تبیان، دستیار زندگی

چگونگی برقراری ارتباط با دیگران

چگونه با همکلاسی هایم رابطه برقرار کنم؟

زودرنج نباشید و اعتمادبه‌نفس خود را حفظ کنید. شادباشید و شادی را در رفتار خود نمایان کنید. خوب درس بخوانید و اطلاعات عمومی خود را بالا ببرید و از اظهارنظر در مورد دانسته‌های خود نهراسید. کسانی که به‌راحتی ازآنچه می‌دانند صحبت می‌کنند می‌توانند مخاطبین خوبی را جذب کنند.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
ارتباط با گروه همسالان

دانش‌آموزی 17 ساله هستم که در رابطه با شیوه‌های صحبت کردن و ارتباط برقرار کردن با دیگران نیاز به راهنمایی شما دارم. در مدرسه نمی توانم رابطه خوبی با همکلاسی هایم برقرار کنم لطفاً راهنمایی ام کنید.

عیب کار این است که شما مسائل ساده را پیچیده می‌کنید و نتیجه‌ای که باید را نمی‌گیرید. سعی کنید در ارتباط با دیگران خیلی ساده و صمیمی باشید. قرار نیست رویه خیلی پیچیده‌ای را پشت سر بگذارید. یک سلام بلند هنگام ورود به کلاس و شروع صحبت از روندی که در روز گذشته گذراندید و کارهایی که انجام داده اید میتواند روال خوبی باشد.

زودرنج نباشید و اعتمادبه‌نفس خود را حفظ کنید. شادباشید و شادی را در رفتار خود نمایان کنید. خوب درس بخوانید و اطلاعات عمومی خود را بالا ببرید و از اظهارنظر در مورد دانسته‌های خود نهراسید. کسانی که به‌راحتی ازآنچه می‌دانند صحبت می‌کنند می‌توانند مخاطبین خوبی را جذب کنند.

چگونگی صحبت با افراد متفاوت

در مورد چگونگی صحبت کردن با افراد گوناگون و با ویژگی‌های متفاوت ابتدا باید در نظر داشته باشیم که طرف صحبت ما جزو کدام‌یک از گروه‌های زیر هست و بعد با استفاده از رهنمودهای ارائه‌شده بدانیم که با هریک چگونه صحبت کنیم.

1. تحلیلگرها: معمولاً تحلیلگرها تمایل به کمال‌گرایی دارند، به‌عبارت‌دیگر آن‌ها دوست دارند همه‌چیز را درباره یک موضوع بدانند. اطلاعات و تصمیمات آن‌ها معمولاً دقیق و عاقلانه است و شاید به همین دلیل آن‌ها در تصمیم‌گیری کند هستند. در ضمن آن‌ها احساسات و عواطف خود را برای دیگران آشکار نمی‌کنند؛ بنابراین در هنگام صحبت با تحلیلگرها می‌بایستی:
ـ قبل از شروع صحبت دقیقاً بدانید که می‌خواهید درباره چه و چگونه صحبت کنید.
ـ صریح باشید و فقط درباره اصل موضوع صحبت کنید چراکه آن‌ها از وقت تلف کردن بیزارند.
ـ هنگام صحبت با آن‌ها دقیق و واقع‌بین باشید و به آن‌ها فرصت بدهید تا بدانند که شما قابل‌اعتماد هستید.
ـ با آن‌ها خودمانی رفتار نکنید، سعی کنید رسمی باشید و با صدای بلند نیز حرف نزنید.
ـ آن‌ها را تهدید نکنید و سعی نکنید با چرب‌زبانی از آن‌ها سوءاستفاده کنید.

2. صمیمی‌ها:  افراد صمیمی به مردم و دوستی با آن‌ها خیلی اهمیت می‌دهند. احساسات افراد را در نظر می‌گیرند و سعی می‌کنند هر طور شده دیگران را ناراحت نکنند. در هنگام صحبت با این دسته از افراد سعی کنید:
ـ گفتگوی خود را با تعریف از آنان شروع کنید به آنان صادقانه علاقه‌ نشان دهید و فوراً سر اصل مطلب نروید.
ـ با آنان زیاد درباره آمار و اطلاعات صحبت نکنید چراکه خیلی زود از شنیدن این مسائل خسته می‌شوند و بحث را قطع می‌کنند.
ـ اگر با آن‌ها مخالف هستید، مواظب باشید احساساتشان را جریحه‌دار نکنید.
ـ در حین صحبت با آن‌ها خودمانی و غیررسمی باشید.

