استفاده كم از آرایههای هنری مهمترین ضعف وبلاگنویسی دینی است
مدیر پارسیبلاگ، ضمن انتقاد از استفاده مستقیم از متون دینی در وبلاگهای دینی، بزرگترین ضعف این نوع وبلاگنویسی را استفاده كمتر از آرایههای هنری دانست و گفت: فضای وبلاگ با فضای مجلس وعظ متفاوت بوده و باید پیامهای دینی را غیر مستقیم و با استفاده از آرایههای هنری در وبلاگ بیان كرد.
به گزارش «طلبه بلاگ» سیدمحمدرضا فخری مدیر پارسیبلاگ، در گفتوگو با ایكنا، در تعریف وبلاگنویسی دینی و قرآنی كشور گفت: برای ارزیابی وبلاگنویسی دینی و ارزشی اول باید تعریف خود را از این نوع وبلاگنویسی مشخص كنیم، این نوع وبلاگنویسی برآیند فعالیتهای وبلاگ در راستای آموزههای دینی است، نه اینكه مستقیما به بیان و استفاده از متون دینی بپردازد، تقریبا بخش زیادی از وبلاگهای ما با این تعریف جزء وبلاگهای دینی قرار میگیرند.
فخری اضافه كرد: برخی از وبلاگها هستند كه به صورت مستقیم به بیان مطالب دینی میپردازند، اگر منظور از وبلاگنویسی دینی، وبلاگهایی باشند كه فقط در موضوعات دینی؛ مانند فقه و اصول و احادیث و مسائل شرعی و... كار میكنند، در این صورت مسئله متفاوت میشود، ولی با تعریف مد نظر من از وبلاگنویسی دینی، این نوع وبلاگنویسی را در یك بستر طبیعی در حال رشد میدانم و فراز و نشیبهای طبیعی خود را دارد.
وی وجود حمایتهای دولتی از وبلاگنویسی دینی در قالب جشنوارهها را دارای تأثیر چندانی در تقویت بلاگستان دینی ندانست و اظهار كرد: این نوع جشنوارهها و حمایتها از وبلاگنویسان، در تشویق آنان بیتأثیر نیست، ولی اثر قابل توجهی نیز ندارد و نخواهد داشت.
مدیر پارسیبلاگ، ضمن انتقاد از استفاده مستقیم از متون دینی در وبلاگهای دینی، بزرگترین ضعف این نوع وبلاگنویسی را استفاده كمتر از آرایههای هنری دانست و گفت: فضای وبلاگ با فضای مجلس وعظ متفاوت بوده و باید پیامهای دینی را غیر مستقیم و با استفاده از آرایههای هنری در وبلاگ بیان كرد.
مدیر پارسیبلاگ، در بیان دلایل خود به خبرنگار ایكنا گفت: جشنوارههای وبلاگنویسی معمولا یك روال كلیشهای پیدا كردهاند، درصد بالایی از شركتكنندگان در این جشنوارهها نیز وبلاگ خود را از قبل در این موضوع فعال نكردهاند، بلكه با توجه به موضوع مسابقه، وبلاگی راهاندازی كرده و فقط در ایام مسابقه آن را به روز میكنند، این امر باعث میشود كه حمایتهای دولتی در قالب برگزاری جشنوارههای وبلاگنویسی دینی تأثیر لازم را بر تقویت بنیه وبلاگنویسی دینی كشور نداشته باشد.
فخری در ادامه درباره نكات مثبت وبلاگنویسی دینی و قرآنی اظهار كرد: این جشنوارهها اگرچه آسیبهایی دارد، ولی منافعی نیز به همراه دارد، تولید محتوای دینی و توزیع آن در فضای مجازی از نكات مثبت این جشنوارههاست، همین كه این متون به اینترنت اضافه شده و سهم محتوای دینی در اینترنت بالا رود، فی نفسه و فارغ از اینكه توسط چه كسی انجام شده باشد با ارزش و سودمند است، البته هدف اصلی دستاندركاران جشنوارهها این است كه در موضوعات خاص، وبلاگهای دینی بیشتر و به شكل هنرمندانهای ایجاد شود كه جشنوارهها به ندرت به این هدف خود رسیدهاند.
این فعال فضای مجازی در پاسخ به این سؤال كه آیا فضای مجازی را عرصه مناسبی برای تبلیغ دین و باورهای ارزشی میدانید یا خیر؟ گفت: این فضا بسیار برای تبلیغ دین مناسب است، وبلاگ و سایتهای دینی، رسانه هستند و كار رسانه نیز همین اطلاعرسانی و پیامرسانی و به عبارتی تبلیغ است، وبلاگها رسانههای خوبی در راستای انتقال پیامهای دینی به مخاطبان خود هستند.
مدیر پارسیبلاگ در پاسخ به این سوال مبنی بر اینكه آیا فضای مجازی ما میتواند در انتقال مفاهیم دینی در عرصه جهانی موفق ظاهر شود؟ یادآور شد: مهمترین مشكل ما در عرصه جهانی، مشكل زبان است، كار كردن با هر زبان دیگری غیر از زبان مادری، اقتضائات خاص خودش را دارد، البته میتوان مثلا از هموطنانی كه زبان مادریشان عربی است، برای وبلاگنویسی به این زبان و ارتباط با كشورهای عربی استفاده كرد، البته تعداد این افراد زیاد نیست و بنابراین ما شاهد اتفاقات خوبی در این زمینه نبودهایم، مشكل زبان یك مشكل اساسی است و معمولا به شكل خودجوش نمیتوان در این بخش كار كرد، بلكه باید تحت حمایت و نظارت نهادهای رسمی این كار انجام شود؛ زیرا بسیار هزینهبر است.
