• Nombre de visites :
  • 1813
  • 7/6/2009
  • Date :

Gençlikten istifade edin (3)

genç

Eğer İşsizseniz

  Eğer işsizseniz, mümkün olan her şekilde bir iş bulmaya çalışın. İşsiz adamın saygınlığı ve değeri yoktur. İşsiz adamdan hem insanlar, hem de Allah hoşlanmaz.

İmam Musa Kâzım (a.s) şöyle buyurmaktadır:

Allah Teala çok yatan işsiz adama buğzeder.[1]

İmam Cafer Sâdık (a.s) şöyle buyurmaktadır:

Haysiyetini koruyacak, borçlarını ödeyip yakınlarına ihsanda bulunacak şekilde helâl yoldan kazanç sağlamayı sevmeyen bir kişide hiçbir hayır mevcut değildir.[2]

Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

Geçimi insanlar tarafından sağlanan kişi, Allah'ın rahmetinden uzaktır.[3]

  Sevgili genç, geleceğini düşün. Mümkün olan her yolla bir iş bul ve onunla meşgul ol. Kazancını geleceğin için biriktir. Daha sonra evlenmek isteyeceksin ve sen de biliyorsun ki, çok az insan işsiz bir gence kız vermeye razı olur. Evliliğiniz ve hayatınız için gerekli eşyaları temin etmeniz için paraya ihtiyacınız var. Daha sonra müstakil bir hayat kurmak, ailenizin geçimini sağlamak zorundasınız ve bütün bunları yapmak da ciddi bir şekilde çalışmakla ve iş sahibi olmakla olur.

  Anne ve babanızın durumu iyi olsa ve sizin geçiminizi temin edecek olsalar bile yine de uygun bir iş bulmak konusunda gaflet göstermeyin. İnsan dünyada bağımsız ve özgür yaşamalıdır. Başkalarına bağımlı bir hayat iyi bir hayat değildir. Bu, daha sonra sizin rahatsız olmanıza sebep olur. Özgür ve bağımsız yaşayabilmeniz için iş ve gelir sahibi olun. Gönlünüze uygun bir iş bulamıyorsanız, en azından geçici bir süre için çalışın, daha sonra yine gönlünüze uygun bir iş arayın. Çalışmak değil, işsizlik ve boş vermişlik ayıptır.

genç

  İnsanlar hayatta yardımlaşma ve dayanışma içinde olmalıdır. Toplumun idaresi için çeşitli işlerin varlığı zarurîdir.

  Herkes işini kabullenmeli, bireysel ve toplumsal hayatını düzene koymalıdır. Tüm işler saygın ve o işleri yapanlar da azizdir. Bir işin bir başka işe üstünlüğü ve gurur vericiliği yoktur. Hepsi faydalı ve zarurîdir. Tüm bu işleri yapanlar, yaşama ve toplumsal imkânlardan ve refahtan yararlanma hakkına sahiptir. İmkânlar ve gelirler adaletli olmalıdır. Her fert, yaptığı işin sonucunu almalıdır. Maalesef, bizim toplumumuzda bu açıdan durum pekiyi değildir ve sınıflar arasında büyük farklar vardır. Bazı işleri yapanlar, toplumsal konum ve gelir açısından daha iyi bir seviyede bulunmaktadır. Fakat işin doğrusu hepsinin aziz ve muhterem olduğudur. Hepsinin varlığı zorunludur ve hepsi de halkın hizmetkârlarıdır. İnsanların en değerlisi, halka en çok hizmet edendir. Çalışmak asla ayıp değildir.

  İşler içerisinde üretimin değeri daha fazladır. Çiftçilik, bahçecilik, hayvancılık, tavukçuluk, çeşitli gıdaların üretimi, ilaçlar, kumaşlar, döşemelikler ve diğer sanayi ürünleri bunlara örnektir. Bu tür işlerin sahipleri halkın gerçek hizmetkârlarıdır. İslâm açısından da mümtaz bir yere sahiptirler. Şu örneklerde işaret edildiği üzere:

İmam Muhammed Bâkır (a.s) değerli babasından şöyle buyurduğunu nakletmektedir:

Ziraat işlerin en iyisidir. Sen ziraatla uğraşıyorsun ve insanlar bundan iyi ya da kötü istifade ediyorlar. İyi insanlar onlardan yiyip senin için bağışlanma diliyorlar; ama fasık insanlar, ondan istifade edip Allah'ın rahmetinden uzak oluyorlar. Kuşlar ve diğer hayvanlar da onlardan istifade ediyorlar.[4]


[1]- el-Kâfî, c.5, s.84

[2]- el-Kâfî, c.5, s.72

[3]- el-Kâfî, c.5, s.72

[4]- el-Kâfî, c.5, s.260

Gençlikten istifade edin (2)

Gençlikten istifade edin (1)

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)