تبیان، دستیار زندگی

ضرورت تامین امنیت حجاج، بر اساس آیات قرآن

"منا" می سوزد هنوز

حاکمان سعودی نه تنها شایستگی کلیدداری قبله گاه مسلمین را ندارند بلکه امروزه نقاب دشمنی تمام عیار آنها با مسلمانان و هم‌پیمانی‌شان با کفار بیش از هر زمان دیگر کنار رفته است.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : محسن رفیعی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 
منا

مسئول امنیت زائران بیت الله

"امنیت در حریم خانه خدا" مسئولیتی است که بر عهده همگان تشریع شده است. همه مسلمین نسبت به این مسأله وظیفه دارند و نمی‌توانند نسبت به آن بی تفاوت باشند، امّا مسلّما گروهی که کلیددار آن حریم و عهده دار اداره امور برنامه عظیم حج شدند قبل از هر کسی مورد بازخواست قرار می‌گیرند.

همگان مکلّف به تأمین امنیت مکه هستند و هر گونه تساهل و بی مبالاتی در انجام این وظیفه خطیر، جرم و گناهی بزرگ بوده و موجب هتک حرمت قبله گاه است.

چرا که خداوند متعال می‌فرماید: «وَ إِذْ جَعَلْنَا الْبَیْتَ مَثَابَةً لِّلنَّاسِ وَ أَمْنًا وَ اتخِّذُواْ مِن مَّقَامِ إِبْرَاهِمَ مُصَلیًّ وَ عَهِدْنَا إِلیَ إِبْرَاهِمَ وَ إِسْمَاعِیلَ أَن طَهِّرَا بَیْتِیَ لِلطَّائفِینَ وَ الْعَاکِفِینَ وَ الرُّکَّعِ السُّجُودِ؛ و چون خانه [کعبه] را برای مردم محل اجتماع و [جای] امنی قرار دادیم، [و فرمودیم:] «در مقام ابراهیم، نمازگاهی برای خود اختیار کنید»، و به ابراهیم و اسماعیل فرمان دادیم که: «خانه مرا برای طواف‌کنندگان و معتکفان و رکوع و سجودکنندگان پاکیزه کنید.»[1]

خداوند متعال در این آیه شریفه با منسوب کردن این خانه مقدس به خود، پیامبرش را مأمور خدمتی کامل به زائران کرده است؛ درحالیکه قبل از آن، این خانه را "امن" قرار داده است. این نکته نشان می‌دهد "امنیّت" که در همه جا بر هر خدمت دیگری اولویت و تقدّم دارد در خانه خدا و مراسم الهی حج، نقشی اساسی و نیز الزامی مضاعف از طرف خداوند یافته است؛ یعنی دقیقاً مسأله ای که دولت سعودی نسبت به برآورده کردن آن، ناتوان یا بی تفاوت است.

حدود و ابعاد امنیّت خانه خدا

امنیت در حج، محدود به کعبه نمی‌شود و شهر مکه، بلکه مدینه را نیز شامل می‌شود؛ همچنانکه در آیه بعدی می‌فرماید: " وَ إِذْ قالَ إِبْراهیمُ رَبِّ اجْعَلْ هذا بَلَداً آمِناً؛ و چون ابراهیم گفت: «پروردگارا، این [سرزمین] را شهری امن گردان" [2] امنیت مکه و بیت الله الحرام دو بُعد دارد. بعد اول آن تکوینی است؛ یعنی خداوند متعال از اصل وجود کعبه محافظت کرده و می‌کند و هر کس یا کسانی که نسبت به اصل وجود کعبه قصد تعرضی داشته باشد را قبل از هر اقدامی از بین می‌برد همچنانکه با اصحاب فیل چنین کرد.

حاکمان سعودی نه تنها شایستگی کلیدداری قبله گاه مسلمین را ندارند بلکه امروزه نقاب دشمنی تمام عیار آنها با مسلمانان و هم‌پیمانی‌شان با کفار بیش از هر زمان دیگر کنار رفته است.

بُعد دیگر امنیت در مکه، تشریعی است. به این معنا که به عنوان یک دستور شرعی و دینی همگان مکلّف به تأمین امنیت آن هستند و هر گونه تساهل و بی مبالاتی در انجام این وظیفه خطیر، جرم و گناهی بزرگ بوده و موجب هتک حرمت قبله گاه است. عبارت " وَ مَنْ دَخَلَهُ کانَ آمِنا؛ و هر که در آن درآید در امان است."[3] اشاره به همین بُعد تشریعی و تکلیفی "تأمین امنیت" دارد. این امنیّت، اطلاق دارد و همه موارد فردی و اجتماعی را شامل می‌شود.

از جمله واضح‌ترین مصادیق آن امنیت جانی است. تا جایی که طبق دستور قرآن مادامیکه حتی مشرکان در حریم کعبه اقدام به جنگ نکرده‌اند مسلمین مجاز به جنگ با آنها نیستند. می‌فرماید: "وَ لا تُقاتِلُوهُمْ عِنْدَ الْمَسْجِدِ الْحَرامِ حَتَّی یُقاتِلُوکُمْ فیهِ فَإِنْ قاتَلُوکُمْ فَاقْتُلُوهُمْ کَذلِکَ جَزاءُ الْکافِرین؛ در کنار مسجد الحرام با آنان جنگ مکنید، مگر آنکه با شما در آن جا به جنگ درآیند، پس اگر با شما جنگیدند، آنان را بکشید، که کیفر کافران چنین است. [4] حتی اگر خارج از حرم، مجرمی جرمی مرتکب شود سپس وارد حرم شود نمی‌توان متعرض او شد تا زمانی که از حرم بیرون رود؛ لذا اجرای حدود و قصاص و تعزیرات نیز در محدوده حرم جایز نیست.

واژه امنیت در زبان قرآن از ریشه "أَمْن" به معنای "طمأنینة النفس و زوال الخوف: آرامش خاطر داشتن و نهراسیدن" [5] است. حادثه سقوط جرثقیل و فاجعه منا و کشته شدن تعداد زیادی از زائران خدا، امنیت و آرامش زائران را با علامت سؤال جدی مواجه کرده است.


حرمت مسجد با متولی آن است!

این مطلب، نتیجه‌ای حداقلی و ظاهری است امّا اگر بخواهیم دقیق‌تر بیان کنیم حاکمان سعودی نه تنها شایستگی کلیدداری قبله گاه مسلمین را ندارند بلکه امروزه نقاب دشمنی تمام عیار آنها با مسلمانان و هم‌پیمانی‌شان با کفار بیش از هر زمان دیگر کنار رفته است. چه انتظاری است از حکومتی که خون هزاران مسلمان مظلوم و محروم یمنی را به راحتی و با گرفتن ژست حقانیت بر زمین ریخته و می‌ریزد و در روز روشن دانش آموزان و زن و بچه‌ها و مردم بی دفاع مسلمان را به خاک و خون می‌کشد. مگر نه این است که رسول خدا فرمودند: "الْمُؤْمِنُ حَرَامٌ کُلُّهُ عِرْضُهُ وَ مَالُهُ وَ دَمُهُ؛ مؤمن همه چیزش، آبروی او مال او وخون او حرام (محترم) است." [6]

آیا با این وجود، مسلمین می‌توانند با آرامش و امنیت به زیارت خانه خدا بروند و اصلاً می‌توانند به چنین حکومت سفاکی اعتماد کنند؟ و آیا بی حرمتی به حرم و حریم امن الهی بالاتر از این وجود دارد که کسانی کلیددار و داعیه دار امنیت آن شده‌اند که خواب را از زنان و کودکان مظلوم و مسلمان گرفته‌اند و خون بی گناهان را مباح کرده و علیه مسلمین با کفار و مشرکین هم قسم شده‌اند؟!

آری...! "منا" می‌سوزد هنوز... از غربت و ناله عطشناک و بی رمق زائران از نفس افتاده...

پی‌نوشت‌ها:
[1]بقره؛125
[2]بقره؛ 126
[3]آل عمران؛ 97
[4]بقره؛ 191
[5]مفردات راغب، ص 90
[6]تحف العقول؛ ص 57



 
مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.