از تابشهای الگترو مغناطیسی و از جنس نور و اشعه ایکس هستند. این اشعه طول موجهایی کوتاهتر از طول موج نور و اشعه ایکس دارد و بر سلول های بینایی اثر مخرب میگذارد. اشعه گاما مانند تایشهای دیگر الکترو مغناطیسی با سرعت نوذ منتشر میشوند . توانایی نفوذ این اشعه خیلی بیشتر از توانایی نفوذ اشعه بتا و اشعه آلفاست. اشعه گاما به هنگام فروپاشی هسته عناصر رادیو اکتیو به وجود می آید.. هسته رادیو اکتیو وقتی اشعه گاما تابش کند مقداری از انرژی خود را از دست میدهد ولی در ساختمان آن تغییری به وجود نمی آید. هر چه هسته رادیو اکتیو اشعه گاما با طول موج کمتر تابش کند انرزی تابشی آن بیشتر و توانایی نفوذ آن زیادتر میشود. مثلا اگر هسته ای ۵ میلیون الکترون ولت از دست بدهد، توانایی نفوذ اشعه آن به قدری زیاد است که از ورقه اهن به ضخامت ۲/۵ سانتیمتر، آبی به عمق ۲۳ سانتیمتر یا ورقه ای از سرب به قطر ۱۳ میلیمتر میتواند تنها جلو عبور نصف آن را بگیرد. به این ترتیب سرب بهترین وسیله برای جلوگیری از اشعه گاماست.
التهاب کلیه چیست
التهاب کلیه یا نفریت بیماری است که کلیهها را گرفتار میسازد و بعد از عفونتهای استرپتوکوکی مانند ورم لوزه Tonsillitis ایجاد میشود برای مبارزه با اینگونه عفونتها بدن به تولید آنتی بادی میپردازد اما بخاطر نقصی که در دستگاه ایمنی بدن وجود دارد این آنتی بادیها حتی بعد از برطرف شدن عفونت همچنان تولید میشوند و به دلیل اشتباه سیستم ایمنی بدن این آنتی بادیها علیه کلیهها وارد عمل شده در نتیجه آنها دچار التهاب و ورم میشوند و نمیتوانند کار خود را درست انجام دهند این بیماری ناگهان در کودکان ایجاد میشود و علائمی از قبیل ادرار قهوهای مایل به قرمز و ورم خفیف صورت و قوزک پاها را بوجود میآورد.
1 . اگر کودکتان به تازگی دچار گلو درد بوده است و شما متوجه ادرار قهوهای مایل به زرد قرمز شدهاید ببینید آیا چیزهایی از قبیل چغندر خورده است زیرا اینگونه مواد رنگ ادرار را قرمز میکند.
2 . اگر متوجه پف کردهگی و باد صورت در کودک شدهاید قوزکهای پا و شکم او را نیز از نظر ورم نگاه کنید.
اشعه ایکس
در سال 1895 ، درخشش کوتاه صفحه فسفرسانتی که در گوشهای از آزمایشگاه نیمه تاریک بررسی اشعه کاتدیک قرار داشت، ذهن آماده و خلاق رنتگن که در آن زمان استاد فیزیک بود، متوجه پرتوهای تازهای نمود که از حباب شیشهای لامپهای کاتودیک بیرون زده و بی آنکه به چشم دیده شود به اطراف پراکنده میشوند. آن چه مایه شگفتی رنتگسن شده بود، نفوذ این پرتوها از دیواره شیشهای لامپ به بیرون و تأثیر آن روی صفحه فاوئورسانت در گوشهای نسبتا دور از لامپ در آزمایشگاه بود. رنتگن به بررسیهای خود درباره کشف تازه که آن پرتو ایکس نامید (بخاطر فروتنی) ، ادامه داد. بعدها این اشعه رنتگن نامیده شد.
طیف اشعه ایکس
اشعه تولید شده بوسیله لامپ اشعه ایکس یک طول موج ندارد. بلکه شامل گسترهای از طول موجهاست. پرتوهای ایکس بوسیله دو نوع فرایند تولید میشوند.