• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
تعداد مطالب : 10235
تعداد نظرات : 25
زمان آخرین مطلب : 1291روز قبل
سلامت و بهداشت جامعه

پانکراس یا لوزالمعده نقش اساسی در فرایند هضم ایفاء می کند و در پشت معده در حفره شکمی واقع شده است.


 
به گزارش جام جم آنلاین از مهر، لوزالمعده در تنظیم قندخون نقش مهمی دارد. از اینرو حفظ سلامت آن برای عملکرد موثر سایر اعضای بدن ضروری است.

ممکن است لوزالمعده به دلیل مشکلاتی نظیر سنگ صفرا یا دیابت به خوبی عمل نکند. از اینرو باید به تغذیه درست برای حفظ سلامت لوزالمعده توجه شود. در ادامه به برخی مواد خوراکی مهم برای حفظ سلامت این عضو مهم بدن اشاره می شود.

سیر: سیر حاوی مواد مغذی سودمندی نظیر سولفور، اُلیگوساکاریدها، فلاونوئیدها و سلنیوم است که همگی برای بافت لوزالمعده خوب هستند. از اینرو مصرف این ماده غذایی توصیه می شود.

گیلاس: این میوه خوشمزه برای حفظ سلامت لوزالمعده ضروری است. گیلاس سرشار از آنتی اکسیدان و POH است که می توانند به مقابله با سرطان لوزالمعده کمک کنند.

سبزیجات چلیپایی: کلم بروکلی سرشار از فلاوونوئیدهای آپی ژنین و لوتئولین است که می تواند مانع از تشکیل سلول سرطان لوزالمعده شود. برای حفظ سلامت لوزالمعده مصرف گل کلم و کلم پیچ هم بسیار توصیه می شود.

سیب زمینی شیرین: این ماده خوراکی موجب تقویت عملکرد لوزالمعده شده و احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده را کاهش می دهد. به طورطبیعی حاوی آنتی اکسیدان است که برای لوزالمعده مفید است.

پیاز: سرشار از فلاوونوئیدهای است که ترکیبات ضدسرطانی هستند. سولفور موجود در پیاز می تواند به حفظ سلامت لوزالمعده کمک کند.

پونه کوهی: حاوی ترکیب ضد هیپرگلیسمی (ضدافزایش قندخون) است که در مقابله با سلول های سرطان لوزالمعده موثر است.

زردچوبه: التهاب در لوزالمعده از طریق زردچوبه قابل کاهش است. می تواند به تحریک تولید انسولین و کاهش قندخون کمک کند.

سه شنبه 13/6/1397 - 16:2
اخبار

نشست خبری مستند راوی«راوی» اولین واقعیت مجازی در حوزه دفاع مقدس در سالگرد پیروزی انقلاب رونمایی می‌شود. 
به گزارش تبیان، نشست خبری مستند واقعیت مجازی «راوی» با موضوع عملیات سوسنگرد و با حضور امیر سرتیپ دوم «حمیدرضا گرامی» رییس سازمان ادبیات و تاریخ دفاع مقدس و عوامل این مستند ساعتی پیش در سالن شهید صیاد شیرازی ستاد مرکزی راهیان نور برگزار شد.

اولین فیلم واقعیت مجازی در حوزه دفاع مقدس

امیر گرامی در این نشست، با بیان این‌که بخشی از تاریخ دفاع مقدس در این اثر انتخاب شده است که مقام معظم رهبری و نیروهای سپاه و ارتش در آن حضور داشتند، اظهار داشت: در این مستند از دوربین 360 درجه استفاده شده که می‌توان واقعیت را به صورت مجازی درک کرد و برای اولین بار کاری در حوزه‌ی دفاع مقدس با این کیفیت انجام شده است. عملیات آزادسازی سوسنگرد در آبان 59 به‌قدری حائز اهمیت بود که معادل پیروزی در جنگ محسوب می‌شد.

حضور مخاطب به عنوان رزمنده در عملیات سوسنگرد

حسین راثی کارگردان این اثر بیان کرد: تکنولوژی استفاده شده در این مستند با عنوان «وی آر» مخاطب را به عملیات حصر سوسنگرد می برد و تمام ری اکشن هایی که یک رزمنده دارد را تجربه می کند. همه صحنه ها به صورت واقعی بازسازی و فیلمبرداری شده است.

ایجاد 60 شغل ثابت در فیلم/ بازسازی شهر سوسنگرد در مرتضی گرد تهران

وی از رونمایی این مستند همزمان با سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی خبر داد و افزود: قرار است با مساعدت بنیاد حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس، مستند در نمایشگاه رسانه های دیجیتال به نمایش درآید. بخش اول از چهار بخش که در حدود هشت دقیقه می شود آماده شده است. در بخش اول مخاطب پشت دوربین 360 قرار می گیرد و فضای کلی عملیات را از نظر می گذراند، در بخش دوم وارد قرارگاه می شود، در بخش سوم به مقر تیپ دوم می رویم و بخش چهارم حصر شکسته می شود و رزمندگان وارد شهر می شوند.

راثی با اشاره به ویژگی های این مستند بیان کرد: این کار مابه ازای داخلی و خارجی ندارد و کاملا بومی سازی شده است. این پروژه 60 شغل ثابت ایجاد کرده است. به دلیل تاثیراتی که فیلم بر روی ذهن می گذارد و امکان مشاهده طولانی مدت برای مخاطب وجود ندارد فیلم 20 دقیقه‌ای در چهار تا چهار و نیم دقیقه پخش می شود.

تولید فیلم به سه زبان انگلیسی، عربی و فارسی

وی به هزینه 2 میلیاردی فیلم اشاره کرد و گفت: در بزرگترین صحنه 180 نفر بازیگر بازی کردند که کار بسیار مشکلی بود؛ چرا که در صحنه ها امکان توقف وجود نداشت و بازیگران باید بی وقفه بازی می کردند. کار به سه زبان انگلیسی، عربی و فارسی تولید شده است.

وی با ابراز تمایل برای ادامه کار تصریح کرد: علاقه‌مندیم با این فضا بتوانیم تمامی دفاع مقدس را به تصویر بکشیم اما باید ابتدا خروجی مد‌نظر را دریافت کنیم. صحنه های ساخته شده فیلم در منطقه مرتضی گرد تهران چنان واقعی است که می طلبد نهادها آن را حفظ کنند.

شهر سوسنگرد در مرتضی گرد ساخته شد

محمدعلی عزیزی مدیر تولید اثر نیز گفت: برای این مستند یک شهر سوسنگرد در منطقه مرتضی گرد تهران ساخته شد. نکته مهم دیگر در این نوع فیلم «انتخاب» است، یعنی مخاطب تصمیم می گیرد که کدام نقطه از صحنه‌ی فیلم را ببیند. از سختی های بزرگ کار ما نیز برآورد هزینه بود.

سه شنبه 13/6/1397 - 13:31
ادبی هنری

۱۲۷اُمین دگرخنددر ۱۲۷اُمین جلسه از مجموعه برنامه‌های«دگرخند» که با حضور شاعران طنزپرداز قمی برگزارشد، ناصر فیض گفت: طنز به‌دور از کلمات سخیف و ابتذال است، طنزپرداز انسان فرهیخته و آگاه جامعه است.
 
به گزارش تبیان، 127 اُمین جلسه از مجموعه برنامه‌های «دگرخند» با حضور جمعی از علاقه‌مندان در سالن مرحوم امیرحسین فردی حوزه هنری برگزار شد. در این جلسه، عباس محمدی، شاعر، طنزپرداز و از بانیان برنامه قمپز حوزه هنری استان قم و ناصر فیض مدیر دفتر طنز حوزه هنری به همراه جمعی از نویسندگان، شاعران، طنزپردازان برنامه قمپز و علاقه‌مندان به این برنامه حضور داشتند.

در ابتدای این برنامه عباس محمدی درباره نحوه شکل‌گیری برنامه قمپز گفت: در سال 1391 برنامه «در حلقه رندان» در شهر قم برگزار شد، سپس ایده اینکه برنامه‌ای مخصوص طنزپردازان قمی ایجاد شود به ذهن ما و چند تن از دوستان خطور کرد و جشنواره «سوهان روح» را در سال 92 برگزار کردیم. به یک سال نرسیده بود که برنامه قمپز با رویکرد طنز به مسائل اجتماعی به شکل ماهانه شکل گرفت و امروز بیش از 36 جلسه از آن برگزار شده است. بازخوردها، انتشار کلیپ در فضای مجازی و جریان‌سازی برخی از اشعار خوانده شده نشان می‌دهد که این برنامه توانسته است توجه مخاطبین را به خود جلب کند.

