• Nombre de visites :
  • 2067
  • 17/8/2009
  • Date :

“İsrail”in Eline Gazze’de Utançtan Başka Bir Şey Geçmedi (1)

israil

Yusuf Abdullah Mahmud

Ürdün “Ed-Düstur” Gazetesi

  “İsrail”in Filistin kenti Gazze’ye açtığı iğrenç savaşın ardından New York Times gazetesinde yazdığı bir makalesinde Yahudi asıllı ünlü Amerikalı gazeteci Roger Cohen böyle diyordu. Ayrıca şöyle diyordu:

“Bugün olduğu kadar hiçbir gün aşağılık ve acı, hatta utanç ve barış konusunda ümitsizlik hissetmedim.”

  Roger Cohen bu makalesinde, Hamas lideri Halit Meşal’in Gazze’ye yönelik terörist saldırının başlamasının ardından “Bu savaş her türlü pazarlık fırsatını yıkmıştır” dediğini delil getiriyordu.

  Burada şunu hatırlatmak gerekir ki, bu yazarın bizzat kendisi de “İsrail”in destekçilerindendir. Fakat Gazze’de işlenen korkunç cinayet karşısında sessizliğini bozmuştur. Yazar kendi kendine şöyle soruyordu:

“İsrail”de yaşayan yaklaşık 1.3 milyon Arap’ın artan nefretinden başka “İsrail” bu savaşında ne kazandı?”

  Tüm dünya halklarının ve dünyanın önde gelen barış örgütlerini temsil eden simge isimlerin kınamasından başka ne elde etti? Örneğin bu katliam karşısında Vatikan Adalet ve Barış Konseyi Başkanı Kardinal Renato Martino olanları kınayarak “Gazze toplama kampına dönüştü” demiştir.

filistin

  Sessizliğini bozan yazar, “İsrail”in o zamanki başbakanı Ehud Olmert’i “yarısı çocuklar, kadınlar ve ihtiyarlardan oluşmak üzere Gazze’de binden fazla Filistinliyi öldürmeye sevk edecek kadar çılgın bir histeriye kapılmakla” suçluyor ve alay ederek şöyle diyordu:

“İsrail Dışişleri Bakanı, alışılmış gururuyla Gazze’de dengelerin değiştiğini söyledi.”

  Roger Cohen, ardından da şu soruyu soruyordu: “Ne değişti? İsrail’e duyulan nefretin artmasından başka hiçbir şey değişmedi. Livni, o kurbanların da yakınlarının bulunduğunu ve Birgen “İsrail”in uykularını kaçıran canlı bombalara dönüşeceklerini unuttu mu?”

  Yazar, makalesinde Dünya Bankası eski başkanı James Wolfensohn’un bir keresinde gösterdiği onurlu davranışa da değinir. Wolfensohn, 2005 yılında Gazze’deki ekonomik hayatı canlandırmak için gösterdiği çabaların bu kenti kuşatan zalim ambargoya çarptığını, ikinci plana itildiğini ve istenmediğini anlayınca görevinden ayrılır. Bu noktada yazar, Dünya Bankası eski başkanının söylediklerini aktarır.

  Wolfensohn şöyle demiştir: “Amerikan ve İsrail bakış açısına göre Filistinlilere güvenemezdin. Sonuçta canlı bir ekonomi inşa edemezsin fakat daha çok barikat kurabilirsin.” Yahudi asıllı Amerikalı yazar ise buna ek olara şöyle diyor: “İsrail’in Hamas’tan gelen herhangi bir saldırıya cevap verme hakkı vardır. Fakat Gazze kentini yerledir etmeye ve Gazze halkının can damarlarını kesmeye hakkı yoktur. “İsrail”in kendini savunduğu iddiası toplu katliamlara gerekçe olmamalıdır.” Uluslararası ilişkiler profesörü ve “İsrail” ordusu eski askerlerinden Avi Shlaim, Gazze katliamını yorumlarken şöyle demişti: “Gazze’ye düzenlenen saldırı, göz kırpmaya karşı göz çıkarma kuralının uygulanmasıdır.”


Siyonist İsrail ve Gazze (2)

Siyasi Açıdan Filistin Meselesi 3

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)