Hz. Zeyneb (sa)-2
Allahın risaletini bu yolculukta tebliğ edecek kişi Zeynebidi, anlayışsız ve beni Umeyenin hilelerine aldanmış milleti uyarmak, Fesahet beyanıyla ve ateşli hutbeleriyle zalim hükümeti rüsva etmek, bunların her biri ibadet sayılır böylece tevazu ve teslimiyetini Allah a karşı göstermiştir.
Din yolunda cihad
Allah yolund mallarıyla canlarıyla cihad edenleri derece itibariyle, oturanlardan üstün kıldı. Allah onların üzerinde hepisine de cenneti vaad etmiştir. Bununla beraber Allah mücahitlere oturanların üzerinde bir ecir vermiştir.
Zeyneb ul Kubra annesi Fatma(a.s) gibi nerede din yolunda,dinsizlere karşı savaşmak ve cihad etme gerekiyorsa, bu yolda malından canından kocasından çocuklarından geçe biliyordu. Zeyneb rahat yaşamından el çekip çocuklarını kurban etme için ölüm yeri Neynevaya götürdü ve her yerde kardeşi Hüseyin için iyi bir yoldaş ve ona bir an bile yardım etmekten geri kalmadı.
Fesahet ve Belağet
Zeynebin Fesahet ve Belağeti kufenin pazarında ve Yezidin meclisinde nakl ettiği hutbeler ve Ubeydullah ibni Ziyadla yaptığı konuşma bu konu için en iyi delildir. Cani ve fasık Ziyadın oğluyla karşılaştığında öyle bir fesahetle(açıklık ve belirgin) cevabını verdi ki Ziyadın oğlu onların düşmanı olduğu halde Zeynebin olğunluğundan ve belağetinden(istenilen manayı muhataba ulaştırmak) şaşkınlığını gizleyemedi ve Zeynebi küçümsemek için şöyle söyledi: Doğrusu bu kadın sözü daima kafiyeli söyleyen biri olarak çok başarılıdır, babasıda ritimli söz söyleyen bir şair idi.
Zeyneb cevap verdi: Kadının sözü daima kafiyeli söylemekle ne işi var? Benim böyle bir şeye bağlantım yok, her ne duydunsa içimde olan şeyi dilime getirdim.
Burda dikkat edilmesi gereken şey şu ki Zeyneb hiç bir zaman bir öğretmenden bu ilimi (ritimli ve kafiyeli söz söylemek) okumamıştı ve onu öğrenmek için öğretmen ve ders görmemişt, belki Allah tarafından bir nimet zati bir kemal olarak verilmişti.
Zeynebin Kerbelaya tarihi seferi
Hz.Zeynebin şahsiyetiyle iyi bir şekilde tanışmanın yolu onun Kerbelaya olan seferini anlamakla olur. Kerbela yolculuğunda dikkat çekici ilk nokta Hz.Zeynebin kocasından ayrı Hz.Hüseyin ile sefere kalkışması ve Abdullah ibni Caferin bu yolculukta bulunmayışıdır. Tarihte aktarıldığı gibi Hz.Zeyneb kardeşi Hz.Hüseyine aşırı sevgisinden dolayıı evlilik döneminde Abdullah ibni Cafere şart koşmuştu. Kardeşi Hüseyin ilerde yoculuğa çıkacak olursa kendisininde onunla gideceği ve bu konuda her hangi bir yasağın söz konusu olunmamasını istemişti, ve bu şart kabul görünmüştü. Abdullah ibni Caferin kerbelanın gitmemesinin sebebini tarihciler onun bir savaş ihtimalini vermeyişinden olduğunu yazmışlardır. Buna rağman iki oğlunu Avun ve Muhammedi Zeyneb ile göndermiş ve onlara her yerde imamı himayet etmelerini ve ona karşı oldukça saygılı olmalarını istemişti.
Kerbela, Aşura gecesi ve Aşura gününün macarası
Hz.Zeyneb aziz kardeşinin şehadetinden çok daha önce kendisini tebliğ etme görevine hazırlamıştı. Bazı zamanlarda olaylar karşısında sabırsızlık gösterdiği nakl edilmiştir. Ancak imamın şehadetinden hemen sonra sanki güç ve sabırı bir okadar artmiştı.bunun sebebi sadece ilahi bir güç idi. Yüce Allah buyuruyor:
Ey insanlar!Siz Allah ın dinine yardım ederseniz,O da size yardm eder,ayaklarınızı savaşta sabit kılar.( Muhammed 7)
Şüphesiz Rabbimiz Allahtır deyip,dostdoğru yolda yürüyenlerin üzerine melekler iner. Onlara ‘Korkmayın üzülmeyin, size söz verilen cennetle sevinin!’ derler.(Fusilet 30)
Hz. Zeyneb (sa)-1 Hz. zeynep (sa)’nın Mübarek Veladeti Ve Hemshire Günü
Hz. Zeynep Ve Annesinin Ustünlükleri
Hz. Zeynebi Anarken
Hz. Zeyneb’in Sabrı