İmam Humeyninin Kıyamı-9
7 Ocak 1978 tarihinde İttilaat gazetesinde İmam"a hakaret dolu bir makale yayınlanınca İran"da yeni bir inkılab kıvılcımı tutuştu. Kum"da binlerce insan korkusuzca sokaklara döküldü. Bu arada Şah ajanları tarafından Necef te şehit edilen İmam"ın büyük oğlu Mustafa Humeyni için yapılan gösteriler de rejimi harekete geçmek zorunda bırakacak bir düzeye erişti. İran"ın dört bir yanında kanlı çatışmalar başladı ve İran tam bir iç savaşa sürüklendi.
Sadece Kum"da 80-90 arasında insan acımasızca katledildi. Kum alimlerinden çoğu Kum"dan dışarı sürüldü. Tebriz halkı da Kum şehitlerinin 40"ncı gününü anarak şehitlerin yolunu sürdürme kararını aldı. Tebriz ve Yezd bir anda savaş meydanına döndü. Bu arada 8 Eylül günü Şah ajanları Abadan"da Reks sinemasını ateşe vererek insanları diri diri yaktı ve bu korkunç cinayeti Müslümanlara mal ettiler. Nitekim Sivas"taki olayı da bir takım karanlık güçler meydana getirmiş, ama bunun faturası Müslümanlara çıkartılmıştır. Dikkat edilirse oyunlar hep aynıdır. Değişen tek şey oyuncular ve zahiri dekorlardır. Ama oyun hep aynı oyun ye senaristler hep aynı kişilerdir.
1978 yılında İran halkı birbirine kenetlenerek büyük bir birlik içine girdi. İmam Nevruz bayramını genel yas olarak ilan edince Yezd, Kirman, Şiraz, Isfahan, Cehrum ve Ahvaz gibi şehirler protesto ve gösterilere sahne oldu.
Bu arada Mansur"un öldürülmesinin ardından kurulan Amuzgar hükümeti karşılaştığı krizleri güvenlik güçlerinin yardımıyla atlatmaya ve bu yolla rejimi korumaya çalışıyordu. Bu esas üzere 16 Ağustos"ta Isfahan, Necefabad, Şah Rıza ve Hümayun şehirlerinde sıkıyönetim ilan edildi. Aslında rejim bununla zaafını ve acziyetini ortaya koyuyordu.
Bu arada Şerif İmamı sahneye çıktı. İmami Şahlık takvimini kaldırdı ve kumarhaneleri kapattı. Vurguncuları cezalandıracağını ve herkesle uzlaşacağını ilan etti. Böylece ülkede milli bir mutabakat hükümeti kuruldu. Ama daha onbeş gün geçmeden 8 Eylül 1978 tarihinde Tahran"ın daha önce jale meydanı olarak bilinen meydanında korkunç bir halk kıyımı gerçekleşti. Binlerce insan kanlara bulandı. Amerikan hükümeti Şah"ı bu hassas dönemde de desteklemeye devam etti. Ama sonunda meclis halkın ilgisini kazanmak için 8 Eylül katliamını kınadı ve Tebrizli parlamenter bu ağır suçun yegane sorumlusunun Şerif İmami olduğunu iddia etti.
16 Ekim 1978 günü genel grev ilan edildi. Halkın tümü bu greve katıldı. Hükümetin tüm çabalan meseleyi halletmedi ve halkın pazaryerlerini kapatmasını engelleyemedi. Tüm şehirlerde gösteriler yapıldı, çok sayıda insan öldü ve yaralandı.
İmam Humeyninin Kıyamı-8 İmam Humeyninin Kıyamı-7
İmam Humeyninin Kıyamı-6
İmam Humeyninin Kıyamı-5
İmam Humeyninin Kıyamı-4