• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 639
تعداد نظرات : 863
زمان آخرین مطلب : 5408روز قبل
دانستنی های علمی
موزه نادری

این موزه درمجموعه آرامگاهی نادر واقع درچهارراه شهداست. سالن اختصاصی موزه نادر که درمجاورت سالن آرامگاه ساخته شده است دارای حدود 1448 متر مربع مساحت می باشد و در سال 1342 ش. همزمان با ساختمان آرامگاه احداث شده است.
دراین موزه نمونه هایی از اشیای مختلف تاریخی به ویژه آثار دوره نادر شامل تفنگ، تپانچه ، کلاه خود، زره و شمشیر به نمایش گذاشته شده است و دیوارهای آن با تابلوهایی از صحنه های نبرد نادر در جنگ کرنال اثر استاد سید حسین میر مصور مزین می باشد. در سالن دیگری که در سال 1373 ش. افتتاح شد ، اشیای باستانی و مردم شناسی درمعرض تماشای علاقه مندان است.
علاوه براشیای داخل موزه ، مدخل ورودی سالن اصلی نیز با عراده های توپ جنگی تزیین شده است. موزه آرامگاه نادر وابسته به اداره کل میراث فرهنگی خراسان است.

موزه بزرگ تاریخ طبیعی خراسان

عملیات تشکیل این موزه به همت دانشگاه فردوسی مشهد از سال 1379 شروع شده و ساختمانی با سه طبقه و زیربنای بیش از 1000 متر به آن اختصاص یافته است که دربرگیرنده بخش های مختلف هم چون جانورشناسی ،گیاه شناسی ،زمین شناسی ،دیرین شناسی ،مردم شناسی و اطلاعات و انتشارات است. درزیر زمین این ساختمان نمایشگاه زمین شناسی و آبزیان ،کارگاه تاکسیدرمی و آماده سازی و آزمایشگاه شناسایی جای دارد. درطبقه همکف نمایشگاه و مخزن مهره داران و بی مهرگان و مخزن اصلی قرار گرفته و برای طبقه اول ، کلاس نمایش فیلم و اسلاید و رایانه و آزمایشگاه پیش بینی شده است.
آدرس – مشهد میدان آزادی – پردیس – دانشگاه فردوسی

موزه علوم و تاریخ طبیعی مشهد

موزه تاریخ طبیعی استان خراسان که در مرکز تربیت معلم شهید بهشتی واقع شده ، سال 1377ش. با مجوز اداره کل آموزش و پرورش خراسان تأسیس شده است و در حال حاضر دریک ساختمان دو طبقه ، شامل چهار سالن و چندین اتاق اداری ، همه روزه جهت بازدید عموم دایرمی باشد. دراین موزه درچهار سالن جداگانه به صورت تخصصی غرفه های متعددی در بخش فیزیک ، زیست و زمین ، حیات وحش ، جغرافیا و دفاع مقدس ایجاد شده و اشیای مختلف را درمعرض بازدید علاقه مندان قرار داده است. به وسیله تابلوهای زیرنویس و نیز توسط کارشناسان برای بازدید کنندگان کلیه اشیا معرفی می شود.
مهمترین غرفه های این موزه ، غرفه هایی است که در آن انواع جانوران و فسیل ها و وسایل و دستگاه های مختلفی به نمایش گذاشته شده است.
آدرس موزه : مشهد مقدس ، حد فاصل میدان آزادی و میدان جمهوری اسلامی مرکز تربیت معلم شهید بهشتی ، تلفن7- 8830940 ، داخلی 231 ، صندوق پستی 1681 موزه دیگر آموزش پرورش به نام موزه طبیعی در بلوار مجلسی واقع شده است.

موزه آب

این موزه توسط اداره آب منطقه ای خراسان (مشهد) دربهمن 1378 افتتاح شده است و بررسی و شناخت سازه های آبی قدیمی استان نظیر سدها ، قنات ها ، آب انبارها، یخدان ها، پل بندها ، شیوه آبیاری سنتی و معرفی سیر پیشرفت صنعت آب و جمع آوری اطلاعات و مستندات و فرهنگ سنتی آب و آبیاری خراسان از اهداف تشکیل این موزه است و ابزار و ادوات قدیمی و معاصرمرتبط با آب نظیر فنجان اندازه گیری آب ، خمره های آب شرب و ... به نمایش درآمده است این موزه کتابخانه نیز دارد
آدرس : مشهد ، بلوار سازمان آب ، اداره آب منطقه ای خراسان

نمایشگاه دائمی اداره کل اوقاف و امور خیریه خراسان

این نمایشگاه دریکی از سالن های طبقه دوم اداره کل اوقاف خراسان برپا شده و به اشیا و وسایل موقوفه به ویژه در امامزاده ها پرداخته است.
دیگر اشیای این نمایشگاه عبارتند از : انواع سکه نقره دوره قاجاریه و معاصر ، زینت آلات نقره مربوط به ترکمن های شمال خراسان ، ظروف سفالی دوره تیموری و یک عدد پیه سوز دوره افشار ، انواع سنگ قبر دوران مختلف اسلامی ، پنجه علم (مربوط به عزاداری) و انواع قفل و شمشیر دوره قاجاریه ، قاب نفیس چوبی ، آفتابه مسی و مفرغی و ... این نمایشگاه صرفاً جهت میهمانان رسمی اداره ها اوقاف در ساعات اداری باز می شود و مسؤولیت آن با اداره کل اوقاف است.
آدرس – مشهد- خیابان آبکوه – اداره کل اوقاف خراسان

موزه توس (فردوسی)

این موزه درمجموعه آرامگاهی فردوسی و در شهرک تاریخی توس در 29 کیلومتری شمال غربی مشهد درمسیر جاده مشهد – قوچان واقع شده است.
بنای ساختمان موزه درسال 1347 ش. همزمان با تجدید بنای آرامگاه فردوسی به همت انجمن آثار ملی و با طراحی مهندس هوشنگ سیحون به صورت رستوران سنتی ساخته شد و در سال 1363 ش. با اندکی تغییرات به موزه تبدیل شدو اشیای مکشوفه باستانی درآن جا به نمایش گذاشته شد. این موزه درسال 1366 برای مدتی تعطیل شد و درسال 1367 نام موزه توس به موزه مردم شناسی و باستانشناسی تبدیل و در سال 1369 با ارائه اشیا و آثار مربوط به دوران فردوسی به صورت موزه اختصاصی افتتاح شد. درموزه توس اشیای مختلفی از قبیل تیرکمان ،گرز ، سپر و سنگ چخماق و ظروف سفالین و اشیای مربوط به قرون اولیه اسلامی به تماشا گذاشته شده و موزه با تابلوهایی از داستان های شاهنامه اثر استاد رخسار مزین شده است. موزه توس وابسته به اداره کل میراث فرهنگی خراسان است
دوشنبه 26/12/1387 - 21:46
دانستنی های علمی
بازار رضا

ازجمله مراکز تجاری- توریستی مشهد، مجتمع بازار رضاست که درنزدیکی مجموعه اماکن رضوی واقع شده و با ساختار سنتی و مغازه های متعدد، محل خرید و فروش و تجارت زائران و مسافران و مجاوران است.
همزمان با تخریب اطراف فلکه حرم رضوی ، کار احداث بازار رضا شروع و در سال های نخست دهه پنجاه پایان یافت . تعدادی از حجره های بازار رضا به مغازه دارهایی که در طرح توسعه قرار گرفته بودند واگذار شد.
بازار رضا به فاصله کم در جنوب شرقی اماکن متبرکه و از ضلع شرقی میدان بیت المقدس تا میدان 17 شهریور کشیده شده و دارای دو رشته ساختمان دو طبقه با دو دالان موازی مسقف و 17 چهارسوق و 11 سراست که حد فاصل دو خیابان به عرض 30 متر و طول 800 متر احداث شده و دارای حدود 72000 متر زیربناست. 43000 متر از این زیر بنا در بازار رضا و 29000متر آن درسراهای جنبی واقع شده و جمعاً دارای 2096 باب مغازه و حجره درمساحت های مختلف است . تعداد 1008 باب مغازه دربازار رضا و 1084 باب حجره در 11 سرا قرار دارد که از داخل به یکدیگر مرتبط می باشند. بازار رضا دارای دو ورودی و خروجی اصلی در میدان بیت المقدس (فلکه آب) و میدان 17 شهریور است و طول بازار در دو دالان و دو طبقه جمعاً حدود 3 کیلومتر است و درازای هر بازار 750 متر می باشد.
دربازار رضا که بزرگ ترین مرکز خرید مسافران و زائران به شمار می آید، انواع سوغاتی های مشهد از قبیل انگشترهای عقیق و فیروزه و طلا ونقره وهمچنین انواع عطریات و زعفران و نبات و پوستین و مهر و سجاده وتسبیح و لباس و بدلیجات و غیره به فروش می رسد.
بازار رضا به دلیل نزدیکی به حرم رضوی از مراکز دیدنی مشهد به شمار می آید و مورد توجه و بازدید اهالی مشهد و زائران و مسافران قراردارد.

بازار مرکزی شماره 1 و 2

این بازارها درمحدوده خیابان شیرازی و کوچه چهارباغ و خیابان آزادی و قسمت پشت کوچه اداره مخابرات واقع شده و شامل دو بخش بازار مرکزی 1 و 2 است که واحدهای اجاری آن ازطرف آستان قدس به مردم واگذار شده و دایر است.

ساختمان های بازار در چهار طبقه ، منهای یک تا طبقه دوم است که در طبقه اول و منهای یک مغازه های مختلف استقرار یافته اند و طبقه دوم اختصاص به مراکز تجاری عمده و دفاتر اداری است و در طبقه منهای 2 تأسیسات بازار و پارکینگ واقع شده است. ساختمان بازاردرسال 1374 شروع و در 1377 پایان یافته است. این بازارها به دلیل نزدیکی به حرم مطهر یکی از مهمترین مراکز تجاری مشهد به شمار می آید.


بازار فرش خیابان خسروی نو

بازار عباس قلی خان خیابان نواب صفوی

بازار آستانه پرست جنب باغ رضوان

بازار خاتون خیابان دانشگاه ،چهارراه دکترا

بازار روسها انتهای بزرگراه خیام

بازار 17شهریور میدان 17شهریور

بازار طلاب سی متری طلاب

بازار گوهرشاد بلوارسازمان آب

بازار آزادشهر چهارراه آزادشهر

بازار پیرپالاندوز اول خیابان نواب صفوی

مجتمع زیست خاور میدان شریعتی (تقی آباد)

مجتمع پروما میدان جانباز

پاساژ امین اول خیابان نواب صفوی

پاساژحکیم خیابان امام خمینی (ره)

پاساژ فیروزه چهارراه شهدا

پاساژ قسطنطنیه نرسیده به میدان احمدآباد

بازار ها و میادین میوه و تره بار وابسته به شهرداری

شهرداری از سال 1377 تاکنون به تأسیس بازارها و مجتمع هایی برای عرضه و فروش اجناس مورد نیاز شهروندان از قبیل ارزاق عمومی و مواد خوراکی ، پوشاک و البسه و مصالح ساختمانی و مکان های ویژه خرید و فروش اتومبیل و موتور سیکلت و کتاب و لوازم التحریر و غیره اقدام کرده است . هم اکنون علاوه بر بازارها و نمایشگاه های موقت و دایم و فصلی و موردی که توسط شهرداری های سیزده گانه ایجاد می شود، سازمان میادین و تره بار شهرداری مشهد حدود 20 بازار دایر و در دست احداث و 142 دکه مطبوعاتی و 46 دکه یخ و حدود 45 مکان مصوب برای استقرار وانت بارهای فروش میوه نظارت دارد. نیز چندین طرح برای ایجاد مراکز و میادین دایم ، فصلی ، موردی و خود اشتغالی و برپایی نمایشگاه ها و جشنواره های مختلف در دست مطالعه است.

