تبیان، دستیار زندگی

چرا به برخی از مادران باردار عمل سرکلاژ توصیه می شود؟

عمل سرکلاژ در بارداری چیست؟

در بعضی زنان، دهانه رحم توانایی تحمل فشار ناشی از بزرگ شدن جنین و کیسه آب و جفت را ندارد و ممکن است خود به خود باز شود و زایمان زودرس انجام گیرد و یا سقط جنین اتفاق بیفتد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
سرکلاژ
 عمل سرکلاژ در بارداری چیست؟
یکی از عمل های جراحی که در برخی زنان باردار انجام می شود، سرکلاژ (Cerclage) یا دوختن دهانه رحم می باشد، زیرا این زنان به علت داشتن مشکلاتی در ناحیه رحم، قادر به نگه داشتن جنین خود نیستند و ممکن است با افزایش وزن جنین، دهانه رحم آنها باز شود و جنین خود را از دست بدهند.

سرکلاژ چیست؟
در بعضی زنان، دهانه رحم توانایی تحمل فشار ناشی از بزرگ شدن جنین و کیسه آب و جفت را ندارد و ممکن است خود به خود باز شود و زایمان زودرس انجام گیرد و یا سقط جنین اتفاق بیفتد. در زنانی که دچار نارسایی دهانه رحم هستند، قسمت انتهایی رحم آنها که به واژن ختم می شود، با استفاده از بخیه دوخته می شود تا با بسته شدن دهانه رحم، از تولد نوزاد نارس جلوگیری شود. هنگامی که رشد نوزاد کامل شد، حدودا در هفته 37 بارداری، این بخیه ها کشیده می شوند و معمولا تا قبل از تولد نوزاد از بین می روند. اگر پزشک متخصص زنان تشخیص دهد که دهانه رحم زن بارداری در معرض خطر بازشدن است، باید این عمل را انجام داد معمولا اولین جنینی که به علت این مشکل سقط می شود، سن حاملگی بالاتری نسبت به جنین های بعدی دارد، یعنی در هر بار حاملگی وضع بدتر می شود.

عمل سرکلاژ در چه مواردی انجام می شود؟
بی کفایتی دهانه رحم (نارسایی سرویکس)
سقط جنینی که در بارداری گذشته به دلیل شکل غیرطبیعی دهانه رحم یا صدمه دیدن سرویکس رخ داده باشد. دهانه رحم آسیب دیده ممکن است به همان حالت باقی بماند و در دوران بارداری دوباره، بسته نشده باشد.
سقط جنین در سه ماهه دوم بارداری های قبلی یا زایمانی طبیعی که با انقباضات کم یا حتی بدون انقباض انجام شده باشد. در این حالت نیز ممکن است دهانه رحم باز باقی مانده باشد و در بارداری بعدی شخص مشکل ساز شود.

در چه مواقعی عمل سرکلاژ ممنوع می شود؟
خونریزی واژینال، انقباضات رحمی، پارگی پرده های جنینی و باز شدن بیشتر از 4 سانتیمتری دهانه رحم از موارد ممنوعیت انجام سرکلاژ است.

عمل سرکلاژ چه خطراتی دارد؟
سرکلاژ مثل هر عمل جراحی، دارای خطراتی مانند خونریزی، عفونت رحم و مایع دور جنین، احتمال پارگی کیسه آب حین جراحی و سرانجام سقط جنین و احتمال آسیب به جنین حین عمل است.

آیا سركلا‍ژ كردن را می توان با بی حسی نخاعی انجام داد؟
عمل سرکلاژ کردن هم با بیهوشی عمومی امکانپذیر است هم با بیحسی نخاعی، ولی تعیین روش بستگی به سلیقه پزشک و بیمار دارد.

اگر در بارداری اول عمل سركلاژ انجام شده باشد آیا در بارداری دوم هم این عمل الزامی است؟
بستگی به میزان طول دهانه رحم شما در بارداری بعدی دارد. در هفته 12 یا 13 سونوگرافی درخواست میشود و درصورتیکه طول سرویکس زیر 3 باشد باید سرکلاژ انجام شود.

در صورت عدم کفایت دهانه رحم؛ احتمال تکرار آن در بارداری بعدی نیز وجود دارد و باید در صورت بارداری، کفایت دهانه رحم با سونوگرافی های دوره ای بصورت دقیق بررسی شود و در صورت لزوم، در اولین فرصت سرکلاژ انجام شود.


بنده بعد از گذشت 15 هفته و 5 روز از بارداریم، سرکلاژ نمودم. بعد از این عمل مثانه ام با درد بسیار زیاد تیر می کشد، تخمدان هایم نیز درد دارند. در حال حاضر بعد از گذشت 16 روز از این عمل، در این علائم هیچ بهبودی حاصل نشده است. همچنین با وجودی که بیش از چهار ماه از دوره بارداری بنده می گذرد، تکرر ادرارم هیچ بهبودی نیافته و در هر نوبت، حجم ادرار بسیار کم است. با این وجود در صورت اندکی تاخیر ادرار، درد شدید در محدوده مثانه و تخمدان ها حاصل می شود. درضمن در آزمایش آنالیز ادراری هیچ عفونتی دیده نشده است. لک بینی و خونریزی نیز وجود ندارد.می خواهم بدانم این مشکلات از کجا ناشی می شود؟ آیا بعد از گذشت بیش از دو هفته از عمل، این نشانه ها از عوارض عمل است و یا در عمل جراح مشکلی بوده؟ اگر عوارض عمل است تا کی ادامه دارد و اگر از عوارض بار داری است چرا پیش از عمل به این حد نبوده است؟
در مورد تکرر ادرار باید گفت که بعلت فشاری که بخاطر وزن جنین روی مثانه وجود دارد ، تکرر ادرار طبیعی است و کاری برای آن نمیتوان انجام داد و این موضوع تا پایان بارداری با شدت و ضعف نسبی ادامه خواهد داشت و تنها چیزی که مهم است اینکه دچار عفونت ادرار نشوید که خوشبختانه با آزمایش انجام شده، از این بابت مشکلی ندارید، در مورد دردهای ناشی از سرکلاژ باید گفت که بهر حال با دوختن دهانه رحم، اولا" زخمهای کوچکی ایجاد میشود که تا زمان ترمیم کامل آنها مقداری درد و التهاب موضعی وجود خواهد داشت که امری طبیعی است ، ثانیا" با رشد جنین و افزایش فشار وارده به دهانه رحم که موجب ایجاد کشش در ناحیه دوخته شده میشود، درد ایجاد خواهد شد که با توجه به اینکه اعصاب آن ناحیه با مثانه و تخمدان یکی است، در آن نواحی نیز حس میشود که این موضوع نیز امری طبیعی است، برای کاهش این دردها باید بیشتر استراحت کنید و کمتر سرپا بایستید تا فشار وزن جنین کمتر روی ناحیه دوخته شده وارد شود. همچنین ممکن است در صورت لزوم پزشک معالجتان از داروهای ضداسپاسم رحمی نیز برای کاهش دردهای شما استفاده کند.

 10 ما پیش یک زایمان زودرس در 22 هفتگی داشتم. در هفته 19 در حالیکه دهانه رحمم 3 سانت باز شده بود (بی کفایتی دهانه رحم )سرکلاژ شدم. بعد از 3 هفته زایمان کردم. آیا ممکن این اتفاق دوباره تکرار بشه علیرغم اینکه در هفته 12 سرکلاژ شوم. آیا علت پاره شدن کیسه آب بخاطر سرکلاژ دیرهنگام بوده؟
در صورت عدم کفایت دهانه رحم؛ احتمال تکرار آن در بارداری بعدی نیز وجود دارد و باید در صورت بارداری، کفایت دهانه رحم با سونوگرافی های دوره ای بصورت دقیق بررسی شود و در صورت لزوم، در اولین فرصت سرکلاژ انجام شود.

در 6 ماهگی سقط جنین داشته ام و قبل از آن در آخر 5 ماه عمل سرکلاژ انجام داده بودم اما دوباره به خونریزی افتادم و بچه سقط شد آیا دوباره در حاملگی بعدی هم باید این عمل را انجام بدهم؟
انجام عمل سرکلاژ بستگی به اندازه و طول گردن رحم دارد و از حالا نمیتوان در مورد نیاز به انجام آن در بارداری بعدی پیش بینی کرد ، البته احتمال اینکه در افرادیکه در بارداری قبلی نیاز به این عمل داشته اند ، در بارداری بعدی هم نیاز به آن وجود داشته باشد ، زیاد است ولی انجام آن بستگی به این دارد که در دوران بارداری سونوگرافی انجام شود و در صورتیکه اندازه گردن رحم کمتر از حد نرمال باشد ، باید سرکلاژ انجام شود.

منبع: پرسش و پاسخ های عمومی مشاوره پزشکی مرکز مشاوره