• Nombre de visites :
  • 2491
  • 14/5/2011
  • Date :

İslami Gençlik-5

islami gençlik

En büyük örnek hiç kuşkusuz İslam peygamberi Hz. Muhammed (s.a.a)’dir ki Allah’u Teala onun hakkında şöyle buyurmaktadır:“لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِّمَن كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الْآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيراً

Andolsun, Allah’ın Resûlünde sizin için; Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı uman, Allah’ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.” (Ahzab, 21)

O hazretin şöyle buyurduğu nakledilmiştir: “Ben yiğidim, yiğidin oğluyum ve yiğidin kardeşiyim.”

Allah Resulü (s.a.a) bütün güzel sıfatları kendisinde toplamıştı. Nitekim Allah’u Teala onun hakkında şöyle buyurmaktadır:“وَإِنَّكَ لَعَلى خُلُقٍ عَظِيمٍ  Sen elbette yüce bir ahlâk üzeresin.” (Kalem, 4)

4- Diğer vesile veya yöntemlerden biri de gençlerin gençlikleriyle ilgili mesuliyetleri hakkındadır. İslam peygamberi (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

“Allah; kıyamet gününde ilahi dergahta hazır bulunduklarında kendilerine ömürlerini nasıl geçirdiklerini ve gençliklerinde neler yaptıklarını soracaktır.”

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmaktadır: “Gençliğinde çalışıp çabalamayanlar yaşlandıklarında büyüklük görmeyecektir.”

5- İslam peygamberi (s.a.a) gençlerin üstünlüğünün önemine binaen bazı gençleri önemli makamlarda sorumlu kıldı. Bunlardan bazılarını örnek olması açısından aşağıda zikredeceğiz:

a-) Yakışıklı bir genç olan Musap bin Umeyri hicretlerinden önce temsilcisi mahlasıyla oradaki Müslümanlara Kur’an’ı öğretmesi gayesiyle Medine’ye gönderdi. O Medine’de Cuma namazı kıldıran ilk kişidir.

b-) Atap bin Esid’i Huneyn savaşından sonra Mekke’de temsilcisi olarak atadı. O zamanlarda o sadece 21 yaşındaydı.

c) Usame bin Zeyd’i Rumlularla savaşması için henüz 18 yaşında iken büyük bir ordunun komutanı olarak atadı. Bu ordunun arasında Muhacirler ve Ensarlar vardı.

d-) Ali bin Ebutalib’i Tebuk savaşına çıkacağı zaman Medine’de kendi yerine atadı ve şöyle buyurdu: “Benim için Harun’un Musa’ya olan menziletine sahip olmak istemiyor musun?

e-) İslam peygamberi (s.a.a), Muaz bin Cebel’i fetih yılında fıkıh ve sünnet öğreticisi olarak belirledi.

6- İslami metinler Hz. Musa (a.s) ile Salih kul arasındaki hikayeyi anlatırken anne ve babası mümin olan sapıtıcı gencin öldürülmesi (bkz. Kehf, 80) ve insanların yoldan çıkmış gençlerden nefret ettikleri beyanı vardır.

7- Toplum ve ebeveynlerin birlikte iyi ve salih bir genç yetiştirip kendilerine yardımcı olmaları keza kötülükten uzak tutmaları emredilmiştir. Bu hususta Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır:

“Allah’u Teala çocuklarını kötülüklere sevk eden anne ve babalara lanet etmiştir.”

Başka bir yerde de Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurmaktadır: “Sizlere gençleri tavsiye ediyorum ki onların kalpleri başkalarına göre daha naziktir.”

 8- İslam gençlere kendileri için iyi ahlaklı ve değerli arkadaşlar seçmelerini ve inhiraftan kaçınmalarını istemiştir. İmam Zeynelabidin (a.s) oğluna hitaben şöyle buyurmaktadır: “Daima yalan söyleyenlerden uzaklaş. Çünkü yalan söyleyen kimse çöldeki serap gibidir.  Uzağı sana yakın yakını da uzak gösterir.

 Ayetullah TAHSİRİ-  TAGRİB.COM


İslami Gençlik-4

İslami Gençlik-3

İslami Gençlik-2

İslami Gençlik-1

Gençlik nedir? Biz ne kadar genciz? 2

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)