بازارهای ثابت میادین میوه و تره بار
ردیف نام بازار نوع فعالیت آدرس
12345678910 بازار فلسطینبازار مقدم طبرسیبازار آزادگانبازار چهار چشمهبازاراندیشهبازار گلشهربازار شیرودی بازار مهرآبادبازار الهیهپاساژ وحدت موادغذاییموادغذاییموادغذاییموادغذاییمواد غذاییمواد پروتئینیانواع کالامواد غذاییمواد غذاییانواع کالا و پوشاک خیابان فلسطین ،بین فلسطین 15و17چهارراه مقدم ، میدان شهید گمنامبلوار پیروزی، میدان حر، بلوار سرافرازانبلوار پیروزی ، میدان چهارچشمهقاسم آباد، بلوارحجاب، تقاطع حجاب 87شهرک گلشهر ، بازارگلشهربلوار شهید شیرودی- چهارراه شیرودیبلوار75 متری رضویقاسم آباد، ابتدای بلوار الهیهپنج راه پایین خیابان
شب بازارها
ردیف نام شب بازار نوع فعالیت آدرس
1 2 3 خیابان امام رضا(ع) میدان طبرسی خیابان شیرازی انواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاک م بیت المقدس تا ابتدای خیابان دانش میدان طبرسی تا زیرگذر حرم مطهر چهار راه شهدا تا زیر گذر حرم مطهر


ایستگاه های مصالح ساختمانی
ردیف نام ایستگاه نوع فعالیت آدرس
1 2 3 4 مهرآباد(شرق) خین عرب(شمال) آزادگان (غرب) سیدی (جنوب) انواع مصالح ساختمانی انواع مصالح ساختمانی انواع مصالح ساختمانی انواع مصالح ساختمانی بلوارکمربندی،ابتدای 75 متری رضوی بلوارکمربندی، ابتدای جاده خین عرب بلوار پیروزی،میدان حر بلوار سرافرازان جاده سنتو، ابتدای 75 متری سیدی
روز بازار ها
ردیف نام بازار نوع فعالیت آدرس
12345678 شنبه بازاریکشنبه بازاردوشنبه بازارسه شنبه بازارچهارشنبه بازارپنج شنبه بازارجمعه بازارجمعه بازار انواع کالا و پوشاکانواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاکانواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاک انواع کالا و پوشاک آزاد شهر، انتهای بلوار امامت75 متری سیدیخواجه ربیع، کنار باغ خواجه ربیع-------------قاسم آباد، بلوار حجاببلوار پیروزی میدان حر،بلوار سرافرازانقاسم آباد، پشت سینما سیمرغبلوارکمربندی ابتدای 75 متری رضوی

بازارهای جمعه


ردیف نام بازار نوع فعالیت آدرس
1 2 3 آدینه هنرمندان جمعه بازار کتاب جمعه بازار خودرو تجمع هنرمندانانواع کتاب و نشریاتانواع خودرو مجتمع فرهنگی کوهسنگی بلوار مدرس بلوارفرودگاه،حد فاصل چهارراه مقدم وپل غدیر،کمپ زائر2
مجتمع صنعتی سبک
ردیف نام بازار نوع فعالیت آدرس
12 مجتمع سامان مجتمع مهرآباد تعمیرات انواع خودروانواع درب و پنجره بلوار کمربندی، انتهای گلشور بلوار کمربند ابتدای75 متری رضوی
دوشنبه 26/12/1387 - 21:45
دانستنی های علمی
شهر بازی پارک ملت
شهر بازی پارک ملت

واقع درداخل پارک ملت ، ضلع شمال غربی میدان آزادی ، این شهر بازی دارای شانزده دستگاه ثابت شامل : بشقاب پرنده ، فان فار، ماشین برقی ، قو کودک ، تاب کودک ، ماشین کودک ، قایق برقی ، کشتی صبا، سینما 2000 ، کاترپیلار، قطار خانواده ، سورتمه ، استخر توپ، آفتاب و مهتاب کودک و گاو وحشی و اسبان گردان و نیز غرفه های بازی های کامپیوتری ، هدف متحرک، شتر سواری ، آینه گردان ، تست شخصیت ، دروازه فوتبال ، تیراندازی و توپ اندازی و بخش سالن های نمایش (عروسکی –جنگ- طنز و سرود- شعبه بازی و تردستی) و غرفه های اغذیه و آجیل و تنقلات است.

شهر بازی کوهستان پارک شادی
شهر بازی کوهستان پارک شادی

واقع درانتهای بلوار وکیل آباد در شهر بازی کوهستان پارک شادی انواع وسایل بازی و سرگرمی وجود دارد که مهمترین آن ها عبارتند از : دستگاه تندر، سرسره آبی ، گردباد، تاب خانواده ، رنجر، سینما 2000، سوپر من، ترانبات، افلاک نما، مجموعه موتور سواری ، آبشار ، اختاپوس، موشک، اسب دونده ، قطار بچه ، تاب کودک و چندین دستگاه دیگر.


شهر بازی پارک امت

واقع در انتهای سی متری طلاب. 9 دستگاه ثابت شامل : بشقاب پرنده ، فان فار، ماشین برقی ، قو کودک، تاب زنجیره ای ، قطار کودک، آستروجت، ماشین ترافیک و کاترپیلار کودک و نیز هشت غرفه خوراکی و یک سالن نمایش کمدی و طنز از جمله امکانات شهر بازی پارک امت است. علاوه بر مراکز فوق درپارک کوهسنگی ، وکیل آباد و میرزا کوچک خان امکانات تفریحی ورزشی متنوعی وجود دارد.
دوشنبه 26/12/1387 - 21:43
دانستنی های علمی
پارک ملت
 

این پارک بزرگ ترین پارک در محدوده شهرستان مشهد می باشد.
پارک ملت درغرب مشهد و در ضلع شمال غربی میدان آزادی و ابتدای بلوار وکیل آباد واقع شده و با مساحت 720000 مترمربع یکی از بزرگ ترین پارک های داخل شهر مشهد است که هم اکنون جزو محدوده خدماتی منطقه 11 است.
این پارک درسال 1345 ش. احداث شد و از آن زمان تاکنون بخش های مختلف فرهنگی و ورزشی و تفریحی درآن احداث شده است و هم اکنون نیز امکانات جدیدی در دست احداث می باشد.
دربخش های مختلف پارک علاوه بر امکانات بهداشتی و مسجد ، شهربازی و مجموعه های تفریحی کودکان ،میادین ورزشی،استخر شنا و استخر طبیعی با امکانات جدیدی دردست احداث می باشد.
دربخش های مختلف پارک علاوه بر امکانات بهداشتی و مسجد ، شهربازی و مجموعه های تفریحی کودکان، میادین ورزشی ،استخر شنا و استخر طبیعی با امکانات قایقرانی و میادین اسکیت وجود دارد. نیز با احداث مجتمع فرهنگی امام رضا (ع) توسط اداره کل ارشاد اسلامی خراسان ، کتابخانه و مراکز فعالیت های فرهنگی و هنری نیز در داخل این پارک فراهم شده است.
درخت های گوناگون و گلکاری ها و خیابان و حوض ها و اقامتگاه های موقت ودیگر تجهیزات و امکانات تفریحی و موقعیت مناسب شهری باعث شده است تا این پارک همواره محل استراحت و تفریح شهروندان مشهدی و زائران باشد. ضمن آن که به مناسبت های مختلف نمایشگاه هایی درداخل و اطراف این پارک برگزار می شود.
قدیمی ترین شهر بازی مشهد درسال 1351 ش. دراین پارک احداث شد و به تدریج توسعه یافت.

پارک جنگلی وکیل آباد

یکی از پارک های وسیع و قدیمی مشهد پارک جنگلی وکیل آباد است که در جنوب غربی مشهد واقع شده و با بلوار عریض و زیبای وکیل آباد به میدان آزادی مرتبط می شود. پارک جنگلی وکیل آباد که درگذشته به نام میرطراز یا باغ وکیل آباد شناخته می شد، درسال 1348 ش. توسط مالک آن، خامه حسین آقای ملک ، به صورت رسمی وقف استفاده عموم گردید و به شهرداری مشهد واگذار شد و هم اکنون جزو محدوده خدماتی منطقه 9 می باشد.
پارک وکیل آباد که دارای 259659 متر مربع مساحت است با آب قنات آبیاری می شود. این پارک قدیمی با پستی و بلندی های طبیعی و درختان کاج و چنار از گذشته های دور به عنوان یکی از مراکز ییلاقی حاشیه مشهد مورد توجه بوده است و شهرداری با احداث خیابان و جدول بندی وکف سازی معابر و ایجاد آب نما و برق کشی و اقامتگاه های موقت و تأسیسات بهداشتی و وسایل بازی کودکان و کافه رستوران بر جاذبه های این پارک افزوده است. این پارک با اتمام طرح های دردست اجرای شهرداری ، درآینده بیش ازپیش توسعه خواهد یافت.

کوهسنگی

این پارک بزرگ درانتهای خیابان اسدی (کوهسنگی) و در جنوب مشهد و در دامنه و اطراف کوه منفرد و با فاصله از رشته کوه های بینالود واقع شده است و حدود 30 هکتار وسعت دارد.
منطقه کوهسنگی از قدیم به عنوان یکی از تفریگاه های نزدیک مشهد، محل سیاحت و تفریح ساکنان و زائران مشهد بوده و نام آن درمنابع تاریخی عهد صفویه آمده است.
این مکان تا سال 1310 هجری شمسی با همان ساختار طبیعی به عنوان منطقه ییلاقی با جاذبه های طبیعی از قبیل کوه های سهل الصعود و باغ های سرسبز و چشم اندازهای طبیعی و رودخانه ها و آب و هوای معتدل به ویژه درایام گرم تابستان ، اقامتگاه سیاحتی زائران و مجاوران بود. دراین زمان با ایجاد بعضی از امکانات سیاحتی ازقبیل استخر و جاری شدن قنات، وسعت و اهمیت یافت و درسال 1318 ش. با احداث ساختمانی دو طبقه با سالن و جدول کشی خیابان ها ونرده کشی و گلکاری و نصب مجسمه های سنگی به صورت پارک طبیعی درآمده و درسال 1340ش. با گسترش شهر مشهد ازطریق خیابانی وسیع و عریض و مشجر به بدنه اصلی شهر مشهد متصل شد. در سال های بعد با احداث جاده آسیایی درجنوب آن و میادین و خیابان های مختلف دراطراف به صورت پارکی محصور درحاشیه شهر مبدل شد.

موقعیت شهری

قدمت تاریخی و جاذبه های طبیعی کوهسنگی باعث شده است تا شهرداری مشهد با اجرای پروژه احداث مجتمع فرهنگی – ورزشی – تفریحی که از سال 1374ش. شروع شده است ، این پارک طبیعی قدیمی را به یکی از مهمترین مراکز جذب توریست مبدل سازد و با اجرای بخشی از این پروژه عظیم ، به وسعت 100 هکتار درپارک کوهسنگی و ایجاد امکانات رفاهی و بهداشتی و فرهنگی از قبیل اقامتگاه های موقت و محل های استراحت ، و جدول کشی و خیابان سازی ، آب نماها و گلکاری و فضای سبز، نمایشگاه های گل و استخر ، و جدول کشی و خیابان سازی ، آب نماها و گلکاری و فضای سبز ، نمایشگاهای گل و استخر، امکانات تفریحی از قبیل قایق رانی ، کوهنوردی و پیاده روی ،دوچرخه سواری ، کالسکه رانی و مساجد سرویس های بهداشتی و سرویس های رفاهی ، پارکینگ و امکانات سرویس های ارتباطی با نقاط مختلف شهر و مغازه های مختلف شهر و مغازه های مختلف عرضه نیازمندی ها و سوغاتی و صنایع دستی و تولیدات مشهد و خراسان ، درحال حاضر به صورت یکی از مهمترین مراکز تفریحی و سیاحتی مشهد درآمده است . با اتمام پروژه مزبور به دلیل امتیازات خاص ، کوهسنگی بیش از پیش مورد توجه مجاوران و زائران قرار خواهد گرفت.

پارک پردیس قائم

این پارک درشمال مشهد واقع شده و از جنوب به بلوار صد متری قائم و از شمال به شهرک امام هادی و از شرق به بلوار توس و از غرب به باغ آستان قدس رضوی محدود است . پردیس قائم دارای 163926 متر مربع مساحت می باشد به انواع گونه های گیاهی از قبیل اقاقیای معمولی و چتری ، عرعر، راش، افرا، صنوبر ، چنار و انواع سرو، کاتالیپا ، زیتون، تلخ ، کاج ، یوکا ، ترون ، پیراکانتا ، رزهای معمولی و هفت رنگ ، گل ناز و دیگر گل ها مزین شده است.
از آب جمع شده در برکه ذخیره آب پارک که توسط چاه موتور با چهار اینچ آبدهی تأمین می شود. برای آبیاری فضای سبز و نیز آب نماهای ایجاد شده در پارک استفاده می شود. این پارک با امکانات مختلف از قبیل اتاق های نگهبانی و اداری و تأسیسات بهداشتی و سکوهای آبخوری و فضای سبز و گلکاری های زینت یافته و معابر جدول کشی شده ، مکانی مناسب برای استفاده شهروندان می باشد. با توجه به وسعت و موقعیت و طرح های دردست اجرای سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری ، این پارک درآینده به عنوان یکی از مهمترین پارک های شهر مشهد مورد استفاده بیشتر زائران و ساکنان مشهد قرار خواهد گرفت.از دیگر امکانات این پارک ساختمان موزه ایرانی ، اتاق بازی های کامپیوتری و چهار آلاچیق ، سه بوفه و آبنهای آبشار مانند و موزیکال و خطی است.

پارک بسیج

یکی از پارک های وسیع مشهد پارک بسیج است که درشمال شرقی مشهد و در حاشیه صدمتری کمربندی فجر و در اراضی تلگرد واقع شده است . این پارک 160000 متر مربع وسعت دارد و از امکانات مختلف از قبیل ساختمان های اداری و تأسیساتی و انبار و هم چنین مسجد ، بوفه اغذیه و قرائتخانه و آبخوری و زمین های بازی کودکان و سرویس های بهداشتی برخوردار است. این پارک درسال 1378 تأسیس شده است و در فضای سبز آن انواع درختان از قبیل اقاقیا افرا ، چنار ، توت، اش ، گردو، زیتون ، سرو، کاج و گونه های درخچه ای یاس و رز ودیگر گیاهای زیتونی به چشم می خورد. با اتمام پروژه های دردست اجرای سازمان پارک ها و فضای سبز شهرداری ، این پارک بیش از پیش مورد استفاده زائران و ساکنان مشهد قرار خواهد گرفت.


