• Nombre de visites :
  • 2347
  • 25/5/2009
  • Date :

Çocuğunuzun iradesini geliştirin (3)

çocuk

  Bu da başka bir yanlıştır, o daha çocuk olabilir ama onun yerine bütün işlerini, siz yapıyorsanız, o böyle alışacaktır ve her zaman bunu, sizin bir göreviniz gibi algılayacaktır. Evet, dört yaşında olabilir ama en azından oyuncaklarını toplamasını baskı yapmadan güzel bir dille isteyebilirsiniz.

Çocuğunuzun gelişmiş bir iradeye sahip olmasını istiyorsanız onun yaşını göz önünde bulundurarak bir düzen’e alıştırmalısınız; yani çocuğunuz, neyi ne zaman yapacağını bilmelidir örneğin ne zaman ders çalışması gerektiğini ne zaman oynayabileceğini ve ne zaman yemek masasında bulunması gerektiğini açıkça bilmelidir.

  Günlük hayatında belli bir düzene tabi olan çocuklar diğer çocuklara oranla çok daha kolay eğitilebilir ve kişiliklerine şekil verilebilir.

  Çocuğunuza bir aile hissini kazandırmanız size bu yönde çok yardımcı olacaktır dolayısıyla evle ilgili bazı sevdiği ve ilgi duyduğu sorumlulukları üstlenmesi çok faydalı olacaktır örneğin çiçeklerin sulanması, sofranın kaldırılmasına yardım etmesi ve saire.

  İrade oluşumundan sonra yapılması gereken en önemli ve en hassas iş, oluşan iradeyi geliştirmektir. İradeli çocuğu tanımlarken, “belirli bir hedefi olan ve o hedef’e doğru kararlı bir şekilde ilerleyen” çocuktan bahsettik; çocuğunuzu bu seviyeye ulaştırabilen ebeveynler, bu akışın zamanla çocuklarının iradesini daha da geliştireceğinden ve ideal seviyeye ulaştıracağından emin olabilirler, yeter ki çocuğun iradesini zedeleyecek eylemlerden kaçınsınlar.

İradeyi zedeleyen en önemli ve maalesef en yaygın hatalardan birisi, ebeveynler arasındaki anlaşmazlık veya iletişim kopukluğudur.

  şöyle ki örneğin siz bir baba olarak oğlunuzun bir iş yapmasını istiyorsunuz (örneğin ev ödevlerini) ama annesi bunu yapmayabileceğini ve arkadaşlarıyla oynayabileceğini söylüyor. Bu tür davranışlar çocuğunuzu ikiyüzlü olmak ve hilekârlıkla tanıştıracaktır. Çocuğunuzun yaşı küçük ise durum daha da vahimleşiyor ve çocuğunuz duygusal boşluk yaşayabiliyor, doğal olarak da bunun zararları size dokunuyor zira duygusal yönden tatmin olmayan küçük yaştaki çocukların verdiği zorluklar, söylemekle bitmeyen türden zorluklardır.

  Burada baba ve annelerin, (büyüklerin) dikkat etmesi gereken en önemli konu, aralarındaki anlaşmazlık veya iletişim kopukluğunu kendi aralarında çözmek veya en azından çocuklara yansıtmamaktır. Çocuğunuz, sizi bir bütün olarak görmeli ve bu şekilde benimsemelidir, ancak bu şekilde kendisini güvende hissedebilir ve ancak bu şekilde ileriye dönük sağlam ve kararlı adımlar atabilir.

çocuk

  Verdiğiniz sözlerde durarak doğru olmayı çocuğunuza öğretin ve yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek yerine yapabileceğinizden emin olduğunuz sözler vermeği tercih edin ve mutlaka verdiğiniz sözleri yerine getirin. Bu şekilde çocuğunuz size güvenebileceğini öğrendiği gibi verdiği sözlerde durmasını da öğrenecektir.

  Çocukluk yılları çocuğunuzun iradesine şekil verebileceğiniz en uygun yıllardır dolayısıyla bu yılları değerlendirerek gelecek için iradeli azimli ve kararlı bir insan yetiştirebilirsiniz. Unutmayın ki her zaman, hata yapmamak o hataları düzeltmekten çok daha kolaydır; dolayısıyla çocuk eğitimiyle ilgili bilgilerinizi genişleterek çocuğunuzu daha sağlıklı bir şekilde eğitebilirsiniz.

Son söz.

  Büyük üstat, Şehit Murtaza Mutahhari şöyle yazıyor:

“Eğitim, canlı bir varlığın sahip olduğu yetenekleri ortaya çıkarmaktır dolayısıyla eğittiğiniz kişinin sahip olduğu yetenekleri açığa çıkarmaya çalışın.” (daha fazlasını değil)

Bütün insanlar, özgür iradeyle hayatlarına şekil veriyorlar, dolayısıyla iradesiz bir insan söz konusu olamaz.

Son olarak, çocuğunuzun iradesini geliştirirken göz önünde bulundurmanız gereken önemli konuları sıralamak isterim.

1-     Ebeveynlerin, çocuğa yönelik ve kendi aralarında olan diyaloglarında, “farklılık” olmamalıdır.

2-     Çocuğunuza karşı, doğru olmalısınız.

3-     Onun özgürlüğünü zedeleyecek ve kişiliğini incitecek davranışlardan kaçının.(örneğin fiziki şiddet veya arkadaşları yanında küçük düşürmek)

4-     Çocuğunuza sorumluluk verin. (size basit gelse bile)

5-     Çocuğunuzun yardımlaşma ruhunu geliştirin. (örneğin oyuncaklarını paylaşması)

6-     Çocuğun yanında irade zayıflığını gösteren davranışlardan kaçının.

Zehranet.


Çocuğunuzun iradesini geliştirin (2)

Çocuğunuzun iradesini geliştirin (1)

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)