Seyyid Cemaleddin Esedabadi (1)
Doğumu ve eğitimi.
Seyyid Cemaleddin Esedabadi, hicri 1254 yılının mübarek Şaban ayında İran'ın Hemedan Kentine Bağlı Esedabad köyünde, dindar bir ailede gözlerini dünyaya açtı. Beş yaşında iken Kuran okumayı öğrenen Seyyid, çocukluk döneminde Arap edebiyatı ve o dönemde çocuklara verilen “Mukaddimat” adlı eğitim dönemini başarıyla bitirdi.
Seyyid'in ailesi, o dönemde yaşanan kabileler arası etnik çatışmalar ve ihtilaflar nedeniyle hicri 1264 yılında Kazvin kentine göç etmek zorunda kaldı. Küçük yaşta kazvin'e ayak basan Seyyid, bu kent'e girdikten hemen sonra, hiç ara vermeden büyük bir özveriyle eğitimine tekrar başladı ve sahip olduğu üstün zeka ve büyük azim neticesinde kısa sürede Arap edebiyatı, mantık, fıkıh, usul vb ilim dallarında görüş sahibi bir düşünür seviyesine yükseldi.[1]
Tahran'a gidişi.
Hicri 1266 yılında on yaşında iken ailece Tahran'a göçen Seyyid Ailesi, “Emir Kebir'in” yönetimindeki Tahran kentine yerleşti. İlim yolunda yorgunluk bilmeyen Seyyid, hiç zaman kaybetmeden tahranın büyük ilim üstatlarını aramaya başladı.
Dönemin tanınmış fakih'i Seyyid Muhammed Sadık Tabatabai Hemedani'nin derslerine katılmaya başladı ve kısa bir sürede derslerindeki başarısından dolayı üstadının dikkatini üzerine çekmeyi başardı. Çok kısa bir zaman zarfında üstadının eliyle ilim cübbesini giyen Seyyid,[2] aynı zamanda tahranın tanınmış simalarından biri haline geldi.
Necef'e gidişi.
Seyyid'in Babası, Seyyid Sefter, oğlundaki yüce zekâ, temiz ahlak ve engin ruhu görünce, oğlunu kendi üstadına, Şeyh Murtaza Ensari'ye göndermeğe karar verdi ama oğlunun küçük yaşta olması nedeniyle, onu yalnız gönderemedi ve ailece Necef kentine hicret ettiler. Dört yıl boyunca büyük fakih ve taklit mercii Şeyh Murtaza Ensari'den tefsir, hadis, fıkıh, mantık, usul, kelam, matematik, tıp, heyet ve astroloji ilimlerini öğrenen seyyid, dördüncü yılın sonunda İçtihat derecesine ulaştı ve üstadı Şeyh Murtaza Ensari'den içtihat izni belgesi aldı. Seyyid'in bu başarısı ve ilim konusundaki yeteneği Necef, Kerbela, Samırra gibi ilim merkezlerinde dillerde dolaşıyordu ama seyyidin bu başarısını hazmedemeyen bazı hasetçi, fitneci kişiler yüzünden Necef'i terk etmek zo[1] - Esnad ve Medariki Seyyid Cemaleddin Esedabadi.
[2] - Şerhi Hal ve Asari Seyyid Cemaleddin Esedabadi, s.29-30
runda kalarak, üstadı Şeyh Ensari'nin emriyle hicri 1270 yılında Hindistan'ın Bombai kentine gitti
Muhammed Bin Mesud Ayyaşî
Seyyit Kadı Nurullah Şuşterî
KUTBUDDİN RAVENDÎ