دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 566546
تعداد نوشته ها : 612
تعداد نظرات : 10

Rss
طراح قالب
وحيد اسدي

نام قديمي‌كردكوي‌«تميشه» بوده كه به بخش باختري گرگان اطلاق مي شده است. در اواخر دوره تيموريان و اوايل دوره صفويه گروهي از عشاير كردستان به اين محل كوچانده شدند. به همين لحاظ ابتدا به كرد محله و سپس به كردكوي معروف شد. كردكوي در 54 درجه و 7 دقيقه درازاي جغرافيايي و 36 درجه و 47 دقيقه پهناي جغرافيايي و در بلندي 5 متري از سطح دريا قرار دارد. شهر كردكوي در 104 كيلومتري شمال خاوري ساري و در مسير راه اصلي گرگان – ساري است. شهر كردكوي در دشت گرگان و در 2 كيلومتري جنگل و 6 كيلومتري دامنه‌هاي البرز و در 8 كيلومتري درياي مازندران قرار گرفته است. همسايه گان آن از شمال بندر تركمن، از خاور گرگان، از باختر بندر گز و از جنوب بهشهر هستند. آب و هواي آن معتدل و مرطوب و ميزان بارندگي سالانه به طور متوسط در حدود 350 ميلي متر است. آب كشاورزي از كاريز، رود، چاه ژرف و نيمه ژرف فراهم مي شود. محصولات كشاوزي عبارتند از : گندم، جو، برنج، پنبه، لوبياي روغني، ذرت و تره بار.

علي آباد در درازاي جغرافيايي 54 درجه و 52 دقيقه و پهناي جغرافيايي 36 درجه و 54 دقيقه و بلندي 140 متري از سطح دريا واقع است. مركز شهرستان علي آباد در 183 كيلومتري شمال خاوري ساري و در مسير راه مشهد - ساري قرار دارد. شهرستان علي آباد از شمال و باختر به گرگان، از خاور به گنبد كاووس و از جنوب به شهرستان شاهرود در استان سمنان محدود مي‌شود. آب و هواي آن معتدل متمايل به گرم و مرطوب و ميزان باران سالانه به طور متوسط 320 ميلي متر است. آب كشاوزي از رود و چاه ژرف تأمين مي شود و فرآورده هاي كشاورزي شهرستان علي آباد عبارتند از: گندم، جو، برنج، پنبه، لوبياي روغني، تره بار، توتون، كنف و چغندرقند. دام‌داري نيز در اين شهرستان از رونق زيادي برخوردار است، به علت وجود مراتع خوب و سرسبز و آب كافي دام‌داري نيز در اين شهرستان از شرايط مناسبي برخوردار است.

شهرستان بندرگز در گذشته از بخش هاي شهرستان كردكوي در استان گلستان بوده و بعدها به يك شهرستان مستقل كوچك تبديل شده‌است. شهرستان بندر گز در 53 درجه و 57 دقيقه درازاي جغرافيايي و 36 درجه و 46 دقيقه پهناي جغرافيايي واقع شده است. بندر گز در 200 كيلومتري شمال‌باختري كردكوي و در 4 كيلومتري شمال راه اصلي گرگان – ساري قرار دارد. همسايه‌هاي اين شهرستان را از شمال‌،خليج گرگان (درياي مازندران) ازخاور شهرستان كردكوي، از جنوب و باختر شهرستان بهشهر تشكيل‌مي دهند. آب و هواي اين شهرستان معتدل مايل به گرم و مرطوب و ميزان بارش ساليانه به طور متوسط 670 ميلي متر است. آب كشاورزي از رودها و چاه‌هاي ژرف فراهم مي شود و محصولات كشاورزي آن را پنبه، گندم، جو، برنج، تره بار و لوبياي روغني تشكيل مي‌دهند. جنگل‌هاي اين شهرستان وسواحل درياي مازندران در خليج گرگان جاذبه هاي گردشگري اين شهرستان كوچك را تشكيل مي‌دهند

