلوده از نظر هپاتیت آ را دارند. چنانچه اخیرا در معرض تماس با ویروس این بیماری قرار گرفته اید می توانید برای جلوگیری از پیشرفت آن خود را واکسینه نمایید.

مصرف مشروبات الکلی برای مبتلایان به بیماری هپاتیت آ فوق العاده خطرناک است. پزشک به شما توصیه های تغذیه ای مناسب و پیشگیریهای لازم برای جلوگیری از سرایت بیماری به دیگران را خاطر نشان خواهد کرد.
هپاتیت ب
هپاتیت نوعی التهاب کبدی است که می تواند توسط مشروبات الکلی یا برخی از داروها ایجاد شود، اما معمولا در اثر عفونت ویروسی به وجود می آید.
انواع مختلفی از ویروسها می توانند این بیماری را ایجاد کنند که روش بیماری زایی هرکدام متفاوت است.
نحوه ابتلا به این بیماری ویروس هپاتیت ب (اچ بی وی) که بسیار مسری است، شیوع زیادی در سرتاسر نقاط جهان دارد.

روشهای سرایت این ویروس عبارت است از:

* داشتن روابط پرخطر

* استفاده مشترک از سرنگ یا دیگر لوازم تزریقی با فرد آلوده

* استفاده از وسایل غیر استریل برای خالکوبی، حجامت یا طب سوزنی

* سرایت از مادر به کودک که عمدتا هنگام تولد رخ می دهد. واکسینه کردن کودک هنگام تولد از سرایت هپاتیت ب به وی جلوگیری می کند.

*تزریق خون آلوده به این ویروس (در انگلستان تمامی خونهای تزریقی از نظر وجود این ویروس تحت آزمایش قرار می گیرد).
علایم و نشانه ها گاهی ممکن است هیچ نوع نشانه ای از این بیماری در فردی ظاهر نشده اما با این وجود وی ناقل ویروس آن به دیگران باشد.

علایمی که ممکن است این بیماری از خود نشان دهد عبارتند از:

* داشتن کسالتی شبیه به سرماخوردگی مختصر و متوسط
* تهوع و استفراغ

* اسهال

* بی اشتهایی

* کاهش وزن

* زردی یا یرقان (زرد شدن پوست و سفیدی چشمها، زرد تیره شدن ادرار و کمرنگ شدن مدفوع)

* خارش پوست برخی از افراد هم ممکن است به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا کنند.
بسیاری از افراد بالغی که دچار ویروس هپاتیت ب می شوند کاملا بهبود یافته و تا آخر عمر در برابر آن ایمن می شوند. بین ۲% تا ۱۰ % از این دسته از افراد ناقل مزمن این بیماری می شوند، این بدان معنی است که آنها ویروس این بیماری را به دیگران منتقل خواهند کرد و کبدشان نیز ممکن است دچار آسیبهای مزمن شود.

چنانچه کودکان به ویژه نوزادان دچار این بیماری شوند احتمال آنکه ناقل مزمن آن شوند زیاد است.

اگر شخصی چند سال مبتلا به ویروس هپاتیت ب باشد ممکن است دچار عوارض زیر شود:

* هپاتیت مزمن

* التهاب کبد

* سرطان کبد
آزمایشهای طبی برای تشخیص بیماری با انجام آزمایشهای خون پزشک می تواند وجود بیماری هپاتیت ب را تشخیص دهد. وی برای کشف عامل عفونت از شما سوالاتی نیز خواهد پرسید.
مثبت بودن نتیجه آزمایش خون به چه معناست؟

 u۱۶۰۵ مثبت بودن نتیجه آزمایش خون می تواند معانی زیر را داشته باشد:
عفونت سابق:

این بدان معنی است که شما قبلا در معرض ویروس هپاتیت ب قرار داشته و بدنتان آنرا از میان برده است. به این ترتیب بدنتان دارای ایمنی طبیعی دربرابر ابتلای مجدد به این بیماری است.
عفونت فعلی:

این به معنی آن است که شما حامل ویروس هپاتیت ب بوده و می توانید آن را به دیگران سرایت دهید. همچنین شما در معرض خطر بیماری کبدی مزمن قرار داشته و بهتر است برای انجام دیگر معاینات به یک مرکز تخصصی مراجعه کنید.

از نتیجه مثبت آزمایش می توان با انجام آزمایشهای دیگر و مراجعه به متخصص مطمئن شد. برای تشخیص میزان تاثیرگذاری هپاتیت ب بر روی کبد و تجویز بهترین روش درمان، ممکن است نیاز به برداشتن نمونه کوچکی از بافت کبد باشد (بافت برداری یا بیوپسی کبد).

منفی بودن نتیجه آزمایش خون به چه معناست؟ این نتیجه نشان می دهد که شما تاکنون در معرض این ویروس نبوده و بالتبع از ایمنی در برابر آن برخوردار نیستید. چنانچه در معرض ابتلا به این بیماری قرار داشته باشید پزشک به شما توصیه می کند که مجددا آزمایش را تکرار کرده و خود را در برابر آن واکسینه نمایید.
تشخیص و درمان چنانچه التهاب کبد شدید نباشد بسیاری از افراد به درمان نیاز پیدا نمی کنند. در صورتیکه نیاز به درمان التهاب کبد داشته باشید برای مداوای کامل به یک مرکز تخصصی معرفی خواهید شد.
واکسیناسیون با سه بار تزریق واکسن هپاتیت ب در زمان ۳ تا ۶ ماه می توان دست کم به مدت پنج سال دربرابر این بیماری ایمن شد.
با اتمام تزریق واکسنها آزمایش خون گرفته شده تا از کارآیی واکسنها اطمینان حاصل شود
آمپول ثانوی در مدت ۶ تا ۱۲ ماه بعد می تواند تا ۱۲ سال در برابر این بیماری ایمنی ایجاد کند. غالبا ایمن سازی در برابر این بیماری در مورد افرادی انجام می شود که قصد مسافرت به کشورهای آلوده از نظر هپاتیت آ را دارند.

چنانچه اخیرا در معرض تماس با ویروس این بیماری قرار گرفته اید می توانید برای جلوگیری از پیشرفت آن خود را واکسینه نمایید. مصرف مشروبات الکلی برای مبتلایان به بیماری هپاتیت آ فوق العاده خطرناک است.

پزشک به شما توصیه های تغذیه ای مناسب و پیشگیریهای لازم برای جلوگیری از سرایت بیماری به دیگران را خاطر نشان خواهد کرد.
چنانچه وجود بیماری هپاتیت ب در شما تایید شد توصیه می شود که به طور مداوم آزمایش خون انجام داده و تحت معاینه قرار گیرید.

از مصرف مشروبات الکلی اجتناب نمایید. ممکن است پزشک به شما توصیه کند که غذاهای کم چرب و کم نمک مصرف کنید.

به منظور جلوگیری از سرایت ویروس، برای انجام فعالیتهای جنسی نافذ از کاندوم استفاده کنید. همسرتان در صورت ایمن نبودن در برابر این بیماری باید واکسینه شود.

پزشک به شما توصیه های لازم از قبیل عدم استفاده مشترک از مسواک یا تیغ موتراشی را برای جلوگیری از انتقال این ویروس به دیگران خواهد گفت. همواره  باید به خاطر داشت که استفاده از کاندوم هنگام آمیزش جنسی، خطر سرایت بیماریها و عفونتهای مقاربتی را کاهش می دهد.
هپاتیت ث
هپاتیت نوعی التهاب کبدی است که می تواند توسط مشروبات الکلی یا برخی از داروها ایجاد شود، اما معمولا در اثر عفونت ویروسی به وجود می آید.
انواع مختلفی از ویروسها می توانند این بیماری را ایجاد کنند که روش بیماری زایی هرکدام متفاوت است.
نحوه ابتلا به این بیماری روشهای سرایت ویروس هپاتیت ث (اچ سی وی) عبارت است از:

* استفاده مشترک از سرنگ یا دیگر لوازم تزریقی با فرد مبتلا

* استفاده از وسایل غیر استریل برای خالکوبی، حجامت یا طب سوزنی

* در موارد نادر، سرایت از مادر مبتلا به کودک که عمدتا هنگام تولد رخ می دهد.

