• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
انجمن ها > انجمن ادب و هنر > صفحه اول بحث
لطفا در سایت شناسائی شوید!
ادب و هنر (بازدید: 2591)
دوشنبه 4/12/1393 - 16:27 -0 تشکر 692246
هنر فلزکاری دوره مغول

 

با یورش مغولها در سال ۶۱۷ هـ . ق . ـ ۱۲۲۰ م . از طرف شرق و ویران شدن شهرها و پیامد آن که ویرانی مراکز فلزکاری بود ، هنرمندان فلزکار مجبور به ترک این مراکز شدند و به سرزمینهای دیگری ا زجمله فارس ، آذربایجان ، شمال بین النهرین ( موصل ) ، سوریه ، مصر و قفقاز مهاجرت کردند. و در اوایل سده هشتم هجری که غازان خان سوریه را به اشغال در آورد ، هنرمندان فلزکار تحت حمایت این ایلخان قرار گرفتند و در شهرهایی نظیر موصل ، دیاربکر ، حلب ، و بعدها تبریز و فارس مراکز بزرگ فلزکاری را تأسیس کردند . در این دوره با برقراری ارتباط نزدیک میان هنرمندان ایرانی و فلزکاران این مناطق تغییراتی در هنر فلزکاری ایجاد شد . آثار باقیمانده در عین حال که نشانه هایی از مکتب خراسان دارند از هنر فلزکاری محلی نیز تأثیراتی گرفته اند . این تأثیرات متقابل را در سوریه و مصر بیشتر می توان دید .با در نظر گرفتن این موارد که در ذیل به چند نمونه از آنها اشاره خواهد شد می توان اشیاء مربوط به این دوره را مشخص کرد . ۱) ادامه استفاده از شکل ظروفی که در دوره سلجوقی در مکتب خراسان متداول بوده است ( مانند شمعدانهایی با پایه های پهن و بلند استوانه ای توخالی و گردن بلند ) . ۲) ردیف گیسبـافتها شامل بیـش از پنج نوار ( در تزیینات اشیاء خراسان گیسبافتها از پنج نوار تجاوز نمی کرد ) . ۳) روی ظروف فلزی کلمات متداول در سوریه و مصر جایگزین کلمات متداول در ایران شده اند . از جمله (( مما عمل برسم … ))، (( عز لمولانا … العالم العادل العامل المجاهد المرابط … )) ، این کلمات همراه با نقوش مرسوم در مکتب خراسان بر روی اشیاء این دوره نقش شده اند . ۴) در این دوره ، به خصوص در اشیایی که در سوریه و مصر ساخته شده اند ، اندازه حروف نسبت به مکتب خراسان دوره سلجوقی با مقیاس بزرگتری نوشته شده اند و فضای بیشتری را نسبت به دیگر نقوش اشغال کرده اند . ۵) نقش ردیف حیوانات ، اسفنکس ها ( حیوانات ترکیبی با سر انسان ) ، پرندگان دوره سلجوقی مکتب خراسان ، در اشیاء فلزی این دوران نیز تداوم یافته است . ۶) کلاه و لباس و بطور کلی پوشش مغولی در نقشها جایگزین البسه دوره سلجوقی می شود . ۷) ترصیع فلزات که در سده ششم هجری در مکتب خراسان بسیار متداول بود، در این دوره نیز برای تزیین مورد توجه هنرمندان قرار گرفت . ۸) علاوه بر نکات ذکر شده ، ساخت ظروف با سفیدروی در غرب ایران ادامه یافت .

منبع : سایت

 

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.