شهرستان تركمن در باختري ترين حد استان گلستان واقع شده است. اين شهرستان از شمال به كشور تركمنستان، از جنوب به گرگان و كردكوي، از باختر به درياي مازندران و بندرگز و از خاور به شهرستان آق قلا محدود مي شود. سواحل درياي مازندران و شيوه‌ي معيشت و زندگي عشاير تركمن در اين ناحيه زيباترين و مهم ترين جاذبه هاي گردشگري اين منطقه را تشكيل مي‌دهند. شهر تركمن در دوره پهلوي اول و به عنوان قرارگاه نظاميان براي سركوبي عشاير اين منطقه احداث ‌شد. با اتصال اين شهرستان به راه ‌آهن سراسري، بر اهميت اين شهر به لحاظ نقش اقتصادي و ارتباطي در استان افزوده شد. اسكان عشاير و احداث اسكله براي ايجاد فعاليت ‌هاي بندري از عوامل اصلي پيشرفت شهر بوده است. مهم‌ترين صنايع دستي شهرستان بندر تركمن را قاليچه بافي، گليم بافي، قالي بافي و جاجيم بافي تشكيل مي‌دهند. هم‌چنين بايد از چادر و بند چادرهاي تركمني، حصيربافي، نخ ريسي، پارچه بافي، نمدمالي و زيلوبافي نام برد كه مواد خام را از اين محل تهيه مي كنند.
قالي و قاليچه بافي در شهرستان تركمن به اين شكل انجام‌مي شود كه در اغاز و انجام هر قالي و قاليچه چند سانتي متر گليم بافته مي‌شود كه تركمن ها آن را با اعتقاد بر ان كه هر چيزي بر خاك استوار است توپراق به معناي خاك مي نامند پس از آن‌كه 2 سانتي متر توپراق بافته شده ريسماني كه معمولا دورنگ و اغلب به رنگ‌هاي سياه و سفيد است بر آن مي ريسند گويي گيسوي باريك بر گونه قالي مي آويزند اين ريسمان را ساج باقي به معني بندمو مي نامند برخي از تركمن ها به آن الجه يعني سياه و سفيد مي آويزند گيسوانشان را با همين ساچ باقي مي بافند و در انتهاي هر گيسو هم منگوله اي طلايي مي آويزند دختر تركمن با قرار دادن اين بندگيسو در هر قطعه فرش كه مي بافد يادگاري از خود بر آن باقي مي گذارد.
در قالي تركمن دسته اين گل‌هاي تركمن به نام ايل‌ها معروفند و معمولا با نام ايل به كار مي رود. مثل سالور گل و تكه گل كه از قديمي ترين نمونه هاي قالي تركمن اينها مهمترين نقش مايه هاي قالي اين قومند در واقع بيش از هر نماد يا نشان ديگري دليل وابستگي بافته به ايل ويژه اي هستند. بافت گليم نيز در بين تركمن ها از رواج كامل برخوردار است. گليم ياپلاس؛ بافته اي است كه قدمت توليد آن به هزاران سال مي رسد. نقش‌هاي گوناگوني در گليم ياپلاس تركمني وجود دارد نقشي كه آن گل مي گويند؛ گلي است شكفته و با نه گلبرگ. (نه در فرهنگ تركمن عدد مباركي است)