واکسینه کردن کودک هنگام تولد از سرایت هپاتیت ب به وی جلوگیری می کند. خطر سرایت آن زمانی که مادر به ویروس ایدز هم مبتلا باشد افزایش می یابد.

*تزریق خون آلوده u۱۵۷۶ به این ویروس (در انگلستان تمامی خونهای تزریقی از نظر وجود این ویروس تحت آزمایش قرار می گیرد).
علایم و نشانه ها گاهی ممکن است هیچ نوع نشانه ای از این بیماری در فردی ظاهر نشده اما با این وجود وی ناقل ویروس آن به دیگران باشد.

علایمی که ممکن است این بیماری از خود نشان دهد عبارتند از:

* داشتن کسالتی شبیه به سرماخوردگی مختصر و متوسط
* تهوع و استفراغ

* اسهال

* بی اشتهایی

* کاهش وزن

* زردی یا یرقان (زرد شدن پوست و سفیدی چشمها، زرد تیره شدن ادرار و کمرنگ شدن مدفوع)

* خارش پوست برخی از افراد هم ممکن است به بستری شدن در بیمارستان نیاز پیدا کنند.
مطالعات نشان می دهد که تنها در ۲۰ % از مبتلایان به هپاتیت ث، ویروس از خون پاک می شود و در حدود ۸۰ % از آنها همچنان باقی مانده و می تواند به دیگران هم سرایت کند.

اگر شخصی چند سال مبتلا به ویروس هپاتیت ث باشد ممکن است دچار عوارض زیر شود:

* هپاتیت مزمن
* التهاب کبد

* سرطان کبد
آزمایشهای طبی برای تشخیص بیماری آزمایشهای طبی برای تشخیص این بیماری از سال ۱۹۸۹ امکان پذیر شده است.

با انجام آزمایشهای خون پزشک می تواند وجود بیماری هپاتیت ث را تشخیص دهد. وی برای کشف عامل عفونت از شما سوالاتی نیز خواهد پرسید.
مثبت بودن نتیجه آزمایش خون به چه معناست؟

به این معنی است که شما حامل ویروس هپاتیت ث بوده و می توانید آنرا به دیگران منتقل کنید. ابتدا یک آزمایش برای تشخیص وجود پادتنهای ویروس هپاتیت ث انجام می شود. مثبت بودن نتیجه این آزمایش نشان می دهد که شما در معرض این ویروس قرار گرفته و بدنتان با تولید پادتن واکنش نشان داده است. البته این آزمایش مشخص نمی کند که آیا به این بیماری مبتلا هستید یا خیر.

معمولاً به شما توصیه می شود که برای انجام آزمایشهای تکمیلی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
انجام می دهد. اگرچه ویروس هپاتیت ث در بعضی (HCV-RNA) پزشک متخصص برای تشخیص وجود ویروس هپاتیت ث آزمایش خون دیگری از بیماران کاملا برطرف می شود، اما در بدن بسیاری از مبتلایان به صورت مزمن باقی مانده و می تواند به دیگران هم سرایت کند.

ممکن است پزشک برای تشخیص میزان تاثیرگذاری هپاتیت ث بر روی کبد یکسری از آزمایشهای بررسی عملکرد کبد بافت کبد نمونه برداری کند (بافت برداری یا بیوپسی کبد).

نتایج این آزمایشها به پزشک در تصمیم گیری درباره انتخاب روش مناسب درمان کمک می کند.

البته باید به این مساله هم اشاره شود که برطرف شدن ویروس نیز به معنی ایمن شدن در برابر ابتلای مجدد به این بیماری نیست.
منفی بودن نتیجه آزمایش خون به چه معناست؟

این نتیجه احتمالاً به معنی آن است که شما هیچگاه در تماس با ویروس هپاتیت ث قرار نداشته اید. البته از آنجا که این آزمایشها بر مبنای یافتن پادتنهای ویروس هپاتیت ث استوار بوده و تولید پادتنها هم ممکن است چند ماه طول بکشد، چنانچه اخیراً در معرض تماس با این ویروس قرار گرفته باشید، پزشک ممکن است به شما توصیه کند که آزمایش را تکرار نمایید.

در حال حاضر واکسنی برای محافظت در برابر این بیماری وجود ندارد.
چنانچه وجود عفونت فعال هپاتیت ث در شما تایید شد توصیه می شود که به طور منظم آزمایش خون داده و به پزشک مراجعه کنید.

همچنین باید از مصرف مشروبات الکلی جداً پرهیز کنید. همچنین پزشک ممکن است به شما توصیه کند که غذاهای کم چرب و کم نمک بخورید. ویروس هپاتیت ث با انجام فعالیتهای جنسی نافذ می تواند منتقل شود، از اینرو هنگام ابتلا به این بیماری برای جلوگیری از سرایت آن به همسرتان از کاندوم استفاده کنید.

پزشک کلیه توصیه های لازم برای جلوگیری از سرایت بیماری به دیگران (مانند عدم استفاده مشترک از مسواک یا تیغ موتراشی) را به شما یاد آوری خواهد کرد.

همواره به خاطر داشته باشید که استفاده از کاندوم خطر سرایت بیماریهای مقاربتی را کاهش می دهد.
ویروسی شدن (هرپِس) ناحیه تناسلی هرپِس تناسلی در اثر ویروسهای نوع ساده هرپس ایجاد می شود. این ویروس می تواند دهان، ناحیه تناسلی، پوست اطراف مقعد و انگشتها را آلوده کند.
با اتمام نخستین فعالیت هرپس، این ویروس می تواند در رشته های عصبی پنهان شود، به این ترتیب کلاً غیر قابل تشخیص شده و علایمی از خود ظاهر نمی کند. البته در برخی از افراد ممکن است ویروس مجددا به سطح پوست یا محل ابتلا برگردد (عود کند).

این پدیده ممکن است هنگام بیماری یا از کار افتادگی رخ دهد. بعضی از افراد هم ممکن است هیچگاه مجددا به آن مبتلا نشوند.
انواع ویروس دو نوع ویروس هرپس وجود دارد که هردوی آنها عفونی اند اما نوع یک دهان یا بینی را آلوده کرده، درحالیکه نوع دو عمدتا ناحیه تناسلی و مقعد را آلوده می کند.

عمدتاً عفونت ناحیه تناسلی و مقعد در اثر ویروس نوع دو تولید شده که البته گاهی هم ممکن است در اثر انجام فعالیتهای جنسی با دهان، در اثر نوع یک هم ایجاد شود.
علایم و نشانه ها علایم این بیماری در زنان و مردان می تواند یک یا چند مورد از موارد زیر باشد:
* احساس خارش یا سوزش در ناحیه تناسلی یا مقعد.

* ایجاد تاولهای حاوی مایع که پس از ترکیدن زخمهای کوچکی برجای گذاشته و می تواند دردناک باشد. این تاولها پس از خشک شدن، جدا شده و بهبود می یابند که بهبود یافتن آنها می تواند بین ۲ تا ۴ هفته طول بکشد.
* احساس درد هنگام ادرار کردن در صورت تماس ادرار با زخمهای گفته شده.

