• Nombre de visites :
  • 3515
  • 13/7/2010
  • Date :

Şaban Ayı Duaları 1

dua

  Şu Şaban ayında; bu ayın başından sonuna kadar okunması emredilen “Şabaniye Münacatı”yla [1] Allah Tebarek ve Teala hazretlerine duada bulunup yakardınız mı hiç? Allah Teala’nın rububiyet makamını daha iyi bilme ve iman etme yolunda onun pek öğretici ve yüce olan mazmunundan faydalandınız mı hiç? Bu duanın, Hz. Emir-Hz. Ali- (as)’la evlatlarının duası olduğu ve bütün mutahhar –masum- imamların  (as) Allah’a bu duayla yakardıkları [2] geçer. Bütün imamların (as) okuduğu ve Allah’a onunla yakardığının belirtildiği pek az dua ve münacaat görülmüştür. Bu münacat gerçekte insanın, mübarek Ramazan ayına ait vazifeleri kabule hazırlanması ve bu yolda –sorumluluk bilinci kazanarak- uyanması yolunda bir mukaddeme olup, muhtemelen bilinçli ve uyanmış olan insana orucun saiki ve onun pek değerli semeresini hatırlatan bir uyarıdır.

  Mutahhar imamlar (as)  birçok konuyu dua diliyle beyan buyurmuşlardır. Dua dili; o büyük imamların şeriat hükümlerini beyan ettikleri diğer beyan tarzlarından çok farklıdır. Ruhani meselelerin çoğunu, tabiat ötesi meseleler, dakik ilahi konular ve Allah’ı tanımayla ilgili mevzuların önemli bir kısmını dua diliyle beyan buyurmuşlardır. Ama biz duaları sonuna kadar okuyor ve maalesef bu anlamlara dikkat etmiyoruz, esasen –bu dualarla- ne buyurmak istediklerini anlayamıyoruz.

  Bu münacata şöyle buyrulur:

“Ya Rabbim! Dünyadan bütünüyle kopma ve bütün varlığımla sana yönelmeyi nasip et bana! Gönül gözlerimizi seninle görüşmenin nuruyla aydınlat ki gönül nur perdelerini aşıp Azamet ve Celal madenine ulaşabilsin ve canlarımız senin yüce ve mukaddes dergâhına ait olabilsin!” [3]

  “Rabbim! Dünyadan bütünüyle kopma ve bütün varlığımla sana yönelmeyi nasip et bana!”nın manası şöyle olabilir:

  Bilinçli înkılâbî insanlar mübarek ramazan ayı gelmeden önce gerçekte dünya lezzetlerinden kopma ve tamamen uzak durma olan (ki bu tamamen uzak durma, aslında “Allah’tan gayrı her şeyden kopmak”tır) oruca kendilerini hazırlamalı ve amâde olmalıdırlar. “Tamamen kopma” olayı öyle kolayca elde edilebilecek bir şey değil tabi. İnsanın bütün varlığıyla, Allah’tan gayrısından kopması ve O’ndan başka hiçbir şeye ilgi duymayacak bir hale gelebilmesi için pek çok egzersize, zahmet, emek, yılmadan uğraşı ve aralıksız bir –eğitim ve terbiye- çalışmaya ihtiyaç vardır. Nefsaniyetten arınmış insanî hasletlerin tamamı, “Allah’tan başka her şeyden kopmak”ta gizlidir. Buna ulaşabilen birisi büyük saadete kavuşmuş demektir. Ne var ki, dünyaya zerrece eğilim gösterilmesi halinde “Allah’tan gayrı her şeyden kopma hali”nin gerçekleşmesi imkânsız ve muhaldir. Mübarek Ramazan ayının orucunu, kendisinden istenilmiş olduğu üzere adabınca tutmak isteyen biri, Allah’tan başka her şeyden kopabilmelidir ki –ziyafetullaha- misafir olmanın kaidelerini yerine getirip ev sahibinin makam ve konumunu mümkün olduğunca anlayabilsin. Hz. Resulullah’a (saa) mensup bir hutbede o hazret “bütün kulların, mübarek Ramazan ayında Allah Teala’nın ziyafetine davetli ve Yüce Yaratıcılarının misafiri olduğunu” buyurmaktadır:

“Ey insanlar! Allah’ın ayı size doğru gelmiş bulunuyor… Siz bu ayda Allah’ın ziyafetine davetlisiniz.” [4]

  Mübarek Ramazan ayına birkaç gün kaldığı şu sırada iyi düşünün, kendinizi ıslah edip Hak Teala’ya eğilim kazanın; yakışıksız amel ve davranışlarınızdan pişmanlık duyup istiğfar edin. Allah göstermesin, eğer bir günah işlemişseniz mübarek Ramazan ayına girmeden önce tevbe edin; dilinizi Hak Teala’ya dua etmeye alıştırın. Mübarek Ramazan ayında sakın gıybette, iftirada bulunmayasınız, kısacası herhangi  bir günah işlemeyesiniz sakın!…


1-İkbal’ul A’mal, Şaban Ayının amelleri, 685 ve Misbah’ul Müteheccid ve Selah’ul Mü- 374 ve Bihar’ul-Envar, 91/97-99’da zikir ve dua kitabının 32. babı, 12. hadis

2-Ae.

3-Mefatih’il Cenân kitaplarına bakınız.

4-Vesail’uş-Şia, 7/227 de oruç kitabında Ramazan ayı hükümleri babı ve 18. babda 20. hadis-i şerif.

ŞABAN AYI VE BERAT GECESİ

Şaban Ayının Amelleri

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)