سابقه تمدن و شهرنشيني در دشت گرگان به شش هزار سال پيش مي رسد كه به اين ترتيب بايد آن را يك تمدن قبل از آريايي ها نام نهاد. در دوران بعد از آريايي ها هر چند اقوام متفاوتي در اين منطقه ساكن بودند، اما از نظر سوق الجيشي - سرحد بودن آن در مقابل قبايل شمالي و آسياي مركزي – همواره مورد توجه حكومت هاي وقت بوده است. مهم‌ترين صنايع دستي شهرستان گرگان را پارچه پشمي، پارچه هاي نخي و ابريشمي، نمد مالي و كلاه نمدي، صنعت حصيربافي، قالي‌بافي، قاليچه‌بافي، پشتي تشكيل مي‌دهد. صنعتگران كاشان در قرون 7 و 8 ه.ق فنون رموز فني ساخت سفال و لعاب‌كاري را به فرزندان خود مي آموختند و آن‌ها را به شهرستان‌هاي گرگان و ساير نقاط مي فرستادند. بدين ترتيب تا حدود صنعت سفال‌سازي و لعاب‌كاري در اين شهرستان وجود دارد.درمناطق‌كوهستاني شهرستان گرگان مراتع و چمن‌زارهاي فراوان توام با جنگل هاي انبوه وجود دارد كه از قابليت‌هاي گردشگري بسيار بالايي برخوردار هستند. عمارت كاخ اختصاصي، كاخ شاسمن، كاخ آغا محمدخان، تورنگ تپه، پل آق قلا، بازار قديمي گرگان، مسجد جامع گرگان، مسجد گلشن، مسجد امام حسن عسگري (ع)، امام زاده روشن، امام‌زاده نور (اسحاق)، امام زاده هنديجان، موزه گرگان، سد اسكندري (ديوار دفاعي)، آب انبار گرگان، مدرسه عماديه، خانه خراساني و خانه امير لطفي همراه با جاذبه هاي طبيعي پرشمار اين استان؛ از مكان‌هاي ديدني و تاريخي شهرستان گرگان به شمار مي‌آيند.

 

مكان هاي ديدني و تاريخي


در مناطق كوهستاني شهرستان گرگان مراتع و چمن‌زارهاي فراوان توام با جنگل هاي انبوه وجود دارد كه از قابليت‌هاي گردشگري بسيار بالايي برخوردار هستند. عمارت كاخ اختصاصي، كاخ شاسمن، كاخ آغا‌محمدخان، تورنگ تپه، پل‌آق‌قلا، بازار قديمي‌گرگان، مسجد جامع گرگان، مسجد گلشن، مسجد امام حسن عسگري (ع)، امام زاده روشن، امام‌زاده نور (اسحاق)، امام زاده هنديجان، موزه گرگان، سد اسكندري (ديوار دفاعي)، آب انبار گرگان، مدرسه عماديه، خانه خراساني و خانه امير لطفي همراه با جاذبه هاي طبيعي پرشمار اين استان؛ از مكان‌هاي ديدني و تاريخي شهرستان گرگان به شمار مي‌آيند

جاذبه هاي طبيعي استان گلستان عبارتند از: پارك ملي گلستان، تالاب گميشان، پناه گاه حيات وحش ميان كاله، آبشارلو، آبشار شيرآباد، آبشارباران كوه، آبشار زيارت، آبشار كبودوال، پارك جنگلي دلند، پارك جنگلي قرق، جزيره آشوراده، منطقه جنگلي نهارخوران و منطقه حفاظت شده جهان نما.
بناهاي تاريخي و ديدني اين استان نيز عبارتند از: مسجد جامع، آرامگاه مختوم قلي فراغلي، امام زاده روشن، پل آقا قلا، امام زاده نور (اسحاق)، امام زاده هنديجان، بازار قديمي، برج رادكان باختري، پنج شنبه بازار قلا، تورنگ تپه، جمعه بازارگرگان، جمعه بازار گنبد، دوشنبه بازارتركمن، سد اسكندري (ديوار دفاعي)، قلعه ماران، كاخ اختصاصي، كاخ شاهين، كاخ آغا محمد خان، مدرسه سردار، مدرسه دارالشفاء، مسجد گلشن، مسجد امام حسن عسگري (ع)، مسجد و مدرسه كريم آبشار، موزه گرگان و ميل گنبد قابوس.
جاذبه هاي طبيعي و تاريخي بالا به همراه جلوه هاي زندگي مردم و عشاير منطقه كه ديدني هاي جذاب استان گلستان هستند در مجموع اين منطقه را از توان بالاي گردشگري برخوردار كرده است.

X