* ناخوشی شبیه به سرماخوردگی، کمردرد، سردرد، غدد متورم و یا تب.
ظاهر شدن علایم فوق نشان دهنده آن است که ویروس بسیار عفونی شده است. البته عود مجدد این بیماری معمولاً خفیفتر است؛ زخمهای ایجاد شده کمتر، کوچکتر و با درد کمتری بوده و سریعتر بهبود می یابد. همچنین علایم سرماخوردگی نیز ظاهر نمی شود.
نحوه ابتلا به این بیماری هرپس از طریق تماس پوستی با شخص مبتلا منتقل می شود. این ویروس قسمتهایی که از طریق آنها وارد بدن شده را آلوده می کند.

همانند دیگر بیماریهای مقاربتی احتمال آنکه فردی علاوه بر این بیماری به عفونت دیگری نیز مبتلا باشد وجود دارد، لذا انجام معاینه کلی (چکاپ) توصیه می شود.
تشخیص و درمان نمونه هایی که هنگام معاینه تهیه شده به آزمایشگاه فرستاده می شود و نتایج آن معمولاً در عرض دو هفته آماده می شود.
هرپس ناحیه تناسلی درمان خاصی ندارد زیرا خودبه خود برطرف می شود. البته یکسری قرص برای کاهش شدت عفونت این بیماری وجود دارد که البته تنها زمانی موثر است که تا ۷۲ ساعت پس از آغاز بروز علایم آن مصرف شود.

عود مجدد این بیماری نیز غالبا نیازی به درمان ندارد. چنانچه ابتلای به هرپس در شما تایید شد، ممکن است از شما خواسته شود که با یک مشاور درمانی ملاقات کنید تا درباره این عفونت با شما صحبت کرده و به پرسشهای شما پاسخ دهد. وی درباره همسرتان نیز پرسشهایی را مطرح خواهد کرد.
راهنماییهایی برای کاهش عوارض بیماری هنگام ابتلا به این بیماری می توانید

برای کاستن از عارضه های آن و برخورداری از احساس بهتر از راهنماییهای زیر استفاده کنید:
* در صورت داشتن درد می توانید داروهای مسکن (مانند آسپیرین یا پاراسماتول) مصرف کنید.

* روزی دوبار شستشوی ملایم قسمتهای که دچار جراحت شده اند در محلول آب نمک (نصف قاشق چایخوری نمک در ۲۸۰ سی سی آب گرم) می تواند تسکین دهنده بوده و به خشک شدن جراحتها کمک کند.

* یک تکه یخ که درون پارچه یا هوله تمیزی پیچیده شده را روی قسمتهای مربوطه قرار دهید.

* چنانچه دفع ادرار رایتان با درد همراه است سعی کنید درون تشتی از آب ادرار کنید و یا هنگام دفع ادرار بر روی خود آب بریزید.

* برای خنثی شدن ادرار آب و مایعات زیاد بنوشید. همچنین هرگز ادرار خود را نگه ندارید زیرا ممکن است مشکلات دیگری ایجاد کند.

* از آفتاب گرفتن پرهیز کنید.

* به اندازه کافی استراحت کنید.
مراقبت از خود و همسرتان هنگام ابتلا به هرپس، تاولها و زخمها بسیار عفونی بوده و ویروس می تواند با تماس مستقیم به دیگران سرایت کند.

 

در فاصله زمانی بین عود کردن مجدد هرپس احتمال سرایت آن بسیار کاهش می یابد، اگرچه گاهی ممکن است اتفاق بیافتد..
برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره به یک مشاور درمانی مراجعه کنید.
به خاطر داشته باشید که کاندوم تنها زمانی می تواند از سرایت هرپس جلوگیری کند که روی تمام تاولها را بپوشاند. عوارض بیماری

دوشنبه 20/8/1387 - 17:17
بیماری ها

آشنایی با بیماری سرخک و علائم و عوارض آن
سرخک یک بیماری عفونی، مسری، ویروسی و واگیردار در اثر یک ویروس RNA از خانواده پارامیکسوویریده ایجاد می‌شود.

 توسط ترشحات تنفسی گسترش پیدا می‌کند. که بیشتر در اطفال خردسال دیده می‌شود، شاید بیشتر کودکان قبل از ورود به کودکستان به این ناخوشی مبتلا شده باشند ولی این احتمال وجود دارد که عده‌ای در دوران کودکستان یا دبستان بدان مبتلا می‌آیند سرخک در کودکان خردسال (از شش ماهگی تا دو سالگی) سبک‌تر می‌باشد ولی بعد از آن بصورت شدیدتری بروز می‌کند. قبل از تهیه واکسن و تزریق آن ، همه کودکان به این بیماری مبتلا می‌شدند.

علایم بیماری
در صورت دیدن سرفه ، توکسیک ، تب کم شدت و دیدن راش بر روی صورت و تنه و اندامها باید به بیماری سرخک مشکوک شد. که این راشها بعدا بصورت لکه‌های قهوه‌ای در‌می‌آید. بیماری سرخک شدیدا مسری است و سرایت آن اغلب بطور مستقیم یعنی از راه تماس صورت گرفته و کمتر اتفاق می‌افتد که بیماری بطور غیرمستقیم یعنی بوسیله اسباب بازی و وسائل بکار رفته بیمار به دیگر کودکان سرایت کند.

 علت آن این است که میکروب سرخک در خارج از محیط بدن استقامت کمی دارد. دوران نهفتگی مرض ۸ تا ۱۹ روز (بطور متوسط ۱۲ روز) است یعنی افراد سالم ۸ تا ۱۹ روز بعد از این که به بیماران نزدیک شده و تماس گرفتند علائم بیماری را هویدا می‌سازند. در دوره نهفتگی معمولا علامت مهمی وجود ندارد. ممکن است در اخر دوران نهفتگی مختصر تبی وجود داشته باشد. ویروس در خون بیماران و ترشحات گلو و بینی و چشم آنان وجود دارد.              

برخلاف تصور عوام ، سرخک بو ندارد یعنی سرعت انتشار آن در نقاط دور دست شدید نیست. در بیمارستان از یک تخت به تخت دیگر به توسط پرستار و پزشک یا خود بیماران می‌تواند انتقال یابد، انتقال آن از یک اطاق به اطاق دیگر نیز امکان‌پذیر است ولی انتقال از یک عمارت به عمارت دیگر و از همسایه به همسایه دیگر نادر است و بعبارت دیگر اگر مادر از یک طفل سرخکی در همسایگی خود دیدار کند نمی‌تواند ناخوشی را به فرزند خود پس از مراجعت در منزل انتقال بدهد برای اینکه عامل بیماری بزودی در محیط خارج از بین می‌رود. تلفات سرخک بیشتر در اطفال ۳ تا ۵ سال در گروه فقرا با شرایط تغذیه و زندگی بد است. بیماری بیشتر در فصل سرما دیده می‌شود تمام ملل و نژادها به این ناخوشی مبتلا می‌گردند.                           

سرخک قبل از پیدایش علائم بطور واضح و کامل ، مسری است ولی در دوران پوسته‌ریزی قابل سرایت نیست. در کلاسها آموزگاران باید دقت کنند اطفالی را که دچار آبریزش بینی و چشم باشند و یا اینکه سرفه و عطسه کنند اگر سابقه ابتلا به سرخک نداشته بطور موقت از آموزشگاه خارج نمایند و سپس در منزل چگونگی بیماری آنها را تحقیق کنند در صورتی که علائم سرخک تظاهر کند تا شانزده روز از ورود آنان به کودکستان یا آموزشگاه ممانعت نمایند.                      
مراحل بروز بیماری
دوران پنهانی
دورانی که ویروس وارد بدن می‌شود و در بدن تکثیر پیدا می‌کند و ۱۰ تا ۱۲ روز طول می‌کشد و کودک نشانه‌ای از بیماری ندارد.