پارک میرزا کوچک خان

این پارک درحاشیه خیابان دانش شرقی و در مجاورت سراهای بازار رضا و ضلع جنوب غربی میدان 17 شهریور واقع شده است. پارک میرزا کوچک خان که وسعت چندانی ندارد به واسطه نزدیکی به حرم رضوی و منطقه زائر نشین و وجود امکانات تفریحی و ورزشی و فرهنگی ، از قبیل کتابخانه عمومی کودکان و نوجوانان ، شهربازی و استخر شنا، و میادین ورزشی ، و فضای سرسبز و درختان قدیمی و گونه های مختلف گیاهی و آب نما و خیابان کشی ، مورد توجه زائران و ساکنان محلی است .
پارک میرزا کوچک خان 32325 متر مربع وسعت دارد و توسط شهرداری منطقه 7 مشهد اداره می شود.

پارک امت
پارک امت در انتهای سی متری طلاب واقع شده است و از جمله پارک های تحت نظارت شهرداری منطقه 5 مشهد می باشد. این پارک درسال 1366 ش. تأسیس شده و دارای 30300 مترمربع مساحت است. ازامکانات مختلفی تفریحی و بهداشتی و رفاهی پارک امت می توان به شهربازی و غرفه های عرضه نیازمندی های شهروندان و مجموعه فرهنگی تفریحی اشاره کرد.
درمجموعه شهر بازی پارک امت، نه دستگاه مختلف از قبیل فان فار و بشقاب پرنده و دیگر تجهیزات تفریحی جهت استفاده کودکان و نوجوانان وجود دارد و بخش های مختلف پارک با چمن و گلکاری و امکانات روشنایی و انواه درختان و گونه های گیاهی زینت یافته است.


پارک باغ ملی

پارک باغ ملی که هم اکنون درمرکز شهر مشهد و در خیابان امام خمینی (ره) واقع شده ، درواقع اولین پارک تفریحی مشهد است که در حاشیه خیابان قدیمی ارگ احداث شده و در گذشته با آب یکی از قنات های مشهور مشهد مشروب می شده است.
باغ ملی به دلیل هم جواری با ارگ حکومتی مشهد و واقع شدن درمرکز شهر ، در گذشته محل اجرای برنامه های اجتماعی و فرهنگی بوده است. و با توسعه و گسترش شهر و احداث پارک بزرگ و جدید ، اکنون باغ ملی به صورت پارک محلی درآمده است، اما در عین حال به دلیل قدمت ازاهمیت خاصی برخوردار است . بخش های مختلف این پارک با انواع چنارهای قدیمی و درختان مختلف و گونه های گیاهی و گلکاری و چمن و فضای سبز مزین شده و محل تفرج و تفریح و استراحت شهروندان مشهد می باشد. این پارک هم اکنون تحت نظر شهروندان مشهد می باشد. این پارک هم اکنون تحت نظر شهرداری منطقه 8 مشهد است.

پارک بابا قدرت

این پارک درجنوب شرقی مشهد ، انتهای بلوار فرودگاه و در مجاورت کمپ زائر واقع شده و حدود 20 هکتار وسعت دارد و در سال 1380 تأسیس شده است. محوطه فعلی پارک بابا قدرت دارای سابقه تاریخی مربوط به دوران نادرشاه افشار است و بابا قدرت نام یک روستا دردوره نادری است که بین عسگریه و دروازه عیدگاه و درمسیر تهران بوده است. ساختمان معروف نوش و حوض انبار آن نیز که تأمین کننده آب سقاخانه اسماعیل طلایی بوده ازشهرت به سزایی برخوردار بوده است. عملیات احداث جنگل های مصنوعی درناحیه مزبور در دهه 1340 آغاز و از 1317 این منطقه به عنوان کمپ زائرمورد استفاده بودو از سال 1379 به عنوان پارک بابا قدرت مورد بهره برداری قرار گرفت . از جمله امکانات این پارک ، محوطه بازی کودکان ، پارکینگ ، سرویس های بهداشتی ، مرکز بازی های کامپیوتری ، جنگ شادی ، کمپینگ تابستانی و گرمابه نمره و تلفن کارتی است.
این پارک به دلیل نزدیکی به محدوده حرم ترمینال و فرودگاه به ویژه درایام تعطیل تابستان محل سیاحت زائران و اهالی مشهد می باشد.


پارک وحدت

این پارک درحاشیه بلوار وحدت در شرق مشهد واقع شده است و حدود بیست هکتار مساحت دارد و دارای امکانات سیاحتی و تفریحی و ورزشی همچون فضای سبز ، دریاچه مصنوعی ، آب نما و آبشار ، تئاتر و سینماهای تابستانی ، امکانات ورزشی از قبیل سکوهای تنیس روی میز ، شطرنج ، زمین های ورزشی و زمین اسکیت و امکانات رفاهی مانند پارکینگ ، اغذیه فروشی ، مرکز فروش مطبوعات ، مرکز بهداشت و وسایل بازی کودکان است. پارک وحدت درفصول مختلف به ویژه تابستان محل سیاحت و تفریح و ورزش بسیاری ازمجاوران و زائران علاقه مند است.

کوهستان پارک شادی

مجتمع فرهنگی تفریحی تحت پوشش شرکت سرمایه گذاری شاهد خراسان است و بنیاد شهید مشهد اداره می شود و دارای امکانات تفریحی و شهر بازی است که از سال 1370 درمساحتی حدود 18 هکتار دردامنه تپه های شمالی و غرب باغ وکیل آباد و در انتهای بلواروکیل آباد مورد بهره برداری قرار گرفته است . کوهستان پارک همه ساله از 27 اسفند لغایت 15 خرداد به صورت مقطعی و از 15 خرداد به صورت مقطعی و از 15 خرداد تا 31 شهریور به صورت مدام در بعد از ظهرها دایر است.
اطاق های اداری ، نمازخانه ، اورژانس ، تعمیرات وپارکینگ و فوریت های پلیسی و بانک و ساختمان های اداری و نگهبانی در قسمت های مختلف این مجموعه ایجاد شده است . فضای سبز و غرفه های مختلف آجیل و شیرینی و محل های استراحت خانوادگی ،محیطی با صفا و شاد برای گذران ایام فراغت فراهم کرده است.

امکانات تفریحی کوهستان پارک شادی

دستگاه تندر ، سرسره آبی ، گردباد، آپولو، تاب خانواده ، رنجر، سینما 2000 ، سوپرمن، ترانبانت ، افلاک نما ، مجموعه موتور سواری ، آبشار ، اختاپوس ، موشک ، اسب دونده ، تاب کودک، قطار بچه ، سوسمار بچه ، دایناسور، گاو وحشی ، تفنگ آبپاش و دستگاه های طوفان ، نهنگ ، چلنجر، قطار بخار ، سفینه ، کالسکه ، مجموعه قایقرانی و چندین دستگاه دیگر.
امکانات کنونی مربوط به فاز اول پروژه می باشد و در فازهای بعدی طرح ایجاد بازی های زمستان استخر سرپوشیده و هتل دردست اجراست.
دوشنبه 26/12/1387 - 21:42
دعا و زیارت

