İmam Rıza’ya (a.s) Göre Gençlerin Yetiştirilmesi 5
İmam Ali Rıza (a.s) başka bir sözlerinde de evliliğin, mantıksal ve toplumsal yararlarına değinerek şöyle buyurmuştur:
“Evlilik konusunda, Allah ve peygamberi (s.a.a) tarafından hiçbir emir gelmemiş olsa idi, yine de yüce Allah’ın onda karar kılmış olduğu faydalar, örneğin yakın akrabaya iyilik ve yabancı kişiler ile yakınlık gibi konular, akıllı kişilerin ona ilgi göstermeleri için yeterli olur idi.[1]
İmam Ali Rıza (a.s), evliliğe ilgi göstermeye ilave olarak uygun eş seçimi konusunda da, gençlere tavsiyelerde bulunmuştur.
Hüseyin b. Beşşar-i Vasiti şöyle diyor: “İmam Ali Rıza’ya (a.s) bir mektup yazmıştım. Mektup’da, akrabalarımdan kötü ahlaklı ve sinirli bir adamın, kızımı istediğini açıklayarak, ne yapmam gerektiğini sormuştum. İmam cevap olarak şöyle buyurdu: “Ahlakı kötü ise, onunla evlendirme.”[2]
Namaza İlgi
Namaz, insan ile yaratıcı arasında gerçekleşen yüce manevi bir bağdır. Namaz, yorgun kalplerin ve çaresiz kişilerin huzurudur. Bu eğitici ibadet, samimi olarak uygulanır ve gösteriş yapılmaz ise; bütün kötülüklerin giderilmesi ve iyiliklerin oluşturması için yeterli olacaktır.
Namaz, gençlerin temiz fıtratlarını harekete geçirir. İmanlı bir genç, günlük beş vakit namazını kılarak ruhunu canlandıracak ve hayatına düzen verecektir.
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: “Namaz, Allah’tan korkanların ona yakınlaşma vesilesidir.[3]
İmam Ali Rıza (a.s) İbrahim b. Musa’ya namazı vakti girer girmez kılmak konusunda da şöyle buyurmuştur:
“Namaz kılmayı vakti girdikten sonra, nedensiz geciktirme. Her zaman namazı, vakti girer girmez kılmalısın.”[4]
Müslüman bir gencin dış görünümü, düzensiz ve karmakarışık olmamalıdır. Tam tersine her zaman tertipli ve düzenli olmalıdır. Namaz, güzel ve düzenli bir dış görünüme ulaşabilmenin en büyük fırsatlarındandır.
İmam Ali Rıza (a.s), “Bütün mescitlerde (camilerde) güzel elbiselerinizi giyiniz.”[5] ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: “İbadet için, camiye gideceğiniz zaman, süsleniniz. Namaz için süslenme şekillerinden birisi de saçı sakalı taramaktır.”
[1] Bihar’ul-Envar, c. 103, s. 264
[2] Mekarim’ul-Ahlak, s. 203; Men la Yehzuruh’ul-Fakih, c. 2, s. 405
[3] Men la Yehzuruh’ul-Fakih, c. 1, s. 210
[4] Bihar’ul-Envar, c. 45, s. 48
[5] A’raf suresi, 31. ayet
İmam Rıza’ya (a.s) Göre Gençlerin Yetiştirilmesi 4
İmam Rıza’ya (a.s) Göre Gençlerin Yetiştirilmesi 3