مرحله یورش مرض (دوران آبریزش)
در این دوران تب کودک شدید است و به ۴۰ درجه سانتیگراد می‌رسد. در این زمان در دهان کودک در مجاورت دندانهای آسیای پایین ، دانه‌های سفید رنگ مانند دانه‌های نمک برروی زمینه قرمز رنگ ظاهر می‌شود که آنرا دانه‌های کوپلیک می‌نامند. این دانه‌ها معمولا در خلال ۱۲ تا ۱۸ ساعت از بین می‌رود.

فاصله بین شروع تب تا پیدایش شدن گلگونه‌ها را دوران یورش می‌نامند این دوره معمولا سه تا چهار روز طول می‌کشد ولی ممکن است کمتر باشد. مهمترین علامت این دوره ناخوشی ریز آب از چشم و بینی و سرفه است که بیشتر موارد با تب ۵/۳۸ تا ۵/۳۹ همراه می‌باشد.

تب اشکال مختلف دارد گاهی طفل خردسال در ضمن این تب تشنج و هذیان دارد. قریب ۲ ساعت بعد از شروع تب در گوشه چشم در روی برآمدگی آن گاهی نقاط برجسته سفید رنگ دیده می‌شود، چشم‌ها و پلکها قرمز و برافروخته است و بیمار از نور ناراحت می‌شود (آماس ملتحمه و حتی قرنیه) در این موقع روی لوزه‌ها و حلق و مخاط کام تورم و گاهی طاول‌های کوچک دیده می‌شود. غده‌های گردنی ممکن است کمی بزرگ شود.

در هنگامی که ۲۴ ساعت از شروع مرض گذشت حالت مریض سنگین‌تر شده سرفه ، عطسه و ریزش اشک واضح‌تر می‌گردد ضمنا مبتلا به سرفه خشک و خسته‌کننده است. گاهی سرفه با صدای خروسکی همراه می‌باشد و علائم ریوی را طبیب می‌تواند درک نماید. سرفه مدتها پس از خواب‌شدن مریض نیز ادامه می‌یابد.

یک تا دو روز بعد از جمله بیماری دانه‌های برجسته و سفیدرنگی در داخل مخاط گونه مقابل اولین دندان آسیا دیده می‌شود و شبیه به خاک قندی است که در ناحیه پاشیده باشند و چون مخاط دهان قرمز است بخوبی می‌توان آنها را ملاحظه کرد و بیمار با نوک زبان هم می‌تواند آنها را حس کند گاه این دانه‌ها همراه پورپورا در سقف دهان می‌باشد (نشانه کوپلیک).
مرحله گلگونه‌ها
قریب ۲ روز بعد از ظاهر شدن دانه‌های خاک قندی دانه‌های قرمز رنگی در روی پوست پیدا می‌شود. قبل از پیدا شدن این دانه‌ها معمولا شب هنگام همان روز تب بالا رفته و حالت عمومی مریض بدتر می‌شود. گلگونه‌ها هنگام شب در پشت گوش ظاهر شده سپس در صورت ، پیشانی ، گردن ، شانه ، دست‌ها ، شکم و سرانجام در پاها منتشر می‌شود.

گلگونه‌ها معمولا روی تنه زیادتر بوده و در دست و پا کم‌تر است دانه‌های سرخکی کمی برجسته و نرم بوده و قرمز رنگ می‌باشد، با فشار انگشت از بین رفته و مجددا ظاهر می شود، در فاصله بین گلگونه‌ها پوست سالم است در پشت و کفل لکه‌های سرخکی تیره‌تر می‌باشد، دانه‌ها در عرض ۵ تا ۶ روز از بین می‌روند.

ابتدا از صورت پریده و سپس از تنها و در مرحله آخر از پاها محو می‌گردد ولی تا چند روز در روی بدن بیمار لکه‌های قهوه‌ای رنگی بعد از محو شدن گلگونه‌ها مشاهده می‌شود که ممکن است تا مدت زیادی پس از خاتمه بیماری برقرار بماند. بعد از بروز بثورات علائم عمومی تا حدی تخفیف می‌یابد و تب در عرض ۳ تا ۴ روز پائین می‌آید و علائم نزله بینی و چشم از بین می‌روند.
دوران پوست ریزی (پیدایش دانه‌های سرخک)
پنج تا ۶ روز پس از برآمدگی گلگونه‌ها پوست‌ریزی شروع می‌شود. پوسته‌هایی که می‌ریزند خیلی ریز بوده (آردی شکل) و ظاهرا پیدا نیستند ولی اگر دقت شود در صورت و تنه می‌توان تا حدی آنها را تشخیص داد از طرفی اگر ملافه سیاهی زیر بیمار پهن کنیم پوست‌ریزی بخوبی آشکار خواهد شد.

دانه‌ها ابتدا از قسمت فوقانی و طرفی گردن و پشت گوش شروع می‌شود و سپس به تمام صورت منتشر می‌شود سپس در خلال ۲۴ ساعت به بالای قفسه سینه و به پشت و رانها و روز سوم به ساق پاها انتشار می‌یابد. در این موقع تب کودک قطع می‌گردد. موقعی که دانه‌های سرخک محو می‌شوند رنگ پوست در محل دانه‌ها قهوه‌ای رنگ می‌گردد و بعدا از بین خواهد رفت. گاهی اوقات سرخک شکل خونی (دانه‌های خونریزی) بخود می‌گیرد و سبب مرگ می‌شود.
عواقب مورد انتظار
بندرت سرخک مادرزاد هم دیده می‌شود که عاقبت وخیمی دارد. در افراد سالمند سرخک با بثورات زیاد و حالت عمومی خوب همراه است. سرخک ممکن است یا بیماریهای دیگر مانند آبله مرغان ، سیاه سرفه ، دیفتری و غیره همراه باشند.

سرانجام یادآوری می‌کنیم که سرخک بیماری ضعیف کننده‌ای است و کودک را برای ابتلای به سل و امراض دیگر آماده می‌سازد و گاهی اوقات هم عوارض سختی دربردارد مانند ، ورم حنجره ، آماس گوش ، ورم مغز ، اسهال‌های وبایی شکل ، خونریزی از بینی ، عوارض ششی ، چشمی (کوری) و عفونتهای متعدد ثانوی.
در خلال بیماری سرخک ممکن است غدد لنفاوی زیر فک و گردن بزرگ شود و همچنین اختلال گوارشی به صورت اسهال و استفراغ مخصوصا نزد شیرخواران دیده شود. اگر پس از ۳ تا ۴ روز که از زمان پیدایش دانه‌ها سرخک گذشت و هنوز کودک تب دارد باید امکان پیدایش یکی از عوارض بیماری سرخک را در نظر داشت.                        

سرخک یکی از بیماریهای خطرناک و ناراحت کننده است که نه فقط کودک را در دوران بیماری ناراحت می‌کند و خواب و آرامش او را برای دو سه هفته می‌گیرد، بلکه ممکن است کودک دچار عوارضی مانند انواع ذات الریه که ممکن است منجربه مرگ کودک گردد یا کودک دچار گوش درد چرکی و از همه بدتر مبتلا به عوارض مغزی شود و ضایعات همیشگی برای او به جا گذارد.

یکی از عوارض شناخته شده و مهم بیماری سرخک کم شدن فعالیت مغز و هوش و استعداد فکری و ذهنی کودک است، بطوری که ممکن است این ضایعه زمانی که کودک به دبستان و دبیرستان می‌رود، خودنمائی کند و کودک از نظر فراگیری عقب باشد. بنابراین وظیفه پدر و مادر است که به کودک در موقع خود واکسن سرخک تزریق کنند.                         
راه سرایت بیماری
بیماری سرخک یک بیماری ویروسی بسیار مسری است. بدین ترتیب که کودک مبتلا به سرخک در موقع عطسه و سرفه کردن همراه ترشحات دهان و بینی خود تعداد زیادی ویروس به اطراف خود منتشر می‌نماید. این ویروس قادر است حتی تا ۳۴ ساعت در اتاق بیمار به صورت زنده و فعال باقی بماند.