نحوه صحبت کردن شما بیانگر میزان احساساتتان ازآنچه می‌گویید هست به این معنا که وقتی شروع به صحبت می‌کنید،‌ هر جمله‌ای که در صحبت‌هایتان به کار می‌برید، نشان‌دهنده احساسات شما از مسئله موردنظر هست و دیگران با شنیدن صحبت‌ها و عقاید شما نسبت به آن مسئله، به احساسات درونی‌تان پی می‌برند.


3. بیانگرها:  این افراد دوست دارند اوقات خوشی داشته باشند، پرحرارت و مبتکر هستند و به‌سختی می‌توانند افرادی را که مثل خود آن‌ها نیستند، تحمل کنند. در هنگام گفتگو و تبادل‌نظر با بیانگرها به یاد داشته باشید:
ـ به آن‌ها اجازه بدهید که از زمان گفتگو لذت ببرند و بخشی از زمان گفتگو را به مسائل دوستانه و آشنایی اختصاص دهید.
ـ در مورد اهداف آن‌ها و آنچه خوشحالشان می‌کند، صحبت کنید.
ـ در حین صحبت با آنان سرد و بی‌احساس نباشید و برای آنان قانون وضع نکنید.
ـ از آن‌ها بخواهید نظریات و عقاید خود را بیان کنند.

4. سلطه‌جوها:  سلطه‌جوها افرادی قوی، قاطع و نتیجه گرا هستند که گاهی اوقات نسبت به خودشان و دیگران جدی و سختگیر می‌باشند. این افراد معمولاً احساسات خود را برای دیگران آشکار نمی‌کنند و از کسانی که وقت خود را با صحبت‌هایی بی‌فایده تلف می‌کنند نیز اصلاً خوششان نمی‌آید. در هنگام صحبت کردن با این افراد نکات زیر را در نظر داشته باشید:
ـ فقط به اصل موضوع توجه کنید و درباره موضوعات متفرقه صحبت نکنید.
ـ به‌طور واضح و منطقی با آنان صحبت کنید.
ـ هنگام صحبت با آن‌ها بی‌نظم و بی‌برنامه نباشید.
ـ سعی نکنید به آن‌ها دستور دهید، چون مخالفت خواهند کرد.
ـ بعد از صحبت درباره موضوع اصلی، فوراً آن‌ها را تنها بگذارید. ملایم کردن صدا در بیان احساسات، هیجانات و حتی ترس نیز مؤثر واقع می‌شود و اگر همیشه با نرمی و ملایمت صحبت کنید، بهتر می‌توانید دیگران را متقاعد سازید و مخاطب نیز افکارش را بر گفتار شما متمرکز می‌کند البته تمامی نکاتی که در این مقاله به آن اشاره می‌کنیم با توجه به آموزه‌های دینی و فرهنگی ما، در رابطه با نامحرم، باید بر مبنای بایدونبایدهای شرع و عرفمان باشد.

در ذیل به پاره‌‌ای از نکاتی که به‌کارگیری آن‌ها در صحبت کردن بسیار مهم هست، پرداخته می‌شود:

به آهستگی و با ملایمت صحبت کنید. به‌طوری‌که شنونده به‌تمامی گفته‌هایتان گوش دهد و معنای صحبت‌هایتان را نیز متوجه شود. اکثر افراد خیلی تند و سریع صحبت می‌کنند و فقط در فکر این هستند که هم‌نظر و عقیده خود را مطرح کنند و هم‌نظر مخاطب را جلب کنند، غافل از این‌که با این کار مخاطب نمی‌تواند جمله‌هایش را دنبال کند و نهایتاً از صحبت کردن با وی خسته می‌شود.

ملایم کردن صدا در بیان احساسات، هیجانات و حتی ترس نیز مؤثر واقع می‌شود و اگر همیشه با نرمی و ملایمت صحبت کنید، بهتر می‌توانید دیگران را متقاعد سازید و مخاطب نیز افکارش را بر گفتار شما متمرکز می‌کند.

