Gençlikten istifade edin (2)
Eğer Çalışıyorsanız
Eğer tahsilini bırakıp bir işle meşgul olmuşsan, işinde ciddi ve samimi ol. Gençliğinin gücünden bütünüyle istifade et. Bütün işinle gücünle daima halkın hizmetinde ol ve geleceğini de temin etmiş ol. Çalışmak ayıp değil, tersine iftihardır. Özellikle de üretim işleri. Bedensel sağlığından ve kol gücünden yararlan. Allah çalışkan işçileri ve memurları sever. Helâl kazanç talebi en büyük ibadetlerden sayılır.
Emirü'l-Müminin Ali (a.s) şöyle buyurmaktadır:
Allah Teala, güvenilir işçi ve sanatkârları sever.[1]
Allah'ın Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:
İbadet yetmiş kısımdır ve bunların en faziletlisi, helâl kazanç talep etmektir.[2]
İmam Muhammed Bâkır (a.s) şöyle buyurmaktadır:
İnsanlara muhtaç olmayacak bir kazanç talep edip ailesini ve çocuklarını geçindiren ve komşularına ihsanda bulunan kişi, kıyamette yüzü ayın on dördü gibi parlar bir hâlde Allah'la konuşur.[3]
Bu noktada iki hususa işaret etmem gerekmektedir:
Birinci husus: İşinizde dürüst ve güvenilir olun. İşinizi güzel ve kusursuz yapın. Maharetinizi ve ustalığınızı arttırmaya çalışın. Her işte uzmanlık derecenizi, hatta mucitliğinizi geliştirin. Az çalışmaktan, kötü çalışmaktan ve sahtekârlıktan cidden sakının. Yaptığınız her işte örnek olmaya çalışın. Hedefiniz yalnızca para kazanmak ve servet biriktirmek değil, Allah'ın rızasını kazanmak ve Allah'ın kullarına hizmet etmek olsun.
İkinci husus: Geleceğinizi düşünün. Bir eve ve hayatınız için gerekli eşyalara ihtiyacınız var. Evlenin, düğün yapmak için masraf gerekmektedir. Evlendikten sonra da masraflarınız birkaç kat artacaktır. Şimdiden geleceğinizi düşünmeniz gerekmektedir. Gelirlerinizi boş yere harcamayın. Zorunlu harcamalar dışındaki harcamalardan ciddi bir şekilde kaçının. Sakın arkadaşların etrafını sarıp çeşitli bahanelerle paranı sana harcatmasın. Paranızı boşa ve sigara gibi bağımlılık yapan zararlı şeylere harcamamaya dikkat edin. Eğer geçiminizi anneniz ve babanız karşılıyorsa, tüm gelirinizi biriktirin veya ev ve gerekli eşyaları almak için harcayın. Eğer zorunlu olursanız, günlük kazancınızdan bir miktar harcayın, sadece zarurî olanlarla yetinin, geri kalanını geleceğinizi temin için biriktirin.
Anne ve babanızın malına ümit bağlamayın. Gelecekte sizin bağımsız bir aile kurmanız konusunda yardımcı olmayabilirler.
Anne ve babanız yoksulsa ve onları geçindirmek zorundaysanız, yine de geleceğinizi düşünün ve mümkün olan miktarda para biriktirin. Maalesef, bazı anne ve babalar, çocuklarının geleceğini düşünmedikleri gibi, çeşitli şekillerde onların kazançlarından yararlanmakta ve ihtiyaç olduğu zaman da onlara yardım etmekten kaçınmaktadırlar. Böyle anne ve babaların sayısı çok değilse de bu tür kişilere rastlanabilmektedir. Akıllı ve çocuklarının iyiliğini düşünen anne ve babalar, daha baştan çocuklarının gelecekteki müstakil hayatlarını düşünürler. Çocuklarını ciddiyetle işe teşvik ederler, onların kazançlarını yine onlar için ayırırlar ve onlara gelecekleri için birikimde bulunmalarını tavsiye ederler.
[1]- el-Kâfî, c.5, s.113
[2]- el-Kâfî, c.5, s.78
[3]- el-Kâfî, c.5, s.78
Gençlikten istifade edin (1)
Gençler ve Tevhid