اگر به هر کودکی واکسن سرخک تزریق نشده باشد و با بیمار مبتلا به سرخک تماس پیدا کند، ویروس مزبور وارد دستگاه تنفسی او می‌گردد و پس از گذشت ۱۰ تا ۱۲ روز که دوران کمون می‌نامند علایم بیماری ظاهر می‌شود.
دوران مسری بودن بیماری
دوران واگیری سرخک از اولین روزی است که علایم سرخک (تب ، آبریزش بینی و سرفه ) شروع می‌شود تا پنجمین روز پیدایش دانه‌های سرخک. در این مدت کودک باید به مدرسه نرود و کاملا از کودکان دیگر جدا باشد.
پیشگیری و درمان
بیماران سرخکی باید از شروع بیماری تا شانزده روز از دیگران مجزا بوده در این مدت مانع به مدرسه رفتن آنها شد. بستری کردن بیماران سرخکی در بیمارستان دور از احتیاط است.

سرخک را ممکن است با تزریق ۲۵/۰ میلی‌لیتر بر حسب هر کیلوگرم وزن بدن گاماگلوبین تا ۵ روز بعد از قرار گرفتن در معرض آلودگی متوقف ساخت با مصرف واکسن بدست آمده از ویروس زنده یا ضعیف شده سرخک بدون آلوده کردن محیط می‌توان ایمنی فعال ایجاد کرد. گرچه کودک مبتلا به سرخک را باید در دوران مسری بودن آن از دیگران کاملا جدا کرد. ولی کودک مبتلا به بیماری سرخک مخصوصا در مرحله کاتارال (آبریزش از بینی ، عطسه و سرفه) که هنوز بیماری مشخص نشده است، نیز واگیردار می‌باشد.

بنابراین بهترین اقدام تزریق واکسن سرخک است که باید به همه کودکان تزریق گردد.

واکسن سویه‌های ضعیف شده (Attenovax ,Schwarz) که از پاساژ سویه B ادمونیتون اولیه در کشت سلولی جوجه تهیه شده اخیرات توصیه شده است آنتی واکسن با چند واکنش موضعی یا عمومی همراه است. واکسیناسیون حداقل ۲۰ سال مصونیت می‌دهد ولی دوره کامل ایمنی معلوم نمی‌باشد.

واکسن زنده سرخک را نباید به زنان باردار ، مسئولیت درمان نشده بیماران مبتلا به لوسمی یا لنفوما و یا افرادی که داروهای متوقف کننده واکنش ایمنی دریافت می‌دارند تجویز کرد. مهیا ساختن مایعات ، تجویز داروهای ضد تب در صورت بستری شدن در بیمارستان ، ایمنی‌سازی بیمار الزامی است.

جز در موارد خاص واکسن سرخک را می‌باید در ۱۵ ماه اول زندگی کودک تزریق کرد معهذا در صورت اپیدمی مرض می‌توان واکسن را در سن کمتر از ۱۵ ماه تزریق کرد ولی لازم است تزریق دوم در سن ۲۴-۱۵ ماهگی انجام گیرد. هنگامی که واکسن به تنهایی یا همزمان همراه با واکسن سرخجه و اوریون تزریق شود اثر یکسان خواهد داشت.

در میان افراد واکسینه نشده که غالبا از طبقه پائین اجتماعی ، اقتصادی می‌باشند سرخک شایع می‌باشد. بیماری بندرت در افراد واکسینه شده گزارش شده است. علت شکست واکسیناسیون را به تزریق زودتر بچه‌ها یعنی هنگامی که هنوز آنها دارای آنتی‌کور خنثی کننده مادری هستند و یا واکسن کهنه و نامطلوب نسبت می‌دهند.

چون این بیماری ویروسی است دارویی که دوران بیماری را کوتاه یا درمان کند وجود ندارد. بنابراین دوران بیماری سرخک باید طی شود و کودک بهبود یابد. پدر و مادر باید تب کودک را هر ۶ ساعت اندازه گیری نمایند و داروهای پایین آورنده تب را در زمانی که تب کودک بالا است به او بدهند اما سرخک پس از خوب شدن، ایمنی دائمی می‌دهد یعنی دیگر ابتلای مجدد به این بیماری امکان ندارد. ایجاد بخار آب در اتاق کودک برای کاهش یافتن سرفه‌های خشک کودک موثر می‌باشد.

چون در زمانی که کودک دچار قرمزی و ورم چشم است نور زیاد او را ناراحت می‌کند، بنابراین بهتر است اتاق او را تاریک نمایید و او را به خوردن مایعات تشویق کنید، ولی اگر کودک غذای ساده دیگری خواست به او بدهید. دادن آنتی‌بیوتیک در بیماری سرخک اثری ندارد و نباید داده شود. درمان با ویتامین A خوراکی به مقدار ۱۰۰ هزار واحد در سنین ۶ ماهگی تا یک سالگی و ۲۰۰ هزار واحد برای کودکان بزرگتر از یک سال ، عوارض بیماری را کم خواهد کرد. اگر کودک دچار عوارضی گردید باید در بیمارستان بستری و درمان شود.
پرسشها و پاسخها
آیا کودک قبل از ۶ تا ۷ ماهگی مبتلا به سرخک می‌شود؟
شیر خواران در خلال ۴ تا ۶ ماه اول عمر خود در مقابل بیماری سرخک مصون هستند و به این بیماری مبتلا نمی‌شوند، زیرا ماده ضد بیماری سرخک که در خون مادر وجود دارد، از راه جفت از مادر به جنین می‌رسد و خون نوزاد در موقع تولد دارای این ماه می‌باشد.

این حالت در صورتی است که مادر در دوران کودکی خود مبتلا به سرخک شده باشد. این ماده مصونیت‌زا که از مادر به کودک می‌رسد به تدریج کاهش می‌یابد و در سن یک سالگی کاملا از بین می‌رود. زمانی که این ماده مصونیت‌زا از بین رفت، باید واکسن سرخک به کودک تزریق گردد.

اگر کودک سالم با کودک مبتلا به سرخک ، تماس پیدا کرد چه باید بکند؟
اگر کودک سالمی که قبلا واکسن سرخک به او تزریق شده است با کودک مبتلا به بیماری سرخک تماس پیدا کند، هیچ اقدامی ضرورت ندارد، ولی اگر واکسن سرخک به او تزریق نشده باشد، اگر در خلال ۱ تا ۲ روز اول تماس باشد، با توصیه پزشک می‌توان به کودک واکسن سرخک تزریق کرد.