وی ادامه داد: با توجه به فضای حاکم بر شهر قم که محدودیت‌هایی مانند اجرای کنسرت و برنامه‌هایی از این دست وجود دارد، برنامه قمپز که برنامه‌ای است که به شعر و نثر طنز می‌پردازد مخاطبین بسیاری را جذب کرده است. از طرفی به دلیل ارتباط این برنامه با یک نهاد انقلابی مانند حوزه هنری، سبب شده است تا حساسیتی درباره این برنامه به وجود نیاید. شهر قم دارای شخصیت‌های طنز‌پرداز مشهوری است که از میان آن‌‌ها می‌توان به میرزا دلشاد قمی، درکی قمی و شاطرعباس صبوحی قمی اشاره کرد.

این شاعر طنزپرداز تصریح کرد: در شهر قم شاعران طنزپرداز بسیاری حضور دارند و همین مسئله سبب شده است تا از تمامی اقشار حتی از روحانیون نیز به این برنامه علاقه‌مند شوند و افرادی مانند حجت‌الاسلام محمد حسینی که به عنوان یکی از شاعران فعال در برنامه قمپز حضور دارند، نشان می‌دهد که توانسته‌ایم فعالیت مثمر ثمری را داشته باشیم و در این میان بازخوردهای بسیاری خوبی از طرف مخاطبین دریافت کنیم. کتاب مستطاب قمپز یکی از همین اتفاقات خوب است که اشعار برگزیده توسط من جمع‌آوری شده و توسط انتشارات سوره مهر به چاپ رسیده است. همچنین برنامه‌ریزی شده است که کتاب بعدی قمپز به نثر اختصاص یابد و آثار برگزیده نثر این برنامه به چاپ برسد.

در ادامه ناصر فیض به موضوع طنز پرداخت و درباره اشعار طنز گفت: در برخی از استان‌ها شعر طنز به خوبی رشد نکرده است، اما ما شاهد هستیم در برخی از استان‌ها مانند قم، کرمان، اصفهان و یزد، برنامه‌های بسیار خوبی برگزار می‌شود و اشعار بسیار قوی خوانده می‌شود. به عنوان نمونه، در برنامه اخیری که در کرمان برگزار شد از میان 20 شعر خوانده شده 15 شعر قوی بودند که این آمار بسیار خوبی است. قم نیز واقعا میزبان شاعران و طنزپردازان بسیار خوبی است که امیدواریم شاهد تبلور این استعدادها در استان‌های دیگر نیز باشیم.

وی ادامه داد: متاسفانه هرجایی که کار در دست مسئولی باشد که اهل آن کار نباشد، نتایج خوبی حاصل نمی‌شود. زمانی که عباس محمدی در حوزه هنری قم مشغول به کار شد من گفتم باید منتظر نتایج خوبی از کار وی باشیم؛ زیرا او از جنس و اهل این کار است. این روزها بسیاری ادعای کار فرهنگی دارند اما زمانی  که جشنواره‌ای برگزار می‌شود یا فردی افتخاری کسب می‌کند می‌بینیم که یک پای او در حوزه هنری و برنامه‌های این مجموعه است. هرجایی که ما نتیجه نگرفتیم به دلیل آن است که کسانی مسئولیت اداره آنجا را داشتند که اهل آن کار نبودند، اما در شهر قم شاهد اتفاقات بسیاری خوبی هستیم و امیدواریم که این مسئله ادامه داشته باشد.

در پایان این برنامه حجت‌الاسلام محمد حسینی، ملیحه رجایی، محمد غفاری، حسن بشتاب، مهدی کبیری، فرهاد موحدی، سید مصطفی فاطمی و محمدحسین علیان به شعرخوانی پرداختند.

«دگرخند» به همت دفتر طنز حوزه هنری به صورت ماهانه در سالن امیرحسین فردی برگزار می‌شود.

سه شنبه 13/6/1397 - 13:27
تاریخ

سیزدهم شهریورماه، روز بزرگداشت ابوریحان بیرونی است. ابوریحان محمد بن احمد بیرونی از دانشمندان بزرگ ایران در علوم حكمت و اخترشناسی و ریاضیات و تاریخ و جغرافیا - در سال 362 هجری قمری در اطراف خوارزم متولد شد و به این خاطر به بیرونی یعنی خارج از خوارزم معروف شده است.

ابوریحان بیرونی البته یك‌ فیلسوف‌ رسمی‌ كه‌ دارای‌ روش‌ خاص‌ فلسفی‌ باشد، نبود، اما‌ دارای‌ آگاهی‌ عمیق‌ فلسفی‌ بوده‌ و این‌ امر از اشارات‌ بسیاری‌ كه‌ در ضمن‌ كتاب‌هایش‌ به‌ چشم‌ می‌خورد، مسلم‌ می‌شود.

حتی در ضمن‌ این‌ مباحث‌ می‌بینیم‌ كه‌ برخی‌ مشكلات‌ كلامی‌ و مذاهب‌ فلسفی‌ را نام‌ می‌برد و با عباراتی پرمعنی‌ و پخته‌ از آن‌ها انتقاد یا استقبال‌ می‌كند. ابن‌ ابی‌ اصیبعه‌ در این زمینه می‌گوید:

«او معاصر با شیخ‌الرییس‌ ابن‌ سینا بود و  میان‌ آن‌ دو مراسلات‌ و محادثاتی‌ رد و بدل‌ می‌شد و من‌ جواب‌ چند سؤال‌ را از آن‌ ابن‌ سینا كه‌ ابوریحان‌ از او پرسیده‌ بود، پیدا كردم‌ كه‌ حاوی‌ امور مفید و سودمندی‌ بود». و ازجمله كارهایی‌ كه‌ بیرونی كرده‌ این‌ است‌ كه‌ «وجوه‌ توافق‌ میان‌ فلسفه‌ فیثاغوری‌ افلاطونی‌ و حكمت‌ هندی‌ و بسیاری‌ از مذاهب‌ صوفیه‌ را بیان‌ كرده‌ است‌».

او از اولین كسانی است كه به پیدا كردن وزن مخصوص بسیاری از اجسام مبادرت كرد و آن‌چنان این كار را دقیق انجام داد كه اختلاف وزن‌های محاسبه‌شده‌اش با وزن‌هایی كه دانشمندان در قرن‌های اخیر با توجه به تمام وسایل جدید خود تهیه كرده‌اند، بسیار ناچیز است.

ابوریحان در طول عمر خود به شهرهای مختلفی سفر می‌كرد و به اندازه‌گیری طول و عرض جغرافیایی آن شهرها می‌پرداخت و سپس موقعیت هر شهر را روی یك كره مشخص می‌كرد و پس از سال‌ها توانست آن نقاط را روی یك نقشه مسطح پیاده كند و این مقدمهعلم كارتوگرافی بود كه این‌كار با ابوریحان شروع شد.

نزد ابونصر منصور علم آموخت، در 17 سالگی ارتفاع خورشیدی نصف‌النهار را رصد كرد و بدین ترتیب عرض جغرافیایی زمینی آن را استنتاج كرد.در دربار مأمون خوارزمشاهی قرب و منزلت عظیم داشته، چند سال هم در دربار شمس‌المعالی قابوس بن وشمگیر به‌سر برده است.

در حدود سال 404 هجری قمری به خوارزم مراجعت كرد. زمانی كه سلطان محمود غزنوی خوارزم را گرفت، درصدد قتل او برآمد و به شفاعت درباریان از كشتن وی درگذشت و او را در سال 408 هجری با خود به غزنه برد.

در سفر محمود به هندوستان، ابوریحان همراه او بود و در آن‌جا با حكما و علمای هند معاشرت كرد و زبان سانسكریت آموخت و مواد لازم را برای تألیف كتاب خود ـ "ماللهند" ـ جمع‌آوری كرد. ابوریحان در طول زندگی خود حدود یك‌صد و 43 كتاب در زمینه‌های نجوم، هیأت، منطق و حکمت نوشت.

ازجمله تألیفات او "قانون مسعودی" در نجوم و جغرافیا و "آثار الباقیه" در تاریخ، آداب و عادات ملل است. از دیگر آثارش به "التفهیم"، تحقیق "ماللهند"، "اسطرلاب"، "سدس"، "تحدید"، "چگالی‌ها"، "سایه‌ها"، " وترها"، "پاتنجلی"، "قره‌الزیجات"، "قانون"، "ممرها"، "الجماهر" و "صیدنه" می‌توان اشاره كرد.

سید امین‌ درباره بیرونی چنین می‌گوید: «بیرونی‌ حكیم‌ ریاضی‌، عالم‌ به‌ نجوم‌ بود و در فلسفه‌ و طب‌ و جغرافی‌ و تاریخ‌ و ادب‌ و شعر لغت‌ مهارت‌ داشت‌». ابن‌ ابی ‌اصیبعه‌ نیز معتقد است: «ابوریحان‌ به‌ علوم‌ فلسفی‌ اشتغال‌ داشت‌ و در هیأت‌ و نجوم‌ فاضل‌ بود و همو در صناعت‌ طب‌ نظری‌ نیكو داشت‌».

صفدی‌ او را چنین‌ وصف‌ می‌كند: «... در دانش‌های‌ فلسفه‌ و ریاضی‌ یگانه‌ روزگار خود بود، و در طب‌ و نجوم‌ بسیار كوشیده‌ و ماهر گشته‌ بود». سخائو - خاورشناس‌ آلمانی -‌ كه درباره‌ بیرونی‌ تحقیقاتی‌ كرده‌ و چند كتاب را در این زمینه چاپ‌ كرده، درباره او گفته‌ است‌: «بیرونی‌ از بزرگ‌ترین‌ شخصیت‌های عقلی‌ است‌ كه‌ تاریخ‌ اسلام‌ به‌ خود دیده‌ است‌».

سمیث‌ در بخش نخستین‌ از كتاب‌ "تاریخ‌ ریاضیات‌" می‌نویسد‌: «بیرونی‌ درخشان‌ترین‌ چهره‌ علمی‌ زمان‌ خود در ریاضی‌ بوده‌ است‌، و اروپاییان‌ بسیاری‌ از معلومات‌ نادر و كمیاب‌ خود را در باب‌ «هند» مدیون‌ ابوریحان‌ و آثار ارزنده‌ او هستند».

جرج‌ سارتن‌ در كتاب‌ "مقدمه‌ای‌ بر تاریخ‌ علم"‌ به نبوغ‌ بیرونی‌ و وسعت‌ اطلاعات‌ او اذعان‌ كرده‌ و می‌گوید: «بیرونی‌ نه‌ فقط‌ از فیلسوفان‌ و ریاضیدانان‌ و جغرافیدانان‌ نامبردار است‌، بلكه‌ از بزرگ‌ترین‌ مورخان‌ اسلام‌ و از نامدارترین‌ دانشمندان‌ جهان‌ است».

بروكلمان‌ در "تاریخ‌ رجال‌ اسلامی"‌ می‌آورد: «حقیقت‌ این‌ است‌ كه‌ شجاعت‌ فكری‌ بیرونی‌ و حب‌ او به‌ آگاهی‌ علمی‌ و دور بودنش‌ از توهم‌ و دوستداری‌ حقیقت‌ و تسامح‌ و پاكی‌ ضمیر او، جملگی‌ از خصالی‌ است‌ كه‌ در قرون‌ وسطا بی‌نظیر بوده‌ است‌. درواقع‌ او نابغه‌ای‌ نوآور بود و در مسائل‌ علمی‌ بصیرت‌ كامل‌ داشت‌ و نظرش‌ نافذ و صائب‌ بود».

اما ابوالفضل‌ بیهقی‌ در این‌باره چنین می‌نویسد: «... و من‌ كه‌ این‌ تاریخ‌ پیش‌ گرفته‌ام‌، التزام‌ این‌قدر بكرده‌ام‌ تا آن‌چه‌ نویسم‌ یا از معاینه‌ من‌ است‌ یا از سماع‌ درست‌ از مردی‌ ثقه‌، و پیش‌ از این‌ به‌ مدتی‌ دراز كتابی‌ دیدم‌ به‌ خط‌ استاد ابوریحان‌، و او مردی‌ بود كه‌ در ادب‌ و فضل‌ و هندسه‌ و فلسفه‌ در عصر او چنو دیگری‌ نبود و به‌ گزاف‌ چیزی‌ ننوشتی‌،... و این‌ دراز از آن‌ دادم‌ تا مقرر گردد كه‌ من‌ در تاریخ‌، چون‌ احتیاط‌ می‌كنم».

عبدالحمید دجیلی درباره بیرونی چنین می‌گوید: «اگرچه ابوریحان معمولا آثار خود را به عربی و سانسكریت می‌نوشت، اما از لحاظ فارسی دارای تسلط كامل بود تا آن‌جا كه كتاب "التفهیم" وی كه به دو زبان پارسی و تازی نوشته شده است، هم‌اكنون به عنوان یك مرجع لغت فارسی مورد توجه دانشمندان و ادبای فارسی است.

این روایت معروف است كه در واپسین ساعات عمر ابوریحان بیرونی شخصی به دیدنش آمد و او در بستر بیماری پاسخ مسأله‌ای علمی را از وی پرسید. اطرافیان که از کار او متعجب شده بودند، از بحث علمی برحذرش داشتند؛ ابوریحان در پاسخ چنین گفت: «آیا پاسخ این سوال را بدانم و بمیرم بهتر است یا ندانسته بمیرم؟» ابوریحان بیرونی در سال 440 هجری قمری در سن 78 سالگی در شهر غزنین از دنیا رفت.

سه شنبه 13/6/1397 - 12:47
تاریخ


363م:چهارم سپتامبر سال 363 میلادی، 69 روز پس از مرگ ژولیان امپراتور روم كه با 14 لژیون (لشكر رومی) به جنگ شاپور دوم (ذوالاكتاف) شاه ساسانی ایران شتافته بود، جانشین او "ژوویان" با صرفنظر كردن از متصرفات روم در آسیای صغیر و غرب فرات موافقت شاپور را به صلح به دست آورد تا بتواند باقیمانده لژیونرها را زنده به كشورشان بازگرداند. ژولیان برای تصرف تیسفون از فرات گذشته بود.
 
 
 
یكی از شرایط صلح این بود كه ژوویان در عقب نشینی به ساحل مدیترانه به هر شهر كه برسد باید به دست خود پرچم ایران را بر فراز شهر به اهتزاز درآورد، و او به این تعهد عمل كرد.

 
ژولیان 26 ژوئن سال 363 در جریان عقب نشینی از برابر ارتش توانمند ایرانیان زخمی شده بود و اواخر همان شب از همین جراحت در گذشته بود. واحدهای ارتش ایران دست از تعقیب لژیونرها رومی برنداشتند و همین امر ژوویان را كه پس از مرگ ژولیان، از سوی ژنرالهای رومی موقتا تا تصویب سنای روم جانشین ژولیان شده بود مجبور به دادن پیشنهاد صلح به شاپور دوم كرد. با این پیروزی درخشان، ایران بار دیگر بر روم برتری یافت.

 
 
 
پس از بازگشت ژوویان به "رم"، با این كه سنا بر امپراتور شدن او صحه گذارد نتوانست از سرزنش رومی ها خود را رهایی دهد و در چند مورد بر ضد او كه باعث تحقیر روم شده بود شورش شد و بالاخره همین وضعیت سبب شد كه یك سال پس از امضای قرارداد صلح با شاپور دوم، از فرط غصه دق كند . پس از مرگ ژوویان، سنای روم ژنرال والنتیان را به امپراتوری برگزید.

 
 

 

 

 
10‎63م:طغرل سلجوقی که با غلبه برغزنویان، ایران خاوری و سپس همه ایران و نیز بغداد را تصرف و تا سوریه و گوشه هایی از آناتولی پیش رفته بود چهارم سپتامبر 1063 میلادی در «ری» درگذشت و چون فرزند نداشت آلپ ارسلان (به معنای شیر شرزه) برادرزاده اش (پس از یك درگیری خانوادگی) برجای او نشست. طغرل (طعرل بیگ) در آخرین سال عمر خود (72 سالگی) «سیده» دختر خلیفه اسمی بغداد را به عقد نكاح خود درآورده و به ری منتقل كرده بود تا در اینجا عروسی كند كه درگذشت.

 
طغرل كه قبلا اتحادیه ای از ترکمانان مهاجر به فرارود را تشکیل داده بود پس از درگذشت محمود غزنوی و احساس ضعف در پسرش مسعود، تعرض خود را آغاز کرده بود. طغرل كه تعرض عمومی خودرا از سال 1034 میلادی آغاز كرده بود تا سال 1037 همه خراسان (خراسان بزرگ) را متصرف شده بود. طغرل پس از پیروزی سال 1038 در دندانقان (میان سرخس و مرو) بر سلطان مسعود غزنوی به نیشابور رفته و در باغ «شادیاخ» پادشاهی خود را اعلام داشته بود. تصرف سایر ایالت های ایران از جمله آذربایجان توسط طغرل 18 سال طول كشید. وی با تصرف ایران به حكومت دودمانهای ایرانی ازجمله بوئیان كه بغداد را هم تحت كنترل داشتند پایان داد.

 
 

 
1339م:13 شهریور سال 1339 هجری (چهارم سپتامبر 1960 میلادی) برای نخستین بار پس از كودتای 28 امرداد، هواداران و پیروان راه دكتر مصدق و به دعوت قبلی آنان ـ بسیاری از مردم تهران اجتماع برزگی را در میدان جلالیه (محل پارك لاله امروز كه در آن زمان زمینی باز و عمدتا برای سواركاری، آموزش رانندگی و برگزاری نمایشگاه و سیریك بكار می رفت) برپا داشته بودند كه طبق گزارش كلانتری 19 پلیس تهران و پاسگاه ژاندارمری امیرآباد، نزدیک به دویست هزار تن در آن شركت كرده بودند.

 
در این اجتماع سخنرانان خواستار رعایت آزادی ها مندرج در قانون اساسی، حقوق بشر مطابق اعلامیه بین المللی مربوط، برقراری دمکراسی، آزادی زندانیان سیاسی و بازگشت آنان (بدون سلب حقوق) به زندگی عادی و فعالیتهای حرفه ای مربوط شدند. ولی، همینكه ناطقان زبان به انتقاد از شاه گشودند و مردم به دادن شعار بر ضد شاه و حامیان خارجی او پرداختند پلیس مداخله كرد و به میتینگ که برنامه های آن ادامه داشت پایان داد و مردم را پراکنده ساخت. دولت بعدا برای دفاع از عمل خود مدعی شد كه اجتماع كنندگان در نظر داشتند به قزل قلعه كه فاصله ای زیاد از میدان جلالیه نداشت حمله برند و با تخریب آن، زندانیان سیاسی را آزاد كنند!.

 
هشت روز پیش از برپایی این اجتماع دویست هزار نفری که در طول هفت سال پیش از آن سابقه نداشت، دکتر منوچهر اقبال در پی انتقادهای متعدد از انتخاباتی که برگزار کرده بود از سمت نخست وزیری کناره گیری کرده، و جعفر شریف امامی نخست وزیر شده بود. شریف امامی که همچنان با اعتراض مردم به انتخابات رو به رو بود از کسانی که انتخاب شده بودند خواست تا استعفا کنند و راه برای تجدید انتخابات باز کنند. در آن زمان، همین انتقاد علنی از تقلب در انتخابات و بحران ناشی از آن، به جبهه ملی امکان داده بود که بار دیگر وارد میدان شود و مردم را به تشکیل اجتماع در جلالیه دعوت کند.

 

 
 
 
 
 


 
196‍1م:شاید همگان ندانند که یک اشتباه تایپی باعث تشدید جنگ سرد (جنگ رسانه ای ـ جنگ الفاظ) مصر و ایران شد که از سپتامبر 1961 (شهریور 1340) تا سپتامبر 1970 (درگذشت جمال عبدالناصر در 1349) ادامه داشت. تیرگی روابط مصر با ایران از چند سال پیش از آن، و زمانی آغاز شده بود كه شاه اعلام كرده بود كه برسمیت شناخته شدن اسرائیل از سوی ایران تازگی ندارد و ما از همان آغاز اسرائیل را شناخته بودیم. قضیه از این قرار است: مصر و سوریه قبلا با هم یكی شده و جمهوری متحد عرب را تشكیل داده بودند كه بعدا یمن هم به آنها پیوسته بود. سوری ها در سپتامبر 1961 وحدت خود با مصر را که از فوریه 1958 تحقق یافته بود لغو کردند و دولت اردن تقریبا بلافاصله استقلال جمهوری سوریه را به رسمیت شناخت. خبرگزاری پارس (ایرنا ـ که تا تابستان سال 1350 اخبار خود را مستقیما و بلاواسطه از رادیوی دولتی سراسری پخش می كرد) این خبر را از آژانسهای خبری گرفته و پس ادیت سردبیر، آن را برای ارسال به رادیو جهت پخش به تایپیست می دهد تا تایپ كند. تایپیست تازه کار که همان هفته استخدام شده بود کلمه "اردن" از دستخط سردبیر را "ایران" می خواند و "ایران" تایپ می کند و مصحّح مسئول مقابله متن با تایپ هم متوجه این اشتباه تایپی نمی شود، زیرا كه خبر دیر واصل شده بود و به ساعت پخش اخبار فوری و کوتاه 4 بعداز ظهر چیزی باقی نمانده بود. خبر به همان صورت از رادیو ایران پخش می شود و مانیتورینگ رادیو قاهره آن را ضبط و بی درنگ به عبدالناصر منعکس می کند. دولت مصر اندکی بعد بدون این که منتظر دریافت گزارش رسمی و اظهار نظر تهران شود سریعا و شدیدا نسبت به عمل ایران (که چنین عملی صورت نگرفته بود) واکنش نشان می دهد و دولت ایران (که قصد شناسایی جمهوری سوریه را در روزهای بعد داشت)، با توجه به حمله شدید رادیو مصر و ناسزاگویی به شخص شاه، در برابر امر انجام شده قرار می گیرد و به جای اعلام واقعیت (اشاره به اشتباه تایپی)، در برسمیت شناختن سوریه تعجیل و روز بعد تصمیم خود را اعلام می دارد و جنگ رسانه ای دو کشور وارد مرحله شدید خود می شود و ادامه می یابد که بخشی از تاریخ خاور میانه است.

 
 

 

 

 
1346م:در این روز در سال 1346 (سپتامبر 1967) شهرداری تهران به دلایل بسیار از جمله زیان دهی، از خیر شركت واحد اتوبوسرانی گذشت و از دولت خواست كه آن را تحویل بگیرد. افزایش بهای بلیت باعث تظاهرات دانشجویان دانشگاه تهران شده بود و دولت آن را لغو كرده بود. اتوبوسرانی تهران تا سال 1336 توسط شركتهای غیردولتی

 
23 گانه اداره می شد كه این خطوط از نخستین روز سال 1337 یكی پس از دیگری دولتی شدند. نخستین رئیس شركت واحد اتوبوسرانی تهران ژنرال علوی مقدم رئیس وقت شهربانی بود.

 
شركتهای غیر دولتی اتوبوسرانی تهران تلاش بسیار كردند كه دولتی نشوند، ولی موفق نشدند مخصوصا كه اقساط اتوبوسهای مرسدس بنزی را كه دولت وارد كرده بود و در اختیار آنها گذارده بود پرداخت نكرده بودند و برای افزایش بهای بلیت كه یك ریال بود دستاویزی به عنوان "ادامه خط" و "خط فرعی" اختراع كرده بودند و به این بهانه از مسافر نیم ریال (ده شاهی) بیشتر می گرفتند.

 
دولت قرار بود كه به جای اموال شركتهای خصوصی اتوبوسرانی، به آنها از سهام شركت واحد بدهد كه بالاخره این وعده عملی نشد. مدیران شركتهای غیر دولتی سابق دولت را متهم می كردند كه به منظورهای سیاسی دست به ملی كردن شركتهای آنها زده است و می خواهد به این ترتیب كنترل رفت و آمد در شهر را به دست داشته باشد و از اعتصابات آینده جلوگیری كند. بعضی از صاحبان این شركتها به دلیل كمك به كودتای 28 مرداد حتی انتظار این كار را از دولت نداشتند و تا آخرین لحظه آن را باور نمی كردند.

 
 

 
1989م:ژرژ سیمنون Georges Simenon نویسنده فرانسوی كه 220 داستان نوشت چهارم سپتامبر سال 1989 در گذشت. داستانهای او كه به 51 زبان ترجمه شده اند تا سال 2000 تیراژی برابر 500 میلیون نسخه داشتند و به همین لحاظ است كه برخی وی را داستان نگار اول قرن 20 می خوانند. هشتاد و چهار داستان او زمینه پلیسی داشته اند. وی كه در بلژیك به دنیا آمده و 86 عمر كرده بود پس از پیدایش ضبط صوت پرتابل، همیشه یكی از آنها را حتی در اطاق خواب باخود داشت تا سوژه ها و ماجراهایی را كه دفعتا به خاطرش می رسید ضبط كند تا فراموشش نشوند. سیمنون می گوید كه نباید مقید بود كه یك داستان بیش از 150 صفحه چاپی باشد، با هر اندازه باید آن را به دست چاپ سپرد، ولی هر داستان باید درسی بیاموزد كه راهنمای مردم قرار گیرد و گرنه نوشتن آن كاری عبث است. وی بلند نویسی را از كارهای نویسندگان آمریكایی دانسته است كه می خواهند بزرگی كار خود را از حجم كتاب نشان دهند و ناشر نیز بر همین پایه بهای فروش را تعیین می كند. حجم مطلب دلیل خوبی محتوا نیست و مردم معاصر وقت زیاد برای خواندن لفاظی نویسنده را ندارند.

 

 


 
1908م:امروز زادروز «ریچارد رایت» نویسنده توانای سیاهپوست آمریكایی است كه در چهارم سپتامبر 1908 به دنیا آمد و 52 سال عمر كرد. وی یك كمونیست بود و با یك بانوی كمونیست هم ازدواج كرده بود و 12 سال آخر عمرش را در فرانسه گذراند. رایت كار نویسندگی را از روزنامه نگاری آغاز كرده بود. مدتها نویسنده و سردبیر «دیلی وركر» و «نیو مسسز New Masses» نشریات حزب كمونیست آمریكا بود و مجله «تلاش تازه» را تاسیس كرد.

 
نخستین داستان او «خرافات» عنوان داشت. داستانهای دیگر رایت كه به جنبش حقوق مدنی سیاهپوستان آمریكا یی كمك بسیار كرد عبارتند از: «فرزندان عمو تام»، «پسرك بومی»، «خارج از گودها»، «روز تعطیل»، «رؤیای طولانی»، «هشت مرد» و ....

 
ژان پل سارتر و سایر فلاسفه «رایت» را ستوده و گفته اند كه داستانهای او كمك بزرگی به روشن ساختن مردم كرده و یك دنیا فلسفه اند .

 

 

 

 
 
 
1833م:از همان نخستین روز انتشار روزنامه «نیویورك سان دیلی» در چهارم سپتامبر سال 1833 كه نخستین روزنامه یومیه بشمار می رود حرفه ای به نام «روزنامه فروشی» به وجود آمد و نخستین روزنامه فروش به نام بارنی فلاهرتیBarney Flaherty

 
به ابتكار خودش از این چهار راه به آن چهار راه و از این رستوران به آن رستوران می دوید و با صدای بلند تیتر اول روزنامه را جار می زد تا مردم جلب شوند و بخرند و از همین روز واژه «نیوزبویNewsboy » مصطلح و "بارنی" با آن خطاب شد كه تا به امروز موزعین جراید را با همین عنوان خطاب می كنند.

 
فروش روزنامه سپس علاوه برچهار راهها، در كیوسیك های ثابت و متحرك (نیوز ستند) فروخته می شد كه به تدریج صندوقهای خودكار و توزیع خانه به خانه (هوم دلیوری) جای آن را گرفته است. در كسب و كار روزنامه داری، برخلاف تصور تحریریه و آگهی ها حرف نهایی را نمی زنند، این توزیع خوب و كارآمد است كه یك روزنامه را موفق می سازد.زیرا، وقتی كه روزنامه توزیع خوب داشته باشد، همه می خواهند در آن مطرح شوند و هركس می كوشد كه آگهی اش در آن چاپ شود. علت پایین بودن تیراژ روزنامه ها در كشورهای معروف به جهان سوم؛ نارسایی توزیع و نبودن توزیع خانه به خانه جراید روزانه است. ادیشن اینترنتی (آنلاین) روزنامه ها كه از نیمه دهه 1990 باب شده تنها بر اهمیت روزنامه افزوده است و كمكی به درآمد آن نمی كند. روزنامه ای كه ادیشن اینترنتی خوب داشته باشد مورد توجه مقامات و شخصیت هاست كه می خواهند خود و افكارشان در آن مطرح شود، گرچه اخیرا برای ادیشن آنلاین روزنامه ها هم به طور جداگانه آگهی گرفته می شود ولی این قبیل آگهی ها از میزان آگهی های چاپی آنها می کاهد.

 

 
 
1781م:چهارم سپتامبر سالروز استقرار 44 مهاجر اسپانیایی زبان در دره "دود" در جوار یك دهكده سرخپوستی در جنوب كالیفرنیا در سال 1781 است كه نامش را (El Pueblo de Nuesta... Los Angeles) گذاردند که پس از ضمیمه شدن کالیفرنیا به قلمرو دولت واشنگتن "لس آنجلس" نامیده شده است كه اینك دومین شهر پرجمعیت آمریكاست و صدها هزار ایرانی را در خود جای داده، به گونه ای كه به "تهران جلس" شهرت یافته است. ایرانیان این شهر برای خود دارای رسانه های متعدد به زبان فارسی هستند و تابلوهای فروشگاه های آنان بیشتر دو زبانه است و در اداره امور شهر مشاركت دمكراتیك دارند.

 
 

 
1918م:سوم سپتامبر سال 1918 چند واحد نظامی آمریكا برای كمك به سركوب دولت نوپای بلشویكی روسیه، در بندر "آرخانگل" مستقر شدند و ده ماه در آنجا بودند. فرمانده نیروهای سرخ كه مانع پیشروی آنان به داخل روسیه شده بود یك كارگر معدن زغال سنگ بود. در جریان جنگ داخلی روسیه كه پس از انقلاب بلشویكی اكتبر 1917 رویداد چند واحد نظامی آمریكا نیز باهدف كمك به ضد انقلابیون روسیه در بندر ولادی وستوك (سیبری) استقرار یافته بودند و تا سال 1920 در آنجا بودند.

 
 
 
 
ولادیمیر پوتین رئیس دولت و رهبر حزب حاكم روسیه 90 سال بعد و در همان روز (سوم سپتامبر) با اشاره به افزایش كشتی های نظامی آمریكا در دریای سیاه گفت كه قطعا به این عمل پاسخ داده خواهد شد. وی گفت: این سئوال از ذهن من دور نمی شود كه كشتی های نظامی آمریكا در آبهای گرجستان چه می كنند و چرا به اینجا آمده اند. كمك انساندوستانه را كه با كشتی موشكدار نمی رسانند ـ آن هم كشتی مجهز به تازه ترین موشكها. شمار كشتی های نظامی بیگانه در دریای سیاه، طبق قراردادهای بین المللی ناظر برتنگه های تركیه محدود است.

 
 
 
 

 

 

 
2004م:مارتین توریحوس Martin Torrijos رئیس جمهور 41 ساله كشور 105 ساله و 3 میلیون و سیصد هزار نفری پاناما یکم سپتامبر 2004 كار خود را آغاز كرد. وی فرزند ژنرال عمر تریحوس دیكتاتور اسبق پاناما است كه در یك سانحه هوایی اسرارآمیز كشته شد.

 
به نظر تحلیلگران كه در آن زمان در رسانه ها انتشار یافته بود؛ دلیل انتخاب مارتین، برغم شهرت دیكتاتوری پدرش از این قرار بوده است: بدی اقتصاد پاناما كه ایجاب می كرد یك اقتصاددان زمام امور را به دست گیرد و او تحصیلات و تجربه اقتصادی دارد. گسترش شكاف میان غنی و فقیر در پاناما و بالا رفتن آمار بیكاری و تبعیض در این كشور، كه تمایل عمومی را به تامین عدالت اجتماعی ـ اقتصادی زیاد كرده بود و مارتین یك سوسیال دمكرات است. دشمنی رئیس جمهوری سابق با كوبا، طبقه كارگر پاناما را كه علاقه به فیدل كاسترو دارد خشمگین كرده بود كه مارتین چپگرا همانند پدرش از موافقان دوستی پاناما و كوباست. به علاوه، مارتین از هواداران تعریض آبراه پاناماست كه ملیون و ناسیونالیستهای پانامایی را راضی می كند. هر سال 14 هزار كشتی از این آبراه 94 ساله (میان دو اقیانوس اطلس و آرام) استفاده می كنند و هزینه تعریض آن هشت میلیارد دلار برآورد شده است كه مارتین تریحوس قول به حمایت از تعریض داده بود. عمر تریحوس پدر مارتین بود كه ضمن انعقاد قرارداد با كارتر رئیس جمهوری وقت آمریكا به كنترل آمریكا بر آبراه پاناما در پایان قرن 20 خاتمه داد. با وجود این، هنوز دولت آمریكا در پاناما یك پایگاه نظامی بزرگ دارد. در زمان عمر تریحوس، شاه ایران كه از سلطنت خلع شده بود برای چند ماه به صورت آواره در پاناما اقامت كرده بود و از این سرزمین بود كه به مصر رفت و درآنجا درگذشت.

 
 

 

 

 
2004م:Sheikh Youssef Al- Qaradawi روحانی اسلامی مصری مقیم قطر گفته است: این یك تكلیف شرعی برای هر مسلمان است كه با آمریكاییان ـ نظامی و یا غیر نظامی ـ در عراق جنگ و مبارزه كند. این روحانی كه قبلا موضع ملایمی داشت و از همزیستی پیروان ادیان سخن می گفت این مطلب را 31 اوت 2004 در قاهره و در سندیكای روزنامه نگاران مصری بیان کرده بود. مدیر دفتر این روحانی گفته است كه بیانات او به منزله فتواست.

 
به گزارش مطبوعات وقت، این روحانی حمله نظامی آمریكاییان به عراق را تعرض به یك سرزمین مسلمان نشین ( و به منزله تعرض به همه مسلمانان) اعلام داشته بود.

 
خبرگزاری انگلستان دراین باره نوشته است: این روحانی مصری در عین حال یكی از 93 مقام اسلامی است كه در اوت 2004 از مسلمانان سراسر جهان خواسته بود كه به مبارزان عراقی كمك كنند.

 

 
476: رومولوس آگوستوس آخرین امپراتور بخش غربی روم (روم غرب) برکنار شد.

 
1553: کورنلیادا نوماتالشینو Corneliada Nomatalcino کشیش کاتولیک که یهودی شده بود به حکم یک محکمه مذهبی به مرگ محکوم و آتش زده شد.

 
1886: آخرین جنگ بزرگ دولت واشنگتن با سرخپوستان (بومیان آمریکا) طایفه آپاچی به ریاست Geronimo پایان یافت. (تفصیل رویداد در سایت پنجم سپتامبر)

 
1888: دوربین عکاسی که با فیلم نواری (حلقه فیلم) کار کند توسط موسسه جورج ایستمن ساخته شد.

 
1924: میان روسیه شوروی و آلمان قراردادی مبنی برفروش نفت ازجانب روسیه به آلمان امضاشد.

 
1933: یک هواپیما به رکورد پرواز هرساعت 300 مایل (480 کیلو متر) رسید.

 
1937: به دستور هیتلر همه باشگاههای روتاری (Rotary Clubs ) در آلمان بسته شدند.

 
1951: نخستین برنامه خبری تلویزیونی مستقیم (اصطلاحا: زنده) پخش شد. این گزارش خبری از نشست مربوط به امضای قرارداد صلح با ژاپن تهیه شده بود که در شهر سانفرانسیسکو برپا شده بود. گزارش، مستقیما در سراسر ایالات متحده پخش شده بود.

 
1962: سازمان جهانی عمران که یک آژانس دولتی آمریکاست از سوی این دولت تاسیس شد.

 
1974: جورج بوش (پدر) با سمت "سفیر آمریکا در چین" به این کشور فرستاده شد. وی نخستین سفیر آمریکا در جمهوری توده ای چین بوده است.

 
1979: کردهایی که برضد جمهوری اسلامی شورش کرده بودند از مهاباد بیرون رانده شدند.

 
 
1982: نیروی هوایی عراق (در جریان جنگ عراق و ایران) دو کشتی نفتکش را در آبهای جزیره خارک هدف حمله قراداد.
 

 

سه شنبه 13/6/1397 - 12:46
تاریخ

 13 شهریور؛ روز تعاون

تعاون و همکاری در رشد و شکوفایی جامعه نقش بسزایی دارد. بدیهی است با گسترش فرهنگ تعاون، وحدت و هم دلی در جامعه حاکم و ابتکارها و نوآوری ها شکوفا می شود.


13 شهریور در ایران روز تعاون نامگذاری شده است.

در جهان امروز، برای کسب توفیق در کلیه مسائل اقتصادی و فرهنگی باید همکاری باشد تا بتوان به مقاصد عالی دست یافت. به منظور ایجاد این همکاری، در اصل۴۴ قانون اساسی، بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران، مطرح و شرح و تفصیل آن در ۱۳ شهریور ۱۳۷۰، به تصویب مجلس رسید. در این راستا، وزارت تعاون به منظور اعمال نظارت دولت و حمایت و پشتیبانی از بخش تعاونی در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۷۰ تشکیل گردید.

 

تعاونی چیست؟
تعاونی ها، واحدهای کوچک اقتصادی ویژه ای هستند که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم، در تولید ملی، کارآفرینی و جذب نیروی کار، با افراد جامعه مشارکت می کنند و غالبا مالکیت مستقلی دارند. در واقع، تعاونی ها، سازمان هایی مردمی هستند که از سوی خود اعضا و با اختیار کامل آنها تشکیل و منطبق با اصول بین المللی تعاون اداره می شوند.

 

از آن جاکه تعاونی ها در فرآیند رشد و تعالی اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی جامعه تأثیر بسزایی دارند، در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به صورت گسترده به آن پرداخته شده است. اصل 44، مهم ترین اصلی است که در قانون اساسی در مورد تعاونی ها آمده است که در آن به طور مشخص، تعاون را یکی از بخش های سه گانه نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران معرفی می کند.

 

بر اساس این ماده، نظام اقتصاد ایران بر سه بخش دولتی، تعاونی و خصوصی با برنامه ریزی منظم و درست استوار است. به طور خلاصه، تعاونی ها از بُعد اقتصادی به عدالت، از نظر سیاسی به آزادی و از دیدگاه فرهنگی به ارزش های اخلاقی و دینی توجه دارند و بهترین جلوگاه پیوند مناسب میان اقتصاد، فرهنگ و سیاست شمرده می شوند.

 

ویژگی های تعاونی
تعاونی، همواره هزینه ها را کاهش می دهد و از فرصت ها به بهترین شیوه استفاده می کند. بر اساس سیاست های کلی اصل44، دولت در بخش تعاون، با استفاده از روش هایی مانند: تخفیف مالیاتی، ارائه تسهیلات اعتباری، حمایت از طریق مؤسسات مالی و نیز اقدام مؤثر برای کارآفرینی مولّد، زمینه را برای فعالیت های اقتصادی در مسئله خصوصی سازی گسترش می دهد. بهبود توانمندی و رقابت پذیری تعاونی ها می تواند هم وضعیت اقتصاد داخلی را تقویت کند و هم شرایط را برای مشارکت فعال مردم در عرصه های اقتصادی و خصوصی سازی فراهم آورد و با برطرف ساختن بسیاری از مشکلات، به رشد و توسعه امور اقتصادی در جامعه بینجامد.

  

شرکت تعاونی عام، شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد می‌باشد

 

 ضوابط عمومی شرکت تعاونی
شرکت تعاونی حداقل با ۷ نفر عضو می‌تواند تاسیس شود که شرایط قانونی را برای عضویت در شرکتهای تعاونی داشته باشند. از جمله تابعیت ایرانی، نداشتن ممنوعیت قانونی و حجر، و در شرکتهای تعاونی مشابه عضو نباشد.


شرکت تعاونی توسط هیئت موسس تاسیس می‌شود و پس از آن از کسانی که شرایط عضو شدن را دارند دعوت می‌کند. هیات موسس پس از تهیه طرح و اساسنامه و دیگر مشخصات تعاونی اقدام به دریافت موافقت نامه تشکیل تعاونی از وزارت تعاون مینماید و پس از دریافت اجازه نامه ثبت شرکت تعاونی از وزارت تعاون، شرکت را ثبت مینماید، پس از آن پروانه تاسیس شرکت تعاونی بوسیله وزارت تعاون صادر می‌شود. اعضا در جلسه مجمع عمومی عادی، اعضای هیئت مدیره و بازرس‌های شرکت تعاونی خود را انتخاب می‌کنند. 

 

 انواع شرکت تعاونی از لحاظ نوع فعالیت
۱- شرکت تعاونی تولیدی: شرکتی است که به منظور اشتغال در امور مربوط به کشاورزی، دامداری، دامپروری، پرورش و صید ماهی، شیلات، صنعت، معدن، عمران شهری، روستائی، عشایری و نظایر اینها فعالیت می‌نماید و مجموعاًَ یک واحد تولیدی را در آن اداره می‌نمایند.

۲- شرکت تعاونی توزیعی: شرکتی است که در امور مربوط به تهیه و توزیع کالا، مسکن، خدمات و سایر نیازمندیهای اعضاء فعالیت می‌نماید. آن دسته از شرکتهای تعاونی که فعالیت آنان تواماًَ تولیدی و توزیعی باشد را شرکت تعاونی تولیدی و توزیعی نامند.
شرکت‌های تعاونی تولیدی مانند دامداران،کشاورزان، پرورش دهندگان زنبور عسل یا صاحبان صنایع و هر گروهی دیگر که در رده تولیدی نام برده شده‌اند، در صورت تشکیل تعاونی برای تامین نیازهای خود از نوع تعاونیهای توزیعی (تامین کننده نیازتولید کنندگان) محسوب می‌شوند.

 

انواع شرکت تعاونی از لحاظ نوع عضویت
۱- شرکت تعاونی عام: شرکتی است که عضویت در آن برای همه آزاد می‌باشد، تعداد اعضاء در این تعاونیها حداقل ۵۰۰ نفر و براساس نوع تعاونی که وزارت تعاون تعیین کرده مشخص می‌شود.

۲ -شرکت تعاونی خاص : شرکتی است که عضویت درآن برای گروهی خاص مانند کارگران، دانشجویان، کشاورزان، زنان، پزشکان، وکلای دادگستری، اعضاء هر صنف و مشاغل خاص و نظایر اینها با رعایت شرایط آزاد تعیین می‌شود.

 

تعاونی ها و افزایش صادرات
یکی از ویژگی های مهم تعاونی ها، همکاری و کار گروهی است. همچنین مهم ترین هدف واگذاری بخش های دولتی، مشارکت مردم و عمومی سازی تعاونی هاست. ازاین رو، با برنامه ریزی دقیق و هدایت شده و استفاده بهینه از ظرفیت های تعاونی و اجرایی، می توان حضور بخش تعاون را در اقتصاد ملی و افزایش صادارات کشور برجسته تر کرد.

 

صادرات تعاونی ها تحت تأثیر عوامل داخلی و خارجی محدود می شود. عوامل داخلی عبارتند از: کمبود سرمایه، نبود اطلاعات کافی و ضعف مدیریت. عوامل خارجی نیز محدودیت های فنی و کاغذبازی دست و پاگیر اداری را در برمی گیرد. همچنین بخش تعاون به دلیل جلب مشارکت عمومی و گروهی، کارکردن اقشار مختلف مردم، افزایش سطح عمومی اشتغال، کارآفرینی مولّد، رقابت با محصولات خارجی، بهره مندی از تخفیف مالیاتی و استفاده از تسهیلات اعتباری مؤسسات مالی کشور، ممتازترین جایگاه را در افزایش صادرات کشور دارد.

سه شنبه 13/6/1397 - 12:44
ایرانگردی

 

شهردارمنطقه 13 از نصب 720 عدد مبلمان پارکی در بوستان های محدوده منطقه خبر داد.

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 13 ، مرتضی رحمان زاده، شهردار منطقه با اشاره به تاثیر زیاد فضاهایی همچون پارک ها در کیفیت زندگی شهری گفت : از آنجا که عناصری از مبلمان شهری تاثیر بسیاری در مناسب سازی فضاهای شهری دارند، شهرداری منطقه اقدام به نصب مبلمان پارکی در بوستان های محدوده کرد.

به گفته وی حدوده 720 عدد مبلمان پارکی در بوستان های خاقانی، میدان چایچی، بوستان سرخه حصار،لچکی سرمدیان، ورزش، معلم، پیروزی،میدان مادر و اطلاعات نصب شده است.

وی با بیان اینکه مبلمان پارک های شهری یکی از مهم ترین بخش های پارک ها و فضاهای باز می باشند که رفاه، امنیت و زیبایی فضا را تحقق می بخشند ، از شهروندان خواست همانطور که به مبلمان و تجهیزات منزل خود اهمیت می دهند، به مبلمان فضای باز و پارک ها نیز ارزش قائل باشند تا محیط شهری ، از نظم و هماهنگی کافی برخوردار باشد.

دوشنبه 12/6/1397 - 19:12
ایرانگردی

 

 

شهردار منطقه 19 از برپایی نمایشگاه فروش پاییزه از روز سه شنبه 13 شهریور با عرضه نوشت افزار، اقلام خوراکی در بوستان بزرگ ولایت خبر داد.

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 19، پیمان قربانی با اعلام این خبر گفت: با توجه به قرار داشتن در آستانه فصل بازگشایی مدارس و آمادگی شهروندان جهت تامین اقلام و کالای مورد نیاز دانش آموزان، نمایشگاه ویژه فصل پاییز برپا می شود.

وی ادامه داد: این طرح از روز سه شنبه 13 شهریور آغاز و تا شنبه 31 شهریور از ساعت 9 صبح تا 23 در ضلع جنوبی درب شماره 2 روبروی قلعه شادی بوستان بزرگ ولایت آماده ارائه خدمات به شهروندان است.

وی با اشاره به عرضه انواع محصولات در این نمایشگاه اظهار کرد: در این نمایشگاه اقلام عمومی اعم از مواد غذایی، لوازم التحریر ، وسایل کمک آموزشی، پوشاک و تمامی لوازم مورد نیاز دانش آموزان به فروش می رسد.

شهردار منطقه خاطر نشان کرد: در این نمایشگاه حدود 100 غرفه در نظر گرفته شده است که 20 غرفه از این نمایشگاه با هدف کمک به بانوان سرپرست خانواده به صورت رایگان در اختیارشان قرار داده می شود.

 

دوشنبه 12/6/1397 - 18:51
ایرانگردی

 

 

شهردار منطقه 19 از برپایی نمایشگاه فروش پاییزه از روز سه شنبه 13 شهریور با عرضه نوشت افزار، اقلام خوراکی در بوستان بزرگ ولایت خبر داد.

به گزارش روابط عمومی شهرداری منطقه 19، پیمان قربانی با اعلام این خبر گفت: با توجه به قرار داشتن در آستانه فصل بازگشایی مدارس و آمادگی شهروندان جهت تامین اقلام و کالای مورد نیاز دانش آموزان، نمایشگاه ویژه فصل پاییز برپا می شود.

وی ادامه داد: این طرح از روز سه شنبه 13 شهریور آغاز و تا شنبه 31 شهریور از ساعت 9 صبح تا 23 در ضلع جنوبی درب شماره 2 روبروی قلعه شادی بوستان بزرگ ولایت آماده ارائه خدمات به شهروندان است.

وی با اشاره به عرضه انواع محصولات در این نمایشگاه اظهار کرد: در این نمایشگاه اقلام عمومی اعم از مواد غذایی، لوازم التحریر ، وسایل کمک آموزشی، پوشاک و تمامی لوازم مورد نیاز دانش آموزان به فروش می رسد.

شهردار منطقه خاطر نشان کرد: در این نمایشگاه حدود 100 غرفه در نظر گرفته شده است که 20 غرفه از این نمایشگاه با هدف کمک به بانوان سرپرست خانواده به صورت رایگان در اختیارشان قرار داده می شود.

 

دوشنبه 12/6/1397 - 18:51
ایرانگردی

 

 

هفدهمین جشنواره شهید رجایی شهرداری تهران با حضور شهردار تهران، معاونین شهردار، مدیران ارشد شهری و جمعی از کارکنان و با هدف گرامیداشت خدمات کارکنان و مدیران سازمان شهرداری و معرفی کارکنان برتر سال ۹۷  برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی معاونت توسعه منابع انسانی شهرداری تهران، سید محمدعلی افشانی در هجدهمین جشنواره شهید رجایی (بزرگداشت روز کارمند) ضمن گرامیداشت عید غدیر گفت: حضرت علی (ع) عادل ترین حاکم تاریخ است؛ هم او که پارسایی و عدالت را در کنار هم داشت و آن چه برای ما مهم است، شناخت آن حضرت و الگو قرار دادن او است. در همین رابطه، مولانا درباره عید غدیر می گوید «کیست مولا آن که آزادت کند، بند رقیت ز پایت واکند». به عبارتی مولانا معتقد است که رسالت پیامبران تحقق آزادی است چرا که بدون آزادی عدالت وجود نخواهد داشت.

وی با بیان اینکه حضرت علی (ع) در جنگ صفین با کسانی جنگید که از اسلام عدالت را زدوده بودند، اظهار کرد: آن چه برای ما مهم است این است که این بزرگان را الگوی خود قرار دهیم و به دنبال اجرای عدالت به صورت عملی در جامعه باشیم. ما باید در عمل آن چه را که به آن اعتقاد داریم نشان دهیم. تنها در این صوت است که زیرمجموعه ما هم از آن الگو استفاده خواهد کرد و سالم زندگی می کند.

افشانی در بخش دیگری از سخنان خود بر کارآمدی شهرداری تهران تاکید کرد و گفت: سازمان ها برای این تشکیل شده اند که بتوانند نیازهای بشری را برآورده کنند، بنابراین شهرداری تهران به عنوان یک نهاد اجتماعی بسیار گسترده برای پاسخ به نیازهای مردم تشکیل شده است و وظیفه ما است که در جهت حل مشکلات مردم حرکت کنیم و به فکر خدمت به مردم باشیم. این را هم بدانید که هیچ کس بهتر از مردم عملکرد ما را قضاوت نخواهد کرد. در واقع، اگر مدیری می بیند که مردم از عملکرد او رضایت ندارد باید به دنبال تغییر رفتارهای خود باشد.

ابراهیم شیخ، معاون منابع انسانی شهرداری تهران نیز گفت: نشاط، شادابی، پرکاری و پرانرژی بودن از ویژگی های خاص کارکنان شهرداری کلانشهر تهران است که آن را از سایر سازمان ها مجزا می کند.

شیخ، مدیریت حرفه ای منابع انسانی را دارای دو بعد بشارت دهنده و انذاردهنده معرفی کرد و گفت: بخش سخت منابع انسانی ضرورتی در راستای ایجاد نظام اداری منضبط برای دستیابی به تعالی است و در کنار آن جنبه های نرم منابع انسانی در جهت ارتقاء قابلیت ها و توانمندی ها با رویکرد های حاکم بر منابع انسانی شکل می گیرد.

معاون شهردار تهران افزود: در طی ۳۵۰ روز گذشته از مدت خدمت در معاونت منابع انسانی شهرداری تهران تلاش شده است به شکل هنرمندانه ای جنبه های بشارت و انذاردهنده برای دستیابی به اهداف استراتژیک سازمان برقرار شود تا ضمن ایجاد نظام اداری مستحکم، به ارتقاء قابلیت های کارکنان و توسعه پتانسیل های آنها بپردازیم.

ابراهیم شیخ اظهار داشت: منابع انسانی برای تبدیل شدن به شریک استراتژیک سازمان نیازمند آن است که خود را در جایگاه ذینفعان قرار دهد تا شرایط و نیازها را به خوبی درک نماید. ما نیز در جایگاه خود بر اساس خواست شهروندان اقدام به پالایش سازمان نمودیم تا به موفقیت در مسیر وظایف ذاتی خود نائل شویم.

معاون منابع انسانی شهرداری تهران با تشریح روند تدوین سند راهبردی و برنامه عملیاتی منابع انسانی با برش منطقه ای، مصادیق به انجام رسیده از اهداف پنجگانه سند راهبردی را رشد ۲۹ برابری مدرک تحصیلی در بین ۱۷۳ نفر جذب شده در دوره مدیریت جدید در مقایسه با دوره قبل معرفی کرد.

وی افزود: برخی ها انتظار انقلاب در کاهش نیروهای سازمان را دارند درحالیکه ما نمی توانیم چنین اقدام کنیم و کاهش نیرو با هدف چابک سازی می بایست با تدابیر علمی، نگاهی حقوقی و مبتنی بر انسان گرایی باشد.

شیخ گفت: ما توانستیم با برنامه ریزی و اقدامات هدفمند، هزینه های جاری صندوق ذخیره کارکنان را تا ۶۰ درصد و نیروی انسانی آن  را تا ۵۰ درصد کاهش دهیم و نیز در زمینه رفاهیات با افزایش مبالغ بن های نقد و غیرنقدی شرایط را بهبود بخشیم. همچنین از ابتدای مهرماه یارانه رستوران های طرف قرارداد با شهرداری را به منظور افزایش رفاه کارکنان از ۴۰ درصد به ۵۰ درصد افزایش خواهیم داد.

معاون منابع انسانی شهرداری تهران افزود: مفتخریم که اعلام کنیم در این مدت توانسته ایم بیش از ۱۴۰ میلیارد تومان در حوزه منابع انسانی صرفه جویی کنیم و به اداره ارزان شهر کمک نماییم.

محمد صادقی، مدیرکل اداره کل منابع انسانی نیز ضمن تبیین جایگاه ارزشمند نیروی انسانی در رویکرد نوین منابع انسانی شهرداری تهران، گفت: این جشنواره با اهداف توسعه و ترویج عدالت گستری، مهرورزی و خدمت به شهروندان در نظام اداری، توسعه و ترویج فرهنگ کار تیمی به جای فرهنگ کار فردی، ارتقای کارآمدی، بهره وری، پاسخگویی و شفافیت عملکرد واحد ها، تقویت وجدان کاری، انضباط اجتماعی و اقتصادی، کارآفرینی و درستکاری، تشویق و ترغیب مدیران و کارمندان به ارائه خدمات بهتر و سریع تر به ارباب رجوع و شناسایی، انتخاب ، معرفی و تقدیر از برگزیده ها شکل گرفته است.

صادقی در خصوص فرایند انتخاب کارکنان نمونه در این دوره از جشنواره شهید رجایی گفت: در هفدهمین جشنواره شهید رجایی، از میان تعداد 66973 نفر نیروی انسانی سازمان، 40938 نفر در مشاغل کارمندی اشتغال دارند که به ازای هر 409 نفر یک نفر سهمیه به عنوان کارمند نمونه در نظر گرفته شد که این سهمیه یکصد نفره در اختیارحوزه های معاونت های شهرداری تهران و مناطق 22گانه قرار گرفت تا کارکنان برگزیده را انتخاب نمایند. در ضمن 20 نفر سهمیه نیز در اختیار اداره کل ارزشیابی و کارگزینی مدیران برای انتخاب مدیران نمونه و 2 نفر سهمیه در اختیار اداره کل امورایثارگران برای انتخاب ایثارگران نمونه در نظر گرفته شد. همچنین در این جشنواره از دو همکار مناطق 20 و 15 به عنوان داور بین المللی فوتبال که در مسابقات جام جهانی 2018 روسیه مایه افتخار ملی شدند و خوش درخشیدند نیز مورد تقدیر ستاد جشنواره قرار گرفتند.

دوشنبه 12/6/1397 - 18:48
مورد توجه ترین های هفته اخیر
فعالترین ها در ماه گذشته
(0)فعالان 24 ساعت گذشته