هرگز آن‌طور که خودتان می‌پسندید صحبت نکنید، زیرا ممکن است مایل باشید با صدای بلند صحبت کنید، اما شنونده از صدای بلند شما بیزار باشد؛ بنابراین باید بدانید که در چه محیطی با مخاطب صحبت می‌کنید و محیطی که در آن به سر می‌برید ساکت است یا شلوغ، با توجه به این مسئله تن صدای خود را تنظیم کنید.

همچنین هیچ‌گاه به‌صورت یکنواخت و پی‌درپی صحبت نکنید زیرا تن صدای شما در این حالت برای شنونده کسل‌کننده می‌شود. سعی کنید با خنده، لبخند، حالت تعجب،‌ شوخی و... به آنچه بر زبان می‌آورید شکل دهید. نحوه صحبت کردن شما بیانگر میزان احساساتتان ازآنچه می‌گویید هست به این معنا که وقتی شروع به صحبت می‌کنید،‌ هر جمله‌ای که در صحبت‌هایتان به کار می‌برید، نشان‌دهنده احساسات شما از مسئله موردنظر هست و دیگران با شنیدن صحبت‌ها و عقاید شما نسبت به آن مسئله، به احساسات درونی‌تان پی می‌برند.

پس سعی کنید همیشه از کلماتی استفاده کنید که می‌دانید در نگرش و روحیه طرف مقابل اثر مثبت می‌گذارد و او را متقاعد می‌سازد. تعیین حد و حدود شخصی بسیار ضروری است. برخی از افراد در حین این‌که روابط خوبی با دیگران دارند و با آنان گرم و صمیمی هستند، اما اجازه نمی‌دهند که آنان در زندگی خصوصی‌شان مداخله کنند. با توجه به این مسئله، سعی کنید ‌هنگام گفتگو با دیگران، از مسائل خصوصی آن‌ها که ارتباطی به شما ندارد، صحبت نکنید. اگر گوینده و شنونده، هر دو به این قانون ساده احترام بگذارند و در صحبت کردن حد و حدود خود را بشناسند همیشه از بودن در کنار هم و هم‌صحبتی با یکدیگر لذت خواهند برد.

ارتباط با دیگران منحصر به ارتباط کلامی نمی‌شود و افراد در گفتگو با دیگران دانسته یا ندانسته پیام‌هایی را نیز به‌صورت غیرکلامی به مخاطب ارسال می‌کنند. عواملی چون لهجه، طنین صدا، تأکید و تکیه‌کلام‌ها و عوامل غیرکلامی چون «چشم‌ها»، «حالت چهره»، «وضعیت قرار گرفتن بدن»، «حرکات و اشارات»، «تماس جسمی» و‌ «طرز لباس پوشیدن و‌ آرایش سروصورت» در درک و فهم مخاطب از پیام‌های ما بسیار مؤثر هستند. ولی متأسفانه بسیاری از افراد در صحبت‌هایشان، به این مسائل بی‌توجه هستند و تصور می‌کنند که درک و فهم طرف مقابل تنها از طریق پیام‌های کلامی حاصل می‌شود.

توجه داشته باشید ‌هنگام صحبت کردن استفاده از برخی کلمات برای افرادی که سطح درک پایین یا متوسطی دارند، صحیح نیست. تصور نکنید با استفاده ازاین‌گونه کلمات می‌توانید هوش و استعداد خود را نشان دهید. استفاده از کلمات تزئینی و مبهم مختص افراد پرگو است، افرادی که زیاد صحبت می‌کنند، زیاد مثال می‌آورند و از کلمات ثقیل و سنگین استفاده می‌کنند، به‌تدریج، زمان و مکان صحبت را از دست می‌دهند، مخاطب را خسته و خود نیز اصل مطلب را فراموش می‌کنند. پس سعی کنید تا جایی که می‌توانید از جملات کوتاه، مختصر و مفید استفاده کنید تا هم ارزش صحبتتان را بالا ببرید و هم رابطه خود را با دیگران گسترش دهید.

هیچ‌یک از ما با مهارت‌های برقراری ارتباط از مادر متولد نشده‌ایم، برخلاف تصور اکثر افراد، مهارت‌های ارتباطی، کاملاً آموختنی است و آگاهی از این مهارت‌ها به ما کمک می‌کند تا در برخورد با اشخاص مختلف اعم از پدر،‌ مادر،‌ همسر، فرزند، دوست یا همکار موفق‌تر ظاهر شوید. 

منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره شیوه های تربیتی مرکز مشاوره تبیان