اگر در خلال ۵ روز اولی است که تماس پیدا کرده است باید گاماگلوبین به عنوان پیشگیری به او تزریق گردد، در نتیجه کودک مبتلا نخواهد شد، ولی اگر بیش از ۵ روز از تماس گذشته باشد، مقدار گاماگلوبین زیادتری باید تزریق گردد.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:15
بیماری ها

بیماریها و مشكلات شایع دهان

 برفك:
برفك یك نوع بیماری قارچی است كه بصورت دانه‌های بسیار ریز سفید رنگ به تعداد خیلی زیاد در قسمتهای مختلف دهان (بویژه كام، روی زبان و داخل گونه‌ها) ظاهر می‌شود (شكل ۱۴-۳). ویژگی مهم دانه‌ها این است كه براحتی كنده شده و نقاط قرمز و خونریزی دهنده از خود بجا می‌گذارند. علل بروز برفك بقرار زیرند:
• در نوزادان، ممكن است دهان كودك بهنگام تولد آلوده شود كه ضایعات برفكی معمول در نوزادان بصورت لكه های سفید نرم چسبنده روی مخاط دهان می‌باشد.
• در شیرخواران، آلوده بودن پستانك یا شیشه شیر به قارچ مولد بیماری می‌تواند باعث ایجاد بیماری شود.
• در كسانیكه دندان مصنوعی آنها كثیف، كهنه، ترك خورده یا شكسته باشد كه در این افراد نواحی سفید یا قرمزی در زیر پروتز كامل یا پارسیل پیشرفت می‌كند.
• در افرادیكه به بیماریهای تضعیف كننده مانند سل، سرطان خون، ایدز یا دیابت مبتلا هستند یا شیمی درمانی می‌شوند.
• در افرادیكه بهداشت دهان آنها ضعیف می‌باشد.
• گاهی در دوران بارداری.
• در كسانی كه تغییرات مشخصی در مجموعه میكروبی طبیعی داخل دهان آنها ایجاد گردیده است؛‌ مثل افرادیكه مكرراً از آنتی بیوتیكها یا دهانشویه های ضد باكتری استفاده می‌كنند. برفك در این افراد معمولاً با احساس داغی در دهان و گلو بدنبال ظهور ضایعات سفید همراه می‌باشد.

در صورت مشاهده برفك در دهان بیماران، توصیه‌های زیر را در نظر داشته باشید:
• در نوزاد شیرخوار استفاده از قطره و برای پستان مادر استفاده از پماد نیستاتین  (نحوه درمان طبق دستور عمل اداره سلامت كودكان وزارت بهداشت و درمان است).
o مادر روزی یكبار پستان خود را با آب خالی بشوید.
o مادر قبل از شیر دادن، دستهای خود را با آب و صابون خوب بشوید.
o قبل از استفاده نوزاد از شیشه شیر یا پستانك، حتماً توسط مادر بخوبی شسته شود.
در موارد زیر ارجاع بیمار به مركز بهداشتی درمانی ضروری است:
• وجود برفك روی لوزه‌ها و حلق كودك
• اگر با وجود انجام توصیه‌های لازم توسط مادر، به مدت ۵ روز، برفك نوزاد برطرف نشود.
• همراهی تب، سرفه یا تنگی نفس با برفك
• وقوع برفك در جوانانی كه بیماری خاصی ندارند و یا داروهای خاصی مصرف نمی‌كنند.
• افرادیكه از دندان مصنوعی استفاده می‌كنند.

 تبخال:
تبخال یك بیماری ویروسی و قابل انتقال می‌باشد. این بیماری بصورت تاولهای پر از آب (بیشتر در اطراف دهان و گوشه لب‌ها) دیده می‌شود
در هنگام مشاهده تبخال توصیه می‌شود كه موارد زیر را در نظر داشته باشید:
• تاولها را نباید تركاند؛ چون قابل انتقال به دیگر نقاط بدن شخص یا دیگر افراد است.
• اگر تاولها تركیدند، سریعاً منطقه با آب فراوان و سپس صابون یا بتادین شستشو داده شود.
• تا زمانیكه ضایعه تبخال روی لب وجود دارد، باید از بوسیدن دیگران خودداری كرد.
• در صورت درد زیاد بایستی بیمار را به پزشك ارجاع داد.
• نباید افرادی را كه مبتلا به تبخال هستند، تا زمان خوب شدن معاینه كنید. در صورت داشتن درد و ناراحتی بیمار را به مركز بهداشتی درمانی ارجاع دهید تا با استفاده از دستكش معاینه شوند

 آفت:
آفت زخمی ساده و دردناك است كه در نقاط مختلف دهان مثل داخل لب، گونه یا كف دهان ظاهر می‌گردد (شكل ۱۶-۳). این ضایعه بصورت زخمی بزرگ یا چند زخم كوچك دیده می‌شود و معمولاً در زنها (بخصوص در طی دوران قاعدگی) بیشتر دیده می‌شود.

فاكتورهای مؤثر در ایجاد آفت‌های دهانی عود كننده بشرح زیر معرفی شده اند:
• ارث
• اختلالات خونی مانند كمبود آهن و ویتامین B
• نقص سیستم ایمنی بدن
• ضربه
• استرس
• اضطراب
• حساسیت‌های غذایی مثل حساسیت به شیر و پنیر و…

در هنگام مواجه با بیمار دارای آفت، موارد زیر را در نظر داشته باشید:

• اگر بیمار از درد آفت خیلی رنج می برد، او را به مركز بهداشتی درمانی ارجاع دهید.
• چون زخمهای آفت شبیه تبخالهای داخل دهانی است، بهتر است معاینه اینگونه بیماران با احتیاط و با استفاده از چوب زبان انجام شود تا دست با ضایعه تماس نیابد.

 سرطان دهان:
سرطان دهان در سراسر جهان یكی از شایعترین سرطانها و از ده عامل معمول مرگ و میر می باشد (شكل ۱۷-۳). این بیماری با افزایش سن نسبت مستقیم دارد و در ۹۵% موارد در افراد بالای ۴۰ سال گزارش می‌شود. شایعترین سرطانهای دهانی در نواحی زبان، حلق و كف دهان رخ می‌دهد

عوامل مؤثر در ایجاد سرطان دهان بشرح زیر معرفی شده اند:

• افزایش سن
• ضعف سیستم ایمنی بدن
• تنباكو
• نیكوتین سیگار
• پیپ
• مصرف الكل

بنابراین اگر در ناحیه لب یا دهان تورم یا توده‌ای غیرطبیعی، زخم، تغییر رنگ واضح (سفیدی، قرمزی،‌ كبودی و سیاهی) مشاهده نمودید كه هر كدام از علائم زیر را داشته باشد، بیمار را به مركز بهداشتی درمانی ارجاع دهید:
• در موقع لمس كردن سفت باشد
• با علائم عمومی مثل تب، بیحالی، ضعف، سرفه، رنگ پریدگی و كاهش وزن همراه باشد.
• رشد سریع داشته باشد یا بتدریج بزرگ شود.
• بعد از سه هفته بهبود نیابد.
لازم به ذكر است كه هر گونه درد یا مشكل در هنگام بلع و خونریزی غیر طبیعی دهانی نیاز به پیگیری و ارجاع خواهد داشت.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:14
بیماری ها

کنترل دیابت بارداری

دیابت بیماری است که در آن تنظیم قند خون با مشکل مواجه می شود . در این بیماری به دلیل اختلال در ترشح انسولین که هورمون تنظیم کننده قند خون است ، یا به دلیل اختلال در گیرنده های آن ، ورود قند به درون سلول ها با مشکل مواجه می شود .

در این هنگام مولکول های قندی که نمی توانند وارد سلول ها شوند ، در درون خون تجمع پیدا کرده ، مشکلاتی را برای دستگاه های مختلف بدن ایجاد می کنند .

دیابت بارداری حالتی که که این اتفاق در دوران بارداری و به دلیل تغییرات هورمونی ناشی از آن بروز می کند . در واقع تولید برخی هورمون های خاص دوران بارداری موجب اختلال در کار انسولین می‌ گردد. معمولا در چنین مواردی بدن زن باردار مقدار بیشتری انسولین تولید می‌کند تا مشکل را حل نماید ، اما در برخی از زنان نیز مقدار انسولین تولیدشده کافی نیست و پدیده ای با عنوان دیابت ناشی از بارداری یا به عبارت ساده تر دیابت بارداری رخ خواهد داد .