فخری در ادامه در پاسخ به این سؤال مبنی بر اینكه آیا حمایتهای دینی نهادهای دولتی میتواند در قالب ایجاد وبلاگنویسی دینی بینالمللی ظاهر شود؟ تأكید كرد: البته باید هزینههای لازم برای این كار توسط نهادی مانند دولت یا مجلس تأمین شود، به هر حال اگر قرار شد تشكیلاتی روی وبلاگنویسی دینی بینالمللی كار كند، لازمهاش اختصاص هزینههایی برای راهاندازی و ترجمه و ارتباط با وبلاگنویسان به زبانهای خارجی است كه هزینههای سنگینی در بر دارد، این كار بدون حمایت سازمانی انجام نمیشود.
وی ضمن مخالفت با خبرنگار ایكنا كه سرویسهای خدماترسان به وبلاگها را دارای نقش در این عرصه دانست، تصریح كرد: سرویسهای پشتیبان وبلاگها صرفا ابزار فنی بوده و هیچ حرف محتوایی در خود ندارد و فقط آماده كردن یك سری امكانات برای كاربران وبلاگنویس در حیطه وظایف آنان قرار میگیرد.
فخری اضافه كرد: البته نقش حمایتی سرویسهای خدمات دهنده به وبلاگها میتواند اضافه كردن زبانهای غیر فارسی به امكانات وبلاگها باشد، راهاندازی یك وبلاگ به زبان خارجی، هم از حیث ترجمه و هم برنامهنویسی و كارهای فنی بسیار مشكل است، در این مورد به شرطی میتواند این كار را انجام دهد كه توجیه اقتصادی برای او داشته باشد؛ یعنی یا باید جایی هزینههای آن را تأمین كند یا بازاری برای كار خود متصور شود.
مدیر پارسیبلاگ بزرگترین ضعف وبلاگنویسی دینی كشور را استفاده مستقیم از متون دینی در وبلاگها و استفاده كمتر از آرایههای هنری دانسته و خاطرنشان كرد: برخی كسانی كه دغدغه دین در فضای مجازی را دارند در همان ابتدای كار احادیث و متون دینی را مستقیما وارد وبلاگ میكنند در صورتی كه فضای وبلاگ با فضای منبر و محیط مسجد و هیئت و... متفاوت است و زبان متفاوتی هم میطلبد؛ بنابراین مهمترین نقطه ضعف این فضا عدم استفاده از تكنیكهای مخصوص و زبان مخصوص وبلاگنویسی در بلاگستان دینی و استفاده كمتر از آرایههای هنری است.
فخری در پاسخ به این سؤال كه این تقویت یا حمایت از وبلاگنویسی دینی را وظیفه چه كسانی میدانید؟ بیان كرد: وبلاگها با موضوعات مختلف در طول زمان در بستر خود رشد میكنند، اما اگر یك وبلاگ دینی میخواهد كار خاص و ویژهای انجام دهد، لزوما برای آن كار اضافه باید هزینههایی صرف شود، این هزینهها میتواند از سوی افراد خیر یا از سوی دولت باشد، البته مؤسسات تخصصی از جمله دفتر توسعه وبلاگهای دینی كه كار تخصصی آن توسعه وبلاگ دینی است؛ در این زمینه فعال هستند و باید از خدمات این نوع مؤسسات در راستای ارتقای وبلاگنویسی دینی استفاده كرد.
این فعال فضای مجازی ضمن انتقاد از برخی دخالتهای غیر حرفهای دولتی در وبلاگنویسی دینی، گفت: متأسفانه برخی موارد كه مراكز و نهادهای دولتی و نیمه دولتی در امور و مطالب وبلاگستان دینی دخالت داشتند، تجربههای خوبی نبوده است، اگرچه آنان سوء نیتی نداشتهاند، ولی باید دقت كرد كه عرصه وبلاگ یك عرصه كاملا تخصصی است.
وی ادامه داد: مهندس كامپیوتر یا مدیر دولتی؛ هیچ یك متخصص این حوزه نیستند، كار در فضای بلاگستان دینی تخصص خاص خود را دارد و وقتی بخش دولتی میخواهد وارد این عرصه شود باید با مشاورانی كه با این فضا آشنا هستند، مشورت كند تا كار و هزینهاش دارای نتیجه باشد.
مدیر پارسیبلاگ ضمن تأكید بر اینكه صرف بودجه در این حیطه نیازمند مشورت و تعامل با فعالان تخصصی این عرصه است، گفت: فعالیت در فضای مجازی اقتضائات و تخصصهای خاص خود را دارد و هر كسی نمیتواند صرفا به خاطر توانایی مالی وارد این حوزه شود، البته در برخی موارد بخشهای دولتی در اقدامات خود در بلاگستان دینی با ما مشورتهایی داشتهاند، اما گاه كسانی در این حیطه فعالیت میكنند كه شناختی از فضا ندارند و كار و هزینه آنان بازدهی لازم را ندارد.