دیف-نام پارك-منطقه شهرداری-مساحت مترمربع-آدرس
1-پارك چهارصد دستگاه یاسمن-1-11040-بلوار سجاد، خیابان مولوی
2-پارك نیلوفر-1-5822-بلوار سجاد، خیابان بهار10
3-پارك فلسطین-1-2378-خیابان فسطین، بین 10و 12
4-پارك پیام-1-2743-بلوار شهید دستغیب، خ هدایت
5-پارك علوی-1-2269-خ آبكوه، خ علوی
6-پارك قائم-1-1141-انتهای خ سامان فارسی
7-پارك بهزاد-1-3771-بلوار خیام، خیام 10
8-پارك محتشمی-1-811-خ كوهسنگی، پشت دادگاه انقلاب
9-پارك هجرت-1-5/3313-بلوار ارشاد، خ مالك اشتر
10-پارك شهید بخارایی-1-11689-خ راهنمایی، راهنمایی 15 و 13
11-پارك مینا-1-4647-بلوار سجاد، بهار1
12-پارك مالك اشتر-1-456-بلوار ارشاد
13-پارك پامچال-1-516-بلوار سجاد، خ پامچال
14-پارك یاس-1-910-بلوار سجاد، خ یاسمن
15-پارك كوی دكترا-1-1157-خ سناباد
16-پارك جامی-1-44/9103-بلوار سجار ، خ جامی
17-پارك 512 دستگاه-1-133600-بلوار ارشاد
18-پارك 600 دستگاه-1--بلوار ارشاد
19-پارك سلمان فارسی-1-900-نبش سلمان فارسی
20-پارك شهید كلاهدوز-1-2085-بلوار كلاهدوز، كلاهدوز 23
21-پارك بنفشه-1-4500-بلوارسجاد، خ میلاد
22-پارك اماج و كماج-2-3808-خ عامل ، 20 متری حجت
23-پارك جواهری-2-600-خ عامل، 20 متری حجت
24-پارك آیه الله سعیدی-2-800-خ عامل، كوی سعیدی
25-پارك شهرك امام-2-1600-ایثارگران10
26-پارك شهرك امام-2-1600-ایثارگران 11
27-پارك شهرك امام-2-1600-ایثارگران12
28-پارك مطهری 31-2-8700-مطهری شمالی 31
29-پارك پل استقلال-2-1000-ضلع شمالی شرقی پل استقلال
30-پارك پل استخر شهرداری-2-1600-خ قره نی
31-پارك كوی امیر-2-7500-كوی امیر، نیلوفر9
32-پارك شهید كشوری-2-2875-بلوار شهید كشوری، كشوری 4
33-پارك فرامرز عباسی-2-5400-فرامرز عباسی 29
34-پارك شهرك امام-2-4600-انتهای مطهری شمالی
35-پارك سمیه-2-2795-بلوار شهید فرامرز عباسی
36-پارك زیبا-2-6000-بلوار شهید فرامرز عباسی
37-پارك مطهر-2-32200-انتهای مطهری شمالی
38-پارك كودك (رضوان)-2-10822-سه را ه كاشانی
39-پارك رسالت-2-30338-شهید فرامرز عباسی ، رسالت
40-پارك كوی اصفهانی ها-2-4773-مطهری شمالی، كوی اصفهانی ها
41-پارك هشت آباد-2-7000-خ توحید، كوچه رضوی ها
42-پارك ثمانه-2-5274-بلوار فردوسی ، ثمانه 14
43-پارك پردیس قائم--160000-میدان شهید فهمیده، ابتدای جاده قدیم قوچان
44-پارك جامعه--3000-جنب آپارتمان های جامعه، خیابان فدك ، فدك 10
45-ابوطالب 74 شمیم--9800-خیابان ابوطالب- ابوطالب 74
46-ابوطالب 64 شمیم--1800-خیابان ابوطالب-ابوطالب 64
47-پارك شهید سخاوتی-3-2500-طلاب ، شیخ صدوق7
48-پارك سیلو-3-5/2026-جنب سیلو گندم
49-پارك امیر آباد-3-1500-خ هاشمی نژاد ،شهید خزاعی
50-پارك بلال حبشی-3-5800-خ خواجه ربیع ، 20متری بلال
51-پارك طالقانی-3-5000-خ خواجه ربیع ،شهرطالقانی
52-پارك آزادی-3-6297-خ خواجه ربیع ، شهر آزادی
53-پارك محلی امام حسین-3-12352-حاشیه میدان امام حسین
54-پارك فجر-3-30000-حاشیه صدمتری،حدفاصل میدان و امام حسین
55-پارك ابوذر-3-1500-انتهای طالقانی ،تقاطع گازو ابوذر
56-پارك سیمان شهر(نگین)-3-3700-خ خواجه ربیع شهرك سیمان شهر
57-پارك گل ها-3-4105-انتهای بلوار فاطمیه- كوی گل ها
58-پارك جنگلی بلال حبشی-3-5/2639-51 متری بلال حبشی
59-پارك عباس آباد-3-1950-بلوار دوم طبرسی-انتهای طبرسی 12-كوی فاطمیه
60-پارك نهضت-4-24220-انتهای خیابان شهید مفتح
61-پارك سجاد-4-1477-حاشیه جنوب صدمتری
62-پارك سرو(بالندری)-4-5685-شمال صدمتری كمربندی
63-پارك گلشور(بهشت)-4-200000-انتهای خ شهید مفتح
64-پارك بسیج منطقه4-4-160000-حاشیه صدمتری-روبروی گلشهر در منطقه 4
65-پارك فروغی بسطامی-5-17000-بلوار وحدت، وحدت 2
66-پارك گلشهر-5-7000-انتهای جاده نیزه
67-پارك رضائیه-5-1700-ابتدای كوی رضائیه
68-پارك چهارصد دستگاه-5-2500-بلوار وحدت، ابتدای كوچه مسجد امام هادی
69-پارك جنب امور شهر منطقه 5-5-2500-بلوار وحدت ، مقابل بلوار امت
70-پارك رستگار مقدم-5-20000-بلوار میرزا كوچك خان
71-پارك امت-5-20300-انتهای 30 متری طلاب
72-پارك بزرگ كارمندان-6-25809-كوی كارمندان اول
73-پارك كارمندان دوم-6-16242-كوی كارمندان دوم
74-پارك مقابل آپارتمان های آستان قدس رضوی-6-11607-بلوار شهید رستمی آستان قدس
75-پارك اول-6-9327-كوی كارمندان دوم
76-پارك گل رز-6-5271-كارمندان دوم
77-پارك فیروزیان-6-4519-كوی كارمندان
78-پارك پشت نانوایی-6-8947-كوی كارمندان دوم
79-پارك گودال تركها-6-3581-17 شهریور
80-پارك جنب بلوار شهید-6-2896-بلوارشهید رستمی
81-پارك حاج حسین-6-4176-كوی كارمندان دوم
82-پارك بازه شیخ-6-4980-شهرك شهید رجایی
83-پارك بیاكی و محمدآباد-6-4642-بلوار 22 بهمن
84-پارك مسلم-6-4957-كارمندان دوم
85-پارك واحد-6-4477-كارمندان دوم
86-پارك انتهای محمد آباد-6-3000-محمد آباد
87-پارك انتهای كوچه چهنو-6-2450-خ چهنوی 28
88-پارك مصلی-6-18299-بلوار مصلی
89-پارك رجاء(چمران)-6-100000-شهرك شهید رجایی –بلوار حر
90-پارك فرهنگسرای غدیر-6-10000-بلوار 22 بهمن
91-پارك اول سعیدی-7-16000-20 متری خلج
92-پارك دوم سعیدی-7-27000-20 متری خلج
93-پارك معجونی-7-13000-20 متری حجت
94-پارك شهید شیرودی-7-3700-خ شیرودی 15
95-پارك شهید صدر-7-2700-بلوار شهید صدر
96-پارك میرزا كوچك خان-7-32325-خیابان دانش
97-پارك باغ ملی-8-16239-خ امام خمینی
98-پارك خامنه ای-8-3250-خ آخوند خراسانی ،كوچه خامنه ای
99-پارك دانش-8-1629-خ دانش غربی
100-پارك ادیب نیشابوری-8-1280-خ شهید بهشتی ، بلوار ذكریا
101-پارك اقاقیا-8-3500-خ امام خمینی – خمینی 33
102-پارك خانه شهر-8-6000-آخر بلوار ایمان
103-پارك ویلا-9-3165-آب و برق ، بلوار شهرستانی
104-پارك لاله-9-2500-میدان آب و برق
105-پارك دانشگاه-9-6700-بلوار وكیل آباد ، كوی دانشگاه
106-پارك صاحب الزمان-9-1074-خ صاحب الزمان، هاشمیه
107-پارك هاشمیه-9-2300-هاشمیه33
108-پارك چهارچشمه-9-2000-بین چهارچشمه 9 و 12
109-پارك ناسیونال-9-4305-خ اقبال لاهوری،لاهوری 2
110-پارك صدا وسیما-9-3000-بلوار شهید كلانتری
111-پارك بنفشه-9-4500-بلوارسجاد خ میلاد
112-پارك شهر آراء-9-14000-ارتفاعات آب و برق
113-پارك شهید پیش بین-9-800-اول خ حافظ ، آب و برق
114-پارك كوثر-9-14000-حد فاصل كوثر و هنر
115-پارك آزادگان-9-13000-بلوارپایداری
116-پارك چهارچشمه-9-4800-چهارچشمه 12
117-پارك میدان حر-9-1650-پشت داروخانه
118-پارك خطی-9-7000-میدان حر
119-پارك هاشمی مهنه-10-5960-بلوار هاشمیه مهنه
120-پارك شاهد-10-25200-تقاطع بلوارشاهد و امامیه
121-پارك ادیب-10-2163-بلوار ادیب شمالی ، ادیب 20
122-پارك شریعتی-10-4685-حاشیه بلوار شریعتی
123-پارك نیكی-10-1570-شهرك كوشش ، انتهای كوشش
124-پارك لشکر-10-7392-حاشیه بلوار فلاحی 15
125-پارك رازی-10-7250-شهرك رازی
126-پارك فلاحی 7-10-1700-بلوار فلاحی 7
127-پارك ایثار-10-8541-انتهای بلوار اندیشه
128-پارك رازی جهاد-10-1643-جنب انبار جهاد سازندگی
129-پارك بحرآباد-10-8800-مقابل پلیس راه قوچان
130-پارك حاشیه اندیشه-10-6800-خ اندیشه 5
131-پارك شهرك راه آهن-10-2500-بلوار شاهد
132-پارك امام هادی-10-4577-اول خیابان امام هادی
133-پارك اندیشه-10-2300-اندیشه 19
134-پارك بلوار فاطمیه-10-4800-فلاحی 26
135-پارك بلوار فاطمیه-10-2690-فلاحی 26
136-پارك انتهای آزادگان-10-4500-حر 13
137-پارك رسالت-10-5300-رسالت ، انتهای كوشش
138-پارك شهرك امداد-10-2000-مقابل پارك رسالت
139-پارك فلاحی 9-10-10000-بلوار شهید فلاحی
140-پارك پروانه-10-5800-بلوار شاهد، شاهد 16
141-پارك گل ها-11-27000-بلوار دانشجو9و5
142-پارك دادگر-11-5520-بلوار وكیل آباد،خ آزادگان
143-پارك شریف-11-5/11454-بلوار وكیل آباد، شریف 9
144-پارك زینب-11-2065-بلوار وكیل آباد، آزادگان 20
145-پارك شباهنگ-11-2000-بلوار فرهنگ
146-پارك دانش آموز-11-1800-بلوار دانش آموز جنوبی
----
147-پارك معلم-11-6228-بلوار معلم، 45
148-پارك بین معلم 11 و 13-11---بلوار معلم
149-پارك نیروی هوایی-11-10374-بلوار شهید ستاری
150-پارك شهید فهمیده-ثامن-10656-بین پنجراه و 17 شهریور
151-پارك كوچه عباسقلی خان-ثامن-820-خ نواب صفوی
152-پارك حمام باغ-ثامن-170-خ نواب صفوی
153-پارك عید گاه-سازمان---كوچه عیدگاه خ امام رضا
154-پارك بابا قدرت-سازمان-200000-انتهای بلوار فرودگاه
155-پارك قائم-سازمان-163926-صدمتری كمربندی
156-پارك وحدت-سازمان-160000-پنجراه پایین خیابان
157-پارك كوهسنگی-سازمان-350000-انتهای بلوار صدا و سیما
158-پارك چمران-6-120000-بلوار سرخس احداث
159-پارك سلام-7-دردست احداث-بلوار فرودگاه
160-پارك بانوان-2-دردست احداث-انتهای بلوار عبدالمطلب
161-پارك كودك-شهرداری-10000-بهشت رضا
162-پارك جنگلی طرق-7-1800000-جاده شهید كلانتری-حد فاصل سیدی و ابوذر
163-پارك سلام-7-25000-بلوار فرودگاه نرسیده به میدان غدیر
164-پارك صاحب الزمان(امانی)-9-8500-بلوار وكیل آباد- كوی دانشگاه
165-پارك میر-ثامن-2085-بلواروحدت-وحدت 19
166-پارك امور شهر-ثامن-2400-بلوار وحدت- وحدت 19
167-پارك هشتصد1-9-9676-بلوار هشتصد نرسیده به پارك ایزدی
168-پارك هشتصد2-9-5400-بلوار هشتصد نرسیده به پارك ایزدی
169-پارك هشتصد3-9-3203-بلوار نیروی هوایی
170-پارك لاهوری5-9-2945-اقبال لاهوری
171-پارك جنگلی وكیل آباد-9-260000-انتهای بلوار وكیل آباد
172-پارك كوثر26-9-737-ابتدای خیابان بنفشه كوثر 26
173-پارك پیروزی20-9-4000-بلوار پیروزی – پیروزی 20
174-پارك 19 بهمن-9-1540-بلوار هشتصد-روبروی مسجد امام حسن مجتبی
175-پارك لاهوری14-9-1003-لاهوری14
176-پارك نوفل-9-1863-بلوار كلانتری- پل زیرگذر
177-پارك ایزدی-9-13200-انتهای هاشمیه
178-پارك نجفی(رُز)-9-18000-بلوار پیروزی- سرافراز 10
179-پارك طالقانی (یاس)-9-15000-بلوار ژاندارمری
180-پارك پروانه-10-8800-خ شاهد 16 قاسم آباد
181-پارك فلاحی50-10-9361-بلوار فلاحی – فلاحی 50-44
182-پارك بزرگ ملت-11-720000-میدان آزادی
183-پارك سروش-11-3720-بلوارمعلم – بعد از چهارراه آزادشهر
184-پارك دانشجو35-11-7870-بلوار دانشجو
185-پارك دانشجو 31-11-10624-بلوار دانشجو
186-پارك گلها-11-24560-بلوار دانشجو بین 7و9
187-پارك معلم-11-7698-بلوار معلم- معلم 45
188-پارك دانش آموز-11-8003-دانش آموز 35
189-پارك دانش آموز-11-2913-دانش آموز 11

دوشنبه 26/12/1387 - 21:41
دعا و زیارت
شاندیز

شاندیز یکی از مناطق ییلاقی و خوش آب و هوای اطراف مشهد است که در بخش طرقبه و در فاصله 30 کیلومتری غرب مشهد و حدود 13 کیلومتری طرقبه و در مسیر راه مشهد به ابرده و زشک واقع شده است.
چشمه سارها و باغ های فراوان ، فضای سرسبزو خرم ، رودخانه و چشمه اندازهای زیبا و مصفا و آب و هوای مناسب و به ویژه تولیدات صنایع دستی از قبیل انواع وسایل پوستی و چوبی و سوغاتی های دیگر و امکانات رفاهی و واحد های اداری و خدماتی ، این منطقه ییلاقی را به صورت گردشگاهی مهم درآورده است که مورد توجه ساکنان مشهد و مسافران و زائران است. از جمله نقاط دیدنی شاندیز پارک جنگلی است. محصولات عمده باغی شاندیز عبارتند از : گیلاس ، زردآلو، گوجه فرنگی ، هلو، آلو ، انگور، توت، گردو، بادام.
روستا های سرآسیاب ، ارچنگ ، خادر ، ابرده پایین و بالا و زشک دراطراف شاندیز و در امتداد یک دره طولانی قرار دارند و از آب یک رودخانه مشروب می شوند.


طرقبه

از مهمترین ییلاق های کوهستانی حاشیه مشهد، طرقبه است که در 18 کیلومتری جنوب غربی مشهد و در مسیر راه جاغرق واقع شده و از غرب به کوه های بینالود و از شمال به کوه تخت رستم محدود می شود. طرقبه دارای باغ های فراوان با میوه های متنوع و چشمه سارهای زیباست و رودخانه ای زیبا از کنار آن می گذرد و در تابستان دارای آب و هوای خنک و مطبوع است . دره سرسبز و خرم طرقبه به واسطه اتصال به ییلاق های دیگر و نزدیکی به مشهد از قدیم به عنوان تفریحگاه مورد توجه ساکنان و زائران مشهد بوده است. جاذبه های گردشگری و سیاحتی طرقبه موقعیتی توریستی برای این منطقه فراهم ساخته که درزندگی مردم طرقبه و مشهد نقشی مؤثر و حائز اهمیت دارد.
طرقبه بین دو گودی قرار دارد و درسمت چپ آن رودخانه و در طرف راست بازه زو واقع شده و ارتفاع آن حدود 1433 متر از سطح دریاست . طرقبه از امکانات و خدمات شهری از قبیل پارک عمومی زیبا و رودخانه کنار آن و دوایر پست، مخابرات، جایگاه پمپ بنزین، درمانگاه و مسجد و رستوران های متعدد درمحیط طبیعی و فروشگاه های صنایع دستی و دیگر امکانات رفاهی برخوردار است. وجود این امکانات و شرایط خوب و آب و هوایی ونیز وجود هتل بزرگ طرقبه بر جاذبه های این منطقه افزوده است. از جمله ویژگی های این منطقه ییلاقی – تفریحی ، تولیدات صنایع چوب به ویژه سبد بافی و لوح بافی و صنایع دستی مثل گلدوزی و قالیبافی است که مورد توجه مسافران و زائران می باشد و سبد حصیری آن معروف به لوخ و قالی گلباقیان طرقبه از شهرت برخوردار است . طرقبه دارای نقاط دیدنی و تفریحی است که برخی از آن ها عبارتند از :

1- دهکده آبی ویلاشهر

2- باغ وحش

3- مجتمع سوارکاری ارشاد

4- مجتمع تجاری بعثت

5- پارک سنگی نصوح آباد

6- سد چالیدره

7- رودخانه جنگلی طرقبه

8- مسجد ازغد

9- سنگ مولانا علی معروف به سنگ کمربسته دررودخانه باز طرقبه

10-چشمه عسل و ارتفاعات کردینه

11-پیست اتومبیل رانی

12-استادیوم بزرگ ورزشی ثامن

13-پیست اسکی ابرده

جاغرق

روستای جاغرق یکی از روستاهای ییلاقی و سرسبز است که در 21 کیلومتری جنوب غربی مشهد و درفاصله 7 کیلومتری جنوب غربی طرقبه واقع شده است و به روستاهای عنبران ، طرقدر، کردینه، تغاره و دهستان شاندیز محدود می شود.
درباره وجه تسمیه جاغرق نوشته اند که نام اصلی و قدیمی آن چاه غرق بوده که به تدریج به جاغرق تبدیل شده است.قدمت این آبادی زیاد و به قولی به قبل از اسلام می رسد.
روستای جاغرق دارای آب و هوای معتدل کوهستانی و زمستان های سرد و تابستان های معتدل می باشد. وجود باغ های میوه و در ه سرسبز و چشم اندازهای زیبا و محیط با صفا ، جذابیت خاصی به این دره ییلاقی بخشیده است . جاغرق علاوه بررودخانه فصلی دارای چندین رشته قنات و یک چشمه و آبشارهای متعدد است و اقامتگاه های موقت و رستوران هایی نیز درحاشیه رودخانه و یا به صورت جزیره دربخش های مختلف این دره سرسبز ایجاد شده که درفصل تابستان محل استراحت و تفرج مسافران و دوستداران طبیعت است.
جاغرق علاوه بر جذابیت های گردشگری ، یکی از مراکز عمده تولید میوه دراستان خراسان به شمار می آید.