خوشبختانه با پایان دوران بارداری و طبیعی شدن فعالیت سیستم هورمونی بدن ، مشکل برطرف می‌شود. اما رعایت چند نکته کلیدی در دوران بارداری به مادران کمک خواهد کرد که از پس مشکلات ناشی از دیابت بارداری برآیند و از صدماتی که این بیماری ممکن است برای جنین شان ایجاد نماید جلوگیری کنند .
اگر با چنین پدیده ای مواجه هستید رعایت این نکات را به شما توصیه می کنیم .

با یک متخصص تغذیه برای تهیه یک طرح رژیم غذایی که هم برای شما و هم برای کودکتان مناسب باشد، مشورت کنید.

از خوردن مواد شیرین خودداری کنید، غذای روزانه‌تان را در وعده‌ های کوچک و متعدد مصرف کنید.

مقدار کافی میوه، سبزی تازه و غلات کامل مصرف کنید.

دست کم ۳۰ دقیقه در روز ورزش کنید. درباره مقدار و نوع ورزشی که برای شما مناسب است، با دکترتان مشورت کنید.

قند خون‌تان را به طور مکرر مطابق با توصیه‌ دکتر اندازه بگیرد و نتایج آن را ثبت کنید، تا دکترتان بتواند میزان قند خون‌تان را زیر نظر داشته باشد.

داروهای تجویزشده برای دیابت را دقیقا مطابق با تجویز دکتر مصرف کنید.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:8
بیماری ها

افراد دیابتی مراقبت کلیه های خود باشند

مشکل کلیوی افراد دیابتی بیشتر به دلیل اختلال در کارکرد گلومرولها که در واقع محل تصفیه خون هستند ایجاد می گردد .

 در مراحل ابتدایی بیماری ، پروتئین در ادرار ظاهر می شود که با تشخیص زودرس در این مرحله می توان از بدتر شدن بیماری جلوگیری کرد .

در مرحله بعدی کلیه ها توان دفع مواد زائد ( مانند کراتینین و اوره ) از خون را از دست می دهند .

در بیشتر مبتلایان به دیابت نوع ۱ ، نشانه های گرفتاری کلیه ۱۵ تا ۲۰ سال بعد مشاهده می شود . شیوع نارسایی کلیه در دیابت نوع ۲ کمتر است ولی با سرعت بیشتر و معمولاً در مدت ۱۰ سال بروز می کند .

باید به خاطر داشته باشید که فشارخون بالا عامل اصلی در پیدایش بیماریهای کلیوی در مبتلایان به دیابت است .

همچنین سابقه خانوادگی فشارخون بالا در فرد دیابتی احتمال ابتلاء به بیماریهای کلیوی را زیادتر می کند.

فشارخون بالا معمولاً به فشار خون بالاتر از ۱۴۰ میلی متر جیوه گفته می شود . در این رابطه اگر فرد مبتلا به فشار خون بالا داروهای ضدفشارخون را طبق نظر پزشک معالج به طور مرتب مصرف کند ، می تواند از ایجاد یا پیشرفت بیماریهای کلیوی جلوگیری نماید .

همچنین رعایت یک رژیم غذایی با پروتئین کم در دیابتی های مبتلا به مشکلات کلیوی مفید است .

بنابراین مشکلات کلیوی در دیابت نیز مانند دیگر عوارض مزمن آن ، قابل پیشگیری یا حداقل قابل به تأخیر انداختن است .

مهمترین نکته برای پیشگیری از پیدایش عوارض دیابت این است که قندخون را در محدوده طبیعی ( ۱۱۰-۷۰ میلی گرم در دسی لیتر ) نگه داردی و نکات زیر را همواره به خاطر بسپارید :

* اگر هر یک از علامتهای زیر که نشانه عفونت کلیه یا مثانه هستند در شما بروز کرد ، به پزشک خود اطلاع دهید :

کمردرد

سوزش ادرار

تکرر ادرار

ناتوانی در دفع ادرار علی رغم وجود احساس مربوطه

ادرار کدر یا خونی

دوشنبه 20/8/1387 - 17:7
بیماری ها

بیایید خدا را شکر کنیم به خاطر نعمت هایی که داریم و از آن بی خبریم :

اگر جمعیت زمین صد نفر باشد, با نسبت هایی که امروز وجود دارد خواهیم داشت :
- از هر صد نفر  ۵۷ نفر آسیایی , ۲۱ نفر اروپایی , ۸ نفر افریقایی و ۶ نفر امریکایی (جنوبی و شمالی)
- از هر صد نفر  ۵۲ زن و ۴۸ مرد 
- از هر صد نفر ۳۰ نفر سفید پوستند و ۷۰ نفر رنگین پوست
- از هر صد نفر ۳۰ نفر مسیحی و ۷۰ نفر غیرمسیحی
- از هر صد نفر ۶ نفر (و یا ۵۹% ) کل ثروت دنیا را دارند که از امریکای شمالی هستند
- از هر صد نفر ۸۰ نفر در فقر زندگی می کنند
- از هر صد نفر ۵۰ نفر از سوء تغذیه خواهند مرد
- از هر صد نفر ۷۰ نفر می توانند بخوانند
- از هر صد نفر فقط یک نفر تحصیلات عالی دارد
- از هر صد نفرفقط یک نفر کامپیوتر دارد
اگر شما هرگز مرگ خویشاوندی را در جنگ ندیده اید و اگر هرگز برده نبوده اید بدانید که از ۵۰۰ میلیون نفر خوشبخت ترید زیرا آنها دیده اند .


اگر خوراکتان را در یخچال نگه میدارید و پوشاکتان را در کمد ,اگر سقفی بالای سر دارید و جایی برای خواب , بدانید  از ۵۷% کل جمعیت دنیا ثروتمندترید زیرا از هر ۱۰۰ نفر ۵۷ نفر این امکانات را ندارند .

** پس قدر خود را بدانید . و حداقل کمی شکرگذارخدا  باشیم .
اگر امروز که بیدار شدید  بیشتر احساس سلامت کردید  تا مریضی ، شما خوشبخت تر از یک میلیون نفری هستید که تا آخر این هفته بیشتر زنده نیستند.
اگر هیچ وقت خطر جنگ را تجربه نکرده ای و تنهایی زندان را حس نکرده ای ، در شمار ۵۰۰ میلیون نفر آدم خوشبخت دنیا هستی .
اگر می توانی در یک جلسه مذهبی شرکت کنی بدون اینکه اذیت و آزار، دستگیری ، شکنجه و وحشت از مرگ داشته باشی خوشبخت تر از سه میلیون نفر در جهان هستی.که با ترس و لرز و بیم از مرگ در مراسم مذهبی شرکت می کنند.


اگر در جیب یا کیف خود پول داری و می توانی گاهی کمی پول خرج کنی ، جزو ۸ درصد آدمهای پولدار دنیایی.
اگر پدر و مادرت هنوز زنده اند و هنوز با هم زندگی می کنند . تو واقعا در نعمت بسر می بری قدر خانواده خود را بدان .
اگر سرت را بالا می گیری و لبخند می زنی و احساس خوبی داری ، تو خوشبختی ، چون خیلی ها می توانند این کار را بکنند ، ولی اکثرا نمی کنند.
اگر امروز و دیروز دعا کردی ، واقعا خوشبختی ، چون اعتقاد داری که خدا صدای ما را می شنود و به ما جواب می دهد.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:3
آموزش و تحقيقات

گاز منو اکسید  کربن

۷۶۴۳۷۶۷۳۴۴۳.jpg

گاز منو اكسید كربن بی رنگ و بی بو بوده كه بر اثر احتراق ناقص تولید می‌شود به طوری كه بخاری، آبگرمكن، شومینه و اجاق گازها به علت سیستم تهویه نامناسب (دودكش) عامل مسمومیت با گاز CO می شود.

اصول ایمنی و پیشگیری از گاز گرفتگی و مسمومیت با منواکسید کربن

كنترل و انسداد منافذ مسیر دودكش قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار می‌رود و دقت و توجه به داغ بودن دودكش نیز بهترین آزمایش سلامت دودكش است. همچنین داشتن كلاهك مخصوص برای دودكش در پشت بام‌ها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز CO اهمیت بالایی دارد. فراموش نکنید استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاری‌های بدون دودكش به هیچ عنوان از تولید گاز CO جلوگیری نمی‌كند.
پیشگیری از مسمومیت با گاز CO بسیار ساده است

۱-  استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت از اهمیت بالایی برخوردار است و بخاری‌های بدون دودكش به هیچ عنوان از تولید گاز CO جلوگیری نمی‌كند. 
۲-  كنترل و انسداد منافذ مسیر دودكش قبل از راه اندازی بخاری بهترین راه پیشگیری از بروز حوادث مسمومیت به شمار می‌رود .

۳-  دقت و توجه به داغ بودن دودكش نیز بهترین آزمایش سلامت دودكش است. اگر لوله دودكش بخاری شما سرد است دلیل آن خارج نشدن محصولات احتراق وگازهای سمی ازدودكش است دراین صورت باید ضمن رفع نقص ، به طور موقت با بازكردن قسمتی ازدریا پنجره تهویه درمحیط ایجاد نمائید.

۴-  همچنین داشتن كلاهك مخصوص برای دودكش در پشت بام‌ها برای جلوگیری از عدم بروز خاموشی بخاری و به دنبال آن انتشار گاز CO اهمیت بالایی دارد. 
۵-  رنگ شعله بخاری و وسایل پخت و پز باید آبی باشد، و چنانچه رنگ شعله قرمز، زرد و یا نارنجی باشد، حتما نقص در سوخت رسانی و كمبود اكسیژن در محیط است كه سریعا باید تعمیر و سوخت رسانی شود. اگر رنگ شعله بخاری آبی نباشد ممكن است هوای كافی به بخاری نرسیده وتولید گاز منواكسید كربن کند. 

۶- در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنه‌های جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.

۷-  از نصب آبگرمكن در حمام، روشن كردن شعله‌های اجاق گاز در آشپزخانه جهت گرم نگه داشتن محیط داخل خانه، جدا خودداری كرد.

۸- شومینه مشترک برای چند واحد در صورت کوچک بودن سایز مجرای خروجی و لوله کشی آن باعث برگشت دود از شومینه روشن طبقات پایین به داخل آپارتمان در شومینه خاموش طبقات بالاتر می گردد.

۶۷۳۴۷۴۳۷۶۴۳۴.jpg

۹ - انتهای كلیه دودكش ها باید حداقل یك متر ازسطح بام وحداقل یك متر ازدیوار جانبی بام فاصله داشته ودارای كلاهك مخصوص (به شكل H ) باشد.
۱۰ - دودكش واتصالات آن باید ازجنس مقاوم وبدون هیچگونه منفذ یا نشتی درسرتاسر آن باشد و به كارگیری لوله های آكاردئونی آلومینیومی مجاز نیست.
۱۱ - شیب لوله های افقی درداخل واحدها باید مثبت و روبه بالا وارتفاع عمودی لوله دربیرون حداقل سه برابر طول افقی آن باشد.
۱۲ - قطر لوله دودكش باید مساوی یا بزرگتر ازقطر لوله خروجی دستگاه گازسوز باشد.
۱۳ - اگر فضای خود را با شوفاژ و سیستم حرارت مركزی گرم می كنید درزبندی وبستن منافذ به منظور جلوگیری ازاتلاف حرارتی بلاملانع می باشد.
۱۴ - درصورتیكه ازبخاری های گازسوز به منظور گرمایش محیط استفاده می كنید حتما مختصری تهویه ازطریق درب یا پنجره درفضا ایجاد نمائید وازدرزبندی وبستن كامل منافذ خودداری كنید.
۱۵ - ازقراردادن لوله خروجی بخاری به داخل ظرف آب جدا خود داری كنید.
۱۶- از به كار بردن وسایل گرمایشی بدون نصب دودكش ویا دارای نقص دردودكش جدا خودداری كنید.
۱۷- آب گرمكن های دیواری گازی اگر به مدت طولانی روشن باشند خطرناك می شوند.
۱۸- به كارگیری آب گرمكن های دیواری درفضاهای بسته یا مكان های فاقد جریان هوا ، مجاز نیست.
۱۹- هروسیله گازسوز باید دارای یك دودكش مستقل ومنتهی به فضای بیرون باشد.
۲۰- سرتاسر مسیر دودكش هارا به منظور اطمینان ازهدایت مناسب محصولات احتراق به فضای بیرون كنترل واطمینان حاصل کنید.

۲۱ - هیچگاه از کباب‌پز یا منقل را درون خانه، گاراژ یا محوطه بسته استفاده نکنید.

۲۲- هیچگاه از چراغ یا بخاری نفتی یا گازی که فاقد دودکش است، درون خانه، به خصوص هنگام خواب استفاده نکنید.

۲۳ - درون خانه، به خصوص در محل خواب‌تان دستگاه هشدار مونوکسید کربن نصب کنید.

۲۴- تعمیر وسایل گرمایشی توسط افراد غیر مجرب و بی تجربه و یا نصب آنها توسط افراد خانواده باعث ایجاد خطر می‌شود

علائم مسمومیت با گاز منواکسید کربن:

علائم مسمومیت با منواکسید کربن می تواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود که در بیماری های مختلفی دیده می شود . متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه به علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می کنند به دلیل سردی هوا دچار سرماخوردگی شده اند. سعی در خوابیدن می کنند .ابتلای تمام افراد خانواده به علایمی شبیه به آنفلوآنزا، بروز مسمومیت در افراد را نشان می‌دهد.

۶۷۴۳۵۵۴۳۶۴۳۳۴۴.jpg

۱- سردرد

۲- ضعف جسمانی

۳- سرگیجه و بی قراری

۴-  تهوع و استفراغ

۵- خمیازه كشیدن بیش از حد 

۶ -  كاهش دید از علایم عمومی مسمومیت‌ها هستند 

۷ - حالت خواب آلودگی شدید، كسلی، خستگی و كاهش قدرت عضلانی از جمله علایم اولیه مسمومیت در افراد به شمار می‌روند. چنانچه افراد در این مرحله متوجه چنین علایمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده می‌توانند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری كنند.

علائم مراحل پایانی و نزدیک به مرگ :

كبودی دست، دور لب‌ها و نوك انگشتان از علایم پایانی مسمومیت با گاز CO به شمار می‌روند كه در نهایت فرد دچار تنگی نفس شده و فوت می‌كند.

گروه های  در معرض خطر :

تمامی افراد در معرض خطر قرار دارند ولی كودكان، زنان باردار و سالمندان جزو گروه آسیب پذیر و در معرض خطر بیشتری با منواكسید كربن هستند و علایم مسمومیت در آنها سریع و با شدت بیشتری ایجاد می‌شود. همچنین غلظت گاز منواكسید كربن در فضای اتاق در ایجاد مسمومیت بسیار موثر است.

چگونگی برخورد با افراد مسموم شده با گاز منواکسید کربن:
۱- فرد مسموم را  از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید .

۲-   یقه پیراهن و كمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید

۳- درصورت امکان اكسیژن دهی به فرد مسموم شده

۴ -  باز نگه داشتن راه‌های هوایی و تماس با اورژانس ۱۱۵ در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرار گیرد.

به یاد داشته باشید که خارج كردن افراد مصدوم از محیط آلوده، قرار گرفتن در محیط باز و  به این افراد از مهمترین اقدامات پیشگیرانه محسوب می‌شود.

دوشنبه 20/8/1387 - 17:1
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته