یک روان شناس کودک گفت: والدینی در تربیت کودکان خود موفق هستند که به فرزندان خود اجازه میدهند دنیای بیرون را تجربه کرده و حس کنجکاوی فرزند خود را سرکوب نمیکنند.
علی راکی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه اصفهان، با بیان اینکه اضطراب جدایی از مراحل رشد عاطفی است و بیشتر کودکان در مراحل خاصی از زندگی از احتمال جدایی از والدین هراس دارند، اظهار کرد: روابط والدین با کودک و شیوه تربیتی صحیح از جمله راهکارهای موثر برای کاهش اضطراب مرحلهای از رشد کودک است.
وی با بیان اینکه شیوه تربیتی والدین باید به گونهای باشد که کودک را به خود وابسته نکنند و از محبت فراوان پرهیز کنند، افزود: سه سال اول زندگی کودک مهمترین دوران زندگی اوست و توجه کافی به نیازهای کودک در این دوران بسیار مهم است.
این روان شناس کودک با بیان اینکه سن کودک، رعایت فاصله سنی فرزندان و انجام وظایف والدین در سه سال اول زندگی کودک نقش بسیاری در کاهش اضطراب مرحلهای از رشد کودکان دارد، تصریح کرد: البته توجه کافی به معنای محبت بیش از اندازه به کودک نیست بلکه به معنای توجه در حدی است که کودک حس وابستگی و دلبستگی به والدین نکند.
راکی اضافه کرد: دور کردن کودک از اجتماع و روابط اجتماعی مانند زمانهایی که والدین اجازه صحبت کردن در جمع و حتی اجازه برقراری ارتباط با دیگر هم سن سالان را به کودک نمیدهند، موجب میشود کودکان به والدین خود وابستگی زیادی پیدا کنند.
وی با بیان اینکه برای جلوگیری از ایجاد وابستگی در کودکان شیوههای مختلف تربیتی مختلفی وجود دارد، ادامه داد: کمک به کودک برای برقراری ارتباط اجتماعی با هم سن و سالان و جامعه و شرکت والدین در بازیهای گروهی کودکان از مواردی است که از ایجاد وابستگی در کودکان جلوگیری میکند.
این مشاوره کودک با بیان اینکه تنها وظیفه والدین این نیست که فرزندان خود را به مهد کودک ببرند، خاطرنشان کرد: والدین باید خود را درگیر بازی کودکان کنند و حتی به مرور زمان امکان ایجاد ارتباط اجتماعی و آشنایی با افراد بیرون از خانواده را برای کودک فراهم کنند.
راکی گفت: مهمترین عاملی که میتواند از زمان تولد تا سه سالگی در روابط کودکان با والدین موثر باشد بهکارگیری شیوههای تربیتی صحیح والدین است.
وی با اشاره به اینکه نوع ارتباط والدین با کودک مهم است، افزود: ارتباط بیش از حد تنگاتنگ، کمک کردنهای بی جا و اجازه ندادن به کودک برای تجربه محیط بیرون از جمله دلایلی است که کودکان را وابسته میکند.
این روان شناس کودک در خصوص اینکه والدین چگونه باید در زمینه کسب مهارت برای تامین سلامت روان کودک خود اقدام کنند، گفت: مهمترین مهارتی که والدین نیاز دارند، سبک فرزند پروری سالم است به این معنا که اگر والدین بدانند کی و چگونه باید محبت و یا به فرزندان خود کمک کنند و حتی چگونه با او ارتباط برقرار و چه زمانی ارتباطها را قطع کنند تا کودک خود تجربه لازم را کسب کند؛ تمام این عوامل میتواند دست به دست هم دهد تا کودک از سه سالگی بتواند خود را در دنیای واقعی پیدا کند و با دیگران ارتباط سالم برقرار کند.
راکی با اشاره به اینکه تامین سلامت روان کودک در شیوههای فرزند پروری نهفته است، ادامه داد: یکی از راه های مهمی که والدین باید در خصوص سلامت روان در نظر گیرند این است که بتوانند خود را از مشکلات و ارتباطات گذشته رها کنند.
وی افزود: والدین نباید شیوههای تربیتی که خود در گذشته تجربه کردهاند به صورت آگاهانه یا نا آگاهانه در تربیت کودک بکار گیرند زیرا این موارد میتواند مشکلاتی برای سلامت روان کودک به وجود آورد.
این مشاوره کودک ادامه داد: والدین باید در نظر گیرند که نباید مشکلات و ارتباط ضعیف و شیوه تربیتی والدین خود در دوران کودکی را برای تربیت کودک امروز خود بکار گیرند.
راکی با بیان اینکه تربیت تنها به معنای آموزش دادن نیست، خاطرنشان کرد: والدینی باید با ارتباط سالم بدون دخالت بیجا به کودکان در شناخت و کشف دنیای اطراف به آنان کمک کنند.