نغندر

روستانی نغندر از توابع بخش طرقبه و در فاصله 10 کیلومتری آن واقع شده است و به وسیله جاده ای به طول 12 کیلومتربه جاده اصلی مشهد- طرقبه متصل می شود.
این روستای سرسبز و آباد که در دامنه کوه های شمالی بینالود و در میان یکی از چند دره محصور میان کوه ها واقع شده، منطقه ای است ییلاقی و سرسبز و زیبا و مصفا که به دلیل داشتن چشم اندازهای طبیعی ، به ویژه درتابستان مورد توجه مسافران و ساکنان مشهد است .


کنگ

این روستا دردامنه کوه های بینالود و در قسمت جنوب رشته کوه و در فاصله 22 کیلومتری جنوب غربی طرقبه واقع شده است.
جاده کنگ از میدان دوم طرقبه و یازده کیلومتری جاده نغندر منشعب می گرددو با شیبهای تند بر بستر دره به روستای کنگ متصل می شود.
روستای ییلاقی کنگ به دلیل داشتن چشم اندازهای طبیعی و چشمه سارها و باغ های گوناگون و دامنه ها و کوهپایه های مورد علاقه کوهنوردان ، دارای جاذبه های تفریحی و گردشگری است. درهمه ایام سال به ویژه درتابستان ها ، حاشیه کنگ با این که جاده مناسبی ندارد، رودخانه و اطراف دره آن ، محل استراحت موقت مسافران است.

عنبران

روستای عنبرای در 26 کیلومتری مشهد و در فاصله یک کیلومتری طرقبه واقع شده است. مناظر سرسبز با علف خودرو و خوشبو باعث شده این روستای زیبا را عنبران بنامند. عنبران با باغ های سرسبز ، کافه و رستوران های متعدد و سایه اندازهای فراوان و شبهای بسیار زیبا ، اقامتگاه مناسبی برای مسافران و زائران و ساکنان مشهد است.

حصار

روستای حصار در مسیر طرقبه و قبل از بند گلستان واقع شده و دارای باغ های وسیع میوه و آب و هوای معتدل درتابستان و دره های سرسبز و فضای طبیعی مصفا با چشم اندازهای زیباست . این روستا به عنوان یکی از مناطق ییلاقی در تابستان ها مورد توجه اهالی مشهد و مسافران و زائران قرار می گیرد

زشک

این روستا درامتداد جنوب شرقی رشته کوه بینالود و در سرچشمه دره شاندیز و 48 کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع شده و به لحاظ چشم اندازهای زیبا و صفای محیط و اعتدال آب و هوا و باغ های سرسبز میوه ، یکی از بهترین و با صفاترین مناطق ییلاقی اطراف مشهد است.

اخلمد

اخلمد یکی از زیباترین گردشگاه های طبیعی است که در 85 کیلومتری شمال غربی مشهد و در فاصله 10 کیلومتری گلمکان واقع شده و با جاده ای فرعی به طول 16 کیلومتر به جاده آسیایی متصل می شود. این منطقه ییلاقی با دره های سرسبز و دلگشا، باغ های میوه و آبشارهای طبیعی در  دامنه کوه بینالود قرار دارد و دارای 1335 متر ارتفاع از سطح دریاست. دورتا دور اخلمد با سنگ های سفید آهکی به صورت کوه دیوارکشی شده و در پشت کوهی که آبشار از آن سرچشمه می گیرد دره ای عمیق شبیه یال اسب وجود دارد. درقسمت های پر آب رودخانه دو آبشار به وجود آمده است که هریک بیش از 18 متر ارتفاع دارد. در مدخل دره اخلمد، بندی وجود دارد که یادگار عهد تیموری است. وجود باغ های میوه ، آبشار طبیعی ، چشم اندازهای زیبا، هوای مطبوع و آب گوارا و میوه های متنوع (بخصوص سیب و گلابی) و دره های سرسبز و محیط با صفا ، باعث شده است این منطقه مورد توجه مسافران و دوستداران طبیعت قرار گیرد.

شاهان گرماب

روستای شاهان گرماب در فاصله 72 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و بر فراز تپه ای قرار دارد. این روستا دارای چشمه آب گرم معدنی است که حرارت آن به 48 درجه سانتیگراد می رسد. هم چنین درشاهای گرماب استخر بزرگی به طول تقریبی 17 و عرض 8 قدم وجود دارد که در حال حاضر به منظور بهره برداری بهداشتی و استحمام توسط سازمان جمعیت هلال احمر خراسان ازامکانات رفاهی و بهداشتی برخوردار شده است. دراطراف چشمه امکاناتی برای استفاده زائران و مسافران ایجاد شده است. آب شاهان گرماب از دسته آب های بیکربناته کلسیک و سدیک گرم با باقی مانده خشک کم و اسیدیته کم می باشد.
مسیر روستای شاهان گرماب ازطریق جاده فریمان است و درهمه ایام سال به ویژه تابستان ، زائران و مسافران برای استفاده ازامکانات طبیعی و سیاحتی به آن جا سفر می کنند.

چشمه سبز

منطقه طبیعی چشمه سبز درفاصله 60 کیلومتری جنوب غربی مشهد و در دامنه کوه های بینالود واقع شده و به عنوان یکی از مناطق طبیعی خوش آب و هوا مورد علاقه گردشگران است. جاده فرعی چشمه سبز از 40 کیلومتری جاده آسیایی مشهد-تهران به سوی جنوب و به موازات دامنه کوه های بینالود آغاز شده و با عبور از دهستان گلمکان و از میان مزارع و باغات دردامنه خوش آب و هوا به محل چشمه سبز می رسد. بعضی از اهالی منطقه این محل را چشمه سوز می خوانند.
چشمه سبز با هوای سرد و پاکیزه درتابستان و روزهای لطیف و دل انگیز ، یکی از مکان های ییلاقی مشهد است که به ویژه درتابستان ها استراحتگاه موقت زائران و مسافران است.

چشمه گیلاس (گلسب)

نام قدیمی این منطقه گلسب می باشد و در فاصله 50 کیلومتری شمال غربی مشهد و حدود 21 کیلومتری غرب آرامگاه فردوسی واقع شده است. به نقل تاریخ ، درعهد تیموری ، با اقدامات امیر علیشیر نوایی وزیر سلطان حسین بایقرا آب این چشمه به طرف مشهد هدایت شد. درعهد صفویه ، با اقدامات شاه عباس ، این آب به شهر مشهد انتقال یافت و از طریق نهر خیابان وارد صحن انقلاب (عتیق)شد و مورد استفاده زائران و مجاوران قرار گرفت و تا سال های اخیر وجود داشت.
اکنون آب چشمه گیلاس درمشهد جاری نیست اما شهرت تاریخی و دیرینه آن هنوز نام خوش و سابقه این چشمه تاریخی را در خاطره های مردم توس و مشهد حفظ کرده است.

اندروخ

روستایی است خوش آب و هوا از حومه تبادکان که در 33 کیلومتری شمال شرقی مشهد و در مسیر راه مشهد به کلات واقع شده و دارای مناظر طبیعی و باغ های میوه است و آب مورد نیاز روستا از زواندرخ که به سد کارده منتهی می شود تأمین می گردد.
زواندرخ یکی از تفریحگاه ها و پایگاه های ورزشی ویژه کوهنوردان و صخره نوردان اطراف مشهد است . دره اندرخ با عرض کم و صخره ها و دیوارهای بلند احاطه شده و به خاطر وجود غاری با دهانه بزرگ و جالب و دیوارهای مرتفع و چشمه مورد توجه کوهنوردان است.

دره آل   

درنزدیکی روستای آل از دهستان چولایی خانه، که در45 کیلومتری شمال شرقی مشهد و در مسیر راه به کلات واقع شده است و دره ای نسبتأ عریض با جریان دائمی آب می باشد که از کوه های هزار مسجد سرچشمه می گیرد این دره به زواندرخ در روستایی به همین نام منتهی می شود و سد کارده درقسمتی از این دره حد فاصل روستای اندرخ و کارده، دره را قطع می کند هر دو قسمت دره دارای جاذبه های خاص طبیعی و مورد توجه علاقه مندان به طبیعت و کوهنوردان است
دره انجیر یکی از جاذبه های دره آل است که با عرض کم و موانع صخره ای و پوشیده از درختان انجیر وحشی دارای منظره دیدنی و جالب است.

سد طرق

این سد در14 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و بر روی رودخانه طرق و در نزدیکی بند قدیمی طرق قرار دارد. سد طرق از نوع بتونی با دو قوس متقارن است که از 22 بلوک و به عرض 14 متر و ارتفاع 81 متر از پی ساخته شده است. ضخامت تاج سد 80/4 متر و دارای 84/12 متر ضخامت درپی و طول تاج 322 متر است . گنجایش سد حدود 13 میلیون متر مکعب پیش بینی شده و با هدف تأمین بخشی از آب مورد نیاز مشهد احداث شده است. سد طرق علاوه بر استفاده های اقتصادی ، به دلیل برخورداری از آب و هوای خوب و جاذبه های طبیعی از نظر سیاحتی نیز دارای اهمیت می باشد.
بند طرق در مسیر رودخانه طرق و در مجاورت سد بتونی جدید قرار دارد و تا سال های اخیر قابل بهره برداری بوده است. بنای این سد را به امیر علیشیرنوایی (906-844ق.) وزیر سلطان حسین بایقرا نسبت داده اند. درمجاورت بند طرق دو آسیاب وجود داشته است.

دوشنبه 26/12/1387 - 21:40
دعا و زیارت
مساجد

مسجد بالاسر
مسجد بالاسر بعد از روضه منور از لحاظ قدمت تاریخی ترین بنای حوزه حرم مطهر است . این مسجد کوچک در غرب بقعه منوره و بالاسر مبارک بین حرم و رواق دارالسیاده است و دارای هشت متر طول چهار و نیم متر عرض و ده متر طول چهار و نیم متر عرض و ده متر ارتفاع می باشد .
مسجد بالا سر دارای سه صفه شرقی , غربی و شمالی است , صفه شرقی به حرم مطهر متصل می باشد. زائران پس از طواف و زیارت از طریق آن به مسجد بالاسر وارد می شوند و به اعتقاد : الصلوه عند راس امام در آنجا 2 رکعت نماز زیارت به جا می آورند . بنابر نقلی در گذشته بین حرم وصفه شرقی مسجد دیواری وجود داشته است که در سال 1227 این دیوار برداشته شده و مسجد به حرم متصل گردیده است . صفه شمالی مسجد به رواق دارالشکر مرتبط است . در ضلع جنوبی مسجد بالاسر محرابی از کاشی معرق با سبکی بسیار جالب دیده می شود. در کنار این محراب تاریخ 1363 و در طرف دیگر آن نام کاشی ساز و نقاش محراب از همان کاشی گره سازی شده است. تزئینات و کاشی کاری ازاره مسجد بالاسرعین ازاره حرم مطهر و در ادامه آن است .در بالای ازاره کتیبه سنگ حرم با ابیات فارسی به خط نستعلیق و با خط سیاه حد فاصل بین ازاره مسجد و معرق کاری دیوارها را تشکیل می دهد . مطلع ابیات ضلع شرقی و جنوبی مسجد چنین آمده است :

تبارک الله از این روضه همایون فر که برتر از دوجهان است نزد اهل هنر

و در مقطع آن می خوانیم :

نوشت کلک دبیر از برای تاریخش که نصب شد گویی در حریم کعبه حجر

در بالای طاق متصل به حرم مطهر دو بیت زیر از دعبل خزاعی شاعر اهل بیت در مورد دفن حضرت به کاشی معرق نقش بسته است :

قبران فی طوس خیرالناس کلهم و قبر شر هم هذا من العبر
ما ینفع الرجس من قرب الزکی و لا علی الزکی یقرب الرجس من طرر

(دو قبر در طوس در کنار یکدیگرند , یکی قبر بهترین انسانها و دیگری گور بدترین آنها و این از عبرتهای روزگار است . نه همجواری پلید با پاک به او سودی می رساند و نه نزدیک بودن پاک به پلید وی زیان می رساند)
در معرق کاری مسجد بالاسر آیاتی از قرآن و نیز عباراتی مانند یا مجیب المضطرین مکتوب است
سابقه تاریخی مسجد بالاسر
بنا به شواهد تاریخی مسجد بالاسر را ابوالحسن عراقی معروف به دبیر حدود هزار سال قبل ساخته و مدفن او در جوار همین مسجد است . ابن بطوطه جهانگرد معروف در سال 734 از مشهد دیدن کرده ضمن مشاهده قبر علی بی موسی الرضا (ع) به مسجد بالاسر که در کنار بارگه رضوی بوده اشاره نموده است.

مسجد گوهرشاد
یک از بناهای باشکوه عهد تیموری اوایل قرن نهم هجری مسجد گوهرشاد است که در جنوب حرم قرار دارد
ـ بانو گوهرشاد ، همسر میرزا شاهرخ تیموری ، در سال 821 هـ ق این مسجد را بنا نهاد .
ـ در تزئین مسجد دستان فرزند هنرمندش بایسنقر میرزا شاهکارهایی استثنایی برجای گذاشته شده است .
ـ این مسجد توسط معمار معروف ایرانی قوام الدین شیرازی ساخته شده است .
ـ تاریخ بنای مسجد در کتیبه سردر ایوان مقصوره با کاشی معرق به چشم می خورد .
ـ مسجد با صحنی به وسعت 2800 متر مربع و 6048 متر مربع زیربنا دارای 4 ایوان و 7 شبستان و 6 درب می باشد
ـ نام بانوگوهرشاد بانوی مسجد در ایوان شمالی معروف به ایوان دارالسیاده برکاشی معرق به خط ثلث نوشته شده است .
ـ این ایوان با معرق کاری زیبا تزئین شده است و در سر درب ورودی آن به حرم مطهر پنجره ای نقره ای از آثار قاجاریه نصب شده است .
ـ طاقهای گنبدی شکل و بنای گنبد و مناره های مسجد با ویژگی و تزئینات خاص و با استفاده از سبک مقرنس ، هم چنین نقوش و خطوط دیواری بر روی زمینه گچی و معرق کاری عصر تیموری جلوه های بی نظیر را به نمایش گذاشته است .
ـ گفتنی است این بنای باستانی نمونه کامل و برجسته هنر ایرانی به شمار می رود که تمام خصوصیات و ویژگیهای معماری سنتی در آن به کار رفته است .
ـ ایوان جنوبی مسجد با نام ایوان مقصوره دارای 500 متر مربع مساحت و 37 متر طول و 5/25 متر ارتفاع می باشد
ـ گنبد رفیع فیروزه ای مسجد بر فراز ایوان مقصوره بر عظمت این بنا افزوده است .
ـ ارتفاع گنبد 41 متر و فضای خالی بین دو پوشش گنبد 10 متر است .
ـ سطح خارجی آن با آجر لعاب دار و یک کتیبه با خط کوفی تزئین یافته است .
ـ در دوطرف ایوان دو مناره با ارتفاع 43 متر از کف مسجد ساخته شده است که بر شکوه و عظمت هرچه بیشتر آن افزوده است .
ـ محراب یک پارچه از سنگ مرمر با تزئینات و کنده کاری و کتیبه ای در میان مقرنس کاریها حکایت گر هنر آن دوران است .

ـ منبر معروف صاحب الزمان : در کنار محراب ایوان مقصوره منبر بزرگی قرار دارد که در بین مردم به منبر امام زمان ( عج ) معروف است .
ـ این منبر نفیس از چوب گردو و گلابی با شیوه منبت کاری بدون به کار رفتن میخ و یا هر فلز دیگر در آن به دست پرتوان استاد محمد نجار خراسانی منبت کار معروف عصر فتحعلی شاه قاجار ساخته شده است .

مسجد ملاهاشم
این مسجد که ساختمان جدید آن درسال های اخیر احداث شده است درحاشیه ضلع شمالی و ابتدای خیابان شیرازی و در غرب مدرسه نواب واقع شده است . و دارای 606 متر مربع مساحت است و 1516 متر مربع زیربنا دارد .
عملیات ساختمان مسجد ملاهاشم از سال 1375 آغاز و در 1377 به بهره برداری رسیده است . این بنا به سبک معماری اسلامی و با نمای آجری و کاشی ساخته شده و دارای یک مناره آجری است .


مدارس قدیمی

مدرسه خیرات خان
درضلع شمالی بست قدیمی پایین خیابان ( شیخ حر عاملی ) و در شمال شرقی حرم مطهر و در شرق مهمانسرای حضرت واقع شده است. ساختمان این مدرسه از یادگارهای عهد صفوی است که درزمان شاه عباس دوم و به سال 1075 ق. توسط یکی از بزرگان به نام خیرات خان احداث شده و موقوفاتی نیز برای آن اختصاص یافته است. پس از بازسازی های اخیر حریم حرم، هم اکنون مدرسه خیرات خان به عنوان قسمتی از دانشگاه اسلامی رضوی استفاده می شود.
شکل مدرسه چهار ضلعی و از نوع دو ایوانی است. درچهار ضلع مدرسه حجره هایی دریک یا دو طبقه وجود دارد و صحن مدرسه مفروش به سنگ و مزین به چهار باغچه مشجر و آب نمای بزرگی دروسط صحن است. نمای ظاهری ساختمان آجری و در بخش های گوناگون با کاشی های هفت رنگ ، کتیبه کاری و مقرنس سازی زینت یافته است.
درحال حاضر مدرسه دارای 80 حجره بازسازی شده می باشد و قسمت اعظم آن خوابگاه است. این بنای قدیمی در بازسازی های اخیر در مساحتی بالغ بر 2000 متر مربع و با تلفیقی از معماری جدید و سنتی احیا شده است.

مدرسه میرزا جعفر
این مدرسه قدیمی دومین واحد از ساختمان های قدیمی دانشگاه رضوی است.ساختمان مدرسه به جز ایوان شمالی و کتابخانه ، نوسازی شده اما همان ساختار اولیه در سبک جدید مورد توجه قرار گرفته است . این بنا در ضلع شمالی صحن انقلاب واقع شده و از یادگارهای عهد صفویه است که به سال 1059 ق. توسط یکی از تجار خراسان که مدتی را در هندوستان ساکن بوده است ، احداث شد. موقوفاتی نیز داشته است. مدرسه میرزا جعفر درسال 1285ق. توسط محمد ناصر خان ظهیر الدوله والی وقت خراسان تعمیر اساسی شده است.
بنای جدید مدرسه در دو طبقه با حدود بیست هزار متر مربع مساحت احداث شده و دارای سالن غذاخوری با ظرفیت 600 نفر و دیگر امکانات رفاهی و بهداشتی است. واحد انتشارات و سالن اجتماعات و کتابفروشی و اتاق های اداری و آموزشی و کلاس ها در طبقات دوم و سوم می باشد.

مدرسه نواب
این مدرسه قدیمی که در سال های اخیر کلاً نوسازی شده در ابتدای خیابان شیرازی واقع شده و از بناهای مربوط به دوره شاه سلیمان صفوی است . ساختمان مدرسه دو طبقه و از آجر ساخته و با کاشی تزیین شده است. این بنا به خواست میرزا صالح نقیب رضوی از اشراف و سادات مشهد احداث شده و چون به نواب مشهور بوده به مدرسه صالحیه نواب شهرت یافته است.
ساختمان جدید مدرسه درسال 1375 به بهره برداری رسید. این بنا درزمینی به مساحت 2650 متر مربع و زیر بنای 7450 متر در سه طبقه و با رعایت سبک معماری اسلامی احداث شده و دارای کتابخانه و امکانات مختلف است و کتیبه قدیمی مدرسه در دیوار کتابخانه نصب شده است.


دوشنبه 26/12/1387 - 21:39
دعا و زیارت
آرامگاه شیخ بهایی
این آرامگاه در رواقی به همین نام واقع در ضلع شمالی صحن امام خمینی (ره) قرار دارد و متعلق به شیخ بهاءالدین محمد عاملی معروف به شیخ بهایی از دانشمندان بزرگ شیعی معاصر با شاه عباس صفوی است. شیخ بهایی در 953 ق. در بعلبک لبنان متولد و در 1030 ق. در اصفهان درگذشت و در محل کنونی مدفون شده است. بنای رواق شیخ بهایی دارای 102 متر مربع مساحت می باشد و کف و ازاره رواق با سنگ مرمر مرغوب پوشش یافته است. مدفن این عالم جلیل الشأن درمرکز رواق قرار دارد و با سنگ نبشته ای مشتمل بر شرح حال شیخ بهایی مزین شده است. آثار باقیمانده از این دانشمند را 88 کتاب و رساله مختلف دانسته اند.

آرامگاه شیخ حر عاملی
درشمال شرقی صحن انقلاب و در قسمت تحتانی غرفه های متصل به مدرسه میرزا جعفر سابق قرار دارد و به وسیله پلکان و دری از غرفه چهارم در ضلع شمالی با صحن انقلاب مرتبط است. این آرامگاه متعلق به شیخ المحدثین محمد بن حسن معروف به شیخ حر عاملی از دانشمندان شیعی و صاحب کتاب مشهور وسایل الشیعه است که در 1033 ق. دریکی از روستاهای جبل عامل به دنیا آمد و پس از طی دوران تحصیل به مشهد مهاجرت کرد و ضمن تدریس ، مدتی مقام شیخ الاسلامی درمشهد را عهده دار بود. وی در 1104 ق. وفات یافت و در این مکان مدفون شد. مدفن فرزند بزرگ و دانشمند او در جوار مقبره پدرقرار دارد. عملیات بازسازی و مرمت آرامگاه از 1365 ش. پایان یافته است.

آرامگاه شیخ طبرسی
درشمال صحن انقلاب و شرق باغ رضوان و در ضلع غربی سردرهای ورودی طبرسی به مجموعه حرم واقع و با گنبدی کاشیکاری مزین است.
نام صاحب آرامگاه ابوعلی فضل بن حسن طبرسی است که از علمای مشهور شیعه و صاحب تفسیر مجمع البیان و جوامع الجامع می باشد که به قولی در 470 ق. درایران متولد و در 548ق. درسبزوار وفات یافت و در قبرستان قدیمی مشهد (قتلگاه) که بعداً باغ رضوان نامیده شد، مدفون گردید. باغ رضوان درشمال غربی اماکن متبرکه واقع بود و مقبره شیخ طبرسی درسال 1370 ش. درجریان طرح توسعه حرم به محل کنونی انتقال یافته است . عملیات بازسازی مقبره شیخ طبرسی از 1379 آغاز شده است و عملیات تکمیلی آن هم چنان ادامه دارد.

آرامگاه پیرپالان دوز
آرامگاه شیخ محمد عارف مشهور به پیر پالان دوز قبلاً درحاشیه فلکه حرم و در ابتدای خیابان نواب صفوی واقع بود و اینک پس از توسعه حریم حرم رضوی در مرکز مجموعه فرهنگی – تجاری پیر پالان دوز واقع درپشت بازوی غربی سردرهای بالای زیرگذر خیابان نواب صفوی ( پایین خیابان ) قرار دارد و مجموعه مذکور با احتساب زیربنای آرامگاه و رواق های جانبی و بازارچه به 6630 متر مربع بالغ می گردد. بازسازی و توسعه پروژه مجموعه پیرپالان دوز ازسال 1376 آغاز و در سال 1380 مراحل پایانی را طی نموده و در حال بهره برداری است. این مجموعه درزمینی به مساحت 2403 متر مربع بنا شده است.
صاحب آرامگاه شیخ محمد عارف ازعرفای عهد صفویه و متولد کارده از اطراف مشهد است که در 985 ق. وفات یافت و در این محل مدفون شد و در سال 1343 صندوقی برای آن ساخته شد . او صاحب کرامات و از دانشمندان و زهاد معروف عهد صفوی و از بزرگان سلسله ذهبیه است و به دلیل امرار معاش از طریق پالان دوزی یا پاره دوزی ( کفشدوزی ) به این نام شهرت یافته است.

دوشنبه 26/12/1387 - 21:38
دعا و زیارت
‌‌‌آرامگاه ها و بناهای تاریخی مشهد

آرامگاه فردوسی
این بنای تاریخی در شهرک تاریخی توس و در 25 کیلومتری غرب مشهد واقع و از جمله مراکز دیدنی و تاریخی مشهور است .
صاحب آرامگاه ، حکیم ابوالقاسم فردوسی شاعر حماسه سرای بزرگ فارسی است که در سال 329 ق. در روستای پاژ از آبادی های تابران متولد شده است . و در مدت سی سال شاهنامه را که یکی از شاهکارهای ادبی و حماسی جهان به شمار می رود به نظم آورده است . تاریخ وفات حکیم ابوالقاسم فردوسی را سال 411 ق. نوشته اند و او را در همان آبادی و در باغی که متعلق به خود او بود به خاک سپردند . در عهد قاجاریه بنایی آجری برفراز مقبرة او احداث شد که تا سال 1305 ق. برجا بود . در سال 1313 ش. بنای دیگری ساخته شد که تا سال 1344 ش. وجود داشت و سپس بنای کنونی ساخته شد . کار ساخت این بنا در سال 1347 ش. خاتمه یافت .
درمجموعة تاریخی – فرهنگی فردوسی ، علاوه بر ساختمان آرامگاه یک موزه و کتابخانه نیز وجود دارد . در موزة آرامگاه آثار ارزنده ای از خطاطان و شاعران ایرانی و نمونه هایی از صنایع دستی و یادگارهای هنری و تابلوهای سنگی زیبا در معرض نمایش است .
این مجموعة تاریخی – فرهنگی با بلواری زیبا و جدیدالاحداث به مشهد متصل می شود و به دلیل اهمیت تاریخی و جاذبه های سیاحتی ، یکی از مراکز مهم جذب گردشگران است و تحت نظر سازمان میراث فرهنگی خراسان نگهداری و اداره می شود .

هارونیه
این بنای قدیمی در ابتدای شهرک تاریخی توس و در حاشیة بلواری که به آرامگاه فردوسی منتهی می شود قرار دارد و عنوان یک اثر تاریخی همواره در معرض بازدید و مطالعة باستان شناسان و پژوهشگران است . دربارة تاریخ ساخت هارونیه نظرات مختلفی ابراز شده و قدمت آن را بعضی به حدود قرن هشتم و هفتم هجری قمری و حتی برخی به قبل از آن رسانده اند .
هارونیه مرتفع ترین ساختمان قدیمی موجود در شهرک تاریخی توس است که از آجر و ماسه و ملاط و گچ ساخته شده است و تزئینات آن منحصر به مقرنس ها و کاربندی های گچی در داخل و قاب ها و چین و شکن های رویة بیرونی است . ورودی اصلی بنا در قسمت جنوبی و دو مدخل دیگر در قسمت شرقی و غربی ساختمان است. در مرکز بنا صحن مربع شکلی است که با گنبدی دوپوشه به ارتفاع 7/24 متر مزین است . بنای هارونیه در سال های اخیر مرمت و اطراف آن فضاسازی شده و به عنوان یکی از مراکز دیدنی – تاریخی مشهد مورد بازدید زائران و مسافران است .
آرامگاه امیر غیاث الدین ملک شاه ( مسجد هفتاد و دو تن )
این بنای قدیمی که در گذشته مسجد شاه نام داشت و در تقاطع بازار بزرگ قالی فروش ها واقع بود، اکنون درجنوب غربی صحن جدید الاحداث جامع رضوی قرار دارد و از بناهای عهد تیموری و آرامگاه یکی از امرای محلی خراسان به نام امیر غیاث الدین ملکشاه است. بنای آرامگاه با توجه به تاریخ اتمام بقعه که سال 855ق. است، درزمان تسلط ابوالقاسم بابر (861-852ق.) از پسران بایسنغر، نوه شاهرخ تیموری احداث شده است. آرامگاه شامل یک ایوان و دو مناره و گنبد کاشیکاری می باشد که ارتفاع یکی از مناره ها 20 و دیگری 40/15 متر است . درچهار ضلع اتاق زیرگنبد و اطراف ایوان و مناره ها و در ترنج ها اشعار مناجاتیه و اسماءالله و احادیثی مرقم است و نام معمار بنا بر اساس کتیبه موجود ، شمس الدین محمد تبریزی است. مدخل آرامگاه دارای دری با تاریخ ساخت 115 ق. است.
تا مدت ها تصور می شد که بنای مذکور ، ساختمان مسجد است تا آن که پس از تحقیقات مرحوم عبدالحمید مولوی مشخص شد که بنا مقبره ملکشاه از امرای تیموری است. این آرامگاه با شماره 186 درزمره آثار تاریخی استان خراسان ثبت شده و هم اکنون توسط اداره کل میراث فرهنگی استان دردست مرمت است.

آرامگاه نادری
آرامگاه و موزه نادری درزاویه شمال غربی چهارراه شهدا و در میان باغی مشجر و محصور در نرده هایی به شکل تبر قرار گرفته است. بنای نسبتاً قدیمی باغ که شامل ساختمان آرامگاه و سکوی سنگی مجسمه و موزه می باشد در مرکز باغ و کتابخانه عمومی و مقبره کلنل محمد تقی پسیان در جوار آرامگاه واقع است.
آرامگاه متعلق به نادرشاه مؤسس سلسله افشاریه است و ساختمان کنونی که درسال 1338 ش. احداث شده شامل چند سالن و اتاق است که به بخش های اداری آرامگاه و موزه اختصاص دارد. مجسمه نادر بر فراز سکویی سنگی درجنوب ساختمان نادر را سوار بر اسب و تبر زین بر دست درحال تاختن به همراهی سه سرباز به نمایش گذاشته است. این بنا که به همت انجمن آثار ملی و با طراحی مهندس سیمون احداث شده ، درسال 1342 ش. گشایش یافته است.مجسمه مفرغی نادر دارای 5 متر ارتفاع و 14000 کیلوگرم وزن است که توسط کارخانه برونی ایتالیا ساخته شده است. درموزه جنب آرامگاه تعداد زیادی از لوازم رزمی و دیگر وسایل قدیمی درمعرض تماشای علاقه مندان است.
نزدیکی این مجموعه فرهنگی – تاریخی به حرم مطهر ، و باغ سرسبز و مصفا با درختان انبوه و تراکم سبزه و گل و گیاه و موزه و کتابخانه علامه طباطبایی ومقبره کلنل پسیان و دیگر تزئینات آن باعث شده است آرامگاه و موزه نادری به عنوان یکی از مکان های مهم گردشگری درمشهد مطرح باشد.

مصلای مشهد
از جمله آثار تاریخی مشهد، ساختمان قدیمی مصلی است که در حاشیه ضلع شمالی خیابان نواب صفوی و در ابتدای بلوار 22 بهمن واقع است و تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی خراسان حفاظت و اداره می شود.
این بنا از یادگارهای دوره صفویه است و معرف سبک معماری اسلامی این دوره می باشد. بنای مصلی که به منظور برگزاری تجمعات مذهبی و به ویژه برگزاری نمازهای عید فطر و قربان ایجاد شده است شامل یک ایوان مرتفع در وسط و دو رواق در دو طرف می باشد. طبق کتیبه موجود در بدنه بنا، این ساختمان درعهد شاه سلیمان صفوی و به سال 1087 قمری بنا شده است. پوشش ظاهری ساختمان از آجر است و داخل ایوان با تزئینات گچ و محرابی درداخل ایوان مزین می باشد و بر روی کتیبه های حاشیه محراب و اطراف ایوان مرتفع و موزه قرآن ، اشعاری مکتوب است که از تاریخ بنا در 1086 و 1087 ق. خبر می دهد . این بنا با قدمت حدود چهارصد سال ، یکی از آثار ارزشمند فرهنگی – تاریخی شهر مشهد است.

حمام شاه
این بنا تاریخی که در گذشته در حاشیه بازار بزرگ و جنب مسجدی به همین نام قرار داشت ، اکنون با توسعه حریم حرم رضوی در جنوب غربی صحن جامع رضوی واقع و به عنوان یک بنای تاریخی منتسب به شاه عباس اول صفوی ، در دست بازسازی است.
بخش های مختلف این حمام قدیمی از جمله سربینه ، گرم خانه و سقف های گنبدی اندرونی و بیرونی با همان ساختار قدیمی پس از بازسازی در معرض تماشای علاقه مندان خواهد بود. بزرگ ترین و زیباترین بخش حمام سربینه آن است که به صورت مربع احداث شده و هشت ستون سنگی پوشش گنبدی را برپا داشته اند.
این حمام قدیمی از آثار مهدی قلبی بیگ ، میر آخورباشی شاه عباس صفوی است که سازنده آن را وقف آستان قدس رضوی کرده است و سال تأسیس آن به روایت کتیبه از میان رفته 1027 قمری بوده است.

مدرسه عباسقلی خان
این مدرسه درابتدای خیابان نواب صفوی و حاشیه زیر گذر قرار دارد و از جمله مدارس قدیمی دایر است که توسط عباسقلی خان بیگلربیگی در 1077 ق. احداث شده است . سردر این مدرسه درسال های اخیر درجریان توسعه حریم حرم مطهر و تعریض خیابان نواب صفوی ، به عنوان یکی از آثار تاریخی – مذهبی ، بدون تخریب شکل ظاهری به عقب کشیده شد و اکنون در حاشیه ضلع جنوبی خیابان واقع شده است.
ساختمان مدرسه از نوع چهار ایوانی و از آثار معماری عهد صفویه می باشد و بخش های مختلف آن با مقرنس و کاشی کاری و گچبری های بسیارزیبا تزیین یافته است.
مدرسه عباسقلی خان از جمله آثار معماری مشهد و تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی خراسان است این مدرسه در حال حاضر یکی از مراکز حوزه علمیه مشهد به شمار می آید و به سبب نزدیک بودن به حرم مطهر ازاهمیت ویژه برخوردار است.

برج اخنگان (اخنجان)
این بنای تاریخی که به میل اخنجان نیز شهرت دارد در 22 کیلومتری شمال مشهد و در روستایی به همین نام قرار دارد و در تابلوی اداره میراث فرهنگی خراسان این بناگور گوهرتاج ، خواهر گوهرشاد ، همسر شاهرخ میرزا تیموری معرفی شده است.
این اثر تاریخی درچند کیلومتری تابران و در حاشیه جاده ای که از آرامگاه فردوسی به پاژ (زادگاه فردوسی) متصل می شود، در مجاورت روستایی به همین نام واقع شده و از آثار تاریخی توس است.
ساختمان به شکل برج و به ارتفاع 9/17 متر و میلهای کنار جاده های قدیمی و دارای قاعده ای استوانه ای و پوششی مخروطی و پرشکن می باشد. پیکره اصلی آن آجری است و بر روی بنا پوششی گچی وجود دارد و به قطعات کاشی مستطیل و چند ضلعی و ستاره ای با نقوش برجسته و متنوع در رنگ های لاجوردی و فیروزه ای مزین است . اهالی اخنگان و اطراف بر این باورند که میل اخنگان گور یک دختر هندی است که در این محل دارای آب و ملک پدری بوده است . برج اخنگان با شماره 431 در فهرست آثار تاریخی خراسان ثبت و از جمله بناهای تاریخی شهر مشهد است که مورد بازدید علاقه مندان و پژوهشگران قرار می گیرد.

مصلای طرق
این بنای قدیمی که اکنون در حاشیه روستای طرق و در 14 کیلومتری شرق مشهد قرار دارد، باقی مانده ساختمان مصلایی است که درسال 837 ق. درکنار دیگر بناها احداث شده و محل برگزاری اجتماعات مذهبی بوده است.
این محل درسفرهای کاروانی قدیم ، منزل و مکان توقف موقت به شمار می آمد و به همین دلیل چندین کاروانسرا و رباط به وسیله صفویان در آن ایجاد شده بود که در سفرنامه ها به آن ها اشاره شده است . این مصلی شامل یک تالار که بر روی آن گنبدی قرار داشته و یک ایوان مرتفع و محراب بوده است.
درنزدیکی طرق ، تپه ای به نام نادری با حدود 350 متر ارتفاع وجود دارد که بقایای سفال ، کوزه شکسته و خشت های خام در آن دیده شده است و حکایت از قدمت این منطقه تاریخی دارد.

مقبره و رباط ارسلان جاذب ( ایاز )
درحدود 40 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و در منطقه سنگ بست و شرق جاده و جنب ایستگاه راه آهن مشهد – تهران ، مقبره ای وجود دارد که به ارسلان جاذب ، سپهسالار توس و سردار سلطان محمود غزنوی منسوب می باشد. وی از ممدوحان فردوسی شاعر بزرگ ایران است و ظاهراً پس از وفات در سال 419 یا 420 ق. در این مکان مدفون شده است . این محل درقدیم محل تلاقی شاهراه نیشابور به مرو و قهستان و هرات به مشهد بوده و اهمیت داشته است .
این بنا تاریخی که به میل ایاز معروف می باشد ظاهراً همتایی درطرف دیگر ساختمان داشته و جزو رباط بزرگی بوده که در فاصله سال های 389 تا 421 ق. درزمان حکومت ارسلان درتوس ساخته شده و بنایی گنبددار با مناره است .
ساختمان شامل اتاقی مربعی شکل است که دیوارهای داخلی آن با نقش آجری و در اصل با رنگ های روشن زینت یافته و در بالای دیوارحاشیه دار ، کتیبه ای به خط کوفی و با رنگ آبی درزمینه گل وجود دارد . داخل گنبد با نقوش آجری مزین است و چهار در و روزنه هایی در اطراف آن تعبیه شده است.
مناره آجری درنزدیک بنا و دارای کتیبه ای به خط کوفی است . این اثر تاریخی که با شماره 164 درفهرست آثارتاریخی ایران ثبت شده است ، تحت نظر سازمان میراث فرهنگی خراسان نگهداری می شود.

پاژ
این روستا که زادگاه فردوسی نامدار حماسه سرای ایران می باشد در 15 کیلومتری شمال شهر مشهد و در سه فرسنگی شرق تابران توس و در مسیر جاده مشهد کلات قرار گرفته و در جلگه ای واقع دردامنه جنوبی کوه های هزار مسجد و درنزدیکی اژدرکوه و سفید کوه می باشد و باغ های انگور اطراف آن را فرا گرفته است .
روستای پاژ مرکز دهستان تبادکان است و حدود 150 خانوار جمعیت دارد. شغل اصلی ساکنان این روستا کشاورزی است. خانه های قدیمی پاژ خشت و گلی و چینه است که اکثراً بر دامنه تپه ای بنیان شده و با تخریب و تجدید بنا به مرور زمان بر ارتفاع تپه افزوده شده است.
وجود بقایای یک قلعه در مرکز و قلعه دیگری با نام قلعه کهنه پاژ در پانصد متری این روستا و خرده سفال های به دست آمده از قرن چهارم تا دهم هجری مؤید قدمت تاریخی این روستاست .

قلعه حاجی تراب
درنزدیکی شهر تاریخی توس است و ویرانه های بازمانده دژ معروف به شیر خانه توس که نادرشاه در حمله به مشهد از آن جا استفاده کرده است در مشرق این روستا قرار دارد.

چهار طاقی چلاغد
درنزدیکی روستای چلاغد یا چلاغی که در حدود 20 کیلومتری جنوب شرقی مشهد و با فاصله کم در حاشیه ضلع شمالی جاده مشهد به سرخس واقع شده است ، بنای مقبره ای قدیمی وجود دارد که از نظر تاریخی دارای اهمیت است و به قولی تاریخی بنای آن به اواخر قرن تیموری یا اوایل دوره صفوی می رسد. این بنای مربع شکل با شالوده سنگی و دیوارهای آجری به ابعاد 10/9 × 36/9، درسال های اخیر توسط میراث فرهنگی مرمت شده است.

قبر میر
این مقبره متعلق به میرزا محمد جعفر رضوی ، معروف به میر (صدرالممالک) از سادات رضوی مشهد و فرزند میر محمد تقی الدین رضوی از فقهای برجسته بوده است.
شاه تقی الدین محمد رضوی عارف درمجاورت دروازه نوغان (قبرستان میر) آرامگاهی برای جد پدرش سید محمد جعفر رضوی احداث کرده است.

مقبره میرزا ابراهیم رضوی
این مقبره در مجاورت کوهسنگی و در انتهای خیابان شهید بهشتی قرار دارد و متعلق است به میرزا ابراهیم رضوی از سادات رضوی خراسان که در سال 1042 ق. در گذشته و در این محل مدفون شده است .
میرزا ابراهیم رضوی فرزند میرزا ابوالقاسم از سادات جلیل القدر بوده و در عهد شاه عباس اول صفوی می زیسته است نسب میرزا ابراهیم رضوی با 21 واسطه به امام زاده ابوجعفر موسی برقع فرزند حضرت جواد(ع) می رسد.
بنای مقبره شامل ایوانی به ارتفاع 30/8 و عرض 10/8 متر و عمق 60/11 متر است و بنا به کتیبه بالای محراب در 1047 ق. احداث شده و در 1365 به همت تولیت وقت سادات رضوی , آقای سید حسین بدیعی , مرمت شده است.

امام زاده سید یاسر و ناصر
این دو مزار در روستای گلستان که در 18 کیلومتری مشهد و در مسیر جاده مشهد طرقبه واقع شده و یکی از ییلاقات معروف بخش طرقبه می باشد, قرار دارد و متعلق به دو تن از فرزندان امام موسی بن جعفر (ع) است .این دو مقبره در گذشته دارای بنایی ساده با یک ایوانی کوچک بوده و اکنون به همت اهالی گلستان بازسازی و مرمت شده و این مزار مورد توجه اهالی منطقه و زائرین و مسافران می باشد .

مسجد ازغد
یکی از آثار تاریخی مشهد مسجد قدیمی روستای ازغد است . بنای مسجد مربوطه به عهد تیموریان می باشد که بر روی تپه ای در روستای ازغد در17 کیلومتری جنوب شرقی طرقبه از توابع مشهد واقع شده است. این بنای سنگی دارای ورودی با شبستان و ایوان مسقف و ستون چوبی است و در دوره قاجار مرمت شده است .

مزار عبدالرحمان گهواره گر
این مزار قدیمی مربوط به یکی از اقطاب سلسله ذهبیه , متوفی 777 ه.ق است .بنای آرامگاه شامل یک گنبد خانه و رواق های اطراف است و در سال 1300ق . توسط مهاجران جلایری مرمت شده است. مزارگهوارگر در روستای نوزاد از توابع بخش گلمکان می باشد که درفاصله دو کیلومتری گلمکان و در 29 کیلومتری شمال غربی طرقبه واقع شده است.
دوشنبه 26/12/1387 - 21:36
دعا و زیارت

علاوه بر آرامگاه های شیخ بهایی ، شیخ حر عاملی ، پیر پالان دوز و مراکز دیدنی محدودة اماکن رضوی که در بخش آستان قدس معرفی شدند ، مزارات ، بناهای تاریخی و مراکز دیدنی دیگر عبارتند از :

گنبد خشتی

نزدیک ترین مزار به مجموعة اماکن رضوی ، آرامگاه محمد ، معروف به گنبد خشتی است که به قولی از نوادگان امام موسی بن جعفر (ع) متوفی به سال 832 ق. است . بنای اولیة آرامگاه را بعضی به عهد صفوی و برخی به عهد تیموریان نسبت داده اند . این بنا دارای گنبد دو پوشه و در داخل مزین به مقرنس های زیباست و به دلیل داشتن پوشش آجری و در مقایسه با گنبد طلایی امام رضا (ع) به گنبد خشتی معروف شده است . این آرامگاه در کوچه ای به همین نام ، در محلة قدیمی نوغان در شرق خیابان طبرسی قرار دارد . گنبد خشتی توسط هیأت امنایی از معتمدان محل و تحت نظر اداره اوقاف و امور خیریه ناحیه یک مشهد و از محل نذورات نگهداری می شود .

خواجه ربیع

این آرامگاه در شمال غربی مشهد واقع است و با بلواری به مرکز شهر متصل می شود . آرامگاه منسوب به خواجه ربیع بن خیثم معروف به خواجه ربیع از تابعین و زهاد ثمانیه و یاران صمیمی ابن مسعود ، صحابی بزرگ پیامبر اسلام است . خواجه ربیع در عهد خلافت حضرت علی (ع) مدتی در ری می زیسته و در سال 61 یا 63 ق . وفات یافته و در محل کنونی که به قولی محل سکونت او بوده مدفون شده است . تاریخ بنای بقعه که اکنون در وسط باغی بزرگ و مشجر قرار دارد ، به سال 1024 ق . و عهد شاه عباس صفوی می رسد . این بنا چندین بار مرمت شده و اطراف مرقد و حجره های احداث شده در چهار ضلع باغ ، محل دفن اموات است.

نمای بیرونی آرامگاه و داخل ایوان ها با کاشی های معرق و هفت رنگ زیبا تزیین شده و در داخل بنا ، ازاره ها به ارتفاع 90/1 متر با کاشی دوره صفوی و بقیة بنا تا رأس گنبد داخلی با نقاشی هایی به شکل اسلیمی و گل های ختایی و نقش های دیگر مثل نقش طاووس و کتیبه های گچی به رنگ سفید با زمینة لاجوردی به خط علیرضا عباسی تزیین شده است . این مکان به عنوان یکی از آرامگاههای قدیمی و قبرستان عمومی متصل به شهر با فضای سرسبز و امکانات بهداشتی مورد توجه زائران و مجاوران است .

گنبد سبز

این بنای آرامگاهی به دلیل رنگ فیروزه ای گنبدش و در مقایسه با گنبد طلایی حرم مطهر امام رضا (ع) به این نام مشهور شده است . گنبد سبز در داخل میدانی به همین نام در اواسط خیابان آخوند خراسانی ( خ خاکی سابق ) قرار گرفته است .

صاحب آرامگاه شیخ محمد مؤمن عارف استرآبادی از عرفای عهد صفویه است که در 904 ق. وفات یافته و ظاهراً در سال 1011 ق. در بنایی که به دستور شاه عباس صفوی بنا شده است مدفون شد . این بنا در گذشته در حاشیة شهر قرار داشت و در هنگام احداث خیابان به دلیل قدمت در وسط میدان بازسازی شده است .

بنای آرامگاه ساختمانی مکعب با چهار ایوان و چهار صفة دو طبقه در چهار زاویه است و نمای بیرونی و اطراف طاق ها و پیشانی ساختمان از ازارة سنگی به بالا ، با کاشی های معرق و سادة ممتاز در رنگهای زیبا مزین شده است و در حال حاضر توسط سازمان میراث فرهنگی خراسان اداره و نگهداری می شود .

خواجه اباصلت

این آرامگاه در فاصلة 12 کیلومتری جنوب شرقی مشهد در حاشیه جاده مشهد - فریمان واقع است و به عنوان یکی از مزارات مهم مشهد مورد زیارت و بازدید زائران و مجاوران می باشد . عبدالسلام بن صالح هروی ، معروف به خواجه اباصلت ، خادم خاص حضرت امام رضا (ع) و از محدثان معروف عصر خویش بوده است . از سرگذشت خواجه اباصلت ، اطلاع چندانی در دست نیست اما برخی وفات او را به سال 236 ق. نقل کرده اند .

بنای فعلی آرامگاه در سالهای اخیر و به شکلی جدید و متفاوت بازسازی و در آن امکانات بهداشتی و رفاهی پیش بینی شده است . این بنا در گذشته محل توقف کاروان های زیارتی بوده و عده ای از عرفای بزرگ و زهاد در قبرستان عمومی جنب بقعه مدفونند . از جمله این اشخاص درویش علی ، عارف نامی قرن هشتم هجری است که به سال 726ق. وفات یافته است و در این محل مدفون شده است .

خواجه مراد

این آرامگاه در فاصلة 12 کیلومتری جنوب شرقی مشهد با فاصله و در حاشیة جادة مشهد – فریمان واقع شده است و جادة فرعی و آسفالته به طول 1400 متر ، جاده اصلی را به محدودة آرامگاه که در دامنة ارتفاعات مشرف به رشته کوه بینالود قرار دارد ، متصل می کند .

مجموعة آرامگاهی مزار خواجه مراد به صورت یک نیمدایره در کنار کوه و چشمه و میان درخت ها و بیوتات ویژه مزار محصور می باشد. چندین غرفه تابستانی و اطاق با چشم اندازهای طبیعی و مغازه های عرضة سوغاتی و نیازمندی های زائران و آب و هوای مصفا و ارتفاعات سهل الصعود ، از جمله امکانات و جاذبه های این مجموعه برای زائران و مسافران است .

مقبرة خواجه در وسط بنای آرامگاه قرار دارد و دارای گنبدی هرمی به شکل پنج ضلعی است و با پوشش شیروانی زینت یافته است . سردر ایوان آرامگاه با کتیبه ای تزیین شده و دو منارة کم ارتفاع کاشی کاری شده در طرفین آن وجود دارد . مساحت اصلی بنا 30/4 * 4 متر می باشد و بناهایی در اطراف آن جهت عبادت و استراحت مسافران و زائران ایجاد شده است .

میامی ( امامزاده یحیی بن حسین )

یکی از مزارات اطراف مشهد بقعة مبارکة امامزاده یحیی است که در 50 کیلومتری مشهد و در فاصلة یک کیلومتری روستای میامی در مسیر جادة مشهد – سرخس واقع شده است .

نام اصلی صاحب آرامگاه یحیی فرزند حسین بن زید بن علی بن الحسین (علیه السلام)یعنی پسر برادر یحیی بن زید است که در 18 سالگی شهید و در محل کنونی دفن شده است . بنای کنونی در سال 937 ق. بر فراز مرقد احداث شده است .

بنای آرامگاه دارای دو منارة قدیمی کوچک و دو گلدستة بزرگ جدید با نقوش زیباست و دو مسجد ویژة زنان و مردان با تعدادی اتاق مخصوص اسکان زائر در این مجموعه زیارتی – سیاحتی وجود دارد و مورد استفاده مسافرانی است که برای زیارت و استفاده از خواص طبی آب چشمه های معدنی به این مکان سفر می کنند .

مزار امامزاده یحیی در دامنة کوه قرار دارد و ساختمان استراحتگاه و پلکان و جوی آب که متناسب با ساختار کوه احداث شده از جذابیت و زیبایی خاص برخوردار است .

در اطراف بقعه قبرهایی با سنگ های سیاه بلند به چشم می خورد که بر روی آن ها نام ائمه اطهار و اشخاص مدفون با خط نستعلیق برجسته نگاشته شده که قدیمی ترین آن ها به قرن دهم هجری می رسد .

جاذبه های زیارتی و سیاحتی میامی باعث شده تا این مکان با وجود فاصلة زیاد از مشهد ، در ایام سال به ویژه نوروز و تابستان ، محل اقامت موقت زائران و مسافران بسیاری باشد که از اقصی نقاط کشور به این مکان سفر می کنند .

دوشنبه 26/12/1